Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Η Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου στη Νέα Υόρκη


Η έκθεση με τίτλο «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου», η οποία πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και περιλαμβάνει περισσότερα από 265 μοναδικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν υπό την προστασία των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων, με έμφαση στην αρχαία πόλη της Περγάμου, άνοιξε σήμερα τις πύλες της για το κοινό, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Η έκθεση αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση του πολιτισμού και της τεχνικής καινοτομίας της ελληνιστικής περιόδου, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται έκθεση στις ΗΠΑ που εστιάζει στην συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Μέσα από την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 17 Ιουλίου, παρουσιάζονται τρεις αιώνες ελληνικής τέχνης, καλύπτοντας μια περίοδο που ξεκινά από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καταλήγει στην εποχή της Κλεοπάτρας. Η δημιουργία ενός κύκλου καλλιτεχνών στην αυλή του Αλεξάνδρου, καθώς και η υποστήριξη των τεχνών από τον Μακεδόνα βασιλιά, αποτέλεσαν παράδειγμα για τους βασιλείς που τον διαδέχτηκαν, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα πλούσιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς, η οποία χαρακτηρίζεται από εξαιρετική δεξιοτεχνία και μοναδικά τεχνικά επιτεύγματα.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και πηλό, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, έγγλυφους ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα που αποκαλύπτουν τη διαχρονική κληρονομιά των ελληνιστικών καλλιτεχνών και τη βαθιά επιρροή τους στη μετέπειτα ρωμαϊκή τέχνη.

Η έκθεση σηματοδοτεί μία ιστορική συνεργασία του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης με το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, από το οποίο και προέρχεται το ένα τρίτο των εκθεμάτων. Παράλληλα, τα υπόλοιπα εκθέματα εκπροσωπούν πολυάριθμα εξέχοντα Μουσεία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και χωρών της Ευρώπης, με την πλειοψηφία τους να αποτελείται από αντικείμενα που δεν έχουν ποτέ πριν απομακρυνθεί από τις μουσειακές συλλογές τους.

GIORGIO ALBANO
Την έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης θα πλαισιώσει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις για παιδιά και οικογένειες, ξεναγήσεις για τους επισκέπτες με μειωμένη ή καθόλου όραση, καθώς και μία μουσική εκδήλωση με έργα του Schubert, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί και ένα διήμερο διεθνές συμπόσιο, το οποίο θα επικεντρωθεί στη γλυπτική και τις διακοσμητικές τέχνες της ελληνιστικής περιόδου.
naftemporiki.gr

Archaistic Female Figure-72

Herakles Finding the Infant Telephos







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...