Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Δρυίδες, νύμφες και Βελανιδιά ...

Δεν είναι ίσως τυχαίο που οι Δρυίδες πήραν το όνομα τους από το δέντρο δρυς, (βελανιδιά), μια που το δέντρο αυτό ήταν ιερό για τους Έλληνες από τα βάθη της αρχαιότητας. Ας μην ξεχνάμε την προφητική ιερή βελανιδιά στο μαντείο της Δωδώνης, το αρχαιότερο μαντείο στον κόσμο, το ιερό δέντρο της Γαίας και αργότερα του Δία.

Η βελανιδιά είναι από τα πιό ιερά δέντρο για τις νεράιδες σ’αυτό κατοικεί η Δρυάδα η νεράιδα της βελανιδιάς. Η μυθολογία μας αυτές τις νεράιδες τις ονομάζει Δρυάδες ή Αμαδρυάδες και είναι Νύμφες των δασών. Γεννιούνται μαζί με τις δρυς, από όπου παίρνουν και το όνομά τους (άμα + δρυς), μεγαλώνουν μαζί με τις δρυς και πεθαίνουν μαζί τους, πίστευαν ότι όποιος προστατεύει και περιποιείται τις δρυς κάνει πράξη ιερή και έχει την ευλογία των Νυμφών.


Αντίθετα, όταν κόβεται ή καταστρέφεται ένα δέντρο, η Νύμφη του δέντρου πηγαίνει σε ένα άλλο και από εκεί τιμωρεί τον αίτιο της καταστροφής. Πολλές φορές όμως η Νύμφη προτιμά να γυρίζει μέσα στο δάσος χωρίς να θέλει να κατοικήσει σε άλλο δέντρο και τότε αυτήν την ονομάζανε Δρυάς. Από την εικασία αυτή γεννήθηκε και η διαχωρισμός ανάμεσα στις Δρυάδες και Αμαδρυάδες. Οι Δρυάδες είναι περιπλανώμενες Νύμφες. Οι Αμαδρυάδες είναι νύμφες των δασών, που γεννιούνται με τις βελανιδιές (δρυς) και άλλα δέντρα και αναπτύσσονται μαζί τους. Όταν το δέντρο κόβεται, η νύμφη του πεθαίνει, πηγαίνει όμως σε άλλο δέντρο και τιμωρεί τον ένοχο. Οι Δρυάδες ήταν νύμφες των δασών, ενώ οι Αμαδρυάδες συνδέονταν με τα δέντρα. Τα ονόματα τους είναι Καρύα, Βάλανος, Κράνεια, Μορέα, Αίγειρος, Πτελέα κλπ., και είναι όλες κόρες του Οξύλου.

http://www.gardentv.gr/pages/1stpages-articles/driides-nymfes.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...