Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΧΑΝΤΑ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ‏

 Ο  ΒΟΥΔΑΣ  ΚΑΙ  Ο  ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΝΤΑ,  ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
 Η  ΧΑΝΤΑ  ΣΤΗΝ  ΓΚΑΝΤΑΡΑ
Στην αρχαία περιοχή της Γκαντάρα, έξι μίλια νότια της πόλης της Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν, εντοπίσθηκε η (ο) Χάντα (Hadda) ένας Ελληνο Βουδιστικός αρχαιολογικός χώρος  – από τους μεγαλύτερους Βουδιστικούς ναούς και τόπους προσκυνήματος στον κόσμο, κατά το χρονικό διάστημα 1ου μέχρι τα μέσα του 3ου αι. μ.Χ.


 Κατέχοντας θέση κλειδί στην πορεία των 2.000 μιλίων που ακολουθούσαν οι προσκυνητές κατά την μετάδοση του Βουδισμού από την Ινδία στην Κίνα, o Χάντα υπήρξε ενεργό κέντρο μετάφρασης – ανατύπωσης και γλυπτικής θρησκευτικών κειμένων και αγαλματιδίων.

 Ο  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΘΕΟΣ  ΑΠΟΛΛΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ GUIMET ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΧΑΝΤΑ
 
23.000  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΓΛΥΠΤΑ,  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΕΛΛΑΔΑ.
Πάνω από 23.000 Ελληνο Βουδιστικά γλυπτά από πηλό ή γύψο, αρχιτεκτονικά διακοσμητικά, κεφαλές και στοιχεία που απεικονίζουν άνδρες, γυναίκες, παιδιά, δαίμονες, καθώς και ηλικιωμένοι, με κάθε πιθανό τρόπο έκφρασης και ένδυσης, κάθε κοινωνικής τάξης και θέσης, κάθε τύπο προσώπου από όλες τις γωνιές του κόσμου ανακαλύφθηκαν στον Χάντα σε μια σειρά από αρχαιολογικές ανασκαφές κατά το χρονικό διάστημα 1930 και 1970.

 Ο  ΔΙΟΝΥΣΟΣ  ΤΗΣ  ΓΚΑΝΤΑΡΑΣ
Τα γλυπτά από τον Χάντα συνδυάζουν στοιχεία Βουδισμού και Ελληνισμού, σε ένα σχεδόν τέλειο και μοναδικά αναγνωρίσιμο Ελληνιστικό στυλ.
 Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω τεχνοτροπία τοποθετείται από τους ειδικούς στην ύστερη Ελληνιστική περίοδο του 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., τα εν λόγω γλυπτά χρονολογούνται περί τον 1ο αιώνα μ.Χ. ή αργότερα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΓΛΥΠΤΟ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΧΑΝΤΑ
 
ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ  ΧΑΝΤΑ
Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική ποιότητα, την τεχνική φινέτσα, την ποικιλία και ποσότητα των γλυπτών, η Χάντα πρέπει να ήταν μια «πόλη εργοστάσιο» στην οποία έζησαν και εργάστηκαν Έλληνες, ή εκπαιδευμένοι καλλιτέχνες εξοικειωμένοι με όλες τις πτυχές της Ελληνιστικής γλυπτικής, σε αυτό που ο ιστορικός μελετητής John Boardman περιγράφει ως «το λίκνο της νεότευκτης Βουδιστικής γλυπτικής στο Ινδο-Ελληνικό στυλ».

 Ο  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΑΤΛΑΣ  ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ  ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟ  ΜΝΗΜΕΙΟ,  ΧΑΝΤΑ
 
Η «μεταφορά» των Ελλήνων ηρώων στον Βουδισμό (π.χ. ο Ηρακλής είναι η έμπνευση και το μοντέλο για την Βουδιστική Bodhissatva) αναδεικνύεται πλήρως στον Χάντα.

 ΔΥΟ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΣΤΗΝ ΧΑΝΤΑ

 Κορμός μνημειακού Μποντισάτβα  (5ος αι. μ.Χ).
 
Για παράδειγμα μια ομάδα γλυπτών που ανασύρθηκε από ανασκαφές στο ναό της Χάντα γνωστά ως Tapa-i-Shotor, αναπαριστούν έναν Βούδα που πλαισιώνεται από τέλεια αναπαριστάμενη Ελληνιστική μορφή της Τύχης, η οποία κρατά το κέρας της Αμάλθειας της και ο Ηρακλής δεν κρατά το σύνηθες ρόπαλο, αλλά τον κεραυνό που σχετίζεται με τον χαρακτήρα της Boddhisatva Βατζραπάνι .

 ΚΕΦΑΛΗ  ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ  ΣΤΗΝ ΧΑΝΤΑ
 
Εκτός από τη γλυπτική, η Χάντα περιείχε μερικά από τα το παλαιότερα διασωθέντα Βουδιστικά χειρόγραφα στον κόσμο, τα οποία είναι ίσως τα παλαιότερα σωζόμενα Ινδικά χειρόγραφα, τον μακρύ -χαμένο κανόνα τηςΣέχτας Σαρβαστιβαντίν (Sarvastivadin)  που κυριάρχησε στην Γκαντάρα και συνέβαλε στην εξάπλωση του Βουδισμού από Ινδία στην Κίνα.

 «ΤΟ  ΓΕΛΑΣΤΟ  ΑΓΟΡΙ»,  ΜΙΚΡΟΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΤΗΣ ΧΑΝΤΑΣ 

Χρονολογούμενα από τον 1ο αιώνα μ.Χ., τα εν λόγω χειρόγραφα είναι γραμμένα σε φλοιό σημύδας στη γλώσσα Γκαντάρι και αφού λεηλατήθηκαν από την Χάντα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, εξήχθησαν λαθραία στο Πακιστάν. Ανακαλύφθηκαν σε ένα πήλινο δοχείο που φέρει επιγραφή στην ίδια γλώσσα και τελικά κατέληξαν στην Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Η νομική κυριότητα των εν λόγω ανεκτίμητων χειρογράφων παραμένει υπό συζήτηση.


ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΔΙΣΤΙΚΗ  ΤΕΧΝΗ  ΤΗΣ  ΧΑΝΤΑΣ  (5ος  ΑΙΩΝΑΣ  Μ.Χ.).
 
Περισσότερα από 1000 γλυπτά εξ’ αυτών που βρέθηκαν στην Χάντα στο διάστημα 1930 – 1970 εκτίθενται στο Μουσείο της Καμπούλ και το Μουσείο Guimet στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής και κατοχής του Αφγανιστάν, μεγάλος αριθμός γλυπτών εκλάπη από την περιοχή και σε σύντομο χρονικό διάστημα διοχετεύθηκαν στην διεθνή αγορά αντικών. Επιπλέον μια μάχη αρμάτων μεταξύ Σοβιετικών στρατευμάτων και ανταρτών του Αφγανιστάν, προξένησε σοβαρές καταστροφές στους ναούς και τελικά ότι απέμεινε μετά την απόσυρση των Σοβιετικών, λεηλατήθηκε και σχεδόν εξαφανίσθηκε κατά τη διάρκεια του Αφγανικού εμφυλίου το 1991-2001. 
Στην  Χάντα,  από  το  300  π.Χ.  μέχρι  το  800  μ.Χ.  δηλαδή  για  1100  χρόνια,  έζησαν,  μεγάλωσαν,  εργάστηκαν  και  πέθαναν  εκατοντάδες  χιλιάδες  Έλληνες  και  Ελληνίδες.  Σήμερα  οι  ανάξιοι  νεοέλληνες,  οι  θεωρούμενοι  
απόγονοί  τους,  δεν  γνωρίζουν  τίποτε  γι  αυτούς.    
Αυτός ο μυθικός Ελληνικός  χώρος  που  έζησαν  οι  λαμπροί  αυτοί  δημιουργοί, ένα πραγματικό στολίδι της ΕΛΛΗΝΟΒΑΚΤΡΙΑΝΗΣ  περιόδου, έχει πλέον σχεδόν καταστραφεί.  Πολλά  αρχαία  ελληνικά  ευρήματα  λεηλατήθηκαν  από  Αμερικανούς.  Οι  "έλληνες  πολιτικοί"  δεν  διαμαρτυρήθηκαν  ποτέ  για  αυτήν  την  καταστροφή  των  προγονικών  μας  θησαυρών.-


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...