Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΜΑΓΙΕΡΣ, Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1942.


  Ο  ΕΒΡΑΙΟΣ  ΕΝΤΥ  ΜΑΓΙΕΡΣ  ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ  ΠΑΝΤΟΤΕ 

ΤΟΥΣ  "ΕΛΛΗΝΕΣ"  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ  ΤΟΥ  ΕΒΡΑΙΟΥ 

ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ,  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΟΠΟΙΟΥΣ  ΕΙΧΕ  ΚΑΙ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ 

ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ. 

ΠΩΣ  ΥΠΟΔΑΥΛΙΣΕ  ΤΟΝ   ΕΜΦΥΛΙΟ  ΣΠΑΡΑΓΜΟ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ

  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΕΝ  ΔΙΕΡΩΤΗΘΗΚΕ  ΓΙΑΤΙ,  ΟΙ  ΠΑΝΤΟΤΕ  ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  ΑΓΓΛΟΙ  (ΒΛΕΠΕ  ΡΟΤΣΙΛΝΤ)  ΕΣΤΕΙΛΑΝ  ΕΒΡΑΙΟ  ΣΑΝ  ΑΡΧΗΓΟ  ΤΗΣ  ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ  ΜΑΣ;

O  εβραίος ταξίαρχος ε.α. Έντυ Μάγιερς  έφθασε στην Ελλάδα ως αρχηγός της Ομάδας Σαμποτέρ τον Σεπτέμβριο του 1942 για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και αμέσως κατόπιν ορίσθηκε ως αρχηγός της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής στην κατεχόμενη τότε χώρα μας.

Ο  τότε  Συνταγματάρχης του Μηχανικού Έντυ Μάγιερς. 35 περίπου χρονών, γόνος διακεκριμένης εβραϊκής οικογένειας με σπουδές στο Κέιμπριτζ,  ήταν  εξαιρετικός μόνιμος αξιωματικός με πρακτική και επιτελική πείρα.
Ο  εβραίος   Μάγιερς  έγραψε από τις αναμνήσεις του εκείνης της περιόδου ένα  βιβλίο  με τίτλο: «Η Ελληνική περιπλοκή - Οι Βρεταννοί στην κατεχόμενη Ελλάδα» (σημ.: το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Εξάντας»).



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1995, 

σελίδα   145.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΟΥ  ΕΒΡΑΙΟΥ  ΜΑΓΙΕΡΣ

"ΕΙΧΕ  ΜΕΓΑΛΗ  ΣΗΜΑΣΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΑΓΓΛΟΥΣ  Η  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ".

Κάποιοι που ισχυρίζονται ότι οι συμπάθειες σας, ταξίαρχε Μάγερς, έκλιναν τότε προς το ΕΑΜ και ότι δίνατε μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια ο' αυτούς, εις βάρος των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων. Από το άλλο μέρος πάλι, πολλοί συγγραφείς της Αριστεράς το αρνούνται αυτό. Είναι αλήθεια ότι μεροληπτούσατε υπέρ των κομμουνιστών;


«Στην Ελλάδα ήλθα ως στρατιώτης και - παρ' όλο που αργότερα μοιραία αναμίχθηκα στην πολιτική, παρέμεινα κατά κύριο λόγο στρατιώτης καθ' όλη τη  διάρκεια της παραμονής μου στη χώρα, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 1942 έως το Αύγουστο 1943.  0 σταθερός σκοπός μου, από στρατιωτικής απόψεως ήταν να αποκτήσω τη μεγαλύτερη δυνατή συνδρομή από τις διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις, για την πολεμική προσπάθεια των συμμάχων. Και αυτό εκπληρώνοντας τους επιχειρησιακούς σκοπούς σύμφωνα με τις οδηγίες και επιθυμίες του γενικού στρατηγείου της Μέσης Ανατολής. Αυτές διαβίβαζα τόσο εγώ όσον και οι αξιωματικοί μου στις οργανώσεις. Για να πετύχει η προσπάθεια αυτή έπρεπε να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ηγετών της Αντιστάσεως και των βρετανών».

«Ένα άλλο στοιχείο που συνέτεινε από καθαρά στρατιωτικής απόψεως στη συνεχή από μέρους μου υποστήριξη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και συνέβαλε στην κατηγορία ότι έκλινα υπέρ των κομμουνιστών ήταν και το εξής:

Μερικούς μήνες πριν από την Απόβαση στην Σικελία, είχα την εμπιστευτική πληροφορία ότι κύριος στόχος της ενεργείας θα ήταν η Σικελία και όχι η Ελλάδα. Είχα όμως εντολή να κάνω ότι δυνατόν για να πεισθούν οι Γερμανοί, σε συνδυασμό με άλλες επιχειρήσεις παραπλανήσεως ότι η απόβαση θα γινόταν στην Ελλάδα και όχι στη Σικελία.

Είχα τη γνώμη - σωστή ή εσφαλμένη, δεν ξέρω - ότι οι επικοινωνίες στην ανατολική ακτή της Ελλάδος, κατά μήκος της οποίας περνούσε ο μόνος κύριος δρόμος και ο σιδηρόδρομος, ήταν οι πιο σημαντικοί στόχοι για σαμποτάζ, από τις επικοινωνίες της δυτικής ακτής.

Και την άνοιξη του 1943 η οργάνωση του ΕΛΑΣ κυριαρχούσε και ήταν σχεδόν παντοδύναμη στην Ανατολική Ελλάδα. Γι' αυτό και είχε σημασία για τους Βρετανούς  η υποστήριξη τους και γι' αυτό θεωρούσα αναγκαίο να έχω καλές σχέσεις μαζί τους και να τους παρέχω στρατιωτική βοήθεια στο μέτρο που την χρειάζονταν και υπό τον όρο ότι θα υπάκουαν και θα έπαυαν να αφοπλίζουν αντίπαλες αντιστασιακές ομάδες».


ΟΙ  ΑΓΓΛΟΕΒΡΑΙΟΙ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΤΟΝ  ΕΜΦΥΛΙΟ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ,  ΣΤΟΧΟΙ  ΠΟΛΛΟΙ:  ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ  ΑΔΥΝΑΜΙΑ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ  ΝΑ  ΖΗΤΗΣΕΙ  ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΑΓΩΝΑ.  ΝΑ  ΞΕΧΑΣΤΕΙ   Η  ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ  ΤΟΥ  ΜΕΤΑΞΑ  ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΚΟΡΥΖΗ.  ΝΑ  ΜΗ  ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ  ΤΟ  ΘΕΜΑ  ΓΙΑΤΙ  ΜΠΗΚΑΜΕ  ΣΤΟΝ  ΠΟΛΕΜΟ. 
    Ο  ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ  ΤΗΣ  ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ  ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΛΑΟΥ  ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ,  ΕΥΤΡΑΦΗΣ   ΠΑΡΟΤΙ  ΒΓΗΚΕ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΦΟΒΕΡΟ  ΝΤΑΧΑΟΥ,  ΣΤΑ  ΣΚΟΠΙΑ  ΑΝΑΜΕΣΑ  ΣΤΑ  ΑΔΕΛΦΙΑ  ΤΟΥ,  ΤΟΥΣ  ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ.


Ο  ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ  ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ,  ΠΟΥ  ΤΗΝ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ  ΓΙΑ  ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ  Ο  ΕΒΡΑΙΟΣ  ΜΑΓΙΕΡΣ,  ΜΕ  ΑΓΓΛΙΚΟ  ΠΟΛΕΜΙΚΟ  ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ  ΣΑΝ  ΑΓΓΛΟΣ  ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ.  ΚΑΛΑ  ΑΥΤΟ  ΚΑΝΕΙΣ  ΔΕΝ  ΤΟ  ΠΡΟΣΕΞΕ;  ΤΕΤΟΙΑ  ΤΙΜΗ  ΚΑΙ  ΤΟΣΑ  ΕΞΟΔΑ  ΟΙ  ΑΓΓΛΟΙ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΑΡΧΗΓΟ  ΤΟΥ  ΚΚΕ;

Στις βιογραφίες του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ  αναφέρεται:
«Στο Νταχάου ο Ζαχαριάδης δεν ήταν απλός κρατούμενος, αλλά διορίστηκε από την διοίκηση του στρατοπέδου «κάπο» δηλαδή «υπεύθυνος θαλάμου».  [ A kapo was a prisoner who worked inside German Nazi concentration camps during World War II in any of certain lower administrative positions. The official Nazi word was Funktionshäftling, or «prisoner functionary«, but the Nazis commonly referred to them as kapos.]

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στις 30 Μαΐου του 1945, με αγγλικό πολεμικό αεροπλάνο της RAF ανέλαβε και πάλι την ηγεσία Γ.Γ. του ΚΚΕ, σε μια δύσκολη περίοδο παραμερίζοντας τον μέχρι τότε αντικαταστάτη του Σιάντο….».

Christoph U. Schminck – Gustavus, «Νταχάου, Έλληνες κρατούμενοι και ο Νίκος Ζαχαριάδης«, Αθήνα, εκδ. Φιλίστωρ, 2004.
Όταν ο Ζαχαριάδης γύρισε από το Νταχάου στην Αθήνα, τον υποδέχθηκαν με τεράστια συλλαλητήρια. Τίποτε δεν σκίαζε τη λαμπερή του εικόνα, τη φήμη του ως ηγέτη. Λίγο αργότερα, όταν ο εμφύλιος άρχισε να διχάζει τη χώρα, κάποια χωριά στα βουνά μετονόμαζαν την κεντρική τους πλατεία σε «Πλατεία Ζαχαριάδη». Ποιος λοιπόν ήταν ο άνθρωπος αυτός; Και ποιο ρόλο έπαιξε στο Νταχάου; Ποιος τον κατηγόρησε για πράκτορα των ναζί και γιατί; Ποιοι, αντίθετα, μέσα στο Νταχάου τον έβλεπαν ως έναν καλοσυνάτο άνθρωπο, πρόθυμο να τους συμβουλεύσει και να τους βοηθήσει; Πού βρίσκεται η αλήθεια και ποια είναι η δυναμική της συκοφαντίας; Σ’ αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει ο γερμανός ιστορικός Christoph Schminck-Gustavus, μέσα από μια εξαντλητική και πολύχρονη έρευνα που καταθέτει στο βιβλίο αυτό. Μια έρευνα που απαιτούσε αυστηρή μεθοδικότητα και απέραντη υπομονή.

Βαγγέλης Παπανίκος, «Ο Νίκος Ζαχαριάδης στο Νταχάου«, εκδ. Φιλίστωρ, 1999.


ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

 από την Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου του ΚΚΕ

(Δόθηκε γραπτή στα μέλη της ΚΕ)

Η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε το Μάρτη του 1956:

«Στις 20.5.41 μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους χιτλεροφασίστες, παρέλαβε τον Ζαχαριάδη η Γκεστάπο και τον μετέφερε την ίδια μέρα αεροπορικώς στη Βιέννη. Η στάση του κατά την ανάκριση στην Γκεστάπο της Βιέννης δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Γι’ αυτό μια από τις πρώτες δουλειές που έκανε όταν γύρισε στην Αθήνα το Μάη του 1945, ήταν να δημοσιεύσει στον Ριζοσπάστη της 31.5.45 μια δήλωσή του που όπως λέει, έκανε ο ίδιος στις 18.6.41 στην Γκεστάπο της Βιέννης. Στη δήλωση αυτή λέει -όπως ισχυρίζεται- ότι «επειδή δεν είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που γίνεται η ανάκριση με τη μεταφράστρια, κάνω τη δήλωση αυτή που τη θεωρώ και μόνη έγκυρη». Αυτό γεννά την υποψία ότι υπάρχει κατάθεση επιβαρυντική γι’ αυτόν και που μ’ αυτό τον τρόπο προσπάθησε να την αρνηθεί. Σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ γιατί δημοσίευσε στο Ριζοσπάστη ότι έκανε αυτή τη δήλωση, απάντησε ότι τα αρχεία της Γκεστάπο της Βιέννης φαίνεται ότι έχουν σωθεί. Επομένως, η πιθανότητα να ‘χουν σωθεί τα αρχεία οδήγησε στη δημοσίευση της πιο πάνω δήλωσης. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί στο περιστατικό: ο φόβος μήπως στα αρχεία βρεθεί και το κείμενο της κατάθεσής του».

ΤΜΗΜΑ  ΤΗΣ  ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ  ΤΟΥ.

  Νίκος Ζαχαριάδης – Αυτοβιογραφικό σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ  (15/08/1946)

«Όταν με πήγαν στο Νταχάου, στα βιογραφικά μου στοιχεία που έδωσα, είπα τα πράγματα όπως είχαν.

Στο Νταχάου, εφόσον η διοίκησή του δεν είχε μια συγκεκριμένη υπόδειξη από πάνω για εξόντωση, και εφόσον εσύ από μέσα δεν πιανόσουνα σε δουλειά πολιτική-οργανωτική είτε κλεψιά κλπ., μπορούσες να σταθείς στα πόδια αν έλυνες το ζήτημα της τροφής, της φυσικής ύπαρξης (λ.χ. εύκολη δουλειά, πρόσθετη τροφή κλπ.). Σ’ αυτό το σημείο με βοήθησαν σοβαρά τόσο οι γερμανοί και αυστριακοί κομμουνιστές, όσο και οι έλληνες σύντροφοι, που ήρθαν πιο αργά.

Όταν στις 29 του Απρίλη ήρθαν οι αμερικάνοι στο Νταχάου, εγώ έφυγα και πήγα στο Μόναχο, στους εκεί δικούς μας αιχμάλωτους πολέμου (εαμίτες και ελασίτες). Μετά 2 μέρες ήρθαν οι αμερικάνοι και με πήραν και με κράτησαν, ως τη μέρα που μ’ έστειλαν αεροπορικώς στο Παρίσι, σ’ ένα είδος περιορισμού. Στο Παρίσι παρουσιάστηκα στην Ελλην. Πρεσβεία, αυτή ενήργησε στην αγγλική Πρεσβεία, και έτσι έφτασα στις 29.5.45 στην Αθήνα με το όνομά μου σαν αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Αυτό έγινε για να ευκολυνθεί το ταξίδι.

Αθήνα 15.8.46

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Ορισμένοι  παρατήρησαν  ότι  "οι Ναζί παραήταν ευγενικοί με τον Ζαχαριάδη,  ένα  αρχηγό  εχθρικού  Κ.Κ.  Η «Ανάκριση» που του έκαναν, όπως την παρουσιάζει ο Ζαχαριάδης, θυμίζει μάλλον ευγενική συνομιλία διαφωνούντων στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Φαντάσου ότι του έδωσαν και το δικαίωμα να αλληλογραφεί με τους ανακριτές του και να θέτει τους όρους του….":

Προς τη Μυστική Κρατική Αστυνομία.

Βιέννη.

Κύριε ανακριτά.

Επειδή δεν είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπον πού γίνεται η ανάκριση με τη μεταφράστρια κάνω τη δήλωση μου αυτή πού θεωρώ και μόνη έγκυρη.

ΠΙρώτ’ απ’ όλα διαμαρτύρομαι για τη μεταφορά μου στη Γερμανία, τη θεωρώ παράνομη και ζητώ την άμεση επιστροφή μου στην πατρίδα μου.

Βιέννη Φυλακές Γκεστάπο 18.6.41.

Ν. Ζαχαριάδης Γραμματέας της Κ.Ε. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κ.Δ.

Οι δύο τελευταίες ερωτήσεις του ανακριτή :

Ερώτ.: Ώστε εξακολουθείτε νάστε κομμουνιστής;

Απάντ.: Ούτε συζήτηση.

‘Ερώτ.: Αν σας αφήσουμε λεύτερο, θα συνεχίσετε την πάλη ενάντια στον εθνικοσοσιαλισμό;

Απάντ.: Αυτό είναι αυτονόητο.

Αυτού τελείωσε η ανάκριση.



Ο  ΕΒΡΑΪΚΟΣ  ΣΤΡΑΤΟΣ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ  ΤΟ  1941
2.400  ΕΒΡΑΙΟΥΣ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ  ΕΙΧΑΝ  ΣΤΕΙΛΕΙ  ΟΙ  ΑΓΓΛΟΙ  (Ο  ΡΟΤΣΙΛΝΤ)  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ

Όταν ο πατέρας του Σιμόν Πέρες πολεμούσε στην Ελλάδα.





Τον Απρίλιο του 1941 το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα («W» Force) αποβιβαζόταν στην Ελλάδα για να αναχαιτίσει την γερμανική πολεμική μηχανή του Γ΄ Ράιχ, εναντίον της οποίας μαχόταν ο ελληνικός στρατός.


Στην «W» Force, υπαγόταν και στρατιωτικοί σχηματισμοί της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που προερχόταν από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (Australian and New Zealand Army Corps / ΑNZAC), καθώς επίσης και η  Εβραϊκή Ταξιαρχία  από την Παλαιστίνη.

Η  Εβραϊκή Ταξιαρχία, διέθετε 4 Σώματα Σκαπανέων (Auxiliary Military Pionner Corps), την 1039η Μονάδα Λειτουργίας Λιμανιών του Μηχανικού, καθώς και ένα τμήμα Διαβιβάσεων.

Συνολικά στη μάχη της Ελλάδας εναντίων των  Γερμανών  το 1941, «πολέμησαν» 2400  Εβραίοι στρατιωτικοί διαφόρων όπλων, ενώ παραμένει άγνωστος ο  αριθμός των Παλαιστινίων Εβραίων στρατιωτικών  που ενταγμένοι στο Βρετανικό στρατό έπεσαν στην κατεχόμενη Ελλάδα με αλεξίπτωτο, για να βοηθήσουν στην αντίσταση κατά του κατακτητή.

Μπορούμε όμως να γνωρίζουμε μια σειρά από βρετανούς Εβραίους στρατιωτικούς εκείνης της πολυτάραχης περιόδου, όπως ο αντισυνταγματάρχης Έντυ Μάγιερς (Eddie Myers), ο οποίος διοργάνωσε την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στην οποία συμμετείχαν ενεργά, αντάρτες  του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.

Ξεχωριστή περίπτωση, όμως αποτελεί ο πατέρας του σημερινού Πρόεδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες (Shimon Peres), ο οποίος ονομαζόταν  Γιτζάκ Πέρσκυ  (Yitzak Persky) και ο οποίος το 1942, ενταγμένος στο βρετανικό στρατό, έπεσε με αλεξίπτωτο στην κατεχόμενη Ελλάδα, στην ορεινή περιοχή της Αττικοβοιωτίας, για να συμμετάσχει στην Αντίσταση.

Η  ΑΓΝΩΣΤΗ  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΔΕΝ  ΕΙΧΕ  ΠΕΙ  ΤΗΝ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΤΗΣ  ΛΕΞΗ.-

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...