Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΛΗΘΑΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΛΑΩΝ. ΛΕΙΠΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΖΩΗ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ. Η ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Β΄ ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Η ΘΗΛΥΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 Η  ΠΟΣΟΤΗΤΑ  ΤΟΥ  ΜΕΣΟΥ  ΑΝΔΡΙΚΟΥ  ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ  ΤΩΝ  ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΜΕΙΩΘΗΚΕ  ΚΑΤΑ  32%  ΜΕ  ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ  ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ  ΤΟΥ  ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΤΩΝ  ΟΡΧΕΩΝ
Διαβάστε  και  το:  "ΠΕΦΤΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΥΦΥΪΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ",  Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016,  Αυτόχθονες  Έλληνες.

Έγκυρη  επιστημονική  μελέτη του σπέρματος περίπου 26.600 ανδρών στη Γαλλία μεταξύ των ετών 1989-2005,  απέδειξε  ότι  το μέσο σπέρμα εμφάνισε αραίωση κατά το ένα τρίτο περίπου (32,2%).  Η μείωση - αραίωση του σπέρματος των  Ευρωπαίων, έχει συνοδευτεί με μια εξίσου  αύξηση του καρκίνου των όρχεων, του οποίου τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.   Κάτι στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας, στη διατροφή ή στο περιβάλλον προκαλεί  αυτό  το  φαινόμενο  και σταδιακά η κατάσταση χειροτερεύει.


ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ  ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ  ΣΤΗΝ  ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΤΟΥ  ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ.  ΑΝΗΣΥΧΙΑ  ΤΩΝ  ΙΑΤΡΩΝ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ  ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΚΑΙ,  (ΧΩΡΙΣ  ΝΑ  ΤΟ  ΤΟΝΙΖΟΥΝ,  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΦΟΒΟΝ  ΤΩΝ  ΙΟΥΔΑΙΩΝ),  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΥΠΑΡΞΗ  ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ  ΦΥΛΗΣ.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  ΠΟΙΑ  ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ  ΑΥΤΟΥ  ΤΟΥ  ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΑΔΥΝΑΜΙΑ  ΤΩΝ  ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ  ΝΑ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ  ΣΤΗΝ  ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ;


Η ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΖΩΗ  ΚΑΙ  ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ  ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΜΕΙΩΘΗΚΕ  ΑΙΣΘΗΤΑ.  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΕΝΑΣ  ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΛΗΘΑΡΓΟΣ ΤΩΝ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΛΑΩΝ. ΜΙΑ  ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΗΣ.  ΟΙ  ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ  ΣΦΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ  ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΝΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΝ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ.


Οι  Ευρωπαϊκοί  λαοί δεν έχουν  την αντοχή να προκαλέσουν την παραμικρή εξέγερση,  μία  έλλειψη κουράγιου, ένα  καταστροφικό σύμπτωμα της έλλειψης δύναμης ζωής, μια ναρκωμένη παράδοση στην εισβολή  ξένων  λαθρομεταναστών, μια συναίνεση στην αυτοκτονία,  στην  αυτοεξαφάνιση του ευρωπαϊκού έθνους. Δεν  υπάρχει καμία λαϊκή αντίδραση, οποιουδήποτε μεγέθους, καμία εξέγερση, ειρηνική ή μη ειρηνική, που θα απαιτεί την άμεση λογοδοσία των βρωμερών,  πρακτόρικων  και  ανίκανων  ευρωπαϊκών  κυβερνήσεων. Αντίθετα  υπάρχει  μία πλαδαρότητα  χαμαιτυπείου,  μία  απάθεια,  ένας ανήκουστος λήθαργος του ευρωπαϊκού  πληθυσμού, του λαού  που είναι ο ιστορικός θεματοφύλακας της ταυτότητας του ευρωπαϊκού  έθνους μας.

 ΠΩΣ  ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ  Η  ΛΗΘΑΡΓΙΚΗ 


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΤΩΝ  ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ 
ΚΑΙ  Η  ΜΕΙΩΜΕΝΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ  ΣΤΟΥΣ  ΑΝΔΡΕΣ; 



Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιστημονική έρευνα που έχει γίνει για την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος, από Γάλλους ερευνητές, δείχνει ότι αυτό εμφανίζει σημαντική επιδείνωση με το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που απειλεί τη γονιμότητα του μέσου άνδρα. Οι Γάλλοι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, θεωρώντας ότι η κατάσταση παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και τονίζουν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως κάποια μέτρα, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση.


Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου επιτήρησης της δημόσιας υγείας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ζοέλ Λε Μοάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής "Human Reproduction", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν το σπέρμα περίπου 26.600 ανδρών στη Γαλλία μεταξύ των ετών 1989-2005.


Οι Γάλλοι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 126 γαλλικές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που είχαν συλλέξει δείγματα σπέρματος από άνδρες με μέση ηλικία 35 ετών χωρίς προβλήματα γονιμότητας (τα προβλήματα είχαν οι γυναίκες τους), συνεπώς θεωρούνταν αντιπροσωπευτικό διαχρονικό δείγμα του υγιούς ανδρικού πληθυσμού.


Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, στη διάρκεια αυτής της 17χρονης περιόδου, το μέσο σπέρμα εμφάνισε αραίωση κατά το ένα τρίτο περίπου (32,2%). Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα εμφάνισε μέση μείωση κατά 1,9% το χρόνο, από τα 73,6 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο το 1989 σε 49,9 εκατ. το 2005.


Αν και η ποσότητα αυτή είναι ακόμα αρκετά πάνω από το επίσημο όριο (15 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο) για την ανδρική γονιμότητα, είναι αρκετά χαμηλότερα από το όριο (55 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάτω από το οποίο αυξάνεται πλέον ο χρόνος γονιμοποίησης. Εκτιμάται ότι, σύμφωνα με παλαιότερες ευρωπαϊκές έρευνες, περίπου ένας στους πέντε άνδρες έχουν πλέον αραιότερο σπέρμα από αυτό που χρειάζεται για φυσιολογική γονιμοποίηση. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της γυναικείας γονιμότητας, τείνουν να δημιουργήσουν μια ανησυχητική κατάσταση για την ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Ανάλογη εξάλλου, σύμφωνα με τη γαλλική έρευνα, υπήρξε η διαχρονική μείωση (33,4%) και στην ποσότητα του υγιούς σπέρματος, δηλαδή των σπερματοζωαρίων που έχουν φυσιολογική μορφολογία.



Αν και η νέα έρευνα περιορίστηκε στη Γαλλία, πιστεύεται ότι έχει γενικότερη ισχύ. Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις έρευνες των τελευταίων 20 περίπου ετών που δείχνουν χειροτέρευση της ποσότητας και ποιότητας του σπέρματος σε πολλές χώρες.     (έχουμε  μελέτες  και  από  το  Ισραήλ,  αλλά  δεν  διευκρινίζεται  σε  ποιες  εθνότητες  έγινε  ο  έλεγχος,  δηλαδή  στους  Ιουδαίους,  στους  Παλαιστίνιους  ή  και  στους  δύο).   


Η πρώτη μελέτη που σήμανε συναγερμό, ήταν μια δανική του 1990, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal" και είχε διαπιστώσει μια αραίωση του σπέρματος παγκοσμίως κατά 50% μεταξύ 1940-1990.

 Έκτοτε, διάφορες εξηγήσεις έχουν προταθεί, από τα στενά ανδρικά εσώρουχα και τους φορητούς υπολογιστές που οι άνδρες ακουμπούν πάνω τους, έως τις τοξικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον που διαταράσσουν το ενδοκρινικό-ορμονικό σύστημα, αλλά δεν έχει ακόμα δοθεί μια οριστική απάντηση στο πρόβλημα, που συνεχώς φαίνεται να επιδεινώνεται.



Η αραίωση του σπέρματος έχει συνοδευτεί με μια εξίσου διεθνή αύξηση του καρκίνου των όρχεων, του οποίου τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.



Ο καθηγητής αναπαραγωγικής υγείας Ρίτσαρντ Σαρπ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου χαρακτήρισε «άκρως εντυπωσιακή» τη γαλλική μελέτη που, όπως είπε, πρέπει πλέον να πείσει κάθε σκεπτικιστή. «Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό και ότι ήρθε η ώρα για δράση. Κάτι στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας, στη διατροφή ή στο περιβάλλον το προκαλεί και σταδιακά η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιές είναι οι κυριότερες αιτίες, αλλά οι πιο πιθανές είναι η διατροφή με πολλά λιπαρά και η ρύπανση του περιβάλλοντος με χημικά», τόνισε.

Έως σήμερα υπολογίζεται ότι ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει 10 εκατομμύρια χημικές ουσίες και ο αριθμός αυτός κάθε χρόνο αυξάνεται. Πολλές από τις χημικές αυτές ουσίες μιμούνται τη δράση των ορμονών που παράγει το ανθρώπινο σώμα, και ονομάζονται «ξενοοιστρογόνα», τα οποία επιφέρουν σοβαρά γενετικά και αναπαραγωγικά προβλήματα.

   

Για καλό και κακό, πάντως, για την προστασία του σπέρματος, οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες χαλαρά εσώρουχα (που δεν ανεβάζουν την θερμοκρασία των όρχεων και δεν ασκούν πίεση πάνω τους), αποφυγή τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λίπη, καπνίσματος, αλκοόλ, ναρκωτικών, αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και παχυσαρκίας, καθώς και μείωση της έκθεσης σε επικίνδυνες βιομηχανικές χημικές ουσίες.


 

ΤΟ  ΑΝΔΡΙΚΟ  ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ    

Η ανδρική γονιμότητα εξαρτάται από την σωστή λειτουργία ενός σύνθετου συστήματος που αποτελείται από όργανα και ορμόνες. Οι ρόλοι του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος είναι η παραγωγή και αποθήκευση σπερματοζωαρίων καθώς και η επιτυχής μεταφορά τους έξω από το σώμα. Η παραγωγή των σπερματοζωαρίων πραγματοποιείται στους όρχεις, μέσα σε πολύ μικροσκοπικούς σωληνίσκους οι οποίοι ονομάζονται εσπειραμένα σπερματικά σωληνάρια. Η διαδικασία της σπερματογένεσης ξεκινά με πρόδρομες, ανώριμες μορφές σπερματικών κυττάρων (σπερματογόνια), που βρίσκονται πάνω στη βασική μεμβράνη, μεταξύ των βάσεων των κυττάρων Sertoli στο κατώτερο τμήμα των σπερματικών σωληναρίων. Όσο η διαδικασία της σπερματογένεσης προχωράει, τα σπερματογόνια πολλαπλασιάζονται και σταδιακά αλλάζουν μορφή, “ανεβαίνοντας” ταυτόχρονα προς το επάνω μέρος των σωληναρίων, κοντά στον αυλό.




Ως και το στάδιο των σπερματίδων, τα σπερματικά κύτταρα έχουν σχήμα σφαιρικό. Οι σπερματίδες υφίστανται μια σειρά μεταβολών (σπερμιογένεση) μετά το τέλος των οποίων οι σπερματίδες έχουν μετατραπεί σε σπερματοζωάρια, έτοιμα πια να απελευθερωθούν στον αυλό των σωληναρίων. Τα σπερματοζωάρια είναι κύτταρα μακρόστενα αποτελούμενα από τρία ευδιάκριτα τμήματα: την κεφαλή, τον αυχένα και την ουρά. Τα σπερματοζωάρια που απελευθερώνονται στον αυλό αν και είναι «ώριμα» μορφολογικά, δε μπορούν ούτε να κινηθούν, ούτε είναι ικανά να γονιμοποιήσουν. Το κύρια όργανα που είναι υπεύθυνα για την τελική ωρίμανση και λειτουργία τους είναι οι δύο επιδιδυμίδες (μακρά εσπειραμένα σωληνάρια ευρισκόμενα πίσω από τους όρχεις), όπου και μεταφέρονται διαμέσου του αυλού των σπερματικών σωληναρίων. Η ωρίμανση των σπερματοζωαρίων, που περιλαμβάνει μια σειρά μεταβολών που αφορούν κυρίως τη βιοχημεία και τη φυσιολογία τους, πραγματοποιείται σταδιακά, καθώς αυτά μεταφέρονται από την «αρχή» (κεφαλή) προς το «τέλος» (ουρά) της επιδιδυμίδας. Οι επιδιδυμίδες είναι και οι χώροι αποθήκευσης των σπερματοζωαρίων έως την εκσπερμάτιση.

Τα σπερματοζωάρια που απελευθερώνονται με την εκσπερμάτιση «κολυμπούν» μέσα σε ένα υγρό, το σπερματικό υγρό το οποίο προέρχεται από την ανάμειξη των εκκρίσεων των επιδιδυμίδων, των σπερματικών πόρων και ληκύθων, των σπερματοδόχων κύστεων και του προστάτη.

Η ανδρική γονιμότητα, όπως και η γυναικεία, είναι άμεσα εξαρτημένες από τη σωστή παραγωγή και δράση των ορμονών που ρυθμίζουν τη σπερματογένεση. Σε ένα πρώτο στάδιο, ο υποθάλαμος εκκρίνει GnRH, η οποία δρώντας στην υπόφυση προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών FSH και LH.  Η FSH δρώντας στα κύτταρα Sertoli βοηθά στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων στα σπερματικά σωληνάρια. Η LH, δρώντας στα κύτταρα Leydig, διεγείρει την παραγωγή της κύριας ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και
την ωρίμανση των σπερματοζωαρίων, όπως επίσης και για την ανδρική σεξουαλική ικανότητα.

Ο χρόνος που απαιτείται από την παραγωγή των σπερματοζωαρίων στους όρχεις μέχρι την ωρίμανση και εκσπερμάτιση τους είναι περίπου τρεις μήνες. Με την εκσπερμάτιση, πολλά εκατομμύρια σπερματοζωάρια απελευθερώνονται στο γυναικείο κόλπο. Τα σπερματοζωάρια αυτά μπορούν να «επιβιώσουν» στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα για δύο με τρεις ημέρες. Από αυτά, λίγα τελικά θα καταφέρνουν να φτάσουν το ωάριο σε μια από τις δυο σάλπιγγες και ένα μόλις να το γονιμοποιήσει.

Η επίτευξη της εγκυμοσύνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του σπέρματος, η οποία και εκτιμάται κατά τη λήψη εκσπερματίσματος για Σπερμοδιάγραμμα. Η απλή αυτή εξέταση, ανώδυνα και γρήγορα, δίνει τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να αξιολογήσει πληθώρα παραμέτρων που σχετίζονται με τη γονιμότητα (ή υπογονιμότητα) του άνδρα.



 ΑΝΔΡΙΚΗ  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Για το ζευγάρι που επιθυμεί να τεκνοποιήσει, ο όρος υπογονιμότητα περιγράφει τη μη επίτευξη εγκυμοσύνης μετά πάροδο ενός έτους συχνών, ελεύθερων σεξουαλικών επαφών. Στο διάστημα αυτό, περίπου το 85% των ζευγαριών αναμένεται να έχει επιτύχει εγκυμοσύνη, ενώ το υπόλοιπο 15% περιγράφεται υπογόνιμο.

Στο 25% των περιπτώσεων το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά στον άνδρα. Σε ένα άλλο 30 - 40% υπάρχει πρόβλημα και στους δύο συζύγους. Συνεπώς, ο ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας φαίνεται πως απαντάται στα μισά σχεδόν από τα ζευγάρια που επισκέπτονται ένα κέντρο γονιμότητας προκειμένου να βρουν τη λύση στο πρόβλημα τους.

Από τον πληθυσμό των υπογόνιμων ανδρών, περίπου το 40% εμφανίζει κιρσοκήλη ενώ σε ένα άλλο μικρότερο αλλά σημαντικό 10-15% η διάγνωση είναι αζωοσπερμία. Η αζωοσπερμία απαντάται στο 1% του ανδρικού πληθυσμού. Πάντως, γεγονός είναι πως παρά την πληθώρα των παραγόντων που ευθύνονται για την ανδρική υπογονιμότητα, σε έναν σημαντικό αριθμό ανδρών η υπογονιμότητα θεωρείται ιδιοπαθής. 






Η ανδρική υπογονιμότητα διαπιστώνεται κυρίως από την παρουσία μη φυσιολογικών παραμέτρων στο σπερμοδιάγραμμα


Έτσι   η παραγωγή μειωμένου, σε σχέση με το φυσιολογικό, αριθμού σπερματοζωαρίων ή/και η παραγωγή ανώμαλων μορφών σπερματοζωαρίων ή/και η παραγωγή σπερματοζωαρίων που δεν κινούνται επαρκώς ή καθόλου. Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και την ύπαρξη, ανάλογα με το περιστατικό, μικροβίων, πυοσφαιρίων, αντισωμάτων ή άλλων άτυπων στοιχείων. Η ποιότητα δηλαδή του σπέρματος χειροτερεύει, μειώνοντας έτσι τη γονιμοποιητική του ικανότητα.

Ο λεπτομερής έλεγχος της ανδρικής γονιμότητας έχει μεγάλη σημασία προκειμένου α) να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, β) να βρεθούν, εφόσον υπάρχουν, τα αίτια του προβλήματος και γ) να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία. Ένας πλήρης έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και πλήρη εργαστηριακό έλεγχο.







ΕΛΕΓΧΟΣ  ΤΗΣ  ΑΝΔΡΙΚΗΣ  ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ


1. Λήψη Ιστορικού: Γίνεται προφορικά ή, εφόσον ο ασθενής το επιθυμεί, συμπληρώνοντας την κατάλληλη φόρμα. Συλλέγονται πληροφορίες: 1) σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα του ανδρός, 2) για παθήσεις/τραυματισμούς/εγχειρήσεις στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, 3) για τη λήψη φαρμάκων ή άλλων ουσιών που μπορεί να επηρρεάζουν τη γονιμότητα, 4) για χρόνιες γενικές παθήσεις καθώς και 5) για το περιβάλλον εργασίας (υψηλές θερμοκρασίες και τις καθημερινές συνήθειες (πχ κάπνισμα, αλκοόλ).

2. Κλινική Εξέταση: Περιλαμβάνει εξέταση του όσχεου και των όρχεων. Είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκλεισθεί η ύπαρξη κιρσοκήλης, κρυψορχία, η έλλειψη τμημάτων ή όλων των σπερματικών πόρων ή επιδιδυμίδων, η απουσία κύστεων, φλεγμονών ή άλλων παθολογικών ευρημάτων. Επιπλέον πραγματοποιείται έλεγχος του προστάτη και του πέους για τον αποκλεισμό ανωμαλιών.

3. Σπερμοδιάγραμμα: Όπως προαναφέρθηκε, γίνεται λήψη εκσπερματίσματος για ανάλυση. Το σωστό είναι το δείγμα να λαμβάνεται με αυνανισμό στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κέντρου όπου και μεταφέρεται άμεσα σε ειδικό χώρο στο εργαστήριο για ανάλυση. Για να είναι ακριβής η εξέταση αυτή, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις συγκεκριμένες οδηγίες που δίνονται από τον Ανδρολόγο του κέντρου. Το σπερμοδιάγραμμα πραγματοποιείται μετά από αποχή 3-5 ημερών. Καλό είναι να υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός επαφών και πριν το διάστημα αυτό. Πολύ μικρός χρόνος αποχής πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση του όγκου του εκσπερματίσματος, ενώ μακροχρόνια αποχή μπορεί να προκαλέσει μείωση της κινητικότητας του σπέρματος. Το σπερμοδιάγραμμα πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε διάστημα 2 μηνών.

4. Εξέταση ούρων: Εφόσον υπάρχει ένδειξη, για την εύρεση μικροβίων, ή σπέρματος, σε περίπτωση ανάδρομης εκσπερμάτισης.

5. Βιοχημικός έλεγχος του σπερματικού υγρού: Ανάλογα με την περίπτωση, κυρίως όμως όταν φαίνεται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους σπερματικούς πόρους ή τις επιδιδυμίδες. Μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσης έλεγχος ακροσίνης, ενός ενζύμου απαραίτητου για τη γονιμοποίηση.

6. Μικροβιολογικός Έλεγχος σπέρματος: Πραγματοποιείται όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός λευκοκυττάρων στο εκσπερμάτισμα (>1 εκατομμύριο ανά κεκ), κλινικά στοιχεία φλεγμονής ή άλλα παθολογικά ευρήματα στο σπέρμα.

7. Ανοσολογικός Έλεγχος: Μερικές φορές η υπογονιμότητα μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη αντισπερματικών αντισωμάτων, που μειώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ή/και τη γονιμοποιητική τους ικανότητα. Πραγματοποιείται συνήθως εφόσον στο σπερμοδιάγραμμα παρατηρηθεί υψηλός αριθμός συγκολλήσεων.

8. Ενδοκρινολογικός Έλεγχος: Οι πληροφορίες από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και το σπερμοδιάγραμμα θα καθορίσουν την έκταση του ενδοκρινολογικού ελέγχου του υπογόνιμου άνδρα. Συνήθως, γίνεται πρωϊνή λήψη αίματος για τον προσδιορισμό των ορμονών FSH, LH και τεστοστερόνης και προλακτίνης.

9. Κυτταρογενετικός έλεγχος: Σε ορισμένες περιπτώσεις η ανδρική υπογονιμότητα ή στειρότητα έχει γενετική βάση. Ο έλεγχος καρυοτύπου και η μοριακή ανάλυση του χρωμοσώματος Υ αποσκοπούν είτε στην επιβεβαίωση της ύπαρξης κάποιας γενετικής ασθένειας (πχ Σύνδρομο Klinefelter) ή στην αποφυγή άσκοπων θεραπειών. Είναι μια πολύ σημαντική εξέταση στις περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος μεταβίβασης γενετικών ανωμαλιών στους απογόνους.

10. Βιοψία όρχεος: Η κυριότερη ένδειξη για την εξέταση αυτή είναι η απουσία σπερματοζωαρίων στο εκσπερμάτισμα (αζωοσπερμία). Είναι η μόνη μέθοδος που δείχνει αν η αζωοσπερμία είναι αποφρακτική ή υπάρχει διαταραχή στη σπερματογένεση. Ο προς εξέταση ορχικός ιστός λαμβάνεται κάτω από αναισθησία, είτε χειρουργικά με διάνοιξη του οσχέου και τομή του όρχεος, είτε με παρακέντηση του με πολύ λεπτή βελόνα.



ΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΑΝΔΡΙΚΗΣ  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

1. Φαρμακευτική αγωγή και λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων.

Η λήψη αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι αρκετά αποτελεσματική για τη θεραπεία μολύνσεων και φλεγμονών του ανδρικού ουρογεννητικού συστήματος που έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος. Είναι όμως σημαντικό η λήψη τους να γίνει στα αρχικά στάδια της ασθένειας προκειμένου να αποφευχθούν μονιμότερες βλάβες.

Η λήψη κορτικοστεροειδών ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις ύπαρξης αντισπερματικών αντισωμάτων, με σκοπό την καταστολή των αντισωμάτων. Εναλλακτικά, πραγματοποιείται καθαρισμός του σπέρματος στο εργαστήριο και ακολουθούν σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι βιταμίνες C και E, ο ψευδάργυρος και η καρνιτίνη μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά του σπέρματος.

2. Ορμονική διέγερση σπερματογένεσης

Ανάλογα με το περιστατικό, ο ασθενής λαμβάνει GnRH, FSH, FSH και hCG, κιτρική κλομιφένη ή κιτρική ταμοξιφένη, ανδρογόνα ή συνδυασμό των παραπάνω. Με τις ουσίες αυτές επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα, διαδικασίες ή παράγοντες, που εμποδίζουν τη φυσιολογική παραγωγή και ωρίμανση του σπέρματος.



3. Χειρουργική αντιμετώπιση

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιπτώσεις όπου υπάρχει απόφραξη των εκφορητικών αγωγών του σπέρματος ώστε να αποκατασταθεί η διαβατότητα τους, όπως επίσης για την κρυψορχία και την κιρσοκήλη.

Επιπλέον, η βιοψία όρχεος εκτός από διαγνωστική μπορεί να έχει και θεραπευτική αξία, εφόσον επιτρέπει την λήψη (αν υπάρχουν) σπερματοζωαρίων από τον ορχικό ιστό. Τα σπερματοζωάρια αυτά, δύνανται να γονιμοποιήσουν ωάρια με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, οδηγώντας (σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό) σε εγκυμοσύνη.

4. Εμπλουτισμός σπέρματος – Ενδομητρική σπερματέγχυση

Με τη διαδικασία αυτή το σπέρμα του συζύγου, μετά από κατάλληλη διεργασία που επιτρέπει, να το πούμε πολύ απλά, την επιλογή των καλύτερων σπερματοζωαρίων, εγχύεται στη μητρική κοιλότητα της γυναίκας.

Η ενδομητρική σπερματέγχυση εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται σε δυσκολία των σπερματοζωαρίων να βρεθούν στη μητρική κοιλότητα εξαιτίας κάποιου τραχηλικού παράγοντα ή στην περίπτωση ολιγοασθενοσπερμίας.


5. Κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και Μίκρογονιμοποίηση (ICSI)

Η κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η τοποθέτηση σε κοινό χώρο σπερματοζωαρίων με ωάρια με σκοπό τη γονιμοποίηση. Εφαρμόζεται σε διάφορες περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας αλλά και σε ήπια ανδρική υπογονιμότητα εφόσον η σπερματέγχυση υπήρξε ανεπιτυχής. Σε περιπτώσεις έντονης όλιγο-, άσθενο-, και τέρατο- σπερμίας, ή όταν τα σπερματοζωάρια προέρχονται από τον ορχικό ιστό, τότε εφαρμόζεται η μέθοδος της μίκρογονιμοποίησης, όπου ένα μόνον σπερματοζωάριο τοποθετείται μηχανικά εντός του ωαρίου προκειμένου να το γονιμοποιήσει. Και στις δύο περιπτώσεις, μετά από την πάροδο 2, 3 ή 5 ημερών, το έμβρυο μεταφέρεται στην κοιλότητα της μήτρας.

ΑΥΤΑ  ΠΟΥ  ΠΡΕΠΕΙ  ΟΛΟΙ  ΝΑ  ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΣΠΕΡΜΑ


Ο μοντέρνος τρόπος ζωής (άγχος, κάπνισμα κτλ) αποτελεί εχθρό της ανδρικής γονιμότητας.

Πρώτα, ξεχάστε όρους όπως «δυνατό» και «αδύναμο» σπέρμα, που μπορεί να παραπέμπουν στις έννοιες «ικανότητα» και «ανικανότητα». Για τους γιατρούς δεν ευσταθούν! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από το 1999, ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε πλέον για φυσιολογικές ή παθολογικές τιμές συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων (που δηλώνουν πότε είναι κανείς γόνιμος και πότε όχι), αλλά απλώς για τιμές αναφοράς. Στην πραγματικότητα, η γονιμότητα για έναν άνδρα είναι μια μεγάλη κλίμακα που ορίζεται από δύο άκρα: το ένα είναι η έλλειψη σπερματοζωαρίων και το άλλο η επαρκής ποσότητά τους που μπορεί να γονιμοποιήσει ένα γυναικείο ωάριο. Όλοι οι άνδρες κινούνται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα: άλλος κλίνει προς τη στειρότητα και άλλος προς τη γονιμότητα. Αν λάβουμε υπόψη ότι και οι γυναίκες βρίσκονται με τη σειρά τους στα δύο αυτά όρια, γίνεται προφανές ότι η σύλληψη είναι θέμα πιθανοτήτων. Αφήνοντας τις γυναίκες απ’ έξω, στην προκειμένη περίπτωση, το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσει ένας άνδρας να κινηθεί προς την πλευρά της γονιμότητας. Διαβάστε, λοιπόν, ό,τι πρέπει να ξέρετε για να γίνετε πιο γόνιμος.



› Το χρώμα:  Αν το χρώμα του σπέρματός σας έχει απόχρωση ασπρο-μπέζ ή πλησιάζει προς το γκρι, τότε έχετε περάσει το πρώτο τεστ με επιτυχία! Μια αλλαγή, ωστόσο, στο χρώμα μπορεί να δηλώνει κάποιο πρόβλημα του οργανισμού. Η κόκκινη απόχρωση του σπέρματος πιθανότατα οφείλεται σε τραυματισμό, ενώ η καφετί ίσως υποδηλώνει ένα παλαιότερο τραύμα. Στην περίπτωση κάποιου προβλήματος με τη βαλβίδα (που επιτρέπει μόνο στο σπέρμα ή μόνο στα ούρα να χρησιμοποιούν την έξοδο του πέους), μπορεί να υπάρχουν στο σπέρμα προσμείξεις με ούρα, που του δίνουν έναν έντονο υποκίτρινο τόνο.
 
Η μυρωδιά του σπέρματος διαφέρει από άτομο σε άτομο (αιτία είναι συνήθως η διατροφή), ενώ είναι χαρακτηριστική όταν πρόκειται για παθολογικές καταστάσεις, τις οποίες εκτιμά ο ειδικός.
 Το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση είναι υγρό, αλλά γίνεται αμέσως κολλώδες για να κολλήσει στα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας, ώστε να επιτευχθεί η σύλληψη και να μην κυλήσει μαζί με τα υγρά του κόλπου, ακόμη κι όταν απομακρυνθεί το πέος. Στη συνέχεια, εξαιτίας της θερμοκρασίας του κόλπου, αρχίζει να ρευστοποιείται ξανά, προκειμένου να μπορέσουν να ελευθερωθούν τα σπερματοζωάρια και να συνεχίσουν, μόνα τους πλέον, το «ταξίδι» προς το ωάριο. Ο χρόνος, λοιπόν, στον οποίο ρευστοποιείται -εκ νέου- το σπέρμα είναι μια ακόμη σημαντική παράμετρος, που κρίνει τη γονιμοποιητική ικανότητα του άνδρα.
 Αν οι άνδρες εκσπερμάτιζαν μία μόνο σταγόνα, αυτή θα χανόταν μέσα στο όξινο περιβάλλον του κόλπου και η ελπίδα για σύλληψη θα χανόταν! Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να υπάρχει ποσότητα σπέρματος πάνω από 2 ml (ένα κουταλάκι του γλυκού), προκειμένου να γίνει ουδέτερο το περιβάλλον του κόλπου και να επιβιώσουν τα σπερματοζωάρια. Στην περίπτωση που ο όγκος είναι πολύ μεγαλύτερος, το σπέρμα είναι πιθανό να μην μπορεί να συγκρατηθεί μέσα στον κόλπο, καθώς η εκσπερμάτιση είναι πολύ αραιή ως προς τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων.
 O κόλπος της γυναίκας έχει όξινο περιβάλλον (pH χαμηλότερο του 7), ώστε να καταστρέφονται τα μικρόβια που μπαίνουν στο εσωτερικό του. Θεωρητικά, λοιπόν, στην περίπτωση που εισχωρούσαν σπερματοζωάρια, θα πέθαιναν. Ο οργανισμός, όμως, έχει προνοήσει! Οι εκκρίσεις των αδένων των ανδρών (υγρά κυρίως από τον προστάτη και τις σπερματοδόχους κύστεις, μέσα στα οποία κολυμπάνε τα σπερματοζωάρια) έχουν βασικό pH (αντίθετο, δηλαδή, από το όξινο και μεγαλύ­τερο του 7), με αποτέλεσμα, όταν αυτά τα δύο περιβάλλοντα έρθουν σε επαφή, να αλληλοεξουδετερώνονται, το περιβάλλον να γίνεται ουδέ­τερο και επομένως να επιζούν τα σπερμα­τοζωάρια.
 Για τη σύλληψη, χρειάζεται η ένωση ενός μόνο σπερματοζωαρίου με ένα ωάριο. Οι όρχεις, όμως, παράγουν κάθε λεπτό 50.000 σπερματοζωάρια, τα οποία «αποθηκεύονται» μέχρι τη στιγμή που ο άνδρας θα εκσπερματίσει, οπότε και απελευθερώνονται εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Γιατί, λοιπόν, ο οργανισμός καταναλώνει τόση ενέργεια, αφού ουσιαστικά χρειάζεται ένα μοναδικό σπερματοζωάριο; Η απάντηση είναι ότι αυτό το ένα δεν θα κατάφερνε ποτέ να φτάσει στο στόχο του χωρίς τη βοήθεια των υπολοίπων. Τα ωάρια, για να προστατεύονται όταν απελευθερώνονται από τα ωοθηλάκια, περιβάλλονται από σκλη­ρό κέλυφος. Το μπροστινό μέρος κά­θε σπερματοζωαρίου (το «κεφάλι») έχει ένα κυστίδιο, που λειτουργεί σαν ένα «σφυράκι». Όσο περισσότερα σπερματοζωάρια, λοιπόν, υπάρχουν, τόσο περισσότερα «σφυράκια» θα χτυπάνε το κέλυφος, με αποτέλεσμα να εισέλθει το ένα και να γίνει η σύλληψη.
 Κινούνται όλα τα σπερματοζωάρια ή ορισμένα και ποια ακριβώς είναι η κίνησή τους; Φανταστείτε τα σαν τους παίκτες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Διαθέτει το σπέρμα αρκετούς επιθετικούς, ώστε να καταφέρουν να σκοράρουν; Το ζητούμενο είναι να τρέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα σπερματοζωάρια, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, προκειμένου να φτάσουν και να πολιορκήσουν το ωάριο.
 Είναι πιθανό αρκετά σπερματοζωάρια να μην έχουν φυσιολογική μορφή. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη του «κακού» περιεχομένου τους (δηλαδή της γενετικής πληροφορίας που «κουβαλάνε») ή να είναι αποτέλεσμα κακής κατασκευής (η οποία μπορεί με τη σειρά της να αποτελεί την αιτία της αργής κίνησης των ­σπερματοζωαρίων). Ωστόσο, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, αρκεί το 15-20% των σπερμα­τοζωαρίων να έχουν καλή μορφολογία, για να υπάρξει σύλληψη.





 


Για να ελέγξετε κατά πόσο το «εργοστάσιο» που είναι εγκαταστημένο στους όρχεις παράγει ικανοποιητική ποσότητα σπερματοζωαρίων, αρκεί μια εξέταση σπέρματος, το σπερμοδιάγραμμα. Είναι ουσιαστικά η πιο απλή και ασφαλής εξέταση, που δίνει τη δυνατότητα να γίνει παράλληλα και μικροβιολογικός έλεγχος, στην περίπτωση που υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης. Οι περισσότεροι άνδρες καταφεύγουν στο σπερμοδιάγραμμα μόνο μετά από αποτυχημένες προσπάθειες για σύλληψη. Παρ’ όλα αυτά, οι ουρολόγοι θεωρούν καλό να ελέγχει κανείς το σπέρμα του από την αρχή της ενήλικης ζωής του (18-20 χρονών). Όπως οι γυναίκες, όταν ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή, έχουν ένα γυναικολόγο και ελέγχονται σε τακτά διαστήματα, έτσι θα έπρεπε και ένας άνδρας να βγάλει μια πρώτη «φωτογραφία» της ικανότητάς του να γονιμοποιεί. Αν, βέβαια, βρεθεί κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται διερεύνηση, ο ουρολόγος θα συστήσει περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.
 
Η εξέταση σπέρματος δεν αποτελεί απόδειξη του ότι είναι κανείς γόνιμος. Δίνει απλώς ενδείξεις, οι οποίες δηλώνουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το αποτέλεσμα, δηλαδή η σύλληψη, είναι ο τελικός κριτής της γονιμότητας. Με την πάροδο των χρόνων, η ποιότητα του σπέρματος ενδέχεται να αλλάξει. Γι’ αυτό και είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος του σπέρματος (π.χ. κάθε 5 χρόνια), ώστε να μπορεί κανείς να συγκρίνει το σπέρμα του σε διάφορες φάσεις της ζωής του και να επέμβει άμεσα σε περίπτωση που χρειαστεί.
 Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε βιολόγο αναπαραγωγής, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη του σπέρματος, μπορείτε να κάνετε την εξέταση και σε ένα μικροβιολόγο που ασχολείται με θέματα γονιμότητας.
 Το άγχος φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και, επομένως, τα αποτελέσματα της εξέτασης, που μπορεί να μην είναι αληθή. Σύμφωνα με έρευνες, οι διάφορες παράμετροι του σπέρματος είναι καλύτερες όταν υπάρχει έντονη διέγερση, ειδικά μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αν και το σπερμοδιάγραμμα δεν είναι χρονοβόρα και επώδυνη εξέταση, πολλοί άνδρες νιώθουν άβολα με την όλη διαδικασία και αυτό... αποτυπώνεται στο σπέρμα τους. Μάλιστα, οι ειδικοί της γονιμότητας ενθαρρύνουν πλέον τα ζευγάρια να συλλέγουν το δείγμα του σπέρματος στο σπίτι, σε συνθήκες που αγχώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον άνδρα, και να το μεταφέρουν στο εργαστήριο μέσα σε 45-60΄ (σε θερμοκρασία σώματος, π.χ. κάτω από τη μασχάλη ή σε εσωτερική τσέπη σακακιού). Επίσης, τα τελευταία χρόνια, μετά από ενδιαφέρουσες μελέτες, χορηγούνται στους άνδρες που δυσκολεύονται να εκσπερματίσουν υπό συνθήκες «πίεσης» ουσίες για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας (βαρδεναφίλη και σιλδεναφίλη). Με αυτούς τους τρόπους, επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία του ανδρικού γεννητικού συστήματος και, επομένως, η λήψη δείγματος του σπέρματος γίνεται σε συνθήκες όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.



 

Στην περίπτωση που το σπερμοδιάγραμμα δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, εκτός από την κλινική εξέταση σε ουρολόγο (ο οποίος θα ζητήσει και τη λήψη εκτενούς ιστορικού), θα χρειαστεί να υποβληθείτε και σε έναν ορμονικό έλεγχο, ο ­οποίος βοηθά στην αναγνώριση της αιτίας. Οι όρχεις, εκτός από σπερματοζωάρια, παράγουν και τεστοστερόνη, την ορμόνη που έχουν σε ­μεγαλύτερο ποσοστό οι άνδρες και ευθύνεται για την καλή λειτουργία του ανδρικού οργανισμού, τη χροιά της φωνής, την τριχοφυΐα, την κατανομή λίπους.
Η διερεύνηση των τιμών των ορμονών βοηθά στην κατανόηση του είδους της βλάβης, για παράδειγμα, αν υπάρχει πρόβλημα απλώς στην παραγωγή σπερματοζωαρίων ή αν ο μικρός τους αριθμός οφείλεται σε κάτι άλλο, π.χ. στο ότι έχει αποφραχθεί η δίοδος και δεν μπορούν να βρουν την έξοδό τους.





 

Επηρεάζει τη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, τη σπερματογένεση, την ωρίμανση των σπερματοζωαρίων και ελαττώνει τη γονιμοποιητική τους ικανότητα. Παράλληλα, προκαλεί και κατακερματισμό του DNA τους.

 

Η ακτινοβολία, λόγω π.χ. της πολύωρης και καθημερινής χρήσης του κινητού τηλεφώνου ή της υποβολής σε ακτινοβολία-χημειοθεραπεία, επηρεάζει τη γονιμοποιητική ικανότητα του άνδρα.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνδρες που ζουν με πολύ άγχος παράγουν μεγαλύτερο ποσοστό σπερματοζωαρίων ανώμαλης μορφολογίας.


 
Όλοι οι επιβλαβείς παράγοντες που αναφέρουμε μπορούν να επηρεάσουν το DNA του ανδρικού σπέρματος, που βρίσκεται μέσα στο «κεφάλι» του σπερματοζωαρίου. Το DNA κινδυνεύει να κατακερματιστεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το έμβρυο που θα προκύψει να μην μπορεί να μεγαλώσει. Όταν υπάρχουν πολλές αποτυχίες σύλληψης επειδή τα έμβρυα που δημιουργούνται δεν εξελίσσονται, συστήνεται η εξέταση «κατακερματισμού του DNA» στο σπέρμα, που ανιχνεύει την κατάσταση του γενετικού υλικού των σπερματοζωαρίων. Αν χρειαστεί, χορηγούνται στον άνδρα ειδικές βιταμίνες. Αν δεν πρόκειται για σοβαρή βλάβη ή γενετική ασθένεια, μετά την πάροδο ενός τριμήνου τα πράγματα βελτιώνονται.




 

Οι υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύσσονται από τα στενά εσώρουχα και παντελόνια, τα ζεστά μπάνια, τη σάουνα και το τζακούζι, επηρεάζουν τη γονιμότητα. Αυξημένο κίνδυνο δια­τρέχουν, επίσης, όσοι δουλεύουν με το laptop στα πόδια τους ή όσοι εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες λόγω επαγγέλματος (π.χ. πυροσβέστες, μάγειροι), ενώ υπάρχουν και ορισμένα παθολογικά προβλήματα (όπως η κρυψορχία και η κιρσοκήλη) που συνδέονται με μειωμένη παραγωγή ικανο­ποιητικού αριθμού σπερματοζωαρίων, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας στην οποία έχουν εκτεθεί οι όρχεις.

 

Ουσίες χωρίς συνταγογράφηση, που δίνονται συνήθως από γυμναστήρια, αλλά και ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων (π.χ. κάποια αντιβιοτικά) συνδέονται με μειωμένη γονιμότητα.

 

Τα πλαστικά ποτήρια που έρχονται σε επαφή με ζεστό καφέ ή άλλα ζεμα­τιστά υγρά απελευθερώνουν τοξικές ουσίες (βινυλούχα παράγωγα) που επηρεάζουν τη σπερματογένεση.

 

Οι τακτικές εκσπερματίσεις βοηθούν στο να είναι πιο ενεργοποιημένο το γενετικό σύστημα ενός άνδρα. Αυτό δεν συνδέεται άμεσα με την παρα­γωγή σπερματοζωαρίων, αλλά με τη ­λειτουργία κάποιων επικουρικών γεν­νητικών αδένων. Για παράδειγμα, ο προστάτης (που υπάρχει μόνο για λόγους γονιμότητας στον άνδρα) φαίνεται πως είναι σκόπιμο να ενεργοποιείται τακτικά και να αδειάζει. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιορίσει μια απαιτούμενη χρονική συχνότητα εκσπερμάτισης. Πάντως, όταν ο οργανισμός σας δεν αποβάλλει τη μεγάλη παραγωγή των σπερματοζωαρίων του, ίσως ρίχνει τους ρυθμούς παραγωγικότητάς του.  

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση (π.χ. καυσαέρια αυτοκινήτων) προκαλεί βλάβες στο γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων.

 

Τα παραπανίσια κιλά, αλλά και το υπερβολικά χαμηλό βάρος, επηρεάζουν το ορμονικό προφίλ των ανδρών και, επομένως, τροποποιούνται οι εντολές που δίνονται στους όρχεις (μέσω των ορμονών) σχετικά με την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

 

Τα φυτοοιστρογόνα (ορμόνες που περιέχονται σε υψηλή συγκέντρωση στη σόγια) θεωρούνται βλαβερά για το σπέρμα, αφού επηρεάζουν τη λειτουργία των ορμονών. Πολύ πρόσφατη έρευνα της Σχολής Δημόσιας ­Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι ακόμη και μικρή κατανάλωση σόγιας μειώνει κατά 50% περίπου την παραγωγή σπέρματος.

 



Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σπουδαίο ρόλο στο θέμα της γονιμότητας.

 

Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο εκτεθειμένος είναι ο άνδρας σε συνθήκες που πιθανώς να επηρεάζουν τη γονιμότητά του. Γι’ αυτό και οι άνδρες μετά τα 40 είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα.

  






1. Γιατί το σπερματοζωάριο έχει ουρά;
Από τη στιγμή της εκσπερμάτισης, το σπερματοζωάριο έχει ως στόχο να φτάσει στο ωάριο. Αν και η απόσταση από τον κόλπο μέχρι τη μήτρα φαίνεται να είναι λίγα μόνο εκατοστά, για τα δεδομένα του σπερματοζωαρίου πρόκειται για ένα τεράστιο «ταξίδι». Η ουρά, λοιπόν, το βοηθά να «τρέξει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προς τον προορισμό του.

2. Γιατί οι άνδρες έχουν δύο όρχεις;
Ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός πολύ, φαίνεται να το έχει διπλό (δύο μάτια, δύο πνεύμονες, δύο νεφρά), ώστε στην περίπτωση που «χαλάσει» το ένα, να μπορεί να λειτουργήσει το άλλο.


3. Γιατί είναι τόσο λεπτό το δέρμα που περιβάλλει τους όρχεις;
Οι όρχεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά, πρέπει να βρίσκονται σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία. Σε αντίθεση, λοιπόν, με όλο το υπόλοιπο σώμα, που καλύπτεται από λίπος που συγκρατεί τη θερμότητα του σώματος, ο οργανισμός έχει προνοήσει σχετικά, τοποθετώντας τους όρχεις εκτός σώματος και περικλείοντάς τους με το λεπτό δέρμα του όσχεου, που δεν έχει λίπος. Έτσι, οι όρχεις βρίσκονται τουλάχιστον 4 βαθμούς χαμηλότερα από τη θερμοκρασία του σώματος (36,6 βαθμοί).


Οσο μεγαλώνει ο άνδρας - και ειδικά μετά την ηλικία των 55 χρόνων - τόσο αυξάνονται τα σπερματοζωάρια που φέρουν το χρωμόσωμα Χ το οποίο είναι και υπεύθυνο για τη γέννηση κοριτσιών

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να ανησυχούν για το αναπαραγωγικό τους ρολόι. Είχε διαπιστωθεί ότι όσο περνούν τα χρόνια περιορίζεται και η αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα.


Αυτό που δεν είχε διαπιστωθεί είναι το αν μειώνεται η ποσότητα ή η ποιότητα του σπέρματος. Μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι μετά την ηλικία των 35 ετών αρχίζει να υπάρχει σταδιακή επιδείνωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητάς του.

Πιο δύσκολα μπαμπάς, πιο πιθανό το κορίτσι
Τη μελέτη διεξήγαγαν ειδικοί των Εργαστηρίων Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας στο Λος Αντζελες. Ανέλυσαν το σπέρμα 5.081 ανδρών ηλικίας 16-72 ετών και διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα του σπέρματος ξεκινούν στην ηλικία των 35 ετών. Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι αυτά τα προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους μετά την ηλικία των 40 ετών στον άνδρα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσο μεγαλώνει ο άνδρας - και ειδικά μετά την ηλικία των 55 χρόνων - τόσο αυξάνονται τα σπερματοζωάρια που φέρουν το χρωμόσωμα Χ το οποίο είναι και υπεύθυνο για τη γέννηση κοριτσιών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν έχουν όμως ακόμη στοιχεία που να δίνουν μια απάντηση στο γιατί μειώνεται το χρωμόσωμα Υ και αυξάνεται το Χ όσο μεγαλώνει ο άνδρας.

«Υπάρχουν πλέον πειστικές επιδημιολογικές αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τόσο δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά ανεξαρτήτως της ηλικίας που έχει η σύντροφός τους. Αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες αποβολής, ακόμη και αν τελικά μείνει έγκυος η σύντροφος ενός μεσήλικου ή ηλικιωμένου άνδρα. Επιπλέον, η αύξηση της ηλικίας ενός άνδρα, μεταφράζεται και σε αύξηση των πιθανοτήτων για εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών στο παιδί του.

Το μήνυμα λοιπόν τόσο αυτής όσο και άλλων μελετών είναι ότι για πολλούς λόγους οι άνδρες που επιθυμούν να ζήσουν την πατρότητα δεν πρέπει να το καθυστερούν πολύ» δήλωσε στο περιοδικό «New Scientist» ο Αλαν Πέισι, ειδικός σε θέματα γονιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

ΤΙ  ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ  ΤΟ  ΣΠΕΡΜΑ


Μήπως η αιτία που δεν μπορείτε να αποκτήσετε απογόνους είναι το λάπτοπ ή το τζακούζι; Ανακαλύψτε απρόσμενους παράγοντες που μπορεί να έχουν βλάψει την ποιότητα του σπέρματός σας και βρείτε τις λύσεις για να αντιστρέψετε την κατάσταση.

Όλο και περισσότεροι ερευνητές σήμερα προειδοποιούν: «Η ανδρική γονιμότητα σταδιακά μειώνεται. Το σπέρμα χάνει τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα».



Κάποτε, όταν ένα ζευγάρι δεν μπορούσε να κάνει παιδί, κοιτούσαν όλοι τη γυναίκα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι άνδρες γίνονται ολοένα και πιο υπογόνιμοι, με αποτέλεσμα η ανδρική υπογονιμότητα να αποτελεί πλέον στο 50% των περιπτώσεων την αιτία για εξωσωματική γονιμοποίηση. Oι άνδρες φαίνεται ότι χάνουν κάθε χρόνο το 2% της δυναμικής του σπέρματός τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μειώνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους, αλλά και η κινητικότητά τους. Τι ευθύνεται για τον κατήφορο που έχει πάρει η ανδρική γονιμότητα; O σύγχρονος τρόπος ζωής. Oι συνήθεις ύποπτοι; Το τσιγάρο, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το στρες, η μόδα, μέχρι και το τζακούζι!


 
Oι παράγοντες που μπορεί να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος είναι πολλοί, αλλά δεν επηρεάζουν όλους τους άνδρες το ίδιο. Η βλαπτική τους επίδραση εξαρτάται τόσο από το χρόνο και τη συχνότητα έκθεσης κάποιου σε έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες, όσο και από το ορμονικό του προφίλ και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Το θετικό, βέβαια, είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει απίστευτες ικανότητες ανάκαμψης. Πράγμα που σημαίνει ότι, όταν ένας άνδρας σταματήσει να εκτίθεται σε κάποιον επιβαρυντικό παράγοντα, η ποιότητα του σπέρματός του μπορεί και πάλι να βελτιωθεί ή και να αποκατασταθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η ποιότητά τους παρουσιάζει διακυμάνσεις από άνδρα σε άνδρα και από ημέρα σε ημέρα. Η κλινική πράξη δείχνει ότι δείγματα σπέρματος από τον ίδιο άνδρα που λαμβάνονται με διαφορά ενός μηνός μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Η γονιμότητα ενός άνδρα, λοιπόν, μπορεί να αλλάζει πολύ περισσότερο από ό,τι η γονιμότητα της γυναίκας. Oι άνδρες έχουν την ποσότητα με το μέρος τους. Από τη στιγμή που θα μπουν στην εφηβεία παράγουν συνεχώς σπέρμα. Στην ουσία, αποτελούν μια βιομηχανία παραγωγής σπερματοζωαρίων, σε αντίθεση με τη γυναίκα, που γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα έχει στη ζωή της και από τα οποία μόνο 400-500 περίπου από το αρχικό απόθεμα θα ωριμάσουν και θα μπορούν να γονιμοποιηθούν.
  


Το κάπνισμα:
Μελέτες της Oυρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tottori της Ιαπωνίας, έχουν δείξει ότι μεγάλες ποσότητες μεταβολιτών της νικοτίνης (π.χ. κοτινίνη) στο αίμα προκαλούν βλάβη στη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, στη σπερματογένεση, στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων, καθώς και ελάττωση της γονιμοποιητικής ικανότητας. Το κάπνισμα, όμως, επηρεάζει και το γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων. Στην ουσία προκαλεί κατακερματισμό του DNA τους, με αποτέλεσμα το σπερματοζωάριο να έχει ελαττωμένη ικανότητα να πυροδοτήσει την απαραίτητη εμβρυϊκή ανάπτυξη. Σε άλλες έρευνες που έχουν γίνει έχει παρατηρηθεί επίσης ότι τα παιδιά των καπνιστών έχουν αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου σε νεογνική ηλικία σε σχέση με τα παιδιά των μη καπνιστών.

Η  ΠΑΙΔΕΙΑ,  ΤΟ  ΚΑΠΝΙΣΜΑ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ

Η  ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΤΟΥ  ΤΣΙΠΡΑ

Σε  τελευταία  έγκυρη   διεθνή  αξιολόγηση  οι  Έλληνες μαθητές κατέλαβαν μόλις την 43η θέση και οι Γερμανοί την 16η  ανάμεσα  σε  72  χώρες.

 

Σημερινά  αποτελέσματα  έρευνας  από  την  Eurostat: Το 64,2% των Ελλήνων καπνίζει παθητικά - Μία ακόμη αρνητική πρωτιά -  Οι  Έλληνες είναι  οι  δεύτεροι  πιο  θεριακλήδες  στην  Ευρώπη.

Μία ακόμη αρνητική πρωτιά δίνει στην Ελλάδα έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων καπνίζουν παθητικά σε καθημερινή βάση.

Το 62,2% των Ελλήνων που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα. Ακολουθεί η Κροατία με 44,7% και η Βουλγαρία με 40,5%. Στον αντίποδα, η Σουηδία φαίνεται πως είναι η χώρα που προστατεύει καλύτερα τους πολίτες της από το παθητικό κάπνισμα, στο οποίο εκτίθενται μόνο το 5,9%, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία με 6,3%.

Δεύτεροι πιο «θεριακλήδες» οι Έλληνες

Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών- το 32,6% των πολιτών- πίσω από τη Βουλγαρία (34,7%), ενώ οι λιγότεροι είναι στη Σουηδία (16,7%) και τη Μ. Βρετανία (17,2%).

Σύμφωνα με την Eurostat, ένας στους 4 πολίτες της ΕΕ άνω των 15 ετών (24%) είναι καπνιστής. Το γραφείο στατιστικών της ΕΕ περιέγραψε το κάπνισμα ως «έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία που μπορούν να αποφευχθούν στην ΕΕ», σημειώνοντας ότι αυτή η βλαβερή συνήθεια συνδέεται με τον καρκίνο, τις καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι άνδρες (28,7%) είναι πιο πιθανό να καπνίσουν σε σύγκριση με τις γυναίκες (19,5%).



Η ατμοσφαιρική ρύπανση: Η ρύπανση που προκαλείται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων μπορεί να ελαττώσει τη γονιμότητα των ανδρών. Μελέτες έχουν δείξει ότι άνδρες που εκτίθενται περισσότερο σε καυσαέρια (π.χ. οι υπάλληλοι διοδίων) έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος και λιγότερα σπερματοζωάρια. Η ρύπανση, επίσης, προκαλεί βλάβες στο γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων, δυσκολεύοντας τη σύλληψη και αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής. Ωστόσο, οι βλάβες φαίνεται πως είναι παροδικές και γι’ αυτό η αποφυγή των ρύπων επιτρέπει στα νέα σπερματοζωάρια να αναπτυχθούν φυσιολογικά.
Oι τοξικές ουσίες: Δεκάδες τοξικές ουσίες, που βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις παντού στο περιβάλλον, ανιχνεύονται στο αίμα μας και μπορούν να μας βλάψουν ποικιλοτρόπως. Η εκτεταμένη, λοιπόν, παρουσία τους συνδέεται και με βλάβες στο DNA του σπέρματος.
Το στρες: Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πάθηση που να μη σχετίζεται με το στρες και επίσης δεν υπάρχει πάθηση η οποία να μην αυξάνει το στρες, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο. Άνδρες που βρίσκονται σε κατάσταση στρες παράγουν μεγαλύτερο ποσοστό σπερματοζωαρίων ανώμαλης μορφολογίας. Σε ειδική μελέτη που έγινε φάνηκε ότι οι μαραθωνοδρόμοι κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους παράγουν σπερματοζωάρια διαφορετικής μορφολογίας από τα φυσιολογικά.
Oι υψηλές θερμοκρασίες: Oι υψηλές θερμοκρασίες είναι από τους πιο σημαντικούς εχθρός της ανδρικής γονιμότητας. Oι όρχεις, για να λειτουργήσουν, βρίσκονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτήν του σώματος. Η φύση, λοιπόν, έχει προνοήσει να τους προστατέψει, περικλείοντάς τους στο όσχεο, το οποίο είναι από τις λίγες περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτεται με λίπος γιατί δεν πρέπει να λειτουργεί θερμομονωτικά - αντίθετα, πρέπει να έρχεται σε επαφή με τη δροσιά του περιβάλλοντος, προκειμένου το... εργοστάσιο παραγωγής σπερματοζωαρίων να «δουλεύει» καλά. O σύγχρονος όμως τρόπος ζωής συχνά τους... εκθέτει σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως και η ενδυμασία, ιδιαίτερα των νεοτέρων. Παράδειγμα, τα στενά παντελόνια και τα σλιπάκια, που υπερθερμαίνουν τα γεννητικά όργανα καθώς φέρνουν τους όρχεις κοντά στους μηρούς αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία τους και προκαλώντας μείωση της κινητικότητας του σπέρματος.


 
Oυσίες και οινοπνεύματα:
Το αλκοόλ μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις, ενώ τα παραισθησιογόνα και τα ναρκωτικά δρουν, μέσω καταστολής του υποθαλάμου του εγκεφάλου, μειώνοντας επίσης τα επίπεδα τεστοστερόνης.
Κατάχρηση αντιβιοτικών: Φαρμακευτικές ουσίες, όπως τα συνήθη αντιβιοτικά (κινολόνες, τετρακυκλίνες, νιτροφουραντοΐνη, ερυθρομυκίνη, γενταμυκίνη), τα αναβολικά στεροειδή κ.ά. μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή και λειτουργία των σπερματοζωαρίων.
Τα πλαστικά ποτήρια: Η καθημερινή χρόνια συνήθεια πολλών ανδρών να πίνουν τον καφέ τους σε πλαστικό ποτήρι μπορεί, σύμφωνα με μελέτες, να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος λόγω των διάφορων ουσιών που εκλύονται από το πλαστικό, όταν αυτό έρθει σε επαφή με το ζεστό κυρίως καφέ.
Oι βρεφικές πάνες: Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιέλου διαπίστωσαν ότι η πλαστική επένδυση στις πάνες αυξάνει τη θερμοκρασία στο όσχεο κατά 1ο C. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων κατά 1ο C είναι δυνατό να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που θα παράγει το βρέφος όταν ενηλικιωθεί.
Το κινητό: Υπάρχουν μελέτες που συσχετίζουν την πολύωρη και καθημερινή χρήση του κινητού τηλεφώνου με διαταραχές σπερματογένεσης, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί η ακριβής σχέση.
Το αγαπημένο σας λάπτοπ: Κατά τη λειτουργία τους, τα λάπτοπ αναπτύσσουν στο εσωτερικό τους θερμοκρασία άνω των 70ο C και συχνά οι χρήστες τους τα τοποθετούν στους μηρούς τους, κοντά στους όρχεις, βλάπτοντας έτσι την ποιότητα του σπέρματος. Η ζημιά μπορεί να αποφευχθεί αν τοποθετείτε το λάπτοπ σε ένα τραπέζι ή γραφείο, ακόμα και στο κάθισμα δίπλα σας.


 
Ίσως τα ζεστά μπάνια, το τζακούζι, η σάουνα να ευθύνονται έως ένα βαθμό για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να κάνετε παιδί. Το ζεστό μπάνιο που κάνετε και σας χαλαρώνει μπορεί να «σκοτώνει» τα σπερματοζωάριά σας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες αντενδείκνυνται. Μάλιστα, το να γεμίζει κανείς την μπανιέρα του και να μένει ώρα μέσα στο ζεστό νερό είναι ό,τι χειρότερο για την ανδρική γονιμότητα. Το ίδιο ισχύει και για το τζακούζι και τη σάουνα. Γι’ αυτό, μην το παρακάνετε και, όταν το κάνετε, επιλέγετε πάντα το νερό να έχει μια μέτρια θερμοκρασία. Το καλύτερο πάντως από όλα είναι το ντους.



Εκτός από τον τρόπο ζωής και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, υπάρχουν και παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα ενός άνδρα. Παθήσεις που βλάπτουν τη δράση του σπέρματος είναι η ορχίτιδα που προκύπτει μετά από μαγουλάδες, η κρυψορχία, η κιρσοκήλη, οι λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού, τα παρατεταμένα εμπύρετα νοσήματα (πυρετός >38,5ο C, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, που έχει κατασταλτική επίδραση στη σπερματογένεση μέχρι και για 6 μήνες), η χρόνια νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και νευρολογικά νοσήματα. Επίσης, ενοχοποιούνται διάφορες ορμονικές διαταραχές, καθώς και τραυματισμοί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή ατροφία των όρχεων.
 Ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και τη σοβαρότητά του, ο γιατρός σας θα σας συστήσει και την κατάλληλη θεραπεία, φαρμακευτική ή χειρουργική. Γι’ αυτούς που το πρόβλημά τους δεν επιδέχεται βελτίωση με φαρμακευτική ή άλλη αγωγή, ο ειδικός γιατρός θα συστήσει κάποια μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση ή ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίων).


Στους άνδρες, η γονιμότητα δεν παρουσιάζει τις δραματικές αλλαγές που παρατηρούνται στις γυναίκες. Όμως, υπάρχει μια ήπια σταδιακή μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, που αρχίζει νωρίς. Η ηλικία έναρξης της μείωσης και η ταχύτητα εξέλιξης της μείωσης αυτής διαφέρουν από άνδρα σε άνδρα. Μετά την ηλικία όμως των 50 ετών, στους περισσότερους άνδρες η μείωση είναι αισθητή. Στην ηλικία αυτή, η ποσότητα του σπέρματος μειώνεται, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται σε σημείο τέτοιο που να μην επιτρέπει την τεκνοποίηση. Oι άνδρες ουσιαστικά θα έχουν πάντοτε σπέρμα. Βέβαια, ήδη από το 1912 οι γιατροί είχαν παρατηρήσει ότι με την αύξηση της ηλικίας των ανδρών, αυξάνονταν και οι πιθανότητες μετάδοσης στα παιδιά χρωμοσωμιακών ανωμαλιών. Αρχικά η ηλικία της μητέρας θεωρείτο ως ο καθοριστικός παράγοντας για το σύνδρομο Down, σταδιακά όμως φάνηκε ότι παίζει ρόλο και η ηλικία του πατέρα. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι ο κίνδυνος να προσβληθεί από σχιζοφρένεια ένα παιδί σχετίζεται με την ηλικία του πατέρα του κατά τη γονιμοποίηση. Όσο πιο ηλικιωμένος ήταν ο πατέρας του κατά τη γονιμοποίηση, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να παρουσιάσει σχιζοφρένεια. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί 20 διαφορετικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία του πατέρα.



 Επίσης, επαγγελματίες οδηγοί που οδηγούν καθημερινά πολλές ώρες μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη γονιμότητα, αφού, σύμφωνα με έρευνες, ακόμη και δύο ώρες οδήγησης την ημέρα μπορεί να αυξήσει κατά 2ο C τη θερμοκρασία των όρχεων. Γι’ αυτό, οι ειδικοί συνιστούν δεκάλεπτα διαλείμματα ανά ώρα οδήγησης.


ΕΠΤΑ  ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ  ΤΟΥ  ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ  ΥΠΕΡΑΝΩ  ΠΑΣΗΣ  ΥΠΟΨΙΑΣ

Οι δολοφόνοι του σπέρματος μπορεί να βρίσκονται παντού, από το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό που καταναλώνει κανείς, μέχρι το χαλαρωτικό ντους που απολαμβάνει. Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία το σημείο εισόδου τους στον οργανισμό, διάφορες χημικές ουσίες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μπορεί να βλάψουν το σπέρμα. Οι ουσίες αυτές μπορεί να έχουν επίπτωση στην ποσότητα του σπέρματος, στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων καθώς και στο DNA των κυττάρων.

Είναι ήδη γνωστές οι μελέτες που ανέδειξαν τη σχέση των στενών σελών στα ποδήλατα με τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και αυτή των αντικαταθλιπτικών με την αλλοίωση του σπερματικού DNA. Υπάρχουν όμως και απλές καθημερινές συνήθειες που «κρύβουν» χημικές ουσίες επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα. Εύκολα κανείς μπορεί να συνδυάσει την ελεύθερη διακίνηση αυτών των ουσιών στην αγορά με την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση υπογονιμότητας. Τα καλά νέα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αν κάποιος γνωρίζει που κρύβονται οι ουσίες αυτές, μπορεί εύκολα να τις αποφύγει. Πιο κάτω αναφέρονται οι 7 πιο απρόσμενοι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. 

1.     Ταμειακές αποδείξεις

Αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές την ημέρα παίρνει στο χέρι του μια ταμειακή απόδειξη, μπορεί να χάσει το λογαριασμό. Το πρόβλημα είναι πως το 40% των αποδείξεων σήμερα εμπεριέχουν τη βισφενόλη Α, μια χημική ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα κι έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα και υπογονιμότητα. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα βρήκε πως οι άνδρες που είχαν στα ούρα τους υψηλότερη συγκέντρωση αυτής της ουσίας είχαν μειωμένη ποιότητα και ποσότητα σπέρματος σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χαμηλότερη.

Η άμεση λύση για αυτό είναι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Μέχρι όμως να εξαλειφθούν οι ταμειακές, καλό είναι να φυλάσσονται σε ένα φάκελο και όχι στην τσέπη όπου μπορεί κανείς να έρθει πολλές φορές σε επαφή με το περιεχόμενο. Επίσης καλό είναι να μην ανακυκλώνονται ώστε να μη μολυνθούν το νερό και τα προϊόντα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο χαρτί.


2.    Κονσερβοποιημένο φαγητό

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η μεγαλύτερη πηγή βισφενόλης Α είναι οι συσκευασίες τροφίμων και ιδιαίτερα οι αλουμινένιες. Είναι προτιμότερα λοιπόν τα φρέσκα και τα καταψυγμένα τρόφιμα, ενώ  είναι καλύτερο να καταναλώνονται οι συσκευασμένες σάλτσες σε γυάλινα δοχεία και όχι αλουμινένια.


3.    Ερωτικά βοηθήματα (sex toys)

Επικίνδυνες  είναι όλες οι «συσκευές ευχαρίστησης» που έχουν κατασκευαστεί από βινύλιο. Το βινύλιο απελευθερώνει τις φθαλάτες, χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με αλλεργίες, καρκίνο, συγγενείς ανωμαλίες και υπογονιμότητα. Προτιμότερα είναι τα προϊόντα που φτιάχνονται από σιλικόνη υψηλής ποιότητας.


4.      Το τοξικό ντους

Οι φθαλάτες βρίσκονται επίσης κυριολεκτικά μέσα στο ντους. Βρίσκονται στα αρωματισμένα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα καθαριστικά, ακόμα και στις πλαστικές κουρτίνες. Παράλληλα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει μετά από ένα ζεστό μπάνιο, οι χημικές ουσίες απελευθερώνονται πιο εύκολα.

Η επιλογή ενός φυτικού σαπουνιού και σαμπουάν όπως είναι τα παιδικά μπορεί να λύσουν το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αποφεύγονται τα προϊόντα προσωπικής χρήσης που έχουν άρωμα ή μυρωδιά. Τέλος είναι προτιμότερο να επενδύσει κάποιος σε μια ανθεκτική κουρτίνα από φυτικές ίνες, παρά να αγοράζει πλαστικές κάθε δυο μήνες, βάζοντας μάλιστα σε κίνδυνο την αναπαραγωγική του υγεία.



5.   Ραντισμένα προϊόντα

Τα παρασιτοκτόνα με τα οποία ραντίζονται φρούτα και λαχανικά έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα παράσιτα. Δυστυχώς όμως μαζί με τα παράσιτα σκοτώνουν και το σπέρμα.

Το καλό πλύσιμο των προϊόντων, σίγουρα βοηθάει, αλλά πολλές φορές τα παρασιτοκτόνα δεν είναι μόνο πάνω αλλά και μέσα στην τροφή. Γι αυτό προτιμότερη είναι η κατανάλωση οργανικών-βιολογικών προϊόντων. Η καλύτερη μάλιστα η λύση είναι ο σχεδιασμός του προσωπικού οργανικού κήπου, όταν αυτό είναι δυνατό.

6.      Θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτου

Τα θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτου είναι σίγουρα μια αξιοζήλευτη πολυτέλεια, αλλά έχουν το σημαντικό κόστος της μείωσης της ποιότητας του σπέρματος. Οτιδήποτε μάλιστα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στους όρχεις, ακόμα κι αν αυτό είναι ένα παρατεταμένο ζεστό μπάνιο, μπορεί να είναι αρκετό ώστε να μειωθεί η ποσότητα του σπέρματος.

Το πρόβλημα είναι η άμεση επαφή με την πηγή θερμότητας. Η αύξηση θερμοκρασίας του αυτοκινήτου με τη βοήθεια του κλιματισμού δε δημιουργεί προβλήματα στη γονιμότητα.

7.    Μολυσμένα ψάρια

Τα PCBs είναι μια ομάδα συνδυασμένων τοξινών που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στην βιομηχανία ηλεκτροδότησης. Πλέον έχουν απαγορευτεί, αλλά όσα έχουν χρησιμοποιηθεί θα παραμείνουν στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να καταναλώνονται και από τα ψάρια. Αυτό σημαίνει πως οι ψαράδες θα πρέπει να  αναζητούν καθαρά νερά και όποιος επιθυμεί ψάρι να ακολουθεί τις οδηγίες κατανάλωσης και να ενημερώνεται από τα αρμόδια τοπικά συμβούλια.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ  ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ  ΖΩΗΣ


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι άνδρες που είναι υπογόνιμοι εξαιτίας κάποιων ελλειμμάτων στο σπέρμα και τα σπερματοζωάριά τους, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίς, σε σύγκριση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό σπέρμα.

Σε μια περίοδο 8 ετών περίπου, βρέθηκε πως οι άνδρες με δύο ή περισσότερες ανωμαλίες στο σπέρμα τους είχαν πάνω από διπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με τους υγιείς.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές ανασκόπησαν ιατρικά αρχεία 12.000 ανδρών ηλικίας 20-50 ετών που είχαν επισκεφτεί μια κλινική υπογονιμότητας για να προβούν σε εξέταση της αναπαραγωγικής του ικανότητας. Οι ιατροί κατέγραψαν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος, το συνολικό του όγκο, τη συγκέντρωση, τη μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με τα αρχεία θανάτων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την ύπαρξη κάποιων θεμάτων μεγέθους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, καμία ανωμαλία δεν μπορούσε να προβλέψει από μόνη της την πρόωρη θνησιμότητα, αλλά οι άνδρες που είχαν δύο ή περισσότερες ανωμαλίες είχαν 2.3 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν ανωμαλίες στο σπέρμα τους. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των ανωμαλιών τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, ο μικρός όγκος σπέρματος, η χαμηλή συγκέντρωση και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ο μικρός συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων, καθώς και ο περιορισμένος αριθμός των ενεργών σπερματοζωαρίων, σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Οι ανωμαλίες στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων δε βρέθηκε να σχετίζονται με τη θνησιμότητα.

Για παράδειγμα, η αναπαραγωγή είναι μια βασική ανθρώπινη δραστηριότητα στην οποία αφιερώνεται το 10-15% του ανθρώπινου γονιδιώματος. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να αντιληφθεί ότι εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την παραγωγή σπέρματος, θα υπάρχουν και άλλα προβλήματα στον οργανισμό.

Παράλληλα, η κακή ποιότητα σπέρματος μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, της σημαντικής αυτής ανδρικής ορμόνης, η οποία έχει συνδεθεί με τη μακροβιότητα. Οι ερευνητές μάλιστα, τονίζουν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η συσχέτιση κοινωνικών παραγόντων με τη γονιμότητα. Αν παρατηρήσει κανείς σχετικά ερευνητικά ευρήματα, οι άνδρες που έχουν παιδιά απολαμβάνουν μια ζωή μεγάλη σε διάρκεια κι ο κίνδυνος θανάτου είναι σαφώς μικρότερος.

Επίσης, υποθέτουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου που βρέθηκε στους υπογόνιμους άνδρες, ισχύει και για τις υπογόνιμες γυναίκες. Υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, ότι η υπογονιμότητα είναι ένας δείκτης της μελλοντικής υγείας και για τα δυο φύλα


ΠΕΝΤΕ  ΤΡΟΦΕΣ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ  ΤΗΝ  ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΤΟΥ  ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Το  πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια είναι η χαμηλή κίνηση σπερματοζωαρίων στους άντρες. Παρόλ’ αυτά υπάρχουν τρόφιμα που όχι μόνο είναι εξαιρετικά στη γεύση, αλλά δυναμώνουν και βελτιώνουν την ποιότητα τους σπέρματος.

Στρείδια

Νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα μαλάκια περιέχουν ισχυρά αμινοξέα που βοηθούν στην αναπαραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες και προγεστερόνης στις γυναίκες. Παράλληλα, η κατανάλωση στρειδιών μπορεί να βοηθήσει και στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων του σπέρματος.

Μαύρη Σοκολάτα

Η σκούρα σοκολάτα περιέχει L-αργινίνη HCl, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με την αργινίνη  που περιέχουν τα καρύδια. Το αμινοξύ αυτό αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων του άντρα και δυναμώνει και το σπέρμα.

Μπανάνες

Οι μπανάνες έχουν ένα σπάνιο ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τις ορμόνες φύλου. Υπάρχει επίσης μια καλή ποσότητα βιταμίνης Β1, βιταμίνης Α και βιταμίνης C, οι οποίες βοηθούν να αυξηθούν οι αντοχές σας αφού χαρίζουν ενέργεια και αυξάνουν την παραγωγή σπέρματος.

Σπαράγγια

Αυτό το μικρό πράσινο λαχανικό μπορεί πράγματι να δυναμώσει πολύ το σπέρμα. Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης C εμποδίζει το σπέρμα από την οξείδωση και προστατεύει τα κύτταρα στους όρχεις. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθάει το αντρικό σώμα να επικεντρωθεί στην παραγωγή του σπέρματος και προστατεύει από τις ασθένειες.

Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν το αμινοξύ L-Arginine το οποίο βοηθά τους όρχεις να αυξήσουν την παραγωγή σπέρματος και βοηθά επίσης στην αύξηση του όγκου του σπέρματος. Περιέχουν επίσης οξέα ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία βελτιώνουν την ροή του αίματος στο πέος. Μάλιστα σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η ημερήσια κατανάλωση 7 καρυδιών μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.-


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



1 σχόλιο :

  1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
    H Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τον πιο γερασμένο πληθυσμό σε όλο τον κόσμο, αφού τουλάχιστον 19% των κατοίκων της είναι άνω των 65.

    Η πατρίδα μας τώρα είναι στην 5η θέση παγκοσμίως (!) στις «γερασμένες χώρες» αλλά τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πολύ χειρότερα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του τόπου (οικονομικά και κοινωνικά) και ο καθένας διαβάζοντας τα στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο μπορεί να καταλάβει πως είναι πολύ πιθανή η ανατροπή ακόμα και της πληθυσμιακής σύνθεσης της χώρας στο άμεσο μέλλον αν συνυπολογίσουμε και την διαρκώς αυξανόμενη ροή λαθρομεταναστών. Και αυτό γιατί στην εν λόγω μελέτη του υπουργείου υγείας υπάρχει η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως από το 2015 έως το 2050 ο αριθμός των ηλικιωμένων θα είναι μεν γενικά αυξητικός αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό παντού. Δηλαδή ο ρυθμός αύξησης θα είναι μόλις 56% στις χώρες υψηλού εισοδήματος, 138% σε χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, 185% σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος εκτοξεύεται κατακόρυφα και φτάνει στο 239%.

    Προφανώς η εξαθλιωμένη πατρίδα μας με τους καθημερινά όλο και πιο φτωχοποιημένους κατοίκους εντάσσεται στην τελευταία κατηγορία, πράγμα που σημαίνει πως οι γέροντες σύντομα θα είναι πλειοψηφία στην χώρα. Ο καθένας εύκολα διαβλέπει το τραγικό τέλος που επιφυλάσσουν οι «έλληνες πολιτικοί» στους απόμαχους της ζωής, αφού μάλιστα στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως οι πέντε πρώτες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα είναι ήδη τα εγκεφαλικά, η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού και τα τροχαία.

    Αιτίες που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αφορούν τους ηλικιωμένους και που προφανώς, απαιτούν κόστος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τους που η Ελλάδα του τρίτου μνημονίου δύσκολα θα καταβάλει όταν αρνείται να καταβάλει ακόμα και μια σύνταξη… «παρηγοριάς».
    Η ελπίδα των «ελλήνων πολιτικών» είναι πλέον ότι πολλές συντάξεις, ίσως και να τις… «γλιτώσει» ο κρατικός προϋπολογισμός, επειδή αρκετοί γέροντες μπορεί να υποκύψουν πιο γρήγορα από τις παραπάνω ασθένειες.-
    ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...