Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΑΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ. Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΠΟΤΕ. ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


                                                ΜΟΛΩΝ  ΛΑΒΕ



Η  διεθνής  έγκυρη  ιστοσελίδα  globalfirepower.com,  υπολογίζει την στρατιωτική ισχύ των διαφόρων χωρών λαμβάνοντας υπόψη περισσότερους από 50 παράγοντες.  Οι  πηγές πληροφοριών για τον υπολογισμό των δεδομένων αποτελούν: η CIA, το World Factbook, το Wikipedia, ιστοσελίδες οργανισμών, τα ΜΜΕ και συνεισφορές χρηστών.
Η Ελλάδα για το 2016 καταλαμβάνει την 28η θέση σε σύνολο 126 χωρών, ανάμεσα στην Ισπανία και τη Σουηδία.

Η  Τουρκία  βρίσκεται στην 8η θέση, πάνω από τη Γερμανία.


Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν, όπως είναι αναμενόμενο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ ακολουθούν η Ινδία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιαπωνία στην 7η θέση. Τη δεκάδα συμπληρώνει η Ιταλία. Η Βόρεια Κορέα σε αντίθεση με όσα θα πίστευε κανείς δεν βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στην κατάταξη, καταλαμβάνει μόλις την 25η θέση.
ΠΟΣΟΤΙΚΗ  ΣΥΓΚΡΙΣΗ  ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ  ΔΕΙΧΝΕΙ  ΜΕΓΑΛΗ  ΥΠΕΡΟΧΗ  ΤΗΣ  ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
Μια σύγκριση Ελλάδας-Τουρκίας δείχνει μεγάλη υπεροχή της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα.

Στον σπουδαιότερο τομέα, το ανθρώπινο δυναμικό, ο τουρκικός στρατός υπερτερεί με 410.500 μάχιμους στρατιώτες έναντι 180.000 στην Ελλάδα. Η Τουρκία διαθέτει 185.000 άνδρες σε εφεδρεία, ενώ η Ελλάδα 280.000 – ένας από τους ελάχιστους τομείς που υπερτερεί.
Ωστόσο, η Τουρκία διαθέτει 35 εκ. κατάλληλους προς στράτευση άνδρες έναντι 4 εκ. της Ελλάδας, ενώ κάθε χρόνο 1.36 εκ. Τούρκοι φτάνουν σε στρατεύσιμη ηλικία, έναντι 105.000 Ελλήνων.
Αν και οι δύο χώρες διαθέτουν ίσο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών (206 προς 207) η Τουρκία διαθέτει διπλάσιο αριθμό ελικοπτέρων (445 προς 224) και διπλάσιο αριθμό μεταγωγικών (439 προς 215) με μια συνολική αναλογία αεροσκαφών όλων των τύπων 6 προς 10.
Διπλάσια δύναμη διαθέτει η Τουρκία και σε άρματα μάχης. 3.778 τανκς έναντι των 1.556 ελληνικών, 7.550 θωρακισμένα οχήματα έναντι 4.209 ελληνικών και 1.013 αντιαρματικά έναντι των 547 ελληνικών.
Οι στόλοι των δύο χωρών παρουσιάζονται ισοδύναμοι σε γενικές γραμμές με την Τουρκία να διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων σκαφών (συνολικά 194 έναντι των 115 ελληνικών).



ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η  Τουρκία έχει τριπλάσιο προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών, ύψους 18 δις δολ., έναντι 6 δις δολ. στη Ελλάδα, πενταπλάσια εργατική και συγκριτική αγοραστική δύναμη  και συντριπτικά μεγαλύτερη παραγωγή και στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. 

 Το αποτέλεσμα δεν προκύπτει αποκλειστικά από την καθαρή αριθμητική υπεροχή, αλλά κυρίως από το είδος των οπλικών συστημάτων.

Στην ίδια λίστα η Τουρκία καταλαμβάνει την 8η θέση με υπεροχή όχι τόσο σε στρατιωτικά μέσα, όσο σε ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό, γεγονός φυσιολογικό καθώς ο πληθυσμός της είναι περισσότερα από 80 εκατομμύρια, την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός της Ελλάδας βρίσκεται σε κάτι περισσότερο από 10 εκατομμύρια.

 ΕΡΕΥΝΑ  ΤΟΥ  ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ  ΚΕΝΤΡΟΥ  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ  ΜΕΛΕΤΩΝ
ΑΝΑΛΥΣΗ  ΑΡΙΣΤΟΣ  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Σύμφωνα με μελέτη του 2014 από το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών και την ανάλυση του Δρ. Άριστου Αριστοτέλους για τις στρατιωτικές δυνάμεις Ελλάδας – Τουρκίας, από τη σύγκριση στο σύνολο του εν ενεργεία στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού στις δύο χώρες το 2014 προκύπτει πως οι αναλογίες δυνάμεων ήταν 3,5 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,1 : 1 το 2004.

Να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έφθασε στα 10,772,967 το 2014, σημειώνοντας αύξηση μόνο 0.9% από το 2004.

Αντιθέτως στην Τουρκία ο πληθυσμός, ο οποίος είναι πολύ νεότερος του ελληνικού,  αυξήθηκε κατά 15.8% από το 2004 φθάνοντας τα 80,694,350 το 2014.

Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα και στη γήρανση του  πληθυσμού της κατά την τελευταία δεκαετία.  Η πληθυσμιακή απόκλιση 2014-2017  όπως θα δείτε και στα στοιχεία που ακολουθούν δεν είναι ικανή να αντιστρέψει την αναλογία Τούρκων – Ελλήνων στρατεύσιμων.

Αναλυτικά η σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών, όπως την κατέγραψε το globalfirepower.com έχει ως εξής:

 Ελλάδα

Πληθυσμός: 10.773.253

Άτομα σε στρατεύσιμη ηλικία κάθε χρόνο: 105.000

Μάχιμοι άνδρες/σε εφεδρεία: 180.000/280.000

Αεροσκάφη: 600

Τανκς: 1.345

Ναυτική δύναμη: 115



 Τουρκία

Πληθυσμός: 80.274.604

Άτομα σε στρατεύσιμη ηλικία κάθε χρόνο: 1.375.000

Μάχιμοι άνδρες/σε εφεδρεία: 410.500/185.630

Αεροσκάφη: 1,018

Τανκς: 2,445

Ναυτική δύναμη: 194




ΣΤΡΑΤΟΣ  ΞΗΡΑΣ


Ο  συσχετισμός δυνάμεων στον τομέα των αρμάτων μάχης, για κάθε 1 ελληνικό άρμα αναλογούν 1,7 τουρκικά.

Η Τουρκία διαθέτει 2.500 άρματα και η Ελλάδα 1.340.
Στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (Μ113Α1/Α2 και Μ577) οι αναλογίες είναι 2,2 τουρκικά για κάθε 1,9 ελληνικά.
Η Τουρκία διαθέτει 7.800 πυροβόλα και η Ελλάδα 3.600. Ωστόσο διαφορετική είναι η εικόνα σχετικά με τα αντιαρματικά (αυτοκινούμενα και φορητά), όπου η Ελλάδα παρουσιάζεται περισσότερο ενισχυμένη από την Τουρκία, παρότι η δεύτερη συνεχίζει να υπερτερεί ελαφρώς.
Επίσης τα τελευταία έτη αυξήθηκε ο στόλος των ελικοπτέρων κατά 17 στην Ελλάδα φθάνοντας στα 162 και στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 21 φθάνοντας στα 292.



ΝΑΥΤΙΚΟ
Στο Ναυτικό η Τουρκία 13 υποβρύχια και η Ελλάδα 11. Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 16. Η Ελλάδα διαθέτει 12 κανονιοφόρους, 15 πυραυλακάτους, 5 αρματαγωγά, 3 πλοία ταχείας μεταφοράς ZUBR και 3 πλοία ταχείας υποστήριξης. Η Τουρκία, από την άλλη, διαθέτει 8 κορβέτες, 23 πυραυλακάτους, 33 αποβατικά και 2 πλοία γενικής υποστήριξης.



ΠΟΛΕΜΙΚΗ  ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Η Ελλάδα διαθέτει 237 μαχητικά και η Τουρκία 300. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει 23 μεταφορικά αεροσκάφη (C-160, Herculesκαι Spartan) και 31 ελικόπτερα ελαφρά και μέσου τύπου, ενώ η Τουρκία διαθέτει 86 μεταφορικά αεροσκάφη (C-27, Herculesκαι Spartan) και 40 ελικόπτερα. Επιπλέον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 7 αεροσκάφη ιπτάμενου ανεφοδιασμού.
Στην αεροπορική άμυνα η Ελλάδα παρουσιάζεται σε καλύτερη θέση με τους αμερικανικούς Patriot και τους ρωσικούς S-300 και PMU-1, ενώ η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 Hawk ΜΙΜ-Nike Hercules.

Η  ΤΟΥΡΚΙΑ  ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ 

ΗΤΤΗΘΕΙ  ΣΕ  ΕΝΟΠΛΗ  ΣΥΡΡΑΞΗ 

ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ. 

ΒΑΣΙΚΟΣ  ΠΑΡΑΓΩΝ  Η 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΤΗΣ  ΧΩΡΑΣ.

ΑΥΤΟ  ΤΟ  ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ  ΟΙ 

ΤΟΥΡΚΟΙ.


Η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες έχει σαφώς αριθμητική υπεροχή έναντι της Ελλάδας σε διάφορους στρατιωτικούς τομείς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις διαθέτει και ποιοτική υπεροχή. Όμως όπως επισημαίνει ο Κύπριος αναλυτής Αρίστος Αριστοτέλους, που σημειωτέον χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο ΓΕΕΘΑ, παρότι η Τουρκία αποτελεί μια αρκετά αξιόλογη στρατιωτικά χώρα στην περιοχή, οι στρατιωτικές της ικανότητες δεν της παρέχουν τη δυνατότητα είτε για προβολή αποτελεσματικής ισχύος είτε για να στηρίξει αξιόπιστα μια τέτοια εξωτερική πολιτική.  «Με εξαίρεση το ανθρώπινο δυναμικό, η τουρκική πλεονεκτική θέση δεν είναι ούτε συντριπτική ούτε και προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους ενδεχόμενης αναμέτρησης στον ελληνοτουρκικό χώρο». Ομως όπως επισημαίνει ο συγκεκριμένος αναλυτής, οι δραστικές περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς της Ελλάδας και οι επιδράσεις τους στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας τείνουν να διαβρώσουν ανησυχητικά αυτή τη σχέση έναντι της Τουρκίας.


ΤΑ  ΣΧΕΔΙΑ  ΤΟΥ  ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Το σχέδιο του πρόεδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβλέπει την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα καταστήσει τη χώρα αυτάρκη σε εξοπλισμούς μέχρι το 2023, όταν θα συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

ΜΙΑ  ΜΟΙΡΑ  F-35  (15-20 αεροσκάφη) 

ΚΟΣΤΙΖΕΙ  2  ΔΙΣ.  ΕΥΡΩ

Το νέο εξοπλιστικό πακέτο της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν έχει οικονομική δυνατότητα ούτε καν να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου (F-16 και Mirage 2000). Ωστόσο ακόμη και αν η Ελλάδα μπορούσε οικονομικά και αποφάσιζε σήμερα να προμηθευθεί F-35, θα έπρεπε να είχε την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και αυτή τη στιγμή το κόστος για την αγορά και μόνο ενός F-35 ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια. Επομένως μόνο μία μοίρα F-35 (15-20 αεροσκάφη) κοστίζει περί τα 2 δισ. ευρώ.
Στο ΓΕΑ υπολογίζουν ότι το 2021-22, οπότε η πρώτη μοίρα τουρκικών F-35 θα είναι πλήρως επιχειρησιακή, η Ελλάδα θα μπορεί να αντιπαρατάξει τα αναβαθμισμένα F-16, κόστος το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ.  Ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος εμφανίζεται προβληματισμένος ως προς τον εκσυγχρονισμό των F-16. Δημοσίως έχει εκφράσει την ανάγκη «εκσυγχρονισμού της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας» με την απόκτηση «ενός ανάλογου συστήματος» με εκείνο που θα αποκτήσει η Τουρκία, εννοώντας σαφώς ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει F-15 για να αντιμετωπίσει τα F-35 της Τουρκίας.
ΟΙ  ΠΥΡΑΥΛΟΙ  ΤΗΣ  ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την αγορά πυραύλων εδάφους αέρος μεγάλου βεληνεκούς, ένα συμβόλαιο το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ.
Οι κατευθυνόμενοι Stand-off πύραυλοι SOM που θα χρησιμοποιηθούν στα F-35 θα κατασκευάζονται στην Τουρκία. Ο εν λόγω πύραυλος με την κωδική ονομασία SOM-J έχει σχεδιαστεί στην Τουρκία.
Το εξοπλιστικό ράλι της Τουρκίας δεν περιορίζεται στους αιθέρες, καθώς αποφασίστηκε επίσης να προχωρήσουν και ορισμένα προγράμματα που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό, την κυβερνοάμυνα και τον στρατό ξηράς.
Πριν από μερικά χρόνια, κατά την απόσυρση των αμερικανικών φρεγατών τύπου «Oliver Hazard Perry», είχε απορριφθεί το ενδεχόμενο προμήθειας ορισμένων εξ αυτών. Ομως η Τουρκία, παρέλαβε οκτώ από τις ΗΠΑ. Πλέον επανέρχεται αυτό το σενάριο, ενώ στην Αθήνα διερευνούν τις πιθανότητες η Ουάσιγκτον να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην αποδέσμευση κάποιου αντιτορπιλικού κλάσης «Arleigh Burke», τα οποία είναι πολύ πιο σύγχρονα από τις «Oliver Hazard Perry».
Το θέμα ετέθη κατά την εδώ επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επέδειξε προθυμία να βοηθήσει την Αθήνα στον τομέα των εξοπλισμών, με την παραχώρηση παλαιού αμερικανικού υλικού. 
(Σημείωση:  το  νέο  αμερικανικό  υλικό  πάει  όλο  στο  Ισραήλ - και  δωρεάν).
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΣΗΜΕΙΩΣΗ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ.

Ο  συσχετισμός των  δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας  πρέπει  να  περιλαμβάνει  και  τα  ποιοτικά  στοιχεία: 
α.  μαχητική  ικανότητα των  πολεμιστών 
β.  το  ηθικό  των  πολεμιστών 
γ.  Η  κυβέρνηση.




19  ΜΑΪΟΥ  1919 

ΑΡΧΙΖΕΙ  Η  ΣΦΑΓΗ  ΤΩΝ 

ΕΛΛΗΝΩΝ  ΤΟΥ  ΠΟΝΤΟΥ

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.  Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο.


Στις 19  Μαϊου 1919 ο ντονμές  Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει την  πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση του   «γερμανού»  στρατηγού  Σάντερς  και  του  "Ρώσσου"  Τρότσκυ.  Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι  που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 350.000.


Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
****



«Δεν  θα  ησυχάσουμε  εάν  το  ύψος  κάθε  Έλληνα,  δεν  κοντύνει  κατά  δύο  πιθαμές». 

Ομιλία  του  «Γερμανού»  στρατηγού  Όθων Λίμαν φον Σάντερς, (Otto Viktor Karl Liman)  στους  τούρκους,  (ο  «γερμανός»  στρατηγός  ήταν  τόσο  «γερμανός»  όσο  ο  Κεμάλ  ήταν  «τούρκος»):

«Αδειάστε την Μικρά Ασία από τα ιθαγενή στοιχεία που σας στέκονται εμπόδιο.

"Είσαστε δάσκαλοι στην τέχνη της εκκένωσης. Και εμείς θα αντικαταστήσουμε τους σκύλους τους Έλληνες, τους ταραχοποιούς και άχρηστους με καλούς και τίμιους Γερμανούς, υποταγμένους και υπάκουους, οι οποίοι θα σας αποδώσουν στο εκατονταπλάσιο αυτό που η εξαφάνιση των Ελλήνων θα σας έχει στερήσει. Και τα οφέλη από την επιχείρηση θα είναι για σας σημαντικότερα απ΄ ότι όλοι οι θησαυροί του χαλίφη».

Από το βιβλίο «Berlin – Bagdad» του GerhardAlbertRitter (1929 – 2015) όπως αποδίδεται στο βιβλίο «Τουρκία και Ανατολικά ζητήματα» του Θεόδωρου Μπατρακούλη, εκδόσεις Ινφογνώμων, σελίδα 321.


ΑΙΩΝΙΑ  Η  ΜΝΗΜΗ 

ΤΩΝ  ΣΦΑΓΜΕΝΩΝ  ΑΔΕΛΦΩΝ 
ΜΑΣ  ΠΟΝΤΙΩΝ

ΤΩΝ  ΑΝΔΡΩΝ  ΚΑΙ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΤΩΝ  ΒΡΕΦΩΝ  ΚΑΙ  ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΩΝ  ΝΕΩΝ  ΚΑΙ  ΤΩΝ  ΓΕΡΟΝΤΩΝ 
 


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...