Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΤΒΑΡ ΡΕΤΒΕΛΑΤΖΕ ΤΟΥ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ. 50 ΧΡΟΝΙΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ.


Ο  ΠΙΟ  ΔΙΑΣΗΜΟΣ 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ  ΤΗΣ  ΑΣΙΑΣ.

 
(Από  το  Hellasforce,  Π.  Κασιμάτης)

Ο Εντβαρ Ρετβελάτζε, ο αρχαιολόγος,  ακαδημαϊκός  και  γερουσιαστής  του  Ουζμπεκιστάν,  ψάχνει 50 χρόνια τις πόλεις που έχτισε ο μέγας  Έλλην  στρατηλάτης στην Κεντρική Ασία.

Ταξιδεύει 50 χρόνια τώρα με άλογα, με καμήλες, με αυτοκίνητα, με αεροπλάνα, για να ανακαλύψει ίχνη της θρυλικής εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της  συναρπαστικής εποποιίας που ολοκλήρωσε ο μεγάλος Ελληνας  Μακεδόνας   στο  κέντρο  της Ασίας.

Σε ένα φτωχικό σπίτι με τσίγκινη στέγη, σε μια απομονωμένη γειτονιά της Τασκένδης,  ζει ο διαπρεπής αρχαιολόγος. Το ξύλινο πάτωμα είναι στρωμένο με κιλίμια, μια παλιά μπαρουτοκαπνισμένη σόμπα καίει ξύλα και ζεσταίνει την τσαγιέρα, μια γάτα γυροφέρνει τα τρία δωματιάκια του σπιτιού, που είναι γεμάτα βιβλία και τα ράφια γέρνουν απ το βάρος συγγραμμάτων. 

 «Ο  Έλληνας  στρατηλάτης  άνοιξε δρόμους στην Ιστορία και μόλις πρόσφατα η διεθνής επιστημονική κοινότητα επιβεβαίωσε, πως  εγώ ανακάλυψα την Αλεξάνδρεια την  Ωξειανή, την Αλεξάνδρεια  του Ωξου  (Καμπίρ Τεπέ) . Εκεί βρήκα και αμυντικούς πύργους, οχυρά του Αλεξάνδρου, κάστρα που είχε εγκαταστήσει φρουρές Μακεδόνων.

Εκεί στο Καμπίρ-Τεπέ βρήκα και παπύρους, μια ολόκληρη αρχαία βιβλιοθήκη στη Βακτριανή γλώσσα με Ελληνικό αλφάβητο».
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  ποιος  Έλληνας  αρχαιολόγος 
θα  πάει  να  διαβάσει  αυτούς  τους 
 παπύρους,  "μια ολόκληρη αρχαία
βιβλιοθήκη, στη Βακτριανή γλώσσα,
με Ελληνικό αλφάβητο";
Τι  θησαυρούς  θα περιέχουν  άραγε; 
Οι  Έλληνες  αρχαιολόγοι  ασχολούνται 
στην  Ελλάδα  με  τις  ισλαμικές  επιγραφές).  

« Οι αμυντικοί πύργοι, έργα θωράκισης των περιοχών που καταλάμβανε ο Αλέξανδρος εντοπίστηκαν 60 χιλιόμετρα απο το Τερμέζ στα βουνά Γκάρα Κούγκι Τάνκ και τούς λέμε Ουζουνταρά.

Βρέθηκαν πολλά κάστρα-πύργοι και πολλά νομίσματα Ελλήνων Βασιλέων, του Ευθύδημου απο τη Μαγνησία και του Ευκρατίδη . Μάλιστα εντοπίσαμε πως οι Σάκες κατέστρεψαν το οχυρό….»
 
    Ο  ΜΕΓΑΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 
ΣΕ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΙΑΣ 


 Η Αλεξάνδρεια του Ωξου, η πρόσφατη μεγάλη ανακάλυψη.

«Πρόκειται για έργο ζωής. Βρέθηκε η Ακρόπολη, η κεντρική πύλη, ο ναός αφιερωμένος η στον Δία η στον Ποσειδώνα. Αλλά και ένας ποταμός απο νομίσματα.

Του Αντιόχου, του Σέλευκου, του Ευθύδημου, του Αντίγονου του μονόφθαλμου, του γιού του του Δημητρίου Πολιορκητή και πολλών άλλων Βασιλέων.

«Στην Αμφίπολη  της  Μακεδονίας,  ίσως να βρίσκεται ο Αντίγονος ο μονόφθαλμος , ο μακροβιότερος Βασιλιάς της Ασίας ή η Ρωξάνη.

Εγώ  εντόπισα με ακρίβεια την «Πέτρα του Οξυάρτη», εκεί που ο Αλέξανδρος πολιόρκησε το οχυρό του πατέρα της  Ρωξάνης  και γνώρισε την ίδια,  όπου και την παντρεύτηκε. Είναι το μικρό χωριό Ντερμπέντ του σημερινού Ουζμπεκιστάν 100 χιλιόμετρα βόρεια του Τερμέζ  (οι αρχαίες Θέρμες).

 Εκεί ήταν το περίφημο οχυρό του πεθερού του Μ.Αλεξάνδρου,  απ΄ όπου ανέβηκαν σε καταδρομική επιχείρηση οι Μακεδόνες  στρατιώτες  του για να το καταλάβουν….».

«Νότια του Ουζμπεκιστάν στις όχθες του Αμπού Ντάρια βρήκαμε μια Ελληνική περιοχή που ονομαζόταν «Πανδοχείο» .  Εκεί ήταν το περίφημο » Ελληνικό Πέρασμα» γιατί από κεί περνούσαν οι πάνοπλοι, επιφανείς στρατηγοί του Μ. Αλεξάνδρου.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το σημείο Τερμέζ (από την Ελληνική ονομασία «Θερμές») ακριβώς πάνω στα σύνορα με το Αφγανιστάν….».

 Ο διασημότερος  αρχαιολόγος του κόσμου, ειδικός για τα Ελληνιστικά ευρήματα στην Κεντρική Ασία, ο Εντγκαρ Ρετβελάτζε, μίλησε για τα  νέα ευρήματα που αφήνουν άφωνη την ανθρωπότητα, όπως για τη βιβλιοθήκη παπύρων στο Καμπίρ Τεπέ με γραφή βασισμένη στο Ελληνικό αλφάβητο, αλλά και για το πλήθος νομισμάτων (που δεν χωρούν πλέον σε μουσεία ) κυρίως του βασιλιά Ευθύδημου από τη Μαγνησία, του Ευκρατήδη και των Σέλευκου και Αντιόχου.

Ο Ρετβελάτζε, ο  διάσημος   Ακαδημαϊκός στο Ουζμπεκιστάν και γερουσιαστής,  σχεδόν  άγνωστος  στους  Έλληνες,  έχει  πάθος  ασίγαστο για τον Έλληνα στρατηλάτη.

«Ο Μεγάλος Βασιλιάς σας άνοιξε δρόμους στην Ιστορία κι έφερε σε συνεννόηση, σε συνάντηση, τη Δύση με την Ανατολή….Γι αυτό και για 10.000 άλλους λόγους που μαθαίνουμε κάθε μέρα παραμένει μεγάλος….».

Το προσωπικό του θησαυροφυλάκιο στην Ακαδημία Επιστημών της Ουζμπεκικής πρωτεύουσας  περιλαμβάνει  χιλιάδες νομίσματα με Ελληνικές επιγραφές αλλά και μια λευκή λήκυθο,  που πάνω της γράφει «ΜΕΓΑΡΑ». Πάνω σε Πεντελικό μάρμαρο, χαραγμένο το όνομα της Ελληνικής πόλης από τούς στρατιώτες που ακολουθούσαν τον ένδοξο στρατηλάτη στη μοναδική εποποιία στην έρημο της Κεντρικής Ασίας….
 
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...