Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΕΛΩΝ Ο ΣΥΡΑΚΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ, ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 480 Π.Χ. Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΩΜΟΤΩΝ: ΤΟΥ «ΠΡΟΦΗΤΗ» ΖΑΧΑΡΙΑ, ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ, ΤΗΣ ΕΣΘΗΡ, ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΙΛΚΑ.

            
«Ο Ξέρξης  βουλόμενος  πάντας  τους Έλληνας, αναστάτους  ποιήσαι, διεπρεσβεύσατο  προς  Καρχηδονίους,  περί  KOINOΠΡΑΓΙΑΣ  και συνέθετο  προς  αυτούς,  ώστε  αυτόν  μεν  επί  τους  την  Ελλάδα κατοικούντας  Έλληνας  στρατεύειν,  Καρχηδονίους  δε  ΤΟΙΣ  ΑΥΤΟΙΣ  ΧΡΟΝΟΙΣ  μεγάλας  παρασκευάσασθαι  δυνάμεις  και  καταπολεμήσαι των  Ελλήνων  τους  περί  Σικελίαν  και  Ιταλίαν  οικούντας….».

Διόδωρος ο Σικελιώτης,  11ο  βιβλίο του έργου του «Ιστορική Βιβλιοθήκη».


  Ερείπια του ναού της Νίκης στην Ιμέρα  της  Σικελίας,  που  κανένας  έλληνας  δεν  επισκέπτεται.
Οικοδομήθηκε από τον Θήρωνα εις ανάμνησιν της μάχης.
 
 
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

 «Ο Ξέρξης επιθυμώντας ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΕΙ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ, έστειλε πρέσβεις προς τους Καρχηδονίους να ΣΥΝΑΨΟΥΝ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ  και συμφώνησε μαζί τους,  ώστε  αυτός μεν να εκστρατεύσει εναντίων των  Ελλήνων  της  Ελλάδας,   οι δε Καρχηδόνιοι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, αφού συγκεντρώσουν  μεγάλη δύναμη, να υποτάξουν τους Έλληνες της  Σικελίας και της Ιταλίας…..».
 


 

 

Αργυρό δεκάδραχμο των Συρακουσών κομμένο προς ανάμνηση της μάχης της Ιμέρας. Στην μία πλευρά το εστεμμένο τέθριππο και στην άλλη η νύμφη Αρέθουσα με την μορφή της συζύγου του Γέλωνα Δημαρέτης (Δημαρέτειο δεκάδραχμο) και τέσσερα δελφίνια.

 
 
 
 

 
Τετράδραχμο της  Γέλας του 480-470 π.Χ., με αναπαράσταση του τέθριππου ως ανάμνηση της νίκης του Γέλωνα στους Ολυμπιακούς  Αγώνες.
Ο Γέλων  ο  Συρακούσιος,  ο γιος του Δεινομένους,  γεννήθηκε  το  540  π.Χ. στην  Γέλα.  Η καταγωγή του  ήταν από το μικρό νησάκι των Δωδεκανήσων, την Τήλο. Ανήκε στον ιερατικό οίκο του Ζηλινού που λάτρευε την Δήμητρα και την Περσεφόνη. Η Γέλα ιδρύθηκε στην νοτιοδυτική πλευρά της Σικελίας το 688 π.Χ., από αποίκους της Ρόδου, της Τήλου και της Κρήτης.  Πέθανε το 476 π.Χ. σε ηλικία 64 ετών από την ασθένεια του ύδρωπα και  παρήγγειλε να εφαρμοστούν επακριβώς και στην περίπτωσή του οι νόμοι των Συρακουσών που απαγόρευαν τις πολυτελείς κηδείες.  Ενταφιάστηκε έτσι,  σύμφωνα με την θέλησή του σαν κοινός πολίτης,  έξω από τα τείχη των Συρακουσών. Οι Συρακούσιοι μετά όμως κατασκεύασαν μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο γι' αυτόν, που κατέστρεψαν το 396 π.Χ. οι Καρχηδόνιοι.   Το  488 π.Χ., ο Γέλων συμμετείχε στους 73ους Ολυμπιακούς αγώνες,  όπου  νίκησε στις αρματοδρομίες  και  ανακηρύχθηκε  Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του τέθριππου. Αφιέρωσε στην πόλη της Ολυμπίας το άρμα του. 
 
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
 


 


 


 

 
 
 
 
 




 






 







 





 





 




 
 
 
 
 



 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...