Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ;


 
ΟΙ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ  ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ 
Η Γη οδεύει προς μία νέα εποχή παγετώνων;    
 
Ορισμένοι   επιστήμονες  υποθέτουν  ότι από το 2019, η Γη μπορεί να παρουσιάσει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να φέρουν μια νέα εποχή παγετώνων στον πλανήτη μας. Η πρόβλεψη βασίζεται σε επιστημονική ανάλυση της επιφάνειας του Ήλιου που φαίνεται να στερείται «πραγματικής δράσης». Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση, υπήρξε μια τεράστια μείωση του αριθμού των ηλιακών κηλίδων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ήλιος μας έχει πάει σε «κενό» για τέταρτη φορά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει ορισμένους εμπειρογνώμονες να υποθέτουν ότι μια νέα εποχή παγετώνων είναι προ των πυλών, και θα μπορούσε να επηρεάσει τον πλανήτη μας από το 2019.

 Η  μείωση  της  δραστηριότητας στην επιφάνεια του Ήλιου  θα μπορούσε να φέρει ένα ψύχος παρόμοιο με αυτό που άρχισε γύρω στο 1645 και διήρκεσε μέχρι το 1715. Αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως μικρή εποχή των παγετώνων. Η περίοδος αυτή έκανε  να  παγώσει  και  ο Τάμεσις.

Η καθηγήτρια Βαλεντίνα Zharkova προέβλεψε ότι μια ψυχρή περίοδος θα μπορούσε να επηρεάσει τον πλανήτη μας το 2030.

«Είμαι απόλυτα βέβαιη στην έρευνα μας. Έχει ένα καλό μαθηματικό υπόβαθρο και αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία έχουμε διαχειριστεί σωστά. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα μας μπορούν να  επαναληφθούν  από οποιονδήποτε ερευνητή και είναι διαθέσιμα σε πολλά ηλιακά παρατηρητήρια, έτσι ώστε να μπορούν να αντλούν τις δικές τους αποδείξεις από  το ηλιακό μαγνητικό πεδίο και τη ηλιακή  δραστηριότητα»

Ο μετεωρολόγος Paul Dorian συμφώνησε ότι η μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να μας φέρει μια νέα εποχή παγετώνων.

 «Αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, είναι ασφαλές να πούμε ότι η αδύναμη ηλιακή δραστηριότητα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει μια επίδραση ψύξης στις παγκόσμιες θερμοκρασίες στην τροπόσφαιρα, που είναι το κάτω μέρος από το στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης – και όπου όλοι ζούμε».

 

Σύμφωνα  με  στοιχεία από  τους παγωμένους πυρήνες στην Ανταρκτική, τα τελευταία 400.000 χρόνια φαίνεται  ότι έχουν επέλθει παγετώδεις περίοδοι που είχαν ζωή 100.000 χρόνων.

Αυτές οι περιόδοι είχαν ενδιάμεσες θερμές
παύσεις [μεσοπαγετώδεις] (σύντομες θερμές περίοδοι που κρατούσαν περίπου 11.500 χρόνια) . Επειδή η τωρινή μας θερμή  περίοδος έχει ήδη διαρκέσει 12.000 χρόνια οδηγεί σε μία υπόνοια ότι η επόμενη εποχή παγετώνων είναι πιο κοντά  από όσο ποτέ.

Τι προκάλεσε τις αλλαγές σε αυτές στις
παγετώδεις / θερμές περιόδους.

 Ο κύκλος αυτής της αλλαγής φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των αλλαγών της τροχιάς
της Γης και της γωνίας  της τροχιάς.  Έτσι προκαλείται αλλαγή στο ποσό της ηλιοφάνειας που δέχεται το βόρειο ημισφαίριο. Όταν μειώνεται αυτό το ποσό, μειώνεται και το ποσό τήξης του καλοκαιριού στις τεράστιες  εκτάσεις πάγου με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η επιφάνεια της κάλυψης του πάγου. Ταυτόχρονα με αυτή την αύξηση της
κάλυψης του πάγου αυξάνεται και το ποσοστό της ανακλώμενης ηλιακής ακτινοβολίας που επιστρέφει στο διάστημα  με αποτέλεσμα την σταδιακή ψύξη του πλανήτη.

Τελικώς κανονικά μία νέα παγετώδης περίοδος επέρχεται και διαρκεί περίπου 100.000 χρόνια.

Πως είναι όμως οι σημερινές συνθήκες;

 Οι αλλαγές σε τροχιά και ταλάντευση της Γης που γίνονται πλέον προδιαθέτουν πως η Γη θα έπρεπε ήδη να ψύχεται. Όμως παρόλα αυτά υπάρχουν 2 αιτίες που αυτό δεν συμβαίνει ακόμα:

1. Αυτοί οι 2 παράγοντες, η τροχιά και η γωνία αυτής,  δεν συμπίπτουν  πάντα  στο ίδιο χρονικό φάσμα. Αυτό σημαίνει ότι το συνδυασμένο αποτέλεσμά τους πιθανώς να είναι πολύ αδύναμο  για να πυροδοτήσει μία νέα εποχή παγετώνων. Πρέπει να πάμε πίσω 430.000 χρόνια για να βρούμε ένα μεσοπαγετώδες  διάστημα με παρόμοιες συνθήκες και αυτή η μεσοπαγετώδης περίοδος τότε είχε διαρκέσει περίπου 30.000 χρόνια.
2. Το σημερινό  φαινόμενο της θέρμανσης από το CO2 και άλλα αέρια του θερμοκηπίου είναι μεγαλύτερης κλίμακας  από  αυτό  που κανονικά συμβαίνει στη φύση. Χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, με την τροχιά και ταλάντευση  της Γης, με την μικρή παύση της ηλιακής ακτινοβολίας από το 1950 και την ηφαιστειακή δραστηριότητα, θα μπορούσε  σήμερα  κιόλας  να οδηγηθεί η Γη προς την παγκόσμια ψύξη.

Μέχρι τώρα όμως οι θερμοκρασίες είναι σίγουρα σε άνοδο. Με την συνεχιζόμενη αύξηση της συγκέντρωσης του CO2  μία επιστροφή σε νέα εποχή παγετώνων δεν μπορεί να συμβεί πλέον.

 

ΤΕΛΙΚΑ  Η ΝΕΑ  ΕΠΟΧΗ  ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ  ΜΑΛΛΟΝ  ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ  ΓΙΑ  1500  ΧΡΟΝΙΑ.

Διεθνής ομάδα κλιματολόγων  εκτιμά  ότι ενώ  η  γη  θα έπρεπε να περάσει σε μια νέα Εποχή των Παγετώνων  από  σήμερα  μέχρι  και  σε  1.500 χρόνια, το φαινόμενο  θα καθυστερήσει λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής .

«Ακόμα και αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σταματούσαν σήμερα, με τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα είχαμε πιθανότατα μια παρατεταμένη μεσοπαγετώδη περίοδο» δήλωσε ο Λουκ Σκίνερ του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, επικεφαλής της μελέτης στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Η τελευταία Εποχή των Παγετώνων έληξε πριν από περίπου 15.000 χρόνια, όταν υποχώρησε το παχύ στρώμα πάγου που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Ημισφαίριου. Γεωλογικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι το φαινόμενο επαναλαμβάνεται περιοδικά, ακολουθώντας έναν βασικό κύκλο με διάρκεια 100.000 ετών και έναν δεύτερο κύκλο με περίοδο 400.000 ετών.

Οι μεταβολές αυτές αποδίδονται σε διακυμάνσεις στην τροχιά και την περιστροφή της Γης που ονομάζονται κύκλοι Μιλάνκοβιτς - για παράδειγμα, η ταλάντωση του άξονα περιστροφής και η εκκεντρικότητα της τροχιάς του πλανήτη.

Παρόλα αυτά, κάθε Εποχή των Παγετώνων μπορεί να διαφέρει από την προηγούμενη και την επόμενη, δεδομένου ότι οι τροχιακές συνθήκες δεν είναι απόλυτα περιοδικές, και η ψύξη του πλανήτη εξαρτάται και από άλλους, γεωκλιματικούς παράγοντες.



Προκειμένου να εκτιμήσουν χονδρικά πότε θα έπρεπε να περάσει η Γη σε μια νέα Εποχή των Παγετώνων, οι κλιματολόγοι ανέλυσαν δεδομένα που χρονολογούνται στα 780.000 χρόνια (περίπου δύο φορές ο κύκλος των 400.000 ετών). Η εποχή εκείνη ονομάζεται «Στάδιο Θαλάσσιων Ισοτόπων 19c» και μοιάζει με τη δική μας εποχή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Στο Στάδιο 19c, η Γη εισήλθε σε μια παγετώδη περίοδο λόγω μιας θερμοκρασιακής ταλάντωσης ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια, η οποία διατάραξε τα ωκεάνια ρεύματα.

Αν υπάρχει όντως η ομοιότητα που εντοπίζουν οι ερευνητές ανάμεσα στην εποχή εκείνη και την παρούσα κατάσταση, ο πλανήτης θα έπρεπε να περάσει σε μια νέα παγετώδη περίοδο τα επόμενα 1.500 χρόνια.



 
 
 Γνωρίζετε ότι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στον Παρνασσό; Το βάραθρο, που ονομάζεται Επτάστομο, βρίσκεται στο δυτικό Παρνασσό, κοντά στην περιοχή Καλάνια. Το εν λόγω βάραθρο αποτελεί τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης, λόγω του πάγου που υπάρχει στο εσωτερικό του και ο οποίος διατηρείται όλο τον χρόνο.

Η ονομασία του προέρχεται από τα 7 στόμια-βάραθρα τα οποία οδηγούν στα ενδότερα του. Συγκεκριμένα αποτελείται από 1 κεντρικό βάραθρο βάθους 80-100 μέτρων, διαμέτρου περίπου 200 μέτρων (Πηγή: Υπόγεια Ελλάδα, Νικόλαος Λελούδας), το οποίο καταλήγει στην βάση του παγετώνα και από άλλα 6 βάραθρα τα οποία κάποια από αυτά καταλήγουν στο κεντρικό στόμιο και κάποια άλλα στο εσωτερικό του βαράθρου.

Περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα

Για να συμβεί αυτό, εκτιμά η ερευνητική ομάδα, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, του βασικότερου από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα έπρεπε να πέσει κάτω από τα 240 μέρη ανά εκατομμύριο (240 ppm).

Σήμερα, όμως, η συγκέντρωση του CO2 βρίσκεται στα 390 ppm και δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα: ακόμα και αν σταματούσε άμεσα η χρήση ορυκτών καυσίμων, οι ωκεανοί θα άρχισαν να απελευθερώνουν το πλεονάζον διοξείδιου του άνθρακα που είχαν ήδη απορροφήσει, διατηρώντας έτσι την ατμοσφαιρική συγκέντρωση ψηλά για πολλούς ακόμα αιώνες.


Με τα ευρήματα της μελέτης συμφώνησε ο Λόρενς Μάισακ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά, ο οποίος έχει μελετήσει ανεξάρτητα τις μεταβάσεις από τις παγετώδεις στις μεσοπαγετώδεις περιόδους. «Δεν πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε την επόμενη παγετώδη περίοδο σε μια φυσική χρονική κλίμακα» είπε στο BBC.

Ο Δρ Μάισακ αναγνώρισε ότι μια αναβολή της Εποχής των Παγετώνων μάλλον θα βόλευε την ανθρωπότητα. Επισήμανε, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να μην μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου:

«Δεν διατηρούμε απλά το σημερινό, θερμό μας κλίμα, αλλά αυξάνουμε τη θερμοκρασία περαιτέρω»     προειδοποίησε. «Ο σημερινός ρυθμός μεταβολής του διοξειδίου του άνθρακα πραγματικά δεν έχει προηγούμενο, και αν δεν αντιμετωπιστεί, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες».
 


ΝΕΩΤΕΡΕΣ  ΕΡΕΥΝΕΣ  ΔΕΝ  ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΥΝ  ΤΙΣ  ΑΛΛΑΓΕΣ  ΣΤΟ  ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ  ΤΟΥ  ΑΝΘΡΑΚΑ  ΜΕ  ΤΟ  ΓΗΙΝΟ  ΚΛΙΜΑ.

Οι κλιματικές αλλαγές δείχνουν περιοδικότητα που πάει πίσω πολλά  εκατομμύρια  χρόνια. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, δύο Γερμανοί δείχνουν ότι οι αλλαγές στο κλίμα τα τελευταία 2000 χρόνια δεν σχετίζονται, ή σχετίζονται ελάχιστα με αλλαγές στο CO2, ενώ σχετίζονται με αλλαγές στον Ήλιο (και σε αλλαγές σε κοσμικά σωματίδια που έχουν σχέση με ηλιακή δραστηριότητα). Η μελέτη τους θεωρείται απόδειξη ότι ένας, τουλάχιστον, γνωστός κλιματικός κύκλος 190 ετών έχει ηλιακή προέλευση.  Η  μελέτη  προβλέπει ψύξη  της  γης  μέχρι το 2070.

http://principia-scientific.org/new-study-by-german-physicists-concludes-we-can-expect-climate-cooling-for-next-50-years/

https://www.thegwpf.com/german-scientists-claim-climate-change-is-cyclical-global-cooling-coming-next/

Η  Γη  σύμφωνα  με  το  παραπάνω  γράφημα  παγώνει και  ξεπαγώνει με  συγκεκριμένο  χρονικό  ρυθμό  τα τελευταία 400.000 χρόνια.  Οι μεσοπαγετώδεις  περίοδοι  κρατάνε περί τα 11-12.000 χρόνια.   Σήμερα  ζούμε σε μεσοπαγετώδη περίοδο  η  οποία  λήγει  σύντομα,  πολύ  σύντομα,  και  ακολουθεί  ψύξη  της  γης.-
 
 ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...