Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)


ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Ένα σχετικά άγνωστο τείχος που χωρίζει το Λεκανοπέδιο Αττικής από το Θριάσιο Πεδίο και θα μπορούσε κανείς να πει ότι θυμίζει μικρογραφία του Σινικού Τείχους, αποτυπώνεται σε όλο του το μεγαλείο μέσα από ένα νέο βίντεο τραβηγμένο με drone.

Πρόκειται για το αρχαίο τείχος με την ονομασία «Δέμα», που βρίσκεται στο στενότερο σημείο μεταξύ των Ορέων Πάρνηθας και Αιγάλεω το όνομά του προέρχεται από το ότι «δένει» δύο βουνά.
Έχει συνολικό μήκος περίπου 4,3 χιλιόμετρα και η κατασκευή του χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ.. Το 1920 περιγράφεται σαν το τείχος που εκτεινόταν πέραν των έξι χιλιομέτρων,ότι αποτελείτο από πελεκητούς ογκώδεις λίθους,και τεχνικότατα συναρμολογημένους.
Το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετούσε ως αμυντικό οχυρό των Αθηναίων ενώ κατά τον Θουκυδίδη, στην περιοχή αυτή στρατοπέδευσαν οι Σπαρτιάτες τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, καταστρέφοντας την ύπαιθρο της Αττικής.
Δυστυχώς όμως η σημασία του δεν έχει αναδειχθεί ίσως όσο θα έπρεπε και μέσα στα όρια του τείχους υπάρχουν σκουπίδια, ενώ το 2007 υπήρξε καταγγελία από τον δήμο των Άνω Λιοσίων ότι τα έργα για τη δημιουργία της Αττικής Οδού προκάλεσαν ζημιά στο τείχος.  Πρόσφατα η ομάδα Up Drones βρέθηκε στην περιοχή και αποτύπωσε τη μοναδικότητα του τείχους μέσα από ένα βίντεο.

Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαιο τειχος δεμα
ΟΜΑΔΑ "ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ" : ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ "ΔΕΜΑ"

 H αρχαία Αθήνα περιτειχίζοταν από αρκετά τείχη, ένα από αυτά ήταν και το τείχος ''Δέμα ''


Ψάχνοντας γι αυτό πληροφορίες έφτασα και στην εγκυκλοπαίδεια ΗΛΙΟΣ του ΠΑΣΑ 1953 και η οποία λέει:Δέμα (Δεσις η Κατάδεμα) Τοπεθεσία της Αττικής δυτικώς των Άνω Λιοσίων, όπου η στενή διαβασις, δια της οποιος διέρχεται ο σιδηρόδρομος Αθηνών προς Ελευσίνα. Η διάβασις ελέγετο στενόν της Κρωπειάς , αρχαίου Δήμου του Αιγάλεω νοτίως του δήμου Ευπυρίδων.Κατά τον Θουκυδίδην (β19) δια της Κρωπειας οι Λακεδαιμόνιοι υπο τον Αρχίδαμον μετα την λεηλασίαν του θριάσιου πεδιου και την παρα τους Ρειτουςαπόκρουσιν Αθηναικού ιππικού εφθασαν εις την περιοχην του Δημου Αχαρνών οπου στρατοπεδευσαντες κατέστρεφον την ύπαιθρον Αττικην κατα το 1 ετος του Πελοποννησιακου πολεμου (431 π.χ) Δυτικώς των Ανω Λιοσίων υπαρχει αρχαιων τειχος εις την σημερινην θεσιν Δεμα...Αλλά υπάρχει και αυτή η άποψη για το ''Δέμα'' Στο δυτικό όριο της δημοτικής περιφέρειας Άνω Λιοσίων αμύνεται ακρωτηριασμένο “Δέμα”. Το 1920 περιγράφεται σαν το τείχος που εκτεινόταν πέραν των έξι χιλιομέτρων,ότι αποτελείτο από πελεκητούς ογκώδεις λίθους,και τεχνικότατα συναρμολογημένους. Για το μήκος, το μέγεθος και την τέχνη του ήταν αληθινό μεγαλούργημα.Την άποψη αυτή Δεν την διατύπωσαν μόνο έλληνες αρχαιολόγοι.Ο Sterlingdow το χαρακτηρίζει σαν ένα από τα πλέον καταπληκτικά και μυστηριώδη μνημεία της Ελληνικής αρχαιότητας που μοιάζει με το οχυρό των Ίνκας στο Sacsahuaman του Περού. Σχετικά με την χρονολογία δομησης του τείχους διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις.Γράφτηκε ότι χτίστηκε πριν την έναρξη του Ά Πελοποννησιακού πολέμου το 431 π.Χ. Η επικρατέστερη άποψη, η οποία βασίστηκε στην μελέτη της τεχνικής ανέγερσης από τους J.E. Jones,L. Sacket και G.W.J Elliot,είναι ότι χτίστηκε το 337-6 π.Χ. επί άρχοντος Λυκούργου.
Μέσα λοιπόν από τα γρανάζια της αναζήτησης βρήκα και αυτή εδώ την ανακοίνωση: Έργα ανάδειξης του Αρχαίου Τείχους πραγματοποιεί ο Δήμος Στην ανάδειξη του Αρχαίου τείχους «ΔΕΜΑ» φιλοδοξεί να προχωρήσει σε συνεργασία με την Β΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Β’ ΕΠΚΑ)ο Δήμος Άνω Λιοσίων. Ως πρώτο βήμα, ο Δήμος και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, απομάκρυναν μέρος των μπάζων και των απορριμμάτων και διαμορφώνουν τον χώρο στην παλιά «Πύλη» της χωματερής (πλησίον του νέου Κοιμητηρίου), απ’ όπου, υπάρχει πρόσβαση για το «ΔΕΜΑ». Αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, επιθεώρησε, συνοδευόμενος από την Αρχαιολόγο Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, τα έργα ανάδειξης του μνημείου και αναφέρθηκε στη σημασία του για την πόλη. «Για ‘μας είναι θέμα αρχής να αναδείξουμε το σημαντικό αυτό μνημείο, συνδέοντας έτσι, την αρχαία με τη νεότερη ιστορία της πόλης» σημείωσε ο Χρήστος Παππούς. Αξίζει ν΄ αναφερθεί, ότι το αρχαίο τείχος «ΔΕΜΑ» , που βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα περίπου δυτικά των Άνω Λιοσίων ονομάστηκε «Δέμα» γιατί «έδενε» κατά κάποιο τρόπο τη Νοτιοδυτική πλαγιά της Πάρνηθας με την οροσειρά Αιγάλεω, φράζοντας το βορειότερο πέρασμα από το Θριάσιο προς το Αχαρνικό πεδίο. Η στρατηγική θέση του, η τοιχοδομία του, η κατασκευή του μήκους 4,360μ. έχει προβληματίσει κατά καιρούς τους ερευνητές, τόσο για το σκοπό, που εξυπηρετούσε, όσο και για τη χρονολόγησή του. Απ' όλες τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί, η γενικότερα αποδεκτή είναι ότι πρόκειται για αμυντικό τείχος των Αθηναίων, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου αι. π. Χ. Η χρονολόγηση βασίστηκε στον τρόπο τοιχοδομίας του τείχους και στη κεραμική, που βρέθηκε εντοιχισμένη σ' αυτό. Με το τείχος σχετίζονται και τα μνημεία «Πύργος», δηλαδή ο Πύργος μιας σκοπιάς στο λόφο Πυργάθι (4ος - 3ος αι. π. Χ. με δεύτερη φάση στα 338 -335 π.Χ) του οποίου σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια της κυκλικής βάσης του, καθώς και μια διώροφη αγροικία, του 420 π.Χ. με δεύτερη φάση ανακατάληψης στο ¾ του 4ου αιώνα π.Χ. Τέλος, σημαντικό είναι και το πίσω τείχος, που κατασκευάστηκε στις αρχές 4ου αι. π. Χ. και ενίσχυε την άμυνα του Δέματος. Σήμερα βρίσκεται έξω από το εργοτάξιο του δήμου, στη νότια πλευρά του, σχεδόν ακρωτηριασμένο. Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνω Λιοσίων και περιλαμβάνονται στην εργασία του Δημοσιογράφου Αργύρη Αργυρόπουλου για την ιστορία των Άνω Λιοσίων.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕΕίναι πραγματικά κρίμα ένα τέτοιο αριστούργημα να βρίσκεται ανάμεσα σε σκουπίδια. Αλλά και ανάμεσα σε κρατική και τοπική αδιαφορία.Δεν βρήκαμε ούτε μια ταμπέλα που να προσδιορίζει το μέρος αυτό. Οψόμεθα...

http://ieraodo.blogspot.gr : Αρχαίο τείχος του Δέματος
 


Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαιο τειχος δεμα
[Το αρχαίο τείχος τους Δέματος κατασκευάστηκε από τους Αθηναίους το 400 π.Χ. Σήμερα απαξιωμένο "συνυπάρχει" με τους όγκους σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων. Τουλάχιστον θα πρέπει να ντρέπονται οι αρμόδιοι"]
Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαιο τειχος δεμα
[Το τμήμα του τείχους στο Ποικίλο Όρος. Προφανώς η αρχή του τοίχους καταστράφηκε από το εργοστάσιο ασβεστοποιίας που βλέπετε στη φωτογραφία]
Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαιο τειχος δεμα
[Μία από τις πολλές εισόδους του τείχους]
Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαιο τειχος δεμα
[Κατά μήκος του τείχους]
Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαιο τειχος δεμα
[Οικία κοντά στην αρχή περίπου του τείχους, πλησίον της σημερινής γέφυρας, 500 μέτρα από το νεκροταφείο Άνω Λιοσίων]
Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαιο τειχος δεμα
[Οικία στη μέση περίπου του τείχους του Δέματος]

ΠΗΓΕΣ : http://www.paraskinia.com
          : http://paysanias.blogspot.com/
            :http://ieraodo.blogspot.gr/

1 σχόλιο :

  1. Όταν η Ελλάδα κυβερνηθεί από Έλληνες πατριώτες τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...