Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΡΙAΜΒΕΥΣΕΙ ΠΑΛΙ


 
                        Ζώης Καπλάνης
Το  Ελληνικό  οικονομικό  και  εμπορικό  δαιμόνιο  (αν  αφεθεί  ελεύθερο  από  πολιτικές  και  ιδεολογικές  αγκυλώσεις),  μπορεί  να  θριαμβεύσει  πάλι. Αν αφήσουν οι πράκτορες πολιτικοί μας και οι βρωμεροί κομμουνιστές τον Ελληνικό λαό ελεύθερο να επιχειρήσει, θα τους διαλύσουμε όλους στην κονίστρα της οικονομίας. Γιατί να φοβόμαστε τον ανταγωνισμό; Η ράτσα μας ήταν και ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ δημιουργική και δραστήρια. Αρκεί να απαλλαγούμε από δύο πράγματα: από τους έλληνες πολιτικούς και τους κομμουνιστές. 

Εδώ    και  74  χρόνια  το  «ελληνικό»  κράτος  δεν  προστατεύει  και  δεν  επενδύει  στην  υγειά  ελληνική  επιχειρηματικότητα.  Απεναντίας  διώκει  και  καταστρέφει  τους  τίμιους  έλληνες  επιχειρηματίες.  Οι  πράκτορες  «έλληνες»  πολιτικοί,  αυτούς  που  προωθούν  και  προστατεύουν  είναι  οι  μεγαλέμποροι  ναρκωτικών,  οι  μαφιόζοι  και  κακοποιοί,  οι  συνδεόμενοι  με  ξένες  πρεσβείες,  οι  λαθρέμποροι  πετρελαίου  και  οι  παλιοί  κομμουνιστές.  Το  αποτέλεσμα:  όλοι  οι  παραπάνω  κρατικοδίαιτοι  και  κομματικοπροστατευόμενοι,  απέκτησαν  παράνομα  τεράστιες  περιουσίες,  εξαγόρασαν  εφημερίδες  και  τηλεοράσεις,  συνεργάστηκαν  με  τουρκικές  μυστικές  υπηρεσίες  (τουρκοκάναλα)  και  σαν  πλούσιοι  «έλληνες»  ολιγάρχες  πλέον,  επαναπροωθούν  και  προβάλλουν,  αυτούς  που  τους  ανέδειξαν  και  τους  προστατεύουν,  τους  πράκτορες  «έλληνες»  πολιτικούς.  Ο  μόνος  χαμένος  είναι  ο  Ελληνικός  λαός.      

O  Ελληνικός  λαός  είναι  σπουδαίος  λαός.  Το  Ελληνικό  οικονομικό  και  εμπορικό  δαιμόνιο  (αν  αφεθεί  ελεύθερο  από  πολιτικές  και  ιδεολογικές  αγκυλώσεις),  μπορεί  να  θριαμβεύσει  πάλι.  Όπως  στον  17ο  και  18ο  αιώνα  η  Αυστροουγγαρία  και  όλη  η  κεντρική  Ευρώπη  είχε  κατακτηθεί  οικονομικά  και  εμπορικά  από  τους  Έλληνες  Μοσχοπολίτες,  τους  Έλληνες  Κοζανίτες,  τους  Έλληνες  Γιαννιώτες,  έτσι  και  σήμερα  μπορεί  να  επαναληφθεί  αυτό  το  σενάριο.  Οι  δραστήριοι  Έλληνες  Μακεδόνες  και  Ηπειρώτες  έμποροι  με τα  χρήματα  που  κέρδισαν  στην  Ευρώπη  και  με  τις  δωρεές  τους,  προετοίμασαν  την  πνευματική  και  ιδεολογική  αναγέννηση  του  Ελληνικού  λαού,  τον  Ελληνικό  διαφωτισμό  και  την  Επανάσταση  του  Γένους.   Αυτοί  οι  άξιοι  Έλληνες  δώρισαν  όλα  τα  πλούτη  τους  στην  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΑΤΡΙΔΑ  και  στον  Ελληνικό  λαό   και  έδωσαν  το  παράδειγμα  αργότερα   στους  πλούσιους  Σιωνιστές  να  δημιουργήσουν  το  κράτος  του  Ισραήλ. 
Δεν πρέπει να φοβόμαστε, εμείς οι Έλληνες, σε όλους τους τομείς και ειδικά στον οικονομικό τομέα, κανένα. Αν αφήσουν οι πράκτορες πολιτικοί μας και οι βρωμεροί κομμουνιστές τον Ελληνικό λαό ελεύθερο να επιχειρήσει, θα τους διαλύσουμε όλους στην κονίστρα της οικονομίας. Κοιτάξτε τι κάνουμε στην εμπορική ναυτιλία, σε ένα τομέα που δεν μπορούν να αναμιχθούν οι έλληνες πολιτικοί και οι κομμουνιστές.
Πάρτε άλλο παράδειγμα τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν δεν υπήρχαν έλληνες πολιτικοί, «ελληνικό κράτος» και κομμουνιστές για να εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα των Ελλήνων. Η οικογένεια Σίνα χτυπούσε στα ίσα τους Ρότσιλντ στην Βιέννη και στην Βουδαπέστη. Η οικογένεια Δούμπα κυριαρχούσε στην κεντρική Ευρώπη και δεν άφηνε να ξεμυτίσει κανένας Σόρος. Οι Έλληνες κυριαρχούσαν σαν επιχειρηματίες, έμποροι, επιστήμονες μουσικοί. Γίνονταν Δούκες, βαρόνοι, υπουργοί, πρωθυπουργοί σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Μπορώ να αναφέρω εκατοντάδες παραδείγματα.
Γιατί να φοβόμαστε τον ανταγωνισμό; Η ράτσα μας ήταν και ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ δημιουργική και δραστήρια. Αρκεί να απαλλαγούμε από δύο πράγματα: από τους έλληνες πολιτικούς και τους κομμουνιστές.

                      
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ  ΕΝΑ

Γράφει η Μαίρη Τζώρα

Με πρωτοπόρους Ηπειρώτες έμπορους και ευεργέτες, στην πόλη Νίζνα της Ουκρανίας, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, άκμασε μία από τις πλέον σημαντικές και πλούσιες ελληνικές κοινότητες τους περασμένους αιώνες.
Ο Κώστας Πέτσιος, καθηγητής Φιλοσοφίας της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει πως Ρώσοι ιστορικοί σημειώνουν ότι, από τον 17ο αιώνα η πόλη Νίζνα της Νότιας Ρωσίας, μετατρέπεται σε κέντρο ελληνικής μετανάστευσης και οι Έλληνες κάνουν αισθητή την εμφάνιση τους, με το «Αδελφάτο» και το «Γραικικό Μαγιστράτο» της Νίζνα, ενώ στην συνέχεια με τη Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό. Μέσα από αρχειακές πήγες, όπως αναφέρει ο κ. Πέτσιος, διαπιστώνουμε ότι «οι Έλληνες κατέστησαν τη Νίζνα κέντρο εμπορίου, μία πόλη στην οποία αναπτύχθηκε παράλληλα μια κοινωνική, πολιτιστική-παιδευτική δυναμική». Το 1670, ένας ιερωμένος από το Αγγελόκαστρο της Αιτωλοακαρνανίας, ο παπά-Χριστόδουλος μεριμνά για την ανέγερση δύο εκκλησιών. Η πρώτη αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και η δεύτερη στους Άγιους Πάντες.
Τα τέλη του 1696 και στις αρχές του 1697, ιδρύεται το Αδελφάτο της Νίζνας, στο οποίο παραχωρούνται ιδιαίτερα προνόμια από τον Τσάρο. Έναν αιώνα αργότερα το 1785, η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β’ της Ρωσίας, υπογράφει διάταγμα, με το οποίο ιδρύεται το Γραικικό Μαγιστράτο, δηλαδή το Ελληνικό Δημαρχείο της Νίζνας. Ο αυτοκράτορας Πέτρος Α΄, όριζε με χρυσόβουλο ότι, «η εν Νίζνα των Γραικών Εκκλησία, να είναι από κάθε είδους καταδυναστείας απηλλαγμένη, οι δε Γραικοί, αυτοί να διάγωσιν ελευθέρως και αφορολογήτως».
Ανάμεσα στους Έλληνες της Νίζνα οι οποίοι προέρχονταν από πολλά μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερη θέση κατείχαν οι Ηπειρώτες και δεν είναι τυχαίο ότι, από τα 14 ιδρυτικά μέλη του Αδελφάτου, οι 9 προέρχονταν από την περιοχή των Ιωαννίνων. Τον 18ο αιώνα, στη Νίζνα άφησαν έντονο το αποτύπωμα τους, εθνικοί ευεργέτες, όπως οι αδελφοί Ζωσιμάδες, οι αδελφοί Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης, ο Ζώης Καπλάνης και η οικογένεια του Ιωάννη Δόμπολη.

 
Η ηπειρωτική εποποιία, εξακολουθεί να είναι εμφανής στη Νίζνα, αφού εκτός από το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο, ιδρύθηκε με χορηγίες της Αδελφότητας, το Ελληνικό Σχολείο Νίζνας, του οποίου η συμβολή κατά τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν ιδιαίτερη. Στη βιβλιοθήκη της πόλης, σώζονται αρκετά παλαίτυπα και χειρόγραφα θεολογικού και φιλοσοφικού περιεχομένου, που πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο παιδείας, και τις πολιτιστικές οσμώσεις, σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ελληνισμού, στην Ρωσία και την Ουκρανία, μέχρι το 1872, οπότε καταργήθηκε η Ελληνική Κοινότητα της Νίζνα, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων, βρέθηκε σε φθίνουσα πορεία και όλη η περιουσία και τα κεφάλαιά της πέρασαν στην πόλη.
Σήμερα στη Νίζνα σώζονται τα μνημεία της ελληνικής παρουσίας. Πρόκειται για τους ιερούς ναούς, των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γραβριήλ και των Αγίων Πάντων που αναστηλώθηκε πριν από 4 δεκαετίες στην οδό Γρέτσκα. Επίσης, το κτίριο όπου λειτούργησε η Αλεξανδρινή Ελληνική, σχολείο το οποίο είχε κτιστεί με χρήματα της Κοινότητας. Τμήμα του κεντρικού νεκροταφείου της πόλης σήμερα, είναι το Ελληνικό Νεκροταφείο όπου είναι θαμμένοι οι Αναστάσιος και Νικόλαος Ζωσιμάς. Μάλιστα, οι εθνικοί ευεργέτες ανήγειραν εκεί τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Δίπλα στο νεκροταφείο βρίσκεται ο Οίκος Αναπήρων, ένα κτίριο που έχτισε με δικούς του πόρους ο Νικόλαος Ζωσιμάς για τα άπορα μέλη της κοινότητας. Μνημείο αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, αποτελεί το Ελληνικό Φαρμακείο της Νίζνας. Ήταν το πρώτο φαρμακείο, που άνοιξε στο ουκρανικό έδαφος, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου και ιδρύθηκε το 1777 από τον Μιχαήλ Λίγδα, απόστρατο γιατρό των Ουσάρων.


Ελληνικός Ναός των Αγίων Πάντων στη Νίζνα


Οι Ρώσοι ιστορικοί, Βαλέριος Τομαζόφ και Αλεξέι Γιας, υπογραμμίζουν ότι «οι σχέσεις μας με την Ελλάδα ξεκινάνε από την αρχαιότητα με την ίδρυση των αποικιών. Στα βόρεια παράλια της Βόρειας Θάλασσας, αρκετά μνημεία, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η Ορθοδοξία μαρτυρούν τη βάση του Ουκρανικού Πολιτισμού». Οι πνευματικές σχέσεις ανάμεσα στον ελληνικό φιλοσοφικό, θεολογικό στοχασμό και τη ρωσική διανόηση, έχουν μία μακραίωνη ιστορία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η παρουσία του Μάξιμου, Γραικού ο οποίος έγινε Άγιος των Ρώσων, καθώς και των λόγιων κληρικών Ευγένιου Βούλγαρη και Νικηφόρου Θεοτόκη, οι οποίοι διατέλεσαν αρχιεπίσκοποι Σλαβενίου και Χερσώνας.
Στις 15 Νοεμβρίου 2004, οι δήμαρχοι Ιωαννιτών και Νίζνας, υπέγραψαν «δήλωση αδελφοσύνης», ανάμεσα στις δύο πόλεις. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον από τα μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, για την συγκέντρωση στοιχείων, που αφορούν τους Ηπειρώτες ευεργέτες οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στην Νίζνα.


Υ.Γ.
Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΑΝΘΕΙ  ΣΤΗΝ  ΒΟΡΕΙΟ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στη Γευγελή ο βασικός μισθός δεν ξεπερνάει τα 250 ευρώ. Εκεί έχουν "μετακομίσει" ελληνικές εταιρείες λόγω οικονομικής κρίσης - Την ίδια περίοδο δρομολογούνται πάνω από 30 εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Πγδμ.
Ρεπορτάζ του Euronews καταγράφει αναλυτικά την άνθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη χώρα της πΓΔΜ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το όνομα προχωρούν στην επόμενή τους φάση.
Το Euronews βρέθηκε στη Γευγελή και το News 24/7 μεταφέρει το ρεπορτάζ: Σε αυτή την μικρή πόλη των 15.000 κατοίκων, λειτουργούν 28 ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους.
Οι περισσότεροι κάτοικοι εδώ μιλάνε ελληνικά.
Όπως ο Ίλκο Προκοπιέβικ, που έχει περάσει και τα 18 χρόνια του εργασιακού του βίου σε ελληνικές επιχειρήσεις.
« Για το όνομα υπάρχουν άλλοι που πρέπει να μιλάνε. Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας» μας είπε και συμπλήρωσε: « Φυσικά θα ήταν καλό για όλους να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, μία καλή λύση».
Σε μία πόλη όπου ο βασικός μισθός δεν ξεπερνάει τα 250 ευρώ, όπως είναι η Γευγελή, η πολιτική περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Τον Ίλκο τον συνάντησε η αποστολή του Euronews σε μία ελληνική εταιρεία ενδυμάτων που απασχολεί 300 άτομα προσωπικό.
«Μετακόμισε» το 2004 για να επιβιώσει.
Ο διευθυντής της, Γιάννης Κίακος λέει ότι θα προτιμούσε αυτή η επιχείρηση να βρίσκεται στην Ελλάδα και να απασχολεί εκεί όλο αυτό το προσωπικό, αλλά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν ευνοεί κάτι τέτοιο. Και δεν βλέπει να αλλάζει κάτι στο άμεσο μέλλον.
Η πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου των Σκοπίων, Ντανέλα Αρσόβσκα, εξηγεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι οικονομικές σχέσεις ΠΓΔΜ - Ελλάδας γνωρίζουν νέα άνθηση.
« Στηρίζουμε τις σχέσεις μας σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλία και αυτό δουλεύει για εμάς» τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και τη «δύσκολη» περίοδο της διακυβέρνησης Γκρουέφσκι η επιχειρηματικότητα είχε μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση των δύο χωρών. Μάλιστα το 2017, πραγματοποιήθηκε η πιο επιτυχημένη συνάντηση επιχειρηματιών από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Οι νέες εμπορικές συνεργασίες
Πάνω από 30 συνεργασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, κυρίως στους τομείς των αγροτικών προϊόντων και των κατασκευών. Όπως μία συμφωνία που θα αντικαταστήσει το τούρκικο λάδι που μέχρι τώρα πωλούνταν στην ΠΓΔΜ με ελληνικό.
Η οικονομία της ΠΓΔΜ αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αυτό όμως δεν έχει καταφέρει να αποκλιμακώσει αισθητά την ανεργία, που παραμένει λίγο κάτω από το 30%.
Πηγή: Euronews







ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...