Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

ΖΗΤΩ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ 10 ΠΡΟΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1826 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΞΟΔΟ. ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.


ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ:  «Η  ΕΞΟΔΟΣ  ΤΟΥ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ   ΚΑΙ  Η  ΕΙΣΟΔΟΣ  ΣΗΜΕΡΑ  ΤΩΝ  ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ».

Τί είναι όμως οι Έλληνες εν έτει 2019, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι ή Υπόδουλοι Ελευθερωμένοι;



«Όπως τότε και έτσι και σήμερα, ο ελληνισμός βρίσκεται υπό κατοχή.


 Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που στην πραγματικότητα είμαστε χειρότερα από τότε. Γιατί το λέω; Η δημογραφία και η πνευματική μας κατάσταση δείχνει, ότι είμαστε σε παρακμή. Τότε όμως ήμασταν σε ακμή. Αν αυτήν τη στιγμή δεν επιχειρήσουμε μία Έξοδο από την παρακμή μας δεν έχουμε μέλλον! Ποτέ δεν είχαμε φτάσει σε τέτοια κατάσταση όπως τη σημερινή. Επομένως το σύνθημα είναι “Έξοδος από την παρακμή και την κατάθλιψη”», λέει στο Newpost ο Γιώργος Καραμπελιάς και στη συνέχεια αναλύει τους παράγοντες που οδηγούν στη συρρίκνωση και τον αφανισμό του ελληνισμού.


«Υπάρχει μεγάλη υπογεννητικότητα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 45. Έχουμε συν τοις άλλοις είσοδο ξένων πληθυσμών. Όλα αυτά μαζί οδηγούν στην εξαφάνιση. Τότε μεν ήμασταν υπόδουλοι, αλλά ο ελληνισμός είχε δυναμισμό. Σήμερα είμαστε υπόδουλοι στη δικιά μας παρακμή. Άρα πρέπει να ξεσηκωθούμε ενάντια στην κατοχή. Είμαστε ήδη αποικία χρέους. Μετά τη Δύση ακολουθεί η Ανατολή, δηλαδή η Τουρκία. Αυτό ζούμε σήμερα», επισημαίνει ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, ο οποίος την Τετάρτη (10-4-2019) παρουσίασε τον συνδυασμό του για τον Δήμο Αθηνών (Αθήνα για την Ελλάδα).



ΟΙ  ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΕΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ  ΣΤΟ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ


Κατά την έξοδο του Μεσολογγίου η Μακεδονική Φρουρά ήταν η εμπροσθοφυλακή των πολιορκημένων με αποτέλεσμα να έχουν τα περισσότερα θύματα από τα πυρά των Οθωμανών.

  

ΕΤΣΙ  ΗΤΑΝ  ΠΑΝΤΑ  Η  ΜΟΙΡΑ  ΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ. 
ΝΑ  ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ  ΠΡΩΤΟΙ  ΑΠΟ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ.  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ  ΑΚΟΜΗ,  ΜΕΧΡΙ  ΚΑΙ  ΣΗΜΕΡΑ.


ΠΟΛΥΒΙΟΣ,  200  Π.Χ.:  «ΟΙ  ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ  ΣΕ  ΟΛΗ  ΤΟΥΣ  ΤΗΝ  ΖΩΗ  ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ».



 « Τίνος καὶ πηλίκης δεῖ τιμῆς ἀξιοῦσθαι Μακεδόνας, οἳ τὸν πλείω τοῦ βίου χρόνον οὐ παύονται διαγωνιζόμενοι πρὸς τοὺς βαρβάρους  ὑπὲρ τῆς  τῶν Ἑλλήνων ἀσφαλείας ;  ὅτι γὰρ ἀεὶ ποτ’ ἂν ἐν μεγάλοις  ἦν κινδύνοις τὰ κατὰ τοὺς  Ἕλληνας, εὶ μὴ Μακεδόνας εἴχομεν πρόφραγμα ;»

(Ιστορικός  Πολύβιος,   Ιστορία Θ, 35, 2-3).


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

«Ποια  και  πόση  μεγάλη  τιμή  πρέπει  να αποδίδεται  στους Μακεδόνες, οι οποίοι,  στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής  τους,  δεν  σταματούν  να  αγωνίζονται   υπέρ  της  ασφάλειας  των Ελλήνων;  Διότι  ποιος  αγνοεί  ότι  πάντοτε  θα  κινδύνευαν  οι  Έλληνες,  αν δεν  είχαν  ασπίδα  τους  Μακεδόνες;».





Στον  αγώνα του Μεσολογγίου συμμετείχαν πολλοί αγωνιστές από την περιοχή των Γρεβενών, όπως είναι τα τέσσερα αδέρφια Ζιακαίοι με τον Καπετάνιο αδερφό τους αρματωλό Γιαννούλα Ζιάκα, καθώς και πολλοί  κλέφτες από τη Σαμαρίνα Γρεβενών  και  τα γύρω χωριά  των  Γρεβενών.







ΠΟΛΛΟΙ  ΑΛΛΟΙ  ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΕΣ  ΕΠΕΣΑΝ  ΣΤΟ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,  ΕΚΤΟΣ  ΤΩΝ  ΣΑΜΑΡΙΝΑΙΩΝ  ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ.



Ὁ Γρεβενιώτης  Γούλας Ζιάκας γράφει στήν ἀναφορά του: «..συντρέξας (ὁ Γιαννούλας) τάς ἑλληνικάς δυνάμεις καί τούς πολεμούντας ἐν τῇ πολιορκίᾳ τοῦ Μεσολογγίου μέ ἐκλεκτούς στρατιώτας, ...ἐχάθησαν τέσσερες ἐξάδελφοι τοῦ πατρός μου καί συντρίμματα τῆς ἐκλεκτῆς ἐκείνης δυνάμεως ἐπανέκαμψαν εἰς Γρεβενά».

 Οἱ Ζιακαῖοι εἶχαν κατά τήν πολιορκία αὐτή βαρύ φόρο αἵματος. Μάλιστα ὁ Θεόδωρος Ζιάκας στήν ἀναφορά του γράφει τά ἀκόλουθα: «Ἐκεῖνα δέ τοῦ Μεσολογγίου, τά ἔγγραφα τῶν χιλιαρχιῶν τοῦ τε δολοφονηθέντος αὐταδέλφου μου καί ἐμοῦ ἐνεχείρισα εἰς τήν εἰς τό Ναύπλιον διατελοῦσαν κατά τό ἔτος 1833 ἐπιτροπήν καί ἀναζητήσας αὐτά ἐστάθη ἀδύνατον νά τά ἀνεύρω καί νά μάθω ὁποία μεταβολή καί ὁποία χρῆσις ἐπ’ αὐτοῦ ἐγένετο καί ἀναμφιβόλως ἄγνωστοι οἰκειοποιηθέντες τό ὄνομα ὠφελήθησαν διά τῶν ἐγγράφων».

Ὁ Κυρίμης διεσώθη μέ λίγους ἀπό τούς ἄνδρες του καί κατέφυγε στήν περιφέρεια Λαμίας.

ΟΙ  ΑΘΑΝΑΤΟΙ  ΗΡΩΕΣ  

ΤΗΣ  ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ

Μεταξύ τῶν ἀγωνιστῶν πού ἔλαβαν μερος στήν ἄμυνα τοῦ Μεσολογγίου ἀναφέρονται οἱ Μίχος Φλῶρος, ὡς ὁμαδάρχης, Μακρῆς, Μανάκας, Ἀβραμούλης, Συράκος, Μπούσιας, Γιολδάσης καί Τζήμου ἀπό τή Σαμαρίνα. 



Ο  ΖΙΩΓΑΣ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΠΕΡΙΒΟΛΙ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΜΠΡΕΣΙΟΣ  ΚΑΙ  ΜΠΕΖΑΣ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΑΒΔΕΛΛΑ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ.


Ἀναφέρονται ἀκόμη τά ὀνόματα τοῦ Ζιώγα ἀπό τό Περιβόλι  Γρεβενών  καί τῶν Μπρέσιου καί Μπέζα ἀπό τήν Ἀβδέλλα  Γρεβενών. 




Ο  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΛΟΛΑΣ  Ή  ΨΑΡΙΑΣ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΤΡΙΚΩΜΟ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

Ἐπίσης τοῦ Κωνσταντίνου Λόλα ἤ Ψάρια ἀπό τό  Τρίκωμο  Γρεβενών  (παλιά  ονομασία  Ζάλοβο). Αὐτός βρισκόταν στήν ὀπισθοφυλακή κατά τήν ἔξοδο, ἐπέστρεψε στό Μεσολόγγι καί κρύφτηκε μέ ἀποτέλεσμα νά μή γίνει ἀντιληπτός  από  τους  τούρκους. Ξέφυγε  και επανῆλθε στά Γρεβενά καί κατατάχθηκε στό σῶμα τοῦ Γιαννούλα Ζιάκα.



Ο  ΜΗΤΣΙΑΛΟΣ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΠΟΛΥΝΕΡΙ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ  


 Ἄλλος Γρεβενιώτης  διασωθείς ἦταν ὁ Μήτσιαλος ἀπό τό Πολυνέρι  Γρεβενών  (παλιά  ονομασία  Βοδεντσικό). Βρισκόταν στήν Κλείσοβα καί διασώθηκε κολυμπώντας, ἄν καί ὀρεσίβιος.  Γι’ αὐτό καί τοῦ προσῆψαν τό παρωνύμιο Βίδρας, μέ τό ὁποῖο ἔμειναν γνωστοί οἱ ἀπόγονοί  του. 


Απόστολος Ι. Παπαδημητρίου, Σελίδες Ιστορίας των Γρεβενών, Τόμος Β', Γρεβενά 2014, σελ. 26-28.





ΨΑΡΑ  ΚΑΙ  ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ



Στα Ψαρά, το μέγιστο μέρος των υπερασπιστών το  αποτελούσαν οι Μακεδόνες στεριανοί.   Είχαν φτάσει στο  νησί,  αποφασισμένοι να το κρατήσουν, με κάθε θυσία. 


Οι θαλασσινοί μπήκαν στα πλεούμενά τους και εγκατέλειψαν το νησί.

Οι Μακεδόνες θυσιάσθηκαν όλοι. 


Μακεδόνες είναι τα λαμπρά παλληκάρια που τιμά ο εθνικός ποιητής:



Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη

περπατώντας η Δόξα μονάχη

μελετά τα λαμπρά παλληκάρια

και στην κόμη στεφάνι φορεί

γινωμένο από λίγα χορτάρια

που είχαν μείνει στην έρημη γη.



Ο  επίτιμος πρόεδρος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Δημ. Κ. Χατζή, σε διάλεξη του στην αίθουσα του μεγάρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στην Θεσσαλονίκη, την 17ην Δεκεμβρίου 1977, με τίτλο «Οι Μακεδόνες εις το Ολοκαύτωμα των Ψαρών».



Μακεδόνες αγωνιστές στην Άλωση των Ψαρών

Νίκος Β. Κοσμάς

 http://dx.doi.org/10.12681/makedonika.539








ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια :

  1. για να μην λησμονούμε ότι κυκλοφορούν πολλοί "προβατόσχημοι" ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ..δήθεν "μπατριώτες" ..για διαβάστε και εδώ..

    ΜΝΗΜΗ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΛΛΙΟΥ, ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΥΠΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ
    15/12/2017

    Γράφει ο Αντίοχος

    Σαν σήμερα, το 1976, δολοφονήθηκε στο Φάληρο ο εθνικιστής Αστυνόμος Ευάγγελος Μάλλιος, από κομμουνιστές τρομοκράτες της παρακρατικής συμμορίας «17 Νοέμβρη».

    Ο Ευάγγελος Μάλλιος ήταν έγγαμος και πατέρας δύο γιων, του Ιωάννη και του Αλέξανδρου, ηλικίας έξι και τεσσάρων ετών την εποχή της δολοφονίας του.

    Κατάγονταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ήταν απόφοιτος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως αστυνομικός υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες της Αστυνομίας Πόλεων καθώς και στην υπηρεσία Διώξεως Κομμουνισμού. Κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου ανέλαβε επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Αστυνομία Πόλεων. Υπηρετούσε με το βαθμό του Αστυνόμου Α’ στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, αρχικά στην οδό Μπουμπουλίνας και στη συνέχεια στο κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων.

    Αμέσως μετά την μεταπολίτευση, ο Αστυνόμος Μάλλιος κατηγορήθηκε από τους κομμουνιστές ως «βασανιστής» και προφυλακίστηκε από την καραμανλική ψοφοδεξιά. Μετά από μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες, λοιδορούμενος επί καθημερινής βάσεως από τον καθεστωτικό τύπο (ρύπο…), κηρύχθηκε αθώος.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του δολοφονηθέντος Αστυνόμου έγιναν στις 16 Δεκεμβρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με την παρουσία χιλιάδων Ελλήνων Εθνικιστών.

    Μετά την κηδεία, το οργισμένο πλήθος εστράφη κατά των παρισταμένων δημοσιογράφων, που ειρωνεύονταν τον κόσμο και τους έδωσαν ένα καλό μάθημα σεβασμού προς ζώντες και νεκρούς. Ακολούθησε πογκρόμ συλλήψεων εθνικιστών από το καραμανλικό κράτος, για αντίποινα. Μεταξύ των συλληφθέντων, ως δήθεν «πρωταίτιοι των επεισοδίων», ήταν και ο νυν Αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, ο οποίος για πρώτη φορά τότε φυλακίστηκε για τις ιδέες του.

    Φυσικά, οι δολοφόνοι του Ευάγγελου Μάλλιου δεν συνελήφθησαν και δεν πλήρωσαν για το έγκλημά τους. Αλλά, ποτέ δεν είναι αργά…

    (ΥΓ): Παρεμπιπτόντως, λίγες ημέρες μετά την άνανδρη δολοφονία, μια ακροαριστερή συμμορία με την επωνυμία «Προλεταριακή Αριστερά», εξέδωσε προκήρυξη υπέρ των δολοφόνων: «Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, η οργάνωση 17 Νοέμβρη έδρασε σαν εντολοδόχος του λαού. Το πιστόλι που εκτέλεσε τον Μάλλιο το κρατούσαν οι εκατοντάδες νεκροί της δικτατορίας, οι δεκάδες χιλιάδες βασανισμένοι, ένας ολόκληρος λαός. Γι’ αυτό και σύσσωμη ήταν η αντίδραση του λαού: “Ν’ αγιάσουν τα χέρια τους”».

    Επικεφαλής αυτής της ακροαριστερής συμμορίας ήταν ο κομμουνιστής Γ. Καραμπελιάς, ο οποίος εμφανίζεται σήμερα ως… πατριώτης!

    ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την ανάκληση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ζητά με άρθρο του ο διευθυντής της εφημερίδας της ομογένειας στις ΗΠΑ «Εθνικός Κήρυκας», Αντώνης Διαμαντάρης χαρακτηρίζοντάς τον ευθέως, χειροκροτητή του Αλέξη Τσίπρα. Ακολουθεί το άρθρο του Εθνικού Κήρυκα που ζητά από τον Τραμπ να ανακαλέσει τον Πάιατ από την Ελλάδα.
    Και ποιος δεν χαίρεται που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις περνούν μια από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία τους;
    Σίγουρα χαιρόμαστε ιδιαίτερα εμείς οι Ελληνοαμερικανοί, που επιθυμούμε έντονα να έχουν οι δυο χώρες μας τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, βέβαια μέσα στο πλαίσιο των εθνικών των συμφερόντων.
    Εξάλλου, οι αναμνήσεις τής τεχνητής -σε ένα μεγάλο βαθμό- πόλωσης που καλλιέργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις ΗΠΑ σχεδόν καθαρά για πολιτικούς λόγους και που τελικά ζημίωσαν ποικιλότροπα τον ελληνικό λαό, είναι νωπές σε πολλούς από εμάς.
    Αρα, λοιπόν, το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι να επιστρέψουμε σε ανάλογες επιζήμιες καταστάσεις. Και για τις δυο πλευρές.
    Δεν έχω, δε, κανένα πρόβλημα να προσθέσω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα συνέβαλε σημαντικά προς την βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και την μελλοντική πορεία τους, αφού -αν εξαιρέσει κανείς την πολιτική του «δώστα όλα»- αφαίρεσε από την Αριστερά το αντιαμερικανικό χαρτί της.
    Δυστυχώς, όμως, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ένας ευφυής και συμπαθής άνθρωπος κατά τα άλλα, συμπεριφέρεται σαν χειροκροτητής του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα, δύσκολη μελλοντικά περίοδο, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτή την φορά από την δεξιά πλευρά του ελληνικού λαού.
    Είναι δύσκολο να ερμηνευτεί αυτή η σχεδόν αδιάφορη για τις μελλοντικές συνέπειες συμπεριφορά του πρέσβη, παρά ως η έμπρακτη ανταμοιβή του κ. Τσίπρα για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
    Και δεν είναι τώρα η πρώτη φορά που ο πρέσβης το κάνει αυτό.
    Το κάνει σε κάθε δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας, σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα.
    Επεμβαίνει δηλαδή απροσχημάτιστα στα εσωτερικά πολιτικά της χώρας.
    Παραβιάζει μια πάγια, διεθνώς αναγνωρισμένη από αιώνες αρχή, από την συμφωνία της Βεστφαλίας (Westphalia), της μη επέμβασης στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας.
    Συγκεκριμένα, και για να σιγοντάρει τον Ελληνα Πρωθυπουργό, μπροστά στην κατακραυγή που ξεσηκώθηκε από την επίσκεψή του στα Σκόπια, «βάφτισε» επιτυχές το ταξίδι του.
    Και πρόσθεσε:
    «Το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια αποτελεί ελπίδα προς όλη την Ευρώπη για την ενίσχυση των σχέσεων των λαών της».
    Με ποια ιδιότητα τα λέει αυτά; Του πολιτικού αναλυτή ή του προστάτη του κ. Τσίπρα;
    Τόσες μεγάλες χάρες του έκανε ο κ. Τσίπρας, που να εκθέτει τον εαυτό του και την κυβέρνηση που εκπροσωπεί;
    Τόσες μεγάλες χάρες, που να βάζει «δυναμίτες» στα θεμέλια των ελληνοαμερικανικών σχέσεων;
    Μήπως, λοιπόν, έφτασε η ώρα για την μετάθεσή του, πριν κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις των δύο λαών;
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...