Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

16Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΕΒΡΟΥ: «ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ. ΤΟ ΠΕΡΝΑΜΕ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ. ΜΕΤΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».


 Το  βίντεο είναι  από  ασκήσεις  του  Ελληνικού  Στρατού  για  διάβαση  του  Άρδα ποταμού,  o  οποίος ενώνεται με τον Έβρο, που αποτελεί φυσικό σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας.
16η Μεραρχία  του  Ελληνικού  Στρατού: Κανένα ποτάμι δεν είναι εμπόδιο – Περνάμε όποτε το θελήσουμε – Αυτό το μήνυμα εκπέμπουν τα στελέχη στον Έβρο με την άσκηση «Διάβαση Ποταμού».

Έβρος, αποστολή Ιωάννα Ηλιάδη,  Armyvoice.gr

Το εντυπωσιακό Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών της 16ης Μεραρχίας στον ποταμό Άρδα, επισκέφθηκε το Armyvoice.gr όπου αρακολούθησε άσκηση διάβασης ποταμού ή υδάτινου κωλύματος όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην στρατιωτική ορολογία.
Κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω της ζέστης που επικρατεί, τα στελέχη δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να ενεργούν για τον κοινό σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να δημιουργήσουν συνθήκες επίθεσης στην απέναντι όχθη του ποταμού.
Είναι εικόνες που σίγουρα θα πρέπει να δουν όλοι όσοι από την ασφάλεια του air-condition κάνουν εκτιμήσεις για τις δυνατότητες του ελληνικού στρατού.
Το βέβαιο είναι πως τα στελέχη που υπηρετούν στην πλέον απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, στέλνουν ηχηρό μήνυμα ότι είναι άρτια επαιδευμένα και ετοιμοπόλεμα για οποτεδήποτε χρειαστεί.


Διάβαση Ποταμού

Οι επιχειρήσεις διάβασης ποταμού αποσκοπούν στη γρήγορη μεταφορά στην απέναντι όχθη της επιτιθέμενης δύναμης για καταστροφή του αμυνόμενου.
Η επιχείρηση αυτή διαφέρει των άλλων χερσαίων επιθέσεων διότι απαιτεί ειδικό υλικό και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Οι περιορισμένες σε έκταση κατάλληλες περιοχές διάβασης εξαναγκάζουν συχνά τη διοχέτευση της επίθεσης μόνο σε αυτές.
Ο έλεγχος των τμημάτων είναι δύσκολος κατά τη διάρκεια της διάβασης, ενώ οι τρόποι ενεργείας είναι περιορισμένοι, κατά το χρόνο που τα τμήματα βρίσκονται επί του ποταμού.
Στο διαμορφούμενο νέο επιχειρησιακό περιβάλλον και υπό το πρίσμα χρησιμοποίησης δυνάμεων εξοπλισμένων με μέσα σύγχρονης τεχνολογίας, αμφίβια ταχυκίνητα μέσα και επιθετικά ελικόπτερα, με δυνατότητα κάθετης υπερκέρασης και προσβολής στόχων σε βάθος, εξασθενεί η υιοθέτηση ενέργειας με κατάτμηση της επιχείρησης σε φάσεις.
Έτσι η διεξαγωγή της όλης επιχείρησης σε μια φάση για την κατάληψη αντικειμενικών σκοπών σε βάθος είναι η συνήθης περίπτωση.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάληψη των αντικειμενικών σκοπών επί της γραμμής του προγεφυρώματος, από αεροκίνητες δυνάμεις, σε συνδυασμό με την ενέργεια των δυνάμεων διαβάσεως του ποταμού και στη συνέχεια συνένωση των δυο δυνάμεων.
Τα σημεία διάβασης πρέπει να αναγνωρίζονται με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να καθορισθούν τα καλύτερα δρομολόγια εισόδου σε αυτά.
Τα χαρακτηριστικά τους είναι τα ακόλουθα:
Η απέναντι όχθη να κατέχεται  από τον εχθρό.
Το έδαφος να επιτρέπει γρήγορη κίνηση και στις δυο όχθες.
Το ρεύμα του ποταμού να είναι μέτριο.
Να μην υπάρχουν εμπόδια εντός του ποταμού.
Οι όχθες του ποταμού να επιτρέπουν ευχερή είσοδο και έξοδο.12η Μεραρχία  Έβρου: Έτσι θα περάσουμε τον Έβρο αν χρειαστεί – Εντυπωσιακή αποβατική ενέργεια στις όχθες του ποταμού στέλνει σαφές μήνυμα
Έβρος, αποστολή Ιωάννα Ηλιάδη
Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή άσκηση του Μηχανικού στην 12η Μεραρχία, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά το Aryvoice.gr.  Ο σκοπός της άσκησης ΜΑΝΙΤΣΑ, δεν ήταν σίγουρα αμυντικός. Το σενάριο ήταν καθαρά επιθετική ενέργεια, με σκοπό την κατάληψη εδάφους, όταν ο εχθρός επιχειρήσει να κινηθεί κοντά στον ποταμό Έβρο, όπου έλαβε χώρα η άσκηση.  Η αποβατική ενέργεια που συνήθως γίνεται με το φως της νύχτας, κρατάει ελάχιστο χρόνο. Μέσα σε μόλις 30 λεπτά, όλα έχουν τελειώσει. Με δεδομένη την κάλυψη από αέρος, αρχικά  δύτες του μηχανικού βουτάνε στα λασπωμένα νερά του Έβρου για να ελέγξουν την περιοχή.
Αφού η περιοχή της απόβασης οριοθετηθεί και ασφαλιστεί, με χρήση της αποβατικής γέφυρας RIBBON, περνάνε τα οχήματα που απαιτείται για την κατάληψη εδαφών στην απέναντι όχθη του ποταμού.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν 8 διαφορετικά επεισόδια, με μεγάλη επιτυχία και ως προς την εκτέλεση ενεργειών προπαρασκευής – εκτέλεσης της διάβασης ευκαιρίας,  αλλά και ως προς τις διαδικασίες παραπλάνησης – αποδιοργάνωσης του εχθρού, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως του προσωπικού,  την εξοικείωση του με τα μέσα και εν τέλει την υψηλή μαχητική του αξία.

Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Φλώρος, απευθυνόμενος στο προσωπικό, υπογράμμισε πως πολλές φορές η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και πως ειδικά στην περιοχή του Έβρου, ο ελληνικός στρατός είναι άρτια εκπαιδευμένος και μπορεί να εκτελέσει αποβατικές ενέργειες όποτε αυτό απαιτηθεί.  Το μήνυμα αυτό θα πρέπει να φθάσει σε όλους όσοι επιβουλεύονται ελληνικά εδάφη.ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Υ.Γ.

Ο  ΠΟΤΑΜΟΣ  ΑΡΔΑΣ  Ή  ΑΡΠΗΣΣΟΣΟ ποταμός Άρδας  είναι παραπόταμος του Έβρου. Στην αρχαιότητα, ονομαζόταν Άρπησσος. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 290 χλμ. από τα οποία τα 241 βρίσκονται στο έδαφος της Βουλγαρίας και τα 49 στο έδαφος της Ελλάδας.
Πηγάζει από την Βουλγαρική πλευρά των ορέων της Κούλας, και συγκεκριμένα από το όρος Στάμνα, και εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος δίπλα από το χωριό Μηλέα. Αφού διασχίσει 49 χιλιόμετρα σε ελληνικό έδαφος στην επαρχία Ορεστιάδας, συμβάλλει στον ποταμό Έβρο, στην περιοχή του χωριού Καστανέων, κοντά στην Αδριανούπολη. Κατά μήκος αυτής της πορείας του έχουν αναπτυχθεί διάφορα μικρά και μεγάλα χωριά μέσα στη λεκάνη του ποταμού. Τα χωριά αυτά, από δυτικά προς ανατολικά, είναι η Μηλέα (ή Μηλιά), το Θεραπειό, ο Κυπρίνος, τα Κόμαρα, το Αμμοβούνο, το Φυλάκιο, η Ελαία (ή Ελιά), ο Κέραμος, η Πλάτη, ο Άρζος, ο Καναδάς, τα Μαράσια και τέλος τα μεγάλα χωριά Ρίζια και Καστανιές.Στα λίγα χιλιόμετρα που κινείται στην Ελλάδα ο μεγάλος ποταμός δημιουργεί πολλούς όμορφους βιοτόπους στους οποίους πρωταγωνιστούν οι πολλές αμμώδεις νησίδες με βλάστηση και ένα από τα πιο πλούσια και εντυπωσιακά παραποτάμια δάση της χώρας μας.

Γύρω από τις όχθες απλώνονται πυκνά δάση από σκλήθρα, ιτιές, λεύκες, γαύρους, φτελιές, πλατάνια, σφενδάμια, αλμυρίκια, φραξούς, ρουπακοβελανιδιές αλλά και καλαμιώνες, βούρλα και ψαθιά. Μετά τα δάση του ποταμού απλώνονται και από τις δύο πλευρές μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών. Στην περιοχή απαντώνται διάφορα ενδιαφέροντα είδη φυτών από τα οποία ξεχωρίζουν η αγριομέντα Mentha pulegium, η Euphrasia stricta, το αγριογαρύφαλλο Dianthus giganteus, η ευφόρβια Euphorbia amygdaloides, το Heracleum sphondylium, η Ajuga chamaepitys, ο Convolvulus holosericeus και το Polygonum arenarium.
Ο Άρδας είναι ένας από τους πιο πλούσιος βιοτόπους από τη πλευρά της ορνιθοπανίδας. Τα δάση του ποταμού προσφέρουν την απαραίτητη κάλυψη και την δυνατότητα φωλεοποίησης για δεκάδες είδη. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε στικταετοί, βασιλαετοί, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, χειμωνόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, τσίφτες, ξεφτέρια, σπάνια σαΐνια και διπλοσάινα, δεντρογέρακα, νανογέρακα και κιρκινέζια που κυνηγάνε στα γύρω χωράφια. Κοντά στις όχθες απαντώνται σπάνοι μαύροι πελαργοί, αλλά και πολλοί λευκοί πελαργοί. Στη κοίτη του ποταμού ζούνε σταχτοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, αγρυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κορμοράνοι, μαχητές, λασπότριγγες, κοκκινοσκέληδες, δασότριγγες, ποταμοσφυριχτές, φαλαρίδες, μπεκατσίνια, μικροπουλάδες, νεροκοτσέλες, νανοβουτηχτάρια και σπάνιες καλημάνες. Από τα μικρότερα είδη που ζούνε κοντά σε ποτάμια συναντάει κανείς πολλές ποταμίδες (καλαμοποταμίδες, βαλτοποταμίδες, τσιχλοποταμίδες, σχοινοποταμίδες, ψαθοποταμίδες), αλκυόνες, νεροκελάδες, κούκους, διάφορες στριτσίδες, αηδόνια, σουσουράδες, κ.ά. Από τα πουλιά των αγρών και των χωραφιών, εδώ ζούνε σταρήθρες, λιβαδοκελάδες, σταχτάρες, ωχροσταχτάρες, σταβλοχελίδονα, μικρογαλιάντρες, σκαρθάκια, χαλκοκουρούνες, μελισσοφάγοι, χαβαρόνια, κάργιες, αμπελουργοί, καλαμοτσίχλονα, αετομάχοι, συκοφάγοι, οχθοχελίδονα, τριγώνια, τσίχλες, κ.ά.

Η ερπετοπανίδα είναι εξίσου πλούσια. Από τα αμφίβια συναντάει κανείς κοινούς τρίτωνες, κοινούς φρύνους, πρασινόφρυνους, σπάνιες κοκκινομπομπίνες, δεντροβάτραχους, λεβαντοβάτραχους, λιμνοβάτραχους, σβελτοβάτραχους, γραικοβάτραχους και πηλοβάτες. Από τις χελώνες απαντώνται βαλτοχελώνες, ποταμοχελώνες, γραικοχελώνες και μεσογειακές χελώνες, ενώ οι σαύρες αντιπροσωπεύονται από κονάκια, πρασινόσαυρες, τρανόσαυρες, τοιχόσαυρες, γουστέρες του Ταύρου, τυφλίτες, σπάνιες ποντιακές σαύρες και οφίσοπες. Από τα φίδια στη περιοχή ζούνε τυφλίτες, εφιοί, θρακικοί λαφιάτες, σαπίτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σαΐτες, αγιόφιδα, σπιτόφιδα και μεγαλόπρεπες οθωμανικές οχιές. Από τα θηλαστικά κυρίαρχο είδος είναι η βίδρα, ενώ στα εγκαταλειμμένα χωράφια κάνουν τις φωλιές τους οι σπάνιοι λαγόγυροι. Άλλα είδη είναι οι αλεπούδες, οι ασβοί, οι νυφίτσες, τα κουνάβια και πολλά τρωκτικά. Συχνά τον Άρδα επισκέπτονται τσακάλια από τον Έβρο.

Η ιχθυοπανίδα του ποταμού είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή του Έβρου και περιλαμβάνει 20 είδη. Από αυτά αυτόχθονα είδη είναι το ευρωπαϊκό σίρκο (Alburnus alburnus), η θρακική μπριάνα (Barbus cyclolepis), ο σύρτης (Chondrostoma vardarense), η θρακοβελονίτσα (Cobitis strumicae), το γριβάδι (Cyprinus carpio), η τούρνα (Esox lucius), ο βουλγαροκωβιός (Gobio bulgaricus), το περκί (Perca fluviatilis), η μουρμουρίτσα (Rhodeus amarus), το τσιρώνι (Rutilus rutilus), η χρυσοβελονίτσα (Sabanejewia balcanica), η κοκκινοφτέρα (Scardinius eryphthophalmus), ο σπάνιος ρινογωβιός (Proterorhinus semillunaris), το τσαϊλάκι (Petroleuciscus borysthenicus), το εντυπωσιακό ποταμολαύρακο (Sander lucioperca), ο θρακικός ποταμοκέφαλος (Squalius οrpheus) και η μαλαμίδα (Vimba melanops). Αλλόχθονα είδη του Άγρα είναι το ασπρογρίβαδο (Aspius aspius), η πεταλούδα (Carassius gibelio), το ηλιόψαρο (Lepomis gibbosus) και η ψευδορασμπόρα (Pseudorasbora parva).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...