Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΔΟΞΑΣΙΩΝ.

Άνθιμος,  μητροπολίτης  Αλεξανδρουπόλεως:  "Στην  σχέση  με  τον  θεό,  όλοι  έχουμε  ένα  εβραίο  μέσα  μας,  μέχρι  σήμερα". 
Η ΟΦΕΙΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ


Πολλοί στην εποχή μας αμφισβητούν την αξία και την προσφορά της Παλαιάς Διαθήκης στο σύνολο πολιτισμό. Κάποιοι την πολεμούν και την αποδοκιμάζουν. Κάνουν λάθος. Η Π.Δ. είναι το δεύτερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Το πρώτο ήταν η λογική και αυτεξούσια ζωή. Όταν άλλοι λαοί, σκιαμαχούσαν στο σκοτάδι ο βιβλικός Ισραήλ μιλούσε με το Θεό. Όταν άλλοι λαοί υποψιάζονταν περί του Θεού και προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν στα πολυπρόσωπα είδωλα, ο Ισραήλ συνήπτε συμφωνίες μαζί του. Όταν άλλοι λαοί θυσίαζαν τα παιδιά τους για να εξευμενίσουν το θείο, ο Ισραήλ έψαλε και υμνούσε το Θεό και φρόντιζε να μειώνει την απόσταση που τον χώριζε απ’αυτόν.

Τα κείμενα της Π. Δ. χειραγώγησαν τον αρχαίο άνθρωπο βγάζοντάς τον από τους αιώνες της βαρβαρότητος σε αρκετά ξέφωτα πολιτισμού. Στην επικράτεια που κινήθηκε ο λαός του Θεού, έκτισε με τα «οικοδομικά υλικά» που βρήκε, τις βάσεις για την διαχρονική θρησκευτικότητα του πλανήτη.

Τα κείμενα της Π.Δ. διαβάζονται πολλαπλά και αναδύουν ένα άρωμα εμπιστοσύνης στο Θεό και πώς αυτή επαναποκτάται όταν κλονίζεται. Στη σχέση μας με το Θεό, όλοι έχουμε ένα εβραίο μέσα μας, μέχρι σήμερα.

Η Χριστιανική Εκκλησία δεν πρέπει να λησμονήσει ποτέ την οφειλή της στην Π.Δ. και στο λαό του Ισραήλ ως «παιδαγωγόν εἰς Χριστόν». Υπήρξαν ακραίες εποχές που την λησμόνησε και τότε έπραξε αντιχριστιανικά και απάνθρωπα.

Είναι καιρός πιά να συζητήσουμε με βάση την Π.Δ. και να σεβαστούμε την προσφορά της στον σύνολο πολιτισμό. Για να γίνει κατανοητή αυτή η ανάγκη, προσπαθείστε να αφαιρέσετε από τη παγκόσμια νομοθεσία, από τα ήθη, από την τέχνη, από τον ανθρωπισμό όσα προσέφερε η Π.Δ. και τότε θα καταλάβετε πόσο τραγικά φτωχός και ανούσιος θα μείνει ο κόσμος. Προσπαθείστε να διαβάσετε την Καινή Διαθήκη, χωρίς να έχετε ακούσει τίποτε για την Παλαιά και τότε δεν θα καταλάβετε παρά ελάχιστα αποσπάσματα.

Είτε, λοιπόν, μας αρέσει είτε όχι, «τῶν Ἰσραηλιτῶν εἶναι ἡ υἱοθεσία καὶ ἡ δόξα καὶ οἱ διαθῆκες καὶ ἡ νομοθεσία καὶ ἡ λατρεία καὶ οἱ ἐπαγγελίες. Δικοί τους εἶναι οἱ πατέρες μας καὶ ἀπ’αὐτοὺς κατάγεται ἀνθρωπίνως ὁ Χριστός»(Ρωμ. 9,4-5). Είναι χρήσιμο να το θυμόμαστε αυτό πάντα. Και να το αναγνωρίζουμε.
✥ Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος


ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ  ΓΙΟΥΓΚ:  
 "ΚΑΛΥΤΕΡΑ  ΣΕ  ΤΖΑΜΙ,  ΠΑΡΑ  ΣΕ  ΟΡΘΟΔΟΞΗ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ".
«Η  ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ  ΕΧΕΙ  ΕΚΔΙΩΞΕΙ  ΤΗΝ  ΟΥΣΙΑ  ΤΟΥ   ΘΕΟΥ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΕΧΕΙ  ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ  ΜΕ  ΤΥΠΟΛΑΤΡΙΑ  ΚΑΙ  ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ.  ΦΥΣΙΚΗ  ΣΥΝΕΠΕΙΑ  ΕΙΝΑΙ  Ο  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ».


«Η  επανάσταση  το  1917   των  κομμουνιστών  στην  Ρωσία  δεν  προκαλεί  έκπληξη.  Η  ελληνορθόδοξη  εκκλησία  είχε  ταυτιστεί  με  τα καντήλια  και  τις  εικόνες  της,  με  τις  τελετουργίες  και  τους  θρησκευτικούς  τύπους  της.
Όταν  ένας  ξένος  βρεθεί  στην  Μέση  Ανατολή  και  επισκεφθεί  πρώτα  μια  ορθόδοξη  εκκλησία  και  μετά  ένα  τζαμί,  δεν  μπορεί  να  μην  αναπνεύσει  με ανακούφιση  όταν,  αφήνοντας  την  φορτωμένη  με  λιβάνι  ατμόσφαιρα  της  ορθόδοξης  εκκλησίας,  μπει  σε  ένα  τζαμί,  όπου  κανένα  επιφανειακό  υποκατάστατο  δεν  διώχνει  την  θεία  και  αόρατη  παρουσία  του  θεού.
 Έτσι  στην  ορθόδοξη  Ρωσία οσοδήποτε εγκληματικά  χαμηλό, ακαλαίσθητα κι αξιολύπητα βλακώδες κι οικτρό κι αν είναι το πνευματικό επίπεδο της «επιστημονικής» αντίδρασης, ήταν αναπόφευκτο πως μία μέρα θα ανέτελλε στην Ρωσία ο «επιστημονικός» διαφωτισμός του 19ου αιώνα».
Καρλ Γκούσταφ Γιούνγκ
(από το περιοδικό Neu Schweizer Rundschau – III Μάρτιος 1936, σελίδες 657-69)
Το  άρθρο  δημοσιεύθηκε  στα  Ελληνικά  το  1972,  στο  βιβλίο:  ΚΑΡΛ  ΓΙΟΥΓΚ,  ΤΟ  ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ
 
 
 
Ο Kallimachos έγραψε:

Για περισσότερες πληροφορίες, http://ellinikotitaellinismoshellenism.blogspot.com/2019/01/philhellenism.html
"Ο εβραϊκός λαός έχασε την ανεξαρτησία και την πατρίδα του πριν από περίπου 2000 χρόνια. Οι Ρωμαίοι τους απέβαλαν και ως εκ τούτου διασκορπίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα 2000 αυτά χρόνια, οι Εβραίοι παρέμειναν αποφασισμένοι με την ανθεκτικότητα και την αλληλεγγύη τους να επιβιώσουν ως Εβραίοι. Πραγματικά το έπραξαν, διατηρώντας ζωντανή την εβραϊκή τους γλώσσα και τη θρησκευτική και πολιτιστική τους κληρονομιά και ταυτότητα, δημιουργώντας ξανά το κράτος τους, και την δυνατότητα να ασκούν μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Η Ελλάδα έχασε την ανεξαρτησία της από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. Κατελήφθη από τους Ρωμαίους μέχρι το 1453 μ.Χ. Ακολούθησε η κατοχή από τους Οθωμανούς Τούρκους μέχρι το 1821 μ.Χ. Ως εκ τούτου και εμείς χάσαμε την πατρίδα μας και ήμασταν υπό ξένη κατοχή για σχεδόν 2000 χρόνια. Ωστόσο, υπήρχε μια σημαντική διαφορά, δεν εκδιωχθήκαμε από την πατρίδα μας. Αλλά, αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο ολοκαύτωμα και μια πλήρη καταστροφή της κληρονομιάς μας από τη χριστιανική, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από το 325 μ.Χ.
Τώρα έχουμε μπροστά μας το τεράστιο έργο, να οργανώσουμε και να ανακαλύψουμε ξανά την πραγματική μας ταυτότητα, την πραγματική μας ιστορία, την πραγματική ελληνική θρησκεία, και τον πολιτισμό μας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια πρόκληση να επιβιώσουμε ως Ελληνικός λαός, σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο και εχθρικό κόσμο για τα μικρά έθνη .
Η εθνική ταυτότητα οποιουδήποτε λαού, ορίζεται από τη θρησκεία του, τον τρόπο που ζουν και το ήθος που προέρχεται από τη θρησκεία του. Αυτό ισχύει μόνο εάν η λαϊκή τους θρησκεία είναι η δική τους αυτόχθονη θρησκεία. Η γλώσσα, φυσικά, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, και πάλι μόνο αν είναι η ίδια η ιθαγενής γλώσσα.
Είναι ξεκάθαρο ότι η σταθερή διαχρονικά ταυτότητα του εβραϊκού λαού, καθορίστηκε και διατηρήθηκε από τη δική τους αυτόχθονη εβραϊκή θρησκεία για πάντα.
Γίνεται σαφές λοιπόν ότι και η ταυτότητα του ελληνικού λαού, θα έπρεπε να καθορίζεται από τη δική του αυτόχθονη εθνική θρησκεία και τη βοήθεια της ελληνικής γλώσσας.
Μόνο η αυτόχθονη Ελληνική μας Εθνική Θρησκεία μπορεί να το κάνει αυτό. Από τη δική μας Ελληνική Εθνική Θρησκεία αντλούμε τις αρχές, τα ιδανικά και τις αξίες μας, το ήθος και τον τρόπο ζωής μας. Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός δεν μπορεί να το πετύχει αυτό, επειδή δεν είναι η ιθαγενής μας θρησκεία.
Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός είναι μια ξένη θρησκευτική αίρεση.
Ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ είναι παγκόσμιες θρησκείες.
Για τον λόγο αυτό, είναι αδύνατον να καθορίζουν την εθνική ταυτότητα οποιουδήποτε λαού.
 Όχι μόνο δεν διατηρούν την ταυτότητα οποιουδήποτε εθνικού λαού, αλλά επιβάλουν και διατηρούν με όλους τους τρόπους την Ιουδαιο-χριστιανική ή την Ιουδαιο-μουσουλμανική ταυτότητα".  


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...