Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΠΟΥ ΑΝΑΚΗΡΥΞΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ».

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, 43 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. Τερέζα Φωκιανού Πρόεδρος & Δ.Σ. FLOW Energy S.A. και Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα, στα εγκαίνια του TAP μίλησε για τη συμφωνία με την Τρίπολη και αφού αποκάλυψε πως η συμφωνία θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και θα εφαρμοστεί, συνέχισε προαναγγέλοντας γεωτρήσεις στην ΑΟΖ που ανακήρυξε με τη Λιβύη.
«Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα», δήλωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Δύο γεωτρύπανα μας το Φατίχ και το Γιαβούζ και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί φωνάζουν.

Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας και θα την εφαρμόσουμε. 
ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ:  ΤΑ  3/4  ΤΗΣ  ΚΡΗΤΗΣ  ΑΝΗΚΟΥΝ  ΣΤΗΝ  ΤΟΥΡΚΙΑ.Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσει το θέμα και στις άλλες του διαστάσεις. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».
«Καλώ όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Αν μετατρέψουμε την ενέργεια σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η ενέργεια έχει σοβαρή παγκόσμια σημασία. Ο ενεργειακός χάρτης του κόσμου άλλαξε. Νέοι παράγοντες είναι εδώ σήμερα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την Ελλάδα, αφού η Τουρκία σκοπεύει να στείλει τα γεωτρύπανα ανοικτά της Κρήτης προσπαθώντας να «γκριζάρει» το μεγαλύτερο νησί της πατρίδος μας, με πληθυσμό 630.000 ανθρώπων. 

Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Ελλάδα, αν θα δεχθεί την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της επί του μεγαλύτερου νησιού της ή θα κάνει επιτέλους κάτι...

Στον απόηχο της συμφωνίας και αυτών των δηλώσεων, ο κηπουρός  του  Ρότσιλντ  Νίκος Δένδιας σπεύδει στην Αίγυπτο όπου θα συναντηθεί στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry για να συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι στην ανατολική Μεσόγειο.

Κώστας Βενιζέλος:  "Ο  ΔΕΝΔΙΑΣ  ΚΑΛΕΣΕ  ΣΤΟ  ΤΟΥΪΤΕΡ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ  ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ...ΤΟΝ  ΕΑΥΤΟ  ΤΗΣ".     

(Δεν  τα  κατέχει  καλά  τα  Ελληνικά  ο  κηπουρός  του  Ρότσιλντ.  Δούλευε  από  παιδί  στην  βίλα  του  Ρότσιλντ  στην  Κέρκυρα  και  την  πάτησε  στην  Έκθεση  ιδεών).

Η Τουρκία αρχίζει βαθμηδόν να εφαρμόζει το σχέδιό της για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τούτο γίνεται πολιτικά, διπλωματικά αλλά και δια της ισχύος. Ένας συνδυασμό που διαμορφώνει ένα πλαίσιο επιβολής. Ιδιαίτερα όταν στην αντίπερα όχθη υιοθετείται μια φοβική τακτική αντιμετώπισης της επεκτατικής πολιτικής της κατοχικής δύναμης. Και ενώ η Λευκωσία δεν έχει δυνατότητες, η Αθήνα -που διαθέτει- επιμένει να υποβαθμίζει τις τουρκικές ενέργειες. Κυρίως εκείνες που δεν την αγγίζουν ευθέως. Όταν για παράδειγμα αφορούν στην Κύπρο, που είναι μακριά. 

ΟΙ  ΚΗΠΟΥΡΟΙ  ΤΟΥ  ΣΟΡΟΣ:  " Δεν είναι που η Κύπρος είναι μακριά, αλλά είναι σαν να μην ξέρουν πού πέφτει". 

Στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Χ. Σινιρλίογλου, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου, παράλληλα με την πρόταξη της γνωστής, πάγιας πολιτικής της κατοχικής Τουρκίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, έχουν κατατεθεί στον διεθνή οργανισμό συντεταγμένες με τις οποίες επιχειρεί να αρπάξει τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αμφισβητώντας τα όσα υπέβαλε η Λευκωσία προ μηνών στον ΟΗΕ. Και η αρπαγή της κυπριακής θάλασσας θα είναι το πρώτο βήμα, το επόμενο θα είναι η ελληνική.
Ποια ήταν η αντίδραση της Αθήνας; «Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στον βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος», ανέφερε σε ανακοίνωση.
Δηλαδή, στον βαθμό ΜΟΝΟ που επηρεάζει την Ελλάδα επιστρατεύονται όλοι οι χαρακτηρισμοί; Και όταν επηρεάζεται η Κύπρος; Και μόνο ως εγγυήτρια δύναμη να συμπεριφερόταν η Ελλάδα θα αντιδρούσε διαφορετικά.
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο τουίτερ ανέφερε τα εξής:

«Το ελληνικό ΥΠΕΞ με την πιο καθαρή και αυστηρή γλώσσα απέρριψε πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς στην επιστολή προς τον ΟΗΕ. Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι το συμφέρον της είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να ενθαρρύνει την επίλυση του Κυπριακού».

Και το ερώτημα είναι ποιον να ενθαρρύνει για την επίλυση η Τουρκία. 
Μήπως διαφεύγει το γεγονός ότι είναι η Τουρκία που κατέχει τμήμα της Κύπρου και διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο νησί;Ο Επιτελάρχης του τουρκικού ΓΕΝ  είχε  προτείνει άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ και οριοθέτηση με Λιβύη - Φοβόταν συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου για ΑΟΖ.  

(Άδικα  φοβόσουν  παλληκάρι.  Ποιος  θα  κάνει  συμφωνίες;  Ο  κηπουρός;  Μόνο  αν  τον  διατάξει  το  αφεντικό).  


Ο επιτελάρχης του ΓΕΝ ταξίαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, έκανε μια εργασία στην οποία εξηγεί γιατί η Τουρκία θα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο. 

Στην εργασία αυτή, που έγινε βιβλίο από το ΓΕΝ, τονίζεται ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του κράτους που διαμαρτύρεται».

Ο βασικός λόγος που η Αν. Μεσόγειος έχει μετατραπεί στην πιο διαφιλονικούμενη περιοχή του πλανήτη, είναι η οικονομική δυναμική της. Τα αποθέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου και υδριτών μεθανίου είναι τόσο μεγάλα, που μπορούν να ανεβάσουν τις παράκτιες χώρες άνετα στην πρώτη κατηγορία. Με βάση το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, στην περιοχή υπάρχουν 10 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που περιμένουν την εξόρυξή τους.
Όμως ο πλούτος της περιοχής δεν περιορίζεται σ’ αυτό. Τα αποθέματα ψαριών στην Αν. Μεσόγειο είναι τέτοια, που μπορούν να αποτελέσουν ένα σοβαρό οικονομικό έσοδο. Η Τουρκία, επειδή δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στα αλιευτικά που δρουν στην περιοχή, εκτός των χωρικών της υδάτων.
Με βάση τον αρχιπλοίαρχο ε.α. Τζεμ Γκούρντενιζ, οι απώλειες της Τουρκίας μόνο από την αλιεία τόνου ανέρχονται ετησίως σε 400 εκατ. δολάρια.
Όσο και αν προσπαθεί η Τουρκία να προστατέψει τα δικαιώματά της με βάση το εθιμικό δίκαιο, εκτιμάται ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα προσφέρει στην πατρίδα μας σε πολλούς τομείς.
Η εργασία που έκανε ο Επιτελάρχης του ΓΕΝ, Τζιχάτ Γιαϊτζί, για το θέμα αυτό, εκδόθηκε σε βιβλίο από το ΓΕΝ. Το βιβλίο «η Έννοια της ΑΟΖ μέσα από Ερωτήσεις και Απαντήσεις», περιγράφει το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που αφορά την Αν. Μεσόγειο, και δείχνει τα κέρδη που θα έχουν οι παράκτιες χώρες από την ανακήρυξη της ΑΟΖ.  

Τα πιο αξιοπρόσεκτα τμήματα του βιβλίου είναι:
Αλιεία
Ο Γιαϊτζί αναφέρει ότι αλιευτικά της Συρίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου αλιεύουν στα νερά που βρίσκονται αμέσως μετά τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί αυτό επειδή η Τουρκία δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ. Επειδή η Αλγερία, η Ισπανία, η Λιβύη και η Μάλτα έχουν ανακηρύξει Περιοχές Προστασίας Αλιείας και ΑΟΖ η Κύπρος και το Μαρόκο, οι Τούρκοι αλιείς πληρώνουν εκατομμύρια πρόστιμα επειδή ψαρεύουν στα νερά της Μεσογείου. Με βάση τον Γιαϊτζί, είναι αδύνατον να εμποδίσεις αλιευτικά άλλων χωρών χωρίς να ανακηρύξεις ΑΟΖ ή Περιοχή Απαγόρευσης Αλιείας.

Προστασία του Περιβάλλοντος
Διάφορες χώρες θεσμοθετούν διαδικασίες που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πολλές φορές με πολιτικούς σκοπούς. Ο Γιαϊτζί επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να ιδιοποιηθούν την Αν. Μεσόγειο με ανάλογες ενέργειες, και τονίζει ότι εκτός από τα όρια άμεσης επέμβασης που ορίστηκαν στη θάλασσα, η Τουρκία πρέπει να κάνει ενέργειες για να υπερασπιστεί τις θάλασσές της.

Τεχνητά νησιά
Ένα από τα δικαιώματα που θα αποκτήσει η Τουρκία με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, είναι και το εξής:
-Επιτρέπεται στο παράκτιο κράτος να κατασκευάσει τεχνητά νησιά στα όρια της ΑΟΖ, και na τοποθετήσει σ’ αυτά εγκαταστάσεις για την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής.
-Το παράκτιο κράτος δικαιούται να εγκαταστήσει στα τεχνητά νησιά τελωνείο, εφορία, κέντρο υγείας, τμήμα ασφάλειας και άλλες υπηρεσίες, με την περιοχή ασφάλειας να μην ξεπερνά τα 500 μέτρα.


Με βάση τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι, του 1982, άδεια για επιστημονικές έρευνες εντός της ΑΟΖ δίνει μόνο το παράκτιο κράτος. Ο Γιαϊτζί λέει:
«Δεν έχει κανείς δικαίωμα να διεξάγει επιστημονικές έρευνες στην ΑΟΖ, χωρίς την άδεια του παράκτιου κράτους, το οποίο μπορεί να λάβει όλα τα μέτρα για να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να δικάσει τους υπαίτιους με βάση το εθνικό δίκαιο».

Είναι δυνατή η μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ;
Ο Γιατζί, απαντώντας σ’ εκείνους που διατείνονται ότι δεν είναι δυνατή η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ, λέει ότι η Τουρκία ανακήρυξε ΑΟΖ 200 χλμ στην Εύξεινο Πόντο, χωρίς να υπογράψει με κάποια χώρα συμφωνία οριοθέτησης.  Επίσης, το Μαρόκο, η Συρία, η Λιβύη και ο Λίβανος, έχουν ανακηρύξει μονομερώς ΑΟΖ.
Ο Γιαϊτζί φέρνει ως παράδειγμα το Καστελόριζο, που έχει έκταση 7 τετρ. χλμ. και με αυτό η Ελλάδα θέλει να κλέψει από την Τουρκία θαλάσσια περιοχή 148 χιλιάδες τετρ. χλμ.. Επικαλούμενος τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Εξετάζοντας τις υποθέσεις: Απόφαση Βόρειας Θάλασσας, (1969), Δίκες Αγγλίας-Γαλλίας (1977), Γουινέας-Γουινέας Μπισάου (1983), Λιβύης-Μάλτας (1984), Λιβύης-Τυνησίας (1984), Ερυθραίας-Υεμένης (1999), Ρουμανίας-Ουκρανίας (2009) και Μπαγκλαντές-Μυανμάρ (2012), ο Γιαϊτζί λέει: «Με βάση τις ανωτέρω αποφάσεις, τα αντιτιθέμενα νησιά του Αιγαίου και το Καστελόριζο, δεν έχουν ΑΟΖ πέραν των χωρικών τους υδάτων».
Αναφερόμενος στα σχέδια για κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο, ο Γιατζί λέει ότι τέτοια σχέδια, όπως ο  East-Med και EuroAfrica Interconnector «παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και υλοποιούν ντε φάκτο βήμα-βήμα το χάρτη της Σεβίλλης, με τον οποίον η Τουρκία φυλακίζεται στον Κόλπο της Αττάλειας».
Με βάση τον Επιτελάρχη του ΓΕΝ, το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία είναι να υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης των μεταξύ τους ΑΟΖ η Ελλάδα με την Αίγυπτο και η Ελλάδα με την Κύπρο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, λέει ο Γιαϊτζί, η ΑΟΖ της Τουρκίας θα πέσει από τις 189 χιλιάδες στις 41 χιλιάδες τετρ. χλμ.. Και κλείνει το βιβλίο του ως εξής: «Αντί η Τουρκία να είναι η χώρα που κάνει ενστάσεις στις συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ των άλλων χωρών, θα πρέπει να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για υπογραφή συμφωνίας αμοιβαίας οριοθέτησης και να προχωρήσουμε μονομερώς στην ανακήρυξη της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο».
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ     Υ.Γ.

Από την  σελίδα του αντιναυάρχου ε.α. Δημήτρη Τσαϊλά
Θέλουν ακόμα και τα 3/4 της Κρήτης να είναι "τουρκικά" - Χάρτης του επιτελάρχη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί

"Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ"


Σύμφωνα με την από 30 Μαΐου 1913 Συνθήκη του Λονδίνου Md. 4, 5 και την από 24 Ιουλίου 1923 Συνθήκη της Λωζάννης Md. 12, μόνο το ένα τέταρτο του νησιού της Κρήτης δόθηκε στην Ελλάδα, ενώ 14 νησιά γύρω από την Κρήτη, παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία. Κατά την περίοδο μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, έχουν παραιτηθεί από τα δικαιώματά τους στο νησί της Κρήτης και στην πράξη οπότε τα τρία τέταρτα του νησιού της Κρήτης είναι τουρκικό έδαφος. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας όπως αναφέρεται από τον Md.76 και Md.121 στην ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται σε γεωγραφικό πλάτος 33 ° 45 00 Β και γεωγραφικό μήκος 023 ° 20 00'Ε, ενώ το ανατολικό σύνορο της με γεωγραφικό πλάτος 33 ° 40 00Β και μήκος 032 ° 16 18 ' Δ. Η δε τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι περίπου 238,814 χλμ.
Η Ελλάδα, η οποία προκήρυξε διαγωνισμό για την εξερεύνηση και λειτουργία πεδίων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στο νησί της Κρήτης, περιορίζει αρχικά τη δημοπρασία στα δυτικά της Κρήτης. 
Επειδή γνωρίζουν ότι στα ανατολικά της Κρήτης είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Για αυτό η Τουρκία πρέπει άμεσα να προβεί:

* η τουρκική υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πρέπει να δηλωθεί αμέσως και να ανακοινωθεί.
* Η Λιβύη πρέπει να συνάψει συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
* Σκάφος σεισμικής έρευνας θα πρέπει να αποσταλεί στην τουρκική δυτικά της Κύπρου και στην τουρκική ηπειρωτική ζώνη στα νότια της Κρήτης."

2 σχόλια :

 1. Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ Κυριάκος Μητσοτάκης παρακαλάει τον Ντόναλντ Τραμπ για συνάντηση στον Λευκό Οίκο, όπου θα ξεπουλήσει την Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο.
  Σύμφωνα με την “Καθημερινή” ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου 2020 και αυτή είναι μια από τις πιθανές ημερομηνίες της συνάντησης, εκτός αν ο απρόβλεπτος Τραμπ αισθανθεί αναγούλα με την σκέψη ότι θα συναντήσει πρόσωπο που σιχαίνεται.
  Ο Μητσοτάκης του διαμήνυσε ότι θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα είναι πολύ προετοιμασμένος για το ξεπούλημα.
  Άλλωστε, για προεργασία, έβαλε τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκο, να ομολογήσει διπλωματικά το ξεπούλημα πριν μια βδομάδα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: “Στα ενεργειακά, η «διπλωματία των κανονιοφόρων» δεν συμβάλλει στην εύρεση λύσης, ούτε αρμόζει ως συμπεριφορά σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Θεωρώ, παρόλα αυτά, ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης σε θέματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς στο τραπέζι παραμένει και η ελληνοκυπριακή δέσμευση για δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.
  Οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι μπορούν να συμβάλλουν στην εύρεση λύσης, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης (kazan-kazan) μπορούν να συζητηθούν”.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΜΑΧΕΣ, ΤΑΪΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ. Σαμοθράκη: Το ΛΣ υποδέχθηκε 43 νέους παράνομους μετανάστες. Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και από την θάλασσα οι ροές λαθραίων μεταναστών στον Έβρο, αφού σχεδόν καθημερινά στην Αλεξανδρούπολη ή την Σαμοθράκη το Λιμενικό υποδέχεται δεκάδες και αφού τους οδηγεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη συνέχεια τους προωθεί στο ΚΥΤ Φυλακίου.
  Συγκεκριμένα, χθες στελέχη του Λιμενικού Σώματος προέβησαν στον εντοπισμό και τη μεταφορά σαράντα τριών (43) λαθραίων μεταναστών.
  Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Σαμοθράκης, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
  Από τη στιγμή του εντοπισμού το πλήρωμα ανωτέρω σκάφους Λ.Σ. προέβη ταχύτατα στην άμεση μεταφορά των ανωτέρω, στον λιμένα Καμαριώτισσας Σαμοθράκης, προκειμένου οι αλλοδαποί στη συνέχεια να προωθηθούν σε χώρο μόνιμης εγκατάστασης στη χώρα.
  Η Τουρκία στέλνει πολεμικά σκάφη για να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Λιβύη: Ποια θα είναι η ελληνική απάντηση;
  Τις ναυτικές της δυνάμεις στέλνει η Τουρκία προκειμένου να πραγματοποιούσουν άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, οριοθετώντας έτσι τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια για την ανακήρυξη της ΑΟΖ με τη Λιβύη με την οποία αρπάζει από την Ελλάδα μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις.
  Όπως φαίνεται στον τουρκικής έμπνευσης χάρτη η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου είναι ζωτικής σημασίας για τα τουρκικά σχέδια της ΑΟΖ με τη Λιβύη.
  Έτσι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι πρόκειται να προχωρήσει σε ασκήσεις δεσμεύοντας περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.
  Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό η Τουρκία προγραμματίζει άσκηση για τις 2 Δεκεμβρίου, διάρκειας 4 ωρών στις περιοχές που έχει εκδώσει Navtex.
  Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε αυστηρό τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης, μετά το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία.
  Αυτό που επισημαίνουν Τούρκοι αναλυτές είναι από εδώ και στο εξής η ναυτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και νότια της Κρήτης θα είναι μόνιμη.
  Μια τέτοια νέο τουρκική κίνηση θα αποτελέσει μέγιστη πρόκληση για την Ελλάδα η οποία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή απλώς θα περιοριστεί στον γνωστό ρόλο του «ψύχραιμου παρατηρητή», και του «πυλώνα σταθερότητας» όπου έχει αποκτήσει και σχετική ειδίκευση.
  Δεν θα έπρεπε σε τόσο σοβαρή κατάσταση να επικοινωνήσει με διάγγελμα ο πρωθυπουργός με τον Λαό να τον ενημερώσει και να τον εμψυχώσει;
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...