Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ, ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟ. «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΩΣΤΕ ΜΑΣ. ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΑΝ ΤΟ 1822».



 
 Πάνω από 5000 Χιώτες βρέθηκαν σήμερα στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα στη Χίο για να διαδηλώσουν για τους  λαθρομετανάστες  που  μας  κουβαλάει  ο  Σόρος,  ο  Ερντογάν  και  ο  Κούλης.  Πρόκειται για την μεγαλύτερη Παγχιακή συγκέντρωση από τότε που ξεκίνησαν οι λαθρομετανάστες  του  Ερντογάν  προς της Χίο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, οι Δήμαρχοι Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, όλοι οι φορείς του νησιού καθώς και πλήθος κόσμου από όλη τη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά.
«Παρέλυσαν» από το πρωί Λέσβος, Σάμος και Χίος. Δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους…





 


















Γενική απεργία, με καθολική συμμετοχή σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της λαθρομετανάστευσης. Κάθε δραστηριότητα έχει νεκρώσει, κλειστά είναι έως και τα περίπτερα, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτίριο της   ΔΟΥ Μυτιλήνης.
Το πρόβλημα δεν είναι η αποσυμφόρηση των «δομών φιλοξενίας» αλλά να κλείσουν τα σύνορα χερσαία και θαλάσσια. 
Ειδικά στο Αιγαίο εύκολα μπορούν να μειωθούν σε απίστευτο βαθμό οι παράνομες μεταναστευτικές ροές ακόμα και με τη χρήση ένοπλη βίας και οι νυν παράνομοι μετανάστες να μπουν σε «επτασφράγιστες» - όχι απλά κλειστές -  δομές φιλοξενίας όπου θα κρατηθούν μέσα σε αυτές μέχρι την εκδίωξή  τους από την χώρα.
Η κατάσταση είναι τραγική γιατί στα νησιά έχουμε αντικατάσταση πληθυσμού από αλλόθρησκους και αλλόφυλους. 
Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν στις 12.00 το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Πλήθος κόσμου έχει κατέβει στους δρόμους όπως φαίνεται από τις εικόνες που μετέδωσε η ΕΡΤ, πολλοί με ελληνικές σημαίες στα χέρια. “Θέλουμε πίσω τα νησιά μας. Θέλουμε πίσω τη ζωή μας” γράφουν τα φυλλάδια της γενικής απεργίας, με τους κατοίκους των νησιών να τονίζουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Με αποφάσεις των ΟΤΑ και των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.
Σχηματισμοί προσκείμενοι στο ΚΚΕ της  προδοσίας  συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις με διαφορετικό πλαίσιο και διαφορετικές συγκεντρώσεις.

  ΣΤΗΝ  ΣΑΜΟ
Στην πανσαμιακή συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης,  με μοναδικό αντικείμενο το  λαθρομεταναστευτικό  ζήτημα, παρουσία πλήθους κόσμου από όλη τη Σάμο, το μήνυμα ήταν σαφές  προς την κυβέρνηση εκφράζοντας  την έντονη δυσαρέσκειά τους, αναφορικά με το λαθρομεταναστευτικό ζήτημα που ταλανίζει το νησί πάνω από πέντε χρόνια.
Οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης, το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, στις ομιλίες τους ζήτησαν επιτακτικά από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα λύσεις, δρομολογώντας μεταξύ άλλων την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο της δομής στο Βαθύ της Σάμου.
«Φτάνει πια, έως εδώ. Τα νησιά μας δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης και ζήτησε από όλους να συμβάλουν ώστε η Σάμος να ακουστεί πως είναι ένα όμορφο νησί και ασφαλής προορισμός.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης είπε: «Είμαστε εδώ, όλη η Σάμος, ενωμένοι, διεκδικούμε και απαιτούμε. Είμαστε κοντά στη Χίο, στη Μυτιλήνη και παλεύουμε όλοι μαζί, διεκδικούμε και απαιτούμε τα αυτονόητα. Να επανέλθει η κανονικότητα στον τόπο μας και απαιτούμε να αισθανόμαστε ασφαλής στον τόπο μας.

Μας προκαλεί η συμπεριφορά των ΜΚΟ, δεν μπορεί να σουλατσάρουν σε όλο το νησί, να βάζουν κανόνες, να κάνουν ότι θέλουν. 
 Πρέπει όλοι μαζί, συσπειρωμένοι, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Όλοι μαζί να παλέψουμε για τον τόπο μας, να πάρουμε πίσω τα νησιά μας, να αποκατασταθεί η καθημερινότητα και να νοιώθουμε ασφαλής στον τόπο μας».
Στο βήμα ανέβηκε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι ζήτησαν τον απεγκλωβισμό των λαθρομεταναστών, την κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας, το κλείσιμο του ΚΥΤ και την ύπαρξη μικρού χώρου καταγραφής.
Η συγκέντρωση έκλεισε με χαιρετισμό του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργου Στάντζου.
«Είμαστε όλοι εδώ σε μια άλλη χρονική στιγμή, σε μια στιγμή με άλλα χαρακτηριστικά του θέματος. Το θέμα έχει εξελιχθεί. Μιλάμε για συνειδητή πάκτωση του πληθυσμού στο νησί μας. Συνειδητή επιλογή της Ε.Ε. Πρέπει να επανέλθει η κατάσταση στην κανονικότητα. Να επανέλθει στο όριο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο νησί μας θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας. Τα νησιά μας και την πατρίδα δεν τη φυλάνε όπλα, τα φυλάμε εμείς. Οι ψυχές μας είναι η ασπίδα του έθνους. Ζούμε ιστορικές στιγμές με πολλές κρίσεις στην περιοχή μας. Οι ψυχές όλων μας είναι η ασπίδα του έθνους. Ζητάμε και απαιτούμε εδώ και τώρα να επιλύσουν το μεγάλο εθνικό θέμα του λαθρομεταναστευτικού. Το οφείλουν απέναντι στην πατρίδα. Η εθνική συνεννόηση και ο δυναμισμός, στην πράξη θα διαχειριστεί την κατάσταση που καθημερινά οξύνεται.
Ζητάμε απεγκλωβισμό, η προθεσμία πέρασε άπρακτη. Μερικές εκατοντάδες αθροίστηκαν στο κολαστήριο των νησιών. Ζητάμε το κλείσιμο του ΚΥΤ, δεν κάνουμε πίσω ούτε γραμμή. Δεν δικαιούται κανείς να κουνάει το δάχτυλο του ανθρωπισμού στους νησιώτες. Διεκδικούμε τα σύνορά μας.
Σήμερα ζητάμε τα αυτονόητα. Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Στέλνουμε θετικά μηνύματα αισιοδοξίας και ενότητας. Το μαγικό και προικισμένο από την αρχαιότητα νησί μας δεν θα κρατήσει για τον εαυτό του αυτό το παρόν. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Εδώ και τώρα ευρωπαϊκή παρέμβαση για να απεγκλωβιστούν οι λαθρομετανάστες. Να φυλαχτούν τα σύνορα της Ελλάδας και η Frontex να τοποθετηθεί στα τούρκικα παράλια. Το θάρρος της γνώμης μας αποτελεί το όχημα για να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουμε. Προχωράμε μπροστά.
Η Σάμος απαιτεί όχι αντίδωρα και αντιπαροχές για να γίνει ανοιχτή φυλακή. Ζητάμε αποζημίωση για τις ζημιές που έχουμε υποστεί από το 2015 και μετά. Θέλουμε ζωή στο νησί μας. Απαιτούμε ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στη Σάμο, εκεί που είναι το ΚΥΤ, μέτρα για επιχειρήσεις, ρύθμιση χρεών για όλους μας. Απαιτούμε και θα κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ο δυναμισμός και η αυταπάρνηση θα έχουν αποτέλεσμα», είπε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.


Αύριο Πέμπτη οι δήμαρχοι των νησιών μαζί με τον περιφερειάρχη θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα πέντε νησιά προβλέπει κλείσιμο των δομών σε Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ και θα δημιουργηθούν νέες δομές χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 ατόμων ως προαναχωρησιακά κέντρα (ΠΡΟΚΕΚ) ή και κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ). 
Σε Κω και Λέρο, οι υπάρχουσες δομές θα μετατραπούν σε ΚΥΤ χωρητικότητα αντίστοιχα τουλάχιστον 2.000 και 1.000 ατόμων. 

Ταυτόχρονες  κινητοποιήσεις σήμερα Τετάρτη έγιναν στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο, στο χώρο έξω από το Δημοτικό Θέατρο στη Μυτιλήνη, και στην πλατεία Πλατάνου έξω από το δημαρχείο Λέρου.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


2 σχόλια :

  1. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Νότης Μηταράκης: «Δικαιολογημένη η αντίδραση των πολιτών στα νησιά».
    Δικαιολογημένες χαρακτήρισε τις σημερινές κινητοποιήσεις των κατοίκων νησιών που διαμαρτύρονται για την ανεξέλεγκτη μεταφορά παράνομων μεταναστών στους τόπους κατοικίας τους.
    Όπως υπογραμμίζει, σε γραπτή του ανακοίνωση, «σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο». Επαναλαμβάνει ότι βασικός στόχος του υπουργείου είναι η μείωση των ροών και αυτή θα επιτευχθεί «μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα». «Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», συνεχίζει ο κ. Μηταράκης, «και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».
    Ο υπουργός ζητάει να υπάρξει «ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα» και προαναγγέλλει συνάντηση αύριο στην Αθήνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών «για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν κατεβούν στις παραλίες να αμυνθούν οι ίδιοι.. Και αν δεν συλλάβουν και σακατεψουν οι ίδιοι τις ΜΚΟ..θαχουν μοίρα.. απερίγραπτη.
    Όλα τα άλλα με δεδομένα τα γνωστά.. Είναι για να περνά η ώρα με απραξία.
    Ας περιμενουν το κράτος το συγκεκριμένο..Αυτο που 50 έτη καταστρέφει με μανία Ότι κινείται.. Και ψεύδεται ότι...σωζει. Και τώρα πάλι ψεύδεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...