Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΡΑΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΛΛΟ ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΟ 150 Π.Χ. ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΔΡΟΓΕΙΟ ΣΦΑΙΡΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 2 ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΕΠΑΝΩ ΤΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ (ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗ = ΠΕΡΙΟΙΚΗ, ΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗ = ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ = ΑΝΤΙΟΙΚΟΙ).


Στην είσοδο του Μουσείου Αρχιμήδη στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκτίθεται ανακατασκευασμένη σε φυσικό μέγεθος, σε πρώτη παγκόσμια εμφάνιση, η Υδρόγειος Σφαίρα του Κράτη από τη Μαλλό της Κιλικίας. Πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας ορθολογιστική «ανακάλυψη» της Βόρειας & Νότιας Αμερικής και της Αυστραλίας που χρονολογείται τον 2ο αι. π.Χ.

Ο Κράτης, Έλληνας Στωικός Φιλόσοφος και Γραμματικός, βασισμένος στην ακριβέστατη μέτρηση της περιφέρειας της γης και τις εξαιρετικές χαρτογραφήσεις του Ερατοσθένη αλλά και του σπουδαίου εξερευνητή Πυθέα του Μασσαλιώτη που κατάφερε να φτάσει μέχρι τον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο καθώς και άλλων Ελλήνων γεωγράφων, κατασκεύασε, με τη βοήθεια σφαιρικών συντεταγμένων, μια υδρόγειο σφαίρα, διαμέτρου τουλάχιστον 2 μέτρων, που παρουσίασε στην Πέργαμο, το 150 π.Χ. περίπου. Η Υδρόγειος διαιρούνταν σε πέντε παράλληλες ζώνες, δύο πολικές, δύο εύκρατες και μία καυτή, διαίρεση την οποία εξακολουθούμε και σήμερα να χρησιμοποιούμε. Οι πολικές ζώνες, λόγω του υπερβολικού ψύχους καθώς και ο Ισημερινός λόγω της υπερβολικής ζέστης ήταν δυσμενείς για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής. Επίσης, οι εποχές του κλίματος στο βόρειο ημισφαίριο ήταν αντίθετες με αυτές στο νότιο.
Ο Κράτης σχεδίασε πάνω στη σφαίρα, τις τότε γνωστές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης που ονόμασε «Οικουμένη» με τη χρήση παραλλήλων και μεσημβρινών κύκλων με κέντρο το νησί της Ρόδου και τη χρήση ποικίλλων γεωγραφικών συντεταγμένων, πλήθους τόπων, βουνών και ποταμών. Για εξισορρόπηση της «Οικουμένης» πάνω στην τεράστια υδάτινη επιφάνεια που απέμενε θεώρησε ότι μια άγνωστη ήπειρος, η «Περίοικη», υπάρχει στο απέναντι βόρειο ημισφαίριο, σήμερα αντιστοιχεί στη Β. Αμερική και δύο ακόμη άγνωστες ήπειροι υπάρχουν στο νότιο ημισφαίριο, οι «Αντίποδες», που σήμερα αντιστοιχούν στη Ν. Αμερική) και οι «Αντίοικοι» που σήμερα αντιστοιχούν στην Αυστραλία.Κράτης Μαλλώτης

Από τη Βικιπαίδεια,


Ο Κράτης ο Μαλλώτης (2ος αι. π.Χ.) υπήρξε αρχαίος Έλληνας στωικός φιλόσοφος από τους σημαντικότερους γραμματικούς και κατασκευαστής υδρογείου σφαίρας. Ίδρυσε στην Πέργαμο δική του σχολή.
Γεννήθηκε στη Μάλλο της Κιλικίας και έγινε φιλόσοφος. Ίδρυσε δική του σχολή στην Πέργαμο και αντιτάχτηκε ριζικά στην Αλεξανδρινή διδασκαλία του Αρίσταρχου από τη Σαμοθράκη ως προς την γραμματική και την ερμηνεία του Ομήρου. Το 167 π.Χ. περίπου ή κατά άλλους το 169 ή 170 π.Χ. πήγε με αποστολή του βασιλιά Ατταλού Β' της Περγάμου στη Ρώμη όπου δίδαξε και ίδρυσε την γραμματική.
Πιθανότατα απεβίωσε το 145 π.Χ.

Η υδρόγειος σύμφωνα με τον Κράτη (150 π.Χ.)

Ο Κράτης ασχολήθηκε με το σφαιρικό σχήμα της Γης. 
Ο Ερατοσθένης είχε ήδη υπολογίσει την διάμετρο της Γης και είχε εκφράσει την θεωρία της Γεωκεντρικότητας. 
Ο Κράτης ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε υδρόγειο σφαίρα, την οποία παρουσίασε στην Πέργαμο το 150 π.Χ. περίπου. Υποστήριζε ότι η Γη διαιρείται σε πέντε ζώνες, από τις οποίες δύο πολικές, δύο εύκρατες και μία καυτή, ενώ την διαίρεσε σε τέσσερις κατοικήσιμες και μη κατοικήσιμες περιοχές. Ισχυρίζονταν ότι οι πολικές ζώνες ήταν πολύ ψυχρές και δυσμενείς για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής, ενώ ο Ισημερινός ήταν πολύ καυτερός και επίσης δυσμενής. Υπήρχαν όμως και δύο εύκρατες ζώνες. Η «οικουμένη», που ήταν δικός του ορισμός, περιείχε όλες τις τότε γνωστές περιοχές της Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Οι άλλες τρεις περιοχές ήταν oi «Περίοικoι», «Αντίποδες» και «Αντίοικοι».
Oi «Περίοικoi» και «Αντίποδες» του Κράτη (150 π.χ.) υπάρχουν αναμφισβήτητα και αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική αντίστοιχα, αλλά η ήπειρος «Αντίοικοι», ή Terra Australis, δεν αντιστοιχεί, εκτός από θραύσματα (Αυστραλασία, Νότια Αφρική). Και ο Ωκεανός στην πραγματικότητα περιβάλλει τον πλανήτη, αλλά στις 60 μοίρες νότιο γεωγραφικό πλάτος, όχι στον Ισημερινό.
Ήξερε επίσης ότι οι εποχές του κλίματος στο βόρειο ημισφαίριο ήταν αντίθετες με αυτές στο νότιο ημισφαίριο. Οι ιδέες του Κράτη ήταν σημαδιακές για την επιστήμη από την αρχαιότητα και μέχρι τα τέλη του μεσαίωνα.
Συγγράμματα
Συνέταξε πολυάριθμα συγγράμματα και εξηγήσεις του Ομήρου, από τα οποία σώζονται μόνο τίτλοι και μερικά αποσπάσματα.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια :

 1. Did you realize there's a 12 word sentence you can communicate to your crush... that will trigger deep emotions of love and instinctual attractiveness for you deep inside his heart?

  Because deep inside these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's impulse to love, worship and care for you with all his heart...

  =====> 12 Words That Trigger A Man's Love Impulse

  This impulse is so built-in to a man's mind that it will make him work better than ever before to make your relationship the best part of both of your lives.

  Matter of fact, triggering this mighty impulse is so important to achieving the best ever relationship with your man that once you send your man a "Secret Signal"...

  ...You will instantly find him open his heart and soul to you in a way he haven't experienced before and he'll recognize you as the only woman in the world who has ever truly interested him.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...