Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020

Η ΓΡΙΠΗ ΤΟΥ 1918 ΚΑΙ Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ.
Η πανδημία γρίπης του 1918 ήταν μία από τις σοβαρότερες πανδημίες στην ιστορία. Προκλήθηκε από έναν ιό H1N1 με γονίδια που προέρχονταν από τα πτηνά και επηρέασε δυσανάλογα υγιείς νεαρούς ενήλικες.
Αν και δεν υπάρχει καθολική ομοφωνία σχετικά με τον τόπο προέλευσης του ιού, εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 1918 1919.
Εκτιμάται ότι περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι ή το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού προσβλήθηκε με αυτόν τον ιό. Ο αριθμός των θανάτων εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενδεχομένως έως και 100 εκατομμύρια, δηλ. 5 τοις εκατό του τότε πληθυσμού. Σκότωσε περισσότερους ανθρώπους και από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους μαζί.Χωρίς εμβόλιο για προστασία ενάντια στη λοίμωξη από γρίπη και χωρίς αντιβιοτικά για τη θεραπεία των δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων το 1918, οι προσπάθειες ελέγχου παγκοσμίως ήταν περιορισμένες.

Κάθε χρόνο έχουμε μία επιδημία γρίπης και κάθε 10 με 15 χρόνια έχουμε μία πανδημία γρίπης. Αναφέρεται ότι κάθε 100 περίπου χρόνια έχουμε και μία παγκόσμια, εξαιρετικά θανατηφόρα πανδημία γρίπης. Η τελευταία παγκόσμια πανδημία γρίπης ήταν του 1918.


Η  ΕΥΛΟΓΙΑ  ΚΑΙ  Η  ΙΛΑΡΑ

Μέσα στον 20ό αιώνα η ευλογιά προκάλεσε περίπου 300 με 500 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο. Η ιλαρά σκοτώνει 150 εκατομμύρια. Μόνο τα δύο νοσήματα αυτά σκότωσαν 5 με 7 φορές περισσότερους από όσα τα θύματα των δύο παγκόσμιων Πολέμων που έγιναν τον ίδιο αιώνα.
Και δεν υπολογίζουμε σε αυτόν τον αριθμό τα εκατομμύρια νεκρών από κοκκύτη, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, ισπανική γρίπη, ηπατίτιδες γιατί δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα θύματα τους.Η  ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ 

Η φυματίωση είναι παγκοσμίως η ένατη συχνότερη αιτία θανάτου και βρίσκεται στη πρώτη θέση σε ό,τι έχει να κάνει με τους θανάτους από λοιμώδες νόσημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 4.500 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι από το 2004 έως το 2016 κατά μέσο όρο καταγράφηκαν 600 κρούσματα στην Ελλάδα, με τη μέση επίπτωση της νόσου να υπολογίζεται στις 4,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Μόνο το 2016 υπήρξαν 439 κρούσματα, με την επίπτωση να υπολογίζεται σε 4,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.
Η φυματίωση σήμερα έχει αλλάξει πρόσωπο, λόγω της εμφάνισης ανθεκτικών μορφών. Ενώ η «απλή» φυματίωση είναι νόσος που συνήθως θεραπεύεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, η ανθεκτική, η πολυανθεκτική (MDR-TB) και ιδίως η υπερανθεκτική φυματίωση (XDR-TB) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία, πολύ πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση της και απαιτεί μακροχρόνια, δύσκολη και ακριβή θεραπεία.
Το 2016, 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι εμφάνισαν ενεργό φυματίωση και 1,6 εκατομμύρια απεβίωσαν από αυτή σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα κατά την πενταετία 2013-2017, μόνο στο Αντιφυματικό τμήμα του νοσοκομείου Σωτηρία, αντιμετωπίσθηκαν 1.604 ασθενείς. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών πανελλαδικά είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος.
Επίσης, μόνο το 2017 τρεις Έλληνες προσβλήθηκαν από την υπερανθεκτική μορφή φυματίωσης (XDR-TB) και νοσηλεύονται σε απομόνωση. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση της νόσου, με κυριότερο την ανυπαρξία ενιαίου και οργανωμένου αντιφυματικού προγράμματος. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει σημαντική υποδήλωση της φυματίωσης, ανεπάρκεια οργανωμένων δομών για την πρόληψη και αντιμετώπισή της και κατάλληλων χώρων για τη νοσηλεία των ασθενών με ανθεκτικές μορφές.
Η 24η Μαρτίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με σκοπό να υπενθυμίζει κάθε χρόνο τις δυσμενείς ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της νόσου.
Η Φυματίωση, ΤΒ ή ΜTB (συντομογραφία για το βάκιλο tubercle) είναι μια κοινή και σε πολλές περιπτώσεις, θανατηφόρα, μολυσματική νόσος. Η νόσος αυτή προκαλείται από διάφορα στελέχη μυκοβακτηρίων, συνήθως το μυκοβακτήριο της φυματίωσης. Η φυματίωση προσβάλει συνήθως τον πνεύμονα, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Η φυματίωση μεταδίδεται, όταν οι άνθρωποι που νοσούν από φυματίωση βήχουν, φταρνίζονται ή μεταδίδουν το σάλιο τους, μέσω του αέρα. Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές και λανθάνουσες. Όμως, περίπου μία στις δέκα λοιμώξεις σε λανθάνουσα μορφή, εξελίσσεται, τελικά, σε ενεργό νόσο. Εφόσον η φυματίωση δεν αντιμετωπιστεί, αποβαίνει μοιραία για πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.
Τα κλασικά συμπτώματα ενεργού λοίμωξης από φυματίωση είναι ο χρόνιος βήχας με ίχνη αίματος στα πτύελα, ο πυρετός, η νυχτερινή εφίδρωση και η απώλεια βάρους. (Η φυματίωση (ΤΒ) ονομάστηκε στο παρελθόν «σαράκι», λόγω της απώλειας βάρους που υφίσταντο οι πάσχοντες). Η μόλυνση άλλων οργάνων προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, ενώ νέες μολύνσεις καταγράφονται με ρυθμό μία ανά δευτερόλεπτο.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...