Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΑΤΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ;ΞΕΡΞΗΣ ΣΕ ΚΑΡΧΗΔΟΝΙΟΥΣ: «ΕΓΩ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΑ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΘΑΨΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ».

ΤΙ  ΕΙΧΕ  ΥΠΟΨΙΑΣΘΕΙ  
Ο  ΔΙΟΔΩΡΟΣ  Ο  ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ;

Η  ΜΑΧΗ  ΤΗΣ  ΙΜΕΡΑΣ  ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ  ΣΚΟΠΙΜΩΣ;ΕΦΕΤΟΣ, ΤΟ 2020, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ, ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΜΕΡΑΣ. ΗΔΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΤΟ 2020 ΩΣ ΕΤΟΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ – ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ – ΙΜΕΡΑΣ.

«Ο Ξέρξης  βουλόμενος  πάντας  τους Έλληνας, αναστάτους  ποιήσαι, διεπρεσβεύσατο  προς  Καρχηδονίους,  περί  KOINOΠΡΑΓΙΑΣ  και συνέθετο  προς  αυτούς,  ώστε  αυτόν  μεν  επί  τους  την  Ελλάδα κατοικούντας  Έλληνας  στρατεύειν,  Καρχηδονίους  δε  ΤΟΙΣ  ΑΥΤΟΙΣ  ΧΡΟΝΟΙΣ  μεγάλας  παρασκευάσασθαι  δυνάμεις  και  καταπολεμήσαι των  Ελλήνων  τους  περί  Σικελίαν  και  Ιταλίαν  οικούντας….».  Διόδωρος ο Σικελιώτης,  11ο  βιβλίο του έργου του «Ιστορική Βιβλιοθήκη».


«Ο Ξέρξης επιθυμώντας ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΕΙ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ, έστειλε πρέσβεις προς τους Καρχηδονίους να ΣΥΝΑΨΟΥΝ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ  και συμφώνησε μαζί τους,  ώστε  αυτός μεν να εκστρατεύσει εναντίων των  Ελλήνων  της  Ελλάδας,   οι δε Καρχηδόνιοι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, αφού συγκεντρώσουν  μεγάλη δύναμη, να υποτάξουν τους Έλληνες της  Σικελίας και της Ιταλίας…..».

ΜΕΤΑ  ΤΗΝ  ΜΑΧΗ  ΤΗΣ  ΙΜΕΡΑΣ

Τα λάφυρα που συγκεντρώθηκαν μετά τη νίκη χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση ναών και την αποστολή αναθημάτων στα ιερά κέντρα της κυρίως Ελλάδος όπως η Ολυμπία και οι Δελφοί. 
Ο λυρικός ποιητής Σιμωνίδης συνέθεσε το επίγραμμα του τρίποδα που στάλθηκε στο ιερό των Δελφών, με το οποίο οι Έλληνες της Σικελίας εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους στους θεούς:

Φημί Γέλων' , Ιέρωνα, Πολύζηλον, Θρασύβουλον,
παίδας Δεινομένευς, τον τρίποδ' ανθέμεναι,
εξ εκατόν λιτρών και πεντήκοντα ταλάντων
Δειμαρετίου χρυσού, τας δεκάτας δεκάταν,
βάρβαρα νικήσαντες έθνη• πολλήν δε παρασχείν
σύμμαχον Έλλησιν χείρ' ες ελευθερίην.


http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2019/09/22.html


ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ Η 22α ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ ΣΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΗΔΟΝΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΣΑΝ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.


Κύκλος εκδηλώσεων για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας
Η  ΜΑΧΗ  ΤΗΣ  ΙΜΕΡΑΣ  ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ  ΣΚΟΠΙΜΩΣ;

Την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων θα αναλάβει Εθνική Επιτροπή. Με Συντονίστρια και Πρόεδρο την η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ενώ μέλη θα είναι οι Δήμαρχοι Αθηναίων, Σπάρτης, Σαλαμίνας και Λαμίας. Επίσης θα συμμετέχουν οι Περιφερειάρχες Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος και ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος.
Φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες στην χωρική αρμοδιότητα των οποίων εντάσσονται οι Θερμοπύλες, η Σπάρτη και η Σαλαμίνα, οι Κρατικές Ορχήστρες, αλλά και άλλοι Πολιτιστικοί Οργανισμοί, με τους οποίους το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρεί προγραμματικές συμφωνίες, όπως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, θα αναπτύξουν ειδικά προγράμματα συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου.

 Σπάρτη: Το έργο τέχνης αφιερωμένο στη μάχη των Θερμοπυλών που θέτει υποψηφιότητα για ρεκόρ Γκίνες. 


Αφιέρωσε χρόνο και κόπο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Φέτος συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών...
Ο Alex Dzaghigian για τρεις ημέρες στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου γυμνασίου Σπάρτης, κατασκεύασε με φυσικά υλικά του καφέ, το μεγαλύτερο έργο τέχνης στον κόσμο, εμβαδού περίπου 150 τ.μ.
Αυτό απεικονίζει τον βασιλιά Λεωνίδα με τους 300 πολεμιστές του και είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών, με στόχο να γραφτεί στο βιβλίο Guinness.
Μάχη των Θερμοπυλών διεξήχθη το 480 π.Χ. (παράλληλα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου) μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά την δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα. Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία.
Κυρίως όμως από ηθική άποψη είναι λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα. Η μάχη έδειξε τα πλεονεκτήματα της στρατιωτικής εκπαίδευσης των Σπαρτιατών, του καλύτερου εξοπλισμού και της έξυπνης χρήσης της διαμόρφωσης του εδάφους.


 Συλλεκτικά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.Συλλεκτικά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά.  Συγκεκριμένα, η ιστορική επέτειος τιμάται με ένα αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των 2 ευρώ που θα μπει το επόμενο διάστημα στην κυκλοφορία.
Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη κίνηση ενεργοποιήθηκε μετά την ιδιαίτερη εισήγηση του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών για την ημερομηνία-σταθμό στην ιστορία.
Στο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα στην πρόσθια όψη αποτυπώνεται οπλίτης με ασπίδα και στο φόντο παρατεταμένα δόρατα. Επάνω στην αψίδα αναγράφονται οι λέξεις «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ -480 π.Χ.», το ανθέμιο (σήμα Ι.Ε.Τ.Α.), το έτος κοπής και η λέξη «ΛΕΩΝΙΔΑΣ». Στην οπίσθια όψη του νομίσματος αποτυπώνονται περιμετρικά Έλληνες πολεμιστές αντιμέτωποι με Πέρσες. Στο κέντρο απεικονίζονται οι λέξεις «2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», το εθνόσημο με τις λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και κάτω η ονομαστική αξία. Το νόμισμα πλαισιώνεται από αρχαιοελληνικό μαίανδρο.
Στο νόμισμα των 2 ευρώ στην εθνική όψη απεικονίζεται αρχαίο ελληνικό κράνος. Περιμετρικά αναγράφονται οι λέξεις ««2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το θέμα περιβάλλεται από διακοσμητικό μοτίβο. Στα αριστερά του κράνους αποτυπώνονται το ανθέμιο (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το έτος κοπής.
Πολύ σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και εκδήλωση για την επίσημη παρουσίασή τους και στη Σπάρτη.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα συμμετέχει στο «World Money Fair 2020» στο Βερολίνο, παρουσιάζοντας το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020 με 13 προϊόντα.

Οι δύο επέτειοι και τα μαθηματικά Δημητρης Καραμπελας, Χημικός μηχανικός ΕΜΠ
Επιστολή  στην  εφημερίδα  "Καθημερινή".

Με την έλευση του σωτηρίου έτους 2020 ανακοινώθηκε  ότι φέτος συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που αμφότερες συνέβησαν το 480 π.Χ. Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας που οι αναμετρήσεις αυτές μεταξύ Ελλήνων και Περσών είχαν για τη δημιουργία του αποκαλούμενου δυτικού πολιτισμού, είναι εύλογη η από ελληνικής πλευράς προετοιμασία του εορτασμού των επετείων αυτών και η παγκόσμια δημοσιότητα με την οποία πρέπει να περιβληθούν.
Το ερώτημα που η αναγγελία αυτή μου δημιούργησε είναι κατά πόσον φέτος συμπληρώνονται πράγματι αυτά τα 2.500 έτη και κατόπιν αυτού επιδόθηκα σε μια προσπάθεια σωστού υπολογισμού αυτού του χρονικού διαστήματος. Εκ πρώτου πρόχειρου υπολογισμού θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τα 480 χρόνια προ Χριστού και τα 2020 χρόνια μετά Χριστόν και να καταλήξει στο αποτέλεσμα των 2.500 ετών. Εντούτοις η αντίστροφη αρίθμηση για τα προ Χριστού έτη, καθώς και η κανονική αρίθμηση για τα μετά Χριστόν έτη, οδηγεί σε διαφορετικό αποτέλεσμα, υπό τον όρο ότι σε κανένα ημερολόγιο δεν αναφέρεται ούτε αριθμείται έτος μηδέν.
Για την ευκολότερη κατανόηση του θέματος ας υποθέσουμε ότι ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε 7 ημέρες αργότερα από την 25η Δεκεμβρίου, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου. Τότε το αμέσως προηγούμενο της γέννησης ημερολογιακό έτος (01/01 έως 31/12) ορίζεται ως έτος 1 προ Χριστού και το ημερολογιακό έτος που αρχίζει με τη γέννηση ορίζεται ως έτος 1 μετά Χριστόν. Συνεπώς η ναυμαχία της Σαλαμίνας που έγινε την 22α Σεπτεμβρίου 480, κατά την 22α Σεπτεμβρίου του έτους 1 προ Χριστού συμπληρώνει 480 - 1 = 479 έτη. Στην επομένη επέτειο, δηλαδή την 22α Σεπτεμβρίου του έτους 1 μετά Χριστόν συμπληρώνει τα 480 έτη και κατ’ επέκταση την 22α Σεπτεμβρίου του έτους 2020 μετά Χριστόν συμπληρώνει 480 + (2.020 - 1) = 480 + 2.019 = 2.499 έτη.
Κατόπιν αυτού, το έτος που συμπληρώνονται τα 2.500 χρόνια από τα δύο αυτά κοσμοϊστορικά γεγονότα είναι το 2021 και όχι το 2020. Το γεγονός αυτό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεορτάσει τα 2.500 χρόνια του αρχαίου μεγαλείου της με τα 200 χρόνια της ένδοξης απελευθερωτικής Επανάστασης του 1821.
Ελπίζω οι διαπιστώσεις αυτές να ληφθούν υπ’ όψιν από τους κρατικούς αρμοδίους που προετοιμάζουν τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Παρουσιάστηκαν τα επετειακά νομίσματα για το έτος «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020»,  χωρίς  την  Ιμέρα.


Με την έκδοση και κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας πλαισιώνεται το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020 της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα επετειακά νομίσματα παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και της προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Το νομισματικό πρόγραμμα της ΤτΕ

Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος και περιλαμβάνει συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα εμπνευσμένα από σημαντικές επετείους του έτους έκδοσης, από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και τον φυσικό κόσμο.
Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση των νομισμάτων γίνεται από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η θεματολογία τους αντλείται κυρίως από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, από ιστορικές επετείους, από σημαντικές προσωπικότητες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι η έκδοση και η κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η ΤτΕ τιμά τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Θερμοπυλών
Αναφερόμενος στο φετινό νομισματικό πρόγραμμα ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι το 2020 αποτελεί ορόσημο για πλείστα ιστορικά γεγονότα. Στα νομίσματα τιμώνται δύο επέτειοι της ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια σημασία: 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Θερμοπυλών. Το 2020 είναι και σημαντική επέτειος για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Φέτος τιμώνται τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα 75 χρόνια παρουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, καθώς και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι προσφέρονται νομίσματα με θέμα τον Ερμή, στη σειρά «Ελληνική μυθολογία - Θεοί του Ολύμπου», την αρχαία Μεσσήνη στη σειρά «Πολιτιστική κληρονομιά» και την Ίριδα την ελληνική στη σειρά «Ενδημικά φυτά της Ελλάδας», ενώ ένα πολύ ιδιαίτερο νόμισμα είναι αυτό που αφιερώνεται στη Μύρτιδα, ένα κορίτσι που πέθανε από τον Λοιμό των Αθηνών στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε ηλικία 11 ετών, και η μορφή της ανασυστάθηκε με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.


22 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ. 

 


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

9 σχόλια :

 1. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ. Τι συμβαίνει στην 114 ΠΜ της Τανάγρας; - Μετά τον διοικητή της Πτέρυγας παραιτήθηκε και ο Μοίραρχος της 332 Μοίρας.
  Τι συμβαίνει στην Τανάγρα; Ο μοίραρχος της 332 Μοίρας των Mirage 2000 στην Τανάγρα παραιτήθηκε. Σημειώνεται ότι προ μηνών είχε παραιτηθεί και ο διοικητής της 114 ΠΜ στην οποία περιλαμβάνεται η 332 Μοίρα, Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Κυρίου.
  Tότε οι λόγοι της παραίτησης του Σμηνάρχου ήταν οι εξής:
  Ο πρώτος η συνεχής -σχεδόν στοχευμένη- υποβάθμιση της 114ΠΜ, με την πρωτοφανή έλλειψη ανταλλακτικών για τα Mirage 2000EGM και «-5», της μονάδας της ΠΑ που συγκεντρώνει μοναδικές ικανότητες τόσο με τα υποστρατηγικά όπλα SCΑLP-EG όσο και με τους πυραύλους AM.39 Exocet και ο δεύτερος από τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις στην εμπλοκή της βάσης στο θέμα του μεταναστευτικού!
  Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, η 114 ΠΜ είχε φτάσει πλέον να ασχολείται περισσότερο με τους αλλοδαπούς παρά με τις αεροπορικές επιχειρήσεις!
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ…ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.
  Στέλεχος όμως του ΚΚΕ στην Λέσβο, η Ζωή Γιαννακά, υποψήφια στις τελευταίες εκλογές με την κουκουέδικη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τον δήμο και μέλος της διοίκησης του κουκουέδικου Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, έδωσε συνέντευξη ως «κάτοικος της Λέσβου» στην κάμερα του καναλιού Al Jazeera, έχοντας πίσω της τη σημαία του ΠΑΜΕ, λέγοντας τα εξής – ευτυχώς στα ελληνικά, γιατί θα’ λεγαν πως έγινε κάποιο… λάθος στη μετάφραση:
  «Εδώ είναι δύσκολα και γι’ αυτούς τους ανθρώπους και για μας. Έτσι; Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άθλιες, όπως θα’ χετε δει. Εμείς, όσο μας αφορά, συμπαραστεκόμαστε όπως και όποτε μπορούμε, αλλά θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν, όχι γιατί μας ενοχλούν και δεν τους αγαπάμε, αλλά γιατί ζούνε απάνθρωπα. Και πρέπει να πάνε στις πατρίδες τους».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΗΕ: «Νόμιμη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις ΑΟΖ» λέει ο Οργανισμός - Σοκ στην Αθήνα.
  Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, την έδρα του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ο Οργανισμός αποδέχθηκε ως νόμιμη την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και είναι πλέον ζήτημα ημερών η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο!
  Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει η Αθήνα. Το τι θα πράξει κανείς δεν ξέρει και το μόνο που θέλουμε να πιστεύουμε είναι να μην υπάρχουν πάλι τίποτα άνεμοι που σπρώχνουν τα καράβια.
  Με αυτή την εξέλιξη το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης νομιμοποιείται πλήρως σε αντίθεση με ότι ισχυριζόταν η ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας να κρύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες από την μηδενική αντίδραση στην επερχόμενη συμφωνία.
  Από το περασμένο καλοκαίρι ανέφεραν όλες οι πληροφορίες ειδικά από την Τρίπολη, ότι ερχόταν μια τέτοια συμφωνία, αλλά η Αθήνα «κοιτούσε το ταβάνι», κατά την συνήθη τακτική της.
  Τώρα, η επισημοποίηση του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, επίσης, θα αποδεσμεύσει την Άγκυρα για να διεξαγάγει έρευνες σε αυτές.
  Σε τι ελπίζει τώρα η Αθήνα; Σε απίστευτα πράγματα: Πιστεύουν κάποιοι στο ελληνικό ΥΠΕΞ ότι μπορεί να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Τουρκία μέσα στο έτος και να... ηττηθεί ο Ρ,.Τ.Ερντογάν.
  Και πιστεύουν - επίσης στα σοβαρά - ότι θα ηττηθεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν και οι κεμαλιστές (σ.σ.: που διεκδικούν 16 νησιά του Αιγαίο) θα δεχθούν να ακυρώσουν την τουρκολιβυκή συμφωνία!
  Τόσο «μακριά νυχτωμένοι» είναι! Πώς να μην ηττηθεί η Ελλάδα σε διπλωματικό επίπεδο με τέτοιους ακατάλληλους ανθρώπους που δυστυχώς είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική της πολιτική;
  Και όλα αυτά ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την... Τύνιδα (!) για καθορισμό νέας ΑΟΖ καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι η Κρήτη «Δεν υπάρχει» ως συνιστών χερσαίος χώρος για ΑΟΖ.
  Ετσι η Αγκυρα ετοιμάζει μια ΑΟΖ η οποία θα διαπερνά τον βόρειο θαλάσσιο άξονα της Κρήτης, από τα μικρασιατικά παράλια, μέχρι τα παράλια της Τυνησίας!
  Γιατί να μην το κάνει; Ποιος θα την σταματήσει;
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προάγγελος ανακήρυξης ΑΟΖ Τουρκίας-Τυνησίας: Τουρκικές φρεγάτες στην Τύνιδα - Δεσμεύθηκαν 16 περιοχές στο Αιγαίο.
   Προάγγελος της ανακήρυξης ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και την Τυνησίας δια μέσου του βόρειου ναυτικού διαδρόμου της Κρήτης: Με την έκδοση 16 NAVTEX η Αγκυρα δέσμευσε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πολεμικά πλοία της πλέουν στον άξονα των μικρασιατικών παραλίων και της Τυνησίας!
   Στο Αιγαίο απλά το «παράκανε»: Στις θαλάσσιες περιοχές που δεσμεύει συμπεριλαμβάνεται η περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου καθώς και κοντά στη Σαμοθράκη.
   Στην Τυνησία τέσσερις τουρκικές φρεγάτες «έδεσαν» στο λιμάνι La Goulette, το οποίο βόρεια της Τύνιδος, ενώ ο Ρ. Τ. Ερντογάν συνομίλησε με τον πρόεδρο της χώρας Qais Saeed.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Δυνατότητα υποκλοπής όλων των ελληνικών ασύρματων τηλεπικοινωνιών απέκτησε η Τουρκία!
   Ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στις ήδη μεγάλες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών που διαθέτουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, προστίθενται με την έλευση στην τελική ευθεία του προγράμματος αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου Bombardier Global 6000/HAVA SOJ, το περίφημο πρόγραμμα Gölge.
   Τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη παραλήφθηκαν και τώρα θα εξοπλιστούν με συστήματα εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών ραντάρ και τηλεπικοινωνιών καθώς και με συστήματα παρεμβολών προς εξουδετέρωση των εχθρικών συστημάτων που πραγματοποιούν αυτές τις εκπομπές.
   Τα τέσσερα αεροσκάφη που θα αποκτηθούν θα προηγούνται των πακέτων κρούσης της τουρκικής Αεροπορίας και θα μπορούν να καταγράφουν σε μια βιβλιοθήκη πληροφοριών το σύνολο σχεδόν των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών του αντιπάλου στην περιοχή όπου θα επιχειρούν και να εντοπίζουν με ακρίβεια την τοποθεσία τους.

   Ακολούθως με τους ισχυρούς πομπούς που θα διαθέτουν, θα «τυφλώνουν» από ασφαλή απόσταση τα εχθρικά ραντάρ και θα παρεμβάλουν στις τηλεπικοινωνίες του αντιπάλου, διευκολύνοντας την διείσδυση των τουρκικών βομβαρδιστικών στην εχθρική αεράμυνα.
   Επίσης θα μπορούν να υποκλέπτουν σε τακτικό επίπεδο και μέχρι απόσταση 200 χλμ. τις επικοινωνίες, πολιτικές και στρατιωτικές των αντιπάλων χωρών.
   Το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στην τουρκική Αεροπορία το 2023 και το τελευταίο το 2025.
   Το πρόγραμμα Gölge ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και περιελάμβανε αρχικά την αγορά 4+4 αεροσκαφών και 10 σταθμούς εδάφους, αποστολή των οποίων θα ήταν η παρεμβολή των ραντάρ και των τηλεπικοινωνιών του αντιπάλου. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το πρόγραμμα διαχωρίστηκε σε δύο επιμέρους προγράμματα.
   Το πρώτο που αφορούσε την απόκτηση δυνατοτήτων παρεμβολών επί εναερίων μέσων και το δεύτερο που αφορούσε την αγορά συστημάτων παρεμβολών τοποθετημένα επί οχημάτων. Αρχικά το πρώτο πρόγραμμα ανατέθηκε το 2007 στην τουρκική εταιρεία Aselsan.
   Να σημειώσουμε ότι ήδη η τουρκική Αεροπορία, είναι το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ που διαθέτει αεροσκάφη AWACS, με δυνατότητα έρευνας, ελέγχου και διοίκησης και ταυτόχρονη ικανότητα εξαπόλυσης ηλεκτρονικού πολέμου από την ίδια κεραία!
   Τα B737 MESA της τουρκικής Αεροπορίας θεωρούνται ανώτερα ακόμα και από τα AWACS E-3 του ΝΑΤΟ, καθώς εκτός από τις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης σε μία απόσταση 600 χλμ. έχουν την ικανότητα να υποκλέπτουν το σύνολο των τηλεπικοινωνιών μιας χώρας πετώντας σε απόσταση 300 χλμ. από τις κεραίες.
   Με την απόκτηση και των Bombardier Global 6000/HAVA SOJ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν δυνατότητες μεγαλύτερες ακόμα και από χώρες όπως το Ισραήλ, ενώ θα είναι συγκρίσιμες με αυτές της Βρετανίας και της Γαλλίας.
   Καμία ασύρματη επικοινωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας, πολιτική ή στρατιωτική δεν είναι πλέον ασφαλής από τις τουρκικές συσκευές υποκλοπής των B737 MESA και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα σε τακτικό επίπεδο από την έλευση των Bombardier Global 6000/HAVA SOJ.
   Ελληνικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου δεν υπάρχει ούτε ένα και ούτε πρόκειται να υπάρξει, λόγω απαγόρευσης από τους δανειστές των δαπανών για την άμυνα της χώρας. Το αεροσκάφος EMP-145 ERIEYE δεν έχει ουσιαστικές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, αντίθετα με τα τουρκικά B737.
   Ζ.Π.


   Διαγραφή
 4. Βρετανία: Εκτινάχθηκε η οικονομία μετά το Brexit! - Στα ύψη η εμπιστοσύνη των πολιτών.
  Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώνεται η εμπιστοσύνη των Βρετανών για τα οικονομικά τους τον Φεβρουάριο, σε μια τελευταία ένδειξη ανάκαμψης της εμπιστοσύνης μετά από την καθοριστική εκλογική νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές του Δεκεμβρίου και την έξοδο της χώρας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, διαψεύδοντας όλους όσους προέβλεπαν «σεισμό, λιμό και καταποντισμό» για την Βρετανία αν έβγαινε από την ΕΕ
  Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών της Markit διαμορφώθηκε στις 47,6 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 44,6 μονάδες τον Ιανουάριο.
  Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο δείκτης εδώ και 11 χρόνια, όταν ξεκίνησε η συγκεκριμένη έρευνα.
  «Το τελευταίο μας report σηματοδοτεί έναν αριθμό εξελίξεων που θα πρέπει να βοηθήσει να οικοδομηθεί αισιοδοξία αναφορικά με τις άμεσες οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes.
  Η ΒοΕ τον προηγούμενο μήνα αποφάσισε να μη μειώσει τα επιτόκια διότι εντόπισε ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, μετά από μια επιβράδυνση στα τέλη του 2019.
  Επίσης, η έρευνα της Markit έδειξε ότι τα νοικοκυριά ανέμεναν περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού και ανάκαμψη στις τιμές κατοικιών, ενώ υποχώρησαν οι ανησυχίες για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. τ.Αρχηγός Πολεμικού Ναυτικού Κ.Χρηστίδης: «Το πολιτικό μας σύστημα είναι άνανδρο και δειλό»!
  «Εκατό χρόνια θα έκαναν οι Τούρκοι να βγουν στο Αιγαίο εάν η Αθήνα είχε πράξει το αυτονοήτο στην κρίση των Ιμίων, δηλαδή να υπερασπιστεί το εθνικό έδαφος με την ισχύ των όπλων αλλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι άνανδρο και φοβάται», δήλωσε σήμερα ο πρώην Α/ΓΕΝ ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.
  «Υπάρχει ανανδρία και φοβία στο πολιτικό μας σύστημα και γι’ αυτό θα πρέπει να εκπαιδευτεί» επανέλαβε!
  Αυτό υποστήριξε αναφερόμενος στην υπόθεση των Ιμίων, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης , ο οποίος μίλησε για πρώτη φόρα σε ραδιόφωνο, στην εκπομπή του Γιάννη Κεχαγιόγλου «Ξυπνήστε», στο Κανάλι Ένα 90,4.
  Σύμφωνα με τον ναύαρχο, εάν η Ελλάδα «είχε κάνει την κίνηση» στα Ίμια «οι Τούρκοι θα έκαναν 100 χρόνια να ξαναβγούν στο Αιγαίο»!
  Σε ότι αφορά στις κινήσεις της Άγκυρας, ο κ. Χρηστίδης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «έχει ανοίξει πολλά μέτωπα» και ότι κάνει δεν είναι μόνο «για εσωτερική κατανάλωση» αλλά προσβλέπει και στην αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης. «Το θέμα όμως είναι, αν θα του βγει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος.
  Αναφορικά με το θέμα της Λιβύης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ επεσήμανε ότι η Τουρκία ουσιαστικά ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ και τώρα το θέμα είναι πως θα διαχειριστούμε εμείς την κατάσταση.
  Ο κ. Χρηστίδης αναρωτήθηκε επίσης γιατί ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε «δικούς του ανθρώπους» για τη χάραξη γραμμών βάσης, τη στιγμή που η υδρογραφική υπηρεσία του ΓΕΝ τις διαθέτει από το 1990.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αιγαίο: 150 αλλοδαποί αποβιβάστηκαν μόνοι τους σε συνδυασμένη επιχείρηση σε τέσσερα νησιά.
   Διαλυμένο το σύστημα ασφάλειας των νήσων του ανατολικού Αιγαίου. Όποιος θέλει από οποιαδήποτε μέρος του κόσμου, μπορεί απλά να πάρει ένα φουσκωτό και να έρθει στην Ελλάδα, χωρίς καμία δυσκολία, σαν να μην υπάρχει χώρα.
   Έχοντας μάθει ότι η Ελλάδα είναι μη-χώρα και κανείς δεν πρόκειται να τους εμποδίσει να αποβιβαστούν και στη συνέχεια να ζητήσουν "άσυλο" με την βοήθεια κυκλωμάτων, απλώς έρχονται θεωρώντας όλη αυτή την περιοχή που ονομάζουμε Ελλάδα ως προτεκτοράτο τους.
   Σε ένα πρωτοφανές κύμα εισβολής αλλοδαπών, 149 παράνομοι μετανάστες αποβιβάστηκαν από μόνοι τους σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις.
   Οι αποβάσεις έγιναν δύο στην Λέσβο και από μια σε Αγαθονήσι, Σύμη και Μεγίστη.
   Οι αλλοδαποί χωρίς κανένα πρόβλημα απλώς πέρασαν με φουσκωτά στις ελληνικές ακτές και στη συνέχεια ειδοποίησαν μεσω του αριθμού 112 για την άμεση παραλαβή τους από τις αρχές όπως και έγινε.
   Την ίδια ώρα το ΛΣ «διέσωζε» στην Χίο άλλους 33 αλλοδαπούς, λίγο πριν και αυτοί αποβιβαστούν από μόνοι τους στια ακτές του νησιού.
   Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που αλλοδαποί αποβιβάζονται στις ελληνικές ακτές, αλλά η συνδυασμένη αυτή επιχείρηση δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το επίπεδο ασφάλειας των ελληνικών νήσων του ανατολικού Αιγαίου.
   Ερωτήματα τα οποία απασχολούν τους κατοίκους και όχι βέβαια την κυβέρνηση η οποία απλώς παρακολουθεί, δηλώνοντας αδυναμία να πράξει το οτιδήποτε.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...