Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ – ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ. ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΑΧΩΝ. ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ. Ο ΧΑΦΤΑΡ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΔΕΣ.


Ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά νοσοκομεία της Τουρκίας, η στρατιωτική ιατρική ακαδημία Gulhane (GATA), διατηρεί ιδιαίτερο τμήμα στο οποίο διεξάγονται έρευνες για βιολογικά όπλα. Αλλά και αλλού διεξάγονται σχετικές έρευνες, π.χ. στο κτηνιατρικό ινστιτούτο Etlik, αλλά και στο Κέντρο Υγείας Refik Saydam. 
Η Τουρκία παραβαίνει την υποχρέωσή της να αναφέρει στον ΟΗΕ ότι διεξάγει έρευνες ή ότι κατέχει αμυντικά βιολογικά όπλα. Πέρα απ' αυτό η τουρκική στρατιωτική ηγεσία ενέκρινε το 1986 σε μυστική διαταγή της τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων.
Αυτό διαπιστώνεται σε διεξοδική έρευνα της οργάνωσης «Sunshine Project» που δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία της σύσκεψης στη Γενεύη των κρατών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση για τα βιολογικά όπλα, ένα από τα οποία είναι και η Τουρκία. Τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν υποχρέωση να παρέχουν στον ΟΗΕ κάθε χρόνο διεξοδικές πληροφορίες για τη διεξαγωγή ερευνών ή την κατοχή αυτών των όπλων. Η Αγκυρα αρνείται ότι έχει παρόμοιο πρόγραμμα. Οι πληροφορίες όμως της αναφερόμενης οργάνωσης, που δημοσιεύονταν σε ορισμένες γερμανικές εφημερίδες χτες, διαψεύδουν την τουρκική κυβέρνηση. 

Ετσι, όπως αποκαλύπτει αυτή η πηγή, ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά νοσοκομεία της Τουρκίας, η στρατιωτική ιατρική ακαδημία Gulhane (GATA), διατηρεί ιδιαίτερο τμήμα στο οποίο διεξάγονται έρευνες για βιολογικά όπλα. Αλλά και αλλού διεξάγονται σχετικές έρευνες, π.χ. στο κτηνιατρικό ινστιτούτο Etlik, αλλά και στο Κέντρο Υγείας Refik Saydam, αποκαλύπτει η «Sunshine Project».
H Αγκυρα τηρεί σιγή, γράφει η «Νόιες Ντόιτσλαντ», αλλά μόνο η πλήρης διαφάνεια μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη «ενός επιθετικού βιολογικού δυναμικού», που καλύπτεται από το μανδύα των αμυντικών όπλων.
Παρόμοιου περιεχομένου είναι η σχολιασμένη είδηση της «Financial Times Deutschland».

Και χημικά όπλα χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι στη Συρία, εναντίον αμάχων. Μετά τις αποκαλύψεις για μαζικές δολοφονίες αμάχων από τον τουρκικό στρατό και τους τουρκόφωνους Σύρους αντάρτες που συνεργάζονται μαζί του, μία ακόμη πτυχή της αιματηρής εισβολής στη Συρία έρχεται στο φως, προκαλώντας αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ξένοι παρατηρητές και διεθνείς οργανώσεις έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που δείχνουν ότι ο τουρκικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον αμάχων – και μάλιστα παιδιών. Ορισμένα θύματα νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία της περιοχής για οι γιατροί προσπαθούν να εξακριβώσουν το είδος των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν.
Η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έξι πολίτες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στην Χασακά με εγκαύματα από «άγνωστα όπλα», συμπληρώνοντας ότι συνεργάζεται με ξένους επιστήμονες για να εκτιμήσει ποια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί.
Φλεγόμενος λευκός φώσφορος
Ο Οργανισμός για την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων (OPCW) ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί και ότι «συγκεντρώνει πληροφορίες για πιθανή χρήση χημικών όπλων». Ερευνες διενεργούν και επιθεωρητές της ομάδας του ΟΗΕ, μετά από καταγγελίες ότι οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν φλεγόμενο λευκό φώσφορο.
Σύμφωνα με τον Guardian, Βρετανός ειδικός στα χημικά όπλα έλαβε φωτογραφίες παιδιού με άσχημα εγκαύματα στο στήθος, που μπορεί να προέρχονται από χημικά όπλα.
Ο Χαμίς ντε Βρετόν Γκόρντον, πρώην διοικητής της βρετανικής ομάδας χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων δήλωσε «Η πιο πιθανή αιτία είναι λευκός φώσφορος. Είναι ένα τρομακτικό όπλο και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου. Δυστυχώς η χρήση του αυξηθεί αρκετά»
Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται από αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Η νόμιμη χρήση του είναι για να λειτουργήσει ως καπνογόνο την ημέρα ή για να φωτίσει συγκεκριμένες περιοχές κατά τη νύχτα. Απαγορεύεται όμως η χρήση του κατά πολιτών, γιατί προκαλεί σοβαρά εγκαύματα
Οι καταγγελίες των Κούρδων
Κούρδοι αξιωματούχοι ήδη έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί «αντισυμβατικά όπλα» λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός και κάλεσαν σε διεθνή βοήθεια για τις καταγγελίες.
Ένα μέλος του διπλωματικού γραφείου της Ροχάβα ανέφερε την Παρασκευή ότι έχει καταγράψει ύποπτα περιστατικά.
Η Αγκυρα απορρίπτει τις κατηγορίες. Ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ δήλωσε ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι δεν υπάρχουν χημικά στο τουρκικό οπλοστάσιο».
Εν τω μεταξύ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατηγόρησαν την Τουρκία ότι παραβίασε την εκεχειρία.
«Παρά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές και οι βολές πυροβολικού σε θέσεις μαχητών, σε οικισμούς, αλλά και στο νοσοκομείο του Ρας αλ Άιν» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του SDF.


ΕΠΙΘΕΣΗ  ΜΕ  ΧΗΜΙΚΑ  ΟΠΛΑ  ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΟΙ  ΤΟΥΡΚΟΙ  ΣΤΗΝ  ΛΙΒΥΗ.  Ο  ΧΑΦΤΑΡ ΜΟΙΡΑΖΕΙ  ΠΡΟΣΩΠΙΔΕΣ.  

Τουλάχιστον 60.000 μάσκες χημικού πολέμου έχει μοιράσει ο «Εθνικός Στρατός της Λιβύης» στους στρατιώτες του καθώς φοβούνται ότι  οι τουρκικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν σήμερα, δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα κατά των λιβυκών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον «Εθνικό Στρατό της Λιβύης» , μοιράστηκαν 60.000 αντιασφυξιογόνες μάσκες στους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών, αλλά και στα επιτελεία των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί στο ενδεχόμενο που δεχτούν επίθεση με χημικά, από τους Τούρκους, κάτι που έχουν κάνει και στην βόρεια Συρία, όσο και αν προσπάθησαν να το διαψεύσουν αργότερα οι Τούρκοι.
'Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν μεταφερθεί ποσότητες χημικών όπλων από τη Μισράτα στην Τρίπολη και πιο συγκεκριμένα αέριο μουστάρδας.
Όπως είναι φυσικό, τα νέα έχουν θορυβήσει τους αμάχους, που εδώ και πολλές εβδομάδες παραμένουν οχυρωμένοι και αποκλεισμένοι βλέποντας τις προμήθειες να στερεύουν.
Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και έκτακτη  συνεδρίαση των αρχηγών των φυλών μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας με την αποστολή δύο φρεγατών στη χώρα.
Η ένταση στην περιοχή χτυπά κόκκινο, με συγκρούσεις να καταγράφονται καθημερινά μεταξύ των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, που πολιορκεί την πρωτεύουσα, και των δυνάμεων του τουρκόφιλου Φάγεζ αλ Σάρατζ.
Σύμφωνα με ανάρτηση του ανεπίσημου λογαριασμού στο Twitter του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού», η συνεδρίαση γίνεται προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση έπειτα την εμφάνιση δύο τουρκικών φρεγατών ανοιχτά της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου είναι η έδρα του καθεστώς του Φαγιέζ αλ Σάρατζ αλλά και ειδικότερα των πληροφοριών για απόβαση τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.
Παράλληλα, στον ανεπίσημο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού LNA στο Twitter αναφέρεται:
«Τουρκικές μονάδες και άρματα μάχης αποβιβάστηκαν στην Τρίπολη και με προστασία από τις ταξιαρχίες Αλναβάσι και Αλράντα κινούνται προς την αεροπορική βάση της Μιτίγκα».
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, είπε ότι η Αγκυρα θα στείλει στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις που είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.
Είχε στείλε δε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνος τους «αδελφούς Λίβυους» σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 3 σχόλια :

 1. Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΙΛΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΤΟΥ ΟΦΕΩΣ ΔΙΧΑΛΩΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΛΑ...

  "ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν'ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ "...

  ΝΑΙ ΝΑΙ!
  ΞΕΡΩ ΚΙ ΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΛΟΓΩ ΥΒΡΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΉ ΕΡΝΤΥ ΜΟΥ;

  ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΑΡΑΓΕ;
  ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ. ΕΡΙΞΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΚΙ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΕ ΧΩΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΚΟΥΡΔΙΚΑ!Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΡΙΚΗ!

  ΚΙ ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΙΜΩΡΙΑΝ ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ!!!ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΓΥΙΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣ ΤΑ ΤΡΕΛΛΑΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ.
  ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΟΥ.... ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

  Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΌ ΠΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΑΦΗΣΕ ΑΦΩΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΔΙΚΗΣ/ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΑΥΤΩΝ; ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ...ΜΕΤΡΟΝ.

  ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΙΜΟΣΤΑΓΗ ΨΥΧΟΠΑΘΗ ΦΑΜΙΛΙΑ ΣΟΥ.ΘΑ ΣΒΗΣΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΙΣ ΕΝΟΣ ΝΤΟΝΜΕ 'ΚΑΛΙΓΟΎΛΑ'.

  ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΙΝΥΕΣ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ.ΓΕΝΟΙΤΟ!

  ΟΙ ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ ΔΕ;
  ΘΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ Η ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. A. Στη βιομηχανία του βιοπολέμου μπαίνει η Τουρκία: H HAVELSAN αναπτύσσει συστήματα ανίχνευσης βιολογικών απειλών
  Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου


  Ποιο είναι το σύστημα KBRN-BS της HAVELSAN

  Η Τουρκία πλέον μπαίνει στο παιχνίδι των βιολογικών/χημικών όπλων, αναπτύσσοντας συνεχώς την αμυντική της βιομηχανία, αυξάνοντας έτσι και τις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι
  χώρες που έχει στοχοποιήσει η Άγκυρα. Φυσικά, η Τουρκία ήδη είναι εξοικειωμένη με χημικά όπλα, καθώς η εκτεταμένη χρήση τους στη Συρία εναντίον των Κούρδων έχει απασχολήσει πολλές φορές τη διεθνή κοινότητα.

  Το «Σύστημα Χημικών, Βιολογικών, Ακτινοβολίας και Πυρηνικών Πληροφοριών» που αναπτύχθηκε από την HAVELSAN για στρατιωτικούς σκοπούς, χαρτογραφεί τον κίνδυνο και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πληγείσες περιοχές θα επηρεαστούν χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του πληθυσμού, σύμφωνα με αναφορές στον τουρκικό Τύπο.

  "Οι Τούρκοι μηχανικοί συνεχίζουν να αναπτύσσουν κρίσιμα συστήματα στην αμυντική βιομηχανία. Το χημικό, βιολογικό και πυρηνικό σύστημα πληροφοριών (KBRN-BS) που παράγεται από την HAVELSAN, καθορίζει το πού βρίσκονται τοξικά αέρια, χημικές διαρροές, βιολογικές ουσίες, πυρηνικά απόβλητα και απόβλητα εργοστασίων, καθώς και απειλές όπλων μαζικής καταστροφής. Το σύστημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί έναντι απροσδόκητων κινδύνων που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές όπως είναι οι σεισμοί", αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ.

  "Όταν τα δεδομένα θέσης και ώρας εισάγονται στο λογισμικό του KBRN-BS, ο κίνδυνος μπορεί να χαρτογραφηθεί και τα δεδομένα πληθυσμού των περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο μπορούν να συμβάλλουν σε εκτιμήσεις για το κατά πόσο οι άνθρωποι θα επηρεαστούν από το γεγονός", συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα.

  Το λογισμικό, το οποίο παρέχει δεδομένα σε ιδρύματα όπως η Ερυθρά Ημισέληνος και το AFAD μπορεί να εντοπίσει και να αναλύσει τις απειλές σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ όπως επισημαίνεται, αναπτύχθηκε από Τούρκους μηχανικούς σε εθνικές εγκαταστάσεις. Το σύστημα, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει την κατάσταση απειλών όπως τοξικά αέριο, την κατεύθυνσή των βλαβερών βιολογικών/χημικών απειλών και την ταχύτητα εξάπλωσης του κινδύνου.

  Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το σύστημα παρέχει συντονισμό υψηλού επιπέδου μέσω δεδομένων για το αν απειλείται κάποια τουρκική στρατιωτική μονάδα, πώς η μονάδα σε κίνδυνο μπορεί να διαφύγει από την επίμαχη περιοχή, πώς εξαπλώνεται το αέριο, ποια είναι η πηγή του, είτε είναι ανοικτή είτε κλειστή, και σε πόσο χρόνο θα φτάσει σε ένα σημείο ενδιαφέροντος.

  "Το KBRN-BS καλύπτει όλες τις διαδικασίες προετοιμασίας, παρέμβασης και δραστηριότητες καθαρισμού και αποκατάστασης μετά την εκδήλωση ενός χημικού/βιολογικού συμβάντος".
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Β. Στη βιομηχανία του βιοπολέμου μπαίνει η Τουρκία: H HAVELSAN αναπτύσσει συστήματα ανίχνευσης βιολογικών απειλών
   Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

   Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα για τον περιορισμό της Τουρκίας, στοχοποιώντας σε πρώτη φάση την αμυντική της βιομηχανία και την ήδη αδύναμη οικονομία της.

   Οι Κούρδοι κατηγορούν τον τουρκικό στρατό για χρήση λευκού φωσφόρου
   Η ημιαυτόνομη διοίκηση των Κούρδων της Συρίας παρουσίασε στις 27 ιανουαρίου του τρέχοντος έτους στο Παρίσι μια ανάλυση ενός ελβετικού εργαστηρίου η οποία επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους Κούρδους, τη χρήση φωσφόρου από τον τουρκικό στρατό κατά την επίθεση του στο βόρειο τμήμα της Συρίας τον Οκτώβριο του 2019.

   Η εργαστηριακή έκθεση Wessling καθορίζει την ύπαρξη σε μη φυσιολογικά επίπεδα λευκού φωσφόρου στο δείγμα δέρματος ενός Κούρδου μαχητή που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG.

   «Ο τύπος τραυματισμού (χημικά εγκαύματα) σε συνδυασμό με τη σημαντικά υψηλή ποσότητα φωσφόρου που βρέθηκε στο δείγμα, δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκαν φωσφορούχοι παράγοντες (πυρομαχικά λευκού φωσφόρου)», υπογραμμίζει η έκθεση, γραμμένη στα αγγλικά. Αντίγραφο της ήρθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Για τον γιατρό Αμπάς Μανσούραν, ο οποίος φρόντισε θύματα των τουρκικών βομβαρδισμών, ορισμένα εγκαύματα οφείλονταν στη χρήση μη συμβατικών όπλων.

   «Τα σημάδια και τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στα θύματα, κυρίως αμάχους, ήταν συμβατά με την έκθεση σε χημικά όπλα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, μαζί με τον Νούρι Μαχμούντ εκπρόσωπο του YPG και τον Χαλίντ Ισά, αντιπρόσωπο του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) στη Γαλλία.

   Οι αρχές της αυτόνομης συριακής κουρδικής μειονότητας, κατηγόρησαν τον Οκτώβριο την Τουρκία ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσής της χρησιμοποίησε μη συμβατικά όπλα όπως ναπάλμ ή λευκό φώσφορο.

   Η Τουρκία αρνείται οποιαδήποτε χρήση «χημικών όπλων» και περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις ότι αυτές «τα χρησιμοποιούν» για να κατηγορήσουν την Άγκυρα.

   Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων της Χάγης (OPCW) έκρινε ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, καθώς η χρήση του λευκού φωσφόρου δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης για τα χημικά όπλα.

   Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα καπνού, ή ως εμπρηστικό όπλο. Η χρήση του για την κατασκευή εμπρηστικών όπλων εναντίον αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...