Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020

"ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ": Η ΠΙΟ ΑΤΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ "ΕΛΛΗΝΕΣ".Πολύς λόγος γίνεται για το αν ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών. 
Φυσικά όλοι εμείς που την θεωρούμε όχι μόνο επαίσχυντη και προδοτική αλλά και τελείως ανιστόρητη και αντιεπιστημονική ισχυριζόμαστε ότι ακυρώνεται.
Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία υπογράφηκε δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί. Το επιχείρημα αυτής της πλευράς είναι ότι οι συμφωνίες δεν ακυρώνονται.
Ας δούμε δύο περιπτώσεις πρόσφατων συμφωνιών (συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και Συμφωνία των Πρεσπών) και τις απόψεις, του πρωθυπουργού και του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας για την πρώτη (συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης) και του πρώην πρωθυπουργού (λόγω υπηρεσιακής κυβέρνησης ενόψει των εκλογών), του υπουργού εξωτερικών αλλά και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού των Σκοπίων για τη δεύτερη (Συμφωνία των Πρεσπών).α) Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Διαβάζουμε στον ιστότοπο iefimerida.gr1: «Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πανηγυρίζοντας, η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, για δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, εγκρίθηκε από τη λιβυκή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης».
Με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία και η Λιβύη ισχυρίζονται ότι δημιουργούν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) η οποία εκτείνεται στον χώρο που κανονικά θα ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ όταν αυτή ανακηρυχθεί.
Φυσικά η συμφωνία αυτή είναι μία απαράδεκτη συμφωνία, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Τώρα εξετάζουμε εάν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορεί να ακυρωθεί μια συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πιό πάνω συμφωνία έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία»2.
Επίσης, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας μας κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε για αυτή τη συμφωνία ότι «μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητηείναι στα όρια της φαιδρότητας»3.
Επομένως, κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι δυνατόν να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία. Άρα, πάλι κατά τον κ. Μητσοτάκη, η φράση ότι «οι συμφωνίες δεν ακυρώνονται» δεν είναι αληθής, αφού η πιό πάνω συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί.
Σχετικά με την άποψη του κ. Δένδια συμφωνούμε και συμπληρώνουμε ότι και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι παντελώς ανιστόρητη και στα όρια της φαιδρότητας.

β) Συμφωνία των Πρεσπών

Στις 8 Φεβρουαρίου 2020 στο protothema.gr διαβάσαμε το εξής: «Σε προκλητική ενέργεια προέβη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ρασέλα Μιζράχι, επαναφέροντας στο υπουργείο αυτό πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας ("Δημοκρατία της Μακεδονίας"). Η Μιζράχι, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε χθες στο υπουργείο Εργασίας, εμφανίστηκε μπροστά από την πινακίδα που η ίδια τοποθέτησε στο υπουργείο της»4.
Συνεχίζει το άρθρο: «Σημειώνεται ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση αυτή της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα».
Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι, το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του κ. Ζόραν Ζάεφ επέκρινε τη συγκεκριμένη ενέργεια της υπουργού λέγοντας ότι: «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία (των Πρεσπών) δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Επομένως, κατά το κυβερνών κόμμα, άρα και κατά τον κ. Ζάεφ, η ενέργεια της υπουργού «θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Σε άλλο δημοσίευμα5 ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων κ. Νικολά Ντιμιτρόφ επανέλαβε την ίδια φράση, δηλαδή ότι η ενέργεια της κ. Ρασέλα Μιζράχι «θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Σήμερα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες η κ. Μιζράχι αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση των Σκοπίων για την πιό πάνω πράξη της. Ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Όλιβερ Σπάσοφσκι επανέλαβε την ίδια ακριβώς φράση με αυτήν των Ζάεφ και Ντιμιτρόφ ότι δηλαδή με αυτό που έκανε η υπουργός έθεσε σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ως πρόεδρος της κυβέρνησης, δεν μπορώ να επιτρέψω οι πολίτες και η χώρα να κρατούνται όμηροι μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς, που θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών»6.
Για να ισχυρίζονται ο κ. Ζάεφ και ο κ. Ντιμιτρόφ -ο οποίος μάλιστα υπέγραψε αυτή τη συμφωνία- αλλά και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός των Σκοπιών ότι τίθεται σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να ακυρωθεί. Εάν ήταν αδύνατον να ακυρωθεί, τότε δεν θα ήταν δυνατόν να τεθεί σε κίνδυνο.
Τα δύο αυτά περιστατικά λοιπόν σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και με τη Συμφωνία των Πρεσπών μας δείχνουν αυτό που λέγαμε πάντοτε, ότι οι συμφωνίες μπορούν να ακυρωθούν, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμείς θα επιμείνουμε μέχρι να ακυρωθεί η πιό άτιμη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα. 
Αυτοί που την στήριξαν και την υπέγραψαν από την ελληνική πλευρά να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν για αυτή την αντεθνική πράξη τους στην ελληνική δικαιοσύνη.

1https://www.iefimerida.gr/kosmos/libyi-ethese-se-ishy-ti-symfonia-me-tin-toyrkia
2https://www.ethnos.gr/politiki/84438_mitsotakis-den-tha-rotisoyme-tin-toyrkia-lysi-sti-libyi-mono-me-akyrosi-symfonias
3https://www.iefimerida.gr/politiki/dendias-faidrotitas-i-symfonia-toyrkias-libyis
4https://www.protothema.gr/politics/article/973233/skopia-upourgos-epanefere-pinakida-me-tin-onomasia-dimokratia-tis-makedonias/
5https://www.protothema.gr/politics/article/973365/skopia-ano-kato-i-kuvernisi-me-tin-pinakida-dimokratia-tis-makedonias-diavima-apo-tin-athina/
6https://diktyotv.gr/skopia-apopemfthike-o-ypoyrgos/

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια :

 1. ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: «Ξεχάστε τη «μακεδονική» γλώσσα για να μπείτε στην Ε.Ε.» Ο ΒΡΩΜΕΡΟΣ ΚΟΥΛΗΣ ΤΙ ΛΕΕΙ;
  Όρους προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με την Ε.Ε. έθεσε η Βουλγαρία, στα συμπεράσματα της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής που έδωσε το πράσινο φως.
  Σύμφωνα με την ενημερωτική πύλη mkd.mk, η Σόφια ζητάει από τα Σκόπια:
  1ον. Να σταματήσει κάθε αναφορά σε ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στο έδαφος της Βουλγαρίας.
  2ον. Να μην αποκαλεί τη γλώσσα της χώρας «μακεδονική» αλλά να χρησιμοποιεί τον όρο: «επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας».
  3ον. Να συνεχίσει τις εργασίες της η κοινή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος λόγω διαφωνιών στην εθνική καταγωγής του … Γκότσε Ντέλτσεφ.
  4ον. Απόλυτη τήρηση της Συμφωνία των Πρεσπών και της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας που έχει υπογράψει με τη Βουλγαρία.
  Σχολιάζοντας τα αιτήματα της Σόφιας, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμίτροφ, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα δεχτεί ποτέ την εισαγωγή αντιευρωπαϊκών διμερών όρων που εισάγουν την ταυτότητα των Σκοπίων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άσκηση βομβαρδισμού μακράς ακτίνας από την τουρκική Αεροπορία: Τρία εναέρια τάνκερ πέταξαν νοτιοανατολικά της Κρήτης. ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΚΟΥΛΗ…
  Σε άσκηση προσβολής στόχων σε μεγάλη ακτίνα δράσης, όπως πχ. η 115 ΠΜ στο Ηράκλειο της Κρήτης και οι συστοιχίες των S-300 περίπου στην ίδια περιοχή, εξελίχθηκε η επιχειρησιακή δράση της τουρκικής αεροπορίας που είχε ξεκινήσει από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
  Όπως αναφέρει ο γνωστός δημοσιογράφος Babak Taghvaee η σημερινή άσκηση της τουρκικής Αεροπορίας στη «ν,α,Μεσόγειο» είχε τέτοια χαρακτηριστικά.
  Αυτό γιατί τουλάχιστον 10 τουρκικά F-16 τα οποία υποστήριζαν τρία αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R και ένα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-7T AEW&C συμμετείχαν σε αυτή.
  Η άσκηση περιελάμβανε φυσικά εναέριους ανεφοδιασμούς υπό την κάλυψη του ιπτάμενου ραντάρ MESA το οποίο έλεγχε σφαιρικά τον εναέριο χώρο.
  Η ακριβής περιοχή όπου έγινε η άσκηση βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και κατά συνέπεια είναι άγνωστο εάν οι σημερινές τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τη Ρόδο αποτελούσαν μέρος της άσκησης ή όχι.
  Σε σχέση με τη Ρόδο πάντως οι πληροφορίες ακόμη και τώρα είναι συγκεχυμένες. Οι κάτοικοι των κεντρικών χωριών της Ρόδου μιλούν για δυνατή βροντή, που σημαίνει ότι κάποιο ή κάποια αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου, ενώ αναφέρουν ακόμη ότι αεροσκάφη πέρασαν «σουβλάκι» τοι νησί.
  Δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε όμως εάν επρόκειτο για τουρκικά αεροσκάφη ή για τα μαχητικά της ΠΑ τα οποία έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.
  Σε οποιαδήποτε περίπτωση το κλίμα είναι τεταμένο αυτή την περίοδο και κανείς δεν ξέρει πάνω από ποια ελληνική περιοχή θα πετάξουν αύριο ή κάποια άλλη μέρα τα τουρκικά μαχητικά.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...