Κυριακή, 12 Απριλίου 2020

ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠ’ ΑΥΤΟΝ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΤΡΙΑ ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη είναι εάν θα αναπτυχθεί ανοσία στην συγκεκριμένη ασθένεια ώστε να μην επανέρχεται ξανά και ξανά ως πανδημία προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και παραλύοντας τις εθνικές οικονομίες.
Με δεδομένο ότι ο ιός SARS-CoV-2, δηλαδή ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ανακαλύφθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες, οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν αν προκαλεί ο ιός αντισώματα σ' αυτούς που έχουν ξεπεράσει τη νόσο.
Υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ξεπεράσει τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, να μην έχει αναπτύξει προστατευτικά αντισώματα και να προσβληθεί και πάλι;


Τον τελευταίο καιρό παρόμοιες ανησυχητικές ειδήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19 και ανάρρωσαν, χρειάστηκε να ξαναεισαχθούν σε νοσοκομείο μετά από τεστ που αποδείκνυε ότι ήταν θετικοί στον ιό.
Αν και οι άλλοι ιοί της οικογένειας των κορωνοϊών είναι γνωστό ότι προκαλούν ανοσία στους αναρρώσαντες, η οποία διαρκεί για μήνες ή ακόμη και έως 3 χρόνια, στο σήμερα υπάρχει ασάφεια αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον ιό SARS-CoV-2 κάτι που προσθέτει ακόμα περισσότερες υποψίες για την εμφάνισή του και ας επιμένουν οι «ειδικοί» ότι δεν προέρχεται από ανθρώπινο χέρι.
Οι ερευνητές φοβούνται ότι ελλείψει εμβολίου ή θεραπείας, ο ιός ενδέχεται να συνεχίσει να χτυπά τους πληθυσμούς κατά κύματα, περνώντας ακόμη κι απ' τις ίδιες χώρες πολλές φορές.
Ερευνητές ωστόσο υποστηρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα ασθενείς οι οποίοι ξεπέρασαν τη νόσο COVID-19 και μετά από καιρό βρέθηκαν θετικοί στα τεστ, να μην είχαν επαναμολυνθεί, αλλά να ήταν περιπτώσεις κατά τις οποίες μια παρατεταμένη μόλυνση από τον ιό δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως.
Τα αντισώματα παράγονται στον οργανισμό του ασθενούς σε περίπου 7 έως 10 ημέρες μετά την αρχική εμφάνιση του ιού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο ασθενείς που ξεπέρασαν τη νόσο COVID-19 να μολύνθηκαν και πάλι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η λύση του γρίφου αναζητάται τώρα στα τεστ. Υπάρχει πιθανότητα, λένε οι λοιμωξιολόγοι, τα τεστ να εμφάνισαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα κατά την περίοδο που ο ασθενής είχε ακόμη στον οργανισμό του ιιικό φορτίο της νόσου. 
Ίσως να ήταν μικρή η ποσότητα του δείγματος, ή το τεστ όχι τόσο ευαίσθητο. Συχνά, επίσης, κατάλοιπα του RNA του ιού μπορεί να ανιχνεύονται για πολύ καιρό στον οργανισμό του ασθενή που έχει ιαθεί, αλλά χωρίς να είναι είναι σε επαρκή ποσότητα, ώστε να προκαλέσουν ασθένεια.
Για τον λόγο αυτό η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρωθεί στην ανακάλυψη τεστ που να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, ώστε να μπορούν αν εξαχθούν σε μαζική κλίμακα, όσο το δυνατόν πιο σαφή συμπεράσματα σχετικά με το ποιος έχει περάσει την ασθένεια, αλλά και αν και κατά πόσον έχει αναπτύξει πράγματι αντισώματα του ιού και δεν κινδυνεύει να ξανανοσήσει.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας:
“Φαίνεται ότι όντως υπάρχει μία ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία. Για τη μακροπρόθεσμη ανοσία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει.
Και αυτή γίνεται με ειδικές τεχνικές αντισωμάτων. Δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί όσον αφορά στην αξιοπιστία τους, παρόλα αυτά χθες το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε ένα σημαντικό αριθμό από αυτά τα τεστ σε μία φάση δοκιμών, η οποία θα μας δείξει τη αξιοπιστία τους.
Υπάρχουν τεστ, λοιπόν, που μετά την 11η, 12η ημέρα, τις δύο βδομάδες, λένε ότι έχεις εκτεθεί στον ιό. Αυτά τα τεστ, εάν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανένα και να λέει ότι αυτός το πέρασε. Τέτοιο τεστ δεν υπάρχει ακόμα”.
Δεν έχει μεσολαβήσει αρκετό διάστημα, ώστε να τοποθετηθούν με βεβαιότητα οι επιστήμονες εάν οι ασθενείς που αναρρώνουν αποκτούν ανοσία στη νόσο. Αλλά ακόμη κι αν η απάντηση είναι θετική, δεν γνωρίζουν για πόσο διάστημα μπορεί να διαρκεί η ανοσία αυτή. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν συνεισφέρει κάποιες ενδείξεις.
Δυστυχώς, όμως, η πανδημία μετρά μόλις τρεις μήνες, οπότε οι πρώτοι αναρρώσαντες από την Κίνα, δεν έχουν δώσει ακόμη ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό. Υπάρχουν, ωστόσο, εκτιμήσεις βασισμένες στην προηγούμενη εμπειρία των επιστημόνων για τους παλαιότερους κορωνοϊούς, ότι μπορεί η ανοσία να διαρκεί από δύο έως και τρία χρόνια μετά την ανάρρωση.
Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα και οι Έλληνες επιστήμονες προσπαθούν να συγκεντρώσουν δεδομένα από τους δικούς μας ασθενείς:
“Σιγά-σιγά μαζεύουμε και τα δικά μας δεδομένα, έχουμε ανθρώπους που είχαν θετική PCR για τον ιό και είχαν θετικά και υψηλά τα IGG αντισώματα, αυτά που δείχνουν την ανοσία και κάποιους τους οποίους τους έχασε το τεστ”, ανέφερε στην ενημέρωση της Πέμπτης.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στη φάση που βρίσκεται ο κόσμος σχετικά με την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν αξιόπιστα και ακριβή τεστ αντισωμάτων, ώστε να βοηθήσουν τους επιστήμονες κατά τη μαζική εφαρμογή τους στον πληθυσμό, να καθορίσουν τη στρατηγική της επόμενης μέρας για την άρση των μέτρων:
“Αυτή τη φάση ακριβώς, περνάει αυτή τη στιγμή ο κόσμος μας. Προσπαθεί να βρει αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία θα μας δείξουν καλύτερα την επιδημιολογική πορεία του ιού σε μία χώρα. Νομίζω πολύ γρήγορα, η πρόβλεψή μου είναι εντός του επόμενου μήνα, θα έχουμε τέτοια τεστ καλύτερα, πιθανώς, από το τεστ που δοκίμασαν οι Κινέζοι συνάδελφοι”, κατέληξε ο καθηγητής.

Τελευταία μελέτη

Αμφιβολίες για την ανοσία που αναπτύσσουν όσοι ασθενείς αναρρώνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, εγείρει μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, οι ασθενείς αναπτύσσουν διαφορετικά επίπεδα αντισωμάτων, επομένως έχουν διαφορετικό επίπεδο ανοσίας. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι το σχεδόν 8% δεν αναπτύσσουν καθόλου ανιχνεύσιμα αντισώματα!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων φάνηκε να συσχετίζονται με την ηλικία. Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανέπτυξαν περισσότερα αντισώματα.
Στην πραγματικότητα, οι 9 στους 10 ασθενείς στους οποίους δεν ανιχνεύθηκαν αντισώματα έναντι του ιού, είχαν ηλικία κάτω των 40 ετών.
Τα αντισώματα που παράγουν οι ασθενείς όταν τους μολύνει ο κορωνοϊός είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη ανοσίας. Είναι επίσης καθοριστικά για την ανάπτυξη εμβολίων και την ανοσία της αγέλης.
Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, έχει αναρτηθεί στον σέρβερ επιστημών Υγείας medrxiv.
Εξετάζοντας την ανοσία
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 170 ασθενείς τους οποίους νόσησε ο κορωνοϊός στην Σαγκάη. Όλοι τους είχαν νοσηλευτεί με μέτρια έως ήπια συμπτώματα. Οι ασθενείς με σοβαρά αποκλείστηκαν από τη μελέτη, διότι πολλοί κάνουν μεταγγίσεις αίματος στο πλαίσιο της θεραπείας τους.
Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 16 έως 85 ετών. Οι επιστήμονες τους ταξινόμησαν σε τρεις κατηγορίες:
Ηλικιωμένοι (60-85 ετών)
Μεσήλικες (40-59 ετών)
Νέοι (16-39 ετών)
Το 53% των ασθενών ήσαν γυναίκες. Η μέση διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν 16 ημέρες (κυμαινόταν από 7 έως 30). Η μέση διάρκεια της νόσησής τους ήταν 21 ημέρες (κυμαινόταν από 9 έως 34).
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης εστίασαν την προσοχή τους στα επονομαζόμενα εξουδετερωτικά αντισώματα (Nabs). Τα αντισώματα αυτά υπερασπίζονται ένα κύτταρο από ένα παθογόνο ή λοιμώδες μόριο, εξουδετερώνοντας την βιολογική δράση του.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι ασθενείς ανέπτυσσαν εξουδετερωτικά αντισώματα 10-15 ημέρες μετά την έναρξη της νόσου. Ύστερα, αυτά παρέμεναν σταθερά.
Οι ηλικιωμένοι ασθενείς είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων απ' ό,τι οι νέοι. Ωστόσο, η διαφορά αυτή δεν επηρέαζε τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Γιατί όμως τότε ανέπτυσσαν οι ηλικιωμένοι περισσότερα αντισώματα;
Μία πιθανή εξήγηση έγκειται στην θνησιμότητα, εικάζουν οι ερευνητές. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο κορωνοϊός προκαλεί σοβαρότερη νόσο στους ηλικιωμένους, καθώς και ότι τα περισσότερα θύματά του είναι ηλικιωμένοι. Στις ΗΠΑ, λ.χ., η θνησιμότητα στις ηλικίες 40-49 ετών είναι 0,4%. Στις ηλικίες 50-59 ετών είναι  1,3%, ενώ φτάνει στο 3,6% στις ηλικίες 60-69 ετών.
Στα άτομα 70-79 ετών, όμως, είναι 8% και μετά τα 80 14,8%. Ίσως λοιπόν οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερα αντισώματα για να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό. Και όταν ο οργανισμός τους αποτυγχάνει να τα παραγάγει, εκδηλώνουν σοβαρή νόσο και κινδυνεύουν.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα των Nabs είναι απαραίτητα για την εξουδετέρωση του κορωνοϊού και την ανάρρωση μεσηλίκων και ηλικιωμένων», σημειώνουν στο άρθρο τους ο καθηγητής Huang Jinghe και οι συνεργάτες του.
Πολύ χαμηλά επίπεδα για 3 στους 10
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα ότι το σχεδόν 30% των ασθενών τους είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους. Μάλιστα σε 10 ασθενείς δεν κατόρθωσαν να ανιχνεύσουν καθόλου αντισώματα, παρότι και αυτοί (όπως όλοι) ήσαν εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι φορείς του κορωνοϊού!
Οι υπόλοιπο ασθενείς είχαν από μέσα-χαμηλά έως υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. Ειδικότερα η συγκέντρωση των αντισωμάτων ήταν:
Μέση-χαμηλή στο 17% των ασθενών
Μέση-υψηλή στο 39%
Υψηλή στο 14%
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στους ασθενείς που δεν παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα, η ανάρρωση επετεύχθη χάρη σε άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Μπορεί, λ.χ., να έγιναν καλά χάρη στα Τ-κύτταρα ή τις κυτταροκίνες τους, εκτιμούν.
Τα Τ-κύτταρα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που συμβάλλουν στην ανοσοποιητική απόκριση. Οι κυτταροκίνες (ή κυτοκίνες) είναι ένα είδος μορίων που απελευθερώνουν τα κύτταρα για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.
Όταν, όμως, ο οργανισμός εκλύει πάρα πολλές κυτταροκίνες, το επακόλουθο είναι η επονομαζόμενη καταιγίδα των κυτταροκινών. Η διαταραχή αυτή προκαλεί οξεία φλεγμονή και πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη βαριά νόσηση και τον θάνατο των ασθενών.
Ίσως δεν είναι δεδομένη η ανοσία
Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα κάνουν τους επιστήμονες να αμφιβάλλουν για την ανοσία που αποκτούν οι ασθενείς που νόσησαν από τον κορωνοϊό Covid-19. Και αυτό διότι ως φαίνεται λίγοι είχαν επαρκή ανοσοποιητική αντίδραση και ίσως η ανοσία των υπολοίπων δεν είναι δεδομένη.
Τα νέα ευρήματα, πάντως, μπορεί να εξηγούν γιατί μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν νέα αύξηση του ιϊκού φορτίου μετά την αποθεραπεία τους, όπως έχουν δείξει μερικές αναφορές.
Οι ερευνητές της Σαγκάης επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι η μελέτη τους είναι προκαταρκτική. Επομένως τα ευρήματά τους πρέπει να επαληθευτούν για να θεωρηθούν οριστικά.Έρευνα του Κέιμπριτζ: «Τρία διακριτά στελέχη του νέου κορωνοϊού εξαπλώνονται στον πλανήτη».

Τρία διακριτά στελέχη του νέου φονικού κορωνοϊού εξαπλώνονται στον πλανήτη, διαπίστωσε έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, κι ενώ για την επιδημία στην Κίνα ευθύνεται μια πρώιμη μετάλλαξη, που έφθασε τάχιστα στη Βρετανία, τις ΗΠΑ σαρώνει κυρίως η αρχική εκδοχή του ιού.

Οι ερευνητές του φημισμένου βρετανικού Πανεπιστημίου χαρτογράφησαν τη γενετική ιστορία από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο του νέου κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής πάνω από 95.000 θανάτους ανά την υφήλιο,  και βρήκαν τρεις διακριτές εκδοχές του, που όμως συνδέονται με στενή συγγένεια.

Η ανάλυση των στελεχών έδειξε ότι ο τύπος Α – ο αρχικός κορωνοϊός που μεταπήδησε στους ανθρώπους -όπως εικάζεται από νυχτερίδες μέσω παγκολίνων – δεν ήταν ο συνηθέστερος στην Κίνα, αφού η Ουχάν επλήγη κυρίως από τον τύπο Β, που κυκλοφορούσε τουλάχιστον από την παραμονή των Χριστουγέννων.


Διαφορετικά στελέχη του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο τύπος Α ήταν o πιο κοινός στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, που έχουν καταγράψει μέχρι τώρα πάνω από 400.000 κρούσματα. Τα δύο τρίτα των δειγμάτων από τις ΗΠΑ ανήκαν στον τύπο Α, αλλά οι περισσότεροι φορείς ήταν από τη Δυτική Ακτή της χώρας κι όχι τη Νέα Υόρκη.
Ο δρ Πίτερ Φόστερ κι οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι στη Βρετανία τα τρία τέταρτα των δειγμάτων που αναλύθηκαν αφορούσαν στον τύπο Β του νέου κορωνοϊού, τον ίδιο δηλαδή που σαρώνει τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία. Μια άλλη εκδοχή του κορωνοϊού προέρχεται από τον τύπο Β και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της Σιγκαπούρης. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο SARS-CoV-2, όπως είναι το επίσημο όνομα του νέου κορωνοϊού, μεταλλάσσεται συνεχώς για να κάμψει τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος διαφόρων πληθυσμών.
Ένα από τα περίεργα ευρήματα της μελέτης των ειδικών του Κέιμπριτζ είναι ότι ο αρχικός τύπος Α εξαπλώθηκε μέσω της Δυτικής Ακτής στις ΗΠΑ αν και δεν ήταν ο κυρίαρχος στην Κίνα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είχε φθάσει νωρίτερα και δεν ανιχνεύτηκε επειδή κυκλοφορούσαν τόσο ο τύπος Α όσο και ο τύπος Β τον Ιανουάριο, όταν καταγράφηκε το  πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές επισημαίνουν, πάντως, ότι η μελέτη τους δεν είναι αρκετά εκτεταμένη ώστε να εξαχθούν  οριστικά συμπεράσματα, αφού αναλύθηκαν δείγματα μόνον 160 ασθενών από διάφορα μέρη του πλανήτη, περιλαμβανομένων αρκετών από τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.   

Η μεθοδολογία της έρευνας
Στην έρευνά τους προσάρμοσαν μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ιχνηλάτηση της προϊστορικής μετανάστευσης των ανθρώπων για να εντοπίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Και τώρα αναβαθμίζουν την ανάλυσή τους για να περιλάβουν δείγματα άνω των χιλίων κρουσμάτων της Covid-19 μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ώστε να έχουν μια σαφέστερη εικόνα.
Η αρχική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS, εκτιμούσε ότι ο τύπος C ήταν ο επικρατέστερος στην Ευρώπη, αλλά τα δεδομένα τώρα δείχνουν ότι ο τύπος Β εξαπλώνεται ταχύτερα, αφού σ’ αυτόν ανήκαν τα 30 από τα 31 δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς στην Ελβετία.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού τύπου Β στις ΗΠΑ σχετίζονται με κρουαζιερόπλοια
Οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι τα δύο τρίτα των δειγμάτων του κορωνοϊού που ελήφθησαν από ασθενείς στις ΗΠΑ ανήκαν στον τύπο Α, ενώ όλα τα κρούσματα στην ίδια χώρα που συνδέονται με κρουαζιερόπλοια ανήκαν στον τύπο Β.
Δεν είναι σαφές σε ποια ακριβώς κρουαζιερόπλοια μολύνθηκαν οι φορείς, αλλά στο Diamond Princess, που  είχε τεθεί σε καραντίνα επί εβδομάδες ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, είχαν καταγραφεί πάνω από 700 κρούσματα.

Ο τύπος Α μεταλλάχθηκε στον τύπο Β μέσα στην Κίνα
Ο αρχικός τύπος Α του κορωνοϊού μεταλλάχθηκε στον τύπο Β εντός της Κίνας, αλλά ο τύπος C, που προήλθε από τον Β, μεταλλάχθηκε εκτός της χώρας, είπε ο δρ Φόστερ στη Daily Mail ομολογώντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς ο τύπος Β παραμέρισε εκείνον από τον οποίο προήλθε για να γίνει ο επικρατέστερος στην Κίνα. «Κάποια μέρα το ερώτημα θα απαντηθεί», δήλωσε.
Ο τύπος Β φαίνεται ότι δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες με τις άμυνες των ανοσοποιητικών συστημάτων των κατοίκων της Ουχάν - που επιστρέφει πλέον στην κανονικότητα-  και δεν χρειάστηκε να μεταλλαχθεί για να ανταπεξέλθει. Αλλά εκτός της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων μεταλλάχθηκε ταχύτερα, πράγμα που δείχνει ότι προσαρμόστηκε για να επιβιώσει και να κάμψει τις άμυνες των οργανισμών άλλων πληθυσμών, όπως εκείνων στις χώρες της Δύσης

Το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού στην Κίνα ίσως κυκλοφορούσε από τον Σεπτέμβριο
Η ανάλυση των δεδομένων υποδεικνύει ότι το αρχικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού ίσως κυκλοφορούσε στην Κίνα όχι από το Νοέμβριο, όπως είχε προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κι όπως είπε ο δρ Φόστερ, ο τύπος Β είχε ήδη εμφανιστεί μέχρι την παραμονή των Χριστουγένων, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός είχε ήδη μεταλλαχθεί προτού η Κίνα καταγράψει τα πρώτα κρούσματα τις Covid-19, αφού οι Αρχές της Ουχάν έκαναν για πρώτη φορά λόγο για έναν μυστηριώδη νέο ιό στις 31 Δεκεμβρίου. 
 «Η πλειονότητα των κρουσμάτων στην Ουχάν ανήκουν στον τύπο Β, ενώ αργότερα προέκυψε απ’ αυτόν ο τύπος C και εξαπλώθηκε αρχικά μέσω της Σιγκαπούρης», τόνισε ο δρ Φόστερ. Σημείωσε δε ότι κατά τη γνώμη του αυτός ο τελευταίος τύπος μάλλον δεν μεταλλάσσεται, αν και όπως είπε τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα είναι λίγα σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί σε κάθε χώρα.Ο  ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΑΙΜΑ Οι αιματολογικές επιπλοκές της λοίμωξης CODIV-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι συχνές και επηρεάζουν την πρόγνωση των ασθενών, σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ.

Αν και η νόσος COVID-19 εκδηλώνεται κυρίως ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να θεωρηθεί συστηματική νόσος που περιλαμβάνει πολλαπλά συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, γαστρεντερικό, νευρολογικό, αιματοποιητικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με συννοσηρότητες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19, αλλά και οι νεαροί ασθενείς χωρίς σοβαρές υποκείμενες παθήσεις μπορεί επίσης να παρουσιάσουν δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές όπως η κεραυνοβόλος μυοκαρδίτιδα και η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη.
Η Θεραπευτική Κλινική και το Εργαστήριο Αιματολογίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τενόν των Παρισίων και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης πραγματοποίησε ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με τα αιματολογικά ευρήματα των ασθενών με COVID-19.
Στην εργασία που έγινε αποδεκτή για δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Hematology, συμμετέχουν: ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, οι Καθηγητές της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας και Ισμαήλ Ελαλαμύ, ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, οι αν. Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευστάθιος Καστρίτης, Μαριάννα Πολίτου και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ο ακαδημαϊκός υπότροφος του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Σεργεντάνης και ο επιστημονικός συνεργάτης της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Ντάνασης-Σταθόπουλος.
Στο άρθρο περιγράφεται ότι η λοίμωξη COVID-19 έχει σημαντική επίδραση στο αιμοποιητικό σύστημα και την αιμόσταση. Η λεμφοπενία (χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων) είναι κύριο εργαστηριακό εύρημα της λοίμωξης COVID-19 και έχει αρνητική προγνωστική αξία, καθώς έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS). Χαμηλότερες τιμές του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων και προοδευτική αύξηση της θρομβοκυττάρωσης (αυξημένη τιμή αιμοπεταλίων) έχουν συσχετιστεί με χειρότερη επιβίωση των ασθενών. Επιπλέον, ασθενείς με μυοκαρδιακή βλάβη εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές λεμφοκυττάρων και αιμοπεταλίων συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου, η διαχρονική αξιολόγηση της δυναμικής του αριθμού των λεμφοκυττάρων και της αύξησης των φλεγμονωδών δεικτών, συμπεριλαμβανομένων των LDH, CRP, IL-6 και φερριτίνης μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό περιπτώσεων με δυσμενή πρόγνωση, που απαιτούν πρωιμότερα εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Υψηλές τιμές προκαλιτονίνης ορού (ειδικού δείκτη λοιμώξεων) αποτελούν επίσης αρνητικό προγνωστικό παράγοντα και συχνά σχετίζονται με δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.
Επιπρόσθετα, η υπερπηκτικότητα του αίματος είναι συχνή κατάσταση στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Αυξημένα επίπεδα D-διμερών (D-dimers) αναφέρονται σταθερά σχεδόν σε όλες τις δημοσιευμένες σειρές ασθενών, ενώ η σταδιακή αύξηση τους σχετίζετται με την επιδείνωση της νόσου. Άλλες διαταραχές της πήξης, όπως η παράταση του χρόνου προθρομβίνης και του ενεργοποιημένου χρόνου μερικής θρομβοπλαστίνης, τα προϊόντα αποικοδόμησης του ινώδους, και η σοβαρή θρομβοπενία μπορεί να σχετίζονται με απειλητική για τη ζωή διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη. Στη δημοσίευση αναλύονται και οι θεραπευτικές προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19, ώστε να μην εμφανίσουν διάχυτη ενδαγγειακή πήξη ή θρομβώσεις, καθώς και η θεραπεία των ασθενών που θα εμφανίσουν τις επιπλοκές αυτές.
Συμπερασματικά, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι απαιτείται στενή παρακολούθηση των αιματολογικών παραμέτρων των ασθενών με COVID-19 και συνεχής επαγρύπνηση ώστε να προληφθούν επικίνδυνες επιπλοκές και να βελτιωθεί η τελική έκβαση των ασθενών.
«Ο κίνδυνος για ένα δεύτερο ισχυρό κύμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό είναι πολύ αληθινός».
«Η Κίνα εφάρμοσε ένα πολύ επιθετικό πλάνο αποκλεισμού και κατάφερε να αποκρούσει το πρώτο κύμα της covid-19.   Όμως ο κίνδυνος είναι εδώ και η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος με πολλούς νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό, είναι πραγματικά αληθινή», δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, καθηγητής Joseph T Wu.
«Ενώ αυτά τα μέτρα ελέγχου φαίνεται να έχουν μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς ανοσία έναντι της Covid-19, ο αριθμός των μολυσμένων θα μπορούσε εύκολα να αυξηθούν σημαντικά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία θα επανέρχονται σταδιακά και θα αυξήσουν την επαφή των ανθρώπων με τις εισαγόμενες περιπτώσεις από το εξωτερικό, καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως», πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Με την καραντίνα, η Κίνα κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να μολύνει κάποιος φορέας ή ασθενής του νέου κορωνοϊού, από τους τρεις, στον έναν. Η ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ ήταν σαφής: «Αν κανονικότητα στην κοινωνική ζωή επανέλθει πολύ γρήγορα και πριν από το διάστημα που θα έχουμε εγγυήσεις ότι μπορεί να επανέλθει, τότε ο κίνδυνος να αυξηθεί και πάλι η αναλογία εξάπλωσης, είναι σχεδόν βέβαιος».
Τα στοιχεία από την έκρηξη της επιδημίας στην Κίνα αναδεικνύουν ένα ακόμη στοιχείο. Η μεγαλύτερη έκθεση στον νέο κορωνοϊό, αποδίδει και περισσότερα θύματα, όχι απλώς σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και ποσοστιαία. Ενώ στην υπόλοιπη Κίνα που η κυβέρνηση πρόλαβε και επέβαλε την καραντίνα πριν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μικρότερο του 1%, στην επαρχία Χουμπέι, εκεί που ξεκίνησαν όλα και η κατάσταση ξέφυγε πριν γίνει αντιληπτή η σοβαρότητά της, η θνησιμότητα εκτοξεύθηκε στο 6%.
Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η καραντίνα και η διακοπή κάθε δραστηριότητας επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία. Αυτό που προτείνει το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στις ηγεσίες των κρατών ανά τον κόσμο, είναι, μετά την απόκρουση του πρώτου κύματος, να διατηρηθεί μία ισορροπία μεταξύ των μέτρων για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας.
 «Φαντάζει ως μοναδική στρατηγική, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, ένα φάρμακο, παρ' ότι αλλάζει τόσο δυναμικά η ζωή και η καθημερινότητά μας. Πριν βρεθεί αυτό  το φάρμακο, η άρση της καραντίνας δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή», δήλωσε η ερευνητική ομάδα από το Χονγκ Κονγκ, αποφεύγοντας να ορίσει μία πιθανή ημερομηνία για τη δημιουργία νεός αποτελεσματικού εμβολίου, που θα βγάλει την ανθρωπότητα από το τέλμα που έχει περιέλθει.
 
Καθηγήτρια ανοσολογίας: «Η σάρωση του πληθυσμού για την παρουσία αντισωμάτων είναι το επόμενο βήμα»

Η «σάρωση» του πληθυσμού με τεστ αντισωμάτων θα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας στη δημόσια υγεία, δηλώνει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Ανοσολογίας (τμήμα Βιολογίας) του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη αναφορικά με την πανδημία του νέο κορωνοϊού.
«Εάν θεωρήσουμε ότι η σε εξέλιξη, πανδημία της νόσου COVID-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 είναι πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό, η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για την ανίχνευσή του, για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας της άμυνας του οργανισμού μας, αλλά και για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προσεγγίσεων (συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου), θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της «μάχης», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μάλιστα η κ. Τσιτσιλώνη τονίζει ότι η σάρωση του ελληνικού πληθυσμού για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού, αποτελεί την αμέσως επόμενη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ο ευρύς αλλά και ορθολογικός έλεγχος με τεστ αντισωμάτων από διαπιστευμένα εργαστήρια με χρήση διεθνώς αδειοδοτημένων (κατά προτίμηση ποσοτικών) δοκιμασιών, παράλληλα με τη γενικευμένη ανάλυση δειγμάτων με μοριακό διαγνωστικό τεστ, που ήδη έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, θα δώσει αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία, για τον επιπολασμό και τη διείσδυση του κορωνοϊού στη χώρα μας, την ταχύτητα εξάπλωσής του, καθώς και το ποσοστό των ατόμων που εκτέθηκαν στον SARS-CoV-2, αλλά παρέμειναν ασυμπτωματικά και έχουν αναπτύξει ανοσία».
Ο ευρύς διαγνωστικός έλεγχος του πληθυσμού θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης πλάσματος από ιαθέντες σε νοσούντες
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ο ευρύς έλεγχος θα επιτρέψει επίσης τον προσδιορισμό του διαστήματος μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, την εξέλιξη της κλινικής πορείας των ασθενών, αλλά και τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς που έπασχαν από COVID-19 και έχουν ικανό τίτλο αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, με στόχο τη θεραπευτική χορήγησή του, στο άμεσο μέλλον, σε σοβαρά νοσούντες.
«Ίσως όμως, η πιο σημαντική συνεισφορά αυτών των διαγνωστικών ελέγχων (μοριακών τεστ και τεστ αντισωμάτων) είναι ο σε βάθος χρόνου έλεγχος και η επιτήρηση της πανδημίας, ώστε η σταδιακή επάνοδος της κοινότητας στην κοινωνική αλλά και την οικονομική της κανονικότητα να γίνει ομαλά, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας. Ήδη πάντως τέσσερα ποιοτικά και ποσοτικά τεστ ανοσοδοκιμασιών έναντι του SARS-CoV-2 έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιό τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη φάση και είναι κάτι που εξετάζεται αυτή την ώρα σε ειδικά εργαστήρια».
Μοριακά διαγνωστικά τεστ
Στην πρώτη κατηγορία των μεθοδολογιών εντοπισμού του κορωνοϊού, σύμφωνα με την κ. Τσιτσιλώνη, ανήκουν τα μοριακά διαγνωστικά τεστ, τα οποία ανιχνεύουν το γενετικό υλικό ή τις πρωτεΐνες του ιού τη στιγμή της λήψης του δείγματος. «Τα τεστ αυτά είναι ποιοτικά (θετικό/αρνητικό αποτέλεσμα) ή και ποσοτικά (προσδιορισμός με σχετική ακρίβεια του ιϊκού φορτίου), αλλά φυσικά αποτελούν «φωτογραφία» του συγκεκριμένου χρονικού σημείου της δειγματοληψίας. Τα μοριακά διαγνωστικά τεστ είναι ζωτικής σημασίας για την ταυτοποίηση των θετικών ατόμων ή των φορέων της νόσου, και την καταγραφή της πορείας της νόσου στην κοινότητα, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο εφησυχασμού σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, αφού ο δότης δείγματος μπορεί να μολυνθεί από τον κορωνοϊό σε μελλοντική του έκθεση».
Πώς λειτουργούν τα τεστ αντισωμάτων
Στη δεύτερη κατηγορία, αυτής της μελέτης τεχνολογιών για την αποτελεσματικότητα της άμυνας του οργανισμού μας, ανήκουν τα τεστ αντισωμάτων, ενώ σε μια τρίτη κατηγορία ανήκουν τα λειτουργικά τεστ, τα οποία βοηθούν στην κατανόηση του τρόπου δράσης του ιού σε μοριακό-κυτταρικό επίπεδο, και κυρίως στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, αναφέρει η καθηγήτρια. «Ειδικότερα, τα τεστ αντισωμάτων ανιχνεύουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού όταν μολυνθεί από λοιμογόνο παράγοντα, π.χ. τον SARS-CoV-2, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή ειδικών ανοσοσφαιρινών (αντισωμάτων) έναντι πρωτεϊνών (αντιγόνων) του ιού. Οι κυριότερες τάξεις των ανοσοσφαιρινών που ελέγχονται είναι οι Μ (IgM) και οι G (IgG). Οι IgM παράγονται πρώτες, είναι λιγότερο ειδικές και η ανίχνευσή τους στο αίμα συνήθως σχετίζεται με πρόσφατη λοίμωξη. Σταδιακά, με καθυστέρηση μερικών ημερών, αυξάνονται στο αίμα και οι IgG, οι οποίες είναι απόλυτα ειδικές, παραμένουν στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι αυτές που ουσιαστικά παρέχουν μακροχρόνια ανοσία».
Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει όφελος από το τεστ αντισωμάτων
Για τον SARS-CoV-2, ο έλεγχος της παρουσίας αντισωμάτων στο αίμα, στην παρούσα αλλά και σε μεταγενέστερες φάσεις της επιδημίας, έχει πολλαπλά οφέλη, λέει η κ. Τσιτσιλώνη. «Ειδικότερα, θετικό αποτέλεσμα από το τεστ αντισωμάτων υπάρχει: 1. σε ασθενείς με υποψία λοίμωξης, που η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 δεν έχει επιβεβαιωθεί με μοριακό διαγνωστικό τεστ και υποδηλώνει πιθανή μόλυνση από τον κορωνοϊό 2. σε ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με άτομα θετικά για τον ιό (επιβεβαιώνει την έκθεσή τους στον ιό) 3. σε ασθενείς με COVID-19, που υπάρχει επιβεβαίωση και με μοριακό τεστ, δείχνει ότι έχει επαχθεί η παραγωγή ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού. Για τον SARS-CoV-2 το απόλυτο χρονικό διάστημα εμφάνισης αντισωμάτων στο αίμα δεν είναι ακόμα σαφές, αλλά τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι κυμαίνεται μεταξύ 6-25 ημερών από την αρχική μόλυνση».
Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για μακροχρόνια ανοσία
Τα τεστ αντισωμάτων, πραγματοποιούνται σε δείγματα αίματος, ορού ή πλάσματος με εργαστηριακές τεχνικές που είναι γενικά γρήγορες, υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους, σύμφωνα με την κ. Τσιτσιλώνη. «Ήδη δοκιμάζονται διεθνώς ανοσοδοκιμασίες (σ.σ εργαστηριακές τεχνικές) με αρκετά μεγάλη ειδικότητα και ευαισθησία ως προς την επιλεκτική ανίχνευση μόνο των αντισωμάτων, έναντι του SARS-CoV-2. Με τα τεστ αυτά μπορούν, στα κατάλληλα διαπιστευμένα εργαστήρια, να ελέγχονται αρκετές εκατοντάδες δείγματα αίματος ανά ημέρα.
Οι ανοσοδοκιμασίες αυτές είναι δύο τύπων: Α. τα «γρήγορα» διαγνωστικά τεστ, που το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό, και Β. τα ποσοτικά τεστ, που προσδιορίζεται η συγκέντρωση, ή αλλιώς ο τίτλος, των αντισωμάτων στο δείγμα». Τα τελευταία δίνουν σημαντική πληροφορία για το αν η επαγωγή παραγωγής αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού είναι και ποσοτικά επαρκής, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος επαναμόλυνσης, τονίζει η καθηγήτρια και επισημαίνει ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τον SARS-CoV-2 δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει μετά από φυσική λοίμωξη, έχουν επαρκή τίτλο αντισωμάτων στο αίμα τους, ο οποίος διατηρείται υψηλός για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την αρχική μόλυνση. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για την επαγωγή μακρoχρόνιας ανοσίας στον συγκεκριμένο ιό, ενώ για άλλους κορωνοϊούς (πχ. για τον SARS-CoV) έχει αναφερθεί ότι η ανοσία είναι επαρκής για αρκετούς μήνες (12-24 μήνες), αλλά στη συνέχεια ο τίτλος των αντισωμάτων μειώνεται».
*Η κ. Τσιτσιλώνη ηγήθηκε ομάδας επιστημόνων του ΕΚΠΑ που αποτελείται από τους Καθηγητές Ιωάννη Τρουγκάκο, Ανδρέα Σκορίλλα, Θωμά Σφηκόπουλο, Νικόλαο Θωμαϊδη, Ευάγγελο Τέρπο, Αθανάσιο Τσακρή, την Καθηγήτρια Ευρύκλεια Λιανίδου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη, τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ Ανδρέα Μεντή και τον Καθηγητή και Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, με στόχο την αξιολόγηση των μέχρι τώρα δεδομένων στη διεθνή βιβλιογραφία.Πώς σκοτώνει ο Covid-19 χρησιμοποιώντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή: Τι έδειξαν οι κλινικές έρευνες

Υπάρχει μια αβεβαιότητα γύρω από τον τρόπο που ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 σκοτώνει ορισμένους ασθενείς.
Τα έως τώρα κλινικά δεδομένα, σύμφωνα με το διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Nature», δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει ρόλο στην επιδείνωση της υγείας και τελικά στο θάνατο ορισμένων ασθενών με νόσο Covid-19.
Αυτό έχει ωθήσει τους γιατρούς να δοκιμάσουν φάρμακα και «κοκτέιλ» φαρμάκων που καταστέλλουν την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού. Όμως μερικά από αυτά τα φάρμακα μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ», στην πραγματικότητα εξασθενώντας την ικανότητα του σώματος να μάχεται τον ιό.
«Δεν μπορείς να βγάζεις νοκ-άουτ το ανοσοποιητικό σύστημα ακριβώς στη στιγμή που καταπολεμά μια λοίμωξη», σύμφωνα με τον ανοσολόγο και επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας IGM Biosciences της Καλιφόρνια.
Από την άλλη, όπως λέει ο αναισθησιολόγος-εντατικολόγος Κένεθ Μπέιλι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, «οι γιατροί βλέπουν τους ασθενείς να χειροτερεύουν μπροστά στα μάτια τους, έχουν έτσι πολύ ισχυρό κίνητρο να δοκιμάσουν οποιαδήποτε θεραπεία νομίζουν ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα».
Εξ αρχής μερικές από τις πρώτες μελέτες ασθενών με Covid-19 στην Κίνα έδωσαν ενδείξεις πως δεν είναι μόνο ο ιός που καταστρέφει τους πνεύμονες οδηγώντας τελικά στο θάνατο, αλλά παράλληλα μια ανοσιακή υπεραντίδραση απέναντι στον άγνωστο «εισβολέα» μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση μερικών ασθενών και να τους σκοτώσει.
Μερικοί άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση έχουν στο αίμα τους πολύ υψηλά επίπεδα των πρωτεϊνών κυτοκινών, οι οποίες πυροδοτούν μια «μανιασμένη» αντίδραση της άμυνας του οργανισμού.
Ιδίως μια μικρή αλλά ισχυρή σηματοδοτική πρωτεΐνη, η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), ενεργοποιεί τα «όπλα» του ανοσοποιητικού συστήματος, μεταξύ των οποίων τα μακροφάγα κύτταρα. Αυτά με τη σειρά τους πυροδοτούν φλεγμονή και μπορούν να κάνουν ζημιά στους πνεύμονες. Η μαζική παραγωγή κυτοκινών, γνωστή και ως «καταιγίδα κυτοκινών», συμβαίνει και σε άλλους ιούς όπως ο HIV.
Μια λύση είναι ένα φάρμακο που μπλοκάρει τη δράση της IL-6 και μειώνει τα μακροφάγα στους πνεύμονες των ασθενών με Covid-19. Τέτοια φάρμακα, οι αναστολείς της IL-6, ήδη υπάρχουν για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων. Ένα από αυτά, το φάρμακο Actemra (tocilizumab) της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche, έχει εγκριθεί στην Κίνα για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό. Ερευνητές ανά τον κόσμο επίσης το δοκιμάζουν, όπως και άλλα παρεμφερή φάρμακα.
Παράλληλα όμως, αρκετοί γιατροί που μάχονται κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον ανοσολόγο-ογκολόγο Τζέιμς Γκάλεϊ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, έχουν στραφεί στα στεροειδή φάρμακα, τα οποία καταστέλλουν όχι μόνο την ιντερλευκίνη, αλλά ευρύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το πρόβλημα είναι ότι τα στεροειδή (γνωστά επίσης ως γλυκοκορτικοειδή ή κορτικοστεροειδή) και μερικά άλλα φάρμακα που δρουν με πιο γενικό τρόπο, μπορεί να βάλουν «φρένο» στην ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στον κορονοϊό, καθώς δεν μπλοκάρουν μόνο τα μακροφάγα, αλλά επίσης τα ζωτικά λεμφοκύτταρα CD4 (εκκινούν την ανοσιακή αντίδραση) και CD8 (οι «φονιάδες» που καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα πιο αποτελεσματικά από τα μακροφάγα).
Τα στεροειδή και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ήδη δοκιμάζονται κατά του κορωνοϊού. Τον Μάρτιο ερευνητές στη Βρετανία ξεκίνησαν την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή Recovery που θα αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, το συνθετικό γλυκοκορτικοειδές δεξαμεθαζόνη (dexamethasone) σε ασθενείς με Covid-19.
Ανησυχία εξέφρασε ήδη η ρευματολόγος Τζέσικα Μάνσον του Νοσοκομείου του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), επειδή σε προηγούμενες επιδημίες από συγγενικούς κορωνοϊού τα στεροειδή φάρμακα δεν είχαν εμφανίσει κάποιο αξιόλογο όφελος, ίσως μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να καθυστέρησαν την ίαση των ασθενών.
Η μελέτη Recovery θα δοκιμάσει τα στεροειδή και άλλα φάρμακα σε ασθενείς με Covid-19 προτού φθάσουν αυτοί σε κρίσιμη κατάσταση. Ο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής δρ Πίτερ Χόρμπι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επεσήμανε ότι η χορήγηση της δεξαμεθαζόνης θα γίνει σε χαμηλές δόσεις και ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει να γίνουν τέτοιες μελέτες.
Ένας συνδυασμός βλάβης τόσο από έναν ιό όσο και από την ανοσιακή αντίδραση του ασθενούς δεν είναι ασυνήθιστος, σύμφωνα με τον ανοσολόγο Ράφι Αχμέντ του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα των ΗΠΑ. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, όπως λέει, «είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιο ποσοστό οφείλεται στον ιό και ποιο στην ανοσιακή αντίδραση. Αλλά σχεδόν πάντα είναι ένας συνδυασμός και των δύο».
Συνεπώς, κατά τον ίδιο, η λύση θα είναι μια συνδυαστική θεραπεία, όπως ένας αναστολέας της IL-6 που δεν καταστέλλει πλήρως την ανοσιακή αντίδραση, μαζί με ένα αντιικό φάρμακο που στοχεύει άμεσα στον κορωνοϊό.

Η γυναίκα που ανακάλυψε τον πρώτο κορωνοϊό το 1964.
Η Τζουν Αλμέιντα, που ανακάλυψε τον πρώτο ανθρώπινο κορωνοϊό ήταν κόρη ενός Σκωτσέζου οδηγού λεωφορείου, ο οποίος εγκατέλειψε το σχολείο στα 16.
Η Τζουν, ήταν πρωτοπόρος της απεικόνισης ιών, της οποίας το έργο έχει επιστρέψει στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της παρούσας πανδημίας.
Το χρονικό της έρευνας
Η COVID- 19 είναι μια νέα ασθένεια, αλλά προκαλείται από έναν τύπο κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τη Δρ Αλμέιντα το 1964 στο εργαστήριό της στο Νοσοκομείο St Thomas’s στο Λονδίνο.
Η ιολόγος γεννήθηκε το 1930 και μεγάλωσε σε μια κατοικία κοντά στο πάρκο Alexandra στα βορειοανατολικά της Γλασκώβης.
Έφυγε από το σχολείο με μερική τυπική εκπαίδευση, αλλά βρήκε δουλειά ως τεχνικός εργαστηρίου στην ιστοπαθολογία στο Royal Infirmary της Γλασκώβης.
Αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο για να συνεχίσει την καριέρα της και το 1954 παντρεύτηκε τον Ενρίκε Αλμέιντα, καλλιτέχνη της Βενεζουέλας.
Κοινή έρευνα για το κρυολόγημα
Το ζευγάρι και η μικρή κόρη τους μετακόμισαν στο Τορόντο του Καναδά και σύμφωνα με τον ιατρικό συγγραφέα Τζορτζ Ουίντερ, ήταν στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Οντάριο που η Δρ Αλμέιντα ανέπτυξε τις εξαιρετικές της δεξιότητες με ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Η πρωτοπορία της ήταν μια μέθοδος που οπτικοποίησε καλύτερα τους ιούς χρησιμοποιώντας αντισώματα για να τους συγκεντρώσει.
Ο κ. Ουίντερ είπε στο Drivetime στο BBC Radio Scotland ότι τα ταλέντα της αναγνωρίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δελεάστηκε το 1964, καθώς σκεφτόταν να εργαστεί στο St Thomas’s Hospital Medical School του Λονδίνου, το ίδιο νοσοκομείο που θεράπευσε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όταν υπέφερε από τον κορωνοϊό.
Κατά την επιστροφή της, άρχισε να συνεργάζεται με τον Δρ Ντέιβιντ Ταϊρέλ, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα στην μονάδα κοινού κρυολογήματος στο Salisbury στο Wiltshire.
Ο κ. Ουίντερ λέει ότι ο Δρ Ταϊρέλ μελετούσε ρινικά πλυσίματα από εθελοντές και η ομάδα του διαπίστωσε ότι κατάφεραν να αναπτύξουν αρκετούς κοινούς ιούς που σχετίζονται με το κρυολόγημα, αλλά όχι όλους.
Ένα δείγμα ειδικότερα, το οποίο έγινε γνωστό ως Β814, ήταν από τα ρινικά πλυσίματα ενός μαθητή σε ένα οικοτροφείο στο Surrey το 1960.
Διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να μεταδώσουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος σε εθελοντές, αλλά δε μπόρεσαν να το αναπτύξουν σε κυτταρική καλλιέργεια ρουτίνας.
Ωστόσο, εθελοντικές μελέτες έδειξαν την ανάπτυξή του σε καλλιέργειες οργάνων και ο Δρ Ταϊρέλ αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να δει από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Η πρώτη ανίχνευση του κορωνοϊού
Έστειλαν δείγματα στην Αλμέιντα που είδε τα σωματίδια του ιού στα δείγματα, τα οποία περιέγραψε σαν ιό της γρίπης, αλλά όχι ακριβώς το ίδιο.
Αναγνώρισε αυτό που έγινε γνωστό ως τον πρώτο ανθρώπινο κορωνοϊό. Ο κ. Ουίντερ λέει ότι η Δρ Αλμέιντα είχε δει σωματίδια όπως αυτό στο παρελθόν κατά τη διερεύνηση της ηπατίτιδας των ποντικιών και της μολυσματικής βρογχίτιδας των κοτόπουλων.
Ωστόσο, λέει ότι το έγγραφό της σε ένα περιοδικό απορρίφθηκε «επειδή οι κριτικοί δήλωσαν ότι οι εικόνες που παρήγαγε ήταν απλώς κακές εικόνες σωματιδίων του ιού της γρίπης».
Η νέα ανακάλυψη από το στέλεχος Β814 γράφτηκε στο British Medical Journal το 1965 και οι πρώτες φωτογραφίες αυτού που είχε δει δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό General Virology δύο χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με τον κ. Ουίντερ ήταν ο Δρ Ταϊρέλ και η Δρ Αλμέιντα, μαζί με τον καθηγητή Τόνυ Ουάτερσον, τον υπεύθυνο του St Thomas’s, εκείνοι που το ονόμασαν κοροναϊό λόγω της κορόνας ή του φωτοστέφανου που τον περιβάλλει στην ιογενή εικόνα.
Η Δρ Αλμέιντα αργότερα εργάστηκε στη Μεταπτυχιακή Ιατρική Σχολή του Λονδίνου, όπου πήρε το διδακτορικό της. Τελείωσε την καριέρα της στο Ινστιτούτο Wellcome, όπου πήρε το όνομά της σε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της απεικόνισης ιών.
Αφού έφυγε από το Wellcome, έγινε καθηγήτρια γιόγκα, αλλά επέστρεψε στην ιολογία σε συμβουλευτικό ρόλο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν βοήθησε στη λήψη νέων φωτογραφιών για τον ιό του HIV.
Πέθανε το 2007, σε ηλικία 77 ετών. Τώρα 13 χρόνια μετά τον θάνατό της, τελικά αναγνωρίζεται ότι της αξίζει ο τίτλος της πρωτοπόρου, της οποίας το έργο επιτάχυνε την κατανόηση του ιού που εξαπλώνεται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Αποκτούμε ανοσία στον κορωνοϊό; - Πόσο καιρό διαρκεί;

Ένα από τα ερωτήματα που ταλανίζει τον κόσμο εδώ και αρκετές ημέρες, είναι το αν αποκτούμε τελικά ανοσία στον κορωνοϊό και αν ναι... για πόσο; Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ανοσία έως και 12 μηνών πριν από λίγες ημέρες. Για το ίδιο ακριβώς ερώτημα απαντήσεις δίνει και ο καθηγητής επιδημιολογίας Marc Lipsitch σε άρθρο του στους New York Times.
Σύμφωνα με τον Δρ Lipsitch η καλύτερη προσέγγιση είναι να κατασκευαστεί ένα συνολικό μοντέλο - ένα σύνολο υποθέσεων για το πώς μπορεί να λειτουργεί η ανοσία - με βάση τις τρέχουσες γνώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και με πληροφορίες από άλλους ιούς και, στη συνέχεια, να προσδιορίσουμε τη μεθοδολογία του μοντέλου. Πού κάνουμε λάθη και πού είμαστε σωστοί. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα πρέπει να εργαστούν για να κατανοήσουν περισσότερα για τον ιό με την παρατήρηση και το πείραμα.
Το ιδανικό σενάριο – δηλαδή όταν μολυνθεί, ένα άτομο να παρουσιάσει ανοσία για την υπόλοιπη ζωή του - ισχύει για ορισμένες μολύνσεις. Ο Δανός γιατρός Peter Panum το κατανόησε για την ιλαρά όταν επισκέφτηκε τα Νησιά Φερόε (μεταξύ Σκωτίας και Ισλανδίας) κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας το 1846 και διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι άνω των 65 που ήταν ζωντανοί κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης επιδημίας το 1781 είχαν ανοσίας
Αυτή η εντυπωσιακή παρατήρηση βοήθησε να ώστε να ξεκινήσουν τα επιστημονικά πεδία της ανοσολογίας και της επιδημιολογίας - και από τότε, όπως σε πολλούς άλλους κλάδους, η επιστημονική κοινότητα έχει μάθει ότι συχνά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Ένα παράδειγμα «πιο περίπλοκου» είναι η ανοσία έναντι των κορωνοϊών , μια μεγάλη ομάδα ιών που μερικές φορές μεταφέρονται από ζώα ξενιστές στον άνθρωπο: Το SARS-CoV-2 είναι η τρίτη μεγάλη επιδημία κορωνοϊού που προσβάλλει τον άνθρωπο τα τελευταία χρόνια, μετά το ξέσπασμα του SARS του 2002 -3 και το ξέσπασμα MERS που ξεκίνησε το 2012 .
Μεγάλο μέρος της κατανόησής μας για την ανοσία του κορωνοϊού δεν προέρχεται από SARS ή MERS, που έχουν μολύνει συγκριτικά μικρό αριθμό ανθρώπων, αλλά από τους κορωνοϊούς που εξαπλώνονται κάθε χρόνο προκαλώντας αναπνευστικές λοιμώξεις που κυμαίνονται από κοινό κρυολόγημα έως πνευμονία. Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, οι ερευνητές έχουν μολύνει εθελοντές με κορωνοϊό και περίπου ένα χρόνο αργότερα τους εμβολίασαν ξανά με τον ίδιο ή παρόμοιο ιό για να παρατηρήσουν εάν είχαν αποκτήσει ανοσία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή στην πρώτη μελέτη οι ερευνητές επέλεξαν 18 εθελοντές που εμφάνισαν συμπτώματα αφού εμβολιάστηκαν με ένα στέλεχος κορωνοϊού το 1977 και το 1978. Έξι από τα άτομα εμβολιάστηκαν ξανά με τον ίδιο ιό έναν χρόνο αργότερα και κανείς τους δεν παρουσίασε συμπτώματα ενδεχομένως λόγω της ανοσίας. Οι άλλοι 12 εθελοντές εκτέθηκαν σε ένα ελαφρώς διαφορετικό στέλεχος κοροναϊού ένα χρόνο αργότερα, και η ανοσία τους ήταν μόνο μερική.
Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1990, 15 εθελοντές εμβολιάστηκαν με κορωνοϊο 10 μολύνθηκαν. Δεκατέσσερις εμβολιάστηκαν εκ νέου και παρουσίασαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.
Όπως υποστηρίζει ο επιστήμονας, παρόλο που δεν έχουν διεξαχθεί πειράματα για την ανοσία στον SARS και το MERS οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια αντισώματα παραμένουν στους ασθενείς δύο χρόνια για το SARS και σχεδόν τρία χρόνια για το MERS. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιον υπάρχει ένα μοντέλο με το οποίο ενδέχεται να κατανοήσουν και τον νέον ιό.
Παρά ταύτα η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με την πιθανότητα επιμόλυνσης. Ο εν λόγω καθηγητής υποστηρίζει ότι καθώς τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας ανέφεραν πρόσφατα ότι 91 ασθενείς που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 και ενώ βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό, αργότερα βρέθηκαν ξανά θετικοί έάν ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις ήταν πράγματι επαναμολύνσεις, θα δημιουργούσαν αμφιβολίες σχετικά με τη δύναμη της ανοσίας που είχαν αναπτύξει οι ασθενείς.
Μια εναλλακτική πιθανότητα, την οποία πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ως πιθανή, είναι ότι αυτοί οι ασθενείς είχαν ένα ψευδώς αρνητικό τεστ στη μέση μιας συνεχιζόμενης λοίμωξης ή ότι η λοίμωξη είχε υποχωρήσει προσωρινά και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Marc Lipsitch προς το παρόν, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μόνο μια μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι απρόσβλητη από το SARS-CoV-2, ακόμη και σε περιοχές που έχουν πληγεί.
Όπως υποστηρίσει ο καθηγητής, μια άλλη πρόσφατη μελέτη (η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί) υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία της αγέλης , μέσω της έκθεσης στο ιό. Από τους 175 Κινέζους ασθενείς με ήπια συμπτώματα Covid-19, το 70% ανέπτυξε ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων, αλλά περίπου το 25% ανέπτυξε χαμηλή απόκριση και περίπου το 5% δεν ανέπτυξαν καθόλου ανιχνεύσιμη απόκριση.
Η ήπια ασθένεια, με άλλα λόγια, μπορεί να μην δημιουργεί πάντα προστασία. Ομοίως, θα είναι σημαντικό να μελετηθούν οι ανοσολογικές αντιδράσεις των ατόμων με ασυμπτωματικές περιπτώσεις λοίμωξης SARS-CoV-2 για να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους, προβλέπουν εάν ένα άτομο γίνεται ανοσοποιητικό.
Ο Δρ. Lipsitch υπογραμμίζει την ανάγκη πραγματοποίησης περισσότερων ερευνών καθώς ακόμα οι επιστήμονες μαθαίνουν για τον ιό,. Και τότε, σύμφωνα με τον ίδιον, υπάρχει το ζήτημα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος: Μέσα από μια ποικιλία μηχανισμών, η ανοσία σε έναν κορωνοϊό μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επιδεινώσει τη μόλυνση παρά να την αποτρέψει ή να την μετριάσει. Αυτό το φαινόμενο είναι πιο γνωστό σε μια άλλη ομάδα ιών, τους φλαβοϊούς και μπορεί να εξηγήσει γιατί η χορήγηση εμβολίου κατά του δάγκειου πυρετού, μιας λοίμωξης από φλαβοϊούς, μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει την ασθένεια.
Η αποφυγή μιας τέτοιας πιθανότητας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες που προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια για το Covid-19. Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα για το SARS και το MERS έχει αρχίσει να διευκρινίζει πώς λειτουργεί η ανοσία και οι ειδικοί βρίσκονται σε ένα καλό σημείο στην προσπάθεια παρασκευής εμβολίου και συνεπώς απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τον νέον αυτόν ιό.ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 10 σχόλια :

 1. Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΤΟ 1918.
  «1918 μην Οκτώβριος», γράφει ο παπα-Γεώργιος Κ. Ντάγκας, σε χωριό των Βεντζίων της Δυτικής Μακεδονίας «κάνω ενθύμησιν την ασθένεια την μεγάλην όπου υπήρχεν. Eις τους ανθρώπους παρηγορίαν δεν είχεν …σπίτι έπιανε, δεν άφηνε κανένα. Ερήμωσαν σπίτια, μάλιστα και χωριά. Ήταν απελπισία εις τους ανθρώπους. Λοιπόν αυτή [την] ασθένεια την ήφεραν. Οι επιστήμονες ιατροί την ονόμασαν σπανική γρίπη…».
  Χωριό Μοναχίτι Γρεβενών: «…θερίζει η γρύπη πολλές χιλιάδες ανθρώπους, στις μεγαλουπόλεις… και το Χωριό μας πληρώνει το φόρο της γρύπης, αλλά τα λάχανα που τρώγαμε ίσως συντελούσαν και για φάρμακα, και πέρασαν τα χωριά της υπέθρου λιγότερη μπόρα της πείνας και της γρύπης».
  Τα πρώτα κρούσματα φαίνεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην Δυτική Μακεδονία αρχές Οκτωβρίου του 1918 και η τοπική εφημερίδα «Ηχώ της Μακεδονίας» δημοσίευε καθημερινά αριθμούς θυμάτων από την Κοζάνη και τις άλλες επαρχίες της Δυτικής Μακεδονίας.
  Δημόσια έγγραφα, όπως αυτό του Γενικού Διοικητή Δυτικής Μακεδονίας με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 1918, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αποθνήσκουν καθ’ εκάστην κατά δεκάδας ιδίως εις τας περιφερείας Γρεβενών Σερβίων Καστορίας και Γαιλαρίων (σ.σ Καϊλάρια, παλιό όνομα της Πτολεμαΐδας)». Το τοπικός τύπος εγκωμιάζει τον τότε γενικό διοικητή της περιοχής που «προέλαβεν την επίφοβον επέκτασιν της θανατηφόρας νόσου προμηθεύοντας τα κατάλληλα φάρμακα και προσκαλώντας επί τόπου ειδικούς ιατρούς». Μάλιστα δινόταν και ιατρικού είδους συμβουλές όπως: γαργαρισμούς του στόματος με οξυγονούχο νερό, αποφυγή εντεύξεων παντός είδους και μη συγχρωτισμό με όποιον έχει συμπτώματα γρίπης (χωρίς να ληφθούν άλλα μέτρα), καθαριότητα χειρών και εσωρούχων και καθαριότητα ή και απολύμανση όσων σπιτιών είχαν προσβληθεί από την γρίπη.
  Τον Ιούνιο του 1918 ο τύπος των Αθηνών αστειευόταν με την ισπανική γρίπη χαρακτηρίζοντάς την «επιδημία της μόδας». Μετά όμως είχαν ληφθεί μέτρα, με τα οποία επιχειρήθηκε η διακοπή μετάδοσης της ισπανικής γρίπης με σημαντικότερο το κλείσιμο των σχολείων επί 46 ημέρες στο χρονικό διάστημα των 4 μηνών (Σεπτ.-Δεκ. 1918) που διήρκησε η επιδημία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κωνσταντίνοςυ Σιέττος:
  «Με αυτή την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει. Υπάρχει ο κίνδυνος αλλεπάλληλων κυμάτων. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα μεταλλαχθεί ο ιός με αποτέλεσμα να προσβάλλονται περισσότερο οι νέοι. Πανδημίες θα έχουμε στο μέλλον».
  Το ερώτημα υπό αυτές τις συνθήκες είναι εάν μπορούν τα μαθηματικά μοντέλα να λύσουν το πρόβλημα. «Η ίδια ερώτηση μού είχε τεθεί από έναν ξένο δημοσιογράφο με αφορμή τη μελέτη για τον Έμπολα», λέει ο καθηγητής και προσθέτει: «Τα μαθηματικά μοντέλα μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά τηρουμένων πάντα των αναλογιών, το πρόβλημα και της φτωχής Αφρικής και της πλούσιας Ευρώπης είναι η υποχρηματοδότηση των δημόσιου συστήματος υγείας».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. «Μόνο όταν είναι έτοιμο το εμβόλιο πρέπει να αρθεί η καραντίνα».

  Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να γίνει όταν καταγράφονται 50 νέα κρούσματα την ημέρα επί δύο εβδομάδες, προειδοποιεί κορυφαίος καθηγητής Επιδημιολογίας
  «Καμπανάκι» για τις χώρες που επιθυμούν να βάλουν τέλος στο «lockdown» και να επιτρέψουν στους πολίτες να επιστρέψουν στην εργασία τους είναι μία νέα μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet», καθώς, όπως επισημαίνει σε άρθρο της, μέχρι να βρεθεί εμβόλιο κατά του Covid-19 δεν θα πρέπει να αρθεί η «καραντίνα».

  Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, αν επιτραπεί να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή και η άρση των ελέγχων είναι πολύ εκτεταμένη, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί και πάλι. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει, όπως αναφέρουν.
  Και για να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, αυτό θα πρέπει να γίνει όταν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 50 την ημέρα επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ένα Νοτιοκορεάτη επιδημιολόγο, ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας.

  Ο καθηγητής επιδημιολογίας Σουνγκ-Ιλ Τσο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ότι η σταδιακή -άρση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει, όταν τα νέα διαγνωσμένα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 50 για περίπου 15 συνεχόμενες μέρες.
  Η Νότιος Κορέα έχει καταγράψει συνολικά 10.423 κρούσματα και μόνο 204 θανάτους, ενώ την τελευταία φορά ανέφερε μόλις 39 νέα ημερήσια κρούσματα. Η χώρα είχε φθάσει στην κορύφωση της πανδημίας, όμως ακόμη δεν έχει πετύχει κάτω από 50 κρούσματα την μέρα σε συνεχόμενη βάση επί δύο εβδομάδες. Γι' αυτό, όπως είπε ο καθηγητής Τσο, «προκειμένου να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να επιμείνουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση και αυτό είναι μία πρόκληση, καθώς οι άνθρωποι ήδη έχουν κουραστεί και ο αριθμός των παραβιάσεων των μέτρων αυξάνεται».

  Στην Κίνα, όπως αναφέρουν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ, οι δραστικοί έλεγχοι στην καθημερινή ζωή των πολιτών οδήγησαν να μπει τέλος στο πρώτο κύμα του της νόσου, αν και, όπως επισημαίνουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος.
  Ζ.Π.  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι έκανε η Σουηδία με την «Ανοσία της αγέλης» ;
  Την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν δραστικά περιοριστικά μέτρα με κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων και απαγόρευση της κυκλοφορίας, η Σουηδία ακολουθούσε το δικό της δρόμο εναποθέτοντας περισσότερη ευθύνη στους πολίτες. Φρόντισε, βέβαια, να προστατέψει τους πλέον ευάλωτους, αλλά έκανε ελάχιστα για να αναχαιτίσει τη διασπορά του φονικού κορωνοϊού στον υπόλοιπο πληθυσμό, αφού οι περισσότεροι χώροι εργασίας, τα εστιατόρια και τα μπαρ παρέμειναν ανοικτά.
  Παίζοντας κορώνα-γράμματα με τον κορωνοϊό οι υπεύθυνοι στα κέντρα αποφάσεων απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφύγουν τα ταξίδια, ενώ η κυβέρνηση απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων (από 500 αρχικά). Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η «ανοσία της αγέλης», μια στρατηγική μέσω της οποίας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα νοσεί σιγά-σιγά για να γίνει η εξάπλωση του ιού πιο αργή και σταδιακή στην χώρα.
  Προς το παρόν η σκέψη της Σουηδίας για «ανοσία της αγέλης» δεν φαίνεται να έχει και τόσο δραματικά αποτελέσματα, όσο τουλάχιστον υποστήριζαν αρκετοί. Αντίθετα - αν δεν βρεθεί έως το φθινόπωρο εμβόλιο - η χώρα της Σκανδιναβίας θα έχει ένα «πλεονέκτημα» έναντι των άλλων χωρών σε περίπτωση επανεμφάνισης τους κορωνοϊού.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΙΣ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ…
  Η Βρετανία θα είναι μακράν η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), η οποία προβλέπει συνολικά 151.000 θανάτους σε ολόκληρη την ήπειρο κατά τη διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα κλείσει στις 4 Αυγούστου.
  Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μετρήσει πάνω από 60.000 νεκρούς από Covid-19. Στη δεύτερη θέση της μακάβριας λίστας είναι η Ιταλία με 20,300 νεκρούς και ακολουθεί η Ισπανία με 19.209 θύματα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση σε σύνολο 18 χωρών της κατάταξης, με 457 νεκρούς.
  Mέχρι εκείνη την ημερομηνία, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι 81.766.
  Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία που αντλήθηκαν από διάφορες πηγές όπως εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως οι κατά τόπους πολιτικές που εφαρμόζονται για την κοινωνική απόσταση, καθώς και οι αντοχές του υγειονομικού συστήματος της κάθε χώρας.
  Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας «η ζήτηση για κλίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φτάσει στα 102.704 κρεβάτια ενώ διαθέσιμα είναι μόλις 17.765, ενώ η ζήτηση για κλίνες σε εντατικές αναμένεται στα 24.544 έναντι μόλις 799 που είναι διαθέσιμες. Επίσης χρειάζονται 20.862 αναπνευστήρες.
  Σύμφωνα με την ανάλυση, η Βρετανία αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό θνησιμότητας στις 17 Απριλίου, οπότε οι ερευνητές προβλέπουν ότι θα υπάρξουν συνολικά 2.932 θάνατοι σε μία ημέρα. Η χώρα βρίσκεται σε μια τροχιά που υποδεικνύει ότι συνολικά θα υπάρξουν 66.314 θάνατοι μέχρι τις 4 Αυγούστου.
  Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μοντέλο πρόβλεψης του IHME αμφισβητήθηκε από τον Neil Ferguson του Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στον Guardian ότι τα νούμερα για τις κλίνες και τους θανάτους είναι διπλάσια από αυτό που θα έπρεπε κανονικά να είναι.
  Το Imperial College που έχει βοηθήσει στο να καταρτιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού υπολογίζει ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Βρετανία θα κυμανθεί μεταξύ 7.000 και 20.000. Πάντως μέχρι σήμερα οι νεκροί από κορωνοϊό ξεπερνούν τις 7.000.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες που θα έχουν τον μικρότερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με το IHME θα είναι η Μάλτα και η Κύπρος με πρόβλεψη για 19 και 54 θανάτους αντίστοιχα μέχρι τις 4 Αυγούστου.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τι θα συμβεί αν βγούμε από τα σπίτια μας την περίοδο του Πάσχα
  Γερμανοί επιδημιολόγοι, ανέπτυξαν ένα μοντέλο προσομοίωσης, προκειμένου να υπολογίσουν τους κινδύνους των ταξιδιών σε εποχές κορωνοϊού, τι θα συμβεί δηλαδή, αν την περίοδο του Πάσχα πολλοί πάρουν τα αυτοκίνητά τους για να γιορτάσουν μαζί με τους συγγενείς τους στην επαρχία.
  Με τον αριθμό νέων κρουσμάτων να αυξάνεται μετά από μια σύντομη ανάπαυλα για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο στη Γερμανία οι επιστήμονες, στο μοντέλο που επεξεργάστηκαν σε συνεργασία με τις υγειονομικές Αρχές του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, ανέπτυξαν το παρακάτω σενάριο:
  • Ένας φορέας μεταφέρει τον κορωνοϊό σε μια χώρα με πληθυσμό 83 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως η Γερμανία.
  • Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά ως τώρα οι φορείς του κορωνοϊού μολύνουν κατά μέσο όρο περίπου τρία άτομα.
  • Σε μια τέτοια περίπτωση η καμπύλη κινείται στην αρχή αργά, αλλά αυξάνεται κατόπιν εκθετικά. Μετά από δύο εβδομάδες θα έχουν μολυνθεί σύμφωνα με την προσομοίωση έξι άνθρωποι, σε ενάμιση μήνα 359 και σε δύο μήνες 2.585 από έναν και μόνον αρχικό φορέα.
  Πρόκειται φυσικά για ένα χονδρικό μοντέλο που δεν μπορεί να απεικονίσει επακριβώς την πραγματικότητα, αφού η διασπορά του κορωνοϊού μέσω των επισκέψεων σε συγγενείς στη διάρκεια του Πάσχα, εξαρτάται π.χ. κι από το κατά πόσον θα αποφύγει η οικογένεια τις επαφές με άλλους ανθρώπους τις επόμενες εβδομάδες.
  Τι έδειξε η προσομοίωση για τον κορωνοϊό
  Ωστόσο, η προσομοίωση δείχνει ότι στην αρχή μιας πανδημίας μεμονωμένα άτομα μπορούν άθελά τους και εν αγνοία τους να επιταχύνουν δραστικά την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως συνέβη επί παραδείγματι στο χιονοδρομικό θέρετρο του Ισγκλ της Αυστρίας μ’ έναν μπάρμαν που μόλυνε όσους μετείχαν σ’ ένα apres ski πάρτι κι αυτοί στη συνέχεια μετέφεραν τον ιό στη βόρεια Ευρώπη.
  Οι επισκέψεις σε συγγενείς κατά τη διάρκεια του Πάσχα μπορούν να πυροδοτήσουν ανάλογη αύξηση κρουσμάτων, όπως και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες σε κατάμεστα στάδια, οι συναυλίες κι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα δε αν μετά τις γιορτές αρχίσει μια σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, επαναλειτουργήσουν επί παραδείγματα παιδικοί σταθμοί και καταστήματα κι έρθουν έτσι περισσότεροι άνθρωποι σε επαφή με άλλους.
  Το υπολογιστικό μοντέλο των Γερμανών επιδημιολόγων δείχνει ακόμη ότι οι επιπτώσεις από τις επισκέψεις σε συγγενείς κατά το Πάσχα θα γίνουν ελάχιστα αισθητές στην αρχή, αλλά θα κορυφωθούν εβδομάδες αργότερα. Σε αυτή την περίπτωση το lockdown θα πρέπει να παραταθεί πολύ περισσότερο και πιθανώς πολλοί να αποχαιρετίσουν το όνειρο των θερινών διακοπών.
  Στο χειρότερο σενάριο τα νοσοκομεία μπορεί να λυγίσουν από τη συρροή ασθενών και να φθάσουν οι γιατροί στο σημείο να πρέπει να αποφασίσουν ποιοι από τους βαριά νοσούντες θα διασωληνωθούν και ποιοι όχι.
  Η προσομοίωση καταγράφει επίσης και τα οφέλη από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αν όλοι μειώσουν κατά 80% τις επαφές με άλλα άτομα για δύο εβδομάδες, τα νέα κρούσματα στο υπολογιστικό μοντέλο εμφανίζονται έξι φορές λιγότερα, ενώ η εξάπλωση της επιδημίας θα σταματήσει ολοσχερώς αν κάνουμε το ίδιο επί δύο μήνες! Γι’ αυτό και συνιστούν οι επιδημιολόγοι να παραμένουν σε ισχύ επί μήνες τα περιοριστικά μέτρα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το πλάσμα των ιαθέντων από τον Κορωνοϊό, το συστατικό του αίματος όπου συγκεντρώνονται τα αντισώματα μετά από ασθένεια, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε έρευνες μικρής κλίμακας κατά άλλων λοιμωδών νόσων όπως ο Ebola και ο Sars.
  Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δώσει το πράσινο φως για την δοκιμή τέτοιων θεραπειών για την Covid-19, που έχει ήδη προσβάλει 245.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  Οι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη ωστόσο δεν έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε μία θαυματουργή λύση, προειδοποιεί ο Bruce Sachias, ιατρικός υπεύθυνος του Κέντρου Αιμοληψίας της Νέας Υόρκης, που είναι επιφορτισμένο με την λήψη, δοκιμή και διανομή των δωρεών πλάσματος στην πόλη.
  «Πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι βρισκόμαστε ακόμη σε άγνωστο έδαφος», λέει.
  Οι Eldad Hod και Steven Spitalnik, ειδικοί στην μετάγγιση αίματος στον νοσοκομείο Irving του Πανεπιστημίου Columbia, τονίζουν επίσης το μέγεθος της αβεβαιότητας.
  Πιστεύουν ότι «σε διάστημα 7 έως 14 ημερών μετά την έναρξη της μόλυνσης, οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσοαντίδραση και καταλήγουν να αναπτύξουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων. Αλλά δεν είναι γνωστό πότε σημειώνεται η κορύφωση της παραγωγής αντισωμάτων», εξηγεί ο δρ. Spitalnik.
  Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η κορύφωση έρχεται περίπου 28 ημέρες μετά την μόλυνση και ελπίζει ότι οι έρευνές τους θα δώσουν μία πιο ακριβή εικόνα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η ερευνήτρια και λοιμωξιολόγος του Cambridge Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης δήλωσε πως «Θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά σε θεραπεία και ίσως σε παραπάνω από μία, παρά από ότι είμαστε σε εμβόλιο».
  Μιλώντας σε διεθνή αποκλειστικότητα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα η κορυφαία ερευνήτρια και λοιμωξιολόγος του Cambridge αναφέρθηκε στις νέες θεραπείες και τη μάχη με τον χρόνο που δίνουν επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο.
  Όπως τόνισε η κ.Γκρανιά, η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή γιατί έχει λαμπρούς επιστήμονες. Επεσήμανε δε, ότι η χώρα μας δε θα βρισκόταν σε αυτή την καλή θέση στον παγκόσμιο χάρτη κρουσμάτων κορωνοϊού, αν δεν ηγείτο της προσπάθειας αυτής ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας, με τον οποίο σπούδαζαν μαζί στην Αμερική.
  «Είμαστε πιο κοντά σε θεραπεία παρά σε εμβόλιο» «Θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά σε θεραπεία και ίσως σε παραπάνω από μία, παρά από ότι είμαστε σε εμβόλιο» δήλωσε η κορυφαία ερευνήτρια και λοιμωξιολόγος του Cambridge και πρόσθεσε ότι: «ήδη υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία από κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, τα οποία τα μελετάμε ήδη και σε συνδυασμό μεταξύ τους για τον κορωνοϊό».
  Μελέτες γίνονται και για θεραπείες που συνδυάζονται μεταξύ τους, όπως είπε η κ.Γκρανιά, η οποία παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξη ότι τους επόμενους μήνες, ίσως και συντομότερα, να έχουμε απαντήσεις για την αποτελεσματικότητά τους. «Σύντομα θα ξεκινήσουν θεραπείες που σώζουν ζωές» ανέφερε.
  «Θεωρώ ότι δε θα υπάρχει μεγάλη διαφορά το καλοκαίρι»
  Η λοιμωξιολόγος του Cambridge, κ. Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα τόνισε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν το εύκρατο κλίμα βοηθά στον περιορισμό του κορωνοϊού. «Ακόμα κι αν υπάρχει μείωση το καλοκαίρι, επειδή ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία, όταν και αν επιστρέψει ο ιός το φθινόπωρο θα νοσήσουν αυτοί που δεν είχαν νοσήσει» σημείωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει κάποια διαφορά το καλοκαίρι.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. «O κορωνοϊός ίσως είναι δύο φορές πιο μολυσματικός από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί».
  Σοκ προκαλεί η διαπίστωση ερευνητών ότι ο νέος κορωνοϊός ίσως εξαπλώνεται δύο φορές ταχύτερα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.
  Ο κορωνοϊός ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουχάν της Κίνας, προτού διασπαρεί ανά την υφήλιο μολύνοντας μέχρι στιγμής πάνω από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο 114.00 ανθρώπων.
  Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα κατά την έναρξη της πανδημίας ένας φορέας μόλυνε κατά μέσο όρο 2,2 με 2,7 ανθρώπους. Ωστόσο ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό που μελέτησαν τα πρώτα στάδια της επιδημίας στην Ουχάν, ανακάλυψαν ότι στην πραγματικότητα κάθε φοράς μόλυνε κατά μέσο όρο 5,7 άτομα! Η μελέτη ανακάλυψε ότι για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία το 82% του πληθυσμού είτε μέσω εμβολίου ή μετά την ανάρρωση από την Covid-19.
  Αρχικά πιστευόταν ότι ο ρυθμός «διπλασιασμού» του κορωνοϊού – δηλαδή η μόλυνση δύο ατόμων από έναν φορέα – σημειωνόταν μετά από 6-7 ημέρες. Αλλά η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών κατεβάζει τον αριθμό αυτό σε 2,3 με 3,3 μέρες βάσει των στοιχείων από την επιδημία της Ουχάν, «πράγμα που υποδηλώνει έναν πολύ ταχύτερο ρυθμό εξάπλωσης απ’ ό,τι είχε αρχικά μετρηθεί», όπως λένε. Όταν ξεκίνησε η επιδημία, επιστήμονες πίστευαν ότι ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν αθόρυβα με ρυθμό ανάμεσα σε 0,1 και 0,14, δηλαδή το μισό απ΄λο το 0,21 και 0,30 που διαπιστώθηκε τώρα.
  Εξάλλου οι ερευνητές βρήκαν ότι η περίοδος επώασης – δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από την μόλυνση από τον κορωνοϊό μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων – είναι 4,2 ημέρες, δηλαδή μία λιγότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις (5,5) πριν τις 18 Ιανουαρίου.
  Η Κίνα σφράγισε την Ουχάν στις 23 Ιανουαρίου, όταν κατέστη προφανές ότι η πανδημία της Covid-19 ξεκίνησε από εκεί. Στο μεταξύ η Ουχάν επιστρέφει στην κανονικότητα με την άρση σε μεγάλο βαθμό των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων και των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν τη μεγαλούπολη των περίπου 11 εκατομμυρίων με άλλες περιοχές της Κίνας.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καθηγητής Φαρμακολογίας: «Φόβοι ότι ο ιός μπορεί να μην κάνει ανοσία - Σε κάποιους ασθενείς χάνονται τα αντισώματα».
  «Οι ιοί είναι ένα σύστημα χημικών μορίων, δεν είναι ζωντανοί. Έχουν στη μέση το γενετικό τους υλικό, και γύρω γύρω κάποιες πρωτεΐνες για να κολλάνε στο κύτταρο και να μπαίνουν μέσα. Από εκεί πολλαπλασιάζονται, το κύτταρο σκάει, και βγαίνουν και μολύνουν και τα άλλα κύτταρα. Η ρεμντεσιβίρη, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού». Αυτό εξήγησε μιλώντας στο MEGA εξήγησε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, αναφορικά με τα νεότερα σχετικά με τις έρευνες για το φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
  Αναφορικά με φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε χώρες της Ασίας, ο κ. Κούβελας σημείωσε ότι «αυτά αν δεν τα δει μια ομάδα ανθρώπων προσεχτικά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι στη φύση μας να δεχόμαστε φάρμακα που δεν τα έχουμε ψάξει πολύ».
  «Η τελευταία κατηγορία φαρμάκων που θα χρησιμοποιείται σοβαρά στην καταπολέμηση του ιού, είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτοάνοσα νοσήματα. Τα φάρμακα του τελικού σταδίου δεν είναι ευρείας κυκλοφορίας, και κάποιοι ασθενείς τα χρειάζονται. Υπάρχουν πολλά ηθικά και άλλα θέματα, στα οποία πρέπει να επιστρατευθεί ένας στρατός ειδικών», συνέχισε ο ίδιος.
  «Με ανησυχεί πάρα πολύ, ενώ πίστευα στη θεωρία της αγέλης, ότι μπορεί να μην κάνει ανοσία ο ιός. Φαίνεται σε κάποιους ασθενείς να χάνονται τα αντισώματα», κατέληξε ο κ. Κούβελας.

  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...