Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020

Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ». ΔΩΣΑΜΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ ΑΛΛΑ «Δεν βλάψαμε κανέναν, αν κάτι κάναμε το κάναμε για να βοηθήσουμε και βοηθήσαμε». «Υιοθετήσαμε μία στρατηγική του να μην αφήσουμε τους Έλληνες ασθενείς χωρίς κάποια μορφή θεραπείας, ιδιαίτερα αυτές για τις οποίες υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα». «Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για την χλωροκίνη και βλέπουμε με προσοχή τα προβλήματα που υπήρξαν στο καρδιογράφημα».


 

Ο Σ. Τσιόδρας για τα αποτελέσματα της χλωροκίνης στην Ελλάδα.
Για τις υπό δοκιμή θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα μίλησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

ΤΗΝ  ΔΙΝΟΥΝ  ΚΑΙ  ΑΛΛΟΙ...
«Όλοι οι ασθενείς στη χώρα μας έχουν την ευκαιρία να παίρνουν τις υπάρχουσες θεραπείες οι οποίες δίδονται και στον υπόλοιπο κόσμο για τον κορωνοϊό», σημείωσε.
Ο κ. Τσιόδρας, αναφέρθηκε σε τρεις θεραπείες και ακόμη μια, που όπως σημείωσε, προστέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
«Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για την χλωροκίνη και βλέπουμε με προσοχή τα προβλήματα που υπήρξαν στο καρδιογράφημα» και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες , όπως ανέφερε.Δήλωσε δε πως στη χώρα μας πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει χλωροκίνη.
«Δεν βλάψαμε κανέναν, αν κάτι κάναμε το κάναμε για να βοηθήσουμε και βοηθήσαμε», τόνισε.
Ο καθηγητής δήλωσε ότι όλοι οι επιστήμονες στη χώρα μας παρακολουθούν τις διεθνείς ανακοινώσεις που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα χορήγησης φαρμάκων.
«Προσαρμοζόμαστε στην γνώση, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας», τόνισε.
Χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Τσίδρας δήλωσε:
«Έχουμε αυτή τη στιγμή υιοθετήσει μία στρατηγική του να μην αφήσουμε τους Έλληνες ασθενείς χωρίς κάποια μορφή θεραπείας, ιδιαίτερα αυτές για τις οποίες υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα. Και αυτές ήταν τρεις συγκεκριμένες θεραπείες και μετά μας προέκυψε και μια τέταρτη. Σήμερα το πρωί, συζητήσαμε στην Επιτροπή όλα τα ειδικά πρωτόκολλα και τροποποίηση στον αλγόριθμό μας, που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας, όπως και άλλα φάρμακα που ενδεχομένως να χρειαστεί να κοιτάξουμε στο μέλλον. Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για το «κύριο» φάρμακο, τη χλωροκίνη, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε από Γάλλους συναδέλφους. Βλέπουμε με ανησυχία κάποιες αναφορές από το εξωτερικό, ότι η χρήση του σχετίστηκε με κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες όσον αφορά το καρδιογράφημα».

Επιστημονική ομάδα «ακυρώνει» με μελέτη τα οφέλη της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία του κορωνοϊού.

ΜΕ  ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ  ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ  ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ  ΟΙ  ΑΣΘΕΝΕΙΣ. 
Η  ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ,  ΕΙΝΑΙ  ΕΝΑ  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ  ΦΑΡΜΑΚΟ  ΚΑΙ  Η  ΑΖΙΘΡΟΜΥΚΙΝΗ,  ΕΝΑ  ΓΝΩΣΤΟΤΑΤΟ  ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ, ΠΟΥ  ΣΚΟΤΩΝΕΙ  ΜΟΝΟ  ΜΙΚΡΟΒΙΑ  ΚΑΙ  ΠΟΤΕ - ποτέ - ΙΟΥΣ).

ΑΥΤΑ  ΞΕΡΟΥΝ  ΟΛΟΙ  ΟΙ  ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ  ΙΑΤΡΟΙ  ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΑΡΧΕΣ  ΤΩΝ  ΣΠΟΥΔΩΝ  ΤΟΥΣ.

Χλωροκίνη: Έρευνα αποδεικνύει ότι τελικά... επιδεινώνει την νόσο COVID-19! - Εδώ την διαφήμιζαν όλοι!
Επιστημονική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Wayne στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από μελέτη για την επίδραση της υδροξυχλωροκίνης (δηλαδή για την χλωροκίνη την οποία αγόρασε το ελληνικό κράτος σε ποσότητα πέντε τόνων από την Ινδία) σε ασθενείς με νόσο COVID-19 και προέκυψε ότι χειροτέρεψε η κατάστασή τους!
Εδώ όμως την διαφήμιζαν όλοι!
Συγκεκριμένα, ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Δρ. Joshua Barbosa από το Νοσοκομείο Sinai Grace, μελέτησε διαδοχικό αριθμό ασθενών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου με εικόνα πνευμονίας, που εν συνεχεία απεδείχθη ότι οφειλόταν σε λοίμωξη από SARS-CoV-2.
Οι 63 ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαία επιλογή: η πρώτη ομάδα έλαβε υδροξυχλωροκίνη και υποστηρικτική φροντίδα και η δεύτερη ομάδα μόνο υποστηρικτική φροντίδα.
Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν η υδροξυχλωροκίνη επηρέαζε την ανάγκη επιτάχυνσης της παροχής αναπνευστικής υποστήριξης στους ασθενείς και προκαλούσε αλλαγές στον αριθμό των λεμφοκυττάρων και την αναλογία λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων.
Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι στους 32 ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη χρειάστηκε να επιταχυνθεί η ανάγκη παροχής αναπνευστικκής υποστήριξης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης η υδροξυχλωροκίνη συσχετίστηκε με τάση επιδείνωσης του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς και με υψηλότερο κίνδυνο διασωλήνωσης. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές ως προς τον απόλυτο αριθμό των λεμφοκυττάρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η λεμφοπενία (χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων) είναι κύριο εργαστηριακό εύρημα της νόσου COVID-19 και έχει αρνητική προγνωστική αξία, καθώς έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS). Ενώ, οι χαμηλότερες τιμές του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων και η προοδευτική αύξηση της θρομβοκυττάρωσης (αυξημένη τιμή αιμοπεταλίων) έχουν συσχετιστεί με χειρότερη επιβίωση των ασθενών.
Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, από την παρούσα μελέτη προκύπτει ότι η υδροξυχλωροκίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη SARS-CoV-2 σχετίζεται με αυξημένη ανάγκη επιτάχυνσης της αναπνευστικής υποστήριξης. Επίσης, δεν προκύπτουν οφέλη ως προς τη μείωση της θνητότητας, τη λεμφοπενία και τις τιμές του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων.


Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΕ ΙΟΓΕΝΕΣ ΝΟΣΗΜΑ ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ; ΠΑΡ’ ΟΛΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΙΚΑ ΙΟΚΤΟΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας διαφήμιζε την Χλωροκίνη και είχε αναφερθεί στα τέλη Μαρτίου στις κλινικές δοκιμές της χλωροκίνης που γίνονται σε Γαλλία και Κίνα.
»Όσο περισσότερο καθυστερεί η κορύφωση του κύματος στην πατρίδα μας, τόσο περισσότερη ευκαιρία έχει να ετοιμαστεί το σύστημα υγείας και να βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Και να σας πω κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα του σήμερα”, είπε ο κ. Τσιόδρας
Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.
Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία, τα ελληνικά νοσοκομεία. Χρήση των φαρμάκων σε έξι ημέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, που είναι πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: «Είναι ένα ευρέως και διαδεδομένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση της μαλάριας (ελονοσίας δηλαδή), είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά.
Γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορονοϊό και όλοι παίρνουν χλωροκίνη».
Όπως φαίνεται τελικά η χλωροκίνη δεν είναι «σούπερ μαντολίνη» παραφράζοντας ατάκα από γνωστή ταινία του αείμνηστου Κώστα Βουτσά.
Σημειώνεται ότι η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA έχει ανακοινώσει ότι ξεκίνησε την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, η διάθεση του φαρμάκου Unikinon (χλωροκίνη) σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (SARS COIVID-19), μετά την έγκριση από τον ΕΟΦ.


Στο περιοδικό JAMA (13 Απριλίου 2020) οι J. M. Sanders και συνεργάτες ανασκοπούν τις φαρμακευτικές επιλογές έναντι του νέου κορωνοϊού και παραθέτουν σχετικές ερωτήσεις – απαντήσεις.  (PRONEWS).
1. Έχουν αποδειχθεί οριστικά ιατρικές θεραπείες που βελτιώνουν τα αποτελέσματα ασθενών με COVID-19;
Προς το παρόν, όχι. Ορισμένα φάρμακα έχουν δείξει σε προκλινικές μελέτες δραστηριότητα κατά του ιού SARS-CoV-2 ή πιθανά κλινικά οφέλη σε μελέτες παρατήρησης ή σε μικρές, μη τυχαιοποιημένες μελέτες. Τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη και εντάσσουν ασθενείς, και τα αποτελέσματά τους είναι αναγκαία για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των προτεινόμενων θεραπειών.
2. Πρέπει να συνταγογραφείται υδροξυχλωροκίνη με ή χωρίς αζιθρομυκίνη σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα από COVID-19;
Τα αναφερόμενα κλινικά οφέλη του συνδυασμού υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης για ασθενείς με COVID-19 προέρχονται είτε από μεμονωμένες αναφορές είτε από μη τυχαιοποιημένες δοκιμές με μικρό αριθμό συμμετεχόντων (<100 ασθενείς). Με τα έως σήμερα δεδομένα, το τεκμηριωμένο όφελος της υδροξυχλωροκίνης με ή χωρίς αζιθρομυκίνη είναι πολύ περιορισμένο, ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις. Ενώ αυτά τα φάρμακα, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά, τα οφέλη πρέπει να προσδιοριστούν σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές πριν από την ευρεία εφαρμογή τους.
3. Πρέπει να σταματήσει η χορήγηση αναστολέων μετατρεπτικού ενζύμου (ACE)/ υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB) σε ηλικιωμένους ασθενείς και σε αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από COVID-19;
Σημαντικά ιδρύματα και ιατρικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, συνιστούν τη συνέχιση αναστολέων ACE ή φαρμάκων ARB για όλους τους ασθενείς που τα λαμβάνουν ήδη κατά την πανδημία COVID-19. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης αυτών των φαρμάκων και τον αυξημένο κίνδυνο νόσου COVID-19 ή σοβαρότερης μορφής της ασθένειας.
4. Ποιος είναι ο ρόλος των ανοσορρυθμιστικών φαρμάκων όπως οι ανταγωνιστές των υποδοχέων ιντερλευκίνης 6 (IL-6) ή τα κορτικοστεροειδή στη διαχείριση ασθενών με COVID-19;
Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στις επιπλοκές του COVID-19, ενεργείς κλινικές δοκιμές αξιολογούν ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, όπως οι ανταγωνιστές των υποδοχέων IL-6, ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. Σε ασθενείς με «καταιγίδα κυτταροκινών», που χαρακτηρίζεται από έντονη αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών, μπορεί να εξεταστεί η χρήση ανταγωνιστών υποδοχέα IL-6, κατά προτίμηση στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής, αν και αυτά τα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο δευτερογενών λοιμώξεων. Ο ρόλος των κορτικοστεροειδών παραμένει αμφιλεγόμενος και οι τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν συνιστούν τη χρήση τους, εκτός εάν υπάρχει άλλη ταυτόχρονη ένδειξη, όπως η επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου ή το σοκ που δεν ανταποκρίνεται σε αγγειοσυσπαστικά. Ωστόσο, η χρησιμότητά τους σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω σε κλινικές δοκιμές.
5. Ποια εγκεκριμένα φάρμακα έχουν επιπλέον πιθανή αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία του COVID-19;
Πολυάριθμοι παράγοντες δείχνουν δραστικότητα σε προκλινικές μελέτες έναντι νέων κορωνοϊών, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2. Ο έλεγχος βάσεων δεδομένων μικρών μορίων έχουν αναγνωρίσει χιλιάδες πιθανούς παράγοντες. Από αυτά, αρκετά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ποικιλίας άλλων νόσων (π.χ. HIV και αυτοάνοσες ασθένειες) έχουν προταθεί ως πιθανές θεραπευτικές επιλογές έναντι της λοίμωξης COVID-19. Η λοπιναβίρη / ριτοναβίρη και η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη είναι τα φάρμακα με τα περισσότερα κλινικά στοιχεία, είτε θετικά είτε αρνητικά. Μέχρι σήμερα, οι διαθέσιμες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές δεν έχουν δείξει ότι κανένα από αυτά τα φάρμακα είναι σαφώς αποτελεσματικό.
6. Υπάρχουν διαθέσιμα ερευνητικά φάρμακα για τη λοίμωξη COVID-19;
Η ρεμδεσιβίρη διατίθεται σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από COVID-19 μέσω εγγραφής σε κλινική δοκιμή ή αίτηση για πρόσβαση λόγω έκτακτης ανάγκης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν 3 τρέχουσες κλινικές δοκιμές που διαφοροποιούνται ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου (π.χ. μέτρια έναντι σοβαρής λοίμωξης) και το σχεδιασμό της μελέτης (π.χ. ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο ή όχι). Η πρόσβαση έκτακτης ανάγκης είναι διαθέσιμη μέσω ενός προγράμματος διευρυμένης πρόσβασης. Επίσης, μπορεί να γίνει χρήση για παρηγορητικούς λόγους σε έγκυες γυναίκες και παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών με επιβεβαιωμένο COVID-19 και σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου. Αντίστοιχα προγράμματα ελεγχόμενης πρόσβασης βρίσκονται σε εξέλιξη και στη χώρα μας.
Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη χώρα μας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, θεραπευτικά πρωτόκολλα που αξιολογούν το πιθανό όφελος της χορήγησης ορού από άτομα που έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 και έχουν ιαθεί, σε ασθενείς με μετρίως σοβαρή ή αρκετά σοβαρή νόσο COVID-19.
7. Πώς αποφασίζεται εάν ένας ασθενής με COVID-19 χρειάζεται ειδική θεραπεία ή θα πρέπει να λάβει μόνο υποστηρικτική φροντίδα;
Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στη συμμετοχή των ασθενών σε μια κλινική δοκιμή εάν πληροί τις προϋποθέσεις. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, οι ασθενείς που είναι σταθεροί ως εξωτερικοί ασθενείς ή δεν έχουν ενδείξεις ότι απαιτείται οξυγόνο ή παρουσία πνευμονίας στην απεικόνιση μπορούν δυνητικά να αντιμετωπιστούν μόνο με γενικά μέτρα και υποστηρικτική φροντίδα. Ασθενείς που έχουν ενδείξεις υποξίας ή πνευμονίας, ειδικά εκείνοι με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές της νόσου όπως ηλικία άνω των 65 ετών, καρδιακές ή πνευμονικές συννοσηρότητες και ανοσοκαταστολή, μπορεί να αντιμετωπιστούν με εξειδικευμένη θεραπεία με βάση και τους περιορισμούς που αναλύθηκαν ανωτέρω.
8. Ποιοι είναι οι περιορισμοί στη χρήση φαρμάκων, που έως σήμερα χρησιμοποιούνται σε άλλα νοσήματα, για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19;
Η χρήση των φαρμάκων σε διαφορετική ένδειξη από την εγκεκριμένη βασίζεται στην υπόθεση ότι τα οφέλη (προκλινικά / κλινικά στοιχεία) υπερτερούν των σχετιζόμενων κινδύνων (ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων). Ένας περιορισμός στη χρήση τους είναι η πιθανότητα αυτών των παραγόντων να προκαλέσουν οξεία τοξικότητα. Αυτή η οξεία τοξικότητα μπορεί να υπερτερεί του απροσδιόριστου οφέλους ενός συγκεκριμένου παράγοντα πχ ειδική αντιική αγωγή. Η επαυξημένη τοξικότητα με τη συνδυαστική θεραπεία, όπως η τοξικότητα στην καρδιά ή στο ήπαρ, δημιουργεί πιθανό πρόσθετο κίνδυνο και περιπλέκει την ανάλυση οφέλους/κινδύνου. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση κατά τη χορήγηση νέων φαρμάκων στους ασθενείς.
Dr. YORAMLASS: Ισραηλινός γιατρός, πολιτικός και πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας. Ήταν Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και στη δεκαετία του 1980 παρουσίαζε την επιστημονική τηλεοπτική εκπομπή Tatzpit.  Συνέντευξη στο Globes , 22 Μαρτίου 2020
«Όποιος πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα ξεμπερδέψουν με τους ιούς κάνει μεγάλο λάθος.»


Dr. JOELKETTNER:  Καθηγητής Κοινοτικών Επιστημών Υγείας και Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Manitoba, πρώην Υπεύθυνος Δημόσιας Υγείας στην επαρχία Manitoba και Ιατρικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τις Λοιμώξεις.
«Δεν έχω δει ποτέ και πουθενά κάτι που να μοιάζει μ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δεν μιλώ για την πανδημία, επειδή έχω δει 30 τέτοιες, μία κάθε χρόνο, που ονομάζονται επιδημίες γρίπης. Για άλλους ιούς που προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, δεν γνωρίζουμε πάντα τι είναι. Αλλά δεν έχω δει ποτέ μια τέτοια αντίδραση και προσπαθώ να καταλάβω γιατί».Dr. SUCHARITBHAKDI:  Μικροβιολόγος. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Mainz και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας και Υγιεινής. Είναι από τους πιο γνωστούς ερευνητές στη Γερμανία.
«Όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν στην αυτοκαταστροφή και στη συλλογική αυτοκτονία.  Ο τρομακτικός αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία απειλεί την ύπαρξη αμέτρητων ανθρώπων. 
Οι συνέπειες στην ιατρική περίθαλψη είναι βαθιές. Έχουν ήδη μειωθεί οι υπηρεσίες σε ασθενείς που τις έχουν ανάγκη, πλήθος λειτουργιών συρρικνώνονται, το προσωπικό του νοσοκομείου μειώνεται. Όλα αυτά θα επηρεάσουν βαθιά ολόκληρη την κοινωνία μας».

Dr. WOLFGANGWODARG:  Γερμανός γιατρός, ειδικός πνευμονολόγος. Πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2009 ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία της γρίπης των χοίρων.
«Οι πολιτικοί καθοδηγούνται από επιστήμονες, για τους οποίους το πιο σημαντικό είναι να αποσπάσουν χρήματα για τα ιδρύματά τους. Επιστήμονες που απλά ακολουθούν την κυρίαρχη τάση και θέλουν να πάρουν το μερτικό τους».Dr. PETERGOETZSCHE:  Καθηγητής Σχεδίασης και Ανάλυσης Κλινικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Ιδρυτής της Ιατρικής Συνεργασίας Cochrane. Έχει γράψει αρκετά βιβλία σχετικά με τη διαφθορά στον τομέα της ιατρικής και τη δύναμη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.
«Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι ποτέ κανείς δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα επιβάλλοντας υπερβολικά δρακόντεια μέτρα. Τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μόνο αν παρθούν ελάχιστα μέτρα. Αλλά οι πολιτικοί μας και όσοι εργάζονται για τη δημόσια υγεία κάνουν πολύ περισσότερα από όσα πρέπει να κάνουν.
Ποτέ δεν εφαρμόστηκαν τέτοια δρακόντεια μέτρα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας γρίπης, ούτε σ’ αυτή του 2009 και, προφανώς, δεν μπορούν να εφαρμόζονται κάθε χειμώνα, γιατί χειμώνες θα έχουμε όλο τον χρόνο κάπου στη γη και δεν μπορούμε να "κλειδώσουμε" ολόκληρο τον κόσμο μονίμως.
Εάν η επιδημία υποχωρήσει σύντομα, θα υπάρξει ένα πλήθος ανθρώπων που θα διεκδικήσουν εύσημα για αυτό. Και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα δρακόντεια μέτρα θα εφαρμοστούν ξανά την επόμενη φορά». Dr. ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Καθηγητής Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και της Επιστήμης Βιοϊατρικών Δεδομένων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford. Καθηγητής Στατιστικής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης του Στάνφορντ και συν-διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Meta-Research(METRICS). Είναι αρχισυντάκτης της Ευρωπαϊκής Επιθεώρησης Κλινικής Έρευνας.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts. Ως γιατρός, επιστήμονας και συγγραφέας έχει συνεισφέρει στην Ιατρική και την Επιδημιολογία που βασίζεται στην επιστήμη των δεδομένων και σε κλινική έρευνα.
Επιπλέον, είναι πρωτοπόρος στον τομέα της μετα-έρευνας και έχει αποδείξει ότι ένα μεγάλο μέρος των δημοσιευμένων μελετών δεν πληρούν τα επιστημονικά αποδεικτικά στάνταρντ.  Stat News, 17 Μαρτίου 2020
«Η μόνη περίπτωση που δοκιμάστηκε ένας ολόκληρος κλειστός πληθυσμός ήταν το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που όλοι οι επιβάτες του μπήκαν σε καραντίνα. Το ποσοστό θνησιμότητας σ’ αυτή την περίπτωση ήταν 1,0%. Και επρόκειτο για ένα πληθυσμό ηλικιωμένων στους οποίους ο θάνατος από την Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος…
Μπορεί το ποσοστό θνησιμότητας των περιπτώσεων Covid-19 να είναι τόσο χαμηλό; Όχι, λένε κάποιοι, δείχνοντας το υψηλό ποσοστό των ηλικιωμένων. Ωστόσο, ακόμη και μερικοί από τους λεγόμενους κορωνοϊούς που είναι ήπιοι ή συνήθεις και τους γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες, μπορούν να εμφανίσουν ποσοστά θνησιμότητας έως 8% όταν μολύνουν τους ηλικιωμένους σε νοσηλευτικά ιδρύματα…».


Dr. PIETROVERNAZZA:  Ελβετός γιατρός ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Καντονικό Νοσοκομείο St. Gallen και καθηγητής της Πολιτικής Υγείας.  St. Galler Tagblatt , 22 Μαρτίου 2020
«Εάν κλείσουμε τα σχολεία, θα εμποδίσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν γρήγορα ανοσία».


Dr. FRANKULRICHMONTGOMERY: Γερμανός ακτινολόγος. Πρώην Πρόεδρος του Γερμανικής Ιατρικού Εταιρείας και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Εταιρείας.  [ιατρική επιθεώρηση General Anzeiger , 18 Μαρτίου 2020]
«Δεν είμαι οπαδός του "κλειδώματος". Όποιος επιβάλλει ένα τέτοιο μέτρο, πρέπει επίσης να μας πει εάν, πότε και πώς έχει ξαναεπιβληθεί στο παρελθόν. Δεδομένου ότι πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό, αναρωτιέμαι πότε θα επιστρέψουμε στη φυσιολογική κατάσταση; 
Δεν μπορείτε να κρατήσετε τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας κλειστά μέχρι το τέλος του έτους και επιπλέον θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να γίνει διαθέσιμο κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο». Dr.  HENDRIKSTREECK:  Γερμανός καθηγητής της ιολογίας. Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας και Έρευνας για το HIV, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Ερευνητής του HIV, επιδημιολόγος και κλινικός ερευνητής.  [Frankfurter Allgemeine , 16 Μαρτίου 2020]
«Το νέο παθογόνο δεν είναι τόσο επικίνδυνο και, στην πραγματικότητα, είναι λιγότερο επικίνδυνο από το Sars-1. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται ότι ο ιός Sars-CoV-2 αναπαράγεται στις ανώτερες περιοχές του αναπνευστικού συστήματος, στην περιοχή του λαιμού, και είναι πιο μεταδοτικός γιατί "πηδάει από τον λαιμό στο λαιμό", ας το πω έτσι. Αλλά αυτό είναι επίσης και πλεονέκτημα: Επειδή ο Sars-1 αναπαράγεται στις κατώτερες περιοχές του αναπνευστικού, δεν είναι τόσο μεταδοτικός, αλλά προσβάλλει τους πνεύμονες, πράγμα που τον καθιστά πιο επικίνδυνο».


Dr.YANIS ROUSSEL: Ο Dr. Rousell και οι συνεργάτες του, ερευνητές από το Institut Hospitalo-universitaire pour Mediterranee Infection και το Institut de Recherche pour le Développement, Assistance Publique-Hôpitaux de Marseille, διεξήγαγαν μια μελέτη (που αξιολογήθηκε από ομότιμους), για τη θνησιμότητα του Coronavirus για λογαριασμό της γαλλικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Επενδύσεις για το Μέλλον»:
[«SARS-CoV-2: Φόβος εναντίον των Δεδομένων». / «SARS-CoV-2: fear versus data». International Journal of Antimicrobial Agents, 19 March 2020]
«Το πρόβλημα του SARS-CoV-2 είναι πιθανώς υπερεκτιμημένο, δεδομένου ότι 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αναπνευστικές λοιμώξεις κάθε χρόνο».Dr. DAVID KATZ:  Αμερικανός γιατρός. Ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale.  «Είναι ο αγώνας μας κατά του κορωνοϊού χειρότερος από τη νόσο;», New York Times, 20 Μαρτίου 2020

«Είμαι βαθύτατα προβληματισμένος από το γεγονός ότι οι κοινωνικές, οικονομικές και δημόσιες συνέπειες αυτής της σχεδόν ολικής κατάρρευσης των σχολείων και των επιχειρήσεων, και η απαγόρευση των συναναστροφών, θα είναι μακρόχρονες και καταστροφικές, ενδεχομένως σοβαρότερες από τις άμεσες επιπτώσεις του ίδιου του ιού. Η χρηματιστηριακή αγορά θα ορθοποδήσει με την πάροδο του χρόνου, αλλά πολλές επιχειρήσεις ποτέ δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν ποτέ. Η ανεργία, η φτώχεια και η απελπισία που θα προκύψουν, θα αποτελέσουν πρώτης τάξεως δεινά για τη δημόσια υγεία».


Dr.MICHAELOSTERHOLM: Καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.  [«Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα του covid-19:  Ένα εθνικό ‘κλείδωμα’ δεν αποτελεί θεραπεία». Washington Post, 21 Μαρτίου 2020].

«Εξετάστε τις συνέπειες της απονέκρωσης των γραφείων, σχολείων, συστημάτων μεταφοράς, εστιατορίων, ξενοδοχείων, καταστημάτων, θεάτρων, συναυλιών, αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων χώρων για ένα απροσδιόριστο διάστημα και τον εξαναγκασμό όλων των εργαζόμενων να προσφύγουν στο ταμείο ανεργίας. 
Το πιθανό αποτέλεσμα δεν θα ήταν απλώς μια δυσφορία, αλλά μια πλήρης οικονομική κατάρρευση με αμέτρητες μονίμως χαμένες θέσεις εργασίας, πολύ πριν αναπτυχθεί φυσική ανοσία ή καταστεί διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο…
Πιθανότατα, η καλύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν να συνεχίσουν να εργάζονται  τα άτομα «χαμηλού κινδύνου» που δεν έχουν σοβαρές ασθένειες προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργία σημαντικών τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας, και να δοθούν συμβουλές στα άτομα υψηλού κινδύνου να προστατευθούν μέσω της φυσικής αποστασιοποίησης, πράγμα που θα αύξανε την ικανότητά μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Με αυτό το σχέδιο μάχης, θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε σταδιακά την ανοσία, χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομική δομή πάνω στην οποία βασίζονται οι ζωές μας.»
Για αρνητικές επιπτώσεις της χλωροκίνης στην όραση προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά τη χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη ανέλυσε η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας
Ορισμένα από τα φάρμακα που χορηγούνται για να καταπολεμηθεί η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις στα μάτια, τονίζει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).
Σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους οφθαλμιάτρους αναφέρει ότι τα φάρμακα αυτά είναι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη. Και τα δύο εξετάζονται σε πολλές μελέτες παγκοσμίως ως θεραπεία για τους νοσηλευόμενους πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Η ΑΑΟ, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διότι σε πολλές από αυτές τις μελέτες χορηγούνται δόσεις των φαρμάκων οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας για μακροχρόνια χρήση. Για την πολυετή χρήση υδροξυχλωροκίνης, λ.χ., το όριο ασφαλείας είναι κάτω από 5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους, αναφέρει.
Ωστόσο για τον κορωνοϊό μπορεί να χορηγηθούν υψηλότερες δόσεις για μικρό χρονικό διάστημα. Κανείς δεν ξέρει ακόμα αν αυτές θα έχουν μη-αναστρέψιμες οφθαλμολογικές βλάβες. Οι βλάβες αυτές εντοπίζονται στην ωχρά κηλίδα, το τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση.
Επειδή υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, η ΑΑΟ τονίζει ότι οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για το ενδεχόμενο βλάβης στα μάτια τους πριν αρχίσουν να λαμβάνουν χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη. Συνιστά επίσης να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ιστορικό αμφιβληστροειδοπάθειας στους ασθενείς με COVID-19, πριν ληφθεί απόφαση για το αν θα υποβληθούν στη θεραπεία ή όχι.
Η προειδοποίηση αυτή καθίσταται ακόμα σημαντικότερη για όσους αποπειρώνται να λάβουν μόνοι τους το ένα ή το άλλο φάρμακο, τονίζει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Αυτό δεν πρέπει να το κάνουν ποτέ, υπογραμμίζει. Ο Δρ. Κανελλόπουλος εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς.

 ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ1 σχόλιο :

 1. Στο πειραματικό αντιϊκού φαρμάκου «Remdesivir» της αμερικανικής φαρμακευτικής «Gilead» κρύβονται οι ελπίδες της ανθρωπότητας για την «πάταξη» της πανδημίας;
  Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Newsweek», το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δοκίμασε το νέο φάρμακο σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα του κορωνοϊού και στους περισσότερους αντιμετωπίσθηκε γρήγορα ο υψηλός πυρετός και τα συμπτώματα του αναπνευστικού, ενώ η νοσηλεία τους ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα!
  Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της Gilead εκτινάχθηκε περισσότερο από 15% σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.
  «Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο κι αυτό είναι υπέροχο. Χάσαμε μόνο δύο ασθενείς», ανέφερε η ειδικός των μολυσματικών ασθενειών Καθλίν Μιουλέιν σε βίντεο που επικαλείται το δημοσίευμα.
  Στη πρώτη κλινική στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου συμμετείχαν 125 ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας και από αυτούς, οι 113 ήταν σε σοβαρή κατάσταση.
  H Gilead αναμένει τα στοιχεία από τη «φάση 3» στους ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά να είναι διαθέσιμα στα τέλη του μήνα και επιπλέον δεδομένα από άλλες μελέτες να γίνουν διαθέσιμα το Μάιο.
  Σύμφωνα με την εταιρεία, στις κλινικές δοκιμές της θα συμμετέχουν συνολικά τέσσερις χιλιάδες εθελοντές.
  Επιπρόσθετα δεδομένα άλλων κλινικών δοκιμών του Remdesivir έδειξαν πως το 68% των ασθενών που είχαν διαγνωσθεί με κορωνοϊό και ήταν σε σοβαρή κατάσταση παρουσίασαν καλύτερη εικόνα, το 15% επιδεινώθηκε και το 13% από αυτούς υπέκυψε.
  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «New England Journal of Medicine», παρ' όλο που η εν λόγω μελέτη είχε περιορισμούς που αποκλείουν «οριστικά συμπεράσματα», επισημαίνει πως το Remdesivir «μπορεί να έχει κλινικό όφελος σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά από τον COVID-19».
  Αναλυτές τονίζουν ότι η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου θα μπορούσε να επισπεύσει την απόσυρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...