Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΔΙΝΕΙ ΑΝΟΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ  ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. Η ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΟΞΥΝΕΙΑ ΕΝΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΑΪΝΙΟΥ, ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΕ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ.Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, είναι ο έβδομος κορωνοϊός μαζί με τους SARS-CoV (νόσος SARS), MERS-CoV (νόσος MERS), που μπορεί να μολύνει ανθρώπους. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες φαίνεται ότι η έκθεση στους κορωνοϊούς SARS-CoV και MERS μπορεί να επάγει ανοσία για περίπου 2  (ίσως και 3 στον MERS)  έτη, η οποία στη συνέχεια υποχωρεί.


Για τον νυν κορωνοϊό αναλύσεις μαθηματικών μοντέλων δείχνουν ότι ίσως επάγει επίπεδα ανοσίας παρόμοια με τους εποχικούς κορωνοϊούς δηλαδή περίπου για 1 χρόνο, αν και για άτομα που δεν εμφάνισαν ή εμφάνισαν πολύ ήπια συμπτώματα (ασυμπωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς) τα ερωτήματα σχετικά με την πιθανολογούμενη έκταση της ανοσίας δεν έχουν απαντηθεί. Όπως οι περισσότεροι RNA ιοί έτσι και ο κοροωοϊός που προκαλεί την COVID-19 εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα στο γενετικό του υλικό και τάση για δημιουργία μεταλλάξεων.
Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης βρέθηκε ότι τα διαφορετικά στελέχη του ιού που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη είναι κυρίως ευρωπαϊκής (και όχι κινέζικης) προέλευσης. Στη μελέτη αυτή επίσης βρέθηκαν ομάδες γενετικά «συγγενών» ιών που απομονώθηκαν από ασθενείς που διέμεναν σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης.

Τα μαθηματικά μοντέλα για τον κορωνοϊό δείχνουν ότι όσοι έχουν κολλήσει τον ιό θα έχουν ανοσία για έναν χρόνο, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός παρουσιάζει μεταλλάξεις, κάτι που σημαίνει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς. 

Προκειμένου να διευκρινιστεί όσο γίνεται περισσότερο το θέμα αυτό, οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τρουγκάκος, Ευστάθιος Καστρίτης, Δημήτρης Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος ανασκόπησαν τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Οι πρωτεΐνες είναι το κύριο δομικό-λειτουργικό στοιχείο όλων των οργανισμών της βιόσφαιρας. Είναι μεγάλα μόρια (μακρομόρια) που αποτελούνται από αμινοξέα. Η πληροφορία για την κατασκευή τους κωδικοποιείται στο γενετικό υλικό των οργανισμών, δηλαδή στο DNA (όπως στον άνθρωπο) ή στο RNA για τον κορωνοϊό. Επομένως αλλαγές στον κώδικα του DNA ή του RNA όσον αφορά τον κορωνοϊό, δημιουργούν τις λεγόμενες μεταλλάξεις, κάποιες από τις οποίες οδηγούν και σε αλλαγές στην παραγόμενη πρωτεΐνη.
Τόσο η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα ιό ή μικρόβιο όσο και η παραγωγή εμβολίων βασίζεται κυρίως στη δημιουργία αντισωμάτων. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες οι οποίες παράγονται από τον οργανισμό (από ένα ειδικό τμήμα του ανοσοποιητικού) και οι οποίες αναγνωρίζουν κάποιες πρωτεΐνες του εισβολέα που βρίσκονται στην επιφάνεια του (επιφανειακά αντιγόνα) (όπως π.χ. συμβαίνει με ορισμένες πρωτεΐνες του κορωνοϊού).

Το γενετικό υλικό του εισβολέα υφίσταται μεταλλάξεις

Η αναγνώριση αυτών των αντιγόνων είναι σημαντική για την αδρανοποίηση του εισβολέα (του ιού) από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως αν το γενετικό υλικό του εισβολέα αλλάζει (δηλαδή υφίσταται μεταλλάξεις), και ιδιαίτερα αν αυτές συμβαίνουν με ταχύ ρυθμό, αυτό θα προκαλεί μεταβολές στα επιφανειακά του αντιγόνα που έχει μάθει να αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό προκαλώντας έτσι μερική ή ολική απώλεια της ανοσοποίησης, δηλαδή τα αντισώματα που ήδη κυκλοφορούν και παράγονται για τον ιό, δεν μπορούν πλέον να τον αναγνωρίσουν και να τον εξουδετερώσουν αχρηστεύοντας έτσι ένα ενδεχόμενο εμβόλιο. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο ιός της γρίπης. Έτσι, και στους τρεις τύπους ιών που την προκαλούν γρίπη [τύποι A, B (κυρίως) και C] παρατηρείται υψηλός ρυθμός μεταλλάξεων, δηλαδή οι ιοί αλλάζουν συνεχώς.
Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται τόσο με την ανάπτυξη αντοχής σε αντιϊικά φάρμακα, όσο και εξασθένηση ανοσοποίησης σε βάθος χρόνου με αποτέλεσμα να υπάρχει η ανάγκη η σύνθεση του εμβολίου να αλλάζει κάθε χρόνο. Ειδικότερα, ο ιός της γρίπης «αλλάζει» τόσο συχνά που τα αντισώματα που παράγονται έναντι ενός στελέχους γρίπης (μετά από νόσηση ή μετά από εμβόλιο) εξασθενούν σημαντικά με το χρόνο λόγω του ότι δεν επικρατούν κάθε χρόνο τα ίδια στελέχη γρίπης, αλλά στελέχη με λίγο διαφορετικές πρωτεΐνες στην επιφάνεια, που ξεφεύγουν από τα αντισώματα που είχαν παραχθεί.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, όπου μελετήθηκε το φορτίο μολυσματικών ιϊκών σωματιδίων σε διάφορους ιστούς, βρέθηκαν στον ίδιο ασθενή πληθυσμοί ιών που ήταν διαφορετικοί γενετικά, σε δείγματα από φάρυγγα ή πνεύμονα. Υπάρχουν πάντως και αναφορές από αναλύσεις όλου του γενετικού υλικού (πλήρες γονιδιώμα) του ιού που δείχνουν σχετικά μικρό ρυθμό μεταλλαγών. Είναι όμως σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν επηρεάζουν όλες αυτές οι μεταλλάξεις τα εξωτερικά αντιγόνα του ιού, δηλαδή τις πρωτεΐνες που «βλέπει» και αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες από αυτές τις πρωτεΐνες του ιού χρησιμοποιούνται από τον ιό προκειμένου να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα οπότε εάν αλλάξουν σημαντικά, τότε ο ιός δεν θα μπορεί να συνδεθεί και να αλληλοεπιδράσει με τους υποδοχείς που υπάρχουν στα ανθρώπινα κύτταρα.
Αυτή η σύνδεση είναι απαραίτητη για τον ιό, ώστε να μπορέσει να εισέλθει μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Πράγματι σε πολύ πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science δημοσιεύθηκαν δεδομένα σχετικά με ένα αντίσωμα που είχε απομονωθεί 2 δεκαετίες πριν, από ένα ασθενή που νόσησε από τη νόσο SARS. Το αντίσωμα αυτό βρέθηκε να αναγνωρίζει τον νέο κορωνοϊό, αλλά δυστυχώς η αλληλεπίδραση δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να μπορέσει να τον αδρανοποιήσει και να αποτρέψει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων. 
Ένα σημαντικό εύρημα στη μελέτη αυτή είναι ότι το αντίσωμα αυτό προσδένεται σε μια περιοχή που είναι πολύ όμοια μεταξύ του ιού SARS-CoV και το νέου κορωνοϊού
Η περιοχή αυτή αποκαλύπτεται μόνο όταν ο ιός πρόκειται να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, οπότε ένα ενδεχόμενο εμβόλιο θα μπορούσε να στοχεύσει αυτό το τμήμα της συγκεκριμένης ιϊκής πρωτεΐνης -απλά θα πρέπει να προσδένεται πιο ισχυρά προκειμένου να μπορεί να αδρανοποιεί τον ιό. Στην παρούσα φάση η συγκεκριμένη ομάδα απομονώνει αντισώματα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 προκειμένου να μελετήσει τις θέσεις πρόσδεσης τους στις εξωτερικές πρωτεΐνες του ιού.

Το εμβόλιο θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς;

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, εάν ο ιός εμφανίζει σχετικά συχνά μεταλλάξεις, ακόμα και εάν παρασκευαστεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, αυτό είναι πιθανό να χρειάζεται συχνή ανανέωση (όπως π.χ με το εμβόλιο της γρίπης που ανανεώνεται κάθε χρόνο) ώστε να περιέχει πρωτεΐνες από νεότερα στελέχη του ιού.
Ένα άλλο ενδεχόμενο, αν ο ρυθμός των μεταλλάξεων βρεθεί ότι είναι πιο γρήγορος είναι ότι η παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου μπορεί να γίνει πιο δύσκολη, ενώ η νόσηση με COVID-19 δεν θα εξασφαλίζει μακρά ανοσία (κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους ιούς, όπως της γρίπης). Τέλος, μεταλλάξεις που αφορούν σε πρωτεΐνες του ιού που θα αποτελέσουν στόχους για αντι-ιϊκά φάρμακα μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη αντοχής στα φάρμακα αυτά και την ανάγκη για την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών φαρμάκων, που θα χορηγούνται σε συνδυασμό και ανάλογα με το γενετικό προφίλ του ιού σε κάθε άνθρωπο (όπως π.χ. στην λοίμωξη με τον ιό HIV).Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΟΔΡΑ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ.

1. Δεν μπορείς να φύγεις από το σπίτι σου, αλλά όταν πρέπει να φύγεις, μπορείς να φύγεις.
2. Το να φοράς μάσκα είναι εντελώς άχρηστο, αλλά ίσως είναι καλύτερο να τη φοράς, γιατί μπορείς να προστατευτείς, αλλά ίσως μπλοκάρει τον ιό μόνο προς τα έξω, αλλά ίσως και λίγο προς τα μέσα.
3. Τα καταστήματα και οι πάροχοι υπηρεσιών είναι κλειστά, εκτός από αυτά που είναι ανοιχτά.
4. Μην πηγαίνεις στο νοσοκομείο για εξέταση εκτός εάν χρειαστεί να πάς εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τα ιατρεία, να πηγαίνεις εκεί, μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εκτός εάν είσαι πολύ άρρωστος.
5. Ο συγκεκριμένος ιός είναι θανατηφόρος, αλλά όχι και τόσο τρομακτικός, αλλά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ακόμη και παγκόσμια καταστροφή.
6. Τα γάντια δεν βοηθούν, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα.
7. Όλοι μένουμε σπίτι, αλλά είναι σημαντικό να βγούμε στον καθαρό αέρα.
8. Δεν υπάρχει έλλειψη αγαθών στα καταστήματα, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να αγοράσεις το βράδυ. Ή το πρωί. Ή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
9. Ο ιός δεν είναι επιβλαβής για τα παιδιά ή για τους νέους, εκτός από εκείνους που αρρωσταίνουν από αυτό.
10. Εάν αρρωστήσεις, μπορεί να έχεις διάφορα συμπτώματα, αλλά μπορεί επίσης να αρρωστήσεις χωρίς συμπτώματα. Μπορεί και να έχεις συμπτώματα χωρίς να αρρωστήσεις.
11. Δεν μπορείς να πας σε ένα εστιατόριο, αλλά μπορείς να παραγγείλεις φαγητό στο σπίτι που μπορεί να έχει παρασκευαστεί από άτομα που δεν φορούσαν μάσκα προσώπου ή γάντια. Ή κανένα. Ή όταν τα φορούσαν, έβηχαν.
12. Ο ιός παραμένει ενεργός σε διαφορετικές επιφάνειες για 2 ώρες. Ή για 3, 4, 6, 18 ώρες. Ή είπαμε ημέρες;
13. Υπολογίζουμε τον αριθμό των θανάτων, ακόμη και το ποσοστό θνησιμότητας, αλλά δεν έχουμε ιδέα με τι να το συγκρίνουμε, επειδή δεν γνωρίζουμε πόσοι αρρώστησαν.
14. Δεν υπάρχει φάρμακο, εκτός από φάρμακα που μπορεί να υπάρχουν ήδη, τα οποία μπορεί να μην είναι επικίνδυνα, φυσικά, μόνο εάν κάποιος δεν παίρνει πολύ.
15. Πρέπει να μείνουμε σπίτι μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός. Αλλά αυτός θα εξαφανιστεί μόνο όταν υπάρχει ανοσία της αγέλης. Για αυτό όμως θα πρέπει να συναντηθούμε με άλλους.
16. Νόσησαν κάποιοι αλλοδαποί στην Ελλάδα, αλλά δεν νόσησαν όλοι οι υπόλοιποι που ήταν σε στενή επαφή μαζί τους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προχθές δημοσιογράφος στην καθιερωμένη συνέντευξη διάβασε τα στοιχεία της κοινής γρίπης του 2018: «497 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και 2.500 άνθρωποι πέθαναν. Τότε δεν ήταν πανδημία»; Ο σαφής Τσιόδρας δεν απάντησε.ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...