Σάββατο, 25 Απριλίου 2020

Η ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗΣ ΑΙΓΗΙΔΟΣ. ΟΤΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Η ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΥΠΕΡΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΝ. ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΧΕΡΣΑΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΓΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΓΗ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ.


Η νέα ήπειρος θα είχε όνομα Ατλαντρόπα. Θα προέκυπτε από τη συνένωση της Αφρικής και της Ευρώπης. Πίσω από το μεγαλειώδες  και  ταυτόχρονα  εξωφρενικό σχέδιο ήταν ο γερμανός αρχιτέκτονας Herman Sörgel που έκανε τα πάντα για να προωθήσει την ιδέα του από το 1928 έως το και τον θάνατό του, το 1952.


 
Η ιδέα του ήταν ότι μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929, η μόνη λύση ήταν η συνένωση της Ευρώπης με την Αφρική που θα έδινε λύση σε πληθώρα προβλημάτων εκείνης της εποχής, ακόμα και στη μεταφορά του πετρελαίου.
 
Η ιδέα του είχε συζητηθεί ακόμα και στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και προέβλεπε ένα γιγαντιαίο φράγμα στο Γιβραλτάρ που θα σταματούσε τη ροή από τον Ατλαντικό. Εκεί θα δημιουργούσαν ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που θα εκμεταλλευόταν την πίεση του ωκεανού προς τη Μεσόγειo.


Η Σικελία θα προσέγγιζε την Αφρική και θα επικοινωνούσε εύκολα με την Τυνησία με μια μεγάλη γέφυρα. Ακολούθως θα γίνονταν φράγματα στον Βόσπορο και τον Νείλο. 

Στο χάρτη τα Ελληνικά νησιά θα εξαφανίζονταν σταδιακά και θα συνενώνονταν με την ηπειρωτική γη.
Η  Κρήτη  πιθανόν  μέσω  των  Αντικυθήρων  και  των  Κυθήρων θα  ενώνονταν  με  την  Πελοπόννησο.
Η  Αιγηίς  του  13.000  π.Χ.  δηλαδή  η  βυθισθείσα  Ατλαντίς θα  ξαναδημιουργούνταν.  

Ο  προϊστορικός  πολιτισμός  των  Ατλάντων στο  κέντρο  του  Αιγαίου,  που  γέννησε  τον  Ελληνισμό, θα ξαναερχόταν  στην  επιφάνεια.   
Η ιδέα για την Atlantropa δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το σχέδιο έμεινε στα συρτάρια. 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...