Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. αλλά μόνο στο Ιόνιο και μόνο προς τα δυτικά». Μία γελοία, προπαγανδιστική και άχρηστη «διευκρίνιση» η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο προς τα ...δυτικά, δηλαδή μόνο στις ακτές που βρίσκονται απέναντι από την Ιταλία. Ο πρωθυπουργός, θέλει να μεγαλώσει την χώρα, από τα δυτικά, για να την μικρύνει ενδεχομένως από τα ανατολικά. ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΥΛΗ: «ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ».


Η τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια μόνο στο Ιόνιο είναι μία ανούσια και βλαπτική κίνηση, αφού οι Ιταλοί έτσι κι αλλιώς, βάση της συμφωνίας οριοθέτησης που υπέγραψε η κυβέρνηση, έχουν το δικαιώματα αλιείας στα 6 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, ενώ πλέον η Αθήνα αναγνωρίζει πως δεν δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο χωρίς την άδεια της Τουρκίας. 

Μάλιστα η κυβέρνηση δεν τόλμησε καν να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της ύδατα στο Ιόνιο, προς τα βόρεια καθώς δεν θέλει να «ενοχλήσει» τους Αλβανούς.
Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε αντίθεση με την οριοθέτηση ΑΟΖ είναι μία μονομερής ενέργεια και δεν χρειάζεται τη συμφωνία κάποιου άλλου κράτους.
Άραγε γιατί δεν επεκτάθηκαν στα 12 ναυτικά μίλια και τα χωρικά ύδατα της Κρήτης, εφόσον μάλιστα πλέον υπάρχει και η συμφωνία με την Αίγυπτο;

Όχι μόνο η Ελλάδα δεν μεγάλωσε σήμερα αλλά ουσιαστικά αναγνώρισε όλους τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για το Αιγαίο. Με  την  σημερινή  του  πράξη  ο  Κούλης  ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι το Αιγαίο δεν υπόκειται στο διεθνές δίκαιο, όπως  ακριβώς  υποστηρίζει η Τουρκία.  Πρόκειται  για μια καταστροφική απόφαση που πάρθηκε χωρίς κανέναν λόγο,  με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας έτοιμες να διαλύσουν την Τουρκία. Για ποιο λόγο αυτή η ηττοπάθεια για ποιον λόγο αυτός ο ο διαχρονικός  ανθελληνισμός των κυβερνήσεών μας; Μιλάμε για νέα Ίμια,  μια τραγική ήττα και παράδοση.

19 Αυγούστου 2020
Ουδέτερη ζώνη για 28 νησιά του Αιγαίου! 
 
Από τον Μανώλη Κοττάκη  ΕΣΤΙΑ:  «... κυοφορείται μια συμφωνία «ειρήνης» μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας με την οποία η Ελλάς θα κληθεί:  Να εγκαταλείψει ρητώς με διεθνή συνθήκη το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο».

Ο Καθηγητής Νομικής, πρώην Έλληνας ΥΠΕΞ (επί κυβερνήσεως Σημίτη) και
πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του
Ανθρώπου, κ. Χρ. Ροζάκης, έχει ήδη εκφράσει την άποψη (Καθημερινή,
24.2.2020) ότι μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας δεν
μπορεί να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα αντισυμβαλλόμενης χώρας.

Αν αυτό ισχύει, αν κάνουμε επέκταση μόνο στο Ιόνιο και ύστερα οριοθετήσουμε ΑΟΖ, δεν μπορούμε πλέον να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα πουθενά αλλού. Ούτε προς Αλβανία, ούτε προς Λιβύη, ούτε προς Αιγαίο.
Δηλαδή ενώ φαίνεται πως επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα, ουσιαστικά θα μείνουμε για πάντα στα 6 μίλια στις περιοχές που μας ενδιαφέρουν.Επέκταση ΟΛΩΝ των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια! Το Αιγαίο κλειστή ελληνική θάλασσα

Η εθνικά επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη εκχωρεί και πάλι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, όπως έκανε με την μείωση της επήρειας των νησιών μας στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. Αυτή τη φορά έχουν σειρά τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών του Αιγαίου πελάγους, που διαχωρίζονται από αυτά του Ιονίου, μέσω της μερικής επέκτασης των χωρικών μας υδάτων.

Αντί ο Μητσοτάκης να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση όλων των χωρικών μας υδάτων, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει, ακολουθεί τα κελεύσματα των τούρκων και ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ! Η προδοσία της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει προηγούμενο. Για να κατανοήσετε το μέγεθος της αθλιότητάς τους, όταν ο Τσίπρας είχε αναγγείλει ανάλογη ενέργεια μόνο για το Ιόνιο (ενέργεια που δεν προχώρησε ποτέ) οι νεοδημοκράτες ήταν στα κάγκελα και διαμαρτύρονταν (και καλά έκαναν).

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ για την Πατρίδα απαιτούν την άμεση επέκταση ΟΛΩΝ των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια! Να εφαρμοστεί τώρα το Διεθνές Δίκαιο και να παταχθεί πάραυτα η τουρκική προκλητικότητα! Το Αιγαίο δεν είναι γκρίζα ζώνη, είναι ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!Ηλίας Κονοφάγος : Παραχωρήσαμε το 75% της “κοιλάδας του Ηροδότου” με αξία κοιτασμάτων από 300 έως 400 δις.
 
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη, ο Καθηγητής και Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Ηλίας Κονοφάγος, αναφέρει με λεπτομέρειες πως παραχωρήσαμε στην Αίγυπτο το 75 % των κοιτασμάτων της κοιλάδας του Ηροδότου(ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΜΑΧΙΟ) το οποίο υπολογίζεται σε σημερινή αξία 300 έως 400 δισεκατομμύρια.

 
Ε.Βενιζέλος: «Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν συνιστά αντιδιαστολή προς το Αιγαίο».

Στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τα όσα έγραψε, στο Facebook, δεν αμφιβάλλει για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τη συμβουλεύει να καλέσει όσες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν ήδη χωρικά ύδατα 12 ν.μ. να τα επεκτείνουν.
Αναλυτικά όλα όσα έγραψε: «Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε εξαγγείλει το 2018 την πρόθεσή της να προβεί σε μερική επέκταση στα 12 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, είχα αντιταχθεί επισημαίνοντας ότι μια παρόμοια κίνηση επιτρέπει την αντιδιαστολή με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και ο εκπρόσωπος της ΝΔ είχε διατυπώσει τότε την ίδια θέση.
Ουδείς είχε θεωρήσει τα τελευταία 46 χρόνια ότι υπήρχαν αντιρρήσεις ως προς την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από την Ιταλία και την Αλβανία, δύο χώρες που έχουν προ πολλού χωρικά ύδατα 12 ν.μ. Το γεγονός αυτό δεν μας εμπόδισε άλλωστε να συνάψουμε το 1977 με την Ιταλία τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και να υπογράψουμε το 2009 τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία που δυστυχώς υπαναχώρησε.
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν την εύκολη κίνηση της μερικής επέκτασης των χωρικών υδάτων "προς Δυσμάς" για να μη υπάρξει αντιδιαστολή "προς Ανατολάς" και κυρίως για να μη θεωρηθεί ότι γίνεται έμμεσα αποδεκτή η θεωρία περί "ειδικών περιστάσεων" στο Αιγαίο.
Δεν αμφιβάλλω για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Επιμένω όμως στην ανάγκη να υπάρχει στρατηγικός ειρμός.
Ως τώρα έχουμε :
Πρώτον, μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο δυτικά του 28ου μεσημβρινού, όχι όμως στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπου επί εβδομάδες τώρα αναπτύσσεται η τουρκική προκλητικότητα και όπου η Ελλάδα υπερασπίζεται με τον στόλο της τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας θεωρώντας ότι έχει πλήρη επήρεια το νησιωτικό συγκρότημα Καστελλόριζου μέχρι τα απώτατα όρια.
Δεύτερον, μερική ανακήρυξη ΑΟΖ αμέσως για την περιοχή που οριοθετήθηκε με την Αίγυπτο και όταν εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα στην περιοχή που οριοθετήθηκε με την Ιταλία, όχι όμως στις περιοχές όπου δεν έχει γίνει οριοθέτηση.
Τρίτον, μερική επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. μόνο στο Ιόνιο.
Εφόσον στόχος μας είναι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τη μόνη νομική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ή από κοινού προσφυγή στη Χάγη, πρέπει να εντάσσουμε όλες τις "μερικές" κινήσεις σε ένα σχεδιασμό που διατηρεί και ενισχύει τη βασική μας επιχειρηματολογία.
Υπό τις παρούσες συνεπώς συνθήκες και εφόσον η κυβέρνηση επιλέγει αυτές τις "μερικές" κινήσεις, θεωρώ αναγκαίο να προβεί στη ρητή δήλωση ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν συνιστά αντιδιαστολή προς το Αιγαίο.
Επιπλέον θεωρώ ότι τώρα πλέον η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καλέσει όσες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν ήδη χωρικά ύδατα 12 ν.μ. να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα ώστε όλες οι χώρες της περιοχής να βρίσκονται στην ίδια θέση. Αυτό αφορά πρωτίστως την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτή είναι τώρα η κρίσιμη περιοχή και όχι το Ιόνιο».


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια :

 1. 27 Αυγούστου 479 π.Χ.: Η Μάχη των Πλαταιών.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιαλλουρίδης: Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
  «Πρόκειται για ελλιπή κίνηση της ελληνικής διπλωματίας. Θα έπρεπε να κάνει την επέκταση τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή στέλνει λάθος μήνυμα η Ελλάδα προς την απέναντι πλευρά. Δείχνει ότι φοβάται να κάνει κάτι τέτοιο στο Αιγαίο, λόγω Τουρκίας που έχει διακηρύξει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν casus belli, ενώ αισθάνεται ασφαλής στο Ιόνιο με την Ιταλία. Θα έπρεπε να γίνει εφ’ όλης της ύλης και όχι μερικώς» τόνισε μεταξύ άλλων.
  Αιγιαλίτιδα ζώνη, γνωστή και με τις ονομασίες χωρικά ύδατα ή χωρική θάλασσα, χαρακτηρίζεται η θαλάσσια επικράτεια της χώρας ως συνέχεια του εδάφους της. Αποτελεί χώρος θαλάσσιας κυριαρχίας, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται το νερό, ο βυθός, το υπέδαφος καθώς και ο υπερκείμενος εναέριος χώρος.
  Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, όλα τα κράτη του κόσμου -εκτός από την Ελλάδα- προέβησαν σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια. Η αποτύπωση του εν λόγω εθιμικού κανόνα έγινε και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...