Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020

Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΙΛΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ. ΝΑΥΑΡΧΟΣ (!) ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ».


 
Σύμφωνα  με  τον  ναύαρχο (!)  Διακόπουλο  στην κυβέρνηση  της  Τουρκίας  υπάρχει  ανεπτυγμένη  η  κουλτούρα  συμβιβασμών.  Έτσι  η  Ελλάς  απαιτεί,  εδώ   και  τώρα  από  την Τουρκία,  να της  δοθεί  η  Κωνσταντινούπολη,  η  Σμύρνη  και  ο  Πόντος.   Τελικά δέχονται  να  μας  παραδώσουν  την  Πόλη,  όχι  όμως  και  την  Σμύρνη  και  τον  Πόντο,  πράγμα  που μας  ικανοποιεί  μερικώς  και  για  λίγο  καιρό…ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  «Στην Ελλάδα, ιστορικά και κοινωνικά αν θέλετε, δεν είναι εμπεδωμένη η νοοτροπία του συμβιβασμού και της συναίνεσης, ειδικά σε θέματα που προσεγγίζουμε με συναίσθημα και όχι με λογική. Αυτό το έχουμε πληρώσει ιστορικά και στο εσωτερικό με τους εμφύλιους πολέμους και στις διεθνείς μας σχέσεις με χαμένες ευκαιρίες για επωφελείς συμβιβασμούς σε εθνικά θέματα. Υπάρχει και μια άγνοια ή ημιμάθεια σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο, που αναπαράγεται μέσω των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων. Η κουλτούρα του Διεθνούς Δικαίου είναι μια κουλτούρα συμβιβασμού».

Νομίζει  κανείς  ότι  μιλάει  ο  ναύαρχος  (!)  Διακόπουλος   για  συμβιβασμούς  στην  τιμή  του  κεφαλίσιου  τυριού.   
ΚΟΥΛΗ  ΚΑΙ  ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΕ,  ο  συμβιβασμός  γίνεται  στα  οικονομικά  θέματα,  αλλά  ακόμη  και  κει  επιθυμείς  και  χειρίζεσαι  το  ζήτημα,  αν  είσαι  έξυπνος,  έτσι  ώστε  να  πάρεις  την  μέγιστη  συμφέρουσα  τιμή  για  το  προϊόν.  Τι  είδους  συμβιβασμός  υπάρχει  σε  παράδοση  εθνικής  κυριαρχίας;  Τι  είδους  συμβιβασμό  να  ζητούσε  ο  Μεταξάς  την  νύχτα  της  28ης  Οκτωβρίου  1940;

Ας  το  θέσουμε  αλλιώς:  Η  Ελλάς  απαιτεί  εδώ   και  τώρα  από  την Τουρκία  να της  δοθεί  η  Κωνσταντινούπολη,  η  Σμύρνη  και  ο  Πόντος.  Στην κυβέρνηση  της  Τουρκίας  υπάρχει  ανεπτυγμένη  η  κουλτούρα  συμβιβασμών  και  δέχονται  να  μας  παραδώσουν  την  Πόλη,   όχι  όμως  και  την  Σμύρνη  και  τον  Πόντο.  (Καθημερινά  τα  τελευταία  χρόνια  η  Τουρκία  ζητάει  το  Καστελόριζο,   την  Κρήτη,  την  Γαύδο,  την Θράκη,  την  Θεσσαλονίκη,  κλπ.  Αυτοί  οι  Έλληνες  επιτέλους  πότε  θα  αναπτύξουν  κουλτούρα  συμβιβασμών;).    

Γιατί  δεν  το  χειρίζεται  έτσι η  Ελληνική  κυβέρνηση;  Γιατί  πάντα  οι  άλλοι  θέλουν  κάτι  από  μας  και  εμείς  πρέπει  να  αποκτήσουμε  κουλτούρα  συμβιβασμών  και  να  δώσουμε  κάτι;  Γιατί  τα τελευταία  50  χρόνια  όλοι  ζητούν   κάτι  από  μας;  Γιατί δεν  απαιτούμε  και  μεις  από  τους  άλλους;  Να  ζητήσουμε π.χ.  την  Πόλη.  Έστω  για  να  δούμε  πόση  κουλτούρα  συμβιβασμών  έχουν  οι  άλλοι.


ΣΗΜΕΡΙΝΗ  ΕΙΔΗΣΗ:  Θράκη - Ψευδομουφτής Α.Μέτε: «Περήφανοι που έχουμε μια πατρίδα σαν την Τουρκία».   

Κούλη  και  Διακόπουλεαναπτύξτε  τώρα  κουλτούρα  συμβιβασμών  για  την  Θράκη  και  με  τον  Μέτε  και  κάθε  Μέτε.  

Η  Ελλάς  όμως  δεν  διεκδικεί  τίποτε.  Μέχρι  να  της  τα  πάρουν  όλα…


ΣΗΜΕΡΑ  Ο  ΚΟΥΛΗΣ  παραδέχτηκε δια του στόματος του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Αντιναυάρχου ε.α  Αλέξανδρου Διακόπουλου ότι το Oruc Reis παραβίασε την ελληνική εθνική κυριαρχία.
Μιλώντας το OPEN είπε:
«Έχει κάνει έρευνες. Το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο όμως. Έχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του.
Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Όταν εμείς το “σηκώσαμε” ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες.
Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει βγάλει δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από ‘κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση». 

Λίγο αργότερα προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση με την οποία επιχείρησε να ανασκευάσει τις πρότερες δηλώσεις προφανώς επειδή στο Μαξίμου υπήρξε εκνευρισμός.

Τι δήλωσε πριν λίγο: 
«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.
Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε "προσπάθεια" ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, "πραγματοποίηση", με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.»
Μόνο που οι πρώτες δηλώσεις μένουν γιατί αυτές είναι οι πιο αυθόρμητες και έχουν περάσει από επεξεργασία.
Το δικό μας ερώτημα είναι, επιτέλους θα αντιδράσουμε; Ή θα δεχόμαστε συνέχεια τα πάντα με ακαθόριστες «κόκκινες γραμμές»;

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Υ.Γ.


Διαβάστε  με  ποιόν  τρόπο  η  βδέλλα  της  μαφιόζικης  πολιτικής  οικογενειοκρατίας  κρατάει  σκλαβωμένο  τον  Ελληνικό  λαό.


Τέλος στο παρασιτικό πολιτικό προσωπικό

Γράφει ο Σταύρος Καλεντερίδης – Διεθνολόγος
stavros.kal@gmail.com


Υπάρχει μια γνωστή ανοιχτή πληγή στον κρατικό μηχανισμό, η οποία ενισχύει την κομματοκρατία και το πελατειακό κράτος, επιβαρύνοντας του φορολογούμενους και την εθνική οικονομία.
Πρόκειται για τους στρατούς κομματικά διορισθέντων στελεχών, σε υπουργικά γραφεία και φορείς του κράτους.
Το πολιτικό σύστημα έχει μάλιστα εφεύρει ποικίλους και ευφάνταστους τίτλους για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και να προσλάβει φωτογραφικά, ορδές κομματικών στελεχών στο δημόσιο: Μετακλητοί, ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, σύμβουλοι διοίκησης, οικονομικοί σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές ορισμένου χρόνου, προϊστάμενοι γραφείων, και άλλα αδιανόητα.
Πρόκειται πραγματικά για έναν στρατό ανειδίκευτων, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι συγγενείς, φίλοι και προσωπικοί σύντροφοι των υπουργών και αξιωματούχων. Τις «κενές», ανύπαρκτες και αχρείαστες θέσεις συμπληρώνουν τα κομματικά πρωτοπαλίκαρα που είτε δηλώνουν εργασία στο κόμμα, είτε δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, οπότε κρίνεται πως δικαιούνται τον παχυλό μισθό του «φυτευτού» μετακλητού στο κράτος. Κανείς πολιτικός βέβαια δεν μπορεί να εξηγήσει τα κριτήρια επιλογής των εν λόγω υπαλλήλων, μιας και για το σύνολό τους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν απαιτεί ούτε καν την κατοχή κάποιου τίτλου σπουδών.
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αλλά ποιο είναι το κόστος αυτού του πολιτικού βάρους στα κρατικά ταμεία;
Ας εξετάσουμε για παράδειγμα την περίοδο 2015 με Ιούνιο 2019. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής, μόνο για το Μαξίμου δαπανήθηκαν για τους μετακλητούς υπαλλήλους 17 εκατομμύρια ευρώ. Στα δε υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού, οι μετακλητοί στοίχισαν στους πολίτες 28 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό κόστος για μία περίοδο μόλις 3,5 ετών, ξεπέρασε τα 120 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 35 εκατομμύρια τον χρόνο!
Αυτά βέβαια είναι μόνο τα κόστη που φαίνονται, μιας και τα μυστικά και κλειστά κονδύλια (και κόστη) των υπουργείων αγγίζουν τρεις φορές αυτά τα νούμερα.
Για παράδειγμα στα 35 εκατομμύρια τον χρόνο δεν συμπεριλαμβάνονται τα «οδοιπορικά» και το κόστος για τη «σίτιση» των δήθεν άμισθων συμβούλων, τα έξοδα γραφείων και κίνησης υπουργών και αξιωματούχων, καθώς και οι απευθείας αναθέσεις σε εταιρίες φιλικών προσώπων για επικοινωνιακές παροχές, διακόσμηση πολιτικών γραφείων κ.ά.
Την λίστα συμπληρώνουν οι αποσπασμένοι υπάλληλοι του δημοσίου, όπου και αυτοί με τη σειρά τους, μεταφέρονται με κομματικά και προσωπικά κριτήρια στα υπουργικά γραφεία. Πέραν των ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν, και σε αντιδιαστολή με τις εργασιακές συνθήκες του υπόλοιπου δημοσίου τομέα, οι αποσπασμένοι λαμβάνουν επιπρόσθετα επιδόματα το ειδικό επίδομα «υπερωριακής απασχόλησης», επιβαρύνοντας περαιτέρω τα κρατικά ταμεία (εδώ η πηγή και ο σχετικός νόμος).
Επιστρέφοντας τώρα στους μετακλητούς, δεν είναι το πλήθος τους αυτό που καταγράφει 35 εκατομμύρια κόστος ετησίως, αλλά το ύψος των απολαβών των εν λόγω ανειδίκευτων. Πρόκειται για μισθούς από 2.500 μέχρι 4.200 ευρώ μηνιαίως, ενώ για «προνομιακούς» οικονομικούς οργανισμούς, όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι μετακλητοί λαμβάνουν μέχρι και 8.000 ευρώ/μήνα! Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και επιπλέον αστεία επιδόματα, όπως το επίδομα «θέσης ευθύνης», το οποίο αντιστοιχεί σε 600 € μηνιαίως.
Τα έκτροπα δεν σταματούν όμως εδώ, μιας και για να ανταμείψουν πλήρως τους κομματικούς συντρόφους, οι πολιτικοί δεν δίστασαν να προχωρήσουν μέχρι και σε «αναδρομικές αυξήσεις» στους μισθούς μετακλητών, λίγο πριν την λήξη θητείας υπουργών και κυβερνήσεων. Είναι το λεγόμενο «υπουργικό εφάπαξ» σε συγγενείς και φίλους.
Το ακόμα χειρότερο και πλέον αδιανόητο, είναι η αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων σε πολιτικά και υπουργικά γραφεία … αναδρομικά! Πρόκειται για την ιλαροτραγική περίπτωση υπουργίας Μουζάλα, ο οποίος τελικά άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν κάποιοι υπάλληλοι εργάζονταν ως τότε αμισθί (και άρα θα πληρωνόντουσαν ξαφνικά με την αναδρομική αύξηση των μετακλητών) ή αν κάποιοι θα λάμβαναν δημόσια χρήματα για διάστημα που δεν εργάζονταν!
Για να μην νομίζουμε πως τα ανωτέρω αποτελούν πρωτοτυπία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, τον Μάιο του 2020, κατεγράφη ρεκόρ επταετίας για τους μετακλητούς υπαλλήλους σε υπουργικά γραφεία με την νέα κυβέρνηση. Πλέον επί κυβέρνησης ΝΔ, οι υπάλληλοι σε πολιτικά γραφεία και υπουργεία αγγίζουν τους 3.000 – αριθμός ρεκόρ επταετίας!
Μάλιστα στο ξεκίνημα της κυβέρνησης, δηλαδή τον Ιούλιο του 2019, οι μετακλητοί αυξήθηκαν κατά 1.107 άτομα. Όλοι καταλαβαίνουμε τι συνέβη.
Το χειρότερο όμως είναι, πως ενώ μέχρι σήμερα οι μετακλητοί κατείχαν θέση και ρόλο επικουρικό και διεκπεραιωτικό, πλέον επί ΝΔ οι μετακλητοί καταλαμβάνουν διευθυντικά αξιώματα, προϊσταμένων και τμηματαρχών, κάτι το οποίο τους δίνει το δικαίωμα να υπογράφουν, για παράδειγμα, εντάλματα πληρωμής του δημοσίου, κ.ά. Ουδείς γνωρίζει πώς διαχειρίζονται τα χρήματα που περνούν από τα χέρια τους, και ουδείς τους ελέγχει, μιας και ως ιδιώτες, δεν δεσμεύονται από κάποια σχέση δημοσίου δικαίου και συνεπώς δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Η τοποθέτηση των πολιτικών εκλεκτών σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης υποκρύπτει και τις σαφείς προθέσεις των κυβερνώντων να ελέγξουν κρίσιμες λειτουργίες της διοίκησης, όπως είναι οι αναθέσεις έργων, οι συμβάσεις κτλ. Άρα εκτός από το εις βάρος μας φαγοπότι, μέσω των κομματικά ελεγχόμενων μετακλητών, διακρίνεται πλέον και μια ξεκάθαρη απειλή για τη χώρα μας.
Παρατηρείται επίσης και μια εξαιρετική κρατική συνέχεια, μιας και όπως αποδεικνύεται, οι κρατιστές δεν είναι απλώς οι πολιτικοί του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά σύσσωμο το πολιτικό σύστημα ανεξαρτήτως ιδεολογίας.
Η πρόταση που απαιτείται είναι προφανής, μιας και πλέον αναγκαιεί περισσότερο από ποτέ το οριστικό τέλος του παρασιτικού πολιτικού προσωπικού και των χρυσοκανθάρων. Να πάψει η χειμαζόμενη χώρα μας, να αποτελεί λεία του κάθε πρωθυπουργού και της λαίμαργης παρέας του.
Η αντιπρόταση είναι επίσης προφανής. Αφού καταργηθούν όλοι οι βαλτοί των πολιτικών από το κράτος, το όποιο έργο τους μπορούν να αναλάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ελλάδας, οι οποίοι υπηρετούν τη χώρα και όχι τα κόμματα που κυβερνούν. Ως εκ τούτου, μπορούν και να κρατούν τους πολιτικούς υπόλογους για τις πράξεις τους. Και όχι να συνηγορούν υπέρ εθνοβόρων και καταστροφικών πολιτικών και πράξεων. Μέσω και της πρότασης του δέλτα για έναν ελεύθερο δημόσιο τομέα, οι δημόσιοι λειτουργοί δύνανται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αξιοκρατικά και οργανικά. Έτσι αποφεύγουμε και τα 35 εκατομμύρια ετησίως που φανερά μας κοστίζουν οι μετακλητοί, καθώς και όλα τα υπόλοιπα αόρατα κόστη που προκύπτουν.
Επακολούθως, δημιουργείται για πρώτη φορά, ένα θετικό κρατικό έσοδο, ανεπανάληπτο καθ’ όλη τη μεταπολίτευση. Τα χρήματα αυτά μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σε υγιείς και δημιουργικούς φορείς και τομείς της χώρας μας.29 σχόλια :

 1. Ι.Μάζης για Oruc Reis: «Πρόκειται για εξευτελιστική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
  ΜΗΠΩΣ ΠΑΡΑΕΧΟΥΜΕ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ;
  Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης μιλά με καθαρή γλώσσα για την υπόθεση του Oruc Reis: “Πρόκειται για συστηματική, προσβλητική και εξευτελιστική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Focus 103,6 εξηγεί γιατί είναι αντίθετος στο να “καθίσουμε και να συζητήσουμε” με την Τουρκία. Δηλώνει ότι νιώθει απολύτως ασφαλής με τις ελληνικές ΕΔ, αλλά επισήμανε ότι κάποιος πρέπει να “απελευθερώσει τους κανόνες εμπλοκής”.
  Αναφέρεται στους Ευρωπαίους και επισημαίνει την υποκρισία τους. “Δεν μπορεί να ασχολούμαστε με τη Λευκορωσία κι όχι με την Ελλάδα…Η ΕΕ εξελίσσεται σ΄ ένα γραφειοκρατικό απολίθωμα”.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η υφαλοκρηπίδα και το καθεστώς της σήμερα ορίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και παραχωρείται στο παράκτιο κράτος. Για λόγους πρακτικούς και πολιτικούς, όμως, ο νομικός ορισμός της διαφέρει από τον γεωλογικό. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ως υφαλοκρηπίδα ορίζεται κατά βάση ο βυθός της θάλασσας εντός ακτίνας 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη γεωλογική μορφή του βυθού. Σε περίπτωση όμως που το υφαλοπλαίσιο εκτείνεται και πέρα των 200 μιλίων από την ακτή, τότε η υφαλοκρηπίδα κατά το Διεθνές Δίκαιο προεκτείνεται είτε ως τα 350 ν.μ. είτε ως τα 100 ν.μ. πέραν της ισοβαθούς των 2.500μ. είτε ως τα 60 ν.μ. από τη βάση του ηπειρωτικού ανυψώματος.
  Για πρώτη φορά στο Διεθνές Δίκαιο η υφαλοκρηπίδα ορίστηκε στη Διεθνή Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα του 1958. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, η υφαλοκρηπίδα ενός κράτους εκτεινόταν στο τμήμα του θαλάσσιου βυθού που βρίσκεται γύρω από τις ακτές του και πέρα από την αιγιαλίτιδα ζώνη μέχρι βάθους 200 μέτρων, εκτός αν ήταν εφικτή η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και σε μεγαλύτερο βάθος, οπότε εκτεινόταν ως το βάθος εκείνο.
  Όπως κάθε Διεθνής Συνθήκη, έτσι και η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 εφαρμόζεται. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όμως, στην «υπόθεση της υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Θάλασσας», έκρινε ότι ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας με βάση τα άρθρα 1-3 της προγενέστερης Συνθήκης του 1958 για την υφαλοκρηπίδα αποτελούν πλέον διεθνές έθιμο και δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη του 1958 ή όχι.
  Το παράκτιο κράτος έχει συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. Στο παράκτιο κράτος ανήκουν, σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1982, τα ορυκτά του εδάφους και του υπεδάφους του βυθού, οι μη ζώντες οργανισμοί του βυθού, καθώς και οι ζώντες οργανισμοί του βυθού που ανήκουν στα καθιστικά είδη (είδη που δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους χωρίς συνεχή επαφή με τον βυθό). Τα παράκτια αυτά δικαιώματα του κράτους τού ανήκουν αυτοδικαίως, ανεξάρτητα από την τήρηση οποιωνδήποτε διατυπώσεων (π.χ. δήλωσης, οριοθέτησης κλπ.) και είναι αποκλειστικά: ακόμα κι αν δεν τα ασκήσει το παράκτιο κράτος, δεν δικαιούται να τα ασκήσει κανένα άλλο κράτος.
  Τα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας δεν αφορούν και δεν επηρεάζουν το καθεστώς των υπερκειμένων υδάτων. Στην πράξη, εφόσον η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται ως τα 200 ν.μ., τα υπερκείμενα ύδατα θα ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) του παρακτίου κράτους. Πέραν των 200 ν.μ. από την ακτή, τα ύδατα αποτελούν την ανοιχτή θάλασσα, στην οποία ισχύει η ελευθερία των θαλασσών.
  Τα νησιά, οι νησίδες, οι βραχονησίδες, οι σκόπελοι και ανορθωμένοι βράχοι,(π.χ. πόρτες Πάρου), που περιβάλλονται μεν από θάλασσα πλην όμως δεν καλύπτονται από το χειμέριο κύμα ή την μεγίστη πλύμη, έχουν κι αυτά υφαλοκρηπίδα. Εξαίρεση αποτελούν, σύμφωνα με το άρθρο 121 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, οι βραχονησίδες και οι βράχοι, οι οποίοι δε μπορούν να διατηρήσουν ανθρώπινο πληθυσμό ή αυτόνομη οικονομική ζωή (καλλιέργεια ή κτηνοτροφία). Αυτοί οι βράχοι έχουν μεν αιγιαλίτιδα ζώνη, δεν έχουν όμως δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (αφού δεν υφίσταται επ΄ αυτών).
  Εν ολίγοις η υφαλοκρηπίδα αντίθετα από την ΑΟΖ δεν χρειάζεται να καθοριστεί με συμφωνία μεταξύ κρατών. Καθορίζεται εξορισμού και δεν μπορεί άλλο κράτος να πραγματοποιεί οποιουδήποτε είδους εργασία στον βυθό της. (Από το Pronews).
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανακοινώθηκε πότε τελειώνουν οι διακοπές της Κατίνας Σακελλαροπούλου.
  Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λέσβο, από το περασμένο Σάββατο με αφορμή τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες συνδυάζεται με διακοπές έως και την Πέμπτη 20 Αυγούστου.
  Χθες η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της γοργόνας, ενώ κάθισε σε ένα καφενείο στο λιμανάκι μαζί με τους κατοίκους για μία σπιτική βυσσινάδα.
  Να θυμίσουμε ότι οι διακοπές της κυρίας Σακελλαροπούλου έχουν ξεκινήσει από τις 30 Ιουλίου όταν και μετέβη στη Νάξο. Η κρίση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και οι ναυμαχίες με το τουρκικό ναυτικό δεν ανησύχησαν καθόλου της ΠτΔ η οποία συνέχισε να διακοπεύει σα να μην τρέχει τίποτα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΣΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
  Η ελληνική πολιτική τάξη που κάθεται σαν βδέλλα οικογενειοκρατίας στον σβέρκο του ταλαίπωρου ελληνικού λαού και του ρουφάει το αίμα, είναι πάντοτε πρόθυμη να συζητήσει (καλοπροαίρετα…) τα προβλήματα που θέτουν οι ξένες χώρες εις βάρος της πατρίδας μας. Ποτέ δεν δημιουργεί η ίδια προβλήματα, ποτέ δεν θέτει η ίδια διεκδικήσεις. Είναι τελικά πολύ ολιγαρκής. Ξέρει πάντα να υποχωρεί, άλλωστε άλλοι θα πληρώσουν. Μόνο για τα αιτήματα του Ελληνικού λαού δεν διαθέτει κουλτούρα συμβιβασμού, εκεί είναι ασυμβίβαστη.
  Συστάσεις του υπουργείου εξωτερικών στους διπλωμάτες: «εκεί έξω που πηγαίνετε, να μην δημιουργείτε προβλήματα».
  Με την κουλτούρα συμβιβασμού που διαθέτει η ελληνική πολιτική βδέλλα, ξέρει να δίνει ότι της ζητούνε (παράβαλε: «Τσοβόλα δώστα όλα») και εξασφαλίζει έτσι την ησυχία της. Όλοι ζητούν κάτι από μας. Εμείς όμως σαν φρόνιμες παρθένες, πρώτον δεν απαιτούμε τίποτε από τους άλλους και δεύτερον πάντα χαμογελαστά συζητούμε τις απαιτήσεις τους. Γι αυτό η ελληνική πολιτική βδέλλα αυτοθαυμάζεται ότι: « είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Αφού πάντα δίνει και ποτέ δεν διεκδικεί, δεν προκαλεί ποτέ αστάθεια. Η ίδια δεν θέτει ποτέ διεκδικήσεις. Γιατί να μην είναι πυλώνας σταθερότητας; Πάρε κόσμε. Το μόνο που έμαθε να διεκδικεί είναι να την αφήσουν ήσυχη να αρμέγει τον Ελληνικό λαό μέχρι να τον ψοφήσει. Άλλες απαιτήσεις δεν έχει. Το γνωρίζουν αυτό οι ξένοι και σαν πυλώνα σταθερότητας την επιβραβεύουν πάντοτε δίνοντάς της το εκ των τριών το επιμηκέστερον.
  Πρότινος μερικοί βούλγαροι και αλβανοί στα Σκόπια απαίτησαν από την ελληνική πολιτική τάξη να λέγονται Μακεδόνες. Ο αμόρφωτος Ελληνικός λαός σε διαδηλώσεις των 2 εκατομμυρίων φώναζε ΟΧΙ. Ποιος τον άκουσε; Δεν γνωρίζει ο έρμος την κουλτούρα συμβιβασμού. Συμβιβαστήκαμε με το Βόρεια Μακεδονία. Η Ιταλία προχθές ήθελε να ψαρεύει ψάρια έξω από την Κεφαλλονιά. Κανένα πρόβλημα. Η Αίγυπτος ήθελε όλο το κοίτασμα υδρογονανθράκων στην Λεκάνη του Ηροδότου. Δεν φέραμε αντίρρηση. Προσοχή: εμείς δεν διεκδικήσαμε τίποτε. Απλώς να μας αναγνωρίσουν σαν δικά μας λίγα απ’ αυτά που ούτως ή άλλως μας ανήκουν, αυτονόητα για όλους τους άλλους λαούς.
  Ο Πούτιν στην Μόσχα προσκάλεσε και εκπαιδεύει εκατοντάδες τούρκους μηχανικούς στην πυρηνική τεχνολογία. Να μην γελιόμαστε, ουσιαστικά τους εκπαιδεύει στην κατασκευή ατομικής βόμβας . Καμία ενόχληση από την βδέλλα που ονομάζεται ελληνική μαφιόζικη οικογενειοκρατική πολιτική τάξη.
  Και ο λαός τι κάνει…
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 19 Αυγούστου 1947. Η μάχη της Νάουσας, 1947. (Σπύρος Χατζάρας). Αποκρούστηκε επίθεση των Κ/Σ κατά της Νάουσας. Το 592 ΤΠ, συνολικής δυνάμεως 25 αξιωματικών και 275.οπλιτών, η υποδιεύθυνση Χωροφυλακής ΝΑΟΥΣΗΣ εκ 3 αξιωματικών και 42 οπλιτών και 60 ΜΑΥδες απέκρουσαν μετά από μάχες 7 ωρών τους Κ//Σ που είχαν εισχωρήσει στην Νάουσα. Κατ’ εκτίμηση οι χρησιμοποιηθείσες δυνάμεις των Κ//Σ ανήρχοντο εις 700, υπό Γενικό Αρχηγό τον ΔΙΑΚΟ. Στις 4.15 π,μ οι Κομουνιστές άρχισαν να αποσύρονται. Οι ενισχύσεις που στάλθηκαν από την Ταξιαρχία έφκιασαν στις 0800 το πρωί. Η είσοδος των συμμοριτών στην Πόλη έγινε από την πλευρά του νεκροταφείου με την βοήθεια των εντός της πόλεως κομουνιστών . Οι Κ/Σ οδηγούμενοι εκ συμμοριτών εκ ΝΑΟΥΣΗΣ επιδόθηκαν εις διαρπαγή ειδών και κτηνών ως και απήγαγαν ορισμένους κατοίκους. Οι Κ/Σ άφησαν επί τόπου 10 νεκρούς. Από τους δικούς μας σκοτώθηκαν ενας στρατιώτης δυο χωροφύλακες και 4 πολίτες. Τραυματίστηκαν 6 στρατιώτες 3 χωροφύλακες και 7 πολίτες. Κάηκαν περί τα 100 οικήματα μεταξύ των οποίων το Δημαρχείο, το Δημόσιο Ταμείο, η Οικον. Εφορεία και η Εφορεία Καπνού,και ο Ναός Αγ. Μηνά. Διηρπάγησαν είδη τροφίμων από τα μπακάλικα και από τα παιδικά συσσιτια. Απαχθέντες κάτοικοι 83. Επανήλθαν εκ των απαχθέντων 20.
  Η Έκθεση των γεγονότων της Νάουσας της 18ης/19ης Αυγούστου 1947, προς το Γ’ Σώμα Στρατού βρίσκεται εδώ….. https://stratistoria.wordpress.com/1947/08/18/19470818-gss-a1-ap39207/
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Πούτιν στην Μόσχα προσκάλεσε και εκπαιδεύει εκατοντάδες τούρκους μηχανικούς στην πυρηνική τεχνολογία. Να μην γελιόμαστε, ουσιαστικά τους εκπαιδεύει στην κατασκευή ατομικής βόμβας. Καμία ενόχληση από την βδέλλα που ονομάζεται ελληνική μαφιόζικη οικογενειοκρατική πολιτική τάξη.
  Και ο λαός τι κάνει…
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΩΣΙΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
   Η Ρωσία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Τουρκίας – Πλοίο της ψάχνει τα Ελληνικά υποβρύχια.
   Το τηλεφώνημα Πούτιν – Ερντογάν δεν έφερε συνεννόηση στο θέμα της Λιβύης, αλλά ο Ρώσος Πρόεδρος δίνει την βοήθεια του στην Ανατολική Μεσόγειο.
   Η Τούρκος Πρόεδρος έχει έρθει σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό, από την μια η οικονομία και από την άλλη η αντίδραση της Αθήνας, φέρνει αντιδράσεις ακόμα και δημόσια. Θέλοντας να παρουσιάσει μια νίκη στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό υπουργείο άμυνας ζήτησε την βοήθεια των Ρώσων για τις κινήσεις του Ελληνικού στόλου και ειδικά των υποβρυχίων 214
   Οι Ρώσοι έχουν στην περιοχή ένα πολεμικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου και έχουν αρκετές πληροφορίες για όσα έχουν συμβεί τις προηγούμενες ημέρες, ακόμα και για το επεισόδιο ανάμεσα στις δύο φρεγάτες. Γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει συμβεί, ασχέτως τι έχει κυκλοφορήσει, και φρόντισαν ήδη με διαρροή επιλεγμένης πληροφορίας να πούνε στην Τουρκία ότι ξέρουν, κάτι που έφερε και την επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν.
   Λίγο πριν το τηλεφώνημα των δύο ηγετών, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε πως η Μόσχα δεν επεμβαίνει στις διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αν κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη το ζητήσει θα το κάνει.
   Η κινήσεις αυτές της Μόσχας δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου έσπευσαν να στείλουν στην περιοχή το δικό τους πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου
   ViaDiplomacy ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 7. ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΧΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΑΛΛΑ Ο ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΣ: «ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ».
  Ο Αυστριακός Καγκελάριος «δίνει» την ΕΕ: «Να υπάρξει ξεκάθαρη αντίδραση κατά της Τουρκίας».
  «Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα και την Κύπρο και μία ξεκάθαρη αντίδρασή της απέναντι στην Τουρκία», ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
  Σε σημερινές δηλώσεις του, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στην Μεσόγειο, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποστρέφει το βλέμμα της από αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».
  Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε από την ΕΕ «να καταδικάσει με κάθε δριμύτητα τις ενέργειες της Τουρκίας και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας».
  «Και εδώ δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται μόνον λόγια του αέρα. Διαφορετικά, η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά», διαμήνυσε με κάθε σαφήνεια ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος.
  Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε μήνυμά του μετά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, διατύπωνε την σαφή θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει «πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο».
  Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει «πολύ ανήσυχος και σε κατάσταση συναγερμού», ήδη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί», και ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν τα βάζει με την συνθήκη στη Λωζάνης: «Τα νησιά τα χάσαμε από Έλληνες πειρατές».
  Νέα πολεμική δήλωση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από την οποία κατηγορεί τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) για τη συνθήκη της Λωζάνης και την «απώλεια» νησιών του Αιγαίου ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει Ελλάδα και Κύπρο ως «πειρατές».
  Ο Τούρκος πρόεδρος με τις νέες τους δηλώσεις αποκαλύπτει πλήρως το σχέδιο για το οποίο είχε γράψει το pronews, δηλαδή να «εξαφανίσει» τη συνθήκη της Λωζάνης, μέσα από την οποία η Τουρκία έχασε νησιά στο Αιγαίο, δεν είναι τυχαίο άλλωστε που είχε επιλέξει προ ημερών να κάνει την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου.
  Όσον αφορά την «απώλεια» νησιών ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα προειδοποίησε ότι «η Τουρκία έχει 100% δίκιο στο ζήτημα αυτό και δεν θα επιτρέψει σε «πειρατές» να την εμποδίσουν», υπονοώντας εμμέσως την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με άλλες χώρες. «Αν πριμοδοτήσουμε τους πειρατές, σε ένα ζήτημα που έχουμε 100% δίκιο, δεν θα μπορούμε να αντικρίσουμε στα μάτια τις επόμενες γενιές ούτε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία χώρα που δεν είχε την τόλμη και το θάρρος να προασπίσει τα δικαιώματά της» είπε ο «σουλτάνος».
  Σε ομιλία στα εγκαίνια εργοστασίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κεμαλική αντιπολίτευση και ζήτησε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να δώσει στο έθνος εξηγήσεις για το πώς χάθηκαν τα νησιά που έχει τώρα η Ελλάδα.
  «Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. 83 εκατομμύρια σήμερα υποφέρουμε ακόμη από την κακή κληρονομιά που άφησε η μονοκομματική εξουσία του CHP στην εξωτερική πολιτική. Η μη προστασία των συνόρων του Εθνικού Όρκου μας και η αμηχανία σχετικά με το ζήτημα των Νήσων έχει κοστίσει πολύ στη χώρα μας. Δεν είναι ότι χάσαμε μόνο ήρωες σε αυτά τα εδάφη, αλλά παράλληλα εγκαταλείφθηκε και φυσικός ενεργειακός πλούτος στο νότο μας» είπε ο Ερντογάν.
  Πρόσθεσε μάλιστα πως «κατά τον ίδιο τρόπο, τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο είναι απόρροια των λανθασμένων κινήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Το να προσπαθούμε να καλύψουμε τα λάθη καταφεύγοντας στο επιχείρημα των συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την εποχή είναι εύκολο. Το CHP πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο έθνος μας για το πώς έφυγαν από τα χέρια μας τα νησιά που απέχουν τόσο κοντά από την ηπειρωτική μας χώρα. Το CHP αντί να απολογηθεί για αυτή την κακή κληρονομιά που μας άφησε και να σιωπήσει, μας επικρίνει και υποστηρίζει τις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις. Ειδικά η αντιπολίτευση που ρωτάει τί δουλειά έχουμε στην ανατ. Μεσόγειο, θέλω να το ακούσουν και να το μάθουν καλά: Καμία δύναμη δεν θα μας αποκλείσει από τα πλούτη της Μεσογείου».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Διεθνείς αναλυτές: «Η Τουρκία επανεξετάζει το σχέδιο επίθεσης κατά της Ελλάδας Suga για να δημιουργήσει νέα πρόκληση».
  Η Τουρκία φαίνεται να επανέρχεται σε ένα παλιότερο σχέδιο συνωμοσίας που ονομαζόταν Suga, που είχε σχεδιαστεί το 2003 ως μία επιχείρηση προβοκάτσια για να προκαλέσει ένταση με τη γειτονική Ελλάδα, με σκοπό εγχώριους πολιτικούς στόχους.
  Οι δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού και της ακτοφυλακής πού λυγίζουν τους κανόνες εμπλοκής, η εθνικιστική εφορία στην κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα φιλοπόλεμα σχόλια που γίνονται σε κυβερνητικά ελεγχόμενες τηλεοράσεις και τα ανεύθυνα σχόλια από Τούρκους ηγέτες, μιμούνται τον οδηγό που είχε καταρτισθεί για το σχέδιο Suga από τον δημιουργό του.
  Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού Ραμαζάν Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σύνταξη του ύπουλου και παράνομου σχεδίου Suga και οι συνεργάτες του, είναι αυτοί που αυτές τις μέρες χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, με ανοιχτή υποστήριξη από την κυβέρνηση Ερντογάν, αυξάνοντας έτσι το φάσμα των συγκρούσεων μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στο έδαφος όπως αναφέρει το nordicmonitor.
  Απέναντι στην πρόσφατα κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τις εχθρικές δηλώσεις από την τουρκική ηγεσία, οφειλόμενες εν μέρει στα τουρκικά οικονομικά προβλήματα, η υπενθύμιση του τι ήταν το απόρρητο σχέδιο Suga, όπως αναφέρουν τα tourkikanea.gr, ενδεχομένως παρέχει μερικά στοιχεία για τη νοοτροπία των ηγετών της τρέχουσας κυβέρνησης με επικεφαλής τον ισλαμιστή πρόεδρο Ερντογάν και τον υποστηρικτή του νεοεθνικιστή πολιτικό Ντογού Περιντσέκ.
  Τα έγγραφα σχετικά με το σχέδιο Σούγκα ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν σε μία αστυνομική επιχείρηση που έγινε σε ναυτική βάση στις 6 Δεκεμβρίου 2010, μετά από πληροφορία πώς αξιωματικοί του ναυτικού κατείχαν απόρρητα ντοκουμέντα στην μονάδα πληροφοριών στο ναύσταθμο του Γκιολτζουκ και μετά από σειρά ερευνών σχετικά με μία ομάδα αποστατών αξιωματικών που διεξήγαγαν λαθραίες και παράνομες δραστηριότητες.
  Η αστυνομία βρήκε ένα μυστικό αρχείο που περιλάμβανε μεγάλο αριθμό εγγράφων με την ένδειξη ¨εμπιστευτικό¨ και σκληρούς δίσκους κρυμμένους σε ένα χρηματοκιβώτιο στο πάτωμα του Τμήματος Πληροφοριών.
  Το σχέδιο Suga ανακαλύφθηκε σε μία μονάδα δίσκου με τον αριθμό 5. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σχέδιο προετοιμάστηκε στις 10/1/2003, από τον τότε επικεφαλής σχεδιασμού των ναυτικών δυνάμεων συνταγματάρχη Γκιουρντενίζ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΥΔΡΙΤΕΣ ΜΕΘΑΝΙΟΥ;

  Φημολογείται στην ενεργειακή αγορά ότι το Oruc Reis εντόπισε στις έρευνές του τα λεγόμενα «ένυδρα αέρια» - τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με προοπτική εκμετάλλευσης στο εγγύς μέλλον.
  Μία από τις πολύ μεγάλες αποθέσεις ένυδρων αερίων βρίσκεται ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα τις έρευνες

  Στην Τουρκία ευνοεί η κατάσταση της μη ενοποιημένης Κύπρου και το διαχωρισμό της με την «τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
  Είναι σαφές ότι η εισαγωγή ένυδρων αερίων για βιομηχανική χρήση είναι θέμα προοπτικής 10-20 ετών από σήμερα.
  Αλλά ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι επίσης ένας εθνικός ηγέτης που σκέφτεται σε βάθος και αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του, απέναντι στην «ρηχή» σκέψη των Ελλήνων ηγετών της τελευταίας δεκαετίας.
  Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ επέστησε την προσοχή στην άλλη πλευρά του προβλήματος με ένα σημερινό tweet.
  «Λίγα λόγια για τα ενεργειακά ενδιαφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει το δημοσίευμα
  Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου».
  Ο Αγάρ ανέφερε τις ακόλουθες πληροφορίες: «Δεν είναι μόνο τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και αυτά τα αποθέματα εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
  Το κύριο πράγμα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια. Μια μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Τώρα φανταστείτε το ισοδύναμο σε χρήματα. Το ένυδρο υπεράκτιο αέριο είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους».
  Και καταλήγει: «Στο μέλλον, αυτά τα αποθέματα μπορεί να λύσουν το πρόβλημα εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ενέργειας».
  Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου βρίσκονται σε περιοχές με μόνιμο στρώμα πάγου στη γη ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα ιζημάτων. Οι υδρίτες είναι σε στερεή μορφή στο υπέδαφος.
  Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι το 99% των ένυδρων αερίων εμφανίζεται στα ιζήματα θαλασσίων παράκτιων ηπειρωτικών περιοχών σε πετρώματα με κορεσμό που κυμαίνεται από 20% έως 80%.
  Το υπόλοιπο 1% σχετίζεται κυρίως σε ιζήματα μέσα και κάτω από περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους που βρίσκονται σε συνθήκες συνεχούς παγετού. (McIver 1981, Collett et al., 2009).
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ (ΤΟΥ ΞΕΦΥΓΕ) ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Παραιτήθηκε ο ΣΕΑ ναύαρχος ε.α. Α.Διακόπουλος μετά την ομολογία παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας από το Oruc Reis.
  Ο Σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος, παραιτήθηκε έπειτα από τις δηλώσεις - παραδοχή για την παραβίαση της εθνική κυριαρχίας από το Oruc Reis.
  Από την πρώτη στιγμή μετά τις δηλώσεις, η δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Άμυνας για τον κ. Διακόπουλο ήταν έκδηλη, καθώς ο αντιναύαρχος ε.α. κινήθηκε τελείως αντίθετα από την επίσημη γραμμή που έλεγε ότι το Oruc Reis δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει έρευνες, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά συγκυρία για τη χώρα.
  Ο ναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος παραδέχθηκε ότι το Oruc Reis πραγματοποίησε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με το Μαξίμου να τον «αδειάζει» και να τον οδηγεί στο να ανακατασκευάσει τις δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια».
  Ο κ. Διακόπουλος υπέβαλε το απόγευμα της Τετάρτης την παραίτησή του, έχοντας πρώτα αποκαλύψει πως τελικά υπάρχει «ολίγον έγκυος», μια παραίτηση που έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
  Η επιστολή παραίτησης
  Όπως λέει ο κ. Διακόπουλος στην επιστολή παραίτησής του «η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου».
  «Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα» προσθέτει.
  Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του.
  Η επίμαχη δήλωση είναι αυτή:
  «Έχει κάνει έρευνες. Το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο όμως. Έχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του.
  Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Όταν εμείς το “σηκώσαμε” ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες.
  Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει βγάλει δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από ‘κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου (υδρίτες μεθανίου) που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οδήγησανς τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν να απευθύνει τελεσίγραφο στον Ελληνα πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, αλλιώς θα οδηγηθεί σε πόλεμο με την Τουρκία.
  Όπως φημολογείται στην διεθνή ενεργειακή αγορά ότι το Oruc Reis εντόπισε στις έρευνές του τα λεγόμενα «ένυδρα αέρια» - τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα τις έρευνες.
  Ο Τούρκος ενεργειακός εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ αποκάλυψε ότι: «Η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου. Δεν είναι μόνο τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και αυτά τα αποθέματα εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
  Η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια. Μια μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Τώρα φανταστείτε το ισοδύναμο σε χρήματα. Το ένυδρο υπεράκτιο αέριο νότια του Καστελόριζου είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους».
  Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου βρίσκονται σε περιοχές με μόνιμο στρώμα πάγου στη γη ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα ιζημάτων. Οι υδρίτες είναι σε στερεή μορφή στο υπέδαφος.
  Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου ή υδριτών μεθανίου, θεωρούνται πολύ στρατηγικά πιο κρίσιμα από το φυσικό αέριο. Σήμερα εκτιμάται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πηγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από κοινού.
  Έχουν βρεθεί τεράστιες ποσότητες ένυδρου μεθανίου αλλά στις πολικές περιοχές, ενώ σε ιζηματογενείς κοιλότητες κατά μήκος των ηπειρωτικών παράκτιων περιοχών που είναι πολύ πιο κοντά στις περιοχές με υψηλό πληθυσμό λέγεται ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα εντοπίστηκε από το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
  Πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση;
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους Υδρίτες μεθανίου (ή Ένυδρο μεθάνιο) του Καστελλόριζου.

  Η Τουρκία, εκτός από την επιθυμία να ελέγξει την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου καθώς και το τμήμα του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου- EastMed, δείχνει σφοδρό ενδιαφέρον για Υδρίτες μεθανίου (ή Ένυδρο μεθάνιο) – τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου ( ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με προοπτική εκμετάλλευσης στο εγγύς μέλλον..
  Μία από τις πολύ μεγάλες αποθέσεις ένυδρων αερίων βρίσκεται ακριβώς νότια του νησιού Καστελλόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα γεωλογική εξερεύνηση.
  .
  Στην Τουρκία ευνοεί η κατάσταση της μη ενοποιημένης Κύπρου και το διαχωρισμό της με την «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου». Είναι σαφές ότι η εισαγωγή ένυδρων αερίων για βιομηχανική χρήση είναι θέμα προοπτικής 10-20 ετών. .
  Αλλά ο Ερντογάν είναι επίσης ένα άτομο που σκέφτεται σε βάθος.
  .
  Παρεμπιπτόντως, οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να αναπτύσσουν τα σχεδόν ανεξάντλητα αποθέματα φυσικού αερίου.
  .
  Γράφει σχετικά η τουρκική Yeni Akit:
  .
  Ο εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ επέστησε την προσοχή στην άλλη πλευρά του προβλήματος με ένα σημερινό tweet.
  .
  «Λίγα λόγια για τα ενεργειακά ενδιαφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει το δημοσίευμα
  .
  Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου..
  Ο Αγάρ ανέφερε τις ακόλουθες πληροφορίες: «Δεν είναι μόνο τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και αυτά τα αποθέματα εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
  .
  Το κύριο πράγμα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια. Μια μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Τώρα φανταστείτε το ισοδύναμο σε χρήματα. Το ένυδρο υπεράκτιο αέριο είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους».
  .
  Καταλήγει:
  Στο μέλλον, αυτά τα αποθέματα μπορεί να λύσουν το πρόβλημα εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ενέργειας.
  Πηγές: Telegram – Южный ветер, Inosmi.ru

  The Hellenic Information Team © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. “Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ”
  Της Λέττας Καλαμαρά
  Ένα από τα πιόνια του θυσίασε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης στη σκακιέρα για την παρτίδα Ελλάδας – Τουρκίας με έπαθλο τα νερά της Μεσογείου. Δυστυχώς σε ρόλο Ιφιγένειας ο απόστρατος Ναύαρχος πρώην πλέον Σύμβουλος Εθνικής Άμυνας έκλεισε τη θητεία του με αποτυχία.
  Σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερη περίσκεψη στην επιλογή του επόμενου Συμβούλου Ασφαλείας που καλά θα ήταν να μην προέρχεται από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πόλεμος είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ένοπλη αντιπαράθεση την οποία η Ελλάδα αγνοεί από την εποχή του Πολέμου της Κορέας το 1953, δεκαετίες και γενιές πίσω. Το χειρότερο όλων εν αντιθέσει με όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς οι Έλληνες δεν επιθυμούν να πολεμήσουν για τα δίκαιά τους και το συμφέρον της χώρας μας.
  Το κυρίαρχο Βαθύ Ανθελληνικό Τουρκολάγνο Παρακράτος της μεταπολιτευτικής νομενκλατούρας που ρυθμίζει τη ζωή μας και αντιπροσωπεύει ό,τι χειρότερο υπάρχει στη χώρα, αφού ακύρωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις τη δεκαετία των ’60 προωθώντας τες τεχνηέντως σε εκτροπές και αμαυρώνοντας τες με το διαμελισμό της Κύπρου, φρόντισε με τους ανθρώπους του μέσα στον κρατικό μηχανισμό να τις αδρανοποιήσει επί δεκαετίες επικαλούμενο εθνικούς λόγους και ανύπαρκτες απειλές. Όταν μορφοποιήθηκαν αυτές έστω και μερικώς, όπως τώρα, φρόντισε πάλι να τις ακυρώσει προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες και πολιτικές δειλίες.
  Ο αποτυχημένος Σύμβουλος Ασφαλείας εκ του αποτελέσματος είναι πολύ λίγος για να χρεωθεί τη ντροπή του Ocus Reis που σουλατσάρει ανενόχλητο μέσα σε μία ελληνική υφαλοκρηπίδα που ο νυν Έλληνας Πρωθυπουργός -όπως και ο πρώην- αρνείται να ανακηρύξει πριν την υποθηκεύσει νομικά μέσα από μία συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που παραχωρεί εθνικό πλούτο στους Αιγυπτίους για να εξασφαλίσει μάταια την πολιτική επιβίωσή του.
  Είναι θέμα χρόνου η αποκάλυψη ενός ακόμα εθνικού εγκλήματος ανάλογο με αυτό της παράδοσης της Μακεδονίας σε αλλοεθνείς από το τρίπτυχο Τσίπρα – Κοτζιά και Αποστολάκη ως τότε Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλίμονο σε αυτούς που ορκίστηκαν να φυλάττουν πίστη εις την πατρίδα και την ώρα της κρίσης ψάχνουν την άδεια για το αυτονόητο: Να πράξουν το καθήκον τους. Αν χρειάζεσαι άδεια για να υπερασπιστείς την πατρίδα σου, δεν πρέπει να καταλαμβάνεις τη θέση μόνο για τις δεξιώσεις και τις επετείους.
  Τα λοιπά περί μαγκιάς και άλλων είναι μόνο καθρεφτάκια για Ιθαγενείς…
  πηγή: thedayaftergr.blogspot.com
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ: Αφγανές έβαλαν Πακιστανούς να μαχαιρώσουν Αφγανό στην... Κρήτη.
  Φως στο κίνητρο αλλά και στις συνθήκες της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του 31χρονου Αφγανού στο πάρκο της Ιτάνου, στο Ηράκλειο, όπου καθημερινά παίζουν δεκάδες παιδάκια με τους γονείς και τους παππούδες, ρίχνει η έρευνα της ΕΛΑΣ.
  Η υπόθεση έχει πάρει πλέον το δρόμο της Δικαιοσύνης, όμως προκαλεί πραγματικά ανατριχίλα ότι οι δύο 15χρονες Αφγανές, οι οποίες έχουν συλληφθεί ως εμπλεκόμενες στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, είχαν ενεργό ρόλο στην υπόθεση. Εκείνες φέρονται να έδωσαν τα μαχαίρια στους δύο συγκατηγορούμενους Πακιστανούς, ενώ η μία φέρεται να προέτρεψε να τον μαχαιρώσουν και να βγάλουν από τη μέση τον 31χρονο «ενοχλητικό» συμπατριώτη της. Αρχικώς τον χτύπησαν με χέρια και πόδια και μετά βγήκαν μαχαίρια.
  Οι δύο Πακιστανοί, οι οποίοι κρατούνται με τις δύο ανήλικες προκειμένου να απολογηθούν την Παρασκευή, κατάφεραν τρεις μαχαιριές στον 31χρονο, αριστερά στην κοιλιά, πίσω στο δεξί νεφρό και στο δεξί μηρό. Ο ένας τον μαχαίρωσε στην κοιλιακή χώρα και ο άλλος στο μηρό.
  Σε δομή προστασίας ανηλίκων η μία 15χρονη με πολλά «σκασιαρχεία»
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η μία από τις δύο 15χρονες φιλοξενείται σε δομή προστασίας ανηλίκων στο Ηράκλειο και από το 2017 έως σήμερα φέρεται να το έχει «σκάσει» από εκεί περισσότερες από 30 φορές!
  Στη διάθεση των Αρχών υπάρχει αποκαλυπτικό βίντεο που καταγράφει σκηνές από το αιματηρό σκηνικό με επίκεντρο το πάρκο. Μεταξύ άλλων καταγράφεται ο τραυματίας να τρέχει επί της οδού Ιτάνου και να τον καταδιώκει ένας εκ των δύο φυσικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης. Αιμόφυρτος άρχισε να χτυπάει τα κουδούνια πολυκατοικιών, ζητώντας βοήθεια.
  Πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι δολοφονική επίθεση προκάλεσε διαπληκτισμός με αφορμή τις εθνικότητες. Πιο συγκεκριμένα φέρεται να υπήρξε ενόχληση του τραυματία για το γεγονός ότι οι δύο ανήλικες συναναστρέφονταν με Πακιστανούς. Κάτι που, όπως αναφέρεται, δεν αποδέχονται οι Αφγανοί για εθνικιστικούς λόγους.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. Απειλεί με «ελληνική τραγωδία» ο Ομάρ Τσελίκ εκπρόσωπος του Ρ.Τ.Ερντογάν - Καμία αντίδραση από Αθήνα.
  «Η Ελλάδα κάνει παιχνίδια που ξεπερνάνε το μπόι της - Να προσέξει» λέει η Άγκυρα.
  «Η Ελλάδα παίζει λάθος παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνάει το μπόι της. Την προειδοποιούμε την Ελλάδα , αυτό το παιχνίδι που πάτε να παίξετε μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία. Δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Δεν θα επιτρέψουμε να παίζεται ελληνικό θέατρο μέσω της διπλωματίας.
  Δεν έχουμε κάτι να σας παραχωρήσουμε στην Γαλάζια Πατρίδα, στην Πατρίδα των Αιθέρων ούτε στην Πατρίδα της Ξηράς. Αν μιλάτε για δικαιοσύνη σας υπενθυμίζουμε πως την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο την έχουμε κηρύξει το 2004, το 2013, και το 2019.
  Η δράση του Ορούτς Ρείς το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός είναι εντός της Γαλάζιας Πατρίδας μας και το Ναυτικό μας τους προστατεύει με αυτό το στόχο.
  Έλληνες και Ελληνοκύπριοι βγάλτε μέσα από τους κωδικούς σας την εχθρότητα εναντίον των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Αν θέλετε σταθερότητα ελάτε να μιλήσετε με εμάς».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΛΑΟΣ. Ντόρα Μπακογιάννη και Σία Κοσιώνη: Για «βουτιές» στο Μαράθι πεθερά και νύφη.

  Η Ντόρα Μπακογιάννη και η Σία Κοσιώνη, χαλαρώνουν στα Χανιά, στο Μαράθι, αγαπημένη παραλία της οικογένειας Μητσοτάκη.
  Πολλά είναι αυτά που ενώνουν τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, πάνω απ’ όλα βέβαια η αγάπη που μοιράζονται για τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ως γιο και σύζυγο αντίστοιχα, ενώ τα τελευταία χρόνια ήρθε να προστεθεί στην οικογένειά τους και ο μικρός Δημοσθένης, που ήταν μαζί τους σε αυτή την εξόρμηση.
  Η Σία Κοσιώνη βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του φτιάχνοντας μαζί του κάστρα στην άμμο, την ώρα που η γιαγιά τούς καμάρωνε από την ξαπλώστρα. Όπως έχει πει σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάννη, έχει μεγάλη αδυναμία στα επτά εγγόνια της, πάντα τους μαγειρεύει κάτι νόστιμο όταν την επισκέπτονται και σπάνια τους χαλάει χατίρι, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που αναγκαστικά στερήθηκε την αγκαλιά τους τούς προηγούμενους μήνες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού.
  Εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία βρίσκεται στα Χανιά πολύ συχνά, τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου πέρασε στον τόπο καταγωγής του ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του και τον γιο τους, ενώ η Σία Κοσιώνη μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη και τον γιο τους έφτασαν από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Mοσάντ: «Η Τουρκία είναι η πραγματική απειλή για το Ισραήλ και όχι το Ιράν - Αποσταθεροποιεί την Μεσόγειο».
  Ως μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν και αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Μεσόγειο, θεωρεί την Τουρκία ο ηγέτης της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν.
  Σε ανάλυση των Times του Λονδίνου οι Βρετανοί θεωρούν πως το Ισραήλ έχει αλλάξει τις προτεραιότητές του στην λίστα των απειλών και θεωρεί την ερνρτογανική Τουρκία ως την πιο επικίνδυνη απειλή για την γεωστρατηγική ασφάλεια της χώρας και τα γεωπολιτικά συμφέροντά της.
  Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς μετά την Γαλλία είναι η αμέσως επόμενη χώρα η οποία έχει σαφώς αντίρροπα συμφέροντα με την Τουρκία (τουλάχιστον όσο οι κεμαλικοί απέχουν από την εξουσία. Ο Κοέν πιστώνεται τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ. «Η ιρανική ισχύς είναι εύθραυστη», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, «αλλά η πραγματική απειλή είναι από την Τουρκία».
  Το θέμα του Κοέν, ωστόσο – σημειώνει ο αρθρογράφος - δεν ήταν ότι το Ιράν έπαψε να αποτελεί υπαρξιακή απειλή αλλά μάλλον ότι θα μπορούσε να περιοριστεί μέσω κυρώσεων, εμπάργκο, ανταλλαγής πληροφοριών και μυστικών επιδρομών.
  Η Γαλλία ενισχύει τη ναυτική της παρουσία και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει τα ελληνικά πολεμικά πλοία, καθώς προσπαθούν να σταματήσουν την τουρκική εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν ακυρώσει τις άδειες και κινητοποίησαν το ναυτικό και τις αεροπορικές τους δυνάμεις.
  Πρόκειται για μια διένεξη μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ. Τώρα έχει χάσει τη θεραπευτική της μαγεία, και η Τουρκία, η οποία δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για την αγορά ρωσικών πυραύλων εδάφους, πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργεί εκτός των κανόνων της συμμαχίας. Το θέμα της είναι ότι η Ελλάδα και τα πολλά νησιά της ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τα πεδία φυσικού αερίου στο βυθό στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και έτσι να μετατρέψουν τη θάλασσα σε μια ευημερούσα ελληνική λίμνη. Το όνειρο του αμοιβαία επωφελούς πλούτου που επιστρέφει σε αυτήν τη γωνιά της Μεσογείου, μοιράζεται όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ιταλία, ακόμη και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τον περιφερειακό συντονισμό για το ενεργειακό ως έργο που έχει σχεδιαστεί κυρίως για να περιθωριοποιήσει την Τουρκία.
  Η έκρηξη του Λιβάνου έγινε αισθητή μέχρι την Κύπρο και πρέπει να ξύπνησε τις ελίτ της, γράφει ο αναλυτής. Για σχεδόν μισό αιώνα έχουν ανεχθεί ένα διαιρεμένο νησί. Ο βορράς είναι ένα φτωχό τουρκικό «τσιφλίκι». Ο νότος είναι ένας βολικός σταθμός της ΕΕ για τα ρωσικά μετρητά. Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Η Τουρκία επιτρέπει σε περισσότερους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορά της για να κάνουν το θαλάσσιο ταξίδι προς την Ελλάδα. Ακριβώς όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μέσο πίεσης στη Δυτική Ευρώπη, έτσι ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους μετανάστες. Η Τουρκία γνωρίζει επίσης πώς να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την διαρκή πληγή του Ισραήλ.
  Και έτσι η Τουρκία φλερτάρει με τον πόλεμο. Μια συμφωνία για τις θαλάσσιες εξερευνήσεις με την Τρίπολη συνάφθηκε με σκοπό τον αποκλεισμό των άλλων. Αλλά προφανώς υπερεπεκτείνει την τουρκική ισχύ, στη βόρεια Συρία, στον ατελείωτο αγώνα της με τους Κούρδους.
  Θαυμάζει τον Πούτιν, αλλά φαίνεται ανίκανος να μιμηθεί τη φόρμουλα του Πούτιν για πάγωμα των συγκρούσεων που δεν μπορεί να κερδίσει και για προσανατολισμό προς μικρότερα κέρδη. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου χρησιμοποίησε αρκετή δύναμη για να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία, για να εξασφαλίσει μια ρωσική στρατιωτική βάση και ένα λιμάνι στη Μεσόγειο. Ο Ερντογάν, όπως φαίνεται, δεν γνωρίζει την έννοια του «αρκετά». Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο υπήρχαν ελπίδες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο μέλος των δυτικών συνασπισμών. Έγινε στρατηγικός αντίπαλος. Η Τουρκία θεωρήθηκε πιθανό μέλος της ΕΕ. Eπινόησε εκ νέου τον εαυτό της ως μια παγκόσμια επικίνδυνη, ασταθής και απρόβλεπτη παρουσία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τούρκος αντιπτέραρχος ε.α.: «Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει απίστευτες δυνατότητες - Μπορεί να κτυπήσει μέχρι την Άγκυρα».
   Τούρκος αντιπτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς στη διάρκεια παρέμβασής του, σε τηλεοπτική εκπομπή με θέμα την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε στο τουρκικό κοινό το ανώτερο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και ότι έχει τις δυνατότητες να βομβαρδίσει ακόμα και στην Άγκυρα και την Σεβάστεια.
   Ο Τούρκος αντιπτέραρχος ε.α. είπα μάλιστα πως η ΠΑ «διαθέτει απίστευτες ικανότητες». Οι δηλώσεις του όσο κι αν ακούγεται αυτό οξύμωρο είναι πολύ πιο χρήσιμες για ελληνική εσωτερική περίσκεψη, διότι πρέπει να υπενθυμίσουν στο φοβικό ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι αν είχε την θέληση θα μπορούσε να λήξει υπέρ των συμφερόντων του Ελληνισμού και της χώρας την ελληνοτουρκική διένεξη.
   Είπαμε αν...
   «Μην παίρνετε καθόλου ελαφρά την Ελλάδα. Για πιο λόγο ξέρετε; Το 1974 η Π.Α. της Ελλάδας ήταν ασύγκριτα πιο αδύναμη σε σχέση με αυτήν της Τουρκίας. Αλλά μετά το 1974 το σώμα στο οποίο επένδυσε τα περισσότερα ήταν η Π.Α. Και σήμερα η Π.Α. της Ελλάδας διαθέτει απίστευτες ικανότητες επίθεσης. Δείτε το.
   Επαναλαμβάνω: Διαθέτει ικανότητα να κάνει επίθεση στην Τουρκία και μην το υποτιμάτε καθόλου αυτό». Ο ίδιος τόνισε το αξιόμαχο της ελληνικής Π.Α. με ακτίνα δράσης που μπορεί να φτάσει βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα έως την Άγκυρα και τη Σεβάστεια.

   Έχουμε μόνο μια αντίρρηση σχετικά με τις δυνατότητες της ΠΑ το 1974. Ήταν επαρκώς ισχυρή για να ακυρώσει την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο καθώς είχε παραλάβει τα πρώτα F-4 Phantom ενώ το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε τα δύο καλύτερα υποβρύχια εκείνης της εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 19. Οι Τούρκοι «βαφτίζουν» τουρκικά 152 νησιά στο Αιγαίο: «Δεν έχουν υφαλοκρηπίδα βάσει της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας». Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
  Νέα «καταπληκτικά» επιχειρήματα εφευρίσκουν οι Τούρκοι για να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα 150 νησιών στο Αιγαίο και κάνουν χρήση της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας με βάση την οποία η Αθήνα δεν συζήτησε τα δικαιώματα ΑΟΖ των νησιών του Ιουνίου Πελάγους.
  Οι Τούρκοι θεωρούν πως αφού έγινε έτσι στο Ιόνιο, έτσι πρέπει να συμβεί και στο Αιγαίο. Η αλήθεια είναι πως με την συμφωνία αυτή και αργότερα με την επόμενη με την Αίγυπτο η Ελλάδα έδωσε δικαιώματα στην τουρκική εξωτερική πολιτική.
  Ακόμα και στην συμφωνία με την Αίγυπτο, μειώθηκε η επήρεια της Κρήτης κατά 10%. Αυτό δίνει την αφορμή στους Τούρκους να πουν πως αφού η Αθήνα εκχωρεί δικαιώματά της για να έχει... την ησυχία της τότε το ίδιο θα κάνει και με την Τουρκία η οποία ακριβώς για τον λόγο αυτό δημιουργεί κρίση και κλιμάκωση για να πείσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι το συμφέρει να κάνει «παραχωρήσεις».
  «Με την Ελλάδα, μπορούμε να διαπραγματευτούμε μόνο στη Θάλασσα των Νήσων, όχι την Μεσόγειο. Στην θάλασσα των νήσων (έτσι αποκαλούν οι τούρκοι το Αιγαίο Πέλαγος), περίπου 150 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες ανήκουν στην Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτά τα 150 νησιά, νησίδες και βράχοι εξαιρούνται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης» αναφέρει το τουρκικό Docu Acdeniz Politik που υιοθετεί μια εθνικιστική ρητορική .
  Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού, τα 150 νησιά και βραχονησίδες δόθηκαν στην Ιταλία η οποία εν συνεχεία τα μεταβίβασε στην Ελλάδα όπως αναφέρει το bankingnews.gr
  Ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανεπαρκείς, η Ελλάδα επικαλείται την συνθήκη UNCLOS του 1982, ισχυριζόμενη ότι έχει τα νησιά έχουν "δικαίωμα ΑΟΖ" .
  Η Ελλάδα με μονομερή μέτρα που έχει λάβει καταρρίπτει αυτό το δικαίωμα .
  Λόγω του 15ου άρθρου της Συνθήκης της Λωζάνης, η Ελλάδα πήρε το νησί Καστελόριζο ή Μεγίστη στα τουρκικά Meis.
  Επίσης τα νησιά Ρω στα τουρκικά Καρά και Στρογγυλή στα τουρκικά Fener Island, που βρίσκονται δίπλα στο Καστελόριζο, μετρήθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία σύμφωνα με το 3ο άρθρο της σύμβασης της 4ης Ιανουαρίου 1932, το οποίο συνδέεται με το 16ο άρθρο της συνθήκης της Λωζάνης.
  Η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στην ειρηνευτική συνθήκη του Παρισιού του 1947 με το 14ο άρθρο που αφορούσε την θάλασσα των νήσων και ειδικά του Καστελόριζου από την Ιταλία στην Ελλάδα.
  Στο 15ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης, το νησί Καστελόριζο μεταφέρεται στην Ιταλία, αλλά το νησί, το νησάκι και οι βραχονησίδες δίπλα στο Καστελόριζο δεν αναφέρονται.
  Ωστόσο, σύμφωνα με το 14ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης του Παρισιού, το νησί, το νησάκι και οι βράχοι του Καστελόριζου μεταφέρονται στην Ελλάδα από την Ιταλία.
  Επιπλέον, μια διάταξη σχετικά με τη μεταφορά άλλων νησίδων, συμπεριλαμβανομένης της Ρω και του νησιού Στρογγυλή, που βρίσκονται πλησίον του Καστελόριζου, δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη ειρήνης του Παρισιού.
  Δεν υπάρχει επίσης αναφορά στη Σύμβαση του Ιανουαρίου 1932 Αυτή η κατάσταση τι δείχνει;
  Ανέφερε ότι τα νησιά που παραχωρήθηκαν στην Ιταλία από την Τουρκία, δεν μεταφέρονται στην Ελλάδα από την Ιταλία.
  Το άρθρο 15 της Λωζάνης αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα.
  Στο 15ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης, μόνο το Καστελόριζο έμεινε στην Ιταλία.
  Άλλα νησάκια, όπως Ρω και Στρογγυλή εξαρτώνται από αυτό.
  Το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης του Παρισιού, αναφέρει τι θα συμβεί εάν καταργηθεί η κυριαρχία της Ιταλίας.
  Στη σύμβαση της 4ης Ιανουαρίου 1932, η οποία συντάχθηκε με βάση το 16ο άρθρο της συνθήκης της Λωζάνης, η κυριαρχία της Ρω και Στρογγυλή μεταφέρθηκε στην Ιταλία, αλλά η Ιταλία δεν μπόρεσε να εδραιώσει κυριαρχία σε αυτά τα νησιά.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Η ΚΑΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
  Την έντονη αντίδραση τους εξέφρασαν για την παρουσία στον καταυλισμό της Μόρια, της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου οι κάτοικοι της Λέσβου.
  Μεγάλος αριθμός κατοίκων συγκεντρώθηκε κοντά στο ΚΥΤ Μόριας, για να εκφράσει την δυσαρέσκεια του για την παρουσία της ΠτΔ η οποία νομιμοποιεί τα σχέδια δημιουργίας μια ισλαμικής πόλης στο νησί. Ακόμα κι αυτή την ώρα υπάρχουν επεισόδια και χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις που εμπόδισαν τους συγκεντρωμένους.
  Η περιφερειακή αρχή έχει εκφράσει την αντίθεση της στα σχέδια επέκτασης δια μέσω του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και ζητά επίμονα να αποσυμφορηθεί η περιοχή για εθνικούς λόγους αλλά και γιατί αποτελεί μια υγειονομική βόμβα στο νησί.
  Οι πολίτες αντιδρούν έντονα για την επέκταση του καταυλισμού και την δημιουργίας μιας οργανωμένης μουσουλμανικής πόλης στο νησί.

  Νωρίτερα στην περιοχή όπου γίνεται η διαμαρτυρία των κατοίκων της Μόριας βρέθηκε και ο Βουλευτής του νησιού Χαράλαμπος Αθανασίου με σκοπό να τους ηρεμήσει.
  Ο κος Αθανασίου πρότεινε στους κατοίκους να βγει μια τριμελή επιτροπή ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ΠτΔ λίγο πριν φύγει από το νησί μας, με σκοπό οι κάτοικοι να καταθέσουν τα αιτήματα τους αλλά οι διαμαρτυρόμενοι ήταν ανέκδοτοι λέγοντας πως δεν θέλουμε πλέον μόνο λόγια αλλά και πράξεις..
  Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες μας την δομή υγείας δεν θα την εγκαινιάσει τελικά η πρόεδρος της δημοκρατίας η οποία νωρίτερα το μεσημέρι είχε βρεθεί στην πτέρυγα ασυνόδευτων ανήλικων στην Μόρια και ακολούθως περιόδευσε στην Μυτιλήνη.

  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. Α.
  Ένα ατελείωτο παιχνίδι προπαγάνδας παίζει η Άγκυρα με αφορμή την μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη. Για το θέμα αυτό μάλιστα είχαμε και επισταμένη ενασχόληση και του τουρκικού κοινοβουλίου και την έκδοση ειδικής κατάπτυστης έκθεσης κατά της Ελλάδος.
  Η έκθεση αυτή στηλιτεύει την Ελλάδα ζητώντας ευθύνες για την «αποψίλωση» των μελών της μειονότητας σε μια απώτερη προσπάθεια να «αμφισβητηθεί» όμως η συνθήκη της Λωζάνης.
  «Η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία αποτελούσε το 65% του πληθυσμού της περιοχής τη δεκαετία του 1920, τώρα είναι κάτω του 30%», αναφέρει το τουρκικό κοινοβούλιο στη συγκεκριμένη έκθεση τονίζοντας σχετικά θρησκευτικά και πολιτιστικά προβλήματα που υποτίθεται πως αντιμετωπίζει η «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα.
  Η έκθεση, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Ερευνητικών Υπηρεσιών με εντολή του Ερντογάν, προσπαθεί να ανακινήσει θέμα κατά της Ελλάδος, αναφέροντας ότι το ποσοστό ιδιοκτησίας γης από τους Τούρκους της Δ.Θράκης, το οποίο ήταν 84% το 1923, μειώθηκε σε μόλις 25%.
  «Η περιοχή αυτή της Ελλάδας στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα τουρκικά σύνορα, φιλοξενεί μια σημαντική, τουρκο-μουσουλμανική μειονότητα περίπου 150.000 ανθρώπων», αριθμός που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που είναι διαφορετική και αριθμεί 80.000 Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες .
  Η προβοκατόρικη έκθεση του κοινοβουλίου στην Άγκυρα εξέτασε δήθεν και τις δυσκολίες προστασίας των Τζαμιών, αναφέροντας ένα τζαμί της οθωμανικής εποχής 600 ετών στο Διδυμότειχο.
  “Το τζαμί αυτό χτισμένο το 1420, υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά το 2017. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσφέρει συνεργασία για την αποκατάσταση του τζαμιού, χωρίς αποτέλεσμα.
  “Παρά τα θετικά μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές αρχές, η κοινή πολιτιστική κληρονομιά στην Ελλάδα δεν προστατεύθηκε όπως απαιτείται”, ανέφερε ξεδιάντροπα ένα κοινοβούλιο σαν το τουρκικό, που επέτρεψε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε Τζαμί μετά το 1935, χωρίς ίχνος θρησκευτικής και πολιτιστικής σοβαρότητας.
  Η ίδια κατάπτυστη έκθεση στοχοποιεί και τα Δωδεκάνησα μιλώντας για προβλήματα που έχουν σχέση με την θρησκευτική ελευθερία, τα βακούφια, «γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την προστασία των ιστορικών τόπων», κατά το τουρκικό κοινοβούλιο.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. Β.
   Επίσης μετά την προσβολή με την Αγία Σοφία η Άγκυρα μας κουνά το δάκτυλο για την απουσία Τζαμιού και από την Αθήνα.
   “Η απουσία τζαμιού στην ελληνική πρωτεύουσα και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας την Θεσσαλονίκης, προκαλεί αντιδράσεις στην τουρκική μειονότητα. Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμιά’, τονίζει η έκθεση των Τούρκων βουλευτών.
   Η έκθεση με τίτλο “Το πρόβλημα της άρνησης αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας”, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν δέχτηκε να αναγνωρίσει την εθνική ταυτότητα της μειονότητας, αναφέροντας ότι ο όρος “τουρκική μειονότητα” απουσίαζε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, σύμφωνο που δημιουργήθηκε μετά την μικρασιατική καταστροφή και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
   Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη μόνο από άποψη θρησκείας, δηλαδή ως μουσουλμανική μειονότητα, και αυτό ενοχλεί σφόδρα τους Τούρκους παρόλο που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
   Μας κατηγορούν ότι καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1980, η Ελλάδα απαγόρευε ακόμη και ενώσεις που είχαν την ονομασία «τουρκική».
   «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει απόφαση εναντίον της Ελλάδας για το θέμα αυτό το 2008, αλλά η Ελλάδα αψηφά τις αποφάσεις αρνούμενη να τις εφαρμόσει. Σύμφωνα με αυτήν τη πολιτική, όλοι οι τουρκικοί μειονοτικοί σύλλογοι που περιέχουν τη λέξη “τουρκικό” στην ονομασία τους παραμένουν απαγορευμένοι στην Ελλάδα», συνεχίζει η έκθεση .
   Την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε από την Ελλάδα να τερματίσει δήθεν την πολιτική της παραβίασης του δικαιώματος των μειονοτικών μαθητών στην εκπαίδευση και να ανοίξει ξανά σχολεία που έκλεισαν, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τον λόγο για τον οποίο αυτά δεν λειτουργούν και έχει να κάνει με τον αριθμό των μαθητών που είναι πολύ μικρός .
   Επιπλέον, η έκθεση υπογράμμισε ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη της «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχασαν την ιθαγένεια τους σύμφωνα με το άρθρο 19 του ελληνικού νόμου περί ιθαγένειας του 1955. Αν και αυτό το άρθρο καταργήθηκε το 1998, δεν υπάρχει κανονισμός που να επιτρέπει στους μειονοτικούς να ανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
   Από την άλλη πλευρά, μέσω μιας τροποποίησης του ελληνικού εκλογικού νόμου του 1990, το όριο εισόδου στην βουλή που ανέρχεται στο 3% εφαρμόζεται και σε ανεξάρτητους υποψηφίους. Αυτή η κίνηση στέρησε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης το δικαίωμά της να στέλνει ανεξάρτητους εκπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο’, καταλήγει η έκθεση .
   Οι Τούρκοι βουλευτές κατηγορούν ξεδιάντροπα μια δημοκρατική χώρα σαν την Ελλάδα, ξεχνώντας ότι οι ίδιοι ασκούν την πολιτική τους εξουσία τους “κουτσουρεμένη” σε ένα φασιστικό καθεστώς που αποτελεί ντροπή και όνειδος για την πολιτισμένη Ευρώπη.
   Πηγή : pentapostagma.gr
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 22. Η Τουρκία κατασκεύασε το πρώτο εγχώριας σχεδίασης αυτοκίνητο και ξεκίνησε ήδη τις εξαγωγές του!
  Η ΚΑΤΙΝΑ ΕΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ.
  Το νέο project του Ερντογάν αφορά ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV. Η συνολική επένδυση ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια (περιλαμβάνει και το εργοστάσιο παραγωγής στην Bursa) και θα απασχολούνται 4.300 εργαζόμενοι.
  Την κατασκευή του μοντέλου έχει αναλάβει μια κοινοπραξία, κάτω από την επωνυμία TOGG, που αποτελείται από 4 μεγάλες εταιρείες της γείτονος χώρας δείχνοντας τη σημασία του δίνουν οι Τούρκοι σε αυτό το εγχείρημα: Anadolu Grubu, BMC, Kıraca Holding, Turkcell και Zorlu Holding.
  Τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής της TOGG παρουσίασε, σε ειδική συνέντευξη τύπου, περισσότερες λεπτομέρειες για την παραγωγή του μοντέλου αναφέροντας παράλληλα πως έχουν γίνει συμφωνίες με 10 μεγάλες διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων.
  Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις συνεργασίες αφορά-μεταξύ άλλων-την κατασκευή των μπαταριών που θα γίνεται στην Τουρκία (το 78% των μερών του μοντέλου θα γίνεται εντός της χώρας και το υπόλοιπο θα προέρχεται από εταιρείες της Ευρώπης και της Ασίας). Ο προγραμματισμός της TOGG αναφέρει πως το λανσάρισμα του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Τουρκίας θα γίνει το 2022 στην τοπική αγορά και δύο χρόνια αργότερα, μέσα στο 2024, η γειτονική χώρα θα επιδιώξει να το εξάγει σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Μάλιστα, οι προσδοκίες για τις πωλήσεις του είναι αρκετά υψηλές και οι ιθύνοντες της φίρμας αναφέρουν πως το προϊόν τους θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό συγκριτικά με τις επιλογές που προσφέρουν καταξιωμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. «Βόμβα» από Foreign Policy: «Η Τουρκία δεν θα πέσει χωρίς πόλεμο».
  Η ΚΑΤΙΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ.
  Το Foreign Policy, δεν είναι απλά ένας δημοσιογράφος οργανισμός, αλλά ένα think tank το οποίο αντικατοπτρίζει τις προθέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και συχνά χρησιμοποιείται για να στέλνει μηνύματα προς τους ενδιαφερόμενους. Το πρόσφατο άρθρο του λοιπόν αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα την δράση της Τουρκίας στην περιοχή, φαίνεται ότι αποτελεί ένα τέτοιο μήνυμα.
  ο συντάκτης του άρθρου Michael Tanchum κάνει μία ανάλυση στις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν στην κορύφωση της κρίσης και μία ενδελεχή αποτίμηση του συσχετισμού των δυνάμεων. Η ανάλυση του είναι ψυχρή και απολύτως πραγματιστική όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αφού παραθέτει τις συμμαχίες και την στήριξη που απολαμβάνουν οι θέσεις του ελληνισμού από Αίγυπτο και Ισραήλ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο ισχυρή και αν είναι αυτή η στήριξη, τόσο η Αίγυπτος όσο και το Ισραήλ δεν αντέχουν να εμπλακούν σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία.
  Εξίσου ψυχρές και ρεαλιστικές είναι οι προσεγγίσεις του για τον ρόλο της Ευρωπαΐκής Ένωσης. Ο συντάκτης όχι μόνον καρφώνει την διφορούμενη στρατηγική της Γερμανίας, αλλά προχωρά και στον διαχωρισμό των μεσογειακών – ευρωπαϊκών κρατών, κατονομάζοντας ανοιχτά τους φίλους της Τουρκίας: Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα, που όπως χαρακτηριστικά λέει μοιράζονται κοινά συμφέροντα και εμπορικές συναλλαγές με την Άγκυρα.
  Το πιο καταλυτικό σημείο του αφιερώματος όμως, που ενδεχομένως είναι και το συγκεκριμένο μήνυμα που θέλει να στείλει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία, είναι η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή». Ο Ρουβίκωνας που εάν η Τουρκία τον διαβεί, αυτό θα σημάνει την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλευρό της Ελλάδας. Και αυτή η κόκκινη γραμμή είναι η περιοχή νοτίως της Κρήτης!
  Η κόκκινη γραμμή και τα πλούσια κοιτάσματα
  Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι μόνο σημαντικό ως προειδοποιητική βολή της Ουάσινγκτον στην Τουρκία. Είναι επίσης εκπληκτικός ο τρόπος που ο συντάκτης ακυρώνει πλήρως το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, το λεγόμενο «τουρκολιβυκό μνημόνιο«, αναλύοντας τον λόγο που η Κρήτη έχει πλήρη δικαιώματα στην θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας! Δηλαδή ο συντάκτης ενστερνίζεται πλήρως τις ελληνικές θέσεις, που άλλωστε αποτελούν και βασική αρχή του δικαίου της θάλασσας, και Θεωρεί βέβαια την ενεργή εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση που η Τουρκία τολμήσει να στείλει ερευνητικό νοτίως της Κρήτης!
  Επειδή όμως ουδείς θεωρεί ότι οι μεγάλες δυνάμεις δρουν και παρεμβαίνουν σε διεθνείς διενέξεις επειδή τους «έπιασε ο πόνος για το διεθνές δίκαιο«, τουλάχιστον αυτό έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία, ο συντάκτης δίνει και την εξήγηση για το λόγο που η Κρήτη αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες: Τα πλούσια κοιτάσματα!
  Κοιτάσματα που προφανώς η Αμερική δεν θέλει για κανένα λόγο να πέσουν στα χέρια της Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, το αφιέρωμα του Foreign Policy, θυμίζει τελεσίγραφο προς την Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο μπορεί να θεωρηθεί και Casus Belli.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Καταγγελία-φωτιά του Νίκου Ρολάνδη για τον Γιώργο Παπανδρέου: Ζήτησε από την Κύπρο να εξαιρέσει το Καστελόριζο από την ΑΟΖ.
  Η κρίση με την Άγκυρα για τον καθορισμό των ΑΟΖ και κυρίως η ένταση που έχει προκληθεί με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης η οποία εξαφανίζει από τον χάρτη ελληνικά νησιά, μεταξύ αυτών και το Καστελόριζο, φέρνει στην επιφάνεια την αποκάλυψη που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης.
  Όπως είχε αναφέρει ο κ. Ρολάνδης, πριν από περίπου δύο χρόνια, σε τηλεοπτική του συνέντευξή του, το 2003 η Αθήνα ζήτησε από τη Λευκωσία να αλλάξει μια συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία εάν ολοκληρωνόταν όπως προβλεπόταν αρχικά, το Κάιρο θα είχε αποδεχτεί πως το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Η κουλτούρα συμβιβασμού του Ερντογάν: «Να αναβιώσουμε την ιστορία όπως στο Μαντζικέρτ και της νίκης επί των Βυζαντινών».
  Μιλώντας την Πέμπτη σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως επιθυμεί ν’ αναβιώσει την ιστορία ακολουθώντας τα χνάρια του Αλπ Αρσλάν, που με την επικράτησή (26/8/1071) του επί των στρατευμάτων του βυζαντινού αυτοκράτορα Ρωμανού Δ’ Διογένη στην μάχη του Μάντζικερτ, έθεσε τις βάσεις για την κυριαρχία των Σελτζούκων στην Aνατολία!
  Αυτές είναι οι βλέψεις της Τουρκίας και με αυτό τον στόχο στο μυαλό του ο Ερντογάν ασκεί πολιτική
  Ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, του ανεξάρτητου δικτύου Nordic Monitor, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη σημερινή ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Γερμανικός Τύπος: Απαιτείται πολιτική βούληση για να λυθούν τα ελληνοτουρκικά.
  Όταν σου λένε, «απαιτείται πολιτική βούληση για να λυθούν τα ελληνοτουρκικά» τι ακριβώς καταλαβαίνεις; ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π. Με "πολιτική βούληση" και 90% του λαού εναντίον "έλυσε" το Σκοπιανό ο προδότης
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...