Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝΔΙΑ: ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ. (ΠΡΙΝ ΕΙΧΕ ΧΑΡΙΣΕΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ). Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΕΩΡΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ (ΜΕΡΙΚΩΣ ΜΑΛΙΣΤΑ) ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Δένδιας: «Δεν περιελάβαμε Καστελόριζο, Ρόδο και Κρήτη στην συμφωνία γιατί έχουμε σκοπό να το κάνουμε… μελλοντικά».


Η κρυστάλλινη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Πάϊατ: «Έχω επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα». 

Από το 2004 η Κύπρος παρακαλάει την Ελλάδα να συμφωνήσουν  για  την  ΑΟΖ.  Με την Κύπρο,  όπως  φαίνεται  η Ελλάδα,  δεν θα συμφωνήσει  ποτέ  για  την  ΑΟΖ .  
Με τη Λιβύη, τόσα χρόνια δεν υπογράφαμε, γιατί δε θέλαμε να κοπεί η επήρεια της Γαύδου, όπως ζητούσε η Λιβύη. Τώρα κόβοντας 5% από όλη την Κρήτη, κόψαμε λιγότερο; Ποιος ευθύνεται που εδώ και 15 χρόνια κανείς δεν έκοβε την επήρεια της Γαύδου, που θα επέτρεπε συμφωνία με τη Λιβύη πολύ πριν φτάσουν οι Τούρκοι; Τα δε "οικόπεδα Μανιάτη", νότια της Κρήτης, έχουν κοπεί με βάση την πλήρη επήρεια της Κρήτης ως προς τη λιβυκή ακτή. Δεχόμενοι πως η Κρήτη έχει μειωμένη επήρεια προς την Αίγυπτο, πώς η Ελλάδα θα διεκδικήσει πλήρη επήρεια ως προς τη Λιβύη; Σε κανένα δικαστήριο δε θα δικαιωθεί και άρα τα πιο νότια οικόπεδα Μανιάτη, που η Ελλάδα είχε ήδη αδειοδοτήσει, εκ των πραγμάτων πλέον "κουρεύονται".

Με  την  συμφωνία  Δένδια η Ελλάδα έδωσε στην Αίγυπτο περίπου 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής ΑΟΖ.

Χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου που έδωσε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ στο Reuters, καθώς το ελληνικό ΥΠΕΞ κατά την προσφιλή συνήθεια των ελληνικών υπηρεσιών δεν έχει δώσει συντεταγμένες, τις συγκρίναμε με τις συντεταγμένες των θαλασσίων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης που ανακήρυξε μονομερώς το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας το 2014, ακολουθώντας την αρχή της μέσης γραμμής.
Οι συντεταγμένες του ΥΠΕΝ είναι οι μοναδικές επίσημες συντεταγμένες της ελληνικής ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, εκτός από αυτές του Ιονίου με την Ιταλία.
Όπως θα δούμε το «οικόπεδο 20» νότια της Κρήτης «έπιανε» και αιγυπτιακή ΑΟΖ και ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην αδειοδότησή του.
Τα νότια όρια του οικοπέδου 20 συναντούν την αιγυπτιακή ΑΟΖ, περίπου 24 χιλιόμετρα πιο κάτω από αυτό που συμφωνήθηκε χθες, δηλαδή η συμφωνία του Καΐρου πήγε τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, 24 χιλιόμετρα πιο πίσω.
Συνολικά το μήκος της οριοθετημένης περιοχής (η γραμμή που φαίνεται στους χάρτες) με την Αίγυπτο είναι 192 χιλιόμετρα.
Άρα, 192 x 24 = 4.608, δηλαδή η Ελλάδα έδωσε στην Αίγυπτο, κατά προσέγγιση, μία έκταση εμβαδού 4.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την ΑΟΖ της.
Αυτό φυσικά σε περίπτωση που δεν έχει γίνει μεγαλύτερη «έκπτωση» στα υπόλοιπα νησιά (Ρόδο, Κάσο Κάρπαθο), καθώς τα - 24 χιλιόμετρα αφορούν την ΑΟΖ που εκπορεύεται από την Κρήτη.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης που παραχώρησε η Ελλάδα αφορά την λεκάνη του Ηροδότου, η οποία φαίνεται να έχει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η προπαγάνδα της ΝΔ οργιάζει και θριαμβολογεί, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν έχουν όπως τα παρουσιάζουν τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ της Ελλάδος, που όλο και περισσότερο θυμίζουν Βόρειο Κορέα! 
Συγκεκριμένα, «μειωμένη» είναι η ΑΟΖ της Κρήτης στην συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον Αίγυπτιο ομόλογό του, προκειμένου, να συμφωνήσει η Αίγυπτος στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ελλάδα. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στους σχετικούς χάρτες της συμφωνίας με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, η Ελλάδα μένει σχεδόν ολοκληρωτικά εκτός της «λεκάνης του Ηροδότου», όπου υπολογίζονται ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα προέβη σε έναν συμβιβασμό ιδιαίτερα αρνητικό για τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό γιατί η υποθαλάσσια κοιλάδα του Ηροδότου, νοτιοανατολικά της Κρήτης κρύβει ένα τεράστιο θησαυρό. Μέσα σε πέντε χρόνια, με εντατική δουλειά, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικούς πόρους στο ελληνικό δημόσιο και μέσα σε μία δεκαετία με την αύξηση του ρυθμού εξόρυξης του φυσικού αερίου θα μπορούσε να σβήσει μεγάλο μέρος του εθνικού χρέους.
Και όμως το 2013 με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ  σταμάτησε κάθε έρευνα και δεν συνεχίστηκε ούτε στην πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ…
Το γιατί τώρα ούτε ΝΔ, ούτε ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να εκμεταλλευτούν αυτόν τον εθνικό πλούτο, που θα έβγαζε την Ελλάδα από το οικονομικό και γεωπολιτικό αδιέξοδο.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...