Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

ΕΝΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΡΙΤΣΑΡΝΤ  ΦΙΣΕΡ,  ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ  ΣΤΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ  ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ  ΕΧΟΥΜΕ  ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ.  ΤΑ  ΤΜΗΜΑΤΑ  ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ  ΤΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ  ΜΕ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ  ΣΤΑ  ΜΜΕ  ΤΟΥΣ  ΛΙΓΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ  ΠΟΥ  ΠΗΓΑΝ  ΓΙΑ  ΔΙΑΚΟΠΕΣ:  "ΔΕΝ  ΕΧΟΥΜΕ  ΑΙΜΑ  ΓΙΑ  ΤΙΣ  ΕΓΧΕΙΡΙΣΕΙΣ.  ΣΑΣ  ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ  ΓΥΡΙΣΤΕ  ΠΙΣΩ".

ΑΥΤΟΣ  Ο  ΥΠΟΛΑΟΣ  ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ  ΟΤΙ  ΘΑ  ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ,  ΕΝΩ  ΦΟΒΑΤΑΙ  ΝΑ  ΔΩΣΕΙ  ΛΙΓΟ  ΑΙΜΑ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ  ΤΟΥ;   

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ.  ΜΗΔΕΝ  ΔΟΤΕΣ  ΟΡΓΑΝΩΝ  ΣΩΜΑΤΟΣ.

Ήταν ένα βράδυ του Μαΐου, ένα από αυτά τα ολόιδια βράδια που δεν ξεχώριζαν σε τίποτα μεταξύ τους εξαιτίας της ρουτίνας που είχε φέρει η καραντίνα, όταν ο Ρίτσαρντ Φίσερ άραζε στο κρεβάτι του και χάζευε στο ίντερνετ.
menshouse.gr


Αμφιβολίες για την ποιότητα του ρωσικού εμβολίου εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Υγείας.


Μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, εργαζόμενος ως δημοσιογράφος στο BBC, ο Ρίτσαρντ είχε βαρεθεί από την έλλειψη ειδήσεων και την κοινοτοπία μέσω της οποίας προσεγγιζόταν το ζήτημα του κορωνοϊού. Μέχρι που μια φαινομενικά αδιάφορη είδηση, μια από αυτές που είχαν να κάνουν με το πότε θα βγει εμβόλιο για τον Covid, ξύπνησε την δημοσιογραφική του περιέργεια.
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μια από τις δομές δηλαδή που έχει κάνει εξαιρετικά εξελιγμένη δουλειά πάνω στο ζήτημα της εύρεσης εμβολίου, αναζητούσε 10.000 εθελοντές προκειμένου να γίνουν ουσιαστικά… ανθρώπινα πειραματόζωα. Ο Φίσερ σκέφτηκε ότι αν ήταν ένας από αυτούς τους 10.000 θα μπορούσε να γράψει ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ και έκανε την αίτηση σχεδόν αυτόματα, χωρίς καν να το σκεφτεί.

Μετά από έναν περίπου μήνα, επιλέχθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Η μία ομάδα θα λάβει εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας και τις σηψαιμίας που δεν προσφέρει καμία προστασία ενάντια στον κορωνοϊό και στην άλλη ομάδα θα χορηγηθεί το πειραματικό εμβόλιο ChAdOx1nCoV-19», ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες ο επικεφαλής γιατρός της έρευνας, που ταυτόχρονα τους ξεκαθάρισε πως τα πειράματα έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2020.
«Για να διασφαλιστεί η στιβαρότητα των αποτελεσμάτων, ούτε οι συμμετέχοντες, ούτε όμως και οι γιατροί που χορηγούν το εμβόλιο γνωρίζουν αν μέσα στη σύριγγα βρίσκεται το πειραματικό εμβόλιο ή το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας. (…) Ύστερα από εβδομάδες αναμονής, ένα γρήγορο τσίμπημα στο μπράτσο μου και μερικά δευτερόλεπτα εμβολιασμού… Κάποιο εμβόλιο ‘τρέχει’ πλέον μέσα στο αίμα μου. Δεν θα ξέρω ποιο από τα δύο μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης», έγραψε στο BBC ο Φίσερ καθώς μιλούσε για την εμπειρία του ως εθελοντής στις έρευνες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μια εβδομάδα μετά, οι υπεύθυνοι του ζήτησαν να στείλει ένα συγκεκριμένο δείγμα από το σπίτι του. Η περιγραφή του υπήρξε ασύλληπτα παραστατική: «Έπρεπε να τρίψω τις αμυγδαλές μου με μπατονέτα για 10 δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπήσω τα δόντια μου ή τη γλώσσα μου και μετά να βάλω την ίδια μπατονέτα στη μύτη μου, όσο βαθύτερα μπορούσα. Αν η ρινική εξέταση γίνει σωστά νιώθεις σαν να γαργαλάς τον εγκέφαλό σου».
Μαζί με το δείγμα της μπατονέτας, ο Φίσερ απέστειλε και τις απαντήσεις του σε ένα ερωτηματολόγιο που έπρεπε να απαντήσει σχετικά με την ερωτήσεις που του είχαν τεθεί σχετικά με την καθημερινότητά του: με πόσους ανθρώπους ήρθε σε επαφή το μεσοδιάστημα, αν παίρνει τα ΜΜΜ και πόσο συχνά και διάφορα άλλα τέτοια. Μετά από λίγες μέρες, πήρε ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του, που τον ενημέρωνε πως το τεστ του για τον Covid βγήκε αρνητικό.

Ο Φίσερ έπρεπε να ακολουθεί αυτή τη διαδικασία για τους επόμενους τέσσερις μήνες, κάθε εβδομάδα. Ταυτόχρονα, θα έπρεπε να να υποβάλλεται σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις για όλο το επόμενο έτος. Οι γιατροί θα μελετάνε ακόμα και την παραμικρή παρενέργεια στη βιολογική του λειτουργία και με αυτόν τον τρόπο θα καθορίσουν το κατά πόσο το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ή όχι.

«Το πειραματικό εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί τελικά να μην εξελιχθεί στο επίτευγμα που όλοι εύχονται. Μπορεί να μην εκπληρώσει τα επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που θα μας βγάλουν από αυτούς τους δύσκολους καιρούς. 
Έτσι όμως είναι η επιστήμη – είναι μια μακρά, συλλογική πορεία γεμάτη από λανθασμένες παρακάμψεις και ποτέ μου δεν υπήρξα πιο ευγνώμων που την έχουμε», έγραψε ο ίδιος ο Φίσερ στο ρεπορτάζ του στο BBC. 

Με δεδομένο πάντως πως τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για το πειραματικό εμβόλιο προκάλεσαν χαμόγελα στους ειδικούς, δεν αποκλείεται ο Φίσερ να νιώσει ακόμα μεγαλύτερη περηφάνια στο άμεσο μέλλον…


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


4 σχόλια :

 1. Η Σαμόα, το κίνημα κατά των εμβολίων και οι ασθένεις που δεν ξεχνούν
  Του Αντώνη Δαρζέντα, παιδιάτρου
  Η Σαμόα φτιάχθηκε από τον Θεό, είναι το Μότο που συνοδεύει το ανεξάρτητο κράτος της Σαμόα μιας πανέμορφης καταπράσινης χώρας βόρεια της Νέας Ζηλανδίας που αποτελείται από εννέα ηφαιστειογενή νησιά.
  Η Σαμόα έχει μέση θερμοκρασία 26,5 βαθμούς Κελσίου με μια μεγάλη περίοδο βροχών από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο. Είναι ένας παράδεισος οργιωδους βλάστησης γεμάτος με αρτοκαρπούς, κοκοφοίνικες και κανδάνους. Τα ζεστά καλοκαίρια μετριάζονται από τους νοτιανατολικούς αληγείς ανέμους κάνοντας υποφερτή τη ζέστη.
  Είναι ένα κράτος με διακόσιες χιλιάδες κατοίκους και μέσο εισόδημα περίπου έξι χιλιάδες δολάρια. Όχι και άσχημα.
  Από Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο συχνοί κυκλώνες πλήττουν το νησί με μερικές φορές ανθρώπινα θύματα.
  Ωστόσο ο χειρότερος κυκλώνας ήταν η τελευταία και πρόσφατη επιδημία ιλαράς.
  Το 2013 η Σαμόα είχε εμβολιασμένα για ιλαρά το 90% των παιδιών της. Όμως το 2018 έγινε ένα τραγικό λάθος. Και μάλιστα δύο φορές. Δύο βρέφη πέθαναν μετά από εμβολιασμό για την ιλαρά. Η αιτία βρέθηκε. Έγινε κατά λάθος ανάμιξη της σκόνης του εμβολίου με αναισθητικό και μάλιστα ληγμένο αντί να γίνει η ανάμιξη με τον σωστό διαλύτη. Αν και η αιτία βρέθηκε γρήγορα, το γεγονός το εκμεταλλευτηκε το αντιεμβολιαστικό κίνημα της χώρας με επικεφαλής τον ακτιβιστή Edwin Tamasese και ο εμβολιασμός έπεσε κατακόρυφα ρίχνοντας το ποσοστό εμβολιασμού στο 34% το 2018, ενώ για έχεις ικανοποιητική συλλογική ανοσία απαιτείται για την ιλαρά πάνω από 90% εξαιτίας της μεγαλης μεταδοτικότητας του ιού.
  Η κυβέρνηση αρχικά αδράνησε μπροστά σε αυτή την πτώση του εμβολιασμού παρά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η ιλαρά χτυπούσε την πόρτα των όμορφων αυτών νησιών. Το 1891 και το 1893 η ιλαρά βρήκε τον πληθυσμό παρθένο και φυσικά χωρίς εμβόλιο και τον αποδεκάτισε. Πάνω από 35 χιλιάδες νεκροί τότε με τους μισούς να είναι ενήλικες.
  Το 1848 η Χαβάη έχασε το 10% του πληθυσμού της από ιλαρά. Το 1860 οι Νέες Εβρίδες έχασαν το 60% των κατοίκων τους. Το 1875 το ένα τέταρτο του πληθυσμού των νησιών Φίτζι πέθανε από ιλαρά. Οι επιδημίες συνέχισαν και τον 20ο αιώνα με χιλιάδες νεκρούς στα παραδεισένια νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Αλλά ο κόσμος ξέχασε.
  Η ιλαρά όμως δεν ξεχνάει.
  Τέλος του φετινού Σεπτέμβρη εμφανίζεται το πρώτο κρούσμα. Και η νόσος βρίσκοντας ανεμβολίαστα τα παιδιά κορυφώνεται γρήγορα.
  Στις 17 Νοεμβρίου η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.
  Όλα τα σχολεία κλείνουν, όλα τα παιδιά έως 17 ετών απαγορεύεται να συμμετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις και κηρύσσεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Ο αντιεμβολιαστής Edwin Tamasese συλλαμβάνεται και κρατείται.
  Στις 2 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση σταματά όλες τις δημόσιες συναθροίσεις και τους εορτασμούς των Χριστουγέννων.
  Όλες οι ανεμβολίαστες οικογένειες διατάσσονται να βάλουν έναν κόκκινο σταυρό ή ρούχο μπροστά από τα σπίτια τους για να προειδοποίησουν τους άλλους και να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
  Μερικές οικογένειες γράφουν πάνω σε αυτούς συνθήματα όπως «Βοηθήστε μας» ή «θέλω να ζήσω».
  Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση κλείνει τα πάντα, εκτός από τις δομές που ήταν υπεύθυνες για τον εμβολιασμό. Μέχρι την 22 Δεκεμβρίου είχε εμβολιαστεί πια το 94% του άνοσου πληθυσμού και η απαγόρευση άρθηκε. Η Σαμόα βγήκε από την επιδημία με τα κρούσματα να εξαφανίζονται.
  Αφήνοντας πίσω της όμως πεντεμιση χιλιάδες ασθενείς και ογδόντα ένα νεκρούς.
  Επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές τις ιστορίας του υπέροχου αυτού νησιωτικού συμπλέγματος του Ειρηνικού από τότε που έγινε ανεξάρτητο.
  Χειρότερη και από τους μεγάλους κυκλώνες που μαστίζουν το νησί.
  Εκατόν είκοσι χρόνια μετά από την μεγάλη επιδημία που τους αποδεκάτισε οι Σαμοανοί είχαν ξεχάσει.
  Ο θάνατος της ιλαράς όμως δεν είχε ξεχάσει κανέναν.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.
  Γράφει ο Αναστάσιος Χατζής, MD, PHd, Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Διευθυντής Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής θεραπείας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.
  “Υπάρχουν πρόθυμοι πολιτικοί αλλά και πανέτοιμοι ειδικοί επιστήμονες να φορέσουν υποχρεωτικά μάσκα σε παιδιά από 6 έως 16 ετών στα σχολεία… Τελικά ίσως επαληθεύεται το γνωστό σε όλες τις ιστορικές περιόδους… “τρώγοντας έρχεται η όρεξη”.
  “Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ένα σοβαρό κίνδυνο που έχουν τα παιδιά όταν φορούν τη μάσκα. Όλοι συμφωνούν ότι για να προστατεύει η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζει καλά γύρω από το στόμα και τη μύτη καλύπτοντας και το πηγούνι. Όμως, μια τέτοια εφαρμογή αναπόφευκτα δυσκολεύει την αναπνοή.
  Ένας ενήλικας, αν δεν έχει χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιακό πρόβλημα, μπορεί να προσαρμοστεί και να ρυθμίσει ανάλογα την αναπνοή του.
  Ένα μικρό παιδί αυτό δε μπορεί να το κάνει. Πολύ περισσότερο αν τρέξει, παίξει, γελάσει ή φωνάξει!
  Σ’ αυτήν την περίπτωση η αναπνοή του γίνεται πιο γρήγορη, πιο απότομη και πιο βαθιά. Αν λοιπόν το παιδί προσπαθήσει να πάρει μια απότομη και βαθιά αναπνοή μέσα από τη μάσκα, είναι σαν κάποιος να του έχει κλείσει το στόμα και τη μύτη με την παλάμη του.
  Η προσπάθεια αναπνοής με φραγμένο το στόμα και τη μύτη δεν προκαλεί είσοδο του αέρα, όπως γίνεται στην κανονική αναπνοή.
  Αυτό έχει δύο συνέπειες:
  1. απότομη πτώση του οξυγόνου στο αίμα του παιδιού.
  2. μεγάλη αύξηση της (αρνητικής) ενδοθωρακικής πίεσης. Και τα δύο μαζί δυσκολεύουν την καρδιακή λειτουργία με κίνδυνο ή την καρδιακή ανακοπή ή την εμφάνιση οξέος πνευμονικού οιδήματος.
  Και τα δυο μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κανείς δεν παίρνει την ευθύνη για τα μέτρα - Γιατί άραγε;
   Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
   Τελικά η υπόθεση του κορωνοϊού εξελίσσεται σε πολύ μεγάλη «ταρζανιά».
   Άπαντες προσπαθούν να ξεφύγουν από νομικές ευθύνες. Η επιτροπή των ειδικών-«σοφών» αν έχετε παρατηρήσει «εισηγείται», δεν αποφασίζει.
   Τι σημαίνει εισηγείται; Ότι πολύ απλά προτείνουν, δεν υποχρεώνουν την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις γνώμες τους.
   Η δε κυβέρνηση, το πάει ακόμα καλύτερα. Ακούει τις εισηγήσεις των «σοφών» και τις μετατρέπει σε εντολές. Μετά λένε «εμείς κάνουμε αυτό που μας λένε οι ειδικοί».
   Έτσι με το σύστημα αυτό δεν φταίει κανείς για τίποτα. 'Έτσι δεν μπορούν να προκύψουν ποτέ ποινικές, πολιτικές και αστικές ευθύνες.
   Και λέμε αστικές ευθύνες διότι: Δεν υπάρχει καμία υπογεγραμμένη μελέτη που να λέει ότι οι μάσκες προστατεύουν από τον κορωνοϊό.
   Αντίθετα, εάν στο μέλλον έρθει μια μελέτη που να λέει ότι οι μάσκες ήταν άχρηστες και ότι επειδή μολύνονται από το άγγιγμα του χεριού προκάλεσαν π.χ. τόσες ασθένειες, όπως επίσης ότι προκλήθηκαν τόσες οικονομικές ζημιές, γιατί κανείς δεν είχε όρεξη να βγει από το σπίτι του ή γιατί τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλειναν το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα άνθρωποι να πεθαίνουν και να αυτοκτονούν από τα οικονομικά προβλήματα, ποιος θα πληρώσει για αυτό;
   Οι μεν θα λένε ότι εισηγούνταν και οι άλλοι ότι άκουγαν...
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 3. ΤΟ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.
  Σε συμφωνία και με την γερμανική εταιρία CureVac έφτασε η Κομισιόν, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Αυτή είναι η τέταρτη συμφωνία - μέχρι στιγμής - της ΕΕ για εμβόλια για τον κορωνοϊό.
  Οι συνομιλίες με την CureVac αναμένεται να καταλήξουν στην υπογραφή ενός συμβολαίου αγοράς, εξήγησε σε μια ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  Το συμβόλαιο «θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο και επίσης να κάνουν δωρεές προς τις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος ή να το μεταβιβάσουν εκ νέου προς ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
  Προβλέπεται αρχικά η αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ, εφόσον καταδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου.
  Είναι η τέταρτη συμφωνία που επιτυγχάνεται στο πλαίσιο της αγοράς εμβολίων από την Κομισιόν.
  Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια [δόσεις] του εμβολίου που ετοιμάζεται από τη γαλλική Sanofi και 400 εκατομμύρια εκείνου της αμερικανικής Johnson & Johnson.
  Η Κομισιόν υπέγραψε επίσης στις 14 Αυγούστου ένα συμβόλαιο αγοράς με τον σουηδοβρετανικό όμιλο AstraZeneca για 300 εκατομμύρια δόσεις, με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.
  «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί την υπόσχεσή της να διασφαλίσει στους Ευρωπαίους και στον κόσμο γρήγορη πρόσβαση σε ένα ασφαλές εμβόλιο που μας προστατεύει απέναντι στον κορωνοϊό. Κάθε κύκλος διαπραγματεύσεων που ολοκληρώνουμε με τη φαρμακευτική βιομηχανία μας φέρνει πιο κοντά σε μια νίκη κατά του ιού», αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...