Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020

Δένδιας: «Δεν περιελάβαμε Καστελόριζο, Ρόδο και Κρήτη στην συμφωνία γιατί έχουμε σκοπό να το κάνουμε… μελλοντικά».

Η ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΙΑ. Ελληνική ΑΟΖ: Ποιες περιοχές χάνει οριστικά η Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο. «Κόπηκε» όση επήρεια χρειαζόταν για να μείνει η Ελλάδα εκτός της λεκάνης του Ηροδότου, που περιέχει τα πετρέλαια. ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ;


Η κρυστάλλινη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Πάϊατ: «Έχω επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα». Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που έκανε λόγο για μια συμφωνία δίκαιη, που αποτελεί υπόδειγμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου.Ο κ. Δένδιας ανέφερε στο OPEN TV ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κάιρο, η Ελλάδα απέστειλε το κείμενο της συμφωνίας και τους χάρτες της συμφωνίας προς όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως και στη γερμανική προεδρία.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και είναι στα όρια που εμείς θα θέλαμε, μέχρι τον 27,59 παράλληλο.

Όπως εξήγησε, δεν περιελήφθησαν όχι μόνο οι ακτές του Καστελορίζου αλλά ολόκληρου του συμπλέγματος, και της Στρογγύλης και της Μεγίστης και ένα τμήμα των ακτών της Ρόδου.

Κι αυτό, γιατί τα συγκεκριμένα τμήματα θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενη οριοθέτηση και με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και αν το θελήσει σε κάποιο μακρινό ορίζοντα, και με την Τουρκία.
Το ίδιο ισχύει και με ένα μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης, που όπως είπε, δεν έμεινε απέξω και δεν εγκαταλείφθηκε.

Ωστόσο όπως ανέφερε, χρησιμοποιήθηκε μόνο πολύ μικρό κομμάτι των ακτών της Κρήτης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης είναι εκτός αυτής της συμφωνίας και θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη είτε ίσως και ένα μικρό κομμάτι με την Αίγυπτο, όταν η Λιβύη αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να εκπροσωπεί τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο νομικό έγγραφο, που δεν εδράζεται πουθενά και δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, παρατηρώντας ότι δεν το αναγνωρίζει ως υπαρκτό καμία χώρα του κόσμου, εκτός της Τουρκίας.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...