Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΤΡΥΠΟΣ ΓΚΙΚΑΣ

 

O ανάπηρος πολέμου του Βορειοηπειρωτικού   έπους Συνταγματάρχης Γκίκας Τρύπος από την Ύδρα. 

Χωρίς πόδια αλλά πάντα  μπροστά.

Αυτός   άνοιγε τις παρελάσεις  στην  Αθήνα,  μεταπολεμικά.

 

Γεννήθηκε  στην  Ύδρα  την  2  Οκτωβρίου  του  1917.  Την  27  Δεκεμβρίου  του  1940  και  ενώ  μαχόταν  στο  Αργυρόκαστρο,  τραυματίστηκε  από  οβίδα  των  Ιταλών  με  αποτέλεσμα  να  χάσει  και  τα  δύο  του  πόδια.   
Ο  Τρύπος  Γκίκας  έχει  τιμηθεί  με  μετάλλια  και  παράσημα  ανδρείας,  τόσο  στο  μέτωπο  από  τον  στρατηγό  Κιτσέα,  όσο  και  στην  Αθήνα  σε  ειδική  εκδήλωση  στο  άγαλμα  του  Άγνωστου  Στρατιώτη  από  τον  βασιλέα  Παύλο.  Ο  Τρύπος  Γκίκας  έφερε  τον  βαθμό  του  έφεδρου  ταξίαρχου,  απέκτησε  οικογένεια  και ζούσε  στο  σπίτι  του  στον  Περισσό,  στην  οδό  Σεφέρη, αριθμός 3. 
Διηγούμενος τις εμπειρίες του, τα όσα βίωσε και έζησε στη διάρκεια του πολέμου αλλά και ο προσωπικός του αγώνας για να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του, έκαναν τους πάντες να δακρύζουν. 
Αυτόν  τον  ήρωα  δεν  τον  ξέρει  κανείς  στην  Ελλάδα,  κανένα  σχολικό  βιβλίο  δεν  τον  αναφέρει.
 
 
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ  ΤΡΥΠΟΣ  ΓΚΙΚΑΣ
 
                            ΑΘΑΝΑΤΟΣ
 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

7 σχόλια :

 1. Πόσο τρέμουν, πόσο ΜΙΣΟΥΝ αὐτὲς τὶς ἡμέρες!
  (Καὶ δὲν μπορεῖ οὔτε ὁ Δένδιας νὰ τὶς ἀπαγορεύσῃ.)
  Σχεδὸν τοὺς συμπονῶ.
  Τοὺς φαντάζομαι κουκουλωμένους μὲ τὸ κεφάλι μέσα στὴν κουβέρτα, ὅλο τὸ τριήμερο, νὰ τρέμουν καὶ νὰ μὴν τολμοῦν νὰ ξεμυτίσουν πρὶν βραδιάσῃ κι ἡ 28η κι ἀκουστοῦν οἱ κανονιὲς ἀπ᾿ τὸν Λυκαβηττό.
  Καί τί νά κάνουν δά;;
  Δὲν θὰ ἀρκοῦσε νὰ καταργηθοῦν οἱ παρελάσεις. Θὰ ἔπρεπε νὰ καοῦν καὶ τὰ βιβλία τῆς Ἱστορίας καὶ τὰ οἰκογενειακὰ ἄλμπουμ καὶ τὰ γράμματα στὸ μπαοῦλο τῆς γιαγιᾶς· νὰ ἀνασκαφτοῦν τὰ μνήματα, νὰ γίνουν στάκτη τὰ ὀστᾶ τῶν πεσόντων· ἡ Πίνδος ὁλόκληρη νὰ ἰσοπεδωθῇ. Καὶ πάλι, δὲν θὰ ἦταν ἀσφαλεῖς· ἡ γῆ ποὺ ἐγέννησε Ἐκείνους μπορεῖ νὰ τοὺς ξαναγεννήσῃ. Καὶ τότε δὲν θὰ βαστοῦν μόνον ἀτσάλινες λόγχες, μὰ ρομφαῖες πύρινες…
  Χρόνια Πολλά!
  ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΣΑΝ ΣΚΥΛΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΏΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΙΦΑ, ΓΙΑΤΙ ΣΗΚΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ. ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ, ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ, ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Ο ΕΚΦΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΣΑΝ ΨΟΦΙΜΙ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΕΙΕΤΑΙ ΑΠ΄ ΑΚΡΗ Σ΄ ΑΚΡΗ ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΤΗΣ. ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΓΧΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ: «ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ».
  https://autochthonesellhnes.blogspot.com/2018/10/
  Ο ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ, Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ, H ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
  Δολοφόνησαν το παλληκάρι της, τον Κωνσταντίνο..

  Kαλημέρα (!) λένε οι "έλληνες" δημοσιογράφοι στην χαροκαμένη μάνα, μπροστά στον φακό.

  Εντάξει, δεν συμμετέχουν στο οικογενειακό και εθνικό δράμα, ίσως - ίσως και να χαίρονται λιγάκι.

  Αλλά για τα προσχήματα, βρε βλαμμένα τέρατα...
  Ζ.Π

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κωνσταντίνος Κατσίφας: Φώναξε «Ζήτω η Ελλάς» και τον γάζωσαν οι Αλβανοί.

  Αγέρωχο Παλληκάρι, 35 χρονών, πώς κείτεσαι στο χώμα, για μια μάνα που δεν σε θέλει;
  Σταυραετέ της Βορείου Ηπείρου, εσύ που βγήκες από το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του Ελληνισμού.
  «Τ’ αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται»
  Γονατίζουμε δακρυσμένοι στο φέρετρό σου.

  Πόνος. Πόνος. Πόνος.
  Θάρθει η ώρα που οι δολοφόνοι σου θα χαθούν στα Τάρταρα.
  Η εκδίκηση, «γλυκύτερη κι από μέλι», που λέει ο γέρο Όμηρος.

  ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ  ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΞΙΑ. ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΕΣ.

  Ας υποθέσουμε ότι ο Τσίπρας συλλαμβάνεται και γίνεται δούλος. Από τις 6 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ σπάζει πέτρες με τον βούρδουλα. Όλη η ζωή του είναι ένας αβάσταχτος πόνος. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος, για όλη του την ζωή. Πόση αξία έχει η ζωή του, γι αυτόν τον ίδιο;

  Το συμπέρασμα: υπάρχει κάτι ανώτερο που δίνει περιεχόμενο στην ανθρώπινη ζωή και αυτό το κάτι είναι η Ελευθερία. Χωρίς την ατομική και ναι, την Εθνική Ελευθερία, δεν έχει νόημα η ζωή, ούτε θεωρείται η υπέρτατη αξία. Οι πρόγονοί μας έλεγαν ακριβώς αυτό: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ». Χωρίς ελευθερία, τι να την κάνουμε την ζωή.

  Υπάρχουν και άλλες αξίες σπουδαιότερες από την ζωή. Η Πατρίδα, το απόλυτο συναισθηματικό δέσιμο του ανθρώπου με τον τόπο των προγόνων του. Το Γένος, η Φυλή, το Έθνος. Η μακριά σειρά των προγόνων σου, μέχρι τους τιμημένους γονείς σου. Οι ηθικές αξίες.

  Η αξία της τιμής. Η αξία να έχεις καθαρό το μέτωπό σου. Ο έντιμος άνθρωπος δεν αντέχει, αν διαπράξει μεγάλη ατιμία απέναντι σε άλλους ανθρώπους και αυτοκτονεί. Ζυγίζει την αξία της τιμής του με την αξία της ζωής του.

  Η αξία να μην είσαι δειλός και τρέσας, που εγκατέλειψε τους συντρόφους του στον αγώνα και περιφρονείσαι έτσι από όλους. Η αξία να μην είσαι σκλαβωμένος σε ανώμαλα πάθη και σε ναρκωτικά, έτοιμος να αφαιρέσεις την ζωή άλλων για την δόση σου. Η αξία να μην είσαι προδότης, που αφαιρείς την ζωή ή την τιμή των συμπατριωτών σου.

  Ποια είναι η αξία της ζωής του Εφιάλτη; Έχει υπέρτατη αξία η ζωή του; Και τότε τι συμβαίνει με τις ζωές των Τριακοσίων του Λεωνίδα;

  Μπορούμε να συνεχίσουμε την απαρίθμηση των αξιών, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν "αξία" μεγαλύτερη από την ζωή και είναι η αιτία που αυτές δίνουν στο περιεχόμενο της ζωής την ουσιαστική της "αξία".
  Αλλά που να τα καταλάβει αυτά ένα αναίσθητο κτήνος και προδότης της Πατρίδας;
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ» ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΑΙΔΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ
  Η «ελληνική» βουλή των κιναίδων πρακτόρων αρνήθηκε να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τον Βορειοηπειρώτη. Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, όπως άφησαν να εννοηθεί, δεν διαθέτει, για τις μέλλουσες γενεές, την ιστορική χροιά, το φρόνημα, την ακτινοβολία, τον συμβολισμό, την αέναη παιδευτική προτροπή, το υψηλό ηθικό φορτίο, που διαθέτει ο θάνατος του Ζακ, του Φύσσα και του Γρηγορόπουλου.
  Ο όμοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Το 1940 ο ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κλήθηκε από τον Μεταξά να υπηρετήσει την πατρίδα. Παρουσιάσθηκε στο 6ο σύνταγμα που ήταν εμπροσθοφυλακή και πήρε μέρος σε μεγάλες μάχες. Στη Χειμάρα έγινε λοχίας και εκεί του ήλθε το γράμμα που τον πληροφορούσε πως ο πατέρας του πέθανε από εγκεφαλικό. Έμεινε στην 1η γραμμή πυρός μέχρι και την συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς.

  Ο ίδιος αργότερα είπε σε συνέντευξή του: «Όλα αυτά δεν ξεχνιούνται, όσα χρόνια και αν περάσουν. Πώς να σβήσει από τη μνήμη μου η εξόρμηση στο ύψωμα του Αγ. Αθανασίου στη Χειμάρα»; «Ανεβήκαμε με χέρια και πόδια, πολεμώντας με πέτρες. Είχα, θυμάμαι, πέντε φυσίγγια επί 20 ώρες. Εκεί που είχαμε σκαρφαλώσει, δεν μπορούσαν να μας φτάσουν τα μεταγωγικά. Κι εμείς πολεμούσαμε με πέτρες».

  Ο «ΠΡΟΒΑΤΑΡΗΣ» ΛΟΧΑΓΟΣ
  Σε μια μάχη, έχοντας μπροστά από τον επιτιθέμενο λόχο του ιταλικό ναρκοπέδιο, έστειλε ένα κοπάδι πρόβατα να περάσει το ναρκοπέδιο και μετά επετέθη νικηφόρα στους ιταλούς. Το αποτέλεσμα: Νίκησε και δεν έχασε κανένα άντρα. Οι συμπολεμιστές του τον επευφημούσαν σαν «προβατάρη» λοχαγό.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΑΘΑΝΑΤΟ ΣΥΝΤ/ΧΗ ΝΑ ΠΑΡΕΛΑΥΝΕΙ ΔΥΟ ή ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ.

  ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΔΑΚΡΥΖΑ ( ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΚΡΥΒΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ) .

  ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΟΣΑ ΤΟΝ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ .

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ .

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ( "ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ" ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΩ ΕΓΩ )

  ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥΤΟΜΑ ΕΡΓΑ .

  Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...