Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: «ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ 10.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟ LOCKDOWN».

 ΕΚΚΛΗΣΗ  ΤΩΝ  "ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ":  "ΚΑΝΤΕ  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  ΤΟΝ  ΓΙΑΝΝΗ  ΙΩΑΝΝΙΔΗ".

ΜΙΑ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ PFIZER ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. 

 Καθηγητής Γ.Ιωαννίδης: «10.000 νεκρούς θα έχει η Ελλάδα μέχρι τον Φεβρουάριο» - «Καταστροφή το lockdown» (upd) | Pronews

 "Οι χώρες που έκαναν τα πιο σκληρά lockdown έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες.  Δεν  θα  μειωθεί  ο  αριθμός  των  θανάτων  παρά  το παρατεταμένο  lockdown". 

 

PRONEWS

Δέκα χιλιάδες νεκρούς θα «μετρήσει» η Ελλάδα με/από κορωνοϊό μέχρι τον Φεβρουάριο λόγω αποτυχημένης επιδημιολογικής προσέγγισης και αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση προβλέπει ο διάσημος Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια!

Η εφιαλτική πρόβλεψη διατυπώνεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» που κυκλοφορεί σήμερα  Παρασκευή  4/12/2020. 

Αυτό σημαίνει περί τους 90 νεκρούς κατά μέσο όρο την ημέρα, αν υπολογίσουμε ένα χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου!

Σε μία χώρα η οποία είναι η μοναδική αυτή στην στιγμή με ολική καραντίνα σε όλη την Ευρώπη.

Με τον πληθυσμό να επιτρέπεται να κυκλοφορεί μόνο όταν είναι απαραίτητο να εργαστεί εκτός οικίας του!

Και με τους επιδημιολόγους της κυβέρνησης της χώρας (Α.Λινού) να καλούν τον εισαγγελέα να επέμβει γιατί η... κυβέρνηση μετρά λάθος κρούσματα και θανάτους!

 

Ο Γ.Ιωαννίδης στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» αναφέρεται σε εσφαλμένες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κάθετη αύξηση των θυμάτων.

Ο καθηγητής τάσσεται εναντίον της κυβέρνησης για το δεύτερο lockdown το οποίο χαρακτήρισε «καταστροφικό» και μάλιστα το παρομοίασε με την Μικρασιατική Καταστροφή! 

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη για να έχει επιτυχία το lockdown θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε ρομπότ. Δηλαδή για μερικούς μήνες όλοι να βγαίναμε από την πρίζα και να μην υπήρχε καμία επαφή. «Αν ήμασταν όλοι πάμπλουτοι και μέναμε όλοι πάμπλουτοι και εγώ έμενα στον 3ο όροφο της έπαυλης και η μητέρα μου στον 8ο, τότε δεν θα μπορούσα να έρθω σε επαφή μαζί της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης. 

Ο κ.Ιωαννίδης, σημείωσε: «Θεωρώ ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, δεν μ’ αρέσει να είμαι πολιτικά ορθός, μ’ αρέσει απλώς να λέω την αλήθεια. Θεωρώ ότι το όλο αφήγημα της διαχείρισης της πανδημίας εκ θεμελίων ήταν λανθασμένο. Οι χώρες που έκαναν τα πιο σκληρά lockdown έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες»

Ο κ.Ιωαννίδης χαρακτήρισε «καταστρεπτική λύση όχι μόνο για την οικονομία, αλλά ακόμα και για την υγεία το lockdown», καθώς όπως είπε «σκοτώνει περισσότερες ζωές από ό, τι σώζει και αμφιβάλλω αν σώζει καν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι χώρες που έκαναν τα πιο σκληρά lockdown έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Κάνει μεγαλύτερο κακό από ό, τι καλό για τη διάδοση του ιού». «Κοροϊδευόμαστε, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους, τους πολίτες, τον κόσμο, πηγαίνοντας σε μια αυτοκτονική επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το γιατί τελικά οι περισσότερες χώρες κάνουν lockdown υποστήριξε πως υπάρχει το “domino effect”, δηλαδή οι επιστήμονες (οι οποίοι δεν θεωρούν πως το lockdown είναι η λύση) βρίσκονται «με το μαχαίρι στον λαιμό» εξαιτίας των πολιτικών πιέσεων και παίρνουν τα πιο ακραία που μπορούν μέτρα για να μην υπάρξει κάποια αντιπολιτευτική φωνή. 

Ο I.Ιωαννίδης χαρακτηρίζει «καταστροφικό» το lockdown στη δεδομένη χρονική συγκυρία, μάλιστα υποστήριξε πως η καταστροφή θα είναι παρόμοια της «Μικρασιατικής καταστροφής».  Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ιωαννίδης «θυσιάζουμε ζωές» μέσα από το lockdown. 

«Ήδη τα μέτρα του πρώτου lockdown δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα διαχείρισης στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Είναι χρόνιο πρόβλημα. Σκοτώνει 1,5 εκατομμύριο κάθε χρόνο, ενώ σκότωσε πάνω από ένα δις στην πορεία της στο ανθρώπινο γένος. Μόνο το πρώτο lockdown μπορεί να στοιχήσει περίπου 1,4 εκατομμύρια περισσότερους θανάτους από φυματίωση σε έναν ορίζοντα πέντε ετών», είπε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι στη διάρκεια του πρώτου lockdown το 50% του πληθυσμού ανέπτυξε άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα 25% των ανθρώπων 18-24 χρονών είχαν αυτοκτονικές διαθέσεις. «Ακόμα και αν δεν αυτοκτονήσουν, θα βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης δυσλειτουργίας ψυχικής και κοινωνικής».

Πώς σημειώνονται θάνατοι από τα lockdown

- Οξέα προβλήματα (όπως έμφραγμα), καθώς οι ασθενείς φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού. Θρηνούμε θανάτους νέων ανθρώπων οι οποίοι παθαίνουν κάποιο εγκεφαλικό και επειδή είναι γεμάτα τα νοσοκομεία δεν μπορούμε να τα θεραπεύσουμε. 

- Καθυστέρηση θεραπειών (κλείνουμε το 80% των χειρουργείων) που σώζουν ζωές (πχ καρκίνος και διάφορα περιστατικά που χρίζουν θεραπείας). Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Ιωαννίδης πρόκειται για «αυτοκτονία» του ιατρικού συστήματος. 

- Διατάραξη των προληπτικών θεραπειών, καθώς οι άνθρωποι κλείνονται μέσα και δεν πάνε να κάνουν προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς. 

- Αυτοκτονίες. Μάλιστα ανέφερε και προσωπικά του παραδείγματα με δύο άτομα του κύκλου του που έχουν αυτοκτονήσει. 

- Βία. Τεράστια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εξαιτίας του lockdown. 
Λιμός

-Φυματίωση που σκοτώνει κάθε χρονιά 1,5 εκατ. άτομα, με τον καθηγητή να τονίζει πως με το πρώτο μόνο lockdown θα προστεθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια άλλα 1,4 εκατ. 
Παιδικά νοσήματα 

-Αλκοολισμός και νοσήματα απόγνωσης

-Νοσήματα που σχετίζονται με την ανεργία και την φτώχια, καθώς 20 εκατ. άτομα προστέθηκαν από το lockdown. 

-Κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω οικονομικής κατάρρευσης

-Σύμφωνα με μελέτες 50% των ατόμων κατά τη διάρκεια του lockdown είχαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σύμφωνα με έρευνες, με το 25% των νέων να έχουν αυτοκτονικές διαθέσεις. 

Υπενθυμίζουμε πως ο Ι.Ιωαννίδης, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος επιδημιολόγος στον κόσμο, ήταν ο μόνος επιφανής επιστήμονας ο οποίος προέβλεψε σωστά την θνητότητα του ιού σε 0,2 – 0,5% ενώ άλλοι μιλούσαν για 4 & 5%. Επιπλέον είχε δηλώσει εξ’αρχής πως το πρώτο lockdown δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, όπου επίσης δικαιώθηκε.

Ο κορυφαίος Έλληνας υπολογίζει ότι η  διάμεση θνητότητα του κορονοϊού είναι 0,23% στον γενικό πληθυσμό και 0,05% στα άτομα κάτω των 70 ετών, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Bulletin of the WHO», το επίσημο επιστημονικό περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), και η οποία συνθέτει δεδομένα από 82 άλλες σχετικές μελέτες.

Αν γίνει διόρθωση για το γεγονός ότι οι έως τώρα μελέτες αφορούν περισσότερο πληθυσμούς σε χώρες με υψηλό φορτίο θανάτων (αν δηλαδή θα μπορούσε κάποιος να λάβει υπόψη του δείγματα του πληθυσμού εξίσου από κάθε γωνιά της Γης), ο κ. Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι η πραγματική μέση θνητότητα της Covid-19 στις περισσότερες χώρες πιθανότατα είναι κάτω του 0,20%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρεί ότι είναι ίσως 0,15% συνολικά (ανεξαρτήτως ηλικίας) και 0,03% έως 0,04% στα άτομα κάτω των 70.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στους 1.000 ανθρώπους στον κόσμο που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό, πεθαίνουν περίπου οι δύο, ενώ στους ανθρώπους έως 70 ετών η αναλογία είναι πολύ μικρότερη (περίπου τέσσερις θάνατοι ανά 10.000 κρούσματα).

Η μελέτη του δείχνει ότι η θνητότητα της Covid-19, όμως, όπως αναφέρει, διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και μέσα στην... ίδια χώρα. Και η Ελλάδα ακολουθεί ακόμα το κινεζικό μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας με ολικό lockdown!

 Αυτό, μεταξύ άλλων, αντανακλά διαφορές στην ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού, στο πόσα γηροκομεία υπάρχουν, πόσο βεβαρημένα είναι τα νοσοκομεία, πόσο πιστά τηρούνται οι προφυλάξεις, σε ποιο βαθμό υπάρχει συννοσηρότητα (συνύπαρξη άλλων παθήσεων στο ίδιο άτομο), το επίπεδο της φτώχειας, καθώς και σε άλλους τοπικούς ή γενετικούς παράγοντες. Γι’ αυτό, επισημαίνει ότι η εκτίμηση ενός μοναδικού και ενιαίου δείκτη πραγματικής θνητότητας για μια ολόκληρη χώρα αναπόφευκτα μπορεί να μη δίνει την πραγματική εικόνα, όταν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή.

Τονίζει ακόμη ότι οι εκτιμήσεις του για τη θνητότητα τείνουν να είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες που είχαν γίνει στην αρχή της πανδημίας, σχετικά με το πόσο φονικός είναι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από την Κίνα ανέβαζαν τη θνητότητα στο 3,4%, καθώς δεν είχε γίνει ακόμη αντιληπτό πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Αργότερα, αποδείχθηκε ότι ακόμα και ητη θνητότητα γύρω στο 1%.

Μετά από τις νέες χαμηλότερες εκτιμήσεις του, ο Γ. Ιωαννίδης για μια ακόμη φορά τάσσεται εναντίον της επανάληψης του lockdown στην Ελλάδα.

Η εκτίμηση για την πραγματική θνητότητα (infection fatality rate), δηλαδή την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος που μολύνεται από τον κορονοϊό, αφορά την αναλογία των θανάτων σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων (όχι μόνο των διαγνωσμένων).

Σε μια άλλη δημοσίευση του στο ευρωπαϊκό περιοδικό «European Journal of Clinical Investigation», ο Γ. Ιωαννίδης, ο οποίος είναι διεθνώς γνωστός στο πεδίο της ιατρικής στατιστικής, επιχειρεί μια συνολική εκτίμηση της επιδημιολογίας της Covid-19 στον πλήρη πανδημικό κύκλο (2020-2024).

Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι έως το τέλος του 2024 θα έχουν πεθάνει από κορονοϊό έως 8,76 εκατομμύρια άνθρωποι αν μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν το ποσοστό μόλυνσης δεν ξεπεράσει το 30% (κάτι που θεωρεί πιο εύλογο), οι θάνατοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4,4 εκατομμύρια.

Αν το ποσοστό μολύνσεων ειδικότερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι κ.α.) περιοριστεί στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε ακόμη κι αν μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου γενικού πληθυσμού, εκτιμά ότι οι θάνατοι δεν θα ξεπεράσουν τα 1,8 εκατομμύρια.

Σχετικά με τη γρίπη, ο καθηγητής εκτιμά ότι, αν δεν υπήρχε η Covid-19, η γρίπη αναμενόταν να προκαλέσει τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως μέσα στην επόμενη πενταετία, μεταξύ των οποίων 150.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Ο σημερινός πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμά ότι είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερος από τα διαγνωσμένα παγκοσμίως, δηλαδή ήδη περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

7 σχόλια :

 1. «Παγιδευμένος» με τους υπουργούς του ο Κ. Μητσοτάκης.
  Ξέρετε τι είναι να είσαι πρωθυπουργός και να μην μπορείς να αλλάξεις τους υπουργούς σου; Τι ντέρτι, τι καημός είναι αυτό;
  Δεν είναι μόνον οι απανωτές κρίσεις που έχουν «παγιδεύσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους υπουργούς του – με κάποιους εκ των οποίων πλέον υπάρχουν κάκιστες σχέσεις – καθώς δεν μπορεί π.χ. να αλλάξεις εν μέσω πανδημίας τον Υπουργό Υγείας.
  Είναι και οι λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες. «Αν τον πειράξεις» και ακολουθεί η απειλή. Και δεν είναι μόνον από τους... βαρώνους. Έχει και τους "υποστηρικτές" - επιχειρηματίες, που θεωρούν ότι μπορούν να έχουν λόγο σε συγκεκριμένα τουλάχιστον χαρτοφυλάκια. Δεν απαιτούν μόνον την προστασία των δικών τους αλλά και την απομάκρυνση - με την πρώτη ευκαιρία - όσων δεν τους έκαναν κάποιο χατήρι.
  Όσο περισσότερο εντείνονται οι κρίσεις , γιατί έρχεται και «σφαλιάρα» από στην Σύνοδο Κορυφής, τόσο πιο τρομακτικές είναι οι απειλές.
  Κοτζάμ πρωθυπουργός και να μην μπορείς να κάνεις ούτε… ανασχηματισμό!
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σπ.Ζακυνθινός: «Τα lockdown είναι κίνηση απελπισίας - Υπήρξαν παρεμβάσεις απ'έξω στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».
  Ο γνωστός καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός που αποχώρησε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων μίλησε στο Οpen TV και κατήγγειλε παρεμβάσεις εκ των... έξω:
  «Υπήρχαν πράγματα και καταστάσεις στην επιτροπή που εμένα τουλάχιστον δεν μου άρεσαν και που κατάλαβα ότι υπάρχει μια επίδραση εκ των... έξω»
  «Όταν η Επιτροπή λέει ότι πρέπει να γίνουν 1 εκατομμύριο τέστ στον πληθυσμό και η κυβέρνηση λέει έχω μόνο 1.000 τέστ, τότε η Επιτροπή αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις μόνο με 1.000 τέστ».
  Παράλληλα ο κ. Ζακυνθινός αναφέρει ότι αν η επιτροπή ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας τότε γίνεται όπως λέει «συνένοχη», ενώ προσθέτει ότι υπήρξε αδικαιολόγητος εφησυχασμός.
  Όπως αναφέρει μετά το δεύτερο lockdown υπήρξε εφησυχασμός και όχι προετοιμασία. Υπογραμμίζει ότι το lockdown είναι κίνηση απελπισίας. Όπως είπε έμπαιναν στη χώρα τουρίστες και εργάτες γης χωρίς έλεγχο.
  Ο κ. Ζακυνθινός τόνισε ωστόσο ότι ο ΕΟΔΥ δεν κρύβει στοιχεία, μπορεί όμως όπως λέει να έχουν γίνει αμέλειες.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επιδημιολόγος M.Δερμιτζάκης: «Το lockdown απέτυχε - Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε - Δεν ξέρουμε που βαδίζουμε».
  Ομολογία ότι τα lockdown απέτυχαν παταγωδώς και ότι επί της ουσίας κυβέρνηση και «ειδικοί» δεν ξέρουν που βαδίζουν, έκανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8.
  «Τα κρούσματα δεν πέφτουν, είμαι προβληματισμένος και ανησυχώ πάρα πολύ γιατί την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι το Σάββατο που είχαμε αρκετά τεστ είχαμε δει μια σταθερή μείωση. Την Τρίτη και την Τετάρτη είχαμε 2.200 αυτό δεν ταιριάζει, δεν εξηγείται, δεν μπαίνει σε κανένα μοντέλο».
  «Αυτό με ανησυχεί, δεν μπορώ να το εξηγήσω, δεν ξέρω αν προέκυψε κάποια μετάδοση στη μέση του lockdown, γιατί αυτό βγαίνει την περίοδο που περιμέναμε την περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων λόγω του κλεισίματος των σχολείων.
  Σαν να κλείσαμε τα σχολεία και αυξήθηκαν οι μεταδόσεις, που δεν νομίζω να ισχύει αυτό. Άρα κάτι δεν πάει καλά επιδημιολογικά. Αυτή τη στιγμή, η εικόνα αυτή με ανησυχεί, διότι βλέπουμε αύξηση αντί για μείωση» υπογράμμισε.
  «Αν δεν καταλάβουμε γιατί είδαμε αυτή την αύξηση, ανεξάρτητα με το αν θα αρχίσει να μειώνεται ξανά, νομίζω είναι ρίσκο να αρθεί το lockdown γιατί δεν ξέρουμε από πού προέρχονται αυτές οι μεταδόσεις» πρόσθεσε.
  Ο συγκεκριμένος είναι ένας από τους επιδημιολόγους της «μόδας» ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία και από εκεί «αναστατώνει» την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά εν πάσει περιτπώσει θεωρείται πλήρως συντεταγμένη η γραμμή του με αυτή της κυβέρνησης.
  Με τις σημερινές του δηλώσεις παραδέχεται ότι το lockdown απέτυχε και δεν γνωρίζουν ούτε τους λόγους για τους οποίους απέτυχε.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στους 500 πλουσιότερους του κόσμου ο Τούρκος ιδιοκτήτης της Biontech και η Τουρκάλα σύζυγός του.
  Στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου ανήκει από χθeς ο συνιδρυτής της γερμανικής BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, αμέσως μετά την έγκριση από το Ηνωμένο Βασίλειο της χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Pfizer.
  Η μετοχή της BioNTech έκανε άλμα 8% αυτή την εβδομάδα, ενώ από τις αρχές του χρόνου έχει εκτοξευθεί κατά 250%. Ο Σαχίν είναι τώρα ο 493ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή αξία 5,1 δισ. δολάρίων, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
  Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που δίνει έγκριση - βιαστικά σύμφωνα με κάποιους - για εμβόλιο κατά του Covid-19, ανοίγοντας τον δρόμο για τους εμβολιασμούς με το προϊόν που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με τις οποίες έχει αποτελεσματικότητα 95% στην αποτροπή της νόσου. Η BioNTech αναμένει την απόφαση της αμερικανικής FDA και των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ.
  Στο παρελθόν η BioNtech είχε εστιάσει στις προσπάθειες αντιμετώπισης του καρκίνου, ο Σαχίν όμως, μαζί με τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρέτσι (αρχίατρο της BioNtech) άρχισαν να εστιάζουν στον κορωνοϊό τον περασμένο Ιανουάριο, όταν διάβασαν μια ανησυχητική μελέτη για την εξάπλωση του ιού σε μια οικογένεια που είχε επισκεφθεί την πόλη Ουχάν της Κίνας.
  Ο γεννημένος στην Τουρκία επιστήμονας είναι ο μοναδικός μέτοχος μιας γερμανικής εταιρείας που ελέγχει το 18% της BioNTech, η οποία άντλησε 150 εκατ. δολάρια από την εισαγωγής της στο αμερικανικό χρηματιστήριο πέρυσι.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σoκ: Σε εννέα μήνες η χώρα έχασε όσα στα 10 χρόνια των μνημονίων - Μείον 25% το ΑΕΠ
  Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία υπογραμμίζουν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας καθώς στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία εμφάνισε διψήφια ύφεση της τάξης του 11,7%.
  Με βάση αυτά τα στοιχεία, απόρροια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η Ελλάδα επιστρέφει σε επίπεδα ΑΕΠ του 2000, με ευθύνη της κυβέρνησης. Πρόκειται για έγκλημα κατά της οικονομίας που αντανακλά στους πολίτες το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κρυφτεί κάτω από το χαλί της πανδημίας.
  Μέσα σε εννέα μήνες παρατεταμένων lockdown και επιλογών για την αποτελεσματικότητα των οποίων πλέον εκφράζονται σοβαρότατες αντιρρήσεις ακόμη και από αυτούς που τις εισηγούνταν, η περιδίνηση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται στην ύφεση που γιγαντώνεται και σίγουρα διαψεύδει ακόμη και τους πλέον απαισιόδοξους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κανείς δεν περίμενε διψήφιο νούμερο ύφεσης για το τρίτο τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακά είναι και το … καλύτερο.
  Η μεγάλη μείωση αποδίδεται στη μείωση του τουρισμού καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφανίστηκαν να υποχωρούν κατά 44,9%. Με βάση και αυτά τα στοιχεία η ύφεση της οικονομίας τους πρώτους εννέα μήνες διαμορφώνεται σε 8,5%.
  Η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ οφείλεται στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:
  – Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.
  – Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.
  – Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 44,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80,0%.
  – Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 18,1%.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γ.Ιωαννίδης: «Ίσως είναι αργά για το εμβόλιο»!

  Ο ομογενής παγκόσμιας φήμης επιστήμονας, Γ.Ιωαννίδης διατυπώνει ανησυχίες ότι με την κυβερνητική επιμονή στο lockdown, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί να έρθει πολύ αργά για την Ελλάδα!

  «Αν και ελπίζω να αλλάξουμε πορεία στην Ελλάδα, έστω και τώρα, κάνοντας σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και πιο μαζικά τεστ και προφυλάσσοντας καλύτερα τα γηροκομεία και τους ευπαθείς πληθυσμούς, υπάρχει δυστυχώς η πιθανότητα να συνεχίσουμε ανοχύρωτοι.
  Οπότε, ως τα τέλη Φεβρουαρίου μπορεί να έχουμε ήδη φτάσει σε 5.000 έως 10.000 θανάτους, αν όχι περισσότερους, και να έχουμε μολυσμένο πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού, με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά στη βόρεια Ελλάδα!» προειδοποιεί ο κ. Ιωαννίδης.
  Και συνεχίζει: «Δεν ξέρω πόσο ακριβώς θα μπορεί να προσφέρει πλέον ένα εμβόλιο, αν φτάσουμε σε αυτή τη φάση. Μπορεί να είναι αργά. Το απεύχομαι, φυσικά».
  https://youtu.be/qpoHQn1k7_Q
  «Το να κλείνεις τους ανθρώπους για περισσότερο χρόνο κάθε μέρα σε κλειστό χώρο για μια λοίμωξη που διαδίδεται κυρίως σε κλειστό χώρο είναι παράλογο!» τονίζει στην συνέντευξή του ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης. αναφορικά με το lockdown.:
  «Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται άμεσα, μαζικά τεστ» τονίζει σε συνέντευξή του στην συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη
  Όπως εξηγεί ο δρ Ιωαννίδης, η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, ένας εκ των οποίων είναι η αθρόα προσέλευση ταξιδιωτών από τις βαλκανικές χώρες χωρίς κανέναν έλεγχο.
  «Πολλά μολυσμένα άτομα, ειδικά από βαλκανικές χώρες που είχαν στηρίξει το ίδιο ολέθριο αφήγημα όπως η Ελλάδα, δηλαδή δεν έκαναν τεστ, δεν έβλεπαν κρούσματα και νόμιζαν ότι είναι όλα μια χαρά, ήρθαν στη χώρα και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Ο συνωστισμός συνεχίστηκε αμείωτος σε πολλές περιστάσεις, ειδικά μάλιστα στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία δεν αποσυμφορήθηκαν.
  Τηλεργασία χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. Τεστ συνέχισαν να γίνονται ελάχιστα. Συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση δεν υπήρξε ποτέ, για να προλάβουμε νωρίς τις νέες εξάρσεις.
  Επίσης, η βόρεια Ελλάδα είχε νωρίτερα από τη νότια χειμωνιάτικες συνθήκες που ευνόησαν τη διάδοση», σημειώνει, τονίζοντας πως, με εξαίρεση τη μικρότερη εισροή μολυσμένων ατόμων από βαλκανικές χώρες και τον καιρό, οι άλλοι παράγοντες ισχύουν και για τη νότια Ελλάδα.
  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να πάνε τα πράγματα πιο άσχημα και στη νότια Ελλάδα, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα. Η πανδημία φυσικά είναι απρόβλεπτη, απλώς εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και έτοιμοι» τονίζει με νόημα.
  Ζ.Π.  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Στάνφορντ, έστω και τώρα μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρώτα απ’ όλα την επιδημιολογική επιτήρηση και την εντατική χρήση των τεστ, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, ο ιός μένει αθέατος και διαδίδεται ταχύτατα.
   «Χάσαμε ήδη το τρένο των ελάχιστων θανάτων, κάτι που πρόλαβαν με μαζικό έλεγχο και χρήση τεστ η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα. Αλλά, έστω και τώρα, συγκρίνετε την Κύπρο με την Ελλάδα: Έχει εννιά φορές μικρότερο πληθυσμό, αλλά κάνει σχεδόν τον ίδιο αριθμό τεστ όσο και η τόσο πολυπληθέστερη Ελλάδα» λέει και προσθέτει το παράδειγμα της Σλοβακίας, η οποία ήλεγξε με τεστ το 60% του πληθυσμού της μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!
   «Ως τις 14 Νοεμβρίου Ελλάδα και Σλοβακία είχαν τον ίδιο αριθμό θανάτων. Μεταξύ 15 και 30 Νοεμβρίου, όταν αρχίζει να φαίνεται η αποτελεσματικότητα της μαζικής παρέμβασης τεστ, η Σλοβακία είχε 329 θανάτους έναντι 1.071 στην Ελλάδα, μείωση κατά περίπου 40%».
   Πολύ σημαντικό μέτρο είναι ακόμη κατά τον δρα Ιωαννίδη η δρακόντεια προστασία γηροκομείων και νοσοκομείων με τη διενέργεια τεστ κάθε εβδομάδα για όλο το προσωπικό και τους τροφίμους.
   «Επίσης, ένα 10% του πληθυσμού πρέπει να αποφεύγει αχρείαστες εκθέσεις πολύ πιο αυστηρά, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με περισσότερα δρομολόγια και με περισσότερα οχήματα».
   Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας τονίζει τη σημασία της τηλεργασίας στην αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά και τη μεταφορά της μάχης στην πρωτοβάθμια φροντίδα. «Οι περισσότεροι δεν χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο, πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
   Αν μολυνθούν τα νοσοκομεία, προκαλούνται καταστρεπτικές νοσοκομειακές λοιμώξεις» εξηγεί υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα, εφόσον δεν επαρκούν οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων.
   Αντιθέτως, τα μέτρα οριζόντιου απαγορευτικού χαρακτήρα δεν βοηθούν. Το να κλείνεις τους ανθρώπους για περισσότερο χρόνο κάθε μέρα σε κλειστό χώρο για μια λοίμωξη που διαδίδεται κυρίως σε κλειστό χώρο είναι παράλογο! Πρέπει να μεγιστοποιηθεί η χρήση ανοιχτών χώρων, με την προϋπόθεση ότι αποφεύγονται οι αχρείαστες εκθέσεις σε άγνωστα άτομα. Δεν είναι, δυστυχώς, παράδοξο ότι συνεχίζουμε με μεγάλους καθημερινούς αριθμούς θανάτων, παρά το ήδη παρατεταμένο lockdown» καταλήγει.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...