Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020

Ο σύμβουλος του Ερντογάν: «Η Τουρκία αγόρασε πολλά όπλα από το Ισραήλ. Μπορούμε να το κανονίσουμε ξανά. Οι αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας και του Ισραήλ μπορούν να προχωρήσουν μαζί».

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συναντιέται με Εβραίους ραβίνους  στις ΗΠΑ, 23 Σεπτεμβρίου 2019 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είχε μια ξεχωριστή συνάντηση με εκπροσώπους της Εβραϊκής Κοινότητας -εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνάντηση έγινε στο «Peninsula Hotel» όπου διαμένει ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συζήτηση που ανοίχθηκε, παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Εμπορίου Ρουσάρ Πεκσάν, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKparti Τζιγκντέμ Καραασλάν και ο πρώην πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ. 


Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος  ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

πηγή: duvarenglish.com

Ο σύμβουλος του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan Mesut Hakkı Caşın δήλωσε ότι η Τουρκία αγόρασε πολλά oπλικά συστήματα από το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει πολλά να κερδίσει από την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. “Η Τουρκία αγόρασε πολλά όπλα από το Ισραήλ. Μπορούμε να το κανονίσουμε ξανά. Οι αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας και του Ισραήλ μπορούν να προχωρήσουν μαζί”, δήλωσε ο Caşnn στη Φωνή της Αμερικής σε συνέντευξή του στις 21 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας επίσης ότι διμερείς συνομιλίες και πλήρεις διπλωματικές σχέσεις θα μπορούσαν να αποκατασταθούν έως τον Μάρτιο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κάποτε ως συμμαχικές, αλλά κατέρρευσαν με την Τουρκία να αποσύρει τον πρέσβη της το 2017, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων. “Εάν το Ισραήλ έρθει ένα βήμα κοντά μας, η Τουρκία μπορεί να κάνει δύο βήματα κοντά του”, δήλωσε ο Caşın σε σχέση με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με το Ισραήλ. “Εάν δούμε ένα πράσινο φως, η Τουρκία θα ανοίξει ξανά την πρεσβεία και θα επιστρέψει άμεσα τον πρέσβη της. Ίσως τον Μάρτιο, μπορούμε να αποκαταστήσουμε ξανά τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις. “Η εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας είναι πολύ σημαντική για το Ισραήλ και την Τουρκία. Μετά τον Mavi Marmara, δεν θέλουμε άλλο ατύχημα με το Ισραήλ”, πρόσθεσε ο Caşın. Το Mavi Marmara ήταν το μεγαλύτερο από τα έξι πλοία σε έναν στολίσκο με προορισμό τη Γάζα, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους το 2010. Οι υπέρ-Παλαιστίνιοι ακτιβιστές που επιδιώκουν να σπάσουν τον οικονομικό αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας ήταν στο σκάφος όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο πλοίο, σκοτώνοντας εννέα Τούρκους υπήκοους.

Έκτοτε, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις δεν έχουν ποτέ ανακάμψει πλήρως παρά τις έντονες προσπάθειες διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανοικοδόμηση των δεσμών μεταξύ των δύο βασικών περιφερειακών συμμάχων τους. Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η καταστολή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά των παλαιστινιακών διαδηλώσεων είδε την Τουρκία και το Ισραήλ να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους. Ο Caşın αναγνώρισε την εκλογή του Biden στην προεδρία των ΗΠΑ ως ώθηση στις προσπάθειες αποκατάστασης δεσμών. «Υπάρχουν νέες προοπτικές με τον Biden. πολλά πράγματα θα αλλάξουν “, είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan είχε μια στενή σχέση με τον Τrump, αλλά μια προεδρία του Biden προβλέπεται ότι θα είναι πιο δύσκολη για την Άγκυρα. Η Τουρκία και το Ισραήλ βρήκαν πρόσφατα κοινό έδαφος στην πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον αμφιλεγόμενο κυρίως εθνοτικό Αρμένιο θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν. Ισραηλινά και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν έναντι των αρμενικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Τουρκία»

Ο Caşın είπε ότι η Τουρκία μπορεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ισραήλ.  

Δεύτερον, οι ενεργειακοί πόροι, [του Ισραήλ] ανακαλύπτουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο. Εντάξει, το Ισραήλ αποτελείται από 8 εκατομμύρια ανθρώπους. Πού μπορούν να πουλήσουν αυτό το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο; Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Τουρκία και η Τουρκία θα  ο συνδετικός κρίκος, του διαδρόμου προς το Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ”

Ως σημαντικό αντίκτυπο από τις ισραηλινές και τις τουρκικές εντάσεις ήρθε η ισραηλινή συμμαχία με τους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας, την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Οι τρεις χώρες αναπτύσσουν συνεργασία με βάση την ενέργεια και την άμυνα, μια κίνηση που λένε οι παρατηρητές πως ήρθε ως αντίδραση στην ολοένα και πιο ισχυρή στάση της Τουρκίας στην περιοχή. Οι αναλυτές προτείνουν ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα προσέξει να μην θέσει σε κίνδυνο τους πρόσφατους βαθύτερους δεσμούς του με την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Ένα δυνητικά πιο σημαντικό εμπόδιο στην προσέγγιση του Ισραήλ-Τουρκίας είναι η υποστήριξη της Άγκυρας για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς.

Ο Ερντογάν, που θέλει να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των παγκόσμιων μουσουλμανικών δικαιωμάτων, παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης των διπλωματικών προσπαθειών του Ισραήλ για διασφάλιση της διεθνούς αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα, η υποστήριξη της Άγκυρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελεί κεντρικό σημείο της τουρκικής διπλωματίας στην περιοχή. Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανταλλάσσουν συστηματικά προσβολές, τις οποίες οι παρατηρητές λένε ότι παίζουν καλά με τις εκλογικές τους βάσεις. Με το Ισραήλ πιθανότατα έτοιμο για νέες εκλογές, αναλυτές αναφέρουν ότι είναι απίθανο να υπάρξει ανακοίνωση για οποιαδήποτε ανακάλυψη πριν από το αναμενόμενο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

2 σχόλια :

 1. «Ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η ειδική σχέση του με την Αλβανία».

  Πολλά άρθρα και σχόλια έχουν δημοσιευτεί στον αλβανικό τύπο
  σχετικά με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
  Εβραίος, Φραγκόφωνος, Ευρωπαίος και ανώτερος σκληροπυρηνικός διπλωμάτης, είναι το δεξί χέρι του Προέδρου Μπάιντεν στη Γερουσία για έξι χρόνια και γνωρίζει καλά τη διπλωματική υπηρεσία των ΗΠΑ, όπου υπηρέτησε ως Υφυπουργός Εξωτερικών, γράφει η αλβανική Tema.

  O Μπλίνκεν έχει το ευαίσθητο καθήκον να εξισορροπήσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά από τέσσερα χρόνια από το «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ.

  Το Ιράν, η Κίνα και η επανένωση των παραδοσιακών συμμαχιών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μετά τις 20 Ιανουαρίου.

  Ωστόσο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επίσης μια συγκεκριμένη σχέση με την Αλβανία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί σημαντική τους επόμενους μήνες.

  Την εποχή που υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ 2015-2017, ο αρχηγός του ήταν η σημερινή πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ.

  Αυτή η ελάχιστα γνωστή περίσταση μπορεί να αποδειχθεί σημαντική στις αποφάσεις που θα λάβει η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για τη χώρα μας, σε μια ευαίσθητη χρονιά όπως το έτος εκλογών που μπαίνουμε.

  Από την άλλη πλευρά, με μια πιο φιλική διοίκηση, από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί εύκολα να υπολογίσει κανείς και το βάρος της Γιούρι Κιμ στα Τίρανα, ενώ οι πρεσβευτές συχνά αντιμετωπίζονται αρνητικά από ένα μέρος της πολιτικής, θα είναι μεγαλύτερο και αποφασιστικό.
  The Hellenic Information Team © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου προτείνει την κατασκευή τεχνητών νησιών λίγο πιο έξω από την Κρήτη.
  To διαδίκτυο και οι πλατφόρμες ανάρτησης έχουν βοηθήσει στη διάδοση της πληροφορίας και στην ανεξαρτησία της από τα μεγάλα ΜΜΕ. Από την άλλη πλευρά έχουν γίνει και αντικείμενο ανάρτησης "ότι έρθει στου καθενός το κεφάλι", καθώς δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το θέσουμε.
  Έτσι και ένας ευφάνταστος Τούρκος καθηγητής γεωπολιτικής ο οποίος προτείνει η Τουρκία να προχωρήσει στην κατασκευή τεχνητών νησιών στα όρια βέβαια της «γαλάζιας τους πατρίδας» αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
  Όπως λέει ο απίθανος αυτός τύπος ο Dr. Yuksel Hos υπάρχει τρόπος η Τουρκία να διασφαλίσει την «γαλάζια της πατρίδα» φτιάχνοντας τεχνητά νησιά, όπως η Κίνα και μάλιστα υποδεικνύει και τα μέρη που αυτά θα μπορούσαν να κατασκευαστούν.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...