Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΕΥΛΟΓΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤA ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΠΑΡΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ, ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΩΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΙΔΙΩΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;

 ΠΡΟΤΑΣΗ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»: ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ «ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ» ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΣΑΝ ΑΝΤΡΕΣ. ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΛΙΓΟ ΑΝΔΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ; ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΚΑΝΑΝ ΕΘΕΛΟΥΣΩΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΣΑΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΠΡΟΣΩΠΑ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΘΑΝ ΤΙΠΟΤΕ. ΞΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ «ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ» ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΩΣ ΣΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΟΙ; ΣΑΝ ΔΕΙΛΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  ΦΑΡΜΑΚΩΝ  (ΕΜΑ):  «ΜΕΓΑΛΟ  ΛΑΘΟΣ  ΤΗΣ  ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ  ΠΟΥ  ΑΡΧΙΖΕΙ  ΤΟΥΣ  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ  ΧΩΡΙΣ  ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ  ΜΕΛΕΤΗ».

 

Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά ανακοινώνεται η ανακάλυψη σημαντικότατου φαρμάκου, εν προκειμένω εμβολίου, με δελτίο τύπου και όχι με δημοσίευση σε ιατρικό έντυπο ή συνέδριο προκειμένου να ελεγχθεί η όλη μελέτη: μεθοδολογία, υλικό, αποτελέσματα, ασφάλεια κλπ.

Η τεχνολογία των RNA εμβολίων είναι όντως εντυπωσιακή και σπουδαία. Πιθανότατα θα οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση λοιμωδών κ όχι μόνο νόσων! Η σχετική έρευνα ξεκίνησε πριν 10 χρόνια περίπου.

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 

Λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός στην Ευρώπη κατά του Covid-19 και λίγους μήνες πριν έρθουν και στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer/ΒιοNTech (τουρκικής ιδιοκτησίας, μην το ξεχνάμε) και της Moderna, διαβεβαιώνεται από τις εταιρείες ότι όσοι ισχυρίζονται ότι τα mRNA εμβόλια, τα εμβόλια «γενετικού αναπρογραμματισμού», κατά του Covid-19 δεν επεμβαίνουν στο ανθρώπινο DNΑ.
Μήπως  επεμβαίνουν στα ριβοσώματα των κυττάρων;   Ποια είναι η σχέση τους με την εμφάνιση καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων;

Η Isabelle Bekeredjian-Ding, επικεφαλής του τμήματος μικροβιολογίας του γερμανικού ινστιτούτου Paul-Ehrlich που ανήκει στο ομοσπονδιακό ινστιτούτο εμβολίων και βιοϊατρικής της γερμανίας, εξηγεί χωρίς περιστροφές (άρθρο στο ηλεκτρονικό περιοδικό Horizon, το «Περιοδικό για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ε.Ε.», στο τεύχος της 1ης Απρίλη 2020)

«…Το mRNA (σ.σ.: “το μονοπάτι” που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια των δύο αμερικανικών εταιρειων) μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέροντας ένα επιπλέον επίπεδο άμυνας, χωρίς την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί κάτι συμπληρωματικό.

Κάνοντας το ανθρώπινο σώμα να παράξει το ίδιο της παθολογικές πρωτεΐνες, τα εμβόλια mRNA περικόπτουν την βιομηχανική διαδικασία παραγωγής (σ.σ.: εννοεί των  πρωτεϊνών που χρειάζονται για τα κλασσικού τύπου εμβόλια) κι έτσι μπορούν να παραχθούν ευκολότερα και γρηγορότερα απ’ τα παραδοσιακά (σ.σ.: εξ ου και η ταχεία ανάπτυξη του εμβολίου, πολύ ταχύτερη επ’ότι προβλεπόταν).

Σ’ αυτήν την περίπτωση το κύριο όφελος είναι η ευκολία παραγωγής και, επίσης, είναι πιθανόν εύκολο να αυξηθεί η παραγωγή, που οπωσδήποτε είναι κάτι πολύ σημαντικό αν σκεφτούμε την ανάπτυξη ενός εμβολίου για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

H τεχνολογία mRNA αναγκάζει το σώμα να κάνει ένα μέρος της δουλειάς που ως τώρα έκανε η φαρμακοβιομηχανία κι έτσι γλυτώνει χρόνο.

 Υπάρχει ένα θετικό στοιχείο και ένα αρνητικό σε όλα αυτά:

Η mRNA τεχνολογία, με την χρήση νανοσωματιδίων, χρησιμοποιείται για αντικαρκινικούς σκοπούς.

Και θεωρείται πετυχημένη στην κινητοποίηση των ανοσοποιητικών Τ κυττάρων του σώματος, εναντίον όγκων.

Όμως απ’ την άλλη μεριά νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά, κι εκεί έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνα.

Πιο γνωστή είναι η περίπτωση της σκόνης ταλκ της χημικής / φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson (σ.σ.: η οποία επίσης αναπτύσσει εμβόλιο αυτή την στιγμή).

Η νανοσωματιδιακή “προώθηση” του πρωτεϊνικού “πατρόν” στα ανθρώπινα κύτταρα προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητας στο πόσο άσχημα μπορεί να καταλήξει η mRNA τεχνολογία.

Πολύ περισσότερο που ενώ κάποια βιο-τεχνολογικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται απ’ τις φαρμακοβιομηχανίες είναι γνωστά εδώ και καιρό και ενώ έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να κατασκευαστεί μ’ αυτή τη μέθοδο εμβόλιο κατά άλλων κορονοϊών ή ιών, όλες οι προσπάθειες απέτυχαν, ήδη στις δοκιμές τους σε ζώα.

Η Isabelle Bekeredjian-Ding δήλωνε τότε, δηλαδή τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο ότι: «Αυτό που είναι η τωρινή πραγματική πρόκληση είναι, νομίζω, να καταλάβουμε αν πράγματι τέτοια εμβόλια θα μπορέσουν πραγματικά να προκαλέσουν μια αποτελεσματική προστατευτική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στους ανθρώπους και να καταλάβουμε επίσης, τι ποσότητες mRNA χρειάζονται για να γίνει αυτό.

Άλλα ζητήματα που αγνοούνται είναι αν οι “πρωτεΐνες – στόχοι” που έχουν επιλεγεί είναι οι σωστές. Πόσο στοχευμένη στον ιό θα είναι η αντίδραση του οργανισμού.

Αν θα υπάρξουν παρενέργειες όπως η υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού, όπως έγινε τους περασμένους μήνες σε κάποιες περιπτώσεις (χωρίς εμβόλιο) οδηγώντας σε πνευμονική εμβολή και θάνατο ή και κατά πόσον θα υπάρξουν περιπτώσεις που με υπάρχοντα τον ιό στον οργανισμό το mRNA εμβόλιο θα επιδεινώσει την κατάσταση».

Τι σημαίνει, λοιπόν, να εξαναγκάζεις έναν οργανισμό να παράξει ο ίδιος τον νοσογόνο παράγοντα που θα προκαλέσει, ύστερα, την ανοσοκατασταλτική δράση του ίδιου οργανισμού; Τι σημαίνει να μετατρέπονται τεχνητά και βιοτεχνολογικά κάποια σημεία ενός σώματος σε «πράκτορες του εχθρού”;

Όλα αυτά θα έπρεπε κανονικά να αντιμετωπιστούν πολύ προσεκτικά και να ερευνηθούν επί χρόνια. Μια σύντομη έρευνα 30.000-50.000 ή και 100.000 ανθρώπων δεν δείχνει τίποτα ως προς τις επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο εμβόλιο σε ορίζοντα ετών.

Το αν θα εμφανιστεί καρκίνος ή αυτοάνοσο νόσημα στους πελάτες από την χρήση του εμβολίου σε πέντε ή δέκα χρόνια, κανέναν δεν ενδιαφέρει.

Από την άλλη να σημειώσουμε μία πραγματικότητα: Τα εμβόλια κατά της φυματίωσης και το υποχρεωτικό του εμβολιασμού στις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας αποδεικνύεται ότι διέσωσαν αυτές τις χώρες από τον Αρμαγεδδώνα του Covid-19. Και ήταν υποχρεωτικά από τις μικρές ηλικίες.

Στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά της φυματίωσης σταμάτησε να είναι υποχρεωτικό το 2016 και σε ορισμένες από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες από την δεκαετία του ’90.

Μπορεί να κάνουν λάθος αυτοί που δεν δέχονται τον εμβολιασμό ως υποχρεωτικό, μπορεί, όμως  σε λίγα χρόνια ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα να αρχίσουν να «θερίζουν».

 


Δημοσίευμα του "Business Insider" αναφερόμενο στην τεχνολογία που ακολούθησε η εταιρεία  Moderna  παρουσιάζοντας ποσοστό επιτυχίας στο 94,5%  για το  εμβόλιό  της, αφήνει  ανοικτό το θέμα της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και  των  πιθανών επιπτώσεων που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα.

 
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου ήταν αναπάντεχα σύντομη και μόνο οι Pfizer και BioNTech, (που υιοθέτησαν την ίδια τεχνολογία με την αμερικανική εταιρεία) κατάφεραν να ανακοινώσουν αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου γρηγορότερα από την Moderna.
Όπως σημειώνεται το πειραματικό αυτό εμβόλιο ήταν περισσότερο αποτελεσματικό από ότι αναμενόταν και ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων είχε ανακοινώσει ότι θα ενέκρινε οποιοδήποτε εμβόλιο που θα ήταν έστω και 50% αποτελεσματικό, στις κλινικές δοκιμές.
Ο Δρ. Anthony Fauci επικεφαλής του αμερικανικού ινστιτούτου αλλεργιών και μεταδιδόμενων νοσημάτων, είχε πει ότι ήλπιζε σε ένα εμβόλιο η αποτελεσματικότητα του οποίου θα έφτανε σε ποσοστό της τάξης του 70%.
Τέτοιο ποσοστό πέτυχε η AstraZeneca την ώρα που η Pfizer-BioNTech ανακοίνωσε 95%.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως η Moderna έφτιαξε το εμβόλιό της μέσα σε μόνο δύο ημέρες και αυτό τον περασμένο Ιανουάριο, όταν καλά καλά ο κόσμος δεν ήξερε καν τον… κορωνοϊό!
Τι περιθώρια μακροπρόθεσμης ασφάλειας και όχι βραχυπρόθεσμης επιτυχίας μπορεί να έχει ένα εμβόλιο που δημιουργήθηκε μέσα σε δύο μόλις ημέρες;
Είναι ένα εύλογο ερώτημα αλλά απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει, αλλά όπως επιμένουν τα δημοσιεύματα, αυτό έγινε δυνατό χάρη στη νέα τεχνολογία που αναπτύχτηκε, την τεχνολογία mRNA, όπου το m ο "διακομιστής".
Το “Messenger RNA” είναι υλικό το οποίο δίνει εντολή στα κύτταρα να κατασκευάζουν τα συμπλέγματα πρωτεϊνών. Έτσι το εμβόλιο της Moderna, αλλά και της Pfizer-BioNTech εγχέουν ένα μικρό τμήμα του mRNA του κορωνοϊού το οποίο περιέχει τον κωδικό της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα κύτταρα του οργανισμού.
Το εμβόλιο δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε ο οργανισμός να κατασκευάσει την πρωτεΐνη αυτή και στη συνέχεια με τη σειρά του να προχωρήσει στην διαδικασία δημιουργίας αντισωμάτων.
Σύμφωνα πάντα με τους υπέρμαχους της νέας αυτής τεχνολογίας τόσο η Pfizer όσο και η Moderna το μόνο που ήθελαν ήταν η γενετική ακολουθία του COVID-19 για να δημιουργήσουν το εμβόλιο και όχι η καλλιέργεια του ιού σε εργαστήριο, μια διαδικασία που μπορεί να απαιτήσει και χρόνια.
Έτσι υποστηρίζουν ότι επιτεύχθηκε ο χρόνος-ρεκόρ στη δημιουργία του εμβολίου.


Το μόνο που δεν έχουν πει βέβαια είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει (ή και να μην έχει αλλά δεν το γνωρίζουμε) στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικός όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».


Γι' αυτό, χρειάζεται συνεχής εγρήγορση, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, καθώς στις λοιμώδεις νόσους οι νόμοι του Δαρβίνου είναι εξίσου σημαντικοί με τους νόμους του Παστέρ.
Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευση τους στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology" οι καθηγητές βιολογίας Ντέηβιντ Κένεντι και 'Αντριου Ριντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ειδικοί στην ανάπτυξη της ιικής αντίστασης στα εμβόλια, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η εξέλιξη του νέου κορωνοϊού να υποσκάψει σταδιακά την αποτελεσματικότητα της πρώτης γενιάς εμβολίων.


«Όπως έχουμε δει με άλλες νόσους, όπως η πνευμονία, η εξέλιξη αντίστασης μπορεί γρήγορα να καταστήσει τα εμβόλια αναποτελεσματικά. Μαθαίνοντας από την προηγούμενη εμπειρία και εφαρμόζοντας αυτή τη γνώση στο σχεδιασμό των εμβολίων, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε σε βάθος χρόνου τη θετική επίπτωση των εμβολίων κατά της Covid-19», ανέφερε ο Κένεντι.
Μεταξύ άλλων, οι δύο επιστήμονες προτείνουν τα ρινοφαρυγγικά δείγματα που συλλέγονται από εθελοντές στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών των διαφόρων εμβολίων, να αναλύονται για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου τους (της ανιχνεύσιμης ποσότητας του κορωνοϊού), έτσι ώστε να υπάρχει ένας διαχρονικός δείκτης για το πώς εξελίσσεται η μεταδοτικότητα του. Επισημαίνουν ότι το «φρενάρισμα» της μετάδοσης του ιού μέσω των εμβολιασμών αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την εξέλιξη της αντίστασης του, καθώς όσο λιγότερο μεταδίδεται ο ιός, τόσο ελαχιστοποιούνται οι ευκαιρίες που έχει για να μεταλλαχθεί και έτσι -μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής- να αναδειχθούν νέα ισχυρότερα στελέχη.
Οι ερευνητές ακόμη προτείνουν τα γενετικά δεδομένα που αποκτώνται μέσω των ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, να χρησιμοποιούνται για να παρακολουθείται κατά πόσο όντως στην πορεία συμβαίνει η εξέλιξη του ιού ως απάντηση στα εμβόλια. Για παράδειγμα, η ανίχνευση γενετικών διαφορών λόγω μεταλλάξεων ανάμεσα στα γονιδιώματα του κορωνοϊού από εμβολιασμένους ανθρώπους, σε σχέση με γονιδιώματα του ιού από άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο), θα παράσχει την αναγκαία σύγκριση για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ιός εξελίσσεται υπό την πίεση των εμβολίων.

 

Γενικά πάντως, οι ερευνητές φαίνονται αισιόδοξοι: Ούτε τα βακτήρια ούτε οι ιοί αναπτύσσουν αντίσταση στα εμβόλια τόσο εύκολα, όσο κάνουν με άλλα φάρμακα. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της ευλογιάς ποτέ δεν έχασε την αποτελεσματικότητα του, ούτε τα εμβόλια για την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα, παρά την πολυετή χρήση τους.


Αντίθετα, τα αντιβιοτικά γρήγορα σχεδόν αχρηστεύονται. Εν μέρει η διαφορά οφείλεται στο ότι τα εμβόλια γενικά πυροδοτούν μια ευρύτερη και πιο ποικιλόμορφη της φυσικής ανοσίας, ενώ ένα αντιβιοτικό έχει μια πιο στενή στόχευση. Επίσης τα εμβόλια δρουν προτού ο παθογόνος μικροοργανισμός προλάβει να πολλαπλασιασθεί στον οργανισμό, ενώ όταν τα αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα χορηγούνται, το βακτήριο ή ο ιός-στόχος έχει ήδη αναπαραχθεί στο σώμα του ασθενούς.
Μερικές φορές πάντως, οι ιοί αναπτύσσουν αντοχή στα εμβόλια, αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τον Κένεντι, ότι τα πρώτα υπό δοκιμή εμβόλια για τον κορωνοϊό (mRNA και άλλα) οδηγούν στην ανάπτυξη αντίστασης, αλλά το ζήτημα θα πρέπει να παρακολουθείται και, αν χρειαστεί, οι δημιουργοί των εμβολίων να αναπροσαρμόσουν τη σύνθεση τους.

 

 

 

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature παρουσιάστηκαν τα δεδομένα των εμβολίων που βρίσκονται στην τελική ευθεία να κυκλοφορήσουν εναντίον του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τέσσερα υποψήφια εμβόλια είναι πολλά υποσχόμενα, με τα τρία να ξεπερνούν το 90% σε αποτελεσματικότητα, χωρίς κάποιο να έχει ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα ως προς την ασφάλεια. Τα εμβόλια αυτά έχουν δείξει ότι επάγουν ανοσολογική απάντηση ικανή να προστατέψουν από τη λοίμωξη COVID-19. Είναι εντυπωσιακό ότι κατασκευάστηκαν αποτελεσματικά εμβόλια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για ένα νέο ιό, του οποίου το γονιδίωμα μελετήθηκε λιγότερο από ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί που αφορούν, τόσο τους ερευνητές, όσο και τους κλινικούς γιατρούς. Αρχικά, πρέπει να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι παχύσαρκοι και οι διαβητικοί, και το κατά πόσο αυτά προφυλάσσουν από τη σοβαρή λοίμωξη COVID19.

Επίσης, δεν είναι σαφές αν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους ανθρώπους στους υπόλοιπους.

Άλλοι προβληματισμοί είναι ο δισταγμός του πληθυσμού να εμβολιαστεί και η οργάνωση που απαιτείται για εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο εμβόλιο, είναι απαραίτητη η πλήρης διαύγεια και δημοσιοποίηση των δεδομένων.

Για τον λόγο αυτό, ο FDA θα διεξάγει μια δημόσια συνάντηση εξωτερικών συμβούλων στις αρχές Δεκεμβρίου για να συζητηθούν τα δεδομένα προτού δώσει έγκριση για την κυκλοφορία ενός εμβολίου. Λόγω της επείγουσας κατάστασης για την παγκόσμια υγεία, τα δεδομένα των εμβολίων έχουν παρουσιαστεί περισσότερο σε δελτία τύπου και σε συνεντεύξεις, παρά σε επιστημονικές δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό μόλις αυτό είναι εφικτό, τα δεδομένα των μελετών των εμβολίων να κοινοποιηθούν ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από άλλους επιστήμονες.

Οι υπεύθυνοι των ρυθμιστικών αρχών ανά την υφήλιο πρέπει να μοιραστούν τα δεδομένα τους με τους ομολόγους τους, ώστε να επιταχύνουν τις εγκρίσεις των εμβολίων ανά τον κόσμο. Η διακίνηση των εμβολίων αποτελεί μία ακόμα πρόκληση. Ένα από τα εμβόλια που έδειξαν επιτυχημένα αποτελέσματα σε τελευταίας φάσης κλινικές μελέτες, δημιουργήθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την φαρμακευτική AstraZeneca (Cambridge,UK). Το εμβόλιο αυτό αποθηκεύεται στους -20 oC , σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer (New York City) και της BioNTech (Mainz,Germany), που μπορεί να θεωρείται πιο αποτελεσματικό αλλά αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες κάτω των -70 oC. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν το εμβόλιο σε τιμή κόστους σε όλο τον κόσμο για την περίοδο της πανδημίας, αλλά και να διατηρήσουν την τιμή αυτή για τις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος για μελλοντικές εξάρσεις του ιού.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν κύρια σημεία αυτής της δημοσίευσης.

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  ΦΑΡΜΑΚΩΝ  (ΕΜΑ):  «ΜΕΓΑΛΟ  ΛΑΘΟΣ  ΤΗΣ  ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ  ΠΟΥ  ΑΡΧΙΖΕΙ  ΤΟΥΣ  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ  ΧΩΡΙΣ  ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ  ΜΕΛΕΤΗ».

Πιο ασφαλείς οι μακροχρόνιες διαδικασίες για την έγκριση εμβολίων

Την είδηση για την έγκριση του εμβολίου από την Βρετανία σχολίασε η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δηλώνοντας πως είναι ασφαλέστερες οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά του Covid-19. 

«Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας», σχολίασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Ο EMA πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ' ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Pfizer και BioNTech υπέβαλλαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φραμάκων (ΕΜΑ) για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου τους. Μετά την κατάθεση του φακέλου στον EMA για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το BNT162b2, ο ΕΜΑ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση του BNT162b2 κάτω από ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα. Ο EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer. 

Ο Οργανισμός και οι επιστημονικές του επιτροπές θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αξιολόγηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Εάν τα δεδομένα που υποβάλλονται είναι αρκετά ισχυρά για να καταλήξουν στην ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εκάστοτε εμβολίου, η επιστημονική επιτροπή του EMA για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης (CHMP) θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου το αργότερο.

Εκτός από την Pfizer αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους κατέθεσε και η  Moderna Biotech Spain, για το εμβόλιο mRNA κατά της νόσου COVID 19.

Γερμανικές επιφυλάξεις 

Η επείγουσα έγκριση της Βρετανίας στο πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech είναι «προβληματική» καθώς αποφασίσθηκε πολύ βιαστικά, όπως δήλωσε Γερμανός Ευρωβουλευτής.

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και προτείνω στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Μερικές εβδομάδες διεξοδικής εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερη από μια βιαστική άδεια κυκλοφορίας έκτακτης ανάγκης ενός εμβολίου», τόνισε ο Πίτερ Λίσε, Ευρωβουλευτής και μέλος του κόμματος της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ.

 

 

 

Θα εμβολιαστεί με το mRNA εμβόλιο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης. 

 

«Έκανα το εμβόλιο της γρίπης και προσμένω μέσα στις αρχές του επόμενου χρόνου να κάνω απο τους πρώτους ως υγειονομικός το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Παρακολουθώντας από κοντά την διαδικασία ανάπτυξης του δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι ασφαλές», επισημαίνει ο καθηγήτης.

«Και 65-70% αποτελεσματικό να είναι, όπως αυτό δηλαδή της γρίπης, θα αλλάξει την καθημερινότητα της ζωής μου, ιδιαίτερα στις διεθνείς υποχρεώσεις μου. Γνωρίζοντας τις διάφορες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται έχω επιλέξει το mRNA εμβόλιο (BioNTech/Pfizer η Moderna/NIH). Μετά την χορήγηση και την διέγερση της ανοσίας κατά του κορωνοιου καταστρέφεται ταχύτατα και δεν αφήνει ίχνη στον εμβολιαζόμενο. Εξού και η ανάγκη συντήρησης του σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία», διευκρινίζει ο κ. Γραβάνης. 

  

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


 

 

2 σχόλια :

 1. ΟΙ ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ, ΘΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΟΤΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΩΣΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΟ......

  ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΕΝΕΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ, ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Ν Ε Ρ Ο ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΒΟΛΙΟ.

  ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΑΚΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΜΗΝ ΜΑΣ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ !

  ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΑΣ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

  ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ.

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΖΗΝΩΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΩΥΗΣΗ
  EIias Mossias
  ΔΕΝ ΕΙΝΑ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΕΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥ
  ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΕΒΡΑΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΜΕΡΩΝ
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΕΠΙ ΓΗΣ
  ΓΙΑΤΙ Ο ΜΠΙΛ ΓΚΑΙΤΣ ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ;;; ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΗΝΗ ΨΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΥΒΡΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...