Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2020

Διάχυτη ανησυχία και σκεπτικισμός για τα εμβόλια του κορονοϊού.

 


 
 

Capital.gr

"Εάν προωθήσουμε αυτά τα εμβόλια τόσο γρήγορα και στη συνέχεια προκληθούν παρενέργειες, θα επηρεαστούν και άλλα εμβόλια. Θα μπορούσε να πληγεί η εμπιστοσύνη προς τα εμβόλια συνολικά", προειδοποιεί ο Masayuki Miyasaka, ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία. Ο ίδιος θα περιμένει να δει ένα πιο ξεκάθαρο ιστορικό των νέων εμβολίων προτού αποφασίσει εάν θα εμβολιαστεί. Για τα εμβόλια Covid-19, εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna συρρίκνωσαν το διάστημα της μιας 10ετίας που συνήθως απαιτεί η διαδικασία ανάπτυξης και δοκιμών εμβολίων σε λιγότερο από ένα χρόνο.

 

Οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις κινήσεις για την έγκριση των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, ωστόσο η ανησυχία των πολιτών γύρω από την ασφάλειά τους απειλεί να υπονομεύσει αυτές τις προσπάθειες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου έδειξε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που είναι διστακτικοί να κάνουν το εμβόλιο της covid-19 αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο περίπου 40% των ερωτηθέντων από επτά χώρες της Ευρώπης. Δημοσκόπηση του Οκτωβρίου από την Ipsos διαπίστωσε ότι σχεδόν το 1/3 των Ιαπώνων και σχεδόν το 50% των Γάλλων που ρωτήθηκαν, δεν σκόπευαν να εμβολιαστούν.

Σε ορισμένα μέρη, όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία, οι σκεπτικιστές των εμβολίων προκαλούν αυτούς τους φόβους, σημείωσε η Heidi Larson, ανθρωπολόγος στο London School of Hygiene & Tropical Medicine και διευθύντρια του Vaccine Confidence Project, μιας ομάδας που μετρά την εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια παγκοσμίως. "Υπάρχει πολύ άγχος εκεί έξω", είπε.

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πίσω από τη διστακτικότητα είναι ακριβώς η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα πράγματα.

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται, οι κυβερνήσεις της Δύσης βρίσκονται υπό έντονη πίεση να επαναφέρουν τη ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ολοκλήρωσε το δεύτερο lockdown στην Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, έδωσε το "πράσινο φως" για επείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech. Οι εμβολιασμοί ξεκινούν σήμερα.

Στις ΗΠΑ -όπου τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι σπάνε κάθε ρεκόρ- ο επικεφαλής προσωπικού του Προέδρου Τραμπ "κατσάδιασε" τον Επίτροπο του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων επειδή δεν κινήθηκε πιο γρήγορα για να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer.

Για τα εμβόλια Covid-19, εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna συρρίκνωσαν το διάστημα της μιας 10ετίας που συνήθως απαιτεί η διαδικασία ανάπτυξης και δοκιμών εμβολίων σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Αυτή η ταχύτητα και ο φόβος για πιθανές παρενέργειες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, στο 73%, των ανθρώπων που δήλωσαν ότι θα έκαναν εμβόλιο, σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos.

"Μπορεί να έχουν κάνει εκπτώσεις. Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες", δήλωσε ο Federico Sarti, 33χρονος ταξιδιωτικός πράκτορας από την περιοχή Βένετο της Ιταλίας. Ο ίδιος δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο κορονοϊού, παρόλο που συνήθως κάνει όλα τα συνιστώμενα εμβόλια. "Το εμβόλιο είναι πιο τρομακτικό από τον ίδιο τον ιό."

Η Wendy Podd, 47χρονη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ στην Αγγλία, λέει ότι γενικά εμπιστεύεται τα εμβόλια. Έκανε εμβόλια ως παιδί, εμβολίασε και τα τρία της παιδιά, αλλά φοβάται ότι τα εμβόλια της Covid-19 έχουν κατασκευαστεί γρήγορα και μπορεί να υπάρξουν μακροχρόνιες παρενέργειες. Προς το παρόν, δεν σκοπεύει να κάνει εμβόλιο. "Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς και πολύ γρήγορα", είπε.

"Από την αρχή της πανδημίας, η Pfizer και η BioNTech παρέμειναν  προσηλωμένες στην ακεραιότητα της αυστηρής επιστημονικής και ρυθμιστικής διαδικασίας, καθώς οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των εμβολίων της Covid-19", είπε εκπρόσωπος της Pfizer.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από το εμβόλιο κοροναϊού ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι οι τοπικές λοιμώξεις. Στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται ραγδαία, η πιθανότητα σύλληψης του ιού και σοβαρής ασθένειας μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη από μια σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο.

Σε περιοχές της Ασίας, όπου τα νούμερα των κρουσμάτων είναι χαμηλά, ακόμη και οι ειδικοί διστάζουν να προσφέρουν ευρεία στήριξη στη γρήγορη διανομή του εμβολίου, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανές παρενέργειες μπορεί να αντισταθμίσουν την πιθανότητα ασθένειας από τον ιό.

"Εάν προωθήσουμε αυτά τα εμβόλια τόσο γρήγορα και στη συνέχεια προκληθούν παρενέργειες, θα επηρεαστούν και άλλα εμβόλια. Θα μπορούσε να πληγεί η εμπιστοσύνη προς τα εμβόλια συνολικά", προειδοποιεί ο Masayuki Miyasaka, ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία. Ο ίδιος θα περιμένει να δει ένα πιο ξεκάθαρο ιστορικό των νέων εμβολίων προτού αποφασίσει εάν θα εμβολιαστεί.

Μόλις το 7% των ερωτηθέντων στην Ιαπωνία σε έρευνα του Νοεμβρίου από την Dentsu απάντησαν ότι σχεδιάζουν να εμβολιαστούν αμέσως, ενώ σχεδόν το 80% δήλωσαν ότι θα περιμένουν να δουν. Στη Νότιο Κορέα, μια χώρα η οποία επιδοκιμάστηκε για τη διατήρηση του ιού υπό έλεγχο, αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι δεν βιάζονται να προμηθευτούν το εμβόλιο.

Οι ΗΠΑ και τουλάχιστον 14 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ην. Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας καταρτίζουν στρατηγικές επικοινηωνίας -κάποιες από τις οποίες θα στοχεύσουν στην παραπληροφόρηση- για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια.

Επιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

3 σχόλια :

 1. Rand Paul, Γερουσιαστής ΗΠΑ: «Δεν μπορούν οι επιστήμονες να δίνουν εντολές – Αλλάζουν γνώμη από βδομάδα σε βδομάδα».

  Η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού δεν είναι σύμφωνη με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων.
  «Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια,
  Βατόπουλος: «Η πανδημία δεν τελειώνει με το εμβόλιο».
  Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Rand Paul στις ΗΠΑ προχώρησε μιλώντας στο Fox News, σε δηλώσεις όχι απλά απόρριψης των μέτρων προστασίας του κορωνοϊού, αλλά ξεκαθάρισε ότι «Τίποτα από όσα στοιχεία έχουμε δεν δηλώνει ότι αποτρέπουν την εξάπλωση του κορονωϊού», ενώ επιτέθηκε σε όσους επιστήμονες φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο «εντολέα» των κυβερνήσεων.
  Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στην επιστημονική κοινότητα είπε: «Μπορείς να πάρεις συμβουλές και να δώσεις συμβουλές. Αλλά μόλις το δώσεις εντολή, παύει να είναι συμβουλή. Γίνεται μια μορφή τυραννίας. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να υπακούει σε αυτές τις ενογλές, γιατί μερικές φορές η επιστήμη αλλάζει γνώμη από μήνα σε μήνα και από εβδομάδα σε εβδομάδα», πρόσθεσε ο Paul.
  Ο γερουσιαστής Paul έχει δεσμευτεί να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αντισταθεί στα «πάντα κλειδώματα» του Joe Biden.
  «Θα καταστρέψει τη χώρα. Οι κλειδαριές δεν λειτουργούν. Και στην πραγματικότητα, όλα τα στοιχεία σχετικά με τις υποχρεωτικές μάσκες δείχνουν ότι δεν λειτουργούν ούτε », προέτρεψε ο γερουσιαστής σε συνέντευξη τον περασμένο μήνα.
  Συνεχίζοντας τόνισε: «Πρέπει τουλάχιστον να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε λογική για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς θα το σταματήσουμε αυτό», προσθέτοντας «Δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι όλα αυτά τα πράγματα που σας λένε να κάνετε – κλείσιμο των εστιατορίων, κλείσιμο των σχολείων βοηθούν στο να αλλάξει η πορεία της νόσου.
  Αν κοιτάξετε τη συχνότητα εμφάνισης COVID, ανεβαίνει εκθετικά παρά τα lockdown. Έτσι όσοι λένε ότι υπάρχει επιστημονική προσέγγιση στις απαγορεύσεις απλά δεν θέλουν να δουν την αλήθεια», συνέχισε ο Paul.
  Ο Rand Paul την περασμένη εβδομάδα επιτέθηκε στον μεγαλύτερο οπαδό των lockdown στις ΗΠΑ, μετά τον Τ.Μπάιντεν, τον Άντονι Φάουι για την θέση του να κλείσει τα σχολεία: «Το να κρατήσουμε όλα τα παιδιά μας στο σπίτι δεν αλλάζει την πορεία αυτής της ασθένειας».
  «Το έχουν μελετήσει σε τέσσερις διαφορετικές μελέτες σε όλη τη χώρα. Έχουν μελετήσει τη συχνότητα της νόσου, έχουν μελετήσει τη μετάδοση της νόσου και διαπίστωσαν ότι το κλείσιμο σχολείων δεν λειτουργεί. Ακόμα και ο σοσιαλιστής [Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ] de Blasio ανοίγει τώρα σχολεία», τόνισε ο γερουσιαστής.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΨΑ.
  Ερώτηση: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εσείς θεωρείτε το εμβόλιο ασφαλές;»

  Ο κ. Σύψας απάντησε:

  «Θέλω να δω τα στοιχεία. Και εγώ και οι υπόλοιποι πρώτα βλέπουμε τα στοιχεία τα οποία θα παρουσιάσει η εταιρεία. Ποια είναι τα δεδομένα ασφάλειας. Θα δω επίσης την έγκριση του ΕΜΑ που, επειδή εργάζομαι εκεί, ξέρω ότι οι διαδικασίες είναι αρκετά αυστηρές και αδυσώπητες και δεν επηρεάζεται από κανέναν και καμία κυβέρνηση - είναι ένας διακρατικός οργανισμός - τότε θα είμαι απολύτως ήσυχος ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ.

  Η Αγγλία είναι πολύ παράξενο πώς, μέσα σε μια δυο εβδομάδες, οι Άγγλοι λοιμωξιολόγοι και οι εγκριτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να καταλάβουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν ξέρω αν αυτό είναι αποτέλεσμα μια ανώτερης διανοητικής ικανότητος ή κάποιων ειδικών μεθόδων που δεν ξέρω.

  Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν δείτε το χαρτάκι που συνοδεύει το κάθε εμβόλιο, και το οποίο μοιράζεται μαζί με το εμβόλιο, πάνω-πάνω γράφει "Το εμβόλιο ΔΕΝ έχει την άδεια για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο" . Και από κάτω ακριβώς γράφει ότι επιτρέπεται η προμήθειά του σε ορισμένες ποσότητες, με βάση ένα νόμο 60 - 70 ετών, και ακριβώς από κάτω λέει ότι "Η ασφάλεια του εμβολίου είναι στα χέρια των γιατρών" .

  Εμείς δεν θέλουμε τέτοιου είδους εγκρίσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Θέλουμε κανονικές εγκρίσεις που θ' ακολουθήσουν όλες τις εγκριτικές διαδικασίες και όλη την διαδικασία κρίσης των στοιχείων από ειδικούς επιστήμονες. Μόνο τότε θα πάρουμε το εμβόλιο στην Ελλάδα».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι, να το κάνουμε το εμβόλιο. Δεν θα δώσουμε σημασία στις ασήμαντες ουσιαστικά τοπικές αντιδράσεις του εμβολίου (πόνος, οίδημα, τοπική φλεγμονή) και στις συστηματικές (πυρετός, αδιαθεσία, πόνος στις αρθρώσεις, στα οστά και στους μύες, κλπ), που όλα τα εμβόλια προκαλούν. Δεν θα φοβηθούμε και τις πιθανές αλλεργίες αν προκύψουν γιατί ξέρουμε ότι είναι αντιμετωπίσιμες.

  Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι απώτερες ανεπιθύμητες δράσεις του εμβολίου και ιδίως πάνω στις νεώτερες ηλικίες του λαού. Γι αυτές ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Η εταιρεία Pfizer αποποιείται των ευθυνών γράφοντας ότι δεν γνωρίζει αν το εμβόλιό ης προκαλεί καρκίνο, μεταλλάξεις και διαταραχές στην ανάπτυξη των νέων. Να κάνουμε το εμβόλιο στους 70ρηδες και ογδοντάρηδες γιατί το προσδόκιμο επιβιώσεως δεν ξεπερνάει τα 10-15 χρόνια, άρα αν το εμβόλιο τους δημιουργήσει καρκίνο σε 10-20 χρόνια θα έχουν ήδη πεθάνει. Πως όμως θα κάνουμε το εμβόλιο σε 30ρηδες, 50ρηδες ή και εξηντάρηδες; Ποιος μας κατοχυρώνει ότι αποκλείεται η καρκινογένεση σ’ αυτούς τους ανθρώπους σε 10-20 χρόνια δεδομένου ότι η ίδια η εταιρεία δεν ολοκλήρωσε τις αντίστοιχες μελέτες ούτε στα ζώα;

  Το ίδιο άλλωστε δεν δήλωσε τελευταία και ο Μακρόν;
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...