Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΘΥΑΜΗΔΕΣ - ΤΣΙΑΜΗΔΕΣ

«Θυάμηδες ή Τσιάμηδες», ονομάζονταν οι κάτοικοι που διέμειναν γύρω από την περιοχή του ποταμού Καλαμά, που έχει τις πηγές του στο Βόρειο τμήμα της Ηπείρου, εκτείνεται Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και της αρχαίας "Δωδώνης" και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος (στο στενό της Κέρκυρας). Στην αρχαιότητα ο ποταμός αυτός ονομαζόταν "Θύαμις", η περιοχή γύρω από  τον ποταμό ονομαζόταν "Θυαμουργιά ή Θυαμεριά" και οι κάτοικοι που διέμειναν γύρω από τον ποταμό αυτό ονομάζονταν "Θυάμηδες". Όμως από την Ρωμαϊκή κυριαρχία και μετά (168 π.Χ), λόγω τηςΛατινικής γραφής, το αρχικό γράμμα «Θ» αντικαταστάθηκε από το «ΤΗ» = «ΤΣΙ» και το«Θυάμηδες» έγινε «Τσιάμηδες -Τσάμηδες» (THIAMIS = ΤΣΙΑΜΙΣ = ΤΣΙΑΜΗΔΕΣ - ΤΣΑΜΗΔΕΣ). 

Στις αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ, μετά την εγκατάσταση των Σουλιωτών στην ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή του Σουλίου και την αδυναμία των Οθωμανών να τους υποτάξουν, η υψηλή Πύλη και ο Σουλτάνος, αποφάσισαν να εποίκησαν ολόκληρη την περιοχή γύρω από τον "Θύαμι" ποταμό,με επήλυδες Τουρκαλβανούς Μουσουλμάνους, προκειμένου να αλλοιώσουν τον Ελληνικό πληθυσμό και έτσι να

μειώσουν την δύναμη των Σουλιωτών. Δημιούργησαν ξεχωριστό "Βιλαέτι" στην περιοχή αυτή της Ηπείρου, που περιελάμβανε την Παραμυθιά, τις Φιλιάτες, την Πάργα, το Μαργαρίτι και ορισμένα χωριά του Δελβίνου. Το ξεχωριστό "Βιλαέτι" το ονόμασαν "Τσιαμουργιά" (από το Θυαμουργιά ή Θυαμεριά, με Λατινική γραφή = THIAMOURIA - ΤΗΙΑΜΕRΙΑ) και η κτηματική του περιουσία μοιράσθηκε σε επήλυδες Τουρκαλβανούς Μουσουλμάνους, αλλά και σε εξισλαμισμένους ντόπιους κατοίκους της περιοχής, που εξισλαμίστηκαν για να διατηρήσουν τις περιουσίες τους, καθώς και για να  αποκτήσουν αξιώματα (Μπέηδες, Αγάδες κ.λ.π), όπως οι: Ισλάμ Πρόνιος, Σουλεϊμάν Τσάπαρης, Μωχάμετ Νταϊλιάνης, Μπάλιο & Χασάν Χούσος κ.ά. Οι σημαντικότερες οικογένειες ήταν τουΠρόνιου και του Τσάπαρη ή Τσαπάρη που υπήρξαν μάστιγα για ολόκληρη την περιφέρεια της "Τσιαμουργιάς" και κυρίως την πεδιάδα του Φαναρίου, με τα 70 χωριά των Παρασουλιωτών που κατείχαν οι Σουλιώτες. 
  
Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων (1912 - 1913), οι Τουρκαλβανοί Τσιάμηδες τάχθηκαν με το μέρος των Τούρκων. Στη συνέχεια με την δημιουργία του Αλβανικού κράτους, οι Τουρκαλβανοί Τσιάμηδες (20.000 περίπου) παρέμειναν στην Ελλάδα και μετά την Μικρασιατική καταστροφήεξαιρέθηκαν καταχρηστικά από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (Συνθήκη της Λωζάνης και συγκεκριμένα η 4η ενότητα που υπογράφηκε 3ο - 1 - 1923). Μετά την Ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδος (1940 - 1941) οι Τουρκαλβανοί Τσιάμηδες τάχθηκαν στο πλευρό των εισβολέων και στράφηκαν εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Θεσπρωτίας. Στη Διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής (1941 - 1944οι Τουρκαλβανοί Τσιάμηδες συνεργάσθηκαν με τα στρατεύματα κατοχής και κατέλυσαν τις Ελληνικές αρχές (Ευθύνονται για την εκτέλεση 49 προκρίτων της Παραμυθιάς, του Νομάρχου Βασιλάκου και άλλων 800 ατόμων, για πυρπόληση 2.332 κατοικιών, κ.ά). Μετά τις μάχες της Μενίνας (17 - 18Αυγούστου και 20 - 21 Σεπτεμβρίου 1944), που έδωσε ο Ναπολέων Ζέρβας και οι αντιστασιακές ομάδες του Ε.Δ.Ε.Σ εναντίον των κατακτητών, οι διασωθέντες Τουρκαλβανοί Τσιάμηδες εγκατέλειψαν την περιοχή της Θεσπρωτίας και εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία. Το 1991 στα Τίρανναοι απόγονοι αυτών των Τουρκαλβανών Τσιάμηδων και οι απογόνοι των εξισλαμισμένων και εξαλβανισμένων ντόπιων κατοίκων - γενιτσάρων, ίδρυσαν αρχικά Πολιτική Οργάνωση και αργότερα Πολιτικό Κόμμα, με την ονομασία "Τσαμερία" και διεκδικούν την περιοχή της «Τσιαμουριάς» (Θυαμουργιά ή Θυαμεριά = ÇAMËRIA Αλβανικά), από την Βόρειο Ήπειρο μέχρι την Άρταπροκειμένου να την εντάξουν στη Μεγάλη ΑλβανίαΌμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ, διότι η περιοχή αυτή κατοικείται ανελλιπώς από Ελληνικά φύλα, από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα και θεωρείται κοιτίδα του Ελληνισμού, καθ’όσον όλα τα γνωστά Ελληνικά φύλα είχαν αφετηρία αυτή την περιοχή (Θεσπρωτοί, Χάονες, Μολοσσοί, Έλλοπες, Σελλοί ή Ελλοί, Γραικοί, Αινιάνες -Δωδωναίοι, Αχαιοί, Αρκάδες, κ.ά). 

Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές περιπτώσεις, που είναι καταγεγραμμένες τόσο σε αρχαία Ιστορικά κείμενα, όσο και στα Επίσημα Αρχεία του Κράτους και καταδεικνύουν την αδιάλειπτο κατοίκηση της περιοχής αυτής από Ελληνικό πληθυσμό, από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα : 

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής αυτής ήταν Πελασγοί (Ηρόδοτος Β. 56). Κατά την Μεσοελλαδική Εποχή (περί τα 1900 π.Χ περίπου), αποίκησαν την περιοχή αυτή οι "Θεσπρωτοί" (Ηρόδοτος Η. 47). Επίσης την ίδια περίοδο, μετακινήθηκε από την περιοχή της Κορυτσάς προς τα παράλια της Ηπείρου και ένα άλλο Ηπειρωτικό φύλο που αργότερα θα γίνει γνωστό με την ονομασία "Χάονες" (Θουκυδίδης, Ιστορία Β. 80 - 81). Οι Χάονες μαζί με τους Θεσπρωτούς και τους Μολοσσούς αποτελούσαν τις τρεις κύριες φυλές που εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο την αρχαία εποχή και αποτελούσαν μέρος του "Κοινού των Ηπειρωτών", έως το 170 π.Χ. Η αρχαία Θεσπρωτία (Άπειρος = Ήπειρος) καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τον σημερινό Νομό, άρχιζε από το Ιόνιο πέλαγος και έφθανε μέχρι την Πίνδο, στα σύνορα της αρχαίας Περραιβίας (σημερινής ορεινής Θεσσαλίας) και από τον Αμβρακικό κόλπο μέχρι τον ποταμό Θύαμι και βορειότερα. Τα τοπωνύμια τα οποία αναφέρει ο Πτολεμαίος από Βορρά προς Νότο είναι τα εξής: «...Μετά τον λιμένα της Κασσιόπης των Χαόνων, Ποσείδιον άκρον, Βουθρωτόν κόλπος, Πηλώδης λιμήν, Θύαμις ή Θυάμιος ποταμός, Τορώνη, Σύβοτα λιμήν, Αχέροντας ποταμός εκβολαί, Ελαίας λιμήν, Νικόπολις έν τω Αμπρακίω κόλπω…» (Πτολεμαίος Γ. 14). Επίσης, κατά τον Στράβωνα (Ζ. 7, 5), ηΘεσπρωτία έφθανε μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο που περιελάμβανε την Κασσωπαία (περιοχή της σημερινής Πρεβέζης). Οι Θεσπρωτοί ήταν αρχαίο Ελληνικό φύλο, συγγενικό με όλα τα αρχαία Ελληνικά φύλα της υπόλοιπης Ελλάδος. Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, ο αρχηγός τους ο Θεσπρωτός, ήταν γιος του Λυκάονος, ο οποίος είχε μία κόρη την Καλλιστώ και πενήντα γιους. Ορισμένα από τα ονόματα των παιδιών του Λυκάονος όπως, ο Θεσπρωτός, ο Φθίος, ο Αίμων, ο Ορχομενός, ο Μάκεδνος, ο Μαίναλος, ο Στύμφαλος, ο Κλείτωρ, ο Μαντινεύς, φθάνουν έως τις ημέρες μας από τις ονομασίες των περιοχών που είχαν τα βασίλεια τους. Επίσης, σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, από την κόρη του Λυκάονα, Καλλιστώ και τον Δία, γεννήθηκε ο Αρκάς. Ο Αρκάς μαζί με τον Λυκάονα και τον γιο του Αζάν, θα εξορμήσουν από την περιοχή του Παρνασσού, όπου ήταν εγκαταστημένοι και θα κατακτήσουν την κεντρική Πελοπόννησο, την οποία ονόμασαν Αρκαδία. Ο Θεσπρωτός ήταν πατέρας του Άμβρακος, που έκτισε την αρχαία Αμβρακία (σημερινή Άρτα) πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας (Πολύβιος Δ.61).

Οι Θεσπρωτοί αποτελούσαν ένα είδος Ομοσπονδίας συγγενικών φύλων όπως οι Γραικοί, οιΣελλοί ή Ελλοί, οι Αινιάνες (περιοχή της Δωδώνης, της Φθιώτιδος και σύμφωνα με τον Παυσανία και της Πελοποννήσου), οι Κασσωπαίοι (περιοχή της σημερινής Πρεβέζης) και οιΠερραιβαίοι (περιοχή της Ελασσόνας). Στην ομοσπονδία αυτή είχαν προσχωρήσει και οι Προ-έλληνες  «Δρύοπες» (περιοχή του Τυμφρηστού, που ονομαζόταν και Δρυοπικό όρος). Στην Ιλιάδα Β. 748 -750, στον κατάλογο των πλοίων που πήραν μέρος στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας αναφέρονται οι Αινιάνες και οι Περραιβοί με κοινό αρχηγό τον «Γουνέα» και στόλο 22 πλοία:«...Γουνεύς δ’εκ Κύφου ήγε δύω και είκοσι νήας, τω δ’ Ενιήνες (Αινιάνες) έποντο μενεπτόλεμοι τε Περραιβοί οι περί Δωδώνην δυσχείμερον οικί’ έθεντο ...». Ο Όμηρος αναφέρει ότι οι λαοί αυτοί κατοικούσαν σε μία περιοχή κοντά στη Δωδώνη και ότι οΓουνεύς προερχόταν από την Κύφο. Οι Αινιάνες (Ενιήνες) ήταν περήφανοι για την καταγωγή τους από την Δωδώνη και ισχυρίζονταν ότι ήταν απόγονοι του Αχιλλέα, ο οποίος όπως είναι γνωστό τιμούσε ιδιαίτερα τον Δωδωναίο Δία: «... Δία Βασιλιά Δωδωναίε Πελασγικέ που κάθεσαι μακριά και προστατεύεις τη Δωδώνη με το βαρύ χειμώνα, γύρω δε οι Σελλοί κατοικούν, που κοιμούνται κατά γης και έχουν άνιπτα πόδια...» (Ιλιάδα Π 233-235).

Επίσης οι Αινιάνες (Ενιήνες) καυχιόνταν, ότι ήταν από τους πρώτους που είχαν περιληφθεί ευθύς εξ’ αρχής στην Αμφικτυονική ομάδα και μάλιστα από τον ίδιο τον Αμφικτύονα, τον γιο του Δευκαλίωνος του μυθικού ιδρυτή των Αμφικτυονιών (Παυσανίας Φωκικά 10, 8, 2). Σύμφωνα με τον Παυσανία,Αινιάνες (Ενιήνες) υπήρχαν και στην Πελοπόννησο και ότι ο Γουνέας που εξουσίαζε μέρος τωνΔωδωναίων Αινιάνων (Ενιήνων), είχε εγκατασταθεί στο Όρθιο της Αρκαδίας και πως είχε μία κόρη που την έλεγαν Λαονόμη. Ο Παυσανίας σχολιάζοντας τις ονομασίες της Αρκαδίας συσχετίζει πολλές ονομασίες της περιοχής αυτής με ανάλογες της Περραιβίας, όπως το νερό του Φενεού που το αποκαλεί«ύδωρ εκ της Στυγός». Ο ίδιος κάνει λόγο για μία πόλη Κύφο της Αρκαδίας, που τη συσχετίζει με την Κύφο, την σημερινή Δολίχη της Ελλασσόνας. Στην Αρκαδία εντόπισε και κάποιες περιοχές με τις ονομασίες Ορχομενός, Όρθιο και Μινύια. (Παυσανίας Η ΙΙΙ 3ΧV IIIIHXIV 2HXV IIII). Ο Παυσανίας αναφέρει ότι η κόρη του ΓουνέαΛαονόμη υπήρξε σύζυγος του Περσέα και μητέρα του Αλκμαίονα, από τον οποίο καταγόταν ο Αμφιτρύονας που γέννησε τον Ηρακλή και θεωρείται ο άνθρωπος που θέσπισε τους Ολυμπιακούς αγώνες. 

Για τις μετακινήσεις των Αινιάνων (Ενιήνων), ο Πλούταρχος στην "Κεφαλαίων Καταγραφή, Αίτια Ελληνικά" ΧΙΙΙ και ΧΧΥΙ αναφέρει: «... πλείονες γεγόνασιν Αινιάνων μεταστάσεις, πρώτον μεν γάρ οικούντες περί το Δώτιον πεδίον, εξέπεσον υπό Λαπιθών είς Αιθίκας, (παρά την Πίνδον οικούντας), εκείθεν της Μολοσσίας την παρά τον Αραούαν χώραν κατέσχον, όθεν ωνομάσθησαν Παραούαι. Μετά ταύτα Κίρραν κατέσχον, εν δε Κίρρη καταλεύσαντες Οίνοκλον τον Βασιλέα, του θεού προστάξαντος, είς την παρά τον Ίναχον χώραν κατέβηκαν κατοικουμένην υπό Ιναχέων και Αχαιών Φθιωτών…» (ο «Ίναχος» είναι σήμερα παραπόταμος του Σπερχειού (στην αρχαιότητα κατέληγε στη θάλασσα, η οποία έφθανε περίπου μέχρι το σημερινό Λειανοκλάδι) και έχει  τις κύριες πηγές του στην Οξυά. Όσον αφορά τους "Ιναχείς" που αναφέρει ο Πλούταρχος προφανώς εννοεί τους "Γραικούς" (Γραίους- Αγραίους), που κατοικούσαν στην περιοχή αυτή και οι οποίοι αποτέλεσαν αργότερα μαζί με τους Σελλούς - Ελλούς - Αινιάνες, Θεσπρωτούς και άλλα συγγενικά φύλα μία Ομοσπονδία που περιφέρονταν από περιοχή σε περιοχή για την αναζήτηση των κατάλληλων βοσκοτόπων για τα κοπάδια τους). 

Μετά την εγκατάσταση τους στην περιοχή αυτή οι Αινιάνες (Ενιήνες) και λόγω ότι ήταν αναγκασμένοι να μετακινούνται συνεχώς, για την αναζήτηση κατάλληλων βοσκοτόπων για τα κοπάδια τους, συνενώθηκαν με τους Θεσπρωτούς και τα άλλα συγγενικά φύλα που αναφέρθηκαν παραπάνω σε μία "Ομοσπονδία", ξεκαλοκαιριάζοντας στα ορεινά βοσκοτόπια και ξεχειμωνιάζοντας στα πεδινά. Από τις πηγές του Σπερχειού, στις παρυφές του Τυμφρηστού και μέσου της Νοτ. Πίνδου, φθάνανε μέχρι την Δωδώνη (εξ' ού και Δωδωναίοι), τον άνω ρού του Αώου ποταμού (Αραούαν χώρα)και τα παράλια της Βορ. Ηπείρου όπου υπήρχαν ανθηρές Ελληνικές αποικίες. Μερικές από τις γνωστές αρχαίες Ελληνικές πόλεις που ευρίσκονταν στα παράλια της Βορ. Ηπείρου ήταν η Απολλωνία, η Αμαντία, η Ωρικός, η Επίδαμνος, το Βουθρωτό, το  Άρβανον κ.ά (Θουκυδ. Στραβ. Παυσαν.) Επίσης, σύμφωνα με τον Προκόπιο (Πολ. Γοτθ. 1,15) "...Έλληνες εισίν, Ηπειρώται καλούμενοι, άχρις Επιδάμνου πόλεως, ήτις επιθαλαττία οικείται...". Οι πόλεις αυτές κατελήφθησαν αρχικά από τον Φίλλιπο Ε΄ (214 π.Χ) και εν συνεχεία από τους Ρωμαίους (168 π.Χ) και έγιναν επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι «εκλατινισμένοι» - λατινόφωνοι κάτοικοι που προέρχονταν από τοΆρβανον της Βορείου Ηπείρου ονομάζονταν και «Αρβανίτες». Η Άννα Κομνηνή (Αλεξιάς:"Ερευνητικό έργο, "Δρόμοι της Πίστης - Ψηφιακή Πατρολογία", του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βιβλ. 13. 5. 1, σελ. 220) [PDF], αναφέρεται στο Άρβανον με γεωγραφική και στρατιωτική έννοια: «... τω δε Ευσταθίω τω Καμύτζη τας περί το Άρβανον ανατεθείκει κλεισούρας ...» [... Βιβλ. 13. 5. 2]«...Επεί δε τινά των ομορούντων τω Αρβάνω πολίχνια προέφθασαν τω Βαϊμούντω προσχωρήσαι, οι τούτων έποικοι, τας του Αρβάνου ατραπούς ακριβώς επιστάμενοι, προσελθόντες πάσαν, ως είχε, της Δεύρης την θέσιν εξηγήσαντο και τας λανθανούσας ατραπούς υπέδειξαν...». Επίσης η Άννα Κομνηνή, με βάσει τα γεγονότα του Δυρραχίου το 1081 και τους πολέμους των Βυζαντινών με τους Νορμανδούς σταυροφόρους, αναφέρεται σε κάποιον αξιωματούχο (Κομισκόρτη) που πήγε να ενισχύσει την άμυνα του κάστρου (Αλεξιάς, Βιβλ. 4. 8. 4, σελ. 73): «... και την της ακροπόλεως φρουράν τοις εκκρίτοις Βενετίκοις των εκείσε αποίκων ανέθετο, την δε γε επίλοιπον πάσα πόλιν τω εξ Αρβάνων ορμωμένω Κομισκόρτη τα συνοίσοντα δια γραμμάτων υποθέμενος...». Το  Άρβανον εκτεινόταν Β/Δ του σημερινού Δυρραχίου και η περιοχή υπαγόταν στην πολιτική και στρατιωτική δικαιοδοσία του Βυζαντίου. Οι κάτοικοι της περιοχής του Αρβάνου ήταν Έλληνες εκλατινισμένοι - λατινόφωνοι, συνεπώς και οι Έλληνες Αρβανίτες που προέρχονται από την περιοχή του Αρβάνου είναι Ελληνικότατοι των Ελλήνων. Επίσης, το Δυρράχιον είναι η αρχαία Ελληνική πόλη Επίδαμνος (Αλεξιάς, Βιβλ. 12. 9. 4, σελ. 211): "...το μέντοι Δυρράχιον ή Επίδαμνος, αρχαία πόλις και ελληνίς...". Οι αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν τελευταία στις αρχαίες Ελληνικές πόλεις της Βορείου Ηπείρου, έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα με αντικείμενα Ελληνικά, που είτε είχαν εισαχθεί, είτε είναι απομιμήσεις Ελληνικών έργων. Στην Απολλωνία βρέθηκε μεγάλο οχυρωματικό τείχος (6,10 πάχος, 6,50 ύψος) που κτίσθηκε τον 4ονκαι 3ον αιώνα π.Χ. Επίσης βρέθηκαν περίφημα μωσαϊκά με μυθολογικές σκηνές όπως του Αχιλλέα με τις Αμαζόνες κ.ά. Η τέχνη στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, συνδέεται άμεσα με την Ελληνική τέχνη, από την Προϊστορική και την Πρώϊμη Ιστορική Περίοδο, οπότε δημιουργήθηκαν οι Ελληνικές αποικίες στην περιοχή αυτή, έως την Ελληνιστική περίοδο. 

Στη Θεσπρωτία, είχε εγκατασταθεί περί το 1200 π.Χ και ένα άλλο πρωτοελληνικό φύλο οιΜολοσσοί, οι οποίοι σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις αρχαίες πηγές κατάγονταν από την Βασιλική δυναστεία του Νεοπτόλεμου, γιου του Αχιλλέως και της Ανδρομάχης (χήρα του Έκτορος), που έφερε μαζί του ο Νεοπτόλεμος από την Τροία. Ο γιος του Νεοπτόλεμου και της Ανδρομάχης Μολοσσός, γεννήθηκε στη «Φθία» - Φθιώτιδα (μετά την εγκατάσταση του Νεοπτόλεμου στην πατρίδα του), αλλά καταδιώχθηκε μαζί με την μητέρα του από την νόμιμη σύζυγο του Νεοπτόλεμου Ερμιόνη. Για τον λόγο αυτό εγκαταστάθηκε με την Ανδρομάχη στην Ήπειρο, κοντά στο Μαντείο της Δωδώνης, όπου ίδρυσαν το Βασίλειο των Μολοσσών. Ο Βασιλικός οίκος των Μολοσσών, ισχυριζόταν ότι καταγόταν από τον Αχιλλέα, γι’ αυτό τους αποκαλούσαν και «Αιακίδες». Το 400 - 350 π.Χ οι Μολοσσοί έγιναν το ισχυρότερο φυλετικό κράτος στην περιοχή της Ηπείρου. Κυριότεροι εχθροί τους ήταν οι Ιλλυριοί, που τους προκαλούσαν σοβαρές απώλειες, γι’ αυτό η Σπάρτη έστειλε στρατεύματα να τους ενισχύσει. Με τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας (που είχε παντρευτεί την Μολοσσή πριγκίπισσα Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου), οι Μολοσσοί υπέταξαν τις περιοχές της Νότιας Ηπείρου έως τηνΚασσώπη

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη (2, 80, 6), οι Μολοσσοί κατόρθωσαν να ενοποιήσουν την Ήπειρο, στα τέλη του 5ου και του 4ου αιώνα. Χαρακτηριστική είναι η λίθινη στήλη της Δωδώνης (τιμητικό ψήφισμα του 370 π.Χ), όπου αναφέρεται επέκταση της κυριαρχίας τους σε όλη την περιοχή της Ηπείρου. Από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες κατά τους Ιστορικούς χρόνους, υπήρξαν ο Θαρύπας(423-390 π.Χ) και ο Πύρρος (318-272 π.Χ). Ο Πύρρος, γιος του Αιακίδη και της Φθίας, άνδρας υψηλής μόρφωσης και ονομαστής γενναιότητας, αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς της εποχής του. Σε επίγραμμα στο ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς αναφέρεται ωςΜολοσσός. Παρά το γεγονός ότι απέτυχε να εδραιώσει την εξουσία του στην Ιταλία, στην Ήπειρο εδραίωσε το κράτος του, καθιστώντας το υπολογίσιμη δύναμη για 35 περίπου χρόνια. Ο Πύρρος για σύντομο διάστημα έκανε την Ήπειρο το ισχυρότερο κράτος στην Ελλάδα και οι νίκες του εναντίον των Ρωμαίων ήταν εντυπωσιακές. Το κυριότερο όμως επίτευγμα του ήταν η ενοποίηση και ανάπτυξη της Ηπείρου, όπου χτίστηκαν οχυρωμένες πόλεις με ναούς και θέατρα, από την Αμαντία στο Βορρά μέχρι την Κασσώπη στο Νότο. Η Δωδώνη, η Πασσαρών, η Απολλωνία, η Αμβρακία, η Κίος, η περιοχή κοντά στο Αργυρόκαστρο, η περιοχή κοντά στις Φιλιάτες κ.λ.π, στολίστηκαν με θαυμαστά οικοδομήματα και με λάφυρα. Τα επίσημα αρχεία, καταγεγραμμένα στις πέτρες του θεάτρου στοΒουθρωτό (απέναντι από την Κέρκυρα), είναι όλα στα Ελληνικά και περιέχουν Ελληνικά ονόματα. Ανάμεσα στον Αώο ποταμό και τον κόλπο της Άρτας έχουν καταγραφεί περίπου 120 οχυρωμένες πόλεις και πολλές οχυρές θέσεις χωριών. 

Νότια του όρους Πτελεόν (όρη του Ζαλόγγου), ήταν κτισμένη η αρχαία Κασσώπη πρωτεύουσα των Κασσωπαίων (Στράβων 7, 6). Στην πόλη αυτή υπήρξε έδρα της τοπικής Αμφικτυονίας (200 μέτρα ανατολικά του οικισμού, πάνω στο όρος Πτελεόν). Τον 4ον αιώνα ήταν πολιτικό και διοικητικό κέντρο του «Κοινού των Ηπειρωτών». Ο πληθυσμός της πόλης τον 4ον αιώνα υπολογίσθηκε σε 9.000κατοίκους και τον 3ον και 2ον αιώνα σε 12.000 περίπου. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η πόλη αφενός ήταν πυκνοκατοικημένη, αφετέρου αποτελούσε καταφύγιο των γύρω πληθυσμών σε δύσκολους καιρούς. Η αρχαία Κασσώπη (περιοχή της σημερινής Πρεβέζης) και μετά την καταστροφή της από τους Ρωμαίους, εξακολουθούσε να κατοικείται και πολλά κτίρια ανοικοδομήθηκαν. 

Επίσης στη Θεσπρωτία βρίσκεται και ο ποταμός Αχέροντας καθώς και η Αχερουσία λίμνη. Ο Αχέροντας αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Όμηρο, με βάση τον οποίο φαίνεται ότι διαμορφώθηκαν οι μετέπειτα αντιλήψεις για τις σχέσεις του Αχέροντος με τον Άδη. Ο Ηρόδοτος μνημονεύει το Νεκρομαντείο το οποίο βρισκόταν κοντά στον Αχέροντα απ’ όπου διαπορθμεύονταν οι ψυχές στον Άδη. Σε ανασκαφές που έγιναν από το 1958 έως το 1976, αποκαλύφθηκε ύπαρξη ιερού του Άδη στον Αχέροντα τουλάχιστον από τους Ελληνιστικούς χρόνους. Αναμνήσεις αυτής της περιόδου αλλά και ακριβείς λεπτομέρειες των ταφικών τύμβων, διατηρήθηκαν στα εντόπια έπη, πουσυνέδεαν τον Αχιλλέα με την Δωδώνη και έφερναν τον Οδυσσέα στη Θεσπρωτία και έδωσαν υλικό για τα μεταγενέστερα έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, την Θεσπρωτίδα και την Τηλεγονεία.

Το γεγονός της απουσίας μονίμων οικισμών στην Πρωτοελλαδική και Μεσοελλαδική περίοδο και η χρήση απλών αγγείων και λίθινων εργαλείων φανερώνουν την επιβίωση του νομαδικού κτηνοτροφικού τρόπου ζωής των κατοίκων, που μετακινούνταν με τα αιγοπρόβατά τους για τα θερινά και τα χειμερινά βοσκοτόπια. Όπως αποκαλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, υπήρχαν στενές επαφές με την Νότια Ελλάδα στην διάρκεια της Υστεροελλαδικής (Μυκηναϊκής Εποχής 1600-1100 π.Χ). Υποστηρίζεται μάλιστα ότι οι Θεσπρωτοί ήταν αυτοί που δημιούργησαν τον ρυθμό των λεγόμενων «Μινυακών»αγγείων μεταφέροντας στον πηλό ξύλινα πρότυπα. Επίσης, την ίδια περίοδο θα επεκταθούν στην Ιθάκη, την Κεφαλληνία, την Λευκάδα, την Ακαρνανία και γενικά είχαν φιλικές σχέσεις με όλα τα Ελληνικά φύλα, με τα οποία συμμαχούσαν εναντίον των «Ταφίων πειρατών» και επέτρεπαν στους προσκυνητές που πήγαιναν στο  Μαντείο της Δωδώνης  να διασχίσουν την χώρα τους 

Φορείς του «Μυκηναϊκού» πολιτισμού στην περιοχή της Θεσπρωτίας, ήταν το συγγενικό Πρωτο-Ελληνικό φύλο οι Αχαιοί. Οι Αχαιοί εξαπλώθηκαν σε διάφορες περιοχές, από την Κρήτη και την Κύπρο, έως τον Εύξεινο Πόντο και την Μ. Ασία. Στη Θεσπρωτία εγκαθιδρύθηκε μία δυναστεία των Αχαιών στην πόλη Εφύρα, κοντά στον Αχέροντα και οι προσκυνητές συμβουλεύονταν το «Μαντείο των Νεκρών» που ευρίσκετο εκεί, καθώς και εκείνο του Διός στη Δωδώνη. Οι Αχαιοί ήταν αυτοί που κληροδότησαν στους Έλληνες τα ονόματα: Αχαιός, Αχελώος, Αχιλλέας, Αχέροντας, Αχερουσία, Ίναχος κ.ά. Στα έπη του Ομήρου, όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην εκστρατεία κατά της Τροίας αναφέρονται ως «Αχαιοί»«Έλληνες» αναφέρονται μόνο οι στρατιώτες του Αχιλλέα που κατάγονταν από την περιοχή ή πόλη Ελλάδα την καλλιγύναικα, που ευρίσκετο κάπου κοντά στις πηγές του Σπερχειού: «...οι τ' είχον Φθίην ήδ' Ελλάδα καλλιγύναικα, Μυρμιδόνες δε καλεύντο και Έλληνες και Αχαιοί, των αύ πεντήκοντα νεών ήν αρχός Αχιλλεύς...» (Ιλιάδα Β. 681 - 685).

Επίσης, στην Ιλιάδα (Ψ. 141 - 148) υπάρχει αναφορά του μεγαλύτερου ήρωα του Τρωϊκού πολέμου του Αχιλλέα, προς το θεοποιημένο ποτάμι τον Σπερχειό, κατά την ταφή του επιστήθιου φίλου του Πάτροκλου: «...Σπέρχει, άλλως σοί γε πατήρ ηρήσατο Πηλεύς κείσε με νοστήσαντα φίλην ές πατρίδα γαίαν σοί τε κόμην κερέειν ρέξειν θ' ιερήν εκατόμβην, πεντήκοντα δ' ένορχα παρ' αυτόθι μήλ' ιερεύσειν ές πηγάς, όθι τοι τέμενος βωμός τε θύεις....(Σπερχειέ, αλλοιώς σου’ταξε ο πατέρας μου ο Πηλέας στην ποθητή πατρίδα αν γύριζα εκεί πέρα, τα μαλλιά μου στη χάρη σου να κόψω και πάνω από πενήντα βαρβάτα κριάρια, πλάϊ στους όχτους σου να σφάξω, κάνοντας μεγάλη θυσία πάνω στις πηγές σου, όπου’ ναι το Τέμενος κι ο ευωδιαστός βωμός ...»). 
Δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμη σήμερα που ευρίσκετο το Τέμενος και ο ευωδιαστός βωμός που αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, γνωρίζουμε όμως ότι εκεί πάνω στις πηγές του Σπερχειού, στις παρυφές του Τυμφρηστού, είχαν εγκατασταθεί οι Αινιάνες τουλάχιστον από το 1200 π.Χ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Παυσανία (Χ. 8, 2), πίστευαν ότι ήταν απόγονοι του Αχιλλέα και μάλιστα υπερηφανεύονταν γι'αυτό. Όπως προαναφέρθηκε οι Αινιάνες, οι Γραικοί, οι Σελλοί ή Ελλοί, οι Έλλοπες, οι Δωδωναίοι - Αινιάνες, οι Κασσωπαίοι, ήταν συγγενικά φύλα και αποτελούσαν μιαΟμοσπονδία μαζί με τους Θεσπρωτούς και τους Προ-Έλληνες Δρύοπες που μετακινούνταν με τα αιγοπρόβατα τους, για τα θερινά και τα χειμερινά βοσκοτόπια, σε όλες τις περιοχές από την Φθιώτιδαέως και την Βόρειο Ήπειρο.

Για την σχέση των αρχαίων φύλων της Θεσπρωτίας με τους κατοίκους της Φθιώτιδας, ο Κων/νος Παπαρρηγόπουλος στη "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους", στο Κεφάλαιο ΦΘΙΑ καιΕΛΛΗΝΕΣ αναφέρει τα εξής: «... Παρά τω Αριστοτέλει το όνομα Σελλοί ή Έλλοί το διδόμενον υπό του Ομήρου είς τους υποφήτας του εν Δωδώνη λατρευομένου Διός, μεθίσταται είς την έννοιαν φυλής Σελλών ή Ελλών, μετά τούτους δε μνημονεύεται και η φυλή των Γραικών ...». 
[ ...] Η φυλή αυτή κοιτίδα έχουσα την έν Ηπείρου παρά το Μαντείον της Δωδώνης και λαβούσα το όνομα από των υποφητών του έν Δωδώνη λατρευομένου Πελασγικού Διός, των καλουμένων Σελλών ή Ελλών. Από της Ηπειρωτικής ταύτης χώρας μετανάστευσεν άγνωστον υπό ποίας περιστάσεις, ίσως ένεκεν επιδρομής Ιλλυρικών βορειόθεν γενομένης, είς τας υπωρείας της παρακειμένης Πίνδου και διά των πυλών της οροσειράς αυτής εισελθούσα, εν Φθία εγκατεστάθη. 
[ ...] Ότι οι Έλληνες ούτοι της Φθίας είναι ομόφυλοι και ομογενείς προς τους Σελλούς ή Ελλούς της Ηπείρου, μαρτυρεί σαφώς ο Όμηρος ποιών τον Αχιλλέα, δεόμενον του Δωδωναίου Διός ως πατρίου θεού: «...Ζεύ άνα Δωδωναίε Πελασγικέ, τηλόθι ναίων Δωδώνης μεδεών δυσχειμέρου αμφί δε Σελλοί σοι ναίουσ’ υποφήται ανιπτόποδες χαμαιεύναι ...» (Ιλιάς Π 233 -235). 

Πάρα πολλοί Ιστορικοί Ερευνητές θεωρούν τους σημερινούς «Σαρακατσάνους», συνέχεια των συγγενικών φύλων, Γραικών, Σελλών ή Ελλών, Αινιάνων, Δωδωναίων, Κασσωπαίων, Περραιβών, Δρυόπων, που αποτελούσαν μία Ομοσπονδία μαζί με τους Θεσπρωτούς και περιφέρονταν από περιοχή σε περιοχή, για την αναζήτηση των κατάλληλων βοσκοτόπων για τα κοπάδια τους. Ο Παναγιώτης Αραβαντινός (1811-1870), ο οποίος ασχολήθηκε με την Ιστορία των«Σαρακατσάνων», τους θεωρεί: «... λείψανα των αρχαίων νομάδων Αινιάνων και Ηπειρωτών, ως καταδεικνύεται εκ των Εθνικών αυτών χαρακτηριστικών της γλώσσης δηλαδή, των ηθών και της φυσιογνωμίας ...». Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω συγγενικών φύλων, εκτός από την γλώσσα, τα ήθη και την φυσιογνωμία, ήταν και η ενδυμασία με την Φουστανέλλα. Η εξέλιξη δηλαδή της πολεμικής ενδυμασίας του Αχιλλέα (Χαλκοχιτώνας) και της πολεμικής εξάρτησης των Ελλήνων στη μάχη Θερμοπυλών (Ελληνικοί Θώρακες), που κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας προστέθηκαν στο κάτω μέρος πτυχές, κάθε χρόνο σκλαβιάς και μία. Η ονομασία τηςΦουστανέλλας δεν προέρχεται από  την «φούστα» την γυναικεία, όπως νομίζουν ορισμένοι, αλλά προέρχεται από την λατινική λέξη Φούστ, που σημαίνει πολεμική ενδυμασία (Φουσάτο, εξ' ού και το εμβατήριο: "... των εχθρών τα φουσάτα περάσαν..."). Φούστ’-Ελλάς = Φουστανέλλα =πολεμική ενδυμασία των Ελλήνων. Ότι η Φουστανέλλα είναι η εξέλιξη της πολεμικής εξάρτησης του Αχιλλέα (Χαλκοχιτώνας) και των αρχαίων Ελλήνων (πολεμικοί θώρακες), προκύπτει και από ζωγραφιά του Αχιλλέα που βρέθηκε πάνω σε ερυθρόμαυρο αμφορέα και είναι της περιόδου περί το440 π.Χ (Μουσείο Βατικανού). Ο ζωγράφος, ζωγράφισε τον Αχιλλέα με τον Ελληνικό πολεμικό θώρακα, που ήταν η πολεμική εξάρτηση των Ελλήνων εκείνη την χρονική περίοδο. Βλ. Φωτο-Ζωγραφιά του Αχιλλέα με τον Χαλκοθώρακα, πάνω σε ερυθρόμορφο αμφορέα του 440π.Χ., τους Ελληνικούς πολεμικούς Θώρακες, της περιόδου περί το 480 π.Χ (μάχη Θερμοπυλών), τους Φουστανελλοφόρους - «Ευζώνους», στην Προεδρική Φρουρά σήμερα].

Σε όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας οι επαναστάτες υπερήφανοι Έλληνες, όταν αδικούνταν από τους Τούρκους και ανέβαιναν στις απάτητες βουνοκορφές, ανυπότακτοι, αλύγιστοι, αδούλωτοι, ελεύθεροι, είχαν για πολεμική ενδυμασία την Φουστανέλλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Σουλιώτες, οι οποίοι ήταν απόγονοι των αρχαίων Θεσπρωτών και Σελλών, που κατοικούσαν σε αυτή την περιοχή. Η ονομασία της περιοχής που εγκαταστάθηκαν δεν ονομάσθηκε τυχαία"Σούλι", ήθελαν με το όνομα αυτό να θυμίζουν την αρχαία καταγωγή τους από τους "Σελλούς". Οι πρώτοι κάτοικοι του Σουλίου ήταν από την περιοχή αυτή (Παραμυθιά, Μαργαρίτη, Φανάρι κ.λ.π), που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, όταν οι Τούρκοι άρχισαν τον σκληρό εξισλαμισμό των κατοίκων της περιοχής, μετά το δεύτερο αποτυχημένο κίνημα του Μητροπολίτου Τρίκκης, Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1611. (Ο Μητροπολίτης Διονύσιος γδάρθηκε ζωντανός από τους Τούρκους και το δέρμα του αφού το γέμισαν με άχυρα το περιέφεραν από πόλη σε πόλη μέχρι την Κωνσταντινούπολη).    

Οι συνολικά 47 «φάρες» (οικογένειες - πατριές), κάτοικοι των 11 χωριών που περιληπτικά ήταν γνωστά ως Σούλι, είχαν καταφύγει σε αυτή την ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή μη αντέχοντας την καταπίεση των Τούρκων κατακτητών. Επειδή τα προϊόντα του άγονου εδάφους της περιοχής δεν επαρκούσαν για να ζήσουν οι Σουλιώτες, υπέταξαν 70 περίπου πεδινά χωριά της Θεσπρωτίας, κυρίως από την πεδιάδα της Παραμυθιάς και του Φαναρίου (περιοχές που είχαν εγκαταλείψει οι προγονοί τους πριν ανέβουν στις δυσπρόσιτες περιοχές του Σουλίου) και εισέπρατταν αυτοί τους φόρους, σε χρήμα και σε είδος, τους οποίους προηγουμένως εισέπρατταν οι Αγάδες της περιοχής. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών ονομάζονταν «Παρασουλιώτες» και με την προστασία τωνΣουλιωτών δεν ενοχλούνταν από τους Τούρκους, διότι είχαν αναλάβει αυτοί να τους εκπροσωπούν στις Τουρκικές αρχές. Οι μεν Σουλιώτες, κάτοικοι των 11 χωριών είχαν την Διοίκηση στην«Ομοσπονδία ή Συμπολιτεία», οι δε «Παρασουλιώτες», κάτοικοι των 70 χωριών της πεδιάδας, ήταν υποτελείς σε αυτούς. Σε περίοδο πολέμου οι κάτοικοι των χωριών (Επταχωρίου), που ευρίσκονταν στους πρόποδες του βουνού, ανέβαιναν για προστασία στα ορεινά χωριά (Τετραχώρι), διότι υπήρχε καλή οχύρωση πάνω στους απότομους βράχους. Σε περίοδο ειρήνης, οι Σουλιώτες των11 χωριών, ασχολούνταν με την είσπραξη των φόρων από τους κατοίκους των 70 χωριών στο«Παρασούλι», που είχαν υπό την προστασία τους και εν συνεχεία απέδιδαν ένα μέρος απ’αυτούς στην «Πύλη». Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που εισέπρατταν φόρους για λογαριασμό τους, από τους γειτονικούς Αγάδες και Πασάδες, προκειμένου να μη λεηλατούν τις περιουσίες τους. Ήταν δηλαδή ταυτόχρονα άρχοντες και αρχόμενοι. Αυτό είχε εξοργίσει τις μουσουλμανικές αρχές και επεδίωκαν με κάθε τρόπο να τους αφανίσουν

Λόγω όμως της αδυναμίας των Οθωμανών να υποτάξουν τους Σουλιώτες, η υψηλή «Πύλη»και ο Σουλτάνος αποφάσισαν να εποίκησουν ολόκληρη την περιοχή γύρω από τονΘύαμι (Καλαμά) ποταμό με επήλυδες Τουρκαλβανούς Μουσουλμάνους, προκειμένου νααλλοιώσουν τον Ελληνικό πληθυσμό και έτσι να μειώσουν την δύναμη των Σουλιωτών. Δημιούργησαν ξεχωριστό «Βιλαέτι» στην περιοχή αυτή της Ηπείρου, που περιελάμβανε την Παραμυθιά, τις Φιλιάτες, την Πάργα, το Μαργαρίτι, και ορισμένα χωριά του Δελβίνου. Το ξεχωριστό«Βιλαέτι» ονομάσθηκε «Τσιαμουριά» και η κτηματική του περιουσία μοιράστηκε σε εποίκους Τουρκαλβανούς Μουσουλμάνους και σε εξισλαμισμένους ντόπιους κατοίκους της περιοχής (Ισλιάμ Πρόνιος, Μωχάμετ Νταϊλιάνης, Σουλεϊμάν Τσάπαρης, Μπάλιο & Χασάν Χούσος κ.ά). Οι σημαντικότερες φάρες ήταν του Ισλιάμ Πρόνιου και του Σουλεϊμάν Τσάπαρη ή Τσαπάρη, οι οποίες υπήρξαν για ολόκληρη την περιφέρεια μεγάλη μάστιγα. Το Νότιο μέρος της «Τσαμουριάς» και κυρίως η πεδιάδα του Φαναρίου με τα 70 χωριά των "Παρασουλιωτών", που κατείχαν οι Σουλιώτες, βρίσκονταν σε συνεχείς πολέμους με τους «Προνιάτες, τους Τσαπαραίους», τις τοπικές μουσουλμανικές αρχές (Μπέηδες, Αγάδες), καθώς και με τους πασάδες των Ιωαννίνων: Χατζή Αχμέτ το 1731, του Μουσταφά πασά το 1754 και αργότερα με τον Τουρκαλβανό Αλή πασά –Τεπελενλή 1791–1792, 1802– 1803.


Οι απόγονοι αυτών των Τουρκαλβανών Μουσουλμάνων Τσιάμηδων και ορισμένοι απόγονοι των εξισλαμισμένων και εξαλβανισμένων ντόπιων κατοίκων - γενιτσάρων, διεκδικούν σήμερα ολόκληρη την Ήπειρο, προκειμένου να την εντάξουν στη Μεγάλη Αλβανία. Όμως η περιοχή αυτή κατοικείται ανελλιπώς από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα από Ελληνικά φύλα και είναι η κοιτίδα του Ελληνισμού, καθ’όσον όλα τα γνωστά Ελληνικά φύλα είχαν αφετηρία αυτή την περιοχή. Όπως προαναφέρθηκε, στην περιοχή αυτή ευρίσκετο τοΜαντείο της Δωδώνης, ο Αχέροντας ποταμός, η Αχερουσία λίμνη, το Νεκρομαντείο και φυσικά ο Θύαμις ποταμός, που σήμερα δυστυχώς ακόμη ονομάζεται Καλαμάς!!!. ΟΘύαμις ποταμός, που έχει τις πηγές του στο Βόρειο τμήμα της Ηπείρου, εκτείνεται Βορειοδυτικά της αρχαίας Δωδώνης, διασχίζει την εύφορη πεδιάδα της Παραμυθιάς - Μαργαριτίου - Φαναρίου και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, ήταν ο «Πυρήνας» του Βιλαετίου της «Τσιαμουριάς». Ο Θύαμις ποταμός κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας προφέρονταν «Τσίαμις», λόγω της λατινικής γραφής, διότι το Ελληνικό γράμμα (Θ)αντικαταστάθηκε με το λατινικό (ΤΗ = ΤΣΙ). Οι περί τον ποταμό κάτοικοι, ονομάζονταν ανεπίσημα «Θυάμηδες» και με την Λατινική γραφή και προφορά «Τσιάμηδες –Τσάμηδες» (THIAMIS = ΤΣΙΑΜΗΣ - THIAMIDES = ΤΣΙΑΜΗΔΕΣ). 

[ Για την προέλευση του ονόματος "Τσιαμουριά", έχουν διατυπωθεί απόψεις που κανονικά θα έπρεπε να τις παραλείψω, διότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όμως επειδή θέλω ο αναγνώστης να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματα, τις αναφέρω ενδεικτικά. Η πρώτη άποψη θέλει η ονομασία να προέρχεται από την τουρκική λέξη Τσιάμι, που σημαίνει πεύκο - έλατο. Η δεύτερη άποψη θέλει να προέρχεται από την Τουρκική λέξη Τσιαμούρ, που σημαίνει λάσπη - πηλό. Η τρίτη άποψη θέλει να προέρχεται από την Ελληνική λέξη Θάμαρ, που στα Ηπειρώτικα σημαίνειΤσιάμας και από το Τσιάμας προέκυψε η Τσιαμουριά. Επίσης, υπάρχει και η άποψη του Γάλλου πρόξενου στην Αυλή του Αλή πασά, που ισχυρίζετο ότι οι Τσιάμηδες προέρχονται από μία Αλβανική φυλή των Σάμεις. Όμως τέτοια φυλή ή φύλο δεν υπήρξε ποτέ ούτε στην Αλβανία, αλλά ούτε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συνεπώς, η σωστή άποψη για την προέλευση του ονόματος είναι αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω. Ότι δηλαδή οι κάτοικοι που κατοικούσαν γύρω από τον Θύαμι ποταμό ονομάζονταν Θυάμηδες και από την Ρωμαϊκή κυριαρχία και μετά (168 π.Χ), λόγω της Λατινικής γραφής και προφοράς  (αντικατάσταση του Ελληνικού γράμματος Θ με τα Λατινικά γράμματα ΤΗ = ΤΣΙ) έγιναν Τσιάμηδες και από το Τσιάμηδες προέκυψε η Τσιαμουριά (THIAMIS = ΤΣΙΑΜΗΣ - THIAMIDES = ΤΣΙΑΜΗΔΕΣ = ΤΣΙΑΜΟΥΡΙΑ).Άλλωστε και το Μεσαιωνικό όνομα της Θεσπρωτίας ήταν Θυαμουργιά ή Θυαμεριά, το οποίο όπως προαναφέρθηκε, προερχόταν από το όνομα του τοπικού ποταμού που στην αρχαιότητα ονομαζόταν "Θύαμις" και σήμερα δυστυχώς ακόμη ονομάζεται Καλαμάς!!!]. 

Η περιοχή αυτή αποτελούσε τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, με πρωτεύουσα την Άρτα. Μετά την κατάλυση του Δεσποτάτου το 1449, η περιοχή περιέρχεται στους Τούρκους, όμως ελάχιστοι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν εκεί από την αρχή. Μέχρι τον 16ον αιώνα ο πληθυσμός ήταν Ελληνικός και Χριστιανικός και δεν υπήρχαν στην περιοχή Τούρκοι αλλά ούτε και Αλβανοί, συνεπώς οι παλαιοί κάτοικοι της περιοχής, οι «Θυάμηδες», ήταν Έλληνες. Η Θεσπρωτία ήταν η κοιτίδα του Ελληνισμού, με όλα τα αρχαία φύλα (Γραικοί, Σελλοί ή Ελλοί, Έλλοπες, Δωδωναίοι - Αινιάνες, Κασσωπαίοι κ.ά). Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι κάτοικοι του Σουλίου, που ήταν από την περιοχή αυτή (Τζαβελαίοι, Ζερβαίοι, Δαγκλαίοι, κ.ά), έδωσαν το όνομα "Σούλι", διότι ήθελαν με το όνομα αυτό να θυμίζουν την αρχαία καταγωγή τους από τους "Σελλούς". Τον 16ον αιώνα και συγκεκριμένα μετά το δεύτερο αποτυχημένο κίνημα του Μητροπολίτη Διονυσίου του Φιλοσόφου, το 1611, οι Οθωμανοί για να επιβάλουν την απόλυτη κυριαρχία τους στην περιοχή άρχισαν ένα βίαιο και σκληρό εξισλαμισμό σε όλη την Ήπειρο και ειδικότερα στην περιοχή της Παραμυθιάς ("Παρά τον Θύαμι" = Παραθυμιά = Παραμυθιά), έκαναν την Διοικητική διαίρεση της περιοχής, προκειμένου να ελέγχουν όχι μόνο Διοικητικά, αλλά και οικονομικά την πεδιάδα της Παραμυθιάς του Μαργαριτίου και του Φαναρίου, που ήταν και είναι από τις πιο εύφορες περιοχές της Ηπείρου. Μεγάλες Τουρκικές οικογένειες έλεγχαν κατά τρόπο φεουδαρχικό την περιοχή αυτή και αρκετοί Έλληνες παλαιοί κάτοικοι εξισλαμίσθηκαν (Σπαχήδες) όχι με την βία αλλά από ατομικό συμφέρον, για να έχουν υπό δική τους κυριαρχία την περιοχή που κατοικούσαν. Αργότερα βέβαια διαμορφώθηκε, λόγω των επιγαμιών και ένας ξεχωριστός τύπος ατόμων στην περιοχή, ως προς την εμφάνιση και τον χαρακτήρα. Αυτός ο τύπος των ατόμων αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο "ξεχωριστό φύλο" στην περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φυσιογνωμικά και πολιτιστικά. Συγκεκριμένα, ενώ οι κάτοικοι αυτοί είχανεξισλαμισθεί διατηρούσαν τα ήθη και τα έθιμα των Χριστιανών της περιοχής (σε πολλές οικογένειες ακόμη και τη γλώσσα την Ελληνική), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον χορό Τσάμικο, που ήταν ο Εθνικός χορός των Ελλήνων Χριστιανών όχι μόνο της περιοχής αυτής, αλλά και όλων τωνΚλεφτών και Αρματολών της Ελλάδος. Επίσης, διατηρούσαν την παλαιά ενδυμασία τους, τηνΦουστανέλλα, που ήταν η ενδυμασία των Ελλήνων Κλεφτών και Αρματολών και έχει την καταγωγή της στην πολεμική ενδυμασία του μεγαλύτερου ήρωα του Τρωϊκού πολέμου Αχιλλέα(Χαλκοθώρακας) και την πολεμική ενδυμασία των Ελλήνων στις μάχες των Θερμοπυλών του Μαραθώνα, κ.ά (πολεμικοί Θώρακες). Πάρα πολλοί Έλληνες Χριστιανοί, παλαιοί κάτοικοι - γηγενείς, που δεν δέχθηκαν να εξισλαμιστούν αναγκάσθηκαν με την βία να εγκαταλείψουν την περιοχή αυτή και να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος όπως των Αγράφων, τις Παρυφές του Τυμφρηστού, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ναυπακτίας, της Πελοποννήσου, κ.ά. Άλλοι Έλληνες Θυάμηδες, όπως οι Σουλιώτες, για να ξεφύγουν από τους διωγμούς και την αλλαγή του Θρησκεύματος άφησαν τις περιουσίες τους στην εύφορες πεδιάδες της Παραμυθιάς και του Φαναρίου και ίδρυσαν την Σουλιώτικη Συμπολιτεία στα απάτητα βουνά της Μουργκάνας. Οι συγκρούσεις μεταξύ των παλαιών κατοίκων της περιοχής (των γηγενών Ελλήνων Θυάμηδων Τσιάμηδων) και των επήλυδων Τουρκαλβανών Μουσουλμάνων Τσιάμηδων, καθώς και των εξισλαμισμένων ντόπιων κατοίκων - γενιτσάρων, ήταν συνεχείς. Στην περιοχή της Παραμυθιάς και του Φαναρίου δέσποζαν επί δύο αιώνες οι φάρες του Ισλιάμ Πρόνιου και του Σουλεϊμάν Τσάπαρη ή Τσαπάρη, οι οποίοι είχαν γίνει τύραννοι για τον τοπικό πληθυσμό και οι μάχες των Σουλιωτών με τις φάρες των Προνιατών και των Τσαπαραίων ήταν σχεδόν καθημερινές.

Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου οι κάτοικοι της "Τσιαμουργιάς" ήταν 70.000 περίπου, από τους οποίους οι 50.000 ήταν Έλληνες Τσιάμηδες - Χριστιανοί και οι υπόλοιποι 20.000 ήταν Τουρκαλβανοί Τσάμηδες - Μουσουλμάνοι. Οι Τουρκαλβανοί Τσάμηδες - Μουσουλμάνοι, είχαν πάντοτε Αλβανική εθνική συνείδηση και ήθελαν να εξαφανίσουν κάθε τι το Ελληνικό.  
   
Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες τάχθηκαν με το μέρος των Τούρκων και σχημάτισαν συμμορίες, η δράση τους όμως εξουδετερώθηκε, από τον Ελληνικό στρατό και από εθελοντικά αντάρτικα σώματα Θεσπρωτών, τον Οκτώβριο του 1912. Μετά την δημιουργία του Αλβανικού κράτους, οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες παρέμειναν στην Ελλάδα και μετά την Μικρασιατική καταστροφή εξαιρέθηκαν καταχρηστικά από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών[Η σύμβαση ανταλλαγής των πληθυσμών (Συνθήκη της Λωζάνης, 4η ενότητα που υπογράφηκε την 30 -1- 1923)ήταν υποχρεωτική για τους Έλληνες Χριστιανούς που ζούσαν στην Τουρκία και για τους Μουσουλμάνους που ζούσαν στην Ελλάδα, εκτός από τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και τους κατοίκους της Δυτικής Θράκης]Συγκεκριμένα, ενώ είχε συσταθεί η επιτροπή για την ανταλλαγή των Τουρκαλβανών Μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας, μάλιστα η επιτροπή συνέταξε και τις καταστάσεις με 17.311 ονόματα Μουσουλμάνων, επενέβη η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας με τον Μουσολίνι, προς την τότε δικτατορική κυβέρνηση της Ελλάδος με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και πέτυχε την ματαίωση της ανταλλαγής των Μουσουλμάνων Τσάμηδων. Η ενέργεια αυτή σήμανε την αφετηρία σειράς προβλημάτων, που δημιουργούσε το νεοσύστατο κράτος της Αλβανίας και η«προστάτιδα» των Αλβανών φασιστική Ιταλία, σε βάρος της Ελλάδος. 

Στις παραμονές του Ελληνοϊταλικού πολέμου (όταν ήδη η Αλβανία από τον Απρίλιο του 1939 είχε καταληφθεί από Ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις και είχε ενσωματωθεί στο Ιταλικό κράτος), οΜουσολίνι σκηνοθετούσε συνοριακά επεισόδια για να δικαιολογήσει την επίθεση που προετοίμαζε κατά της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, ενέταξε το ζήτημα της "Τσαμουριάς" στο διπλωματικό οπλοστάσιο του, ενθαρρύνοντας φασιστικού τύπου αλυτρωτικές κινήσεις στους χώρους των Τουρκαλβανών Τσάμηδων, που είχαν καταφύγει στην Αλβανία. Χρησιμοποίησε ακόμη και συμμορίες ληστών για να κάνουν "προβοκατόρικες" πράξεις εναντίον της Ελλάδος. Με αφορμή την ύποπτη δολοφονία του Αλβανού ληστή Νταούτ Χότζα, εξαπολύθηκε δριμύτατη επίθεση από τον Ιταλικό τύπο, με πύρινα άρθρα εναντίον της Ελλάδος όπως: «...Ο Αλβανικός πληθυσμός ο υποταγμένος εις την Ελλάδα ευρίσκεται υπό την βαθείαν εντύπωσιν τρομερού πολιτικού εγκλήματος διαπραχθέντος εις την Ελληνοαλβανική μεθόριον. Ο μέγας Αλβανός πατριώτης Νταούτ Χότζα, γεννηθείς εις την αλύτρωτον περιοχήν της Τσαμουργιάς, εδολοφονήθη αγρίως επί Αλβανικού εδάφους πλησίον των συνόρων. Εγνώσθη αργότερον ότι οι δολοφόνοι ήσαν Έλληνες πράκτορες. Ο πληθυσμός της Τσαμουργιάς είναι σήμερον ολιγώτερον παρά άλλοτε διατεθειμένος να υποχωρήσει εις τας Ελληνικάς πιέσεις. Αν η αγάπη προς την Αλβανική πατρίδα ήρκεσε δια να τροφοδοτήση την πίστην της Τσαμουργιάς εις εποχάς αι οποίαι ήσαν τόσο σκοτειναί δια την τύχην της Αλβανίας, σήμερον οι Αλβανοί της Τσαμουργιάς θα εύρουν εις τα ανανεωθέντα πεπρωμένα της μητρός πατρίδος των ακόμη ισχυρότερον λόγον δια να ελπίζουν…». [Ο Νταούτ Χότζα ήταν Αλβανός επικηρυγμένος ληστής, καταζητούμενος επί είκοσι χρόνια για φόνους και ένοπλες ληστείες στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Στις 14 Ιουνίου του 1940, δύο άλλοι Αλβανοί από το Μούρσι, ο Πίλο Κότσο του Ντίρνου και ο Ηλία Φότο του Σοτέρ,σκότωσαν πάνω σε καυγά τον Νταούτ Χότζα, ενώ αυτός βρισκόταν στην περιοχή Σέσι. Οι δολοφόνοι συνελήφθησαν αμέσως από τις Ελληνικές αρχές και επειδή οι δολοφόνοι και το θύμα ήταν Αλβανοί υπήκοοι, η Ελλάδα ειδοποίησε τις Αλβανικές αρχές καθώς και τις κατοχικές Ιταλικές αρχές. Οι Αλβανικές αρχές το ανακοίνωσαν με μία λιτή ανακοίνωση δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου του 1940. Την επόμενη ημέρα 11 Αυγούστου 1940, όλες οι Ιταλικές εφημερίδες βγήκαν με πρωτοσέλιδα: "...ο μέγας Αλβανός πατριώτης Νταούτ Χότζα, γεννηθείς εις την αλύτρωτον περιοχήν της Τσαμουργιάς, εδολοφονήθη αγρίως επί Αλβανικού εδάφους πλησίον των συνόρων. Εγνώσθη αργότερον ότι οι δολοφόνοι ήσαν Έλληνες πράκτορες...". Όμως στις 14 Αυγούστου του 1940 το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδιδε την είδηση με τα ακριβή αίτια του θανάτου του Αλβανού ληστή (και όχι "πατριώτη"), καθώς και το μακροσκελές ποινικό του μητρώο με πάρα πολλές καταδίκες (τέσσερις εις θάνατο), από τα κακουργοδικεία Ιωαννίνων και Πρεβέζης, για φόνους, ληστείες, εκβιασμούς, κ.ά, διαψεύδοντας όλες τις παραπάνω κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδος. Την επόμενη ημέρα 15 Αυγούστου 1940βυθίστηκε το Ελληνικό πολεμικό πλοίο (ΒΠ  Κ/Δ  ΕΛΛΗ), ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από τον λιμένα της Τήνου όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,από το Ιταλικό υποβρύχιο Delfino. Το ίδιο υποβρύχιο αποπειράθηκε στη συνέχεια να τορπιλίσει τα επιβατηγά Έλση και Έσπερος, αλλά ευτυχώς η απόπειρα απέτυχε και οι τορπίλες κατέστρεψαν μόνο ένα τμήμα του κρηπιδώματος του λιμένα].         

Μετά την Ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδος, 28 Οκτωβρίου 1940 και την ολιγοήμερη διείσδυση Ιταλικών δυνάμεων σε τμήμα της Θεσπρωτίας, οι Τουρκαλβανοί Τσάμηδες τάχθηκαν στο πλευρό των εισβολέων και στράφηκαν εναντίον του αμάχου Ελληνικού πληθυσμού. Μετά την Ελληνική αντεπίθεση και την υποχώρηση των Ιταλών, έφυγαν προς την Αλβανία και επανήλθαν μετά την συνθηκολόγηση του Γεωργίου Τσολάκογλου και την κατοχή της Ελλάδος από τις δυνάμεις των Γερμανικών στρατευμάτων. Στη διάρκεια της Ιταλο-γερμανικής κατοχής, οι Τουρκαλβανοί Τσάμηδες, συνεργάσθηκαν με τα στρατεύματα κατοχής και κατέλυσαν τις Ελληνικές αρχές. Στην αρχή είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών και αργότερα έκαναν το ίδιο με τους Γερμανούς. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν και τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Οργάνωσαν μονάδες τρομοκρατικής δράσης και ευθύνονται όχι μόνο για την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς και του Νομάρχη Βασιλάκου, αλλά και για την εκτέλεση άλλων 800 κατοίκων της περιοχής (από αυτούς οι 231 ήταν γυναίκες που προηγουμένως βιάσθηκαν). Επίσης, ευθύνονται για την λεηλάτηση και την πυρπόληση2.332 κατοικιών καθώς και για την καταστροφή του κτηνοτροφικού πλούτου της περιοχής (ερημώθηκαν πάνω από 24 χωριά της περιοχής, 500 άτομα στάλθηκαν όμηροι στα Ιωάννινα) κ.ά. Ο Ναπολέων Ζέρβας, απόγονος της Σουλιώτικης οικογένειας των Ζερβαίων, με τις αντιστασιακές ομάδες του Ε.Δ.Ε.Σ, έδωσαν σκληρές μάχες με τα Ιταλο-Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους Τουρκαλβανούς Τσάμηδες, με πάρα πολλούς νεκρούς. Μετά τις μάχες της Μενίνας (17 - 18 Αυγούστου και 20 - 21 Σεπτεμβρίου 1944)όσοι Τουρκαλβανοί Τσάμηδεςείχαν παραμείνει στην περιοχή της Θεσπρωτίας, αναγκάσθηκαν μόνοι τους να εγκαταλείψουν την περιοχή από τον φόβο αντιποίνων, λόγω των μεγάλων εγκλημάτων που είχαν διαπράξει, σε βάρος των Ελλήνων Χριστιανών, κατά την διάρκεια της Ιταλο-Γερμανικής κατοχής. Οι απόγονοι αυτών των Δωσιλόγων Τουρκαλβανών Τσάμηδων, που σήμερα βρίσκονται στην Αλβανία, ίδρυσαν το 1991στα Τίρανα, αρχικά Πολιτική Οργάνωση και αργότερα Πολιτικό Κόμμα, με την ονομασίαÇHAMËRIA και με σύνθημα: Pas Kosoves, Chamerine ("Μετά το Κόσοβο η Τσαμουριά"), διεκδικούν ολόκληρη την περιοχή της αρχαίας Θεσπρωτίας, με στόχο να την εντάξουν στη "Μεγάλη Αλβανία" και με απώτερο στόχο να εκδιώξουν όλους τους Έλληνες από την Βόρειο και την Νότιο Ήπειρο. Μάλιστα οι Τουρκαλβανοί Τσάμηδες διατείνονται ότι διαθέτουν τον απελευθερωτικό στρατό της Τσαμουριάς (UCC - Ushtria Nacionalclirimtare e Chameria).   


Σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Βόρειο τμήμα της αρχαίας Θεσπρωτίας (Βόρειο Ήπειρο), πάνω από 500.000 Έλληνες γηγενείς, που είναι απόγονοι των αρχαίων Θεσπρωτών, των Σελλών ή Ελλών, των Γραικών και των άλλων αρχαίων Ελληνικών φύλων που αναφέρθηκαν παραπάνω και είναι κατ’ ανάγκη Αλβανοί πολίτες. Οι πόλεις Δέλβινο, Χειμάρρα, Άγιοι Σαράντα, Τεπελένι, Πρεμετή, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και άλλες μικρότερες πόλεις και χωριά, κατοικούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από Ελληνικό πληθυσμό, αλλά δυστυχώς έτσι αποφάσισαν οι Μεγάλες Δυνάμεις !!! 

Στις αρχές του 1913 ο Ελληνικός Στρατός, αφού απελευθέρωσε τα Ιωάννινα, προελαύνοντας προς Βορρά κατέλαβε στις 16 Μαρτίου 1913 το Αργυρόκαστρο, το Τεπελένι, την Κορυτσά και άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου. Οι Μεγάλες Δυνάμεις όμως είχαν αναλάβει τη ρύθμιση των συνόρων της Αλβανίας με την Ελλάδα και όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τις δύο χώρες. Έτσι σύμφωνα με τοΠρωτόκολλο της Φλωρεντίας της 17ης Δεκεμβρίου 1913, οι πόλεις Δέλβινο, Χειμάρρα, Άγιοι Σαράντα, Τεπελένι, Πρεμετή, Κορυτσά και Αργυρόκαστρο θα εντάσσονταν στην Αλβανία και η Ελλάδα θα έπαιρνε τα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα υπέγραψε την Συνθήκη προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγνώριση της κυριαρχίας της πάνω στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, οι Μεγάλες Δυνάμεις απηύθυναν στην Ελλάδα Υπόμνημα με τα νησιά του Αιγαίου, εκτός από την Τένεδο, την Ίμβρο και το Καστελόριζο και τους ζητούσαν να επιλέξουν. Οι Έλληνες στην απάντησή τους, αφού εξέφρασαν την λύπη της για το ότι ήταν υποχρεωμένοι να απομακρυνθούν από τις περιοχές αυτές που είχαν κατοίκους με Ελληνικό πολιτισμό και Ελληνική Εθνική Συνείδηση, συμφώνησαν να αποχωρήσει ο στρατός από τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου μέσα στον καθορισμένο χρόνο, με την προϋπόθεση ότι θα δοθούν εγγυήσεις για την προστασία της περιουσίας καθώς και της γλώσσας των κατοίκων στις περιοχές που θα εκκενώσουν. Πριν αρχίσει η αποχώρηση (13 - 02 – 1914), η «Πανηπειρωτική Συνέλευση» στο Αργυρόκαστρο, αποφάσιζε να οργανώσει στρατιωτικές μονάδες με το όνομα «Ιεροί λόχοι» για να αντισταθούν στην εκκένωση της περιοχής και στην ένταξη της Βορείου Ηπείρου στο Αλβανικό κράτος.

Οι Βορειοηπειρώτες θεώρησαν την συμφωνία αυτή προδοσία και πριν αρχίσει η αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού, ο Γεώργιος Ζωγράφος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, στις 28Φεβρουαρίου 1914, ανακήρυξε στο Αργυρόκαστρο την «Αυτόνομη Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου»και καλούσε τους Ηπειρώτες να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της Βορείου Ηπείρου και τις Ελευθερίες της από κάθε επίθεση. Την προκήρυξη υπέγραφαν ο Γεώργιος Ζωγράφος, ως πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης και οι Μητροπολίτες Βασίλειος Δρυϊνουπόλεως, Γερμανός Κορυτσάς και Σπυρίδων Βελλάς Κονίτσης, ως μέλη. Αργότερα ο Α. Καραπάνος, έγινε Υπουργός εξωτερικών και ο συνταγματάρχης Δημήτριος Δούλης Υπουργός πολέμου. Με την μεσολάβηση της Διεθνούς Επιτροπής στις 17 Μαϊου 1914, επήλθε συμφωνία μεταξύ των Αλβανών και του Ζωγράφου και υπογράφτηκε το πρωτόκολλο της Κέρκυρας με το οποίο δίδετο «Αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο». Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας έδινε ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της Βορείου Ηπείρου, αλλά προτού τεθεί σε εφαρμογή κηρύχθηκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και στην Αλβανία δημιουργήθηκε μία χαώδης κατάσταση. Η Ιταλία επωφελούμενη από την χαώδη κατάσταση που επικρατούσε στην Αλβανία κατέλαβε εδάφη της Αλβανίας (το νησί Σάσωνα, την Αυλώνα και άλλες περιοχές). Η αναρχία που επικρατούσε στην Αλβανία και την Βόρειο Ήπειρο είχε μετατρέψει αυτή την περιοχή σε πεδίο ληστρικών επιδρομών και βιαιοτήτων εναντίον του Χριστιανικού πληθυσμού εκ μέρους των φανατικών Μουσουλμάνων Τουρκαλβανών ατάκτων. Για το λόγο αυτό ήταν επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί στην Ελληνική Κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στο Αργυρόκαστρο για να εμποδίσει τις σφαγές.

Τον Οκτώβριο του 1914 ο Ελληνικός Στρατός, με την συγκατάθεση των Μεγάλων Δυνάμεων, κατέλαβε την Βόρειο Ήπειρο, με τον όρο ότι η κατοχή θα ήταν προσωρινή. Αργότερα στις 26 Απριλίου1915 με την Συνθήκη του Λονδίνου, οι Μεγάλες Δυνάμεις της Αντάντ, για να παρακινήσουν την Ελλάδα να προσχωρήσει στον πόλεμο πρόσφεραν την Βόρειο Ήπειρο στην Ελλάδα, εκτός από την Αυλώνα. Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που αναδείχθηκε τον Δεκέμβριο του 1915, οι Βορειοηπειρώτες έστειλαν τους δικούς τους αντιπροσώπους και η Ελληνική Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 1916 προσάρτησε επίσημα τη Βόρειο Ήπειρο στο Ελληνικό Βασίλειο. Η Ιταλία διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτή την ενέργεια, με συνέπεια οι Μεγάλες Δυνάμεις να κάνουν συστάσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση, για να εμποδίσει την συμμετοχή των αντιπροσώπων της Βορείου Ηπείρου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η εσωτερική διαμάχη (διχασμός 1916) στην Ελλάδα και η ένταση των σχέσεων ανάμεσα στην Αντάντ και την Ελληνική Κυβέρνηση, βοήθησε την Ιταλία να προωθήσει τα κατακτητικά της σχέδια. Οι Ιταλοί επέκτειναν την κατοχή τους εκτός από τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου και σε περιοχές των Ιωαννίνων. Η κατάσταση έγινε πολύ σοβαρή, ιδιαίτερα επειδή οι Ιταλικές αρχές δεν περιορίστηκαν μόνο στην στρατιωτική κατάληψη των παραπάνω περιοχών, αλλά προχώρησαν και στην κατάργηση των Ελληνικών αρχών. Κατέβασαν τις Ελληνικές σημαίες και ύψωσαν στη θέση τους τις Ιταλικές. Στις3 Ιουνίου του 1917, ο Διοικητής της Ιταλικής στρατιάς Αλβανίας διακήρυξε την ενότητα της Αλβανίας κάτω από την προστασία του Βασιλιά της Ιταλίας. 

Στις 13 Ιανουαρίου του 1920, κατά την επίσημη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου των Συμμάχων στο Παρίσι, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, και οι Ιταλοί συμφώνησαν να παραχωρηθεί η Βόρειος Ήπειρος στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ και αργότερα η νέα«Πρεσβευτική» συνδιάσκεψη που έγινε στις 9 Νοεμβρίου του 1921, όρισε τα Ελληνοαλβανικά σύνορα σύμφωνα με το «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας» της 17ης Δεκεμβρίου 1913 και έτσι ή Βόρειος Ήπειρος δόθηκε οριστικά στην Αλβανία. Προηγουμένως όμως, στις Δεκεμβρίου 1920 , ο αντιπρόσωπος της Αλβανίας Φάν Νόλι, είχε δηλώσει στην «Κοινωνία των Εθνών», ότι η Αλβανία αναλάμβανε την υποχρέωση να σεβαστεί τα δικαιώματα του Ελληνικού πληθυσμού στην Βόρειο Ήπειρο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, ύστερα από την διευθέτηση των συνόρων επεδίωξε με κάθε τρόπο μία Ελληνο-αλβανική συνεργασία και καλή γειτονία. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους (ο άλλος ήταν η παρέμβαση του Μουσολίνη) που ο Θεόδωρος Πάγκαλος κράτησεκαταχρηστικά στην Ελλάδα, σαν Αλβανική μειονότητα, τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες της Θεσπρωτίαςαντί να τους στείλει στην Τουρκία, όπως προέβλεπε η Ελληνοτουρκική Σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών της 30ης Ιανουαρίου του 1923.

Οι Αλβανοί δεν τήρησαν τις Συμφωνίες και άρχισαν ένα πρόγραμμα αφελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο. Τα Ελληνικά σχολεία που είχαν γνωρίσει μεγάλη ακμή κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας και που ο αριθμός τους στην περίοδο των Βαλκανικών πολέμων ξεπερνούσε τα200, σιγά σιγά άρχισαν να ελαττώνονται. Το 1925- 26 ο αριθμός τους ήταν 78 και το 1932 ήταν μόνο 10. Την ίδια περίοδο η Αλβανική Κυβέρνηση διόρισε δασκάλους Μουσουλμάνους να διδάσκουν την Αλβανική στα Ελληνικά σχολεία. Αυτό ανάγκασε την Ελληνική Κυβέρνηση να προσφύγει στην Κοινωνία των Εθνών. Η υπόθεση έφθασε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου η Ελλάδα δικαιώθηκε και οι Αλβανοί αναγκάσθηκαν να ξανανοίξουν μερικά σχολεία.

Εκτός από τον εκπαιδευτικό διωγμό πραγματοποιήθηκε και θρησκευτικός διωγμός. Η Αλβανική Κυβέρνηση έκοψε τους δεσμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο, οι Επίσκοποι εκπατρίστηκαν και οι Εκκλησίες έκλεισαν. Η ανθελληνική πολιτική της Αλβανίας συνεχίσθηκε και μετά την ένωση της Αλβανίας με την Ιταλία το 1939. Ιδιαίτερα πριν από την Ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδος, οι Αλβανοί άρχισαν άγριους διωγμούς του Ελληνικού πληθυσμού.

Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μεγάλος αριθμός προσωπικοτήτων από όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου φυλακίσθηκαν και εξορίστηκαν για να τρομοκρατηθεί ο Ελληνικός πληθυσμός. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δεν έπαψαν να διώκονται από τους συνεργάτες των Ιταλών και των Γερμανών και μετά την αποχώρηση των Αρχών κατοχής το 1943Περισσότερες διώξεις είχαν οι Βορειοηπειρώτες Έλληνες, από τους Τουρκαλβανούς Τσάμηδες που έφυγαν από την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση των Ιταλογερμανών και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου.

Όπως προαναφέρθηκε, η Βόρειος Ήπειρος (σημερινή Νότιος Αλβανία), είναι τμήμα της αρχαίας Θεσπρωτίας και κατοικείται αδιαλείπτως, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, από Ελληνικά φύλα. Ο εποικισμός που έγινε κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας με Μουσουλμανικό πληθυσμό, εκτός από την μικρή επίδραση που είχε στη γλώσσα, με την χρήση της «Αρβανίτικης» διαλέκτου (κράμα Λατινικής, Αλβανικής και Ελληνικής), δεν είχε καμία άλλη επίδραση στους «αυτόχθονες Έλληνες Βορειοηπειρώτες» και για το λόγο αυτό διατήρησαν μέχρι σήμερα την Ελληνική τους Εθνική συνείδηση. Οι 17.311 επήλυδες Μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης (Τέταρτη Ενότητα Αρθ. 2) που αφορά Ανταλλαγή Πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, που υπογράφηκε την 30 Ιανουαρίου του 1923, έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία, αλλά η τότε Ελληνική Κυβέρνηση, αφενός για λόγους καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Αλβανική Κυβέρνηση και αφετέρου λόγω της Ιταλικής παρέμβασης, κράτησε «χαριστικά» στην Ελλάδα αυτή την μειονότητα. 

Αυτό ήταν λάθος διπλωματικό και πολιτικό και τα αποτελέσματα φάνηκαν πολύ αργότερα. Όταν αυτή η μειονότητα των 17.311 Μουσουλμάνων Τουρκαλβανών Τσάμηδων, [που οι επήλυδες προγονοί τους εγκαταστάθηκαν στην Θεσπρωτία στις αρχές του 17ου αιώνα μετά το αποτυχημένο κίνημα του Επισκόπου Λαρίσης και Τρίκκης Διονυσίου του Φιλοσόφου, προκειμένου να αλλοιώσουν τον Ελληνικό πληθυσμό της περιοχής και να μειώσουν την δύναμη των Σουλιωτών, που ήταν απειλή εναντίον των Τούρκων], διεκδικούν σήμερα ολόκληρη την περιοχή της αρχαίας Θεσπρωτίας. Συγκεκριμένα, απόγονοι αυτής της μειονότητας των εποίκων Μουσουλμάνων Τσάμηδων και ορισμένοι απόγονοι των εξισλαμισμένων και εξαλβανισμένων ντόπιων κατοίκων - γενιτσάρων, δημιούργησαν το 1991 στα Τίρανα Πολιτική Οργάνωση και αργότερα Πολιτικό Κόμμα, με την ονομασία "ΤΣΑΜΕΡΙΑ - CHAMERIA" (από την ονομασία της Τσαμουργιάς - Θυαμουργιάς - Θυαμεριάς) και διεκδικούν ολόκληρη την Θεσπρωτία, προκειμένου να την εντάξουν στη Μεγάλη Αλβανία. Όμως η περιοχή αυτή, όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορεί ποτέ να ενταχθεί στη Μεγάλη Αλβανία, διότι ήταν πάντοτε τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας, από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα και μάλιστα ήταν η «κοιτίδα του Ελληνισμού».

Όσον αφορά την διεκδίκηση περιουσιών, από τους Μουσουλμάνους Τουρκαλβανούς Τσάμηδες, δεν είναι μόνο η συνθήκη της Λωζάνης (30 Ιανουαρίου του 1923) που απαγορεύει οποιαδήποτε αποζημίωση, αλλά είναι και οι αποφάσεις των Δικαστηρίων με τις οποίες δημεύτηκαν αυτές, λόγω των εγκλημάτων που διέπραξαν σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων της Θεσπρωτίας, από το 1939 έως το 1944 (εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς, του Νομάρχη Βασιλάκου, άλλων 800 πολιτών, καθώς και την πυρπόληση 2.332 κατοικιών κ.ά ). Συγκεκριμένα από το Ειδικό Δικαστήριο των Ιωαννίνων, κατά πάντα νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο, εξεδόθησαν μέχρι το 1948 χίλιες επτακόσιες (1700) και πλέον καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος των εγκληματιών Τσάμηδων. Γνωστότερη όλων των αποφάσεων αυτών είναι η υπ'αριθ' 344 /23 - 5 - 1945 Απόφαση. Στη συνέχεια επακολούθησε η στέρηση της Ελληνικής ιθαγένειας των καταδικασθέντων, με την υπ' αρίθ' Α.Π. 5086 /47 Απόφαση του Υπουργείου Στρατιωτικών, καθώς και Δήμευση των Περιουσιών τους (Β.Δ. 2185 / 1952 και Ν.2781//54), που διατέθηκαν στα θύματα της θηριωδίας τους και σε ακτήμονες, σύμφωνα με τις διεθνείς ανάλογες διατάξεις. Επίσης, το 1923 και 1924 έφθασαν στην περιοχή της Θεσπρωτίας18.000 πρόσφυγες "ανταλλάξιμοι" Έλληνες Χριστιανοί της Μικράς Ασίας και σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης, "περί υποχρεωτικών απαλλοτριώσεων", εγκαταστάθηκαν σε κατοικίες και χωράφια των 17.311 "ανταλλάξιμων" Μουσουλμάνων Τσάμηδων. Μάλιστα ορισμένοι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες έσπευσαν να πωλήσουν σε Έλληνες Χριστιανούς "γείτονές τους" γη, σπίτια και περιουσιακά στοιχεία που έτσι και αλλιώς κινδύνευαν να τα χάσουν από τις απαλλοτριώσεις και τους υποχρεωτικούς, "περί της αποκαταστάσεως των προσφύγων", νόμους. Όλοι αυτοί οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες, στη συνέχεια, όταν διευθετήθηκε το ζήτημα της παραμονής τους στην περιοχή, βρέθηκαν χωρίς περιουσία και αναγκάσθηκαν για λόγους βιοποριστικούς να "εκπατριστούν" οικιοθελώς όχι προς την Τουρκία πλέον, αλλά προς την γειτονική Αλβανία. Συνεπώς σήμερα δεν υπάρχουν περιουσίες προς διεκδίκηση από τους απογόνους των Μουσουλμάνων Τουρκαλβανών Τσάμηδων και τους απογόνους των εξισλαμισμένων και εξαλβανισμένων ντόπιων κατοίκων - γενιτσάρων. Επίσης, ΔΕΝ υπάρχουν αποζημιώσεις περιουσιών, διότι η συνθήκη της Λωζάνης απαγορεύει οποιαδήποτε αποζημίωση για τους "ανταλάξιμους" Χριστιανούς Έλληνες της Μικράς Ασίας και τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες της Θεσπρωτίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε και ο Μουσουλμάνοι Κρητικοί που έφυγαν από την Κρήτη και πήγαν στο Κουσάντασι της Μικράς Ασίας να ζητήσουν αποζημιώσεις, όπως και οι Χριστιανοί Έλληνες που έφυγαν από την Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα να ζητήσουν αποζημιώσεις από την Τουρκία κ.ο.κ.            

Αυτή είναι η αλήθεια για τους «Θυάμηδες» (Τσιάμηδες ή Τσάμηδες) και την «Τσαμουριά» (Θυαμουργιά ή Θυαμεριά, Λατινικά = THAMERIA, Αλβανικά = CHAMERIA), όπως προκύπτει τόσο από τα αρχαία Ιστορικά κείμενα, όσο και από τα Επίσημα Αρχεία του Κράτους. Ότι άλλο λέγεται και γράφεται, από εκείνους που υποστηρίζουν διάφορα ξενοκίνητα αυτονομιστικά εγχειρήματα, είναι εκ’ του πονηρού και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ολόκληρη η Δυτική Φθιώτιδα και ιδιαίτερα οι ορεινές περιοχές, από τις παρυφές του Τυμφρηστού έως τα Βαρδούσια και τη Οίτη, είχαν κατακλυσθεί από Σουλιώτες και Παρασουλιώτες Τσιάμηδες (Σούλι, Παρασούλι, Μαργαρίτι, Φανάρι, Παραμυθιά, κ.λ.π), οι οποίοι ήταν Ελληνικότατοι των Ελλήνων. Πρωτοστάτησαν στον αγώνα της Εθνικής Επαναστάσεως και έλαβαν μέρος σε όλες τις μάχες των Ελλήνων με τους Τούρκους. Είχαν παθολογική αγάπη για την Ελλάδα και το απέδειξαν με το αίμα τους που έδωσαν για την ανεξαρτησία της. Ο Ελληνισμός οφείλει πολλά στην φιλότιμη προσπάθειά τους και τον άκρατο πατριωτισμό τους. Ένας απ’αυτούς τουςΈλληνες Τσιάμηδες, ήταν και ο Οπλαρχηγός Τσάμ’(ης) Καλόγηρος, που έδρασε στην περιοχή του Παλαιοχωρίου Τυμφρηστού (Ομιλαίων) Φθιώτιδος. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό "Βέλλιανη" της Παραμυθιάς και προφανώς πριν γίνει κλεφταρματολός ήταν καλόγηρος σε κάποιο Μοναστήρι, γι'αυτό είχε το παρωνύμιο "Τσάμ'(ης) Καλόγηρος". Το μικρό του όνομα ήταν Χρήστος αλλά έγινε γνωστός με το παρωνύμιο "Τσάμ'(ης) Καλόγηρος". Ήταν τρόφιμος στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Παλαιοχώρι, μαζί με τα 70 παλικάρια του και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Μεταξύ των παλικαριών του ήταν ο Διάκος, ο Σκαλτσοδήμος και ο Γούλας, (πρόγονος των Μαστρογουλαίων σημερινών Μαστρογιανναίων από το Παλαιοχώρι). Σύμφωνα με την παράδοση, όταν τραυματίσθηκε στη μάχη της Ζελίστας και πριν ξεψυχήσει στις πλαγιές της Οξυάς, όπου τον είχε μεταφέρει στους ώμους του ο Αθανάσιος Διάκος, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, υπέδειξε για διάδοχό του τον νεαρό τότε Αθανάσιο Διάκο και μπροστά σε όλα τα παλικάρια του λέει:«... Από σήμερα το Θανάση Διάκο θα τον έχετε για πρώτο παλικάρι στον ταϊφά. Αν και είναι μικρός στα χρόνια είναι μεγάλος στην παλικαριά !!! Του ταιριάζει ακόμη και για καπετάνιος ...» (Τάκης Λάπας, «ο Ήρωας της Αλαμάνας») . 

Ο Γιάννης Δ. Παπαναγιώτου στο βιβλίο του, “ο Αϊ-Λιάς του Παλιοχωριού”, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «... Η παράδοση μας μιλάει, ότι στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, πέρα από τους άλλους Κλέφτες, συχνοδιάβαινε και ο Τσάμ’ Καλόγερος με τ’ασκέρι του, που έφτανε τα εβδομήντα παλληκάρια, ανάμεσα σ’αυτά διακρίνονταν και ο Σκαλτσοδήμος. Ίσως γιατί ο Τσάμ’ Καλόγερος να γνώριζε το Μοναστήρι από τότε που και ο ίδιος ήταν καλόγερος, ή να συνδεόταν φιλικά με τον Ηγούμενο και τους καλογέρους του. Πέρα όμως από κάθε εκδοχή, το Μοναστήρι στις παραμονές της Εθνικής μας Εξέγερσης έγινε αποκούμπι του Τσάμ’ Καλόγηρου γέννημα της Ηπείρου και Αρχικλέφτη του Λιδωρικιού, που ενοχλούσε με τ’ασκέρι του, εδώ, κι εκεί τα Τούρκικα μπουλούκια. Στο μεγάλο κατατρεγμό της κλεφτουργιάς της Στερεάς Ελλάδας από τον Γιουσούφ Αράπη (1783 -1820) και μετά από τη μάχη στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το 1794, το Μοναστήρι κατηγορείται για συνεργασία και απόκρυψη του αρχικλέφτη Τσάμ’ Καλόγερου. Τούτο άναψε την οργή του αιμοχαρή Αράπη, που βάλθηκε να κάψει το Μοναστήρι και να χαλάσει τον Τσάμ’ Καλόγερο και τον ταϊφά του...». 

Στα Πουγκάκια και το Παλαιοχώρι Τυμφρηστού (Ομιλαίων) Φθιώτιδος, εγκαταστάθηκαν πάρα πολλοί Τσάμηδες (Παρα-θυάμηδες), Σουλιώτες και Παρασουλιώτες, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα μετά το 1803 – 1804, όταν οι Σουλιώτες αναγκάσθηκαν από τον Αλή πασά να εγκαταλείψουν το Σούλι. Αυτοί είναι οι Έλληνες Τσιάμηδες, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους Τουρκαλβανούς Μουσουλμάνους Τσιάμηδες. Είναι οι γνήσιοι Τσιάμηδες (Θυάμηδες) που οι προγονοί τους κατοικούσαν γύρω από τον Θύαμι ποταμό χιλιάδες χρόνια πριν την Τουρκοκρατία. Είναι οι Σουλιώτες και Παρασουλιώτες Τσιάμηδες που είχαν και έχουν την ίδια γλώσσα, ήθη, έθιμα, Θρησκεία και ενδυμασία με τους άλλους Έλληνες. Σήμερα στα Πουγκάκια, στο Παλαιοχώρι, στο Γαρδίκι, στα Κανάλια, στη Λευκάδα και σε άλλα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδος, υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν Τσιάμικη καταγωγή και δεν το γνωρίζουν. Θα αναφέρω ενδεικτικά τους απογόνους του Τσάμ'(η) Καλόγηρου και τα πρωτοπαλίκαρα του, Γούλα (Μαστρογούλα) και Μπίκα (Σπερχειάδα), που κατάγονταν από το χωριό "Βέλλιανη" της Παραμυθιάς. Επίσης, τον Γεώργιο Παπαγεωργίου ή Παπαγεωργόπουλο, τον Νικόλαο Παπαγιάννη (Κοντονίκο) και τον Δημήτριο Δανιήλ, που κατάγονταν από την περιοχή της Θεσπρωτίας (Σούλι & Παρασούλι) και εγκαταστάθηκαν στο Παλαιοχώρι όταν παντρεύτηκαν τις κόρες του Κώστα Παπαναγιώτου – "Κουδούνα" (Μαρία, Βασιλική και Αγγελική). Έφθασαν στο Παλαιοχώρι (που μέχρι το 1946 ήταν συνοικισμός των Πουγκακίων) στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν εκδιώχθηκαν από τους Τουρκαλβανούς Μουσουλμάνους Τσιάμηδες της Θεσπρωτίας. Όπως ισχυρίζετο ο Ελευθέριος Νικ. Παπαγιάννης (που ήταν απόγονος του Σουλιώτη Τσιάμη Νίκου Παπαγιάννη), ο Δημήτριος Δανιήλ πριν εγκατασταθεί στο Παλαιοχώρι (για ένα διάστημα κατοικούσε στο Καροπλέση της Ευρυτανίας), είχε σκοτώσει ένα Τουρκαλβανό στην περιοχή της Θεσπρωτίας και καταδιώκετο από τους Τούρκους.

Ο Μιχαήλ Περάνθης στο βιβλίο του "Σουλιώτες" μεταξύ άλλων αναφέρει: «... Ολομεσής στέκεται ο Φώτο Τζαβέλλας, με τον Κολέτζη Μαλάμο. Τον άλλο τόπο τον έχουν μοιρασμένο σε Πάσχο, Λάλα, Παπαγιάννη και άλλους καπεταναίους...». Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν ο Νίκος Παπαγιάννης (Κοντο-νίκος) είχε σχέση με την Σουλιώτικη οικογένεια (φάρα) του Καπετάνιου Παπαγιάννη, που αναφέρει ο Μιχαήλ Περάνθης στο βιβλίο του "Σουλιώτες". Γνωρίζουμε όμως ότι οι Παπαγιανναίοι ήταν Σουλιώτες Τσιάμηδες και ότι έφθασαν στην περιοχή του Παλαιοχωρίου μαζί με τους άλλους Σουλιώτες, όταν τους έδιωξε ο Αλή πασάς από το Σούλι το 1803-1804. Την ίδια περίοδο είχε εγκατασταθεί στην περιοχή των Πουγκακίων και ο Πούγκας Κοντογιάννης. Αυτό προκύπτει από την κατάσταση των στρατιωτών του 50αρχη Ιωαν. Μαργαρίτη, που βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Μάλιστα μία εκδοχή για την ονομασία των Πουγκακίων είναι και αυτή που θέλει το όνομα του χωριού να προέρχεται από τα παιδιά του Πούγκα = Τα "Πουγκάκια". Επίσης, το επώνυμο Μαργαρίτης μας παραπέμπει στην περιοχή Μαργαρίτι Θεσπρωτίας (Θυαμουριάς - Τσιαμουριάς). 

Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ και στον"Εθνικό χορό των Ελλήνων" τον "Τσάμικο ή Κλέφτικο", με τον οποίο ήταν δεμένοι οι αγώνες των Ελλήνων στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ο χορός αυτός χορευόταν από τους σκλαβωμένους Έλληνες πάνω στα βουνά, όπου οι Κλέφτες και Αρματολοί δεν είχαν άλλο μέσον εκδήλωσης των καημών τους, της δίψας για την λευτεριά και της ανάτασης της ψυχής τους. Ο χορός αυτός είναι Ελληνικότατος, το όνομά του το οφείλει στους Έλληνες Τσιάμηδες και είναι άγνωστος στους Αλβανούς ακόμη και σήμερα. Διαδόθηκε αρχικά στους Κλέφτες και Αρματολούς και αργότερα σε όλους τους Έλληνες, από τους Έλληνες Τσιάμηδες της ΘεσπρωτίαςΣυγκεκριμένα, μετά το αποτυχημένο κίνημα του Μητροπολίτη Διονυσίου του Φιλοσόφου, το 1611, οι Έλληνες Τσιάμηδες ("Παρα-θυάμηδες") για ν'αποφύγουν τις άγριες διώξεις των Τούρκων και τον υποχρεωτικό εξισλαμισμό, εγκατέλειψαν την Θεσπρωτία και εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Επίσης, ο τσάμικος χορός διαδόθηκε σε όλους τους Έλληνες από τους Σουλιώτες, όταν αυτοί αναγκάσθηκαν από τον Αλή πασά, το 1803, να εγκαταλείψουν το Σούλι και εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Τον τσάμικο χορό τον συναντάμε σε διαφορετικό αριθμό βημάτων (8 ή 10, 12, 14 και 15 βήματα) από περιοχή σε περιοχή (βλ. Βίντεο Μαθηματα Χορού). Στα ορεινά της Ρούμελης για παράδειγμα προτιμούν τα 8 βήματα, ενώ στην Πελοπόννησο τον χορεύουν με14. Είναι ο πιο λεβέντικος και χαρακτηριστικός απ' όλους τους Ελληνικούς χορούς. Εκφράζει τη λεβεντιά, την παλικαριά και την αντρειοσύνη. Είναι χορός με πολλές φιγούρες, άλματα, ψαλίδια, χτυπήματα και γονατίσματα. Παλαιότερα ήταν μόνο ανδρικός χορός, σήμερα χορεύεται και από γυναίκες που σχηματίζουν εσωτερικά ημικύκλιο μπροστά από τους άνδρες. Φιγούρες εκτελεί μόνο ο πρώτος άνδρας, ενώ οι υπόλοιποι (άνδρες και γυναίκες) ακολουθούν με τα απλά βήματα του χορού.         
Έρευνα - Επιμέλεια κειμένου : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  Ν.  ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό μποτρείτε να δείτε στον σύνδεσμο: http://www.paleochori.gr/p/blog-page_1749.html

της ιστοσελίδας: http://www.paleochori.gr/


82 σχόλια:

  1. ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ...........
    ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΚΟΜΑ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ
    ....Οι Τσάμηδες κατοικούσι την παλαιάν Θεσπρωτίαν, νυν δε λεγομένην Παρακάλαμον, η κατοικία των αρχίζει από το Σούλιον και τελειώνει εις τον Δώδωνα (Μπίστριτζα) ποταμόν, είναι θρήσκοι, αλαζόνες και ορμητικότεροι από τους άλλους εις τους πολέμους, όστις όμως ανθέξη την πρώτην ορμήν των, εύκολα τους τρέπει έπειτα εις φυγήν, επειδή είναι καθ΄ υπερβολήν αμφιρρεπείς` δεν φυλάττουσι τόσον τας συμφωνίας και υποσχέσεις, ευφημίζονται δε παρά πάντων ως επιτηδειότεροι χορευταί, και τοις αρέσκει ο πολύτιμος ιματισμός` είναι εύρωστοι και εύσχημοι` και μολονότι ομιλούσι την αλβανικήν διάλεκτον, ως φυσικήν αλλά και μετά την απλοελληνικήν, εκφράζονται όμως ορθώς άνδρες τε και γυναίκες....
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ''ΣΟΥΛΙ'' ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ [ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΣΑΜΟΧΩΡΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ [ ΓΑΡΔΙΚΙ ΚΛΠ]...ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΠΡΙΣΤΡΙΤΖΑ...ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ....
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΠΙΣΤΡΙΤΖΑ ΒΟΡΕΙΑ [ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ , ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΒΙΝΟΥ] ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ [ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟ] ΗΤΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ...ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ [ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ]..
    ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ [ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ] ...
    ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ....ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΩΣ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ..ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝΕ ΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ..ΕΚΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ [ΑΛΒΑΝΟ]ΤΣΑΜΗΔΕΣ....ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΛΕΓΟΤΑΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ [ ΚΑΙ ΑΡΑ ΥΠΟΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΟΟΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ-ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΑ ''''ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ''' ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΟΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ=ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ...
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ...ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ=ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ[ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΟΡΕΙΝΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ....
    [αυτοι πληρωσανε και τα περισσοτερα στην κατοχη όπως και οι ελληνες στα πεδινα του φαναριου στη Πρεβεζα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ [ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ] ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ..ΠΡΩΤΟΝ ΟΤΙ ''''ΔΕΝ ΦΥΛΑΤΟΥΣΙ ΤΟΣΟΝ ΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ'''..
    [ΠΑΜΠΕΣΗΔΕΣ ΔΗΛΑΔΗ] ...
    ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ..
    ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ , ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ... ....ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ..... '''ΤΣΑΜ ΠΑΜΠΕΣ ΜΕ ΘΗΚ ΝΕ ΜΕΣ''[ Ο ΤΣΑΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΗΚΑΡΙ [ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΔΗΛΑΔΗ] ΣΤΗ ΜΕΣΗ ]...
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ...''''Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡ ΑΥΤΩΝ ΓΛΙΣΧΡΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗΣ''...ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΦΥΛΗ ΕΙΧΕ ΕΦΕΣΗ ΣΤΗ ΠΑΜΠΕΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΑΝΕ '''ΦΙΛΟΙ''' ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ...
    ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΣ [ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ] ΚΑΚ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ [ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΟΥΡΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΚΑΙ ΝΥΧΤΟΚΛΕΠΤΕΣ ,ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ,ΚΑΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ ] ....
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ''ευφημιζοντε παρα παντων ως επιτηδιοτεροι χορευται και τις αρεσει ο πολυτιμος υματισμος είναι εύσχημοι και ευρωστοι'''....
    ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ [ΤΣΑΜΗΣ ΘΑ ΡΘΩ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΣΟΥ , ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΟΣ], ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ''ΤΣΑΜΗΣ'' [ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΩΣ ΕΠΩΝΥΜΟ] ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ ΤΣΑΜΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ-ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ ΤΟΥ'''''είναι εύσχημοι και ευρωστοι''''''''....
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ''ΤΣΑΜΙΚΟΣ'' ΧΟΡΟΣ [ Η ΚΛΕΦΤΙΚΟΣ Η ΑΠΗΔΗΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ] ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ '''' ΚΛΕΨΑΜΕ''' ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΣΑΜΕ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΥΜΙΖΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΑΝΕ ΟΙ ''φημισμένοι παρα παντων στο χορο''' ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΛΕΒΕΝΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΦΙΓΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ''ΠΗΔΗΜΑΤΩΝ'' ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΧΟΡΟΥ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ]..
    ΔΗΛΑΔΗ Η ΛΕΞΗ ΤΣΑΜΗΣ-ΤΣΑΜΙΚΟΣ ΔΗΛΩΝΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΑ .. ''ΑΛΒΑΝΙΚΗ'' ΚΑΤΑΓΩΓΗ....
    Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΗΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΣΑΜΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΠΕΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ .. ΟΤΙ ''ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΜΙΛΟΥΣΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ'', ''ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΩΣ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΕ ΑΝΤΡΕΣ ΤΕ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ'''ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΡΘΩΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ [ ΠΡΑΓΜΑ ΛΟΓΙΚΟ ] ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ...ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ....
    ΚΑΘΩΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ''ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ'' ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΑΠΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΤΙ''' ΛΙΓΟΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΑΡΒΑΡΙΚΑ''.....
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΘΟΤΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ[ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΗΔΗ ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ] ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΙΣΩΣ ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΑΝ ''ΚΑΠΟΙΑ'' ΕΛΛΗΝΙΚΑ...ΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝΕ-ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ [ΑΠΛΟ]ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ [ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΘΑΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η [ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ] ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ [ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ] ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟ ΠΑΠΠΟ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ...
    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΜΑΡΤΥΡΟΥΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ [ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ]ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ...
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ [ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ] ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΟΙ ... ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΕΙ Η ''ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ''..
    ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΖΟΥΣΑΝΕ ΣΕ ΣΥΜΠΑΓΗ ΘΥΛΑΚΑ KAI OXI ''''ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ''' ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΧΩΡΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΟΥΣ [ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΧΩΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΑ].......
    ΣΤΗ ΜΕΙΚΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ''ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ'' ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΝΤΟΠΙΟΙ - ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ-ΟΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΡΩΗΝ ΟΜΟΘΡΗΣΚΩΝ ΤΟΥΣ ...
    Ο ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΝΟΤΙΑ [ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ , ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΟΣ ΘΥΛΑΚΑΣ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΤΡΥΓΙΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ...
    ΕΤΣΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟ ΩΣ ΑΝΤΙΡΟΠΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΟΜΟΘΡΗΣΚΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΠΙΤΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΤΡΥΓΙΡΙΖΑΝΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και η διγλωσσια αυτων παρατηρητε και σημερα ακομα στους ηλικιωμένους Τσαμηδες [ που γνωριζουν οι περισσοτεροι [αρκετα καλα ] ελληνικα παροτι μεγαλώσανε στην Αλβανια και που πολλοι εξ αυτων μιλανε τα Αλβανικα με μη αλβανικη προφορα ενώ ηδη από τα χρονια του περαιβου και του αραβαντινου παρατηρηται αυτή η διγλωσσια αρα δεν ηταν κατι που ισως προεκυψε από την ενταξη τους στο ελληνικο κρατος από το 1912 ως το 1944 όπως θα '''βιαστουν'' να που μερικοι ].....όπως πολλοι πληθυσμοι [ μικρασσιατες ] που γειτνιάζανε με τουρκους εποικους και αφου εξισλαμιστηκανε σταδιακα εκτουρκιστηκανε [ ειτε μερικως όπως οι ποντοι μουσουλμάνοι] ειτε ολικως όπως αρκετοι αλλοι μικρασσιατικοι πληθυσμοι]..ετσι και οι αλβανοτσαμηδες [ ειτε ντοπιοι ελληνες [αρβανιτες η ηπειρωτες] ειτε αλβανοι ''εποικοι''] αφου εξισλαμιστηκανε και ερχόμενοι σταδιακα σε επαφη [ πολιτισμικη ειτε γλωσσικη ειτε συνειδησιακη ειτε και βιολογικη επιμειξια ] με τους ''γειτονες'' μουσουλμάνους η τους εξουσιαστες μουσουλμάνους ολου του Ηπειρωτικου χωρου [ και αυτοι οι μουσουλμάνοι ηταν αλβανοι πασαδες μπεηδες αγαδες και τα στρατεύματα τους ] απεκτησαν σιγα σιγα ''''γενιτσαρικη-μη ελληνικη'' και κυριως ''ισαλμικη'' συνειδηση ενώ στην πορεια και λογω της γλωσσικης συνάφειας - θρησκειας και κοινων συμφερόντων ταυτιστηκανε με τους υπολοιπους Αλβανούς...όμως η διαφορα τοσο στην εμφανιση οσο και [ σε ένα βαθμο] στην ντοπιολαλιά-διγλωσσια, οσο και στον χαρακτήρα, οσο και στο αισθημα της θρησκειας ,κλπ δειχνει και διαφορετικη [ σε καποιο βαθμο παντα] εθνοτικη προελευση .....ισως η φραση φανατικοι ισλαμιστες αλβανοελληνες'' γενιτσαροι'''' ταιριαζει γαντι σε αυτή τη φυλη...ας μην ξεχασουμε και τις επιμειξίες με τουρκους εγκατεστημένους εκει [ προ αλλα και μετα τον εξισλαμισμο ] κατι που πρατανε οι τουρκοι σε κάθε εξισλαμισθησα περιοχη με σκοπο περα από τη θρησκεια να την εκτουρκισουν και γλωσσικα η συνειδησιακα κλπ...αυτό φαινεται και από το οτι από ολους τους αλβανους ειδικα οι τσαμηδες παροτι ως μουσουλμάνοι εχουν ισλαμικα ονόματα [ αλη χασαν ιμπραημκλπ] αρκετοι εξ αυτων εχουν και τουρκικα επωνυμα [πχ τουταχιρι , σαχεντιν κλπ] και αυτό δειχνει ισως και τον τουρκικο παραγοντα που συνεβαλε και στην παμπεσια που τους διεκρινε και στον ''''φανατικο ισλαμισμο ο οποις υπαρχει βαθυς'' των τσαμηδων όπως αναφερει ο Αραβαντινος κανοντας και αυτος μια περιγραφή των τσαμηδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τα θέματα: Σούλι, Σουλιώτες, Τσιάμηδες. Τι ήσαν ποιοι ήσαν... Γράψατε πολλές ανακρίβειες
    Αντιγραφή - επικόλληση... παπαγαλία, με λίγα λόγια μην γράφετε πράγματα που είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν γνωρίζετε !
    Τι να πρωτοδιορθώσει κανείς !!!
    Ο,ΤΙ ΝΑΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑ;
    ΣΑΣ ΛΕΩ ΜΟΝΟ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΆ ΌΤΙ: ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΗΣΑΝ ΑΠΌ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΩΡΙΆ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΊΟΥ:
    ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ ΑΠΌ ΔΡΆΓΑΝΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ.
    ΜΠΟΥΣΜΠΟΣ ΑΠΟ ΚΟΡΥΤΙΑΝΗ
    ΔΑΓΚΛΗΣ ΑΠΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΛΠ.
    ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΣΟΥΛΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ !
    ΠΑΡΑΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΏΝ (ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΆΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ. (ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ)
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΗΣΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΈΚΑΝΕ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΛΆΝΕ ΚΑΙ ΟΙ...ΑΛΒΑΝΟΙ..!!
    ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ... ΟΙ "ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ" ΤΟΥ ΣΤΥΛ "ΠΕΡΡΑΙΒΟΣ" ΓΡΑΨΑΝΕ ΌΤΙ ΝΑΝΑΙ...!
    ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΏΣΑΤΕ... ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ "ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΊΠΟΤΕ ΑΛΛΟ..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΡΙ ΤΣΑΜΗΔΩΝ....ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΑΣ....ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΕΧΕΙΣ Η ΜΟΝΟ ΕΙΡΩΝΙΕΣ ... ΕΧΕΙΣ ΒΡΕΙ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΗΠΩΣ;;;;ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΝΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ....ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕ ΘΑ ΓΕΛΑΝΕ....ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ...Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΕΓΡΑΨΕ [ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΛΕΙ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ] ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ.....Η.''''''''''''ΙΔΙΩΤΥΠΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ'''''' ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ...ΕΣΥ ΠΑΛΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙ ΤΣΑΜΗΔΩΝ Η ΜΟΝΟ ΕΙΡΩΝΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΘΑ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;;;;;...... ΜΙΛΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ '''ΠΑΛΑΙΟ'' ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΟΧΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ...... ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ;;;.......ΑΥΤΟΙ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΥ , ΕΙΤΕ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΕΙΤΕ ΖΗΤΟΥΝ...'''ΕΛΕΟΣ'' ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ...ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ...ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ...ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ [ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΚΛΠ] ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ....ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ....ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΚΟΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΩΣ ΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ...ΤΟ 1944 ΕΑΜ Φιλιατών πιστο στην διεθνιστική ιδεολογία [ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ] επικεντρώθηκε να καταδείξει στους τουρκοτσαμηδες της περιοχής ότι υπήρξαν θύματα της φασιστικής προπαγάνδας και των αρχηγών τους και ότι ο δρόμος που έπρεπε στο εξής να ακολουθήσουν ήταν ο πόλεμος εναντίον του φασισμού κάθε μορφής, των Γερμανών και των συνεργατών τους. Ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής συγκροτήθηκε αρχικά μία Αντιφασιστική Επιτροπή Τσαμουριάς, αποτελούμενη από Τσάμηδες της περιοχής Φιλιατών .), η οποία και ήρθε σε συνεργασία με το ΕΑΜ Ηπείρου και το Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλβανίας... ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΑΜΙΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑΤΑ ''ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ'' ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥΣ'ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Ο ''ΑΠΛΟΣ'' ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΩΣ ΤΟΤΕ [ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ] ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ [ΑΞΟΝΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ] ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝΕ ''ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΕΣ'' ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ '''ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ'' ΠΟΛΕΜΑΓΑΝΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ...ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ''ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝΕ '' ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΜ ΕΛΑΣ [ ΛΙΓΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1944 ΑΦΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ] ΗΤΑΝ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΠΟΤΑΜΟΥ [ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ [ΟΡΕΙΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ] ΕΛΕΓΧΕ Ο ΕΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΤΕΙΝΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΤΑ ΤΟ 1944 ,ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ,ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΜΟΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΑΜ [ ΘΕΛΟΝΑΣ Η ΜΗ] ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ,].. ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΕΙΧΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΑΜ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ 14 ΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΖΑΝΤΕΜΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΤΙΩΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΤΣΑΜΗΔΕΣ...ΟΙ ΕΝΤΑΞΗ ''ΑΡΚΕΤΩΝ '' ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΣΥΝΕΒΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ,ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΜΕΝΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΔΕΣ..ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΣΩΖΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ...ΕΤΣΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΣΩΗΡΙΑΣ.....
    Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944 [ 2 ΜΟΛΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] , υπογράφτηκε στη Φοινίκη [ χωριο ελληνικο της Θεσπρωτιας] των Φιλιατών συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων Αλβανών της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων...
    -την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας, -
    την υποχρέωση τους να παραδώσουν στον ΕΛΑΣ τους Φιλιάτες χωρίς συγκρούσεις, να ενισχύσουν τις τάξεις του ΕΛΑΣ σε περίπτωση σύγκρουσης του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ και ΚΛΠ.
    Τότε εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και 40 επιπλέον μουσουλμάνοι Αλβανοί, ενισχύοντας το μικτό τάγμα που δρούσε ήδη στην περιοχή. Το μικτό τάγμα για την περιφέρεια της Τσαμουριάς είχε ήδη συγκροτηθεί από τις 10 Ιανουαρίου του 1944, με πρωτοβουλία του 15ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και με τη σύμφωνη γνώμη του αλβανικού FNC130. Συνδιοικητές του είχαν οριστεί αρχικά οι Μουχαρέμ Ντέμι και Σπύρος Σκεύης, αργότερα όμως, έγινε ο Ιωάννης Σαράφης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, [ΜΟΛΙΣ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] , ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΑΓΜΑ ΜΕ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΟΛΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1944] ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΜΙΓΕΣ , ΑΛΛΑ ΜΕΙΚΤΟ [ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ] ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΗΤΑΝ 14 ΑΜΙΓΟΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΑ ΕΝΟΠΛΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ..ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ, ΕΞ ΑΡΧΗΣ , ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ [ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΚΙΝΗΤΡΑ-ΣΚΟΠΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ-ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΥΟΘΕΤΗΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ] ΕΝΩ Η ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΟΤΑΝΕ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ , ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ-ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΖΙΚΗ [ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ]..ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗ [ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΜΕΣΑ ΥΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΑΜ]...ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...Ο ΟΡΟΣ ΠΕΡΙ '''ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ '' [ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ..... ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΙ [ ΠΟΥ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΗΝ '''ΕΛΑΣΙΤΙΚΗ'' ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ '''ΕΔΕΣΙΤΙΚΗ'' ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ] ......ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΠΩΣ Ο ΕΑΜ Ο ΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΥΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ''ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ'' ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ,Η ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΟ-ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ....ΜΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ '''Ο ΚΑΝΟΝΑΣ''''.....ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ''ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ''ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΣΚΟΠΙΜΟ ΚΑ ΣΩΤΗΡΙΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΕΞΗΣ]...ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ-ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΣΥΜΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .... ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΡΘΑ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΕΑΜ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ[ ΕΣΤΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ] ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΦΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΤΑΝΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ [ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΩΣ ΤΟΤΕ ΠΟΛΕΜΑΓΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ] ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΝΕ ΚΙΟΛΑΣ Ο ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΜΨΥΧΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ..ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ [ΜΑΤΑΙΑ-ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ] ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ [ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ] ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ -ΠΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ [ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΩΣ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ]...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eπισης από μονο του αυτό το συμφωνο που υπογραφτηκε μεταξυ ΕΑΜ και Τσαμηδων ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 1944 τρεις μολις μηνες πριν την απελευθερωση δειχνει ότι οι τσαμηδες της περιοχης ηταν όχι απλα εχθρικοι ως πλυθησμος προς το ΕΑΜ αλλα ως και απολυτα γερμανοφιλοι-ενοπλοι συμμαχοι αυτων .....καθως όπως ξερουμε τέτοιες συμφωνιες το ΕΑΜ υπεγραφε [ κατά τις παραμονες της απελευθερωσης] όχι με τον αμαχο πλυθησμο καποιου ορεινου ανταρτοχωριου [ που ούτως η αλλως υποστηριζε τον αγωνα των ανταρτων ως τοτε] αλλα με πληθυσμούς και ενοπλα σωματα τα οποια ηταν εχθρικα ως τοτε προς το ανταρτικο του ΕΛΑΣ...όπως εγινε και με τμημα της Οχρανα των βουλγαρων αυτονομιστών σε περιοχες κοντα στα σύνορα ...και το εκανε ακριβως ώστε κατά την υποχωρηση των γερμανων να εχει να αντιμετωπισει μονο τα στρατεύματα τους και όχι να πολεμάει και εναντιον των κατά τοπους ενοπλων σωματων των συνεργατων-συμμαχων τους....ακομα και ο ορος για τη ''παραδωση του Φιλιατι'' χωρις να προβαλουν αντισταση οι τουρκοτσαμηδες του χωριου ''''' κατά την απελευθερωση δειχνει αυτό που αναφέραμε ποιο πανω....την απολυτα εχθρικη σταση ως τοτε των Τουρκοτσαμηδων απέναντι στον ελληνισμο ανεξαρτήτως παρατάξεως [ΕΑΜ Η ΕΔΕΣ] ...και μαλιστα ενοπλη αντιπαλοτητα..καθως όπως ξερουμε κατά την υποχωρηση των Γερμανων οι ΕΛΑΣΙΤΕΣ εισερχονταν σε κάθε πολη και κωμοπολη με τα οπλα και τις ελληνικες σημαιες ως ελευθερωτες .... όμως εβαλε αυτόν τον ορο στη συμφωνια γιατι ηξερε ότι οι ενοπλοι τουρκοτσαμηδες[ συμμμαχοι ως τοτε των ναζιστικων στρατευμάτων και με εντονη αντιανταρτικη δραση] θα αμυνονταν ενοπλα σε αυτή την εισοδο στη πολη τους [ εοσοδο όχι κομμουνιστικων-ελασιτικων τμηματων αλλα ελληνικων , αφου δεν διακατεχονταν από αντικομουνιστικο μενος αλλα κυριως από ανθελληνικο και για αυτό πολεμάγανε για να ενωθει η θεσπρωτια με τη Μεγαλη Αλβανια και εναντιον του ΕΔΕΣ αλλα και του ΕΛΑΣ....για τους Τουρκοτσαμηδες ηταν κατι παρομοιο...δηλαδή ελληνες ανταρτες...
    τελος ας μην ξεχναμε και ότι ο ΕΔΕΣ καταφερε κατά το τελος της κατοχης να παρει στο πλευρο του καποιους ενοπλους Τουρκοτσαμηδες από το χωριο Κοντρα και να πολεμησουν πλεον με τον ΕΔΕΣ ενατιον των αποχωρουντων Γερμανικων στρατευματων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. παμε στο καινουριο παραμυθι της νεας ταξης πραγματων...την '''''αλβανικη'''' φουστανελα.....φουστανελα δεν φορουν οι γκεκηδες αλβανοι που κατοικουν την κεντρικη και βορεια αλβανια αλλα και το κοσσοβο [ αλβανοι της πρωην γιουγκοσλαβιας] , το τετοβο[ αλβανοι των σκοπιων] και το μαυροβουνιο[ αλβαβοι της ποτγκοριστας] ..και αυτοι αποτελουν τα δυο τριτα του συνολου των αλβανων τοσο πληθησμιακα οσο και ως γεωγραφικη εξαπλωση...συνεπως η φουστανελα φοριετε μονο στη περιοχη των τοσκηδων Αλβανων που αποτελουν το ένα τριτο του συνολου των αλβανων και ως πληθυσμος και ως γεωγραφικη εξαπλωση.....αλλα ακομα και στην τοσκερια υπαρχουν πολλες περιοχες που δεν φοριετε η φουστανελα...το μεγαλυτρο μερος των πεδινων - δυτικων πριοχων [μαλακαστρα,μουζακιγε] αλλα και μεγαλο μερος της ορεινης Λιαμπουριας [στη δυτικο παλι τμημα κυριως ] δεν φοριεται τη φουστανελα...αντίθετα φορειτε στις ορεινες περιοχες της ανατολοκης-κεντρικης τοσκεριας όπως στο τομορ ,οστραβιτσα [ βουνα] στις περιοχες ανατολικα του Μπερατιου σε καποιο βαθμο και νοτιοτερα σε περιοχες που γειτνιαζουν αμεσα με τον ελληνισμο της βορειου ηπειρου όπως λιτζουρια πρεμετη και κορυτσα...επισης και οι αλβανοι τσαμηδες που κατοικούσανε εντος της ιστορικης ηπειρου [ νομος θεσπρωτιας ] φορούσανε φουστανελα..γενικοτερα φουστανελα φοραει μια καθολου μεγαλη ,μειοψηφεια του συνολου των Αλβανων [ περιπου 20-25 το πολύ τα εκατο των αλβανοφωνων ολων των δυτικων Βαλκανιων ] ...αρα δεν μπορει να χαρακτηριστεί αλβανικη ......μαλλον ειναι ενδυμα των ορεινων κυριως περιοχων του ελληνικου - ελληνιστικου [ και πιο συγκεκριμενα στεριανου-ηπειρωτικου] κοσμου και των αμεσα γειτονικων αυτου περιοχων [ νοτια-ανατολικη τοσκερια ] ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αλβανοι για τσαμηδες τα χρονια τα παλια .....τσαμ παμπες με θηκ νε μες..απλα πραγματα ... μονοι τους τα ομολογούσανε...ρατσιστες και με τους ιδιους τους τσαμηδες οι αλβανοι....αμεση καταδικη από αταρσυα και οικολόγους πρασινους [ από τα πολλα δολαρια καταπράσινοι]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το καλοκαίρι του 1943 οι γερμανικές αρχές κατοχής, αποφάσισαν να αναλάβουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να περιορίσουν την επέκταση της δράσης των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.
    Έτσι, η γερμανική μεραρχία Εντελβάις εγκαταστάθηκε στην Παραμυθιά στις αρχές Ιουλίου και το 22ο Ορεινό Σώμα υπό τον στρατηγό Λαντζ,εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα. Στις μάχες που διεξήχθησαν, κυρίως για τον έλεγχο των οδών της Ηπείρου (Αρτας-Ιωαννίνων, Ιωαννίνων-Μετσόβου, Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας), στο πλευρό των γερμανικών δυνάμεων έδρασαν και ομάδες Τσάμηδων, τους οποίους οι γερμανοί χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά εναντίον των ανταρτών. Όπως άλλωστε η διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας παρατηρεί σε έκθεσή της, «τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά των ανταρτών», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις κατά των ανταρτών οι μουσουλμάνοι αποδείχτηκαν ικανοί λόγω της γνώσης της περιοχής, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανίχνευσης. Οι Αλβανοί προσδοκούν την ένταξη της Τσαμουριάς σε μία ελεύθερη και αυτοδύναμη Αλβανία»....επισης.....Συνταγματαρχης των ΣΣ στην Ηπειρο Ζοζεφ Ρεμον ....''''στον αγωνα εναντιων των ανταρτων οι μονοι που μας υποστηριζουν είναι οι Αλβανοι ''...'' Το συνταγμα μου και οι Αλβανοι ειχαν διαρκως απωλιες κατά την διαρκεια των επιχειρησεων''''
    Από τις πρώτες ενέργειες των Γερμανών, μετά την άφιξή τους στην περιοχή, υπήρξε η προσπάθεια για μία πιο οργανωμένη συγκρότηση των ενόπλων ομάδων των Τσάμηδων που ενεργούσαν στην Ήπειρο. Όλος σχεδόν ο αλβανικός πληθυσμός από 14 ετών και πάνω, εξοπλίστηκε, σχηματίστηκαν νέα ένοπλα τμήματα που τέθηκαν υπό τις οδηγίες των Μαζάρ και Νουρί Ντίνο. Όλοι οι Αλβανοί των ομάδων αυτών φορούσαν στρατιωτικές στολές, ιταλικές ή γερμανικές, καθώς και περιβραχιόνιο με τη λέξη «Τσάμης» που τους έδινε τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα στις πόλεις και την ύπαιθρο, φέροντας οπλισμό. Οι δικαιοδοσίες της αλβανικής Τζανταρμερίας (χωροφυλακής), επεκτάθηκαν και της ανατέθηκε το καθήκον της τήρησης της τάξης, εξέλιξη που οι ίδιοι οι Τσάμηδες σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύτηκαν προκειμένου να κλείσουν λογαριασμούς του παρελθόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι δολοφονίες εναντίον των Τσάμηδων Αλβανών είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1913 από ελληνικές συμορίες που επιτίθονταν στην περιοχή –ενθαρυμένες προφανώς και από τις τότε ελληνικές αρχές. Ο Μάρκος Δεληγιαννάκης (μετά την προσάρτηση της Παραμυθιάς και της υπόλοιπης Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 23.02.1913) με τη συμμορία του συνέλλαβαν 72 πρόκριτους Τσάμηδες, τους μετέφεραν στην τοποθεσία «Λίβερη» κοντά στο Σελάνι και τους σκότωσαν. Το γεγονός – διανθισμένο φυσικά με μπόλικη ελληνική προπαγάνδα - ομολογεί ο Σταύρος Παπαμώκος στο βιβλίο του «Η Σέλλιανη χθες και σήμερα» (εκδόθηκε στην Αθήνα το 1997) στη σελίδα 160:

    «Ο οπλαρχηγός Μάρκος Δεληγιαννάκης επί κεφαλής ομάδας κρητικών μαχητών, αλλά και άλλων ενόπλων από τα γύρω χριστια-νικά χωριά, κατέβηκαν στα τουρκοχώρια της Τσιαμουριάς και συνέλαβαν 72 Τουρκαλβανούς, τους οποίους μετέφεραν δεμένους στο απόμερο και ολοσκότεινο ρέμα ‘Μπιντούρια και Κατσικιά’ της Σέλλιανης και τους εκτέλεσαν». Προσέξτε πως αποκαλεί τα αλβανικά χωριά περιφρονητικά ως «τουρκοχώρια». Παρόλο που ο Παπαμώκος κατακρίνει στο βιβλίο του για λόγους τακτικής- την πράξη του συμμορίτη Δεληγιαννάκη, ο στόχος του είναι προφανής. Εννοεί ότι ‘οι Τούρκοι ήταν κατακτητές των Ελλήνων και τους είχαν σκλάβους, ο Μάρκος Δεληγιαννάκης επιτέθηκε στα τουρκοχώρια κ.τλ.’. Δηλαδή με λίγα λόγια, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Δεληγιαννάκης είχε το δίκαιο με το μέρος του, ότι επιτέθηκε στα χωριά των κατακτητών κ.α.

    Για την πράξη αυτή του Δεληγιαννάκη έχει βγει ακόμα και δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι από τους Έλληνες, με το όνομα «Του Μάρκου Δεληγιαννάκη» όπου περιγράφεται αυτή η σφαγή στο Σελάνι (ελλ. ‘Σέλλιανη’):

    «Σαν τι κακό σας έκανα, κι μι κατηγουράτι;
    Ιγώ χουριά δεν έκαψα και σκλάβους δεν επήρα.
    Ιγώ τους πρώτους έμασα, εξήντα δυο νουμάτους
    Στη Σέλλιανη τους έσυρα, στο μνήμα του Μανώλη.
    Ξύπνα, Μανώλη ψυχογιέ, απού το μαύρου χώμα,
    να δεις αρνιά που σου ’φερα, κριάρια σουβλισμένα».

    Οι Έλληνες πρόκριτοι της Παραμυθιάς που δολοφονήθηκαν από κάποιους Τσάμηδες ήταν λοιπόν αθώα θύματα αλλά οι 72 Αλβανοί που δολοφονήθηκαν από τη συμμορία του Δεληγιαννάκη ήταν κριάρια για σούβλισμα!!!

    Στις 12/1/1942, στο κέντρο της Παραμυθιάς, ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής Ηλίας Νίκου, Διοικητής του τοπικού σταθμού, μαζί με έναν σύντροφό του, δολοφόνησε δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των Τσάμηδων στην περιοχή, τον κτηματία Τεφήκ Κεμάλ και τον γιατρό Αχμέτ Κασήμ. Οι συγκρούσεις και οι διαμάχες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είχαν αυξηθεί, ειδικά μετά την δολοφονία από τους χριστιανούς ενός επιφανούς μουσουλμάνου, του Γιασίν Σαντίκ, τον Δεκέμβριο του 1942.

    Μαρτυρίες υπάρχουν ακόμα και από Έλληνες που είχαν δει τα γεγονότα αυτά και όχι μόνο από Αλβανούς. «Τα έκτροπα σε βάρος των μουσουλμάνων συνεχίστηκαν από δημόσιους λειτουργούς και χριστιανούς κατοίκους, μόλις έφυγαν οι άντρες για εξορία. Με το πρόσχημα της δήθεν ανάκρισης…καλούσαν στα γραφεία τους όμορφες χανούμισσες και τις βίαζαν…Οι λεηλασίες σπιτιών, οι αρπαγές ζώων φανερές. Οι βιασμοί κοριτσιών και γυναικών πολλοί και επώνυμοι. Η βίαιη υποχρέωση σε έκδοση μουσουλμανίδων σε ορισμένα χωριά μεγάλη…» λέει ο Γιάννης Σάρρας (Γιάννης Σάρρας, «Ιστορικά-Λαογραφικά περιοχής Ηγουμενίτσας», σελ.631). Γράφει επίσης για την εκτέλεση των 8 μουσουλμάνων κατοίκων στη θέση Βίγλιζα στα υψώματα Λαδοχωρίου, που την επιβεβαιώνει – ως αυτόπτης μάρτυρας - ο Χρίστος Λόης, οπλίτης τότε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, και την καταγράφει στο βιβλίο του «Από τις σελίδες της μνήμης. Περιστατικά Πολέμου, 1940-1941», εκδ. Παπαδήμα, σελ.17.

    Το θέμα της γενοκτονίας των Τσάμηδων συμπεριελήφθη στην ατζέντα της τέταρτης γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Μη Αναγνωρισμένων Εθνών και Λαών (UNPO) -που εδρεύει στη Χάγη- στις 20-26 Ιανουαρίου 1995.

    Ας δούμε μερικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή τα γεγονότα από πρώτο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Εσαμπουντίν Καντίου λέει: «Μας συγκέντρωσαν όλους στο σπίτι ενός Αλβανού, του Σαλί Αβούζι. Εκεί υπήρχαν και άλλοι που είχαν έρθει στην πόλη μας από τα γύρω χωριά. Εκεί είχαν συγκεντρώσει γυναίκες και μικρά παιδιά, καθόλου άντρες. Μας είχαν εκεί για περίπου 5-6 μήνες. Σχεδόν κάθε μέρα έθαβαν και από ένα παιδί. Μας είχαν πιάσει αρρώστιες, ήμασταν σε άσχημη κατάσταση. Δεν είχαμε να φάμε. Με λίγα λόγια πέθαναν πολλά παιδιά και ηλικιωμένες γυναίκες. Υπήρχαν κάποιες γυναίκες άνω των 80 χρόνων.. οι Έλληνες τους έριχναν από τις σκάλες και πέθαιναν…».

    Η Καντριέ Οσμάνι λέει: «Σκότωσαν τον πατέρα μου, τον ξάδερφο μου, τους αδερφούς της μητέρας μου και την αδερφή της μητέρας μου που ήταν παράλυτη. Την έριξαν από τις σκάλες και μετά την πυροβόλησαν…».

    Η Καντριέ Αλίου λέει: «Μπήκαν το βράδυ οι Έλληνες στο σπίτι μας, πήραν τα 4 πρόβατα που είχαμε. Η μητέρα μου με το μωρό στην αγκαλιά της τους έλεγε: {Σας παρακαλώ, δεν έχω γάλα για τα παιδιά μου} και ένας στρατιώτης της είπε: {Έχω μόνο μία σφαίρα, δεν είμαι εδώ για να την σπαταλήσω, πήγαινε μέσα}. Άκουγα τις γειτόνισσες μου που φώναζαν και έκλαιγαν. Τις είχαν κόψει τα αυτιά, τους τραβούσαν τα σκουλαρίκια από τα αυτιά τους με τη μία και τους τα έκοβαν. Τις είχαν κόψει τα δάχτυλα για να τις πάρουν τα δαχτυλίδια.. απίστευτα πράγματα. Ξεκοίλιασαν έγκυες γυναίκες. Θυμάμαι ακόμα μία γυναίκα που είχε ένα μεγάλο τραύμα από λόγχη ανάμεσα στους ώμους της».

    Ο Ραχμί Ουζέιρι λέει: «Σκότωναν γυναίκες και παιδιά. Είχαν ξεκοιλιάσει γυναίκες και τους έπαιρναν τα έμβρυα μέσα από τις κοιλιές τους. Τους είχαν κόψει τα δάχτυλα και τους έπαιρναν ό,τι κόσμημα φορούσαν..».

    Ο Φαήκ Μπολλάτι λέει: «Το πρώτο που μας ζήτησαν ήταν για χρυσό. Ό,τι είχαμε, ό,τι είχαν η μητέρα μου και η θεία μου στον λαιμό τους και στα δάχτυλα τους τους τα άρπαξαν. Τότε είπαν στη μητέρα μου: {Θέλουμε τον γιο σου για ένα λεπτό. Θα τον πάρουμε και θα στον ξαναστείλουμε σε ένα λεπτό}. Δεν το είδα αλλά άκουσα τη μητέρα μου να κραυγάζει και να χοροπηδάει’ είχαν κόψει το κεφάλι του αδερφού μου. Ήταν μόνο 17 χρόνων…. Ένας γείτονας μας μας πήρε μετά στο σπίτι του. Το όνομα του ήταν Τσιλ Μπάρμπα. Του δώσαμε μερικά χρήματα και μας άφησε να μείνουμε στο σπίτι του. Αφού τη νύχτα μας πήρε χρυσαφικά και ό,τι μας είχε απομείνει, μας πήρε την άλλη μέρα σε μία εκκλησία. Στην εκκλησία θυμάμαι ότι τρεις φορές μας έβγαλαν έξω ώστε να μας σκοτώσουν αλλά παρενέβησαν κάποιοι Βρετανοί στρατιώτες και σωθήκαμε.. υπήρχε και μία γυναίκα. Τότε μας πήγαν για τέσσερις μήνες στην Ηγουμενίτσα, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και σε σπίτια κοντά στο λιμάνι, θυμάμαι ακόμα πως ανοιγόκλειναν τις μεγάλες σιδερένιες τους πόρτες. Άνοιγαν τις πόρτες, έπαιρναν νεαρά κορίτσια και τα βίαζαν. Κάποια επέστρεφαν πίσω, κάποια άλλα τα σκότωναν. Ακούγαμε τις κραυγές τους. Εκεί πέθανε μία από τις αδερφές μου από πείνα και έθαψαν ζωντανή μία θεία μου που τα παιδιά της ζούνε ακόμα».

    Η Ραμπιέ Σεριάνι λέει: «Σκότωσαν τον πατέρα μου. Σκότωσαν τον πεθερό της θείας μου. Τους έστειλαν στο τζαμί της Παραμυθιάς. Είπαν στη θεία μου και σε μερικές άλλες γυναίκες να καθαρίσουν το τζαμί. Όταν πήγαν στο τζαμί, ήταν γεμάτο με ακέφαλα πτώματα. Η θεία μου αναγνώρισε τον αδερφό της από τη μπλούζα που φορούσε. Ήταν ο μοναδικός της αδερφός ανάμεσα σε 5 αδερφές που είχε. Αναγνώρισε τον πεθερό της από ένα χαρακτηριστικό που είχε στις κάλτσες του… Τελικά δεν υπήρχε τίποτα να καθαρίσουν. Τις είχαν πάρει στο τζαμί μόνο για να δουν..».

    «Ήμουν ήδη παντρεμένη για δύο χρόνια όταν σκότωσαν τον εικοσι-πεντάχρονο αδερφό μου και τους δύο αδερφούς του άντρα μου’ τον Σουλεϊμάν, τον Χαμίτ και τον αδερφό μου τον Εκρέμ. Ο ένας ήταν 39 και ο άλλος ήταν 22 χρονών. Μας πήραν και τα 700 πρόβατα που είχαμε…» λέει μία άλλη ηλικιωμένη πλέον γυναίκα (δεν θυμάμαι το όνομα της).

    Η Σανιγιέ Μπολλάτι από την Παραμυθιά (Ajdonat) κάηκε ζωντανή ρίχνοντας της οινόπνευμα, αφού πρώτα της έκοψαν τους μαστούς και της έβγαλαν τα μάτια. Ο Ομέρ Μουράτι δολοφονήθηκε, έκοψαν το σώμα του σε κομμάτια και τα περιέφεραν στην Παραμυθιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στο σπίτι του Σούλο Τάρι είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από σαράντα γυναίκες. Ο Τσίλι Πόποβα απ’ το χωριό Πόποβο (Αγία Κυριακή) μαζί με μία ομάδα στρατιωτών, μπήκαν στο σπίτι και ξεκίνησαν να βιάζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια σε ένα από τα δωμάτια. Οι κραυγές των γυναικών ακούγονταν όλη τη νύχτα. Ο Σέρι Φέιζο, ο Φικρέτ Σούλο Τάρι και άλλοι, δολοφονήθηκαν.

    Ο Χιλμί Μπεκίρι από τους Φιλιάτες (Filati) χτυπήθηκε μπροστά στα μάτια της οικογένειας του και αφέθηκε στο έδαφος να σφαδάζει. Η οικογένεια του θέλοντας να τον προστατέψουν, τον μετέφεραν στο σπίτι του γιατρού Μαυρουδίου. Έμεινε εκεί για μερικές ώρες αλλά ύστερα ο γιατρός ζήτησε να τον πάρουν. Τον πήγαν στο σπίτι του Στάβρο Μουχατζίρι, και στη συνέχεια στο σπίτι του Σουάιμπ Μέτια, όπου είχαν συγκεντρωθεί και άλλες οικογένειες. Το πληροφορήθηκαν οι Έλληνες παρακρατικοί και πήγαν στο σπίτι και τον σκότωσαν, αφού πρώτα του έβγαλαν τα χρυσά του δόντια με πένσες. Ο Μάλο Μούχο, ένας ογδοντάχρονος που για τέσσερα χρόνια είχε μείνει παράλυτος, δολοφονήθηκε. Τον έσφαξαν με ένα μικρό σπαθί μπροστά στη σύζυγο του. Του άνοιξαν το κεφάλι και τα μυαλά του πετάχτηκαν πάνω στη σύζυγο του. Στη συνέχεια διέφυγαν ανενόχλητοι.

    Ο Αμπντούλ Νούρτσε απήχθη στο Τρικόρυφο (Spatar) και οδηγήθηκε στους Φιλιάτες με τα πόδια και χωρίς παπούτσια, όπου τον έσειραν στους δρόμους της πόλης, και τελικά τον σκότωσαν μπροστά στο σπίτι του Νιδ Ταφότσι. 16 μέλη της οικογένειας του Λίλε Ρουστέμι από τον Άγιο Βλάσιο/Σούβλιασι (Sullashi), κυρίως παιδιά, κατακρεουργήθηκαν χωρίς να επιζήσει κανένας. Ο Τζελάλ Μινίτι από την Παραμυθιά αποκεφαλίστηκε πάνω στο πτώμα του μουφτή Χασάν Αμπντουλλάχου.

    Ο Σαλί Μουχεντίνι, ο Αμπεντίν Μπάκος, ο Μουχάμμεντ Πρόνια και ο Μάλο Σεϊντίου βασανίστηκαν, τους έκοψαν τα δάχτυλα, τη μήτη, τη γλώσσα και τα δάχτυλα των ποδιών, και ενόσο αυτοί σφάδαζαν από τους πόνους, οι αντάρτες του Ζέρβα χόρευαν και εξυμνούσαν τον αρχηγό τους. Στο τέλος τους σκότωσαν χτυπόντας τους με μαχαίρια και κοφτερά αντικείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακολουθεί η περιγραφή του Εσρέφ Χιλμί, κατοίκου της Παραμυθιάς, ο οποίος περιέγραψε τη σφαγή που έγινε στην περιοχή:
    «Την Τρίτη, 27 Ιουνίου 1944, στις 7 το πρωί, οι Έλληνες αντάρτες (του Ζέρβα), υπό τον συνταγματάρχη Κρανιά, τους Χρήστο Σταυρόπουλο, Λευτέρη Στρουγκάρη, και Νικόλαο Τσένο, μπήκαν στην πόλη και η διαταγή δόθηκε: κανένας δεν έπρεπε να ζήσει… Το ίδιο απόγευμα, συνέλλαβαν τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, λες και ήταν κλέφτες. Το επόμενο πρωί όλοι οι άντρες δολοφονήθηκαν.

    Αφού με κράτησαν φυλακισμένο για τέσσερις ημέρες, με άφησαν να φύγω για να πάω να θάψω τους νεκρούς. Στην περιοχή ‘η εκκλησία του Άη Γιώργη’, αναγνώρισα 5 πτώματα. Οι υπόλοιποι ήταν αδύνατον να αναγνωριστούν, εξαιτίας των βασανιστηρίων που είχαν υποστεί. Τα 5 θύματα που αναγνώρισα ήταν: ο Μετ Τσέρε, ο Σαμί Ασίμι, ο Μαχμούτ Κούπι, ο Άντεμ Μπεκίρι και ο Χακί Μίλε. Δύο ημέρες αργότερα, με έστειλαν στα Βώλια, κοντά στο σπίτι του Δημήτρη Νικολάου, όπου είχαν σκοτώσει 8 ανθρώπους. Δεν μπόρεσα να τους αναγνωρίσω επειδή τους είχαν κόψει κομματάκια. Παντού τριγύρω υπήρχαν πτώματα. Μία γυναίκα με το ονοματεπόνυμο Σανιγιέ Μπολλάτι υπέσθη φοβερά βασανιστήρια και την έκαψαν ζωντανή με οινόπνευμα. Αυτή η τραγωδία έγινε την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή το πρωί μεταφέρθηκε από τη μητέρα της και δύο συγχωριανούς κατά διαταγή των παρακρατικών και αφού την κάλυψαν με μία κουβέρτα, την έκρυψαν σε μία αποθήκη ώστε να μην τη δει κανείς. Η καημένη γυναίκα πέθανε 5 ημέρες αργότερα. Το πτώμα της είχε γεμίσει σκουλήκια.

    Όλα αυτά που αναφέρω εδώ, τα έχω δει με τα μάτια μου. Στην αρχή, κρύφτηκα για 5 μέρες σε μία σοφίτα, αλλά με έπιασαν οι μοναρχο-φασίστες και με οδήγησαν μπροστά στον Κρανιά ο οποίος αφού με ρώτησε διάφορα, διέταξε να με φυλακίσουν. Στη φυλακή βρήκα άλλα 380 άτομα, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. 120 από αυτούς πέθαναν από την πείνα. Τέσσερα άτομα μαζί με ‘μένα ήμασταν στη φυλακή για 15 ημέρες, μετά απ’ τις οποίες μας μετέφεραν στην Πρέβεζα (Prevezë) και από εκεί στα Γιάννενα (Janinë), όπου μείναμε για 40 ημέρες. Εκεί μας υπέβαλαν απερίγραπτα βασανιστήρια. Απελευθερωθήκαμε ύστερα από την άφιξη στην πόλη των δυνάμεων του ΕΑΜ.»

    Ο Ντερβίς Σούλο από το χωριό Τρικόρυφο (Spatar) στην περιοχή των Φιλιατών (Filati), περιγράφει τη σφαγή στο Τρικόρυφο ως εξής:
    «Το πρωί του Σαββάτου τον Σεπτέμβριο του 1944, συγκέντρωσαν τους κατοίκους μπροστά από το τζαμί του χωριού. Οι στρατιώτες άρχισαν να βιάζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια, ακόμα και μεγάλες γυναίκες. Η Πέτσε Τσουλάνι, 50 χρόνων, βιάστηκε, της έκοψαν τα μαλλιά και τα ατιά της, και στο τέλος τη σκότωσαν στο περιβόλι της, στην περιοχή Μούτσο. Είχαν φέρει στο σπίτι μας την οικογένεια του Σάκο Μπανούσι από την Σκορπιόνα (Skropjona), που αριθμούσαν 8 γυναίκες, άντρες και παιδιά. Αφού βίασαν τις γυναίκες και τις έκοψαν τους μαστούς με μαχαίρια, τους σκότωσαν όλους….

    Στο σπίτι του Νταμίν Μουχαμέτι, δολοφονήθηκαν 5 γυναίκες και 3 παιδιά… Στο σπίτι του Φετίν Μουχαμέτι, βίασαν και βασάνισαν τη Χάνε Ισούφι και μία άλλη γυναίκα… Στο σπίτι του Ντούλε Σερίφι, έκοψαν τα κεφάλια του ογδοντάχρονου Σουλεϊμάν Διμίτσα και της συζύγου του. Στο σπίτι του Μέτο Μπράχο, 20 άτομα, άντρες, γυναίκες και παιδιά, κάηκαν ζωντανοί… Η Κίγιε Νούρτσια, 70 ετών, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου… Στο αμπέλι του Ζούλε και στον κήπο του Αμπντούλ Νούρτσε, είδα 20 σφαγμένους ανθρώπους. Στο σπίτι του Χατζή Λατίφι, βίασαν την κόρη του Χατζή Γκουλάνι, ενώ στο σπίτι του Μέιντι Μέτο βίασαν την Χάβα Αϊσια και την Νάνο Αράπι την οποία στη συνέχεια σκότωσαν».

    κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ΓΝΩΣΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ . ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ . ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ . ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΞΙΖΑΝ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ...ΜΙΑ ΒΡΩΜΕΡΗ ΦΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώστε οι δολοφονίες μωών 5 και 7 χρονών, οι βιασμοί γυναικών, το κάψιμο με πετρέλαιο και άλλα διάφορα είναι αντίποινα που καλώς έγιναν; Αλήτη... 1900 περίπου Τσάμηδες καταδικάστηκαν από τα δοσιλογικά δικαστήρια ως εγκληματίες. Οι υπόλοιποι 18-19.000 που εκδιώχτηκαν σε τί έφταιγαν; Οι 2.700 που δολοφονήθηκαν - άδικα οι περισσότεροι - τί έφταιγαν; Οι Τσάμηδες που στάλθηκαν εξωρία πριν το 1940 (ειπες κάτι;) και αφέθηκαν να λιμοκτονήσουν, τί έφταιγαν; Αισχρό πλάσμα....

      Διαγραφή
    2. Την ίδια ώρα οι Αλβανία δεν έδιωξε σε αντίποινα την ελληνική μειονότητα. Ασφαλώς είχαν προβλήματα οι Έλληνες στην Αλβανία, τα ίδια προβλήματα που είχαν όμως ΟΛΟΙ οι Αλβανοί επί του καθεστώτος Χότζα. Ωστόσο δεν έγινε ΟΥΤΕ μαζική εκδίωξη των Ελλήνων από την Αλβανία, ΟΥΤΕ μαζικές δολοφονίες κ.α. Απλώς η Ελλάδα βρήκε αφορμή τη δράση ενός μέρους μόνο των Τσάμηδων (το 10-15% περίπου) και έκανε εθνοκάθαρση στην περιοχή. Και από αυτό το 15% όμως ένα μέρος τους ήταν άνθρωποι που τους είχαν κατασχέσει την περιουσία τους, τους είχαν σκοτώσει τους συγγενείς τους, τους είχαν βιάσει την κόρη η τη γυναίκα κ.α. Και αυτά ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

      Διαγραφή
    3. ΑΛΗΤΗΣ ΕΙΣΑΙ...ΑΚΟΜΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ. ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΚΟΥΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕΣ ΜΠΑΓΛΑΜΑ? ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ? ΟΡΘΩΣ ΕΠΡΑΞΕ Ο ΖΕΡΒΑΣ ΕΑΝ ΕΣΦΑΞΕ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ...ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΣ ΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΣΦΑΖΕ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΣΦΑΖΑΝ ΑΥΤΟΙ

      Διαγραφή
  19. «Σουλιότες, η πιο αξιοσημείωτη φυλή Αλβανών Ορθοδόξων» είχε πει ο George Finlay το 1861 (George Finlay, A History of Greece, vol. 6, Cambridge University Press, 2014)

    Η Μιράντα Βίκερς γράφει: «Οι Σουλιώτες, που τότε αριθμούσαν 12.000 άτομα, ήταν Αλβανοί χριστιανοί.» (Miranda Vickers, ‘Albania: a Modern History’, London 1994)

    Το επίθετο «Suljoti» (Σουλιότι) είναι αρκετά διαδεδομένο στην Αλβανία. Οι Σουλιότες ήταν χριστιανοί Αλβανοί Τσάμηδες, που προέρχονταν - σύμφωνα με ορισμένους - από το γειτονικό Γαρδίκι και που για να αποφύγουν τις καταπιέσεις των εξισλαμισμένων Τσάμηδων κατέφυγαν στο ορεινό Σούλι. Ο Edmund Spencer αν και θεωρεί τους Αλβανούς ως προερχόμενους από τον Καύκασο και όχι ως απογόνους των Ιλλυριών, γράφει: «Έχουμε δει τους Τσάμηδες, τους δυστυχισμένους Χριστιανούς του Σουλίου και της Πάργας - μια χούφτα ανθρώπων - να υπερασπίζονται επιτυχώς για χρόνια την ελευθερία τους και τους ορινούς τόπους τους ενάντια στις πολυπληθέστερες δυνάμεις των μουσουλμάνων Αλβανών υπό του Αλή πασά των Ιωαννίνων…» (Edmund Spencer, A journey from Ohrid to Janina, 1850)

    «Οι εντυπώσεις του Finlay από τα τέλη του 19ου αιώνα μας δίνουν κάποιες εικόνες της κοινωνικής διαστρωμάτωσης σε αυτή την περιοχή. Όσο για τους Σουλιώτες (δοξάστηκαν από τον Byron και στην ελληνική εθνική ιστορία για τον ρόλο τους στην απελευθέρωση της Ελλάδας) ήταν {κλάδος των Τσάμηδων, μία από τις τρεις μεγάλες υποδιαιρέσεις των Τόσκηδων} (Finlay 1939:42), με άλλες λέξεις κυρίως μιλούσαν αλβανικά… ερώτηση εδώ περί της εθνικής (τους) ταυτότητας, δύσκολα θα μπορούσε να τεθεί.» (Laurie Kain Hart, “Culture, Civilization, and Demarcation at the Northwest Borders of Greece”, American Ethnologist, Vol. 26, No. 1 (Feb., 1999), pp. 196-220. Blackwell Publishing on behalf of the American Anthropological Association)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. «Οι Σουλιώτες ήταν ένα σύνολο χριστιανών Αλβανών, οι οποίοι ανέπτυσαν περίπου 1500 πολεμηστές στην καλύτερη των περιστάσεων και ήταν ανεξάρτητοι από την Πύλη [την Οθωμανική Αυτοκρατορία], όπως είναι οι Μιρδίτες σήμερα. Ανήκαν στη φυλή των Τσάμηδων και σε αναλογία με τη δύναμη τους και το ιδιαίτερο φυλετικό αίσθημα του ανήκειν, υπαρκτό στους Αλβανους, είχαν τους σκληρότερους αντιπάλους τους σε μία άλλη τοσκική φυλή, τους Λιάπηδες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τους με τον Αλή [τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων]. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής κυριαρχίας είχαν υποταχτεί, όπως και οι άλλες φυλές γύρω τους και για πολλούς αιώνες συνέχιζαν να πληρώνουν το χαράτσι [φόρο υποτέλειας]. Δεν ήταν παρά τον 18ο αιώνα που βρήκαν τους εαυτούς τους σε θέση να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους και το δικαίωμα τους να φέρουν όπλα…» (“Researches in the highlands of Turkey: Visits to mount Ida, Athos, Olympus and Pelion, to the Mirdite Albanians and other remote tribes”, by the Henry Fanshawe Tozer. Vol. 2, p. 210, London 1869)

    «Το γένος των Αλβανών ή Αρβανιτών, Αρναούτων και όπως λέγονται στη γλώσσα τους Σκιπετάρων, όσοι κατοικούν ιδιαίτερα στην επαρχία της Αλβανίας, στην πρώην μακεδονική Ιλλυρία και στην Ήπειρο και διασκορπισμένοι σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές επαρχίες του Οθωμανικού βασίλειου. Έχουν αρχαία ιλλυρική καταγωγή, είναι πολύ ρωμαλέοι, μάχιμοι, τραχείς στα ήθη και λιτότατοι κατά τη διατροφή. Εύθυμοι και εραστές του χορού και της μουσικής, διάγουν βίο κυρίως ένοπλο και αθλητικό…το μεγαλύτερο μέρος τους πρεσβεύει το Κορανικό δόγμα. Διαχωρίζονται μεταξύ τους σε φυλές με επικρατέστερους τους Γέγες ή Γκέγκιδες και τους Μιρδίτες, που κατοικούν μεταξύ των συνόρων της Σερβίας και του Δρίνου ποταμού, τους Τόσκηδες (ή Τόσκους ή Τόξιδες) που ζουν πιο νότια από τους προηγούμενους, έχοντας ως κέντρο τους το Μπεράτι, σλαβικής καταγωγής σύμφωνα με ορισμένους [θεωρείται ότι η ονομασία Μπεράτι προέρχεται από το σλαβικό Βέλεγκραντ], τους Ιάπυγες ή Λιάπηδες ή Λάπηδες που κατικούς στην κάτω Αλβανία και στα Κεραύνια όρη, που διασώζουν τον αρχαίο σκληρό τους χαρακτήρα και τη ληστρική ζωή, και πρεσβεύουν οι περισσότεροι το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τους Τσάμηδες ή Τσιάμηδες που κατοικούς γύρω από τον ποταμό Αχέροντα και από τους οποίους προέρχονται οι Σουλιώτες και οι Παργηνοί, ευφυέστεροι και ημερότεροι των άλλων.» («Νεώτατη Διδακτική Γεωγραφία, προς εύχερη γνώσιν όλων των μερών και κατοίκων της γης» -συγκεντρώνει στοιχεία από τις νεώτερες γεωγραφίες και στατιστικά συγγράματα των Σομμέρ, Α.Βάλβη, Ρεττέρου, Κανναβίχου, Φρ.Σχιουβέρτου και άλλων- του Νικόλαο Λωρέντη, Β τόμος, σελ. 373-374, εκδ. Γκαρπολά και Ρεφερενδάρη, Βιέννη 1838)

    Κατά τον Παπαρρηγόπουλο «…οι Σουλιότες ήσαν κράμα Ελλήνων και εξελληνισθέντων Αλβανών και εις των επιφανέστερων γόνων του συνοικεσίου των δύο φυλών… Η αλβανική εκράτυνε το μάχιμον της ελληνικής πνεύμα, η δε ελληνική ενεφύσησεν εις την αλβανική τα ευγενέστατα ασισθήματα της φιλοπατρίας, της φιλομαθείας και της ευνομίας. Τα δύο κάλλιστα προϊόντα του συνδυασμού τούτου υπήρξαν οι Σουλιώται επί της Στερεάς, οι Υδραίοι και οι Σπετσιώται κατά θάλασσαν…».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο Μ. Μπενέκος στο Βιβλίο του «Οι αληθινοί Σουλιώτες» (σελ. 2-4) αναφέρει ότι οι Σουλιότες ήταν καθαροί Αρβανίτες, οι οποίοι ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι. Ο Πέτρος Φουρίκης γράφει επίσης ότι «…ακολουθούντες την γραπτήν παράδοσιν και μαρτυρίας ξένων τινών περιηγητών, πιστεύουμε ότι οι πρώτοι καταφυγόντες εις τας κορυφάς των βουνων του Σουλίου ησαν Αλβανοί, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, κατά πάσαν πιθανότητα Τσάμηδες. Εις την αντίληψιν ταύτην συνεπικουρεί και το γεγονός ότι όλα συλλήβδην τα παλαιά τοπονύμια της περιοχής, μηδ’ αυτού του Σουλίου εξαιρουμένου είναι αλβανικά. Συντρέχει επίσης εις την άποψιν ταύτην και το γεγονός ότι οι Σουλιώται εγνώριζον και μεταχειρίζοντο την αλβανικήν γλώσσαν.»

    Τέλος ο Ι. Λαμπρίδης θεωρεί τον σουλιώτικο πληθυσμό κράμα μιας αρχικής ποιμενικής αλβανικής πατριάς, ήδη εγκατεστημένης στην περιοχή, στην οποία είχε δώσει και το όνομά της, και περιοίκων, αλβανοφώνων και ελληνοφώνων χριστιανών, που κατέφυγαν στο Σούλι στις αρχές του 17ου αιώνα προκειμένου να αποφύγουν οθωμανικές αυθαιρεσίες και συγγενικές αντεκδικήσεις. (Ιωάννης Λαμπρίδης, 1971, τ.10, σελ.20)

    Θα ξέραμε πιο πολλά για το Σούλι αλλά παρακρατικοί με τον Μαμούρη και τον Παπακώστα έκαψαν το αρχείο της Σουλιότικης φάρας των Μποτσάρι, που μέχρι το 1932 διατηρούσε ο Νώτης Μπότσαρης στην Άμφισσα (Λεόντιος Λεοντίου, Το Αλβανικόν Ζήτημα, σελ. 135, 1897)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ας αναφέρουμε τέλος κάποιες αλήθειες και γιατί δεν έχει δίκειο ο Παπαρηγόπουλος όταν αναφέρεται σε ευνομία, φιλοπατρία κ.τλ. Τί ήταν οι Σουλιότες πριν δοξαστούν για την 'αντίσταση' τους; Κλέφτες που ρήμαζαν και λεηλατούσαν τα γύρω χωριά και ζούσαν από τα χρήματα που εισέπραταν από τους εκβιασμούς και τις λεηλασίες.

    «Γιατί όμως τον κακολογούνε (τον Αλή) οι Έλληνες ιστορικοί; Τον κακολογούν γιατί από το 1821 και ύστερα οι πιο πολλοί Ηπειρώτες και κυρίως οι Σουλιώτες, όπως είπαμε, του έψαλαν όσα σέρνει η σκούπα. Θα ρωτήσει όμως κανείς: δεν είναι σωστό ότι ο Αλής χτύπησε τους Σουλιώτες με τον πιο σκληρό τρόπο; Σωστό είναι, αλλά τί ήταν οι Σουλιώτες; Η απάντηση είναι ότι ήταν κλέφτες που ρήμαζαν τα γύρω χωριά...Οι Σουλιώτες ήταν χριστιανοί Αρβανίτες από τη φυλή των Τσάμηδων. Κατά τον 17ο αιώνα πήγαν και εγκαταστάθηκαν στο Σούλι (το Σούλι είναι λέξη αρβανίτικη και σημαίνει δοκός και στύλος). Στην αρχή ήταν κτηνοτρόφοι. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι δεν είχαν ακόμα ξεπεράσει την αρχέγονη "οργάνωση του γένους". Όπως και οι Μανιάτες ήταν χωρισμένοι σε φάρες (πατριές) και όλες οι πατριές αποτελούσαν μία ομοσπονδία…Η γύρω στο Σούλι περιοχή ήταν φτωχότοπος, γι' αυτό οι Σουλιώτες όταν με τον καιρό πλήθαιναν - έφτασαν τις 10 ή 12 χιλιάδες ψυχές - άρχισαν τις αρπαγές και τις ληστείες. Ήταν οπλισμένοι και κατέβαιναν στις γύρω περιοχές και τις ρήμαζαν…Οι Σουλιώτες λοιπόν τους πολέμους τους με τον Αλή δεν τους έκαναν ‘εμπνευσμένοι από τον πόθο της ελευθερίας’…» (Γιάννης Κορδάτος, "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους";)

    Όπως έχει πει ο Τρύφωνας Ευαγγελίδης «Κατά το έαρ του 1871 οι Σουλιώτες εξήλθον των ορεινών αυτών άντρων και άρχισαν τις εργασίες τους λεηλατούντας και ερημώνοντας τα χωριά Μαργαρίτι και Παραμυθιά. Οι επιδρομές τους τόσο πολύ εξαπλώθηκαν, ώστε διακόπηκε εντελώς το εμπόριο με την κάτω Αλβανία και ήταν αδύνατον να περάσει κανείς τις διόδους τις προς τα δυτικά της κοιλάδας των Ιωαννίνων, χωρίς πολυάριθμη συνοδεία την οποία εκείνοι (οι Σουλιώτες) πολλές φορές κατέστρεφαν. Είχαν μάλιστα και ικανή τόλμη να εκτείνουν τις διαρπαγές τους μέχρι των στενών της Πίνδου και δεν επέστρεφαν στην ίδια τους την περιοχή, παρά μόνο όταν εξαναγκάζονταν από τον χειμώνα. Κατά τις επιδρομές αυτές γίνονταν ένοχοι βάναυσων καταχρήσεων, λεηλατούσαν και φίλους και εχθρούς και περιπλέχθηκαν σε έριδες με τους οπλαρχηγούς των αρματολών των Τζουμέρκων και του Βάλτου.» (‘Ιστορία του Αλή Πασά’, Αθήναι 1896, σελ. 182-183;)

    Όπως είπε και ο Περραιβός, οι Σουλιώτες δεν μεταχειρίζονταν καμία τέχνη, μάθαιναν να χρησιμοποιούν μόνο τα όπλα και ζούσαν αρπάζοντας χήματα και φόρους από τα γύρω χωριά. («Ιστορία Σουλίου», εκδ. 1956, σ. 60).

    κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Την σφαγή της Παραμυθίας να μην ξεχνάτε Τσάμηδες...58 ΄Ελληνες δολοφονήθηκαν. Μη ο Ζέρβας θα είχανε ξεκάνει όλο το Χωρίο οι Τσάμηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ Η ΑΛΒΑΝΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ''''2000 κταδικάστηκανε απο τα δικαστήρια ως εγκληματίες. Οι υπόλοιποι 18-19.000 που εκδιώχτηκαν σε τί έφταιγαν...ΛΑΘΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ...ΣΩΣΤΑ ΕΓΡΑΨΕΣ 19000 ΤΣΑΜΗΔΕΣ...ΒΓΑΛΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ [ Ο ΜΙΣΟΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ ] ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΣ ΜΑ ΣΜΕΝΟΥΝ 5500 ΜΕ 7000 ΤΟ ΠΟΛΥ ΑΝΔΡΕΣ ΑΠΟ 18 ΩΣ 55 ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ [ ΚΑΙ ΑΡΑ ΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ] ....ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΕΙΠΕΣ 2000 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ...ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ...ΕΓΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ [ ΑΟΠΛΟΙ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ] ....ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΛΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΙΣΟΡΟΠΙΕΣ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΟΣΟ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ...ΟΣΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ...ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΙΣΧΗ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 1941-44 ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ .. 800 ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ... Η ΜΕΓΦΑΛΗ ΠΛΕΙOΨΗΦΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΘΩΟΙ...ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ Η ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ... ΤΟ 90 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΑΘΩΟΙ KAI ΦΤΩΧΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Η ΦΥΛΟΥ...ΑΣΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΤΟ 1943...ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΞΗΓΟΥΝΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΑΙΣΧΗ ] ΤΟ 1941-44 ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΘΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ [ ΑΙΣΧΗ ] ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΤΟΥ 1944...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΩΝ....'''' Λιάπηδες ή Λάπηδες που κατικούν στην κάτω Αλβανία και στα Κεραύνια όρη, που διασώζουν τον αρχαίο σκληρό τους χαρακτήρα και τη ληστρική ζωή, και πρεσβεύουν οι περισσότεροι το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τους Τσάμηδες ή Τσιάμηδες που κατοικούς γύρω από τον ποταμό Αχέροντα και από τους οποίους προέρχονται οι Σουλιώτες και οι Παργηνοί, ευφυέστεροι και ημερότεροι των άλλων'''..καταρχη οι Λιαπηδες τοτε που γραφτηκε το κειμενο ηταν σχεδον ολου μουσουλμανοι....δευτερο λαθος...οι τσαμηδες δεν κατοικουσανε γυρωαπο τον αχεροντα...γυρω απο τον καλαμα η Θυαμι ποταμο κατοικουσανε...το μονο σωστο που λεει αυτη η πηγη ειναι οτι η Λιαμπουρια ονομαζετε κατω αλβανια...παλοι καλα....γιατι το νεοπαραμυθακι ειναι οτι ηπειρος= κατω αλβανια....απο τις πηγες που μας παραθετουν τα ιδια τα εθνικια αυτοαναιρουντε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΕΚΤΩΝ ΕΣΩ Ο ΑΛΒΑΝΙΣΜΟΣ....σε δηλώσεις του από τους Αγίους Σαράντα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
    «Πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα γης έχουν υφαρπάξει άτομα που προέκυψαν αίφνης ως ιδιοκτήτες, αλλά αντίκρισαν για πρώτη φορά το Ιόνιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της φυλής τους, όταν ήρθε στην εξουσία ο Σαλί Μπερίσα».AYTA TO 2015 .... ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΩΣ ΑΛΛΗ ΦΥΛΗ...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ..ΔΕΙΤΕ ΡΕ ΕΘΝΙΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΚΕΚΑ ΜΠΕΡΙΣΑ....Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσα. Σε ανάρτησή του, την ίδια μέρα, στο facebook κατηγόρησε τον Αλβανό πρωθυπουργό για «εθνική διάσπαση» και ότι «ξέσπασε σε πρωτάκουστο αντεθνικό ρατσισμό κατά των πολιτών βόρειας καταγωγής, από την εποχή του κακόφημου Ζωγράφου, οι φάλαγγες ανταρτών του οποίου πολεμούσαν κατά των βορείων καθοδηγούμενων από τους Ισά Μπουλετίνι
    Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ...ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΦΤΑΣΕΙ ΩΣ ΤΑ ΠΑΡΙΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΑΤΙΟΥ....ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ '''ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΕΣ'''..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΕΙ ''ΚΑΚΟΦΗΜΟ''...ΕΠΙΣΗΣ Ο ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΣ ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΛΟΓΩ ΓΙΑ '''ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ'''....ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΕΘΝΙΚΙΣΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΥΣΤΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΜΕΤΗΣ ΤΗΣ ΖΑΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΤΖΟΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΡΙΑΣ ΜΟΙΑΖΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ [ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ] ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ [ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ].... ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ [ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ] ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩΝ [ ΠΕΡΙ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΥΤΟ ΙΛΛΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗ ΓΚΕΚΑΡΙΑ ] .... ΙΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ-ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ-ΤΟΣΚΗΔΕΣ ........ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ...ΟΙ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΣΚΗΔΕΣ..
    ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ....ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΑΝΩ ΟΙ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟΚΟΣΣΟΒΟ [ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ].....
    ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΣ.......ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙ ΤΟΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΜΠΕΚΤΑΣΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΗΙΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΝΩ ΟΙ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΟΥΝΙΤΕΣ[ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ] ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΒΟΡΕΙΑΠΡΟΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ....ΚΑΙ ΕΠΙ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΝΟΤΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΝΩ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ........ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΣ ΑΦΟΥ ΗΡΘΑΝΕ ΣΕ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΠΡΟΣΜΙΞΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ....
    ....ΟΙ ΝΟΤΙΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΟΝΤΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΙ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ [ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΡΕΜΕΤΗ ΚΟΡΥΤΣΑ ΛΕΣΚΟΒΙΚΙ] .....ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗ ΓΚΕΚΑΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ Η ΕΛΛΗΕΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ''ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥΣ'' ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ '''''ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ''''ΣΛΑΒΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΦΥΛΕΣ ΓΟΤΘΩΝ ΑΒΑΡΩΝ ΚΛΠ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ.....ΑΚΟΜΑ Ο ΝΟΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΛΑΒΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΛΑΒΩΝ ΠΑΡΟΔΙΚΗ Η ΜΟΝΙΜΗ[ ΑΛΛΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙΣΤΗΝ ΣΕΡΒΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ] ...ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΣΛΑΒΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ .....
    ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ....ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΣΚΕΡΙΑΣ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΗ] ΦΟΡΙΕΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ...ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗ ΓΚΕΚΑΡΙΑ[ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ] ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΟΙ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΦΟΡΑΝΕ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΑΡΑΒΙΚΗ....ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΥΣ.......ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΣΚΕΡΙΑΣ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ [ ΣΕ ΚΟΡΥΤΣΑ ΠΡΕΜΕΤΗ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΣΕΜΕΓΑΛΟΒΑΘΜΟ ] ...ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗ ΓΚΕΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΟΥΣ ΠΟΙΟ ΒΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο '''ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΠΑΘΙΩΝ''''.....
    .ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚ [ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ]
    ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ.......ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ...ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΟΙ ΠΙΟ ΣΩΜΑΤΩΔΗΣ ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΣΑΝ ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ....ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ.....ΤΟ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ..
    ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ..... ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΟΡΕΙΩΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΔΥΡΑΧΙΟ ΤΙΡΑΝΑ ΑΧΡΙΔΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΝΟΤΙΩΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΑ ΟΡΗ[ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΡΙΑΣ] ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ......
    ΑΠΠΟΛΩΝΙΑ ΕΠΙΔΑΜΝΟ ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΤΡΕΙΑ ΒΥΛΛΙΣ ΑΜΑΝΤΕΙΑ ΑΥΛΩΝΑ ΚΛΠ
    ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΤΙΟΙ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΙΛΛΥΡΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΒΑΒΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ..... ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΝ...ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗ ΒΡΗΚΑΝΕΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ........
    ΟΝΟΜΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΑ ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΑ ΟΡΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΩΣ''''ΠΑΛΑΙA ΗΠΕΙΡΟΣ''' ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΙΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ.......
    ΒΟΡΕΙΩΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΩΝ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΡΗΤΣΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΟΝΟΜΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ''''ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ'''...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΔΥΟ ΦΥΛΕΣ ..... ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥΠΛΥΘΗ ΙΛΥΡΙΚΑ ΦΥΛΑ [ΤΑΥΛΑΝΤΙΟΙ ΠΑΡΘΙΝΟΙ ΕΓΧΕΛΕΙΣ ] ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΑ [ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ '''ΠΑΛΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ'''] [ΠΑΡΑΥΟΙ ΑΝΤΙΤΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΠΟΛΗΣ]........ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΡΑΧΙΟΥ ΕΙΧΝΕ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ '''ΙΛΛΥΡΙΚΟ''' ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΑΜΙΓΩΣ ΙΛΛΥΡΙΟΙ [ ΕΩΣ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΟΑΤΙΑ ] ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΗΠΕΙΡΟ [ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΒΛΟΡΑ-ΑΥΛΩΝΑ] ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.......ΝΑ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ.....ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΑΛΕΞΕΝΔΡΙΝΑ ΧΡΟΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝΕ ΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΙ ΡΑΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ...ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1944 ΤΟ 70 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΙΧΕ ΟΜΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ''ΤΟΥΤΑΧΙΡΙ ΜΕΤΟ'' ΤΖΕΛΛΙΛΙ ΤΑΡΕ'' ''ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΤΕΠΕΛΕΝΛΗ'' ''ΟΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗ''ΜΟΥΣΤΑΗ ΠΑΣΑ ΤΗΣ ΣΚΟΝΤΡΑ''' ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ '''ΒΟΗΘΗΣΑΝΕ'''' ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ 1821....ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΑΠΙ ΧΟΤΖΑ ΑΦΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΥΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ [ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤ ΑΥΤΟΝ] ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ....ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ [ ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΒΑΝΟ ΠΑΛΙΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ]....ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ '''ΑΛΒΑΝΟ-ΙΛΛΥΡΙΟ'' ΠΥΡΡΟ [ ΠΑΡΟΤΙ ΩΣ ΟΝΟΜΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΛΗΚΟ ΠΥΡΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕ ΣΤΟΝ ΙΛΛΥΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΝΕΟΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ '''ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ=ΚΡΥΦΟΙΛΛΥΡΙΟΙ''''] , ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΟΥΛΑΝ [ ΕΚ ΤΩΝ ΤΑΥΛΑΝΤΙΩΝ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ] ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΙΛΛΙΡ [ΕΚ ΤΟΥ ΙΛΛΥΡΙΟς ] ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ '''ΟΝΟΜΑ''' ΑΡΜΠΕΝ [ ΠΡΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ]...ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΥ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ [ ΑΦΕΡΝΤΙΤΑ ] [ ΩΣ ΑΡΧΑΙΟ ΙΛΛΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ] ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ...ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΟΤΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΙ...ΑΛΒΑΝΟΙΚΑΙ ΟΧΙΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ....ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΙΚΙΟΠΟΙΟΥΝΤΕ [ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΩΣ ΙΛΛΥΡΙΚΑ-ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ]...ΑΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ....ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝΤΙΜΑΝΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΠΟΙΟΙ ΚΑΚΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΥΦΑΡΠΑΖΟΥΝ [ ΒΛΕΠΕ ΣΚΟΠΙΑ] ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ....ΒΛΕΠΕ ΟΜΗΡΟΣ=ΟΜΕΡ ΑΡΧΑΙΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ..ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙ ΛΕΞΗ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΕΡΙ ΙΛΛΥΡΙΩΝ-ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΑΙΜΑ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΥΡΡΟ...ΑΡΑ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. πειτε στον αλβανο εθνικιστη που γραφει ....'''Η Μιράντα Βίκερς γράφει: «Οι Σουλιώτες, που τότε αριθμούσαν 12.000 άτομα, ήταν Αλβανοί χριστιανοί.» ...οτι αυτη οχι ρε εθνολογια ...ουτε γεωγραφια ηξερε....αφου εβλεπε παντου σκιπεταρους...πχ ονομαζε ΟΛΗ την Ηπειρο ωσ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ενω ως γνωστον ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ηταν τα δυο τριτα του σημερινου νομου θεσπρωτιας οπου κατοικουσανε οι τουρκοτσαμηδες...δηλαδ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ενα μικρο κομματι της ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.....και μαλιστα κατοικουσανε στα πιο εφορα μερη...πεδινα και ημιορεινα....οι ελληνες ειχανε παρει τα βουνα [ σουλι - τετραχωρι-εφταχωρι και βορειοτερα χωρια της μουργκανας στα συνορα με την Σκιπερια] και ελαχιστοι κατοικουσανε στα πεδινα ως ειλωτες των τουρκοτσαμηδων [ βλεπε πεδιαδαστο Φαναρι , μαυρουδι ,παργα ,σαγιαδα σεβαστο , χωρια γιρομεριου κλπ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ....ΣΥΝΕΧΕΙΑ....
    '''' Ο Hobsbawm, θεωρεί και αυτός τους Σουλιότες αλβανικής καταγωγής '''...ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ... ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ .....'' Και σε αυτό μπορούμε ίσως να προσθέσουμε ότι έχει χρησιμεύσει ως πρότυπο σε πολλούς από τους πρώην υποτελής του Σουλτάνου, ιδιαίτερα στους Έλληνες του Μωριά και της Μάνης...ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ [ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ] ΦΟΡΙΕΤΕ ΣΤΗ ΜΑΝΗ...ΑΡΑ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΜΑΝΗ [ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΡΟΥΜΕΛΗ ΜΕ ΜΑΝΗ ....ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ....] .. ΕΙΤΕ ΑΠΛΩΣ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ...ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΜΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ...ΑΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ.....ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ [ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ...ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ] ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ...ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ..... ΚΑΨΟΜΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΤΟΥΣΗΣ....ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΣΚΙΠΕΡΙΑ Ε ΜΑΔΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Οι Σουλιότες ξύριζαν τους κροτάφους τους, που είναι συνήθεια γκέγκικη και φορούσαν τη γνωστή μας φουστανέλλα που είναι το συνηθισμένο φόρεμα στην κεντρική Αλβανία
    ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ...ΠΡΩΤΟΝ Η ΝΤΙΜΠΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΒΟΡΕΙΑ [ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ] ...ΚΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΑΥΤΗΣ ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ ΚΑΝ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ...ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΚΕΚΑΣΔΕΝ ΦΟΡΑ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ [ΑΡΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΔΕΝ ΤΗ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ] ....ΚΑΙ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ...ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ..ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ...Η ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ Η ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ....ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ...ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....«Σουλιότες, η πιο αξιοσημείωτη φυλή Αλβανών Ορθοδόξων» είχε πει ο George Finlay το 1861 (George Finlay,...ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΛΑΓΝΟΥ ΦΙΝΛΕΥ....ΠΡΩΤΟΝ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ...ΑΛΛΟΟ ΣΚΙΠ ΑΛΛΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ''''ΑΛΒΑΝΟΥΣ''' ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ[ ΒΟΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΥΣ '''ΕΞΑΠΛΩΣΕΙ'' ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ] ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΚΑΙ ''ΤΑΣ ΚΛΙΤΥΣ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ [ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΚΥΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΚΕΙ ΟΥΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΦΙΝΛΕΥ] ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ [ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ] ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΝΝΟΕΙ;;;....ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ...ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΟΟΛΗ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ''''ΑΛΒΑΝΙΚΗ''''' ΑΡΚΑΔΙΑ..Η ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ..] ''''ΚΑΤΕΧΟΥΣΙΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ [ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΧΟΥΣΙ ΟΠΩΣ ΠΟΝΗΡΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ] ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΟΠΩΣ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΓΡΑΦΕΙ]
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΤΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ '''ΑΛΒΑΝΟ'' ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΟΥΡΑ...ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝΕ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ[ ΓΚΟΥΡΙΤΣΑ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ] ΜΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙ....
    ΜΕΤΑ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΤΟΙΚΗΤΑΙ ΝΥΝ ΥΠΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ... ΓΙΑ ΔΕ ΜΑΣ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΧΩΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ...ΕΣΤΩ ΕΝΑ .. Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ;;...ΟΧΙ ΑΠΛΑ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ '''ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΕΙ'' ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ...ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ... ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΦΑΛΜΕΡΑΥΕΡ ΗΤΑΝ....Η ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ....ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.....
    ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ.....ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΩΝ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ-ΤΗΝ ΑΠΕΦΕΥΓΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ] ΣΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ [ ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΠΑΛΙ ]
    ΑΜ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΙΕΣ [ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΣΤΟ YOUTUBE]
    OTI KAI O ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ
    ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΒΓΑΖΑΝΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΚΙΠΕΤΑΡΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ......ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΩ ΝΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ....Ο Pouqueville αποκαλεί τους Σουλιότες ως Έλληνες, επειδή ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το καταλαβαίνουμε αυτό επειδή τους μουσουλμάνους του Αλή Πασά που επιτέθηκαν στους Σουλιότες, τους αποκαλεί Αλβανούς
    ΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ...ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ...ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΙΑΠΗΔΕΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΩΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ [ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ.... ΑΚΥΡΟ ΛΟΙΠΟΝ....ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ...ΤΕΛΟΣ...ΜΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙΣ ΟΠΩΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ...
    ΑΡΑ ΕΝΑΣ ΕΚΟΜΗ ''''ΦΡΑΓΚΟΣ'' ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΖΗΣΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΕΑΝΑΦΕΡΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΑΛΛΑ ΑΚΥΡΩΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ...
    ΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΑ ΣΟΥΛΙΩΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΧΑΙΔΩ ΜΟΣΧΟ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΡΕ ΑΛΗ ''''ΣΟΥΛΙΩΤΙ''' ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΜΙΑ ΑΛΒΑΝΙΔΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ...ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΑΛΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ..ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ....
    και ο Άγγλος συνταγματάρχης Leake. Ο τελευταίος στο έργο του «Researches in Greece», (London, 1814, vol. B΄, p. 226-227), σαφώς διαχωρίζει τους Σουλιότες από τους Έλληνες γράφοντας, πως «στην ακμή τους οι Σουλιότες είχαν στην κατοχή τους ολόκληρο τον κάμπο του Γλυκύ, με ριζότοπους και αραποσιτοχώραφα. Για την καλλιέργεια των κτημάτων χρησιμοποιούσαν τους Έλληνες της περιοχής».
    ΠΡΩΤΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ..ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΛΕΣ.... ΑΠΛΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ...ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ '''ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ'''..ΔΕΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙΤΙΠΟΤΑ...ΑΠΛΑ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ..ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ [ ΤΟΥ ΓΛΥΚΗ ] ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ '''ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ'''...ΑΚΥΡΟ ...Η ΙΔΙΑ Η ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΤΕ ΣΑΣ ΑΝΑΙΡΕΣΕ....
    ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο LEAKE ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ''ΤΑΣΕΙΣ'' ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΜΟΥ .....ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ , ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ, ΕΛΕΓΕ ΠΑΠΑΤΖΕΣ..ΝΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ... ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ [ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΤ ΑΥΤΟΝ]ΥΔΡΑΙΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑΝΕ..ΚΟΙΤΑ ΠΟΣΑ ΛΑΘΗ ΕΚΑΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ...ΠΡΩΤΟΝ ΟΙ ΥΔΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ .....ΗΤΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ...ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΙ ΥΔΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ...ΦΟΡΟΥΣΑΝΕ ΒΡΑΚΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ...ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΕΙ ΤΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΤΗΤΕΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ Η ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ...ΤΡΙΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝΕ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ... ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΙ..ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ [ ΗΠΕΙΡΟΣ] ] ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ..ΑΦΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΠΕΜΠΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΝΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΠΟΛΛΩΝ .....
    Ο POYKEVILLE ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 1820 ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΠΥΡΓΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ [ΣΥΝΙΘΙΣΜΕΝΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ] ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΝΑ ΨΑΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟ '''ΣΩΣΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ''' .... ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ 200 ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΑΝΕ ΟΥΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑΤΗ ΛΕΞΗ ΣΟΥΛΙ...ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣΤΟΝ ΥΜΝΗΣΑΝΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΠΑΡΤΕ ΝΑ ΧΕΤΕ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΦΛΟΜΟΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ .......Η τελευταία φορά που βρέθηκαν στο χωριό μου –Λειά Φιλιατών- οι Τσάμηδες ήταν και η πιο οδυνηρή. Ήταν στις 20-4-1944 και εσυνόδευαν το γερμανικό τάγμα που επέδραμε στη Μουργκάνα για να την εκκαθαρίσει από τις αντάρτικες ομάδες. Ενόψει της επιδρομής των Γερμανών και Τσάμηδων, οι χωριανοί εγκατέλειψαν το χωριό. Οι Τσάμηδες έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 17ου αιώνα. Η μοναδική γυναίκα που παρέμεινε, η τυφλή γερόντισσα Αναστασία Χαϊδή, όταν διεπίστωσε ότι καίγεται το σπίτι της, έβαλε τις φωνές, οι Τσάμηδες την πέταξαν στο φλεγόμενο σπίτι και κάηκε ζωντανή… Σκότωσαν επίσης τρεις Λειώτες, τον Γρηγόρη Λώλη, ετών 25, τον Γιώργο Μπίλη, ετών 53 και τον Βασίλη Σδούγκα, ετών 23, τους οποίους συνέλαβαν τυχαία έξω από το χωριό......ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1944 ΠΑΘΑΝΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΘΑΝΕ...ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΑΝ ,ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΝ...ΑΘΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ...ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΑΡΧΙΣΑΝΕ....ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ....Η καταπίεση έλαβε εξαιρετικά άγρια μορφή, με εμπρησμούς χωριών, κλοπή κοπαδιών, ληστείες και εκτελέσεις Ελλήνων χωρικών –π.χ. εκτέλεσαν την Ελένη Λώλου, από το χωριό Πηγαδούλια Φιλιατών, για να της πάρουν το άλογο και κάρφωσαν το κεφάλι της σε γκορτσιά! Εξετέλεσαν ακόμα και τον μετριοπαθή συμπατριώτη τους, πρόεδρο της μουσουλμανικής κοινότητας Σολοπιάς, ο οποίος τους είχε συμβουλεύσει να μη διαρρήξουν τη σχέση τους με τους ντόπιους Έλληνες. Ανεκήρυξαν αυτόνομη τη Θεσπρωτία, κατέλυσαν τις αρχές και εδήωναν, λεηλατούσαν και εξόντωναν τον ντόπιο ελληνικό πληθυσμό. Με την αποχώρηση των Γερμανών και την κάθοδο των ελληνικών αντάρτικων ομάδων στην περιοχή τους, γνώριζαν ότι είχε έρθει η ώρα της νεμέσεως για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει στην κατεχόμενη Θεσπρωτία επί τετραετία περίπου. Έτσι, φρονίμως ποιούντες, κατέφυγαν στη γειτονική Αλβανία.
    Έτσι, γράφει ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή).....ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ...ΟΧΙ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΑΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΡΒΑ...ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ...ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΙ-ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ[ΚΑΙ ΑΡΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ] ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ '''ΥΟΘΕΤΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑΣ [ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙΑΡΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΩΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ] ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1946 ΕΚΤΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ[ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ''ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ'''] ...ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟ...ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ....ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΟΛΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΕΣ..ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ '''ΚΑΠΟΤΕ'''Η ΝΟΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΙΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ [ ΝΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ ] ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ [ΟΧΙ ΚΑΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ [ ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ-ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΑ ΚΛΠ] Η ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ....ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΑ ΠΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ...[ ΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΑΘΑΝΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΤΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ[ ΚΑΙ ΑΡΑ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ] ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΕΡΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΠΕΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΑΔΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ....
    ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ '''ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ'''...ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ''ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΞΕΡΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ [ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ [ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΤΑ ΕΜΑΘΑΝ ΕΚΕΙ]....ΙΔΟΥ
    Ας δούμε και μια επιστολή του έτους 1532, σωσμένη στο ελληνικό της πρωτότυπο, την οποία στέλνει ο «ιερεύς πρωτονοτάριος Χειμάρας» στον «συνιόρ Λαρκονη τζενεράλη του ρηάμη της Πουλίας.» Μέσω της επιστολής «γέροι της Χειμάρας και Αλβανητίας» εκτιμούν ότι «ο Τούρκος» σκοπεύει «να κατεβή εις τον Αυλώνα … και έπητα να περάση ειστην Μπούλια» (Floristan, J.M., Erytheia 13, 1992, p. 86
    ΜΠΡΑΒΟ.....ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟ 1532 ΑΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΜΕΣΩ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟΝ 18ο ΑΙΩΝΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ...ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ '''ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΡΑΙΤΖΙΑ'''....ΟΥΤΕ ΣΚΙΠΕΡΙΑ ΟΥΤΕ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ΟΥΤΕ ΑΛΒΑΝΙ ΟΥΤΕ ΤΣΑΜΕΡΙΑ......ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΑΝΤΕ ΣΤΗ ΣΚΙΠΕΡΙΑ Ε ΜΑΔΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΑΣ....''''ΠΡΩΤΑ ΟΙΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΜΑΘΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΛΟΓΩ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ''''...
    ΡΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ;;...ΤΟ ΠΟΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ...ΡΕ ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ....ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ [ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΓΡΑΙΚΙΑ ] ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ-ΑΛΒΑΝΙΚΑ - ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ....ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ...ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΑΜΠΗΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΟΤΙ ΛΙΓΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ 3 ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ [ ΚΑΙ ] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ [ ΒΑΡΒΑΡΙΚΑ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ] ..ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΙΛΛΥΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ...ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΓΑΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ....Ωρικίην υπέρ αίαν ερείδεται Ελλάδος αρχή
    δηλαδή η ελλαδα αρχιζει από τη γη του Ωρικου [ ΠΑΝΩ ΑΠΟ του λογαρα το υψωμα κοντα στο σημερινο ντουκατι του Βλορε πανω δηλαδή από τα Ακροκεραυνια Ορη....
    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ....ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΜΑΘΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...ΠΗΓΑΝΕ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΗΔΗ...ΠΗΓΑΝΕ ΣΕΤΟΠΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ... ΓΡΕΚΙΚΟ...ΕΙΤΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.....ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ....ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΧΕΙΜΑΡΑ....ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ...ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ [ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ] ΜΙΛΑΕΙ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΣ [ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ] ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ''ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ''' ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΡΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ [ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ Η ΜΗ ΣΗΜΕΡΑ , ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΟΥ ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΠΛΗΡΩΣ] ...ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ...
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ....
    ΓΡΑΦΑΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ...
    ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΓΙΑ ΓΡΑΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ [ ΓΚΡΕΚΙΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] ...
    ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝΕ ΤΟ ΒΛΟΡΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΝΟΜΑΙΣΑ [ ΑΥΛΩΝΑ ] ....
    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ 500 ΧΡΟΝΙΑ....ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ...ΠΟΥ ΤΟΥς ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΕ [ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ].
    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. 99 τα χωρια που σημερα αναγνωριζει η αλβανικη κυβερνηση ως ελληνικα ... 107 ηταν πριν το 1940 και το χοτζα....ακομα περισσοτερα τα παλιοτερα χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. τα 107 ηταν τα επισημα ανγνωρισμενα απο την αλβανικη βασιλικη κυβερνηση του Ζογκου..μεχρι το 1939..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙA ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ...
    ''''ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΓΡΑΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ,ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΗ ΤΟΥΣ'''ΚΛΠ ΚΛΠ.....Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΘΝΑΙ ΑΥΤΗ....ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΒΛΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΜΠΕΚΤΑΣΗΔΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ...ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΣΟΥΝΙΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ....
    μια βασικη αιτια του ''δυστροπου''χαρακτηρα και του ανθελληνισμου των τουρκοτσαμηδων ηταν οτι ηταν φανατικοι ισλαμιστες.....ο περαιβος πριν 150 χρονια κανοντας μια περιγραφη των αλβανικων φυλων τους χαρακτηριζει θρησκους....κατι που δεν κανει για τις αλλες αλβανικες φυλες τις οποιες περιγραφει....και ο αραβαντινος την εποχη εκεινη αναφερει '''' '''των τσαμηδων εν γενει ο φανατισμος στον ισλαμισμο υπαρχει βαθυτατος''''''''.....
    δυο ακομα περιστατικα που καταδυκνυουν τον φανατικο ισλαμισμο τους-αντιχριατιανισμο τους [ που εξηγει την συνολικη συμπεριφορα τους τοσο κατα την τουρκοκρατια οσο και κατα την καταχη 1941-44 εναντιων των ελληνων συντοπιτων τους.....
    Ο Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, η γνωστή σε όλους μας Παναγία στην Κένταλη,
    (συνοικισμός του Μαργαριτίου), κτίστηκε το 1825, έξω απο τον οικισμό του Μαργαριτίου
    διότι οι εξισλαμιθέντες τουρκοτσιάμηδες δεν επέτρεπαν μέσα στα όρια της κοινότητας αυτής
    χριστιανικό ναό. ..
    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΩΤΕΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ 1821 -ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ [ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1941-44] ....
    ΝΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.....
    Ο Άγιος Βασίλειος χτίστηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση το έτος 1913 και είναι ο ενοριακός
    ναός του Μαργαριτίου, υπάγεται στην Μητρόπολη της Παραμυθιάς. Το 1930, οι μουσουλμάνοι
    κάτοικοι του Μαργαριτίου, παρότι ζούσαν σε τμήμα της ελληνικής επικρατεις,ειχανε εμπλακει με τον αλβανικο εθνικισμο εχοντας τις πλατες της Φασιστικης Ιταλιας...
    Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι μουσουλμάνοι στο έπακρο και είχαν επιδοθεί σε σημαντικές
    αξιόποινες πράξεις κατά του ελληνικού κράτους και των συμπολιτών τους χριστιανών με διάφορες
    προκλητικές ενέργιες. Μια από αυτές ήταν να κάψουν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου. Το 1937
    οι χριστανοί Μαργαριτιώτες ξαναέφτιαξαν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου
    οι Μαργαριτιώτες.
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΤΕ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΤΕ ΕΠΙ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΕΙΤΕ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑΩΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΟΥΣ
    ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ Ο ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ- ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΜΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ....ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ...ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. "Μερικές από τις γνωστές αρχαίες Ελληνικές πόλεις που ευρίσκονταν στα παράλια της Βορ. Ηπείρου ήταν η Απολλωνία, η Αμαντία, η Ωρικός, η Επίδαμνος, το Βουθρωτό, το Άρβανον κ.ά."

    Πόλη με το όνομα "Άρβανο" δεν υπήρχε στα παράλια της Ιλλυρίας, εκτός αν εννοείτε την πόλη Άρβων (εξ' ου και το 'Αρβώνιος') και όχι Άρβανο, αυτή όμως η πόλη κατά πάσ πιθανότητα βρισκόταν στην θέση της σημερινής Κροατίας/Ίστριας (εξ' ου και Ραμπ στη σημερινή Κροατία). Οι υπόλοιπες πόλεις που αναφέρετε, ήταν αποικίες, εκτός της Αμαντίας, αλλά είχαν σημαντικό ποσοστό ιλλυρικού πληθυσμού όπως μαρτυρείται και από τα ονόματα σε επιγραφές και σε κείμενα και πλάκες που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

    "Οι κάτοικοι της περιοχής του Αρβάνου ήταν Έλληνες εκλατινισμένοι - λατινόφωνοι"

    Αυτό το λέτε εσείς. Ελληνόφωνοι ήταν σε μεγάλο βαθμό σίγουρα. Έλληνες όμως όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αν και μεγάλο μέρος του αρχαίου Ηπειρωτικού πληθυσμού χάθηκε μετά το 176 π.Χ. - ο Αιμίλιος Παύλος μετά από διαταγή της ρωμαϊκής συγκλήτου κατέστρεψε 70 πολίσματα και εξανδραπόδισε συνολικά 150.000 κατοίκους από τη Μολοσσίδα (νομός Ιωαννίνων), την Κασωπία (νομός Άρτας και Πρεβέζης) και ένα μέρος της Θεσπρωτίας όπως διαβάζουμε στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» (τόμος ΣΤ’, Εκδοτική Αθηνών, 1981) - ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

    Γιατί ο Θουκυδίδης έγραψε ότι πολλοί Ηπειρώτες έμαθαν την ελληνική γλώσσα από τις συναλλαγές τους με την πόλη της Αμβρακίας (που ήταν Κορινθιακή αποικία); Αυτό σημαίνει είτε ότι οι Ηπειρώτες δεν ήταν Έλληνες - ασχέτως εάν είχαν υιοθετήσει την ελληνική γλώσσα -, είτε ότι ορισμένα Ηπειρωτικά φύλλα ήταν μεν ελληνικά αλλά πολιτισμικά καθυστερημένα. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ο Θουκυδίδης μας λέει για τους Ευρυτάνες ότι ήταν η μεγαλύτερη φυλή στην Αιτωλία, και ότι μιλούσαν, όπως λέχθηκε, μία γλώσσα που ήταν υπερβολικά δύσκολο να την καταλάβουν, και ότι έτρωγαν ωμό κρέας: «Εὐρυτᾶσιν, ὅπερ μέγιστον μέρος ἐστὶ τῶν Αἰτωλῶν, ἀγνωστότατοι δὲ γλῶσσανκαὶ ὠμοφάγοι εἰσίν, ὡς λέγονται.» (Θουκυδίδης, Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, 3.94)

    Από την άλλη η ύπαρξη και μόνο ελληνικών πολιτισμικών δειγμάτων ελληνικής τεχνοτροπίας, δεν αποδεικνύει την καταγωγή των αρχαίων Ηπειρωτών, καθώς γνωρίζουμε ότι οι Κορίνθιοι αποίκησαν την περιοχή και διέδωσαν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Αν η Ήπειρος ήταν ελληνική, τότε γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν αποικίες στην περιοχή;

    «Αυτή η απομόνωση κατέστησε πιθανή τη δημιουργία εκεί ενός τέτοιου αριθμού ελληνικών αποικιών, και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι έγιναν αποικίες εκεί, είναι μία απόδειξη ότι οι Ήπειρώτες δεν ήταν Έλληνες επειδή σίγουρα δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Έλληνες έκαναν αποικίες στην ίδια τους τη χώρα.» (Lectures on Ancient History: From the earliest times to the taking of Alexandria by Octavianus V3, by Barthold G. Niebuhr & Leonard Schmitz, page 136-137)

    Μεγάλο λοιπόν ποσοστό των αρχαίων Ηπειρωτών, ήταν Ιλλυριοί που εξελληνίσθηκαν γλωσσικά και αργότερα και πολιτισμικά.
    «Ο Πολύβιος αποκαλεί τους Ηπειρώτες ως Έλληνες επειδή είχαν εξελληνιστεί αλλά οι ελληνοποιημένοι Έλληνες θα πρέπει να διαχωριστούν από τους πραγματικούς Έλληνες.» (Lectures on Ancient History: From the earliest times to the taking of Alexandria by Octavianus V3, by Barthold G. Niebuhr & Leonard Schmitz, page 136)

    «…οι Ηπειρώτες και οι Ιλλυριοί δεν θεωρούνται ως δύο ξεχωριστά έθνη…ο Στράβων συμπεριλαμβάνει τους Ατιντάνες - οι οποίοι σύμφωνα με τον Σκύλακα και τον Αππιανό ήταν Ιλλυριοί - ανάμεσα στα ηπειρωτικά έθνη.» (The History and antiquities of the Doric race, by Karl Otfried Muller & George Cornewall, page 497)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Στράβων μας λέει ότι οι Ηπειρώτες ήταν όπισθεν κομώοντες όπως οι Ιλλυριοί. (Στράβων, Γεωγραφικά/327) Ο Στράβων επίσης μας λέει για την παράδοση των Ιλλυριών να φοράνε το καπελάκι που ήταν γνωστό ως Καούσια (απεικονίζεται και σε νομίσματα του Αλεξάνδρου του 1ου), το οποίο φορούσε ο Ιλλυριός βασιλιάς Genti (The History and antiquities of the Doric race, by Karl Otfried Muller & George Cornewall, page 498)

      Ο Βρετανός φιλόλογος/αρχαιολόγος William Ridgeway (1858-1926), καθηγητής στα πανεπιστήμια του Cambridge και του Aberdeen, συμπέρανε ότι «Δεν υπήρχε κάποια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον τρόπο ομιλίας των Ιλλυριών και των Θεσπρωτών ή των Θεσσαλών.» (Sir William Ridgeway, The early age of Greece, Volume 1, 1901, p. 352)

      Ο M. P. Nilsson κατέγραψε ότι «Κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ. οι Ηπειρώτες αναμείχθηκαν στα πολιτικά των Ελλήνων και άρχισαν να εξελληνίζονται.» (Martin Persson Nilsson, Cults, myths, oracles, and politics in ancient Greece, (Publisher: Paul Forlag Astroms), 1986, p. 105)

      Άρα λοιπόν μεγάλο μέρος των Ηπειρωτών δεν ήταν Έλληνες αλλά Ιλλυριοί ή άλλοι πληθυσμοί που εξελληνίσθηκαν. Γι’ αυτό και ο George Grote γράφει στο έργο του «History of Greece» στον τρίτο τόμο στη σελίδα 424 ότι: «Ο Θεόπομπος (340 π.Χ.) καταγράφει 14 διαφορετικά έθνη στην Ήπειρο, ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη θέση στην Ήπειρο είχαν οι Μολοσσοί και οι Χάονες. Είναι πιθανόν ότι άλλα από αυτά ήταν Ιλλυρικά άλλα ημι-μακεδονικά, όλα αυτά όμως τα καταγράφει κάτω από το κοινό όνομα Ηπειρώτες.» (George Grote, History of Greece, vol. 3, p. 414 – 1987)

      Μάλιστα η ελληνικότητα ορισμένων φυλών της Ηπείρου και γειτονικών περιοχών αμφισβητούνταν έντονα. Ο Στράβωνας είπε: ἐπεὶ δὲ τοῖς Θετταλοῖς καὶ Οἰταίοις πρὸς ἑσπέραν Αἰτωλοὶ καὶ Ἀκαρνᾶνές εἰσι καὶ Ἀθαμᾶνες, εἰ χρὴ καὶ τούτους Ἕλληνας εἰπεῖν, δηλαδή: επειδή στα δυτικά των Θεσσαλών και των Οιτέων ζουν οι Αιτωλοί, οι Ακαρνάνες και οι Αθαμάνες, αν πρέπει και αυτούς να τους θεωρήσουμε Έλληνες και ότι μετά τους Ιλλυριούς και τους Ηπειρώτες αρχίζουν οι ελληνικές φυλές των Ακαρνάνων, των Αιτωλών, των Λοκρών Οζόλων κ.τλ. ενώ και ο Έφορος έγραψε ότι από τα δυτικά η Ακαρνανία ήταν η αρχή της Ελλάδας, που συνόρευε με τα Ηπειρωτικά έθνη.

      Γι’ αυτό και λέγεται: «…βόρεια των Θερμοπυλών στην ημι-ελληνική Θεσσαλία και δυτικά των Δελφών στην ημι-ελληνική Αιτωλία και αυτές με τη σειρά τους διαχωρίζονταν από τον ημιελληνισμό της Μακεδονίας και της Ηπείρου και από τον ξεκάθαρο βαρβαρισμό της Θράκης και της Ιλλυρίας.» (A Study of History: Abridgement of, Volumes 1-6, 1987, p. 407)

      Διαγραφή
    2. Ο Θουκυδίδης θεωρούσε τους Αμφιλόχιους - μία από τις Ηπειρωτικές φυλές - ως βάρβαρους που είχαν υιοθετήσει την ελληνική γλώσσα και ξέχασαν τη γλώσσα τους. Ο Hammond (1967: 419-420), ερμηνεύοντας τον Θουκυδίδη, θεωρεί ότι οι βάρβαροι κάτοικοι του Αμφιλοχικού Άργους άλλαξαν απλώς διάλεκτο και ότι προηγουμένως μιλούσαν μόνο μια πιο καθυστερημένη μορφή των ελληνικών. Αυτό όμως σίγουρα δεν είναι ό,τι εννοεί ο Θουκυδίδης (Hornblower 1991). Ο Gomme, καθηγητής των αρχαίων ελληνικών και της αρχαίας ελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης το 1946-1957, συμπέρανε ότι οι Αμφιλόχιοι ήταν μη Έλληνες. (Arnold Wycombe Gomme, An Historical Commentary on Thucydides, Vols. II–III: The Ten Years' War (Books II–III and Books IV–V), (Oxford: Clarendon Press; Toronto: Oxford University Press), 1956.)

      Θεσπρωτία, το εξελληνισμένο όνομα που προέρχεται από τον Θεσπρωτό’ thes (σακί) και prurës (αυτός που φέρνει)’ δηλαδή αυτός που φέρνει σακιά, τσουβάλια. Γι’ αυτό και λέχθηκε ότι: «Παρόλο που ο Ηρόδοτος ομιλεί για τη Θεσπρωτία σαν μέρος της Ελλάδας, αργότερα αναφέρεται στην παλαιότερη κατάσταση της όταν ήταν κατοικούμενη από τους Πελασγούς και όχι για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν έγραψε την ιστορία του.» (Charles Anthon, A classical dictionary, (Kessinger Publishing), 2005, p. 483)

      Ο Άγγλος γλωσσολόγος Crossland είπε ότι το γεγονός ότι έχουν βρεθεί επιγραφές του κοινού των Μολοσσών στα ελληνικά, δεν αποδεικνύει ότι αυτή ήταν και η πραγματική τους φυσική γλώσσα και είπε για παράδειγμα ότι «Μπορεί κάποιος να παρατηρήσει την περίοδο της διγλωσσίας στο εξελληνισμό της κεντρικής Σικελίας.» (R. A. Crossland, Immigrants from the North, (Cambridge Ancient History), Vol. iii, ch. 840)

      Εδώ βλέπουμε και το λάθος του N.G.L.Hammond και του E.N.Borza, οι οποίοι στηρίχθηκαν ιδιαίτερα στις επιγραφές που είχαν ανακαλυφθεί στην Ήπειρο, γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, για να δηλώσουν την ελληνικότητα των Ηπειρωτών (αν και όπως έχουμε πει οι Ηπειρώτες δεν ήταν μία συγκεκριμένη φυλή αλλά πολλές διαφορετικές φυλές) και έδωσαν μικρότερη σημασία στις δηλώσεις των αρχαίων γεωγράφων που δεν θεωρούσαν την Ήπειρο ως μέρος της Ελλάδας. Για παράδειγμα ο Πλούταρχος στο έργο του «Πλουτάρχου Βίοι» αναφέρεται στον Θαρύππα ως τον πρώτο που εισήγαγε ελληνικά στοιχεία και νόμους στις πόλεις του (στην περιοχή ωστόσο φαίνεται ότι μιλούσαν και μία αρχαϊκή διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας, όπως λέει ο Johnathan M. Hall και άλλοι)

      Παρόλα αυτά και ο ίδιος ο Hammond στο βιβλίο του ‘Migrations and Invasions in Greece and Adjacent Areas’ έχει αναγνωρίσει ότι Ιλλυρικά στοιχεία έχουν βρεθεί σε μεγάλο βαθμό στη γη της Ηπείρου. Επίσης ο Hammond μας έδωσε μία ισχυρή ένδειξη - αν και όχι απόδειξη - σχετικά με την μη ελληνικότητα των Ηπειρωτών, όταν είπε ότι: «Όταν ο Περικλής προσκάλεσε όλα τα ελληνικά κράτη σε ένα πανελλήνιο συμβούλιο το 448 π.Χ., οι απεσταλμένοι του πήγαν στην Ακαρνανία και στην Αμβρακία αλλά όχι στις φυλές της Ηπείρου» (Epirus: the geography, the ancient remains, the history and topography of Epirus and adjacent areas, Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond, Clarendon P., 1967, p.497) και στη σελίδα 423 είπε: «Τα αρχαιολογικά ευρήματα μας δείχνουν ότι ο ελληνικός πολιτισμός…δεν επεκτάθηκε στο εσωτερικό της Ηπείρου εκτός ίσως από τη Δοδώνη αλλά και εκεί σε πολύ περιορισμένο βαθμό, μέχρι τον 4ο αιώνα.»

      Διαγραφή
    3. Ποιος ήταν όμως ο Nicholas Hammond; Ο Κρίστο Φράσερι ξεσκεπάζει τον Hammond (στα αγγλικά το κείμενο): «Γνωρίζουμε τον Hammond από κοντά, από την επίσκεψη του το 1972 στην Αλβανία. Ήταν πολύ εύκολο τότε να καταλάβουμε την αδιαφορία του στην παρελθούσα και παροντική αλβανική ιστορία. Αναζήτησε πεισματικά οποιαδήποτε σημάδια του ελληνικού πολιτισμού στην Αλβανία και αρνήθηκε να λάβει υπόψη του (τα του ιλλυρικού), ακόμα και όταν ήταν άφθονα. Όταν του συστήσαμε να ρίξει μια ματιά σε ανασκαμμένα ιλλυρικά αντικείμενα που εκθέτονταν στα μουσεία μας, απάντησε: ‘Με ενδιαφέρουν μόνο τα ελληνικά δείγματα, όχι τα ιλλυρικά.’ Στη δικιά μας ανταπάντηση του πώς ήταν δυνατόν να αξιολογήσει ένα απομονωμένο ελληνικό δείγμα στη μέση των πολύ περισσότερων ιλλυρικών στο ίδιο μέρος, εκείνος απάντησε: ‘Δεν με ενδιαφέρουν τα ιλλυρικά δείγματα, με ενδιαφέρει μόνο ο ελληνικός πολιτισμός.’ Αυτή η συμπεριφορά φαίνεται σε κάθε παράγραφο που έχει γράψει στο βιβλίο του.» (“Epirus: 4000 years of Greek History and Civilization, history written on wrong premises”, By Kristo Frasheri)

      Ο N. G. L. Hammond έγραψε το 'Epirus: the Geography, the Ancient Remains, the History and Topography of Epirus and Adjacent Areas',το 1967, το οποίο χρησίμευσε ως ‘απόδειξη’ των ισχυρισμών των Ελλήνων και των Ελληνολατρών ότι η Ήπειρος ήταν ελληνική και οι κάτοικοι της μιλούσαν ελληνικά από την αρχαιότητα.

      Οι Ηπειρώτες - ή τουλάχιστον μέρος αυτών - ήταν Ιλλυριοί: «Εάν αναλογιστεί κάποιος την αρχαιότητα αυτής της φυλής [της αλβανικής], η οποία προϋπήρξε όλων των άλλων της ιλλυρικής χερσονήσου, πείθεται ότι η ένδοξη φάλαγγα του Αλέξανδρου άντλησε την κυριότερη ισχή της από αυτούς τους ορεινούς ανθρώπους. Αυτοί είναι τους οποίους αναφέρουν οι ιστορικοί με το αόριστο όνομα ‘Ηπειρώτες’. Κάθε φορά που σκέφτομαι ότι οι πατέρες τους, φρουροί τους οποίους ο Αλέξανδρος μπόρεσε να αποσπάσει από το μικρό του στράτευμα, όφειλαν να επιτηρούν διά της φρίκης του ονόματος τους τις πολυκατοικημένες πόλεις της Ασσυρίας, της Περσίας, τις οποίες ο νέος νικητής είχε μόλις κατακτήσει.» (Revue des deux Mondes, Decembre 1878)

      «Ιλλυρικές φυλές φαίνεται ότι έχουν μεταναστεύσει προς τα νότια στην Ήπειρο στο πρώτο μισό της 1ης χιλιετίας π.Χ., αν κρίνουμε από την κατανομή ορισμένων τύπων φυλετικών ονομάτων, αλλά η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι είχε εξαπλωθεί σε όλη αυτή την περιοχή, τουλάχιστον ως η γλώσσα που χρησιμοποιούνταν από τις ηγετικές οικογένειες της περιοχής νωρίτερα τον 4ο αιωνα. Παρόλα αυτά, ακόμα και το γεγονός ότι οι επιγραφές ενός κοινού των Μολοσσών, για παράδειγμα, είχαν γραφτεί στα ελληνικά το 370 π.Χ. αυτό δεν αποδεικνύει ότι τα ελληνικά ήταν η μητρική τους γλώσσα. Πολιτικοί διακανονισμοί θα συνέβαιναν ακόμα από τις κυρίαρχες μειονότητες. Θα μπορούσε κάποιος να σημειώσει (ως παράδειγμα) την περίοδο της διγλωσσίας κατά τη διάρκεια του εξελληνισμού της κεντρικής Σικελίας.» (The Cambridge ancient history - Volume 3, Part 1)

      Ξέρουμε επίσης ότι γύρω στο 800 π.Χ. Ιλλυρικές φυλές οι οποίες δημιούργησαν τον λεγόμενο πολιτισμό του Glasinac, μετανάστευσαν νοτιότερα στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία και στην Πελαγονία.

      Ο Βυζαντινός διπλωμάτης Γεώργιος Ακροπολίτης (1217-1282), είπε: «Οι Ηπειρώτες δεν είναι Ρωμαίοι, είναι η δυτική ράτσα, οι κάτοικοι των δυτικών περιοχών.» (Translated by Ruth Macrides, Oxford University Press, 2007, p. 95)

      Διαγραφή
    4. Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι οι αρχαίοι Ηπειρώτες ήταν Έλληνες, και μάλιστα χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι όντως έτσι; Όχι, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΈΤΣΙ. Ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα επιστημόνων που μελέτησαν τις αρχαίες πηγές.

      Ο Robert Browning στο ‘Medieval and Modern Greek’ (εκδ. 1983) στη σελίδα 2 γράφει ότι η γλώσσα των Ηπειρωτών περιγράφεται ως μη ελληνική και φέρνει ως πηγές τους Θουκυδίδη και Στράβωνα (Θουκυδίδης 1.47, 1.51, 2.80 & Στράβων 8.1.3)

      Συνεχίζει και λέει ότι στην Ήπειρο υπήρχε μία μίξη γλωσσών όπου άλλες φυλές μιλούσαν Ιλλυρικά, άλλες ελληνικά και άλλες ήταν δίγλωσσες ή και ότι μιλούσαν και άλλες γλώσσες (και φέρνει ως πηγές τους Hammond (1967) 423; και Katičić (1976) 120-7)

      Ο Graham Shipley στο ‘The Greek World after Alexander’ (εκδ. 2000) στη σελίδα 111, αν και αναφέρει τους Ηπειρώτες και τους Ιλλυριούς ξεχωριστά, αναφέρεται στους γείτονες των Μακεδόνων και λέει ότι οι Θράκες, οι Παίονες, οι Ηπειρώτες και οι Ιλλυριοί είχαν κάποιες elite, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο εξελληνισμένες.

      Οι Michael Grant και Rachel Kitzinger, στο ‘Civilization of the ancient Mediterranean: Greece and Rome’ (τόμος 1, 1988) στη σελίδα 203 μας λένε ότι ο Θουκυδίδης και ο Στράβωνας αποκαλούσαν τους Ηπειρώτες «βάρβαρους», ότι μόνο δύο βορειότεροι chieftains είχαν ελληνικά ονόματα σύμφωνα με τον Θουκυδίδη και ότι σύμφωνα με τον Στράβωνα πολλοί από τους Ηπειρώτες δεν μιλούσαν ελληνικά.

      Ο Ronald Edward Latham στο ‘In quest of civilization, Jarrolds limited’ (εκδ. 1946) στη σελίδα 247 στο κεφάλαιο "Trying to be Greeks" αναφέρει τους Ηπειρώτες ως μη πλήρως αποδεχόμενους ως Έλληνες, παρόλο που όπως λέει είχαν επαφές με τον ελληνικό κόσμο μέσω των ελληνικών αποικιών και οι βασιλιάδες τους ισχυριζόντουσαν καταγωγή από οικογένειες Ελλήνων ηρώων.

      Ο Henry Smith Williams στο ‘The Historians' History of the World: Greece to the Peloponnesian war’ (εκδ. 1904) στη σελίδα 111 αναφέρεται στους Αιτωλούς λέγοντας ότι μέρος από αυτούς είχαν υιοθετήσει τη γλώσσα και τις συνήθειες των Ιλλυριών, ενώ χαρακτηρίζει τους Αθαμάνες ως ένα Ηπειρωτικό και Ιλλυρικό έθνος.

      Διαγραφή
    5. Ο Edwin Jaques στο ‘The Albanians: An ethnic history from prehistoric times to the present’ (εκδ. 1995) στις σελίδες 80-81 λέει:
      «Τον Οκτώβριο του 1984, 70 ιστορικοί και αρχαιολόγοι από Ελλάδα, Αλβανία, Ρουμανία, Ιταλία και μερικές ακόμα άλλες χώρες της Ευρώπης συνεδρίασαν στο Clermont-Ferrand, στη Γαλλία. Συγκάλεσαν ένα ακαδημαίκό συνέδριο μαζί με μία ομάδα από ειδικούς στην αρχαία ιστορία οι οποίοι δούλευαν υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Pierre Kaban, τον γνωστό expert στα θέματα της Ηπείρου. Σύγκριναν μελέτες σχετικές με τις φυλές και τα έθνη τα οποία σταδιακά οργανώθηκαν σε αστική ζωή και στη συνέχεια σχημάτισαν διάφορες πολιτίες/κρατίδια. Σύγκριναν δικανικούς θεσμούς όπως το δικαίωμα των οικογενειών στην ιδιοκτησία, τον ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια και τη διαδικασία απελευθέρωσης σκλάβων. Ομοιότητες από Ηπειρωτικά κέντρα όπως η Δοδόνη και αυτά της νότιας Ιλλυρίας στοιχειοθετήθηκαν από τη διαρρύθμιση, την αρχιτεκτονική και την πολιτική οργάνωση, αλλά και τη διακίνηση των νομισμάτων, την κατασκευή των τάφων, τα ταφικά έθιμα και αντικείμενα που έχουν βρεθεί. Αλλά οι καθηγητές συμπέραναν ότι από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια ο πολιτισμός της νότιας Ιλλυρίας και της Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης και της Μολοσσίας, ήταν αρκετά διαφορετικός από αυτόν της κλασσικής Ελλάδας, όπως αναπτύχθηκε στην Αθήνα και στη Σπάρτη.»

      «Η Ήπειρος ήταν μία αρχαία περιοχή της Ελλάδας, ευρισκόμενη εκεί που τώρα είναι η Αλβανία και η βορειο-δυτική Ελλάδα, με την Ιλλυρία στα βόρεια, τα βουνά της Πίνδου στα ανατολικά, και τον κόλπο της Αμβρακίας στα νότια (κοντά στην Πρέβεζα). Η περιοχή ήταν βαρβαρική στα νεότερα ελληνικά χρόνια και διάσιμη κυρίως για το μαντείο της Δοδόνης (στη νότια Ήπειρο) με την ιερή του βελανιδιά και τη λατρεία του Δία. Στο μαντείο αυτό προσέφευγαν πολύ στα αρχαία χρόνια. Η περιοχή ελληνοποιήθηκε μέσω των επαφών με την Κέρκυρα και την Αμβρακία, αλλά δεν απέκτησε σημασία μέχρι που ο Αλέξανδρος, βασιλιάς της Μολοσσίας (στην Ήπειρο) και κουνιάδος του Φιλίππου του 2ου της Μακεδονίας ένωσε τους Ηπειρώτες.» (Academic American encyclopedia, Volume 7, Charles W. Fornara, Grolier, 1997)

      «Οι κάτοικοι δεν ήταν Έλληνες και οι κύριες φυλές ήταν οι Θεσπρωτοί, οι Χάονες και οι Μολοσσοί. Η Ήπειρος δεν έπαιξε κάποιον σημαντικό ρόλο στην ιστορία εκτός από την περίοδο του βασιλιά Πύρρου, ένας ιδιοτελής ο οποίος απλώς χρησιμοποίησε το βασίλειο που κληρονόμησε ως ένα αρχικό σημείο για τις μεγαλεπήβολες πρωτοβουλίες του. Η γνώση για τη χώρα έφτασε στους Έλληνες από…Κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα Π.Χ. οι Ηπειρώτες ασχολήθηκαν με τα ελληνικά πολιτικά πράγματα και άρχισαν να εξελληνίζονται. Αυτό αποτέλεσε την αιτία να κατευθύνουν τη γενεαλογία των βασιλικών τους οικογενειών πίσω στον χρόνο, στην ελληνική μυθική περίοδο.» (Martin Persson Nilsson, Cults, myths, oracles, and politics in ancient Greece: with two appendices : the Ionian phylae, the phratries, P. Åström, 1986, p. 105)

      Διαγραφή
    6. «Η διείσδυση των Ιλλυριών στη βόρεια Ελλάδα τον 12ο αιώνα π.Χ. οδήγησε στην παρακμή του ακμάζοντα Μυκηναϊκού πολιτισμού και σε μία ολοκληρωτική ανακατάταξη στην ελληνική πολιτική ιστορία. Πρώτα, η Ήπειρος και η Αιτωλία κατακλείστηκαν από το κύμα της ιλλυρικής καθόδου. Η Ήπειρος η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είχε εξελληνιστεί και της οποίας το θρησκευτικό κέντρο ήταν το μαντείο της Δοδόνης, έγινε περισσότερω ιλλυρική. Η Αιτωλία, ακμάζουσα περιοχή στους ομηρικούς χρόνους, ξέπεσε σε έναν σχεδόν ολοκληρωτικό βαρβαρισμό. Πολλοί Αιτωλοί διήσχησαν τον Κορινθιακό Κόλπο, υπέταξαν τον ντόπιο ελληνικό πληθυσμό, και κατοίκησαν στην περιοχή που έγινε γνωστή ως Ηλεία.» (Francis Dvornik, Early Christian and Byzantine political philosophy, Dumbarton Oaks studies, Volume 9, Issue 1, Harvard University Press, 1966, p. 151)

      «Οι Ιλλυριοί και οι Θράκες προηγουμένως είχαν όλοι στίγματα (tattoo), όπως οι αρχαίοι Μυκηναίοι’ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχε ένας μεγάλος ιλλυρικός πληθυσμός στην Ήπειρο, που όπως είδαμε προηγουμένως (σελ.94), υπήρχαν πολλές φυλές που ονόμαζαν τους εαυτούς τους Πελασγούς…Έχουμε δει ότι δεν υπήρχε κάποια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους Ιλλυριούς και τους Θεσπρωτούς ή τους Θεσσαλούς.» (The early age of Greece: Volume 1, Sir William Ridgeway, 1901, p. 352)

      «Η Ακαρνανία, όπως άλλα ανάλογα κρατίδια, ήταν το αποτέλεσμα της κατάκτησης από έναν εισβολέα. Η εισβολή αυτή είχε ως συνέπεια έναν μικτό πληθυσμό, όπου οι μη ελληνόφωνοι ήταν πολύ πιθανά Ιλλυριοί. Για την ακρίβεια, υπάρχει ένας αριθμός ιλλυρικών τοπωνυμίων στην Ακαρνανία, αλλά είναι σχετικά λίγα.» (Jakob Aall Ottesen Larsen, Greek federal states: their institutions and history, Clarendon P., 1968, p. 90)

      «Ο Φίλιππος συνήψε μία συμμαχία με τον Νεοπτόλεμο, τον βασιλιά των ιλλυριών Μολοσσών και παντρεύτηκε την κόρη του Ολυμπιάδα το 357 π.Χ.» (The McGraw-Hill encyclopedia of world biography, p.409)

      «Ορισμένα ταφικά μνημεία (τάφοι, τύμβοι κ.α.) που εμπεριείχαν ιλλυρικά ανικείμενα φτιαγμένα από χαλκό και σίδερο ανακαλύφθηκαν στο Γλάσινατς (Βοσνία), στο Κόμαν (Αλβανία) και σε άλλα μέρη της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Στο ναδίρ της επέκτασης τους οι Ιλλυριοί εκτείνονταν από τον Δούναβη έως τον κόλπο της Αμβρακίας και από την Αδριατική Θάλασσα ως την οροσειρά Σκάρδος.» (The New Encyclopaedia Britannica, Volume 1, 1987, p. 212)

      Διαγραφή
    7. Ας δούμε και για τους Μολοσσούς.

      «Ο βαθμός του εξελληνισμού της Μολοσσίας έξω από την βασιλική οικογένεια είναι αμφίβολος.» (Elizabeth Donnelly Carney, Olympias: mother of Alexander the Great, 2006, p. 140)

      «…Είναι ένα σημάδι από την υιοθέτηση του ηρωικού μύθου απ’ τους Μολοσσούς, το ότι οι τελευταίοι βασιλιάδες τους δανείστηκαν ονόματα μέσα από τον τρωικό μύθο (οι πιο πρώιμες επιγραφές χρονολογούνται από την βασιλεία του Νεοπτόλεμου στα 370-368). Ο Nilsson (1951) πιστεύει ότι αυτό δείχνει {την υπέρμετρη προθυμία ενός βάρβαρου (βασιλικού) οίκου να φανούν ως ηρωικοί Έλληνες}.» (The Andromache and Euripidean Tragedy, William Allan, 2003, p. 154)

      Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν Ηπειρώτισα και Μολοσσή. Αξίζει εδώ να παραθέσουμε ορισμένες αναφορές. Κάποιοι συγγραφείς, αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος είχε και ιλλυρική καταγωγή από τη μητέρα του, την Μυρτάλη ή Ολυμπιάδα, και από την Ιλλυριά μητέρα του πατέρα του, Φιλίππου, την Ευρυδίκη. Ορισμένοι λοιπόν ερευνητές, χαρακτηρίζουν, άλλοι μεταφορικά και άλλοι κυριολεκτικά, τον Μέγα Αλέξανδρο ως κατά το ύμιση Αλβανό.

      «Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας, αλλά η εγγύτητα της περιοχής με τη σημερινή Αλβανία, και το γεγονός ότι η μητέρα του, η Ολυμπιάδα, ανήκε στον βασιλικό οίκο της Ηπείρου, είναι μία επαρκής αιτιολόγηση για να θεωρηθεί μεταφορικά ότι έχει μεγαλώσει στην ‘Αλβανία’.» (George Gordon Noël Byron, Childe Harold, Oxford: Clarendon Press, 1885)

      «Ο Αλέξανδρος συνδεόταν με την Αλβανία μέσω της μητέρας του Ολυμπιάδας, η οποία ήταν Ηπειρώτισα πριγκήπισα…» (Henry Fanshawe Tozer, Researches in the Highlands of Turkey, Including Visits to Mounts Ida, Athos, Olympus, and Pelion, to the Mirdite Albanians, and Other Remote Tribes, (London: John Murray) 1869)

      «…και η Ολυμπιάδα, η μητέρα του, μία πριγκήπισα της Ηπείρου (νότιας Αλβανίας). Συνεπώς, ο Αλέξανδρος ήταν ξεκάθαρα και Αλβανός.» (Mary Edith Durham, The Burden of the Balkans, 1905 Nelson)

      «Ο Μέγας Αλέξανδρος, για παράδειγμα, ήταν καθαρός Αλβανός απ’ τη μεριά της μητέρας του και έπρεπε να κατακτήσει την Ελλάδα, πριν οι Έλληνες τον αποδεχτούν απόλυτα ως δικό τους.» (Lou Giaffo, Albania: Eye of the Balkan Vortex, Xlibris Corporation 1999, ISBN 0738802603)

      «Η μητέρα του (του Αλέξανδρου), μία Αλβανίδα πριγκήπισα, της οποίας τη νεανική ομορφιά ερωτεύτηκε ο Φίλιππος, όταν την είδε να χωρεύει κατά τη διάρκεια των δικών της θρησκευτικών τελετουργιών…» (Leslie White Hopkinson, Greek Leaders, Houghton Mifflin company 1918)

      «Οι Αλβανοί έχουν μία ηρωική αλλά άγνωστη ιστορία. Έχουν δόσει στον κόσμο τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Crispi, πρωθυπουργό της Ιταλίας. Και οι δύο αυτοί άντρες, είναι αλβανικής καταγωγής.» (George Hubbard Blakeslee and Granville Stanley Hall, The Journal of Race Development, 1914)

      «Ο Φίλιππος ο 2ος γεννήθηκε το 382 π.Χ., τελευταίος γιος του Αμύντα του 3ου και της Ιλλυριάς συζύγου του Ευρυδίκης. Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή στα νεανικά του χρόνια.» (Sarah B. Pomeroy, Ancient Greece: A Political, Social, and Cultural History, Oxford University Press 1998)

      «Στη γη της Ιλλυρίας (σημερινή Αλβανία), γενέτειρα της πρώτης συζύγου του Φιλίππου, της Ευρυδίκης, ζούσε μία δυνατή ηγέτιδα με το όνομα Τεούτα, σύζυγος του Βασιλιά Άγκρον της Ιλλυρίας.» (David E. Jones, Women Warriors: A History, London: Brassey's, 1997)

      «…ο ισχυρότερος στρατηλάτης της αρχαιότητας, γεννήθηκε τον Ιούλιο, π.Χ., από τον γάμο του Φιλίππου του 2ου του Μακεδόνα και της τρίτης συζύγου του, της Αλβανίδας πριγκήπισας Ολυμπιάδας.» (Norman F. Cantor, Alexander the Great: Journey to the End of the Earth, 2005)

      «Οι ιστορικοί ήρωες της Αλβανίας είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πύρρος και ο Σκεντέρμπέη.» (Henry Fanshawe Tozer, Researches in the Highlands of Turkey, Including Visits to Mounts Ida, Athos, Olympus, and Pelion, to the Mirdite Albanians, and Other Remote Tribes, (London: John Murray) 1869)

      Διαγραφή
    8. Ας δούμε κάτι σχετικό με τους Χάονες. Οι Έλληνες για να υποστηρίξουν την ελληνικότητα των Χαόνων συχνά παραθέτουν ένα απόσπασμα από τον Σκύλακα τον Καρυανδέα, εξερευνητή του 6ου π.Χ. αιώνα από τα Καρύανδα της Μικράς Ασίας ο οποίος είχε πει ότι μετά τους Ιλλυριούς ζουν οι Χάονες:

      «Μετὰ δὲ Λιβυρνούς εἰσιν Ἰλλυριοὶ, ἔθνος, καὶ παροικοῦσιν οἱ Ἰλλυριοὶ παρὰ θάλατταν μέχρι Χαονίας τῆς κατὰ Κέρκυραν τὴν Ἀλκινόου νῆσον…Μετὰ δὲ Ἰλλυριοὺς Χάονες…» (Περίπλους τῆς θαλάσσης τῆς οἰκουμένης Εὐρώπης καὶ Ἀσίας καὶ Λιβύης)

      Ο Σκύλακας όμως - του οποίου το έργο ‘Περίπλους’ φέρεται να αντέγραψε και να σχολίασε τον 4ο αιώνα ο λεγόμενος Ψευδοσκύλακας - αφού απαριθμήσει τις διάφορες Ηπειρωτικές φυλές (Θεσπρωτούς, Κασσωπαίους, Μολοσσούς κ.α.) αναφέρεται στην Αμβρακία - η οποία ήταν αποικία των Κορίνθιων - και λέει ότι από εκεί και μετά ξεκινάει η Ελλάδα (υπονοώντας ότι πριν την Αμβρακία υπήρχαν απλώς ελληνικές αποικίες)

      Ο Θουκυδίδης έγραψε ότι οι Χάονες ήταν βάρβαροι: «…Ευθύς μόλις ο Κνήμος με τους υπ' αυτόν χιλίους οπλίτες διεπεραιώθησαν στη Λευκάδα, χωρίς να τους αντιληφθεί ο Φορμίων, ο οποίος ήταν αρχηγός της μοίρας των είκοσι Αθηναϊκών πλοίων που περιπολούσαν πλησίον της Ναυπάκτου, άρχισε να ετοιμάζει την κατά ξηρά εκστρατεία. Ο στρατός του περιελάμβανε Έλληνας μεν Αμβρακιώτες και Λευκαδίους, και Ανακτόρους και τους χίλιους Πελοποννήσιους, επικεφαλής των οποίων είχε έρθει ο ίδιος, βαρβάρους δε χίλιους Χάονες…» (Θουκυδίδης, Ιστοριών Β)

      Σημαίνει αυτό ότι οι Χάονες ήταν ελληνικό φύλο αλλά πολιτισμικά καθυστερημένο όπως λένε οι Έλληνες ή σημαίνει και κάτι άλλο; Οι Θεσπρωτοί και οι Καόνοι/Χάονες ήταν Αλβανοί. Ο Ιάκωβος Θωμόπουλος στον άγνωστο δεύτερο τόμο των Πελασγικών του, που εκδόθηκαν 20 χρόνια αργότερα από το πρώτο βιβλίο του.

      Γράφει:
      «Θεσπρωτοί και Χάονες ήσαν οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Ηπείρου, οι δε Θεσπρωτοί υπήρξαν κάτοχοι πιθανώς δε και ιδρυταί του εν Δωδώνη μαντείου του Διός. Οι Χάονες φύλον Πελασγικόν λέγονται πρώτοι κάτοικοι και εν αρχή κάτοχοι της όλης χώρας, ύστερον περιορισθέντες εις την περιοχήν την ονομαζομένην Χαονίαν ή κάτω Πελασγίαν. Παρά δε τοις ποιηταίς Χαόνιος λέγεται ταυτοσήμως προς το Δωδωναίος. Ο Ζευς έφερε το επώνυμον Χαόνιος. Ο Θεσπρωτός ήτο υιός του Λυκάονος, υιού του Πελασγού.»

      Άρα οι Χάονες και οι Θεσπρωτοί ήταν Πελασγοί (Ιλλυριοί…)

      Γράφει ο Θωμόπουλος:
      «Το εν Δωδώνη μαντείον ελέγοντο ιδρύσαντες οι Θεσπρωτοί…Το μαντείον έκειτο υπό του όρους της Δωδώνης Τόμαρον ή Τομούρον και Τμάρον, οι δε ιερείς ελέγοντο τόμουροι ή θέμιστες. Το όνομα του όρους Τόμορρι σώζεται και μέχρι σήμερον και επαρχία Τομορρίτσεα παρά τους πρόποδας του όρους. Ο Χριστοφορίδης εν τω Λεξικώ αυτού της Αλβανικής γλώσσης γράφει: “θεωρείται το Τόμαρον όρος ιερόν και κατοικητήριον του θεού των Πελασγών, τουτέστι των αρχαίων Σκιπετάρων, όθεν κατ’ έτος τρέχουσιν επί του ιερού όρους προς επίσκεψιν χάριν ευλαβείας. Ονομάζουσι προς τοις άλλοις το Τόμαρον μάλι Τε μίτιτ = το όρος του ιερού”. Κατ’ αρχάς μεν άνδρες ήσαν οι εν τω ιερώ προφητεύοντες, ύστερον δε διωρίσθησαν τρεις γραίαι πέλειαι ή πελειάδες λεγόμεναι. Ο Ηρόδοτος φρονεί ότι πελειάδες εκλήθησαν υπό των Δωδωναίον αι γυναίκες εκ τούτου, ότι ήσαν βάρβαροι (ήτοι ξενόγλωσσοι) και εφαίνοντο εις αυτούς μη εννοούντας την ξένην γλώσσαν ομιλούσαι ομοίως ως όρνιθες…Η ιδέα ότι αι ιέρειαι ελέγοντο Πέλαιαι, διότι ήσαν γραίαι φαίνεται ουχί αξιόπιστος, καθόσον ο Ηρόδοτος ομιλεί περί τριών γυναικών ιερειών διαφόρου ηλικίας, ων μάλιστα η μία ήτο και νεωτάτη. Γραιαι δε ελέγοντο αι ιέραιαι ουχί δια την ηλικίαν, αλλά διότι εν τη γλώσση των Πελασγών Αλβανών γκρού-α σημαίνει γυνή.»

      Άρα αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η γλώσσα των ιερειών ήταν η αλβανική/ιλλυρική.

      Διαγραφή
    9. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο μαντείο της Δωδώνης βρέθηκαν το 1875 από τον Καραπάνο σύμβολα με τον δικέφαλο αετό (τον οποίο υιοθέτησε ως σύμβολο του ο Γεώργιος Καστριώτης), ο οποίος θεωρούνταν ως μαντατοφόρος του Δία. Στην Ιλιάδα παρουσιάζεται ο Δίας να χρησιμοποιεί έναν αετό για να μεταφέρει μηνύματα. Αλλά και η σημερινή Αλβανία λέγεται από τους κατοίκους της Shqipëria, η Χώρα των Αετών, από το shqiponjë που σημαίνει αετός. (Edwin E. Jacques, ‘The Albanians: An Ethnic History from prehistoric Times to the Present’)

      Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Χάονες είναι βάρβαροι (Θουκυδίδης).
      Τον 4ο αιώνα π.Χ. είχε αρχίσει ο εξελληνισμός (Πλούταρχος).
      Τον 3ο πλέον π.Χ. αιώνα, είχαν σχεδόν εξελληνιστεί.

      Ο Geoffrey Neale Cross (γνωστός και με τον τίτλο «Βαρώνος Cross of Chelsea») στο βιβλίο του «Epirus; a study in Greek constitutional development» (εκδ. 1932) στη σελίδα 2 είπε: «Η προσωπική μου γνώμη - για ό,τι έχει αξία - είναι ότι από τις τρεις μεγάλες Ηπειρωτικές φυλές, οι Χάονες ήταν αναμφίβολα μη Έλληνες (το όνομα τους εμφανίζεται ξανά στη μορφή «Χόνες» ανάμεσα στους Ιάπυγες της Απουλίας οι οποίοι φέρονται να ήταν σύμμαχοι με τους Ιλλυριούς).»

      κ.α.

      Διαγραφή
    10. και έδωσαν μικρότερη σημασία στις δηλώσεις των αρχαίων γεωγράφων που δεν θεωρούσαν την Ήπειρο ως μέρος της Ελλάδας.
      ΑΣΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΡΕ ΦΙΛΕ....ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝΕ..''ΕΛΛΑΔΑ''..ΑΛΛΑ ΙΩΝΙΑ....ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ,ΓΛΩΣΣΑΣ ,ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΛΠ ΦΥΛΑ...ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ , ΚΑΙ Η ΡΟΔΟΣ ΚΛΠ ΚΛΠ...ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΖΑΝΕ ΜΕ ''ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ...
      Η ΛΕΞΗ ΕΛΛΑΣ [ΩΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΣ], ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ...

      «Παρόλο που ο Ηρόδοτος ομιλεί για τη Θεσπρωτία σαν μέρος της Ελλάδας, αργότερα αναφέρεται στην παλαιότερη κατάσταση της όταν ήταν κατοικούμενη από τους Πελασγούς και όχι για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν έγραψε την ιστορία του.»
      ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ , ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΙΛΛΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΑΣΓΩΝ;;;..ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΜΙΑ...
      ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΟΒΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΠΕΛΑΣΓΟΥΣ ΚΑΙ ...ΤΣΟΥΟΥΠ...ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΣΙΠΕΤΑΡΟΥΣ....

      Ο Θουκυδίδης έγραψε ότι οι Χάονες ήταν βάρβαροι
      Ο ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΒΑΡΒΑΡΟ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΖΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ...Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟ ΕΠΕΞΗΓΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ . ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.ΑΡΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΟ ΒΑΡΒΑΡΙΣΜΟ.
      ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΘΕΣΕΣ ΞΕΧΑΣΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΧΑΩΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΘΟΥΚΙΔΥΔΗΣ...
      ΦΩΤΙΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΑΝΩΡ...ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΙΛΛΥΡΙΚΑ...ΟΥΤΕ ΤΕΟΥΤΑ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΤΟΙΟ...

      Διαγραφή
    11. ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΠΕΛΑΣΓΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ; ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΟΤΕ ΕΜΕΝΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ. ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ;

      Διαγραφή
    12. «Οι ιστορικοί ήρωες της Αλβανίας είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πύρρος και ο Σκεντέρμπέη.» (Henry Fanshawe Tozer, Researches in the Highlands of Turkey, Including Visits to Mounts Ida, Athos, Olympus, and Pelion, to the Mirdite Albanians, and Other Remote Tribes, (London: John Murray) 1869)
      ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ''ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ'' ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ''ΑΓΓΛΙΚΗΣ' ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ.ΟΛΟ ''LONDON'' ΒΛΕΠΕΙΣ.
      ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ''ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ'' ΤΗΝ [ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ] ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β ΤΗΝ ΒΓΑΖΑΝΕ ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ , ΦΟΙΝΙΚΙΚΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΕΒΑΙΑ.
      ΟΙ '''ΣΥΜΜΑΧΧΟΙ''' ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
      ΒΕΒΑΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ.
      ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ;;;
      ΛΟΓΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ . ΒΑΛΤΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ .ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΠΕΝΤΑΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ. ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.

      Διαγραφή
  46. Η ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΑ ΣΑΙΤ....ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΄'''ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΚΑ ΣΑΙΤ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΡΩΝΕΥΤΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ
    ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ''ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΗ'' ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΝ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ , ΙΛΛΥΡΙΩΝ, ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ..ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ...ΚΑΘΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ΓΚΙΟΥΧΑ ΣΚΙΠ] ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΜΙΛΑΓΕ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΡΧΑΙΟΣ ΛΑΟΣ [ΙΛΛΥΡΙΚΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ] ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ...ΑΡΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΧΑΟΝΕΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΟΛΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΜΙΑ ''ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ'' ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ....ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ...ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ..ΕΚΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ..
      ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ...ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ....
      Οι ιστορικοί ήρωες της Αλβανίας είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πύρρος και ο Σκεντέρμπέη.»
      ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΩ...
      ΑΣ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΠΥΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
      ...ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΥΡΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΛΗΚΟ ΠΥΡΑ...
      ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΤΟΜΩΝ....
      ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΥΠΟΝΙΕΣ ΠΕΡΙ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ''ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ''...ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ....

      υπάρχει απόδειξη από τον Πολύβιο στο βιβλίο XXVIII, παράγραφοι 8 και 9, όπου αναφέρεται πως οι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν μεταφραστές στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τους Ιλλυρίους.
      ΑΡΑ Ο Μ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝΕ ΙΛΛΥΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ....

      Διαγραφή
  48. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ..Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΗΝΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΓΚΑΝΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ....
    ΙΔΟΥ...

    Ας δούμε τι γράφει ο μεγάλος ιστορικός και για την αντίθεση. Οι παλαιότεροι Έλληνες, μας πληροφορεί, δεν ήταν διαφορετικοί από τους σημερινούς βαρβάρους και αυτό φαίνεται από τα πιο «καθυστερημένα φύλα της ενδοχώρας («ἠπειρώται») που διατηρούν ακόμη βάρβαρες συνήθειες όπως η έλλειψη περιτειχισμένων οικισμών, η ληστρική συμπεριφορά και η σιδηροφορία (οπλοφορία) μέσα στην πόλη. Ο αθηναίος ιστορικός ήταν υπερήφανος που ο λαός του, ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε τη «βάρβαρη» σιδηροφορία και υιοθέτησε «τρυφερώτερα» ήθη.
    ΑΡΑ ΕΝΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ,ΑΘΗΝΑ, ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΕΘΝΙΑ [ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΦΥΛΑ ΟΠΩΣ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΟΝΕΣ ]
    ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΒΑΡΒΑΡΟΣ , ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΦΥΛΕΤΙΚΟ
    . ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Χάονες είναι βάρβαροι (Θουκυδίδης).
    Τον 4ο αιώνα π.Χ. είχε αρχίσει ο εξελληνισμός (Πλούταρχος).
    Τον 3ο πλέον π.Χ. αιώνα, είχαν σχεδόν εξελληνιστεί

    ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ....

    Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Χάονες είναι βάρβαροι πολιτιστικα (Θουκυδίδης).
    Τον 4ο αιώνα π.Χ. είχε αρχίσει ο εκπολιτισμος τους (Πλούταρχος).
    Τον 3ο πλέον π.Χ. αιώνα, είχαν σχεδόν εκπολιτιστει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Οι Ηπειρώτες - ή τουλάχιστον μέρος αυτών - ήταν Ιλλυριοί: «Εάν αναλογιστεί κάποιος την αρχαιότητα αυτής της φυλής [της αλβανικής],
    ΔΕΝ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ...ΟΥΤΕ ΕΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΧ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ
    η οποία προϋπήρξε όλων των άλλων της ιλλυρικής χερσονήσου,
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ Η ΛΑΤΙΝΟΣ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΣΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΩΣ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ...ΑΡΑ ΑΥΤΗ Η ΦΡΑΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ''ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ'' ΤΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΟΣ

    Να σημειώσουμε εδώ ότι στο μαντείο της Δωδώνης βρέθηκαν το 1875 από τον Καραπάνο σύμβολα με τον δικέφαλο αετό (τον οποίο υιοθέτησε ως σύμβολο του ο Γεώργιος Καστριώτης)
    O ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ ΥΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ - ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ
    «Ο βαθμός του εξελληνισμού της Μολοσσίας έξω από την βασιλική οικογένεια είναι αμφίβολος.» (Elizabeth Donnelly Carney, Olympias: mother of Alexander the Great, 2006, p. 140)
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΙΑ ΟΡΕΙΝΗ ΦΥΛΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΠΩΣ Η ΜΟΛΛΟΣΟΙ ΕΞΕΛΛΗΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΜΝΗ ΥΠΟ ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ'' ΚΑΤΟΧΗ;;;ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΑΡΑΤΑΕΙ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΑΝΕ ΠΑΡΟΤΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ;;;
    ΚΑΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΗΚΕ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΑΣ-ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΥΛΩΝΑΣ - ΔΥΡΑΧΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝΕ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ- ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΩΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ - ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΕΙΑ ΟΡΗ.
    Λατίνος ιστορικός Λίβιος θεωρούσε την Ήπειρο Ελληνική γη. Την ίδια άποψη είχε και ο Κικέρωνας.
    Ο γεωγράφος Κλαύδιος ο Πτολεμαίος γράφει: ‘’Αρχή Ελλάς από Ωρικία και αρχέγονος Ελλάς η Ήπειρος’’, δηλαδή ότι η Ελλάδα αρχίζει από την Ωρικία και το αρχαιότερο μέρος της Ελλάδας είναι η Ήπειρος. Η Ωρικία βρίσκεται στη σημερινή νότια Αλβανία λιγο βορεια της Χειμαρας...
    Ο Διονύσιος στο Οικουμένης Περιήγησις (στ. 398 και εξ.) θέτει τα όρια της Ελλάδας ώς την Ωρικία και τη Θράκη: ‘’Προς δε νότον μάλα πολλόν υπέρ Θράκην ερίβωλον Ωρικίην θ’ ύπερ αίαν αρείδεται Ελλάδος αρχή πολλόν ανισχομένη δισσή ζωσθείσα θαλάσση.
    Ο Ευτρόπιος γράφει: ‘’Ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου, ανήγε την καταγωγή του στον οίκο του Αχιλλέα…Έτσι ο πρεσβευτής του Πύρρου επέστρεψε. Και όταν ο Πύρρος τον ρώτησε τι είδος μέρους είχε βρει ότι η είναι η Ρώμη, ο Κινέας απάντησε ότι είχε δει μια χώρα βασιλιάδων, για την οποία όλα ήταν έτσι, όπως ο Πύρρος μόνος σκέφτηκε ότι είναι στην Ήπειρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα’’ (Historiae Romanae Breviarium, XI, XIII). Ξεκάθαρα εδώ ο Ευτρόπιος παρουσιάζει τον Πύρρο να λέει ότι η Ήπειρος αποτελεί μέρος της Ελλάδας.
    ΑΡΑ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΥΡΟΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ....
    Fick μετά την ανεύρεση του μαντείου της Δωδώνης από τον Κ. Καραπάνο και των Ελληνικών επιγραφών στο μαντείο έγραψε στις Beitrage του Bezzenberger, τόμ. Γ, σελ. 266: ‘’Η παρανόηση κάποιων χωρίων του Θουκυδίδη, ο οποίος αποβλέποντας στην ανάπτυξη των Ηπειρωτών τους αποκαλεί βάρβαρους, παραπλάνησε κάποιους ερευνητές, ώστε θεώρησαν ότι οι Ηπειρώτες αρχικά δεν ήταν Έλληνες, αλλά εξελληνίστηκαν αργότερα, και έτσι τους ταύτισαν με τους παλαιούς Ιλλυριούς και τωρινούς Αλβανούς. Όλες αυτές οι ασαφείς έννοιες αποβλήθηκαν τώρα διά μιας, και η κοιτίδα του Ελληνισμού καθαρίστηκε από κάθε υπόνοια περί βαρβαρότητας και οι επιγραφές της Δωδώνης γνωρίζουν σε μας την αρχαία Ηπειρωτική διάλεκτο ως μία των βορείων Ελληνικών διαλέκτων, οι οποίες μεταξύ τους όμοιες εκτείνονται από τα Ακροκεραύνια μέχρι τη Βοιωτία και τη μεσημβρινή Θεσσαλία’’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ-ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΟΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ...ΑΣΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Ο ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ , ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821 , ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑ , ΙΩΑΝΝΙΝΑ , ΚΟΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΙΤΗΝ ΦΡΑΣΗ …. »»’ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ »»
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ ΑΜΙΓΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ , ΕΠΥΛΙΔΕΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ]
    ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΧΩΡΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ- ΝΟΤΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΕΠΙ ΛΕΞΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ »ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ » .ΔΙΓΛΩΣΣΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ »ΕΜΠΟΡΙΟΥ» ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΣΦΑΛΩΣ , Η ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΕΞΕΛΛΗΝΙΖΑΝΕ ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ.
    ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ- ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ »»ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ»’..
    ΤΟ »ΚΥΡΙΩΣ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΛΑΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ [ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ] ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ , Ο ΒΟΛΝΚΑΜΦ , Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ …. ΓΙΑΤΙ ΟΙ [ΕΞΑΡΧΗΣ ΛΟΓΩ ΜΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ] ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΥΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΟΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΕΠΕΛΕΓΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΩΣ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ , ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ .
    ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    , ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟΥ [ ΜΕΤΣΟΒΟ ΚΑΛΑΡΥΤΕΣ ΚΛΠ
    ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
    ΕΤΣΙ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ο Θουκυδίδης μας λέει για τους Ευρυτάνες ότι ήταν η μεγαλύτερη φυλή στην Αιτωλία, και ότι μιλούσαν, όπως λέχθηκε, μία γλώσσα που ήταν υπερβολικά δύσκολο να την καταλάβουν,
    ΣΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΣΗΜΕΡΑ , ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ Η ΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ ....ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ [ ΟΠΩΣ Ο ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ ΤΟΤΕ] ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΑΡΟΤΙ ΜΙΛΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ..
    Για παράδειγμα ο Πλούταρχος στο έργο του «Πλουτάρχου Βίοι» αναφέρεται στον Θαρύππα ως τον πρώτο που εισήγαγε ελληνικά στοιχεία και νόμους στις πόλεις του (στην περιοχή ωστόσο φαίνεται ότι μιλούσαν και μία αρχαϊκή διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας, όπως λέει ο Johnathan M. Hall και άλλοι)
    ΑΡΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ...ΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ...
    Οι κάτοικοι της περιοχής του Αρβάνου ήταν Έλληνες εκλατινισμένοι - λατινόφωνοι"
    Αυτό το λέτε εσείς. Ελληνόφωνοι ήταν σε μεγάλο βαθμό σίγουρα. Έλληνες όμως όχι.
    ΒΡΕ ΦΙΛΕ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΛΛΥΡΙΑΣ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΠΟΛΛΕς ΕΛΛΗΝΙΚΕς ΑΠΠΟΙΚΙΕΣ
    ΑΥΛΩΝΑ ΕΠΙΔΑΜΝΟΣ ,ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ[ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ] , ΑΝΤΙΠΑΤΡΕΙΑ [ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΠΕΡΑΤΙ] ΚΛΠ....
    Ε ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΗΤΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΟΙΛΛΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΑΦΑΝΩΣ.
    Αν η Ήπειρος ήταν ελληνική, τότε γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν αποικίες στην περιοχή;
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΠΑΡΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ 600 ΠΧ
    ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΙΩΝΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΖΙΚΟ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ...
    «Αυτή η απομόνωση κατέστησε πιθανή τη δημιουργία εκεί ενός τέτοιου αριθμού ελληνικών αποικιών, και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι έγιναν αποικίες εκεί, είναι μία απόδειξη ότι οι Ήπειρώτες δεν ήταν Έλληνες επειδή σίγουρα δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Έλληνες έκαναν αποικίες στην ίδια τους τη χώρα.»
    ΕΝΩ Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΙΩΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΕΠΟΙΚΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΥΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ..ΑΡΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΑΣΕΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ο Άγγλος γλωσσολόγος Crossland είπε ότι το γεγονός ότι έχουν βρεθεί επιγραφές του κοινού των Μολοσσών στα ελληνικά, δεν αποδεικνύει ότι αυτή ήταν και η πραγματική τους φυσική γλώσσα και είπε για παράδειγμα ότι «Μπορεί κάποιος να παρατηρήσει την περίοδο της διγλωσσίας στο εξελληνισμό της κεντρικής Σικελίας.»
    ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΝ , ΣΤΗΝ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΔΕ...ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ...ΟΜΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. «Μπορεί κάποιος να παρατηρήσει την περίοδο της διγλωσσίας στο εξελληνισμό της κεντρικής Σικελίας.»
    ΕΤΕΡΟΝ ΕΚΑΤΕΡΟΝ...
    ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΕΙΑ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΝΟΤΙΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΞΑΠΛΩΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΚΗΣ ΓΗΣ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ , ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΣ ΓΛΩΣΣΙΟΚΟΣ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΣΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ...ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ...
    ΑΠΛΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΡΣΕΥΝΗΤΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΄΄ΙΣΩΣ' , ''ΚΑΠΟΥ'' ΚΑΠΟΤΕ''' ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑΝΕ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ..ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΣΩΣΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. οι Ηπειρώτες και οι Ιλλυριοί δεν θεωρούνται ως δύο ξεχωριστά έθνη
    ΠΑΝΤΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΙΖΕΙ
    …ο Στράβων συμπεριλαμβάνει τους Ατιντάνες - οι οποίοι σύμφωνα με τον Σκύλακα και τον Αππιανό ήταν Ιλλυριοί - ανάμεσα στα ηπειρωτικά έθνη.»
    ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΤΑΝΕΣ
    ι αρχαίοι κάτοικοι της Ατιντανίας, μιας περιοχής στην βορειοδυτική Ήπειρο (βλ. Χάρτη Ηπείρου), οι οποίοι αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Θουκυδίδη (Β΄ 80) ως σύμμαχοι των Μολοσσών το 429 π.Χ. στην εκστρατεία τους εναντίον των Ακαρνάνων. Σύμφωνα με την παράδοση που μνημονεύει ο Στέφανος Βυζάντιος, οι Ατιντάνες ή Ατιντάνιοι, όπως τους αναφέρει, ήσαν απόγονοι «…Ἀτιντᾶνος, υἱοῦ Μακεδόνος…».
    ΑΡΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΑΦΟΥ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΗΤΑΝ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΛΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ , ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟ '''ΛΥΚΑΒΥΤΟΣ'' .

      Διαγραφή
    2. μεγαλοαλβανοι , οι γενιτσαροι των βαλκανιων με ανοιχτους λογαριασμους με ολουσ τουσ γειτονες τους.

      Διαγραφή
    3. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΟΛΟΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ.
      Η μητέρα του (του Αλέξανδρου), μία Αλβανίδα πριγκήπισα, της οποίας τη νεανική ομορφιά ερωτεύτηκε ο Φίλιππος, όταν την είδε να χωρεύει κατά τη διάρκεια των δικών της θρησκευτικών τελετουργιών…» (Leslie White Hopkinson, Greek Leaders, Houghton Mifflin company 1918)

      ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΟΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ 1918 ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ ΛΕΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ .
      ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΞΕΝΟ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ [Η ΕΥΡΙΔΙΚΗ Η ΜΥΡΤΑΛΗ] ΩΣ ΑΛΒΑΝΙΔΑ [ ΟΠΩΣ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΗΓΗ] ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ....
      ΠΡΩΤΟΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΙΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.
      ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΗΤΑΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΛΛΥΡΙΑ.
      ΟΛΟΙΟΙΑΡΧΑΙΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΖΑΝΕ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΥΣ ΣΩΒΙΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
      ΤΡΙΤΟΝ Η ΛΕΞΗ ΑΛΒΑΝΟΣ Η ΣΚΙΠΕΤΑΡ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ '''ΑΚΥΡΟ '' ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΡΧΑΙΟΣ-Α ΟΠΩΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.
      ΤΕΤΑΡΤΟΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ''ΙΛΛΥΡΙΚΑ'' ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ''ΜΗΤΡΙΚΗ'' ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΗΤΑΝ ''ΑΛΒΑΝΙΔΑ'' ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΗΓΗ.

      Διαγραφή
    4. μεγαλοαλβανοι , οι γενιτσαροι των βαλκανιων με ανοιχτους λογαριασμους με ολουσ τουσ γειτονες τους.

      ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΕΝΑΝΤΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ [ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΕΡΒΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΟ] ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ[ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΣΚΙΠΕΡΙΑ ] ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

      Διαγραφή
  57. «Παρόλο που ο Ηρόδοτος ομιλεί για τη Θεσπρωτία σαν μέρος της Ελλάδας, αργότερα αναφέρεται στην παλαιότερη κατάσταση της όταν ήταν κατοικούμενη από τους Πελασγούς και όχι για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν έγραψε την ιστορία του.» (Charles Anthon, A classical dictionary, (Kessinger Publishing), 2005, p. 483)
    ΠΕΛΑΣΓΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ.....
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΙΠΕΛΑΣΓΟΥΣ ΚΑΙ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ.
    ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΙΠΕΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΠΑΤΖΑ ΣΑΣ ΣΕΡΒΙΡΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
    Ο Βρετανός φιλόλογος/αρχαιολόγος William Ridgeway (1858-1926), καθηγητής στα πανεπιστήμια του Cambridge και του Aberdeen, συμπέρανε ότι «Δεν υπήρχε κάποια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον τρόπο ομιλίας των Ιλλυριών και των Θεσπρωτών ή των Θεσσαλών.» (Sir William Ridgeway, The early age of Greece, Volume 1, 1901, p. 352)
    ΠΡΩΤΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΕΧΕΙ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΗ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ..ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ...
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΔΥΟ Η ΤΡΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ...
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ.
    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΙΛΛΥΘΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ Ο ΑΓΓΛΕΖΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ;;;
    ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ;;;;
    ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ..
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 5 - 10 ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΙΛΛΥΡΙΩΝ.
    ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΚΛΠ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ Η ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΡΩΤΩΝ.
    ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ.
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΠΑΤΖΑ ΕΝΟΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΤΣΙΜΠΗΣΕ.
    ΒΕΒΑΙΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΟΧΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΜΕΤΑΡΑΕΙ.
    ΠΑΝΩ ΑΠΟ Ο ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. MEΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ.

    επισης στην εθνικιστικη αλβανια μαθαινουν περι '''αδικης μοιρασιας των συνορων του 1913''που εκοψαν σε ''κομματια την '''σκιπερια αυτοχθονου χιστορικε'' μεγαλη αλβανια'' κλπκλπ...
    καταρχην δυστυχως τα συνορα δεν διαμορφωνοντε με βαση τα δικαια των λαων...αλλα πρωτιστως με βαση τα συμφεροντα των μεγαλων δυναμεων και τους σχεδιασμους τους για το μελλον της περιοχης εκεινης ....
    ετσι και οι αλβανοι μεινανε πιστοι στην Οθωμανικη αυτοκρατορια.... και στα σημερινα εδαφη της αλβανιας [τμηματα των οθωμανων τα χρονια εκεινα] επετεθησαν οι στρατοι τριων κρατων .. μαυροβουνιοι σερβοι και ελληνες...ετσι οι μαυροβουνιοι κατελαβαν τη σκοντρε [πολη της βορειας αλβανιας ] οχι φυσικα γιατι ηταν ''μαυροβουνικη'' αλλα γιατι επιβουλευονταν το κοντινο στην πολη λιμανι [πολιτικοι οι λογοι και στην περιπτωση αυτη] ...επισης οι σερβοι κατελαβαν οχι μονο το [αλβανικο κατα το ημιση τα χρονια εκεινα σε αντιθεση με σημερα που ειναι τελειως αλβανικο με την Βοηθεια των Ηπα ΕΕ για να μην ξεχνιομαστε ] κοσοβο αλλα εφτασαν ως την κεντρικη αλβανια [αλβανικη αυτη η περιοχη και οχι σερβικη ]ενω ο ελληνικος στρατος μπηκε στην ελληνικη βορεια ηπειρο και εφτασε και ως το τεπελενι [αλβανικη η περιοχη μονο απο τα περιχωρα του τεπελενιου και πανω ]....παιξανε και χασανε οι εθνικιστες της αλβανιας...παρολα αυτα δεν υπηρξε καποια αδικια στη μοιρασια συνορων οπως την εννουν...
    αφου οι μεγαλες δυναμεις υποχρεωσανε τοσο τους μαυροβουνιους να αποχωρησουν απο την σκοντρε οσο και τους σερβους να αποσηρθουν απο την κεντρικη και δυτικη Αλβανια και να παραμεινουν απο το κοσοβο και πανω [ παροτι σε αρκετο μερος του κοσοβου οι αλβανοι υπερτερουσανε και αυτο ηταν η μοναδικη αδικια εναντιων των αλβανων στο διακανονισμο των συνορων] ..
    αφου οι Μεγαλες δυναμεις - '''συμαχοι '' [ λεμε τωρα ] αναγκασανε στα νοτια τον ελληνικο στρατο να αποχωρησει απο τα εδαφη που ειχε απελευθερωσει ,παροτι και ο ντοπιος πλυθησμος ηταν σε πολυ μεγαλο ποσοστο ελληνικης συνειδησεως και αρκετα μεγαλο ποσοστο ελληνικης γλωσσας...και παροτι οι βορειοηπειρωτες πηρανε τα οπλα και μετα απο τρειμηνες μαχες με τους αλβανους εθνικιστες κρατησανε ελευθερα τα εδαφη τους και σχηματισανε την αυτονομη πολιτεια της βορειου ηπειρου [ημιαυτονομια εντος αλβανιας] η οποια αναγνωριστηκε απο τις μεγαλες δυναμεις αλλα και απο το αλβανικο κρατος....αρα το αλβανικο κρατος αδικηθηκε στο θεμα κοσοβου [ αφου ενα μερος του σημερινου κοσοβου θα ηταν δικαιο να δινοτανε απο τοτε στην αλβανια ] και ευνοηθηκε στο νοτο αφου τα συνορα του πηγαν πιο νοτια απο οτι εδειξε η εκβαση των βαλκανικων πολεμων και [το σημαντικοτερο απο ολα] η επιθυμια των ντοπιων κατοικων [ για την πλειοψηφεια παντα μιλαμε] ... αρα τα περι αδικης μοιρασιας συνορων ας τα αφησουν...η θα λενε ολη την αληθεια η τιποτα...γιατι η μιση αληθεια και σε αυτη τη περιπτωση ειναι χειροτερη απο το ψεμα.....οσο για τα δυο τριτα του νομου θεσπρωτιας που κατοικουνταν απο διγλωσσους τουρκοτσαμηδες...αυτοι ειχανε κυριως συνειδηση τσεπης και μετα αλβανικη , ελληνικη η τουρκικη τα χρονια εκεινα ....αφου πρωτα πολεμησανε εναντιων του ελληνικου στρατου το 1913 [γιατι θεωρουσανε συμφερον να παραμεινουν υπο οθωμανικη διοικηση ,λογικο αφου ηταν οθωμανοι - ισλαμιστ] και χασανε τελικα και περασε η περιοχη τους υπο ελληνικη διοικηση υστερα για να τα χουν καλα με τους νεους διοικητες στειλανε την παρακτω επιστολη ...
    Μια φράση από το Υπόμνημα που υπέβαλαν οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας στην Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου στις 6/11/1913 είναι ενδεικτική:
    «Θα συμπολεμήσουμε με τα αδέρφια μας τους Χριστιανούς, μέχρις εσχάτων, για ν’αποκρούσομε το ζυγό του αλβανικού κράτους και να διατηρήσουμε την ελευθεριά μας στην αγκαλιά της μητέρας μας Ελλάδας…».
    ΑΦΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ λανθασμενα ΟΤΙ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΝΩ ΕΠΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΟΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΤΑΝ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΙΣΜΑΜΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ '''ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ''' ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΥΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Η κακιας μορφη ταγματασφαλιτικη συμπεριφορα τους περιγραφεται μεσα απο τα γερμανικα αρχεια…

    Απο το βιβλιο του Γκοτοβου που ερευνησε τα Γερμανικα αρχεια εχει βρεθει μεταξυ αλλων η εξης μαρτυρια ..
    α]Ο Γερμανός συνταγματάρχης Remold, από τους αξιωματικούς που προώθησε ενεργά το «αλβανικό ζήτημα» γράφει τα εξής για την επιχείρηση «Augustus»: «Οι Αλβανοί στις παράκτιες περιοχές είναι εξαιρετικά γερμανόφιλοι, Είναι οργανωμένοι για την αυτοάμυνα. Έχουν συμβάλει στην εκκαθαριστική επιχείρηση [Augustus] ως οδοδείκτες κλπ» (BA – MA Freiburg, RH 28-1-99/98).»»
    Αρα βλεπουμε οτι οι ενοπλοι αλβανοτσαμηδες συμφωνα με τους ιδιους τους Γερμανους , οχι απλα ηταν γερμανοφιλοι [και μαλιστα »»εξαιρετικα»» ] αλλα και συμμετειχανε στην επιχειρηση Αugust
    oπου στην ουσια εγινα εθνοκαθαρση της αρβανιτικης περιοχης του Φαναριου
    απο τους Αλβανοτσαμηδες ενοπλους και τους Γερμανους.
    Οταν λεει η αναφορα οτι »ειναι οργανωμενοι για την αυτοαμυνα» εννοει οτι ηταν ενοπλοι με την αδεια του Αξονα
    ενω οτα λεει »συμετειχανε στην επιχειρηση ως οδοδεικτες κλπ»’ με το κλπ εννοει ολα τα εγκληματα που κανανε και τα οποια που θα δουμε παρακατω μεσα απο ενα σωρο αλλες μαρτυριες…….

    Σε οτι αφορα την προαναφερθεισα εθνοκαθαρση του Φαναριου εχουμε μαρτυριες οχι μονο απο τα γερμανικα αρχεια αλλα και
    απο τον Ερυθρο Σταυρο ,
    τις Ελληνικες αρχες της Ηπειρου
    αλλα και απο το ΕΑΜ ΕΛΑΣ Ηπειρου…..
    Ας τις δουμε μια μια…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση «Η κατάσταση των ελλήνων (…) στο Φανάρι, στη μεγάλη πεδιάδα κάτω από την Παραμυθιά (…), όπου κάθε χρόνο συλλέγονται 15.000 τόνοι ρύζι, ήταν πολύ σοβαρή. Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί που ζούσαν εκεί ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών. Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά. Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών (…) Στο ταξίδι μου διαπίστωσα πως οι Αλβανοί κρατούσαν τον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό κλεισμένο μες στα σπίτια του. Νεαροί Αλβανοί που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο τριγύριζαν στα χωριά βαριά οπλισμένοι. Οι Έλληνες είχαν εγκαταλείψει πλήρως την Ηγουμενίτσα και είχαν φύγει στα βουνά. Οι Αλβανοί πήραν μαζί τους όλα τα ζώα από τα ελληνικά χωριά. Τα χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα».»»»
    Εδω περα απο τη εθνοκαθαρση του Φαναριου αναφερεται και ο διωγμος των Ελληνων της Ηγουμενιτσας απο τυς Αλβανοτσαμηδες ….

    Παμε παρακατω σε μια αλλη μαρτυρια…….

    Μετα την εθνοκαθαρση του Φαναριου η ελληνικη διοικηση Ηπειρου στελνει επιστολη διαμαρτυριας στον στρατηγο Λαντς στην οποια αναφερει μεταξυ αλλων για τη δραση των Αλβανων της Τσαμουριας ….
    »»Επεδραμον προ τινων ημερω στα χωρια του Φαναριου εις μεγαλας ομαδας και επεδοθησαν εις την τελεια λεηλασια οικιων και περουσιων των κατοικων ,…., ομαδικως δε εβιασθησαν παρθενοι και εγγαμες γυναικες υπο των Μουσουλμανων …… ο πλυθησμος εγκατελειψε τας οικιας του και οσοι διεφυγαν το θανατο , κατεφυγαν στην υπαιθρο»»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ας δουΜε τωρα την μαρτυρια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ …..

    Εκθεση δράσης 24 Συντάγματος Πεζικού (αρχηγεία ΣΟΥΛΙΟΥ & ΖΑΛΟΓΓΟΥ), Γεράσιμος Πρίφτης/20 Ιαν 1944…….
    …..
    ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Όλες οι προσπάθειες μας αν και βασίζονταν στη γραμμή της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ενάντια στον κατακτητή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών.
    Παρ’ όλα αυτά από τις 19 του Μάρτη έγινε η πρώτη προσέγγιση που επαναλήφθηκε στις αρχές του Ιούλη 1943. Κατά κανόνα οι υποσχέσεις που μας δώσανε οι εκπρόσωποι των Τσάμηδων δεν τηρηθηκαν. Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή……………

    ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗΣ ΚΡΑΨΙΤΗΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ .

    »’27 Ιουλίου 1943: Στο μισοσκόταδο του πρωινού ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις της Παραμυθιάς με άριστα πολεμικά μέσα και με (800) οκτακόσιους και περισσότερους ένοπλους επίστρατους της «ΞΙΛΙΑ» μουσουλμάνους Τσάμηδες των πόλεων και Επαρχιών Παραμυθιάς και Μαργαριτιού, επέδραμαν εναντίον των χωριών του κάμπου της Παραμυθιάς και της περιφέρειας «Φαναρίου».

    14 Αυγούστου 1943: Τι καταστροφή είναι αυτή από την 27 Ιουλίου 1943 μέχρι σήμερα! Όλοι στην Παραμυθιά είμαστε κατατρομαγμένοι και όσο είναι δυνατόν κρυβόμαστε. Οι πληροφορίες μας είναι ότι στις 19 αυτές μέρες οι Χιτλερικοί Γερμανοί με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες κατάστρεψαν ολοκληρωτικά τα 24 χωριά της περιφέρειας «Φαναρίου» και μερικά κοντινά της Παραμυθιάς χωριά της. Λεηλασίες, πυρπολήσεις, φόνοι νηπίων και γερόντων, βιασμοί γυναικών, αρπαγές παρθένων κοριτσιών, με τις οποίες οι επαίσχυντοι μουσουλμάνοι πλουτίζουν τα χαρέμια τους, σύλληψη ομήρων, κάψιμο ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους κ.α. Γέμισαν οι σπηλιές από γυναικόπαιδα και γέροντες που κατόρθωσαν να διασωθούν εκεί στις κρίσιμες ώρες, ενώ μέρα τη μέρα προστίθενται στους νεκρούς λόγω της πείνας τους και των ασθενειών

    15 Αυγούστου 1943: Εμείς που έχουμε τα σπίτια μας στο κέντρο της πόλεως της Παραμυθιάς, είμαστε από τα χαράματα, με κομμένη την αναπνοή, πίσω από τα πατζούρια (ή) ανάλογα τις γρίλιες, παρακολουθώντας την επιστροφή των χιτλερικών Γερμανών και των μουσουλμάνων από την εικοσαήμερη «επιχείρησής» τους κατά του «Φαναριού».»»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.