Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ. ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ. Η ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ. ΕΛΗΞΑΝ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.


ΠΛΗΡΗΣ  ΔΙΑΛΥΣΗ  ΤΩΝ  ΕΝΟΠΛΩΝ  ΔΥΝΑΜΕΩΝ  ΤΗΣ  ΧΩΡΑΣ.  Η  ΧΑΡΑ  ΤΟΥ  ΤΣΙΠΡΑ  ΚΑΙ  ΤΩΝ  ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ.

Πολεμική Αεροπορία: «Τελειώνουν» οι πιλότοι - Μαζικές παραιτήσεις - Μειωμένες οι αποδόσεις των νέων σειρών.
 (Από  το  Pronews)
Μαζικές είναι οι παραιτήσεις αξιωματικών και δη ιπταμένων από την Πολεμική Αεροπορία, σε σημείο που να δημιουργούνται έντονοι προβληματισμοί, τόσο για την αιτία των παρατάσεων αυτών όσο και για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτοί να έχουν στη μαχητική ισχύ της ΠΑ.
Αν και η αιτία είναι εύκολα ανιχνεύσιμη και εντοπίζεται στις χαμηλές αποδοχές, σε σχέση με τους υψηλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Μια «τυχαία» αεροπορική εταιρεία του εξωτερικού πληρώνει πιλότους της εμπειρίας των πιλότων της ΠΑ, τρεις και τέσσερις φορές περισσότερα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μέσα στο 2018 έγιναν δεκτές 73 παραιτήσεις ή αποστρατείες αξιωματικών της ΠΑ, εκ των οποίων οι 35 ιπτάμενοι.
Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες οι παραιτήσεις που έγιναν δεκτές ήταν 21.

Οι βαθμοί οι οποίοι αντιστοιχούν στα παραιτημένα στελέχη της ΠΑ είναι επισμηναγοί, αντισμήναρχοι και σμήναρχοι δηλαδή όχι «παροπλισμένα» στελέχη αλλά ενεργά και σε παραγωγικές ηλικίες.
Ακόμη όμως πιο ανησυχητικό είναι το θέμα της προσέλευσης νέων στις παραγωγικές Σχολές των ΕΔ και ειδικότερα στην Ικάρων.
Έτσι η 89η σειρά Ιπταμένων που ορκίστηκε φέτος απέδωσε μόλις 30 πιλότους.
Σίγουρα η κατάρρευση του δημογραφικού είναι ένας από τους λόγους των μειωμένων αριθμών πιλότων και κατά επέκταση των μειωμένων αριθμών νέων που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στις ΕΔ καθώς δεν υπάρχει εκείνη η πληθυσμιακή «βάση» από την οποία θα προέλθουν, ή αν υπάρχει αυτή βαίνει συνεχώς μειούμενη.
Αλλά η βασική αιτία είναι το οικονομικό.
Ταυτόχρονα οι παραιτήσεις των εν ενεργεία στελεχών πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία της ΠΑ για ποιο λόγο γίνονται.
Τελικά όμως το ερώτημα που μοιραία τίθεται είναι τι ακριβώς Αεροπορία θέλουμε πια. Μια Αεροπορία τύπου Βελγίου ή Βουλγαρίας στην καλύτερη των περιπτώσεων ή κάτι άλλο ακόμη πιο συμβολικό;Τουρκικό ντελίριο στο Αιγαίο: 107 παραβιάσεις και 4 εμπλοκές! - «Παίζουν» με τις χαμηλές διαθεσιμότητες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΠOΛΕΜΙΚΗΣ  ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.
Φαίνεται πως οι Τούρκοι έχουν βάλει ως στόχο να δοκιμάσουν τις αντοχές της ΠΑ η οποία μαστίζεται από πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες.
Έτσι επιστράτευσαν σήμερα 15 αεροσκάφη σε εφτά σχηματισμούς για να πραγματοποιήσουν συνολικά 107 παραβιάσεις(!)  του Εθνικού Εναέριου Χώρου  στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς και σε 24 παραβιάσεις των κανόνων κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.
Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν από τα επτά ζεύγη των τουρκικών μαχητικών, ενώ τέσσερα από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποιήθηκαν ως εξής:
-Στις 14.06 τέσσερις υπερπτήσεις, από δύο F-16 και δύο F-4, πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι, σε ύψος 18.000 ποδιών ( για τα F-16) και 12.500 ποδιών ( για τα F-4).
- Στις 16.04, μια υπερπτήση από δύο F-16 πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 26.000 ποδιών.


Αφησαν να «λήξουν» εκατοντάδες πυραυλικά συστήματα στην ΠΑ - «Δεν είχαν λεφτά» - Τώρα δεν έχουν όπλα...

Εληξε το χρονικό όριο επιχειρησιακής ζωής δεκάδων βλημάτων γαλλικής προέλευσης AM-39 EXOCET Block 2, πυραύλων αέρος-αέρος μικρής ακτίνας δράσης R 550 Magic 2 και από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεκάδων πυραύλων cruise SCALP EG, όπως και βλημάτων αέρος-αέρος μικρού και μέσου βεληνεκούς MICA IR/RF, αλλά ουδείς συγκινείται σε μία χώρα που ασχολείται με απίθανους τύπους στιλ «Πετσίτη», ενώ η «χιονοστιβάδα» εξ Ανατολών έχει ξεκινήσει!
Μόλις στις 12 Δεκεμβρίου η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε συζητήσεις με τους κατασκευαστές τους και τους καλεί «εντός ενός μηνός να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για να καταθέσουν προσφορές τεχνικής υποστήριξης»!
Γιατί έληξαν τα βλήματα; Γιατί δεν υπήρχαν λεφτά για την συντήρησή τους!
Πότε θα είναι πάλι αξιόμαχα; Ενας Θεός ξέρει. Κάποτε μπορεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει η διαδικασία επάκτασης του ορίου ζωής τους, που και αυτή θα διαρκέσει ως διαδικασία 1-2 χρόνια!
Γιατί δεν υπήρχαν λεφτά για την συντήρησή τους; Γιατί οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ το 2010 (Γ.Παπανδρέου) της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το 2012 (Α.Σαμαράς και Ε.Βενιζέλος) και του ΣΥΡΙΖΑ (Α.Τσίπρας) από το 2015 μέχρι σήμερα, δεν εξαίρεσαν τις δαπάνες ασφαλείας της χώρας από τις μειώσεις κρατικών που ζητούσαν οι δανειστές. Η Τουρκία το 1999 και η Αίγυπτος το 2016 όταν έλαβαν δάνεια από το ΔΝΤ, τις είχαν εξαιρέσει.
Τι σημαίνει «λήξη επιχειρησιακού ορίου ζωής». Είναι σαν τα τρόφιμα, ας πούμε σαν το γάλα που ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ: Αν λήξει, το καταναλώνεις με δική σου ευθύνη. Μπορεί να δηλητηριαστείς, μπορεί και όχι.
Ετσι και αυτά τα δεκάδες πυραυλικά συστήματα (πάνω από 200 μονάδες συνολικά, αφού αν και τα παραπάνω βλήματα είναι πάνω από 600, παραλήφθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αναφέρουν έγκυρες πηγές της ΠΑ στο pronews.gr), αν εκτοξευτούν, μπορεί να πετάξουν, μπορεί και όχι.
Μπορεί να σκάσουν επί του στόχου, μπορεί και όχι. Μπορεί να σκάσουν επάνω στο αεροσκάφος που τα μεταφέρει, μπορεί και όχι.
Μπορεί να εκραγούν επί του στόχου, μπορεί και όχι.
Μπορεί να χάσουμε τον πόλεμο εξ αυτού, μπορεί και όχι.

2 σχόλια :

 1. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΜΕΘΟΔΙΚΑ, ΓΕΜΑΤΟΙ ΧΑΡΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ.
  Μεγάλος είναι ο προβληματισμός στην Πολεμική Αεροπορία για την έκταση της απειλής που θα αντιμετωπίσει το επόμενο 12μηνο στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.
  Αν δεν αλλάξει κάτι, μέχρι τον Σεπτέμβριο, παραδίδονται τα δύο πρώτα (κατ'άλλες πηγές τα τέσσερα πρώτα) F-35 και τα πρώτα τουρκικά S-400, ενώ η μαζική παράδοση των τουρκικών βαλλιστικών συστημάτων ακτίνας δράσης 250 χλμ. απειλεί τα προωθημένα αεροδρόμια και τις Σμηναρχίες της Λήμνου και της Σκύρου.
  Αντίθετα θα κάνει εξαιρετικά δύσκολη την ελληνική απάντηση με τα νυν όπλα. Μόνο η προμήθεια αμερικανικών JSOW (διαβάστε σχετικά την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα) θα μπορούσε να αυξήσει την δυνατότητα καταστροφής των S-400 πριν αυτά γίνουν απόλυτα φονικοί για τα F-16 της ΠΑ
  Το άμεσο πρόβλημα είναι ότι το F-35 αποδεικνύεται άμεσα χρησιμοποιήσιμο και ως απλή μονάδα, η οποία λειτουργεί ως "κέντρο μάχης" σε αποστολές COMAO για μαχητικά της προηγούμενης γενιάς, όπως είναι τα εκατοντάδες τουρκικά F-16.
  Οι Ελληνες πιλότοι κάνουν «θαύματα» με δεδομένες τις διαθεσιμότητες και τις λίγες ώρες πτήσης τον μήνα, ένεκα των οικονομικών περικοπών εδώ και εννέα χρόνια. Με μ.ο. κάπου οκτώ ώρες πτήσεων, βρίσκονται στο 50% αυτών που το ΝΑΤΟ θεωρεί ως «ικανοποιητικό» όριο.
  Οι παλαιότεροι πιλότοι των 15 ή και 20 ωρών επιχειρησιακής εκπαίδευσης, είναι λίγοι πλέον, αφού οι περισσότεροι επιλέγουν την αποστρατεία για βιοποριστικούς λόγους. Π.χ. οι Ισραηλινοί πιλότοι πετάνε 30 ώρες το μήνα.
  Στην Καλαμάτα πετούν αεροσκάφη προκεχωρημένης εκπαίδευσης «ερείπια» που «λήγουν» σε έξι μήνες, ακόμα δεν υπάρχει υπογραφή σύμβασης με το νέο σύστημα εκπαίδευσης και ελάχιστα αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης, είναι επιχειρησιακά.
  Το συμπέρασμα είναι ότι αν δεν υπάρξει δραματική αύξηση της χρηματοδότησης για αεροσκάφη, όπλα και εκπαίδευση, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει κρίσιμο πρόβλημα εκτέλεσης αποστολών το 2019...
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΚΤΑΚΤΟ. Οι ΗΠΑ «σκύβουν το κεφάλι» στον Ερντογάν: Αποσύρουν όλες τις δυνάμεις από Συρία και εγκαταλείπουν τους Κούρδους!
  Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποσύρουν το σύνολο των δυνάμεών τους από τη Συρία και όχι μόνο από το βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με πηγές, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Τραμπ- Ερντογάν.
  Το Ισραήλ τόνισε πως "σέβεται την απόφαση των ΗΠΑ". Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, διέταξε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αποσυρθούν εντελώς από τη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
  Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ανάρτηση στο Twitter, στο ίδιο πνεύμα.
  «Νικήσαμε τον ISIS στη Συρία, τον μοναδικό λόγο για να είμαστε εκεί κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ», έγραψε.
  Όπως μάλιστα ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο CNN η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα είναι «πλήρης» και «ταχύτατη», θέλοντας να καταδείξει ότι θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
  Στη Συρία υπάρχουν περί τους 2.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικών δυνάμεων μέρος των καθηκόντων των οποίων είναι η εκπαίδευση των Κούρδων μαχητών, η προστασία του άμαχου κουρδικού πληθυσμού απο την Τουρκία όπως και η εκτέλεση επιχειρήσεων εναντίον της ISIS.
  Οι πληροφορίες για την άμεση απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και όπως είπαν Αμερικανοί επίσημοι αυτή πρόκειται να αρχίσει το «συντομότερο δυνατό».
  Βέβαια η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων έχει να κάνει και με κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντ.Τραμπ και του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν και για αυτό το λόγο ο τελευταίος είχε πει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει θετικά την τουρκική επέμβαση ανατολικά του Ευφράτη.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...