Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Α΄ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ, Ή ΓΕΜΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΑΜΟΥΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ; 33χρονος Αμερικανός διέσχισε ολομόναχος την Ανταρκτική με σκι - Για πρώτη φορά στην ιστορία.
'Ενας 33χρονος Αμερικανός νίκησε το πολικό ψύχος και διήνυσε με σκι και χωρίς βοήθεια 1482 χιλιόμετρα μέσα σε 54 ημέρες πετυχαίνοντας κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανέφικτο. 


Πρόκειται για τον Κόλιν Ο' Μπρέιντι, ο οποίος είναι ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε την Ανταρκτική με σκι, χωρίς βοήθεια.
Ο Κολιν Ο' Μπρέιντι είχε μόνο τον εξοπλισμό τού σκι και έσερνε και ένα έλκηθρο με εφόδια, βάρους 170 κιλών.  

Ο 33χρονος Αμερικανός, που είχε δώσει στη αποστολή του τον τίτλο «Η αδύνατη πρώτη φορά», περιέγραφε λεπτομερώς την περιπέτειά του από τη στιγμή που ξεκίνησε, στις 3 Νοεμβρίου. Έπρεπε να σέρνει το έλκηθρο με 170 κιλά εξοπλισμού -ακόμη και σε ανηφόρες και λόφους που είχαν δημιουργηθεί από τους ισχυρούς ανέμους.
«Το πέτυχα!» έγραψε στο Instagram. «Τραβούσα το έλκηθρό μου πάνω από μια αόρατη γραμμή και έφτασα στον προορισμό μου: ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που διασχίζει την ήπειρο της Ανταρκτικής από ακτή σε ακτή, και μάλιστα μόνος, χωρίς υποστήριξη και χωρίς βοήθεια» ήταν το μήνυμα του Ο' Μπρέιντι που κατέγραψε ολόκληρο το ταξίδι στο Instagram.


Το 2016 ο Βρετανός Χένρι Γουόρσλι που επιχείρησε κάτι ανάλογο δεν κατάφερε να επιζήσει. Ο 55χρονος Βρετανός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια μόλις 48 χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό και να καλέσει για βοήθεια. Λίγο αργότερα απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.Σημείωση:  η  πλειοψηφία  των  σημερινών  ελλήνων  ανδρών άραγε  τι  όνειρα,  τι  φιλοδοξίες  έχουν;  Πώς  περνούν   τον  καιρό  τους;

Οι  νεοέλληνες  γυφτοειδείς  άγαμοι  30άρηδες  και  40ντάρηδες  μαντραχαλάδες  ξέρουν  μόνο  να  τριγυρνούν  ατελείωτα,  με  πολύχρωμα  σορτάκια  και  παντόφλες  στις  παραλίες,  τραγουδώντας  το  γύφτικο  σουξέ  «δεν  κάνει  κρύο  στην  Ελλάδα»,  -  όχι,  το  κρύο  δεν  το  θέλουν,  δεν  το  αντέχουν,  οι  γυφτοέλληνες  -   υπό  το  ενθαρρυντικό  μειδίαμα  της  μαμάς.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

   Υ.Γ.  

 

Η Τουρκία ιδρύει επιστημονική βάση στην Ανταρκτική


Επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης η σχετική συμφωνία
Επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας η συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο εκτέλεσης ερευνών στην λευκή ήπειρο.  Η Ολομέλεια του τουρκικού κοινοβουλίου επικύρωσε το Πρωτόκολλο Περιβαλλοντικής Προστασίας της Συνθήκης της Ανταρκτικής.  Θα συσταθεί ένα κέντρο επιστημονικής δραστηριότητας στην Ανταρκτική όπου θα κυματίζει επίσημα η τουρκική σημαία.  Η Τουρκία θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να πραγματοποιεί επιστημονικές αποστολές στην λευκή ήπειρο και να ιδρύει σταθμούς επιστημονικού σκοπού.  Θα αποκτήσει εξάλλου καθεστώς «συμβουλευτικού κράτους» που έχει το δικαίωμα ψήφου για την Ανταρκτική.  Στην Ανταρκτική υπάρχουν ήδη βάσεις 29 κρατών.  Η Τουρκία θα είναι η 30η χώρα που θα κυματίσει την σημαία της εκεί.  Η Ανταρκτική είναι μια ήπειρος πάνω στην οποία επιστήμονες πραγματοποιούν σπουδαίες έρευνες.   Αυτές οι έρευνες έχουν να κάνουν με τις επιστήμες της θάλασσας, τις επιπτώσεις του κλίματος στα ζωντανά όντα, την αλιεία, την αστρονομία και άλλους πολλούς κλάδους.  Η μακρινή ήπειρος έχει πλούσια αποθέματα ορυκτών πόρων.  Χάρη στην επικυρωθείσα συμφωνία, Τούρκοι επιστήμονες θα αποκτήσουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν από πρώτο χέρι στα επιστημονικά προγράμματα.  Στο πλαίσιο του προγράμματος Uzaklar Antarktika (Μακρινή Ανταρκτική) που είχε την υποστήριξη του Ιδρύματος   Τουρκικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης TRT, δύο Τούρκοι εξερευνητές είχαν πατήσει πόδι στη νοτιότερη ήπειρο της Γης.  
Μια ομάδα Τούρκων επιστημόνων ξεκίνησε την Παρασκευή (24/2/2017) το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό την Ανταρκτική, όπου θα δημιουργήσουν την πρώτη τουρκική βάση, αναφέρει δημοσίευμα της dailysabah.com.
Πριν από την αναχώρηση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μπουρτζού Όζσοϊ, επικεφαλής της ομάδας μελετών σκοπιμότητας που συγκρότησε το PolReC του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (İTÜ), δήλωσε από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» ότι εννέα επιστήμονες θα διεξάγουν σειρά μελετών στην περιοχή του Νοτίου Ημισφαιρίου. «Στόχος μας είναι να συσταθεί μια ερευνητική βάση που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τις μελέτες των Τούρκων επιστημόνων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες κυρίως σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τα έμβια είδη του βυθού και της επιφάνειας του νερού, ενώ τόνισε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει καθεστώς χώρας-μέλους στην ήπειρο. Μολονότι πολλές χώρες έχουν θέσει αξιώσεις για διάφορα τμήματα της Ανταρκτικής, η περιοχή ορίζεται από την Ανταρκτική Συνθήκη του 1958 που καθιερώνει την ήπειρο ως ειρηνική ζώνη διεθνούς συνεργασίας και έρευνας.
Επιστήμονες από την Τουρκία που είχαν πάει παλαιότερα στην Ανταρκτική, εργάζονταν στις βάσεις άλλων χωρών. Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε μια ιστορική αποστολή. Ομάδα 14 Τούρκων ερευνητών (γιατροί, βοτανολόγοι, γεωλόγοι, ωκεανογράφοι κ.ά.) από επτά πανεπιστήμια της χώρας ταξίδεψε στη νοτιότερη ήπειρο της Γης, σε μια επιστημονική αποστολή με στόχο την καταγραφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.


          Νίκος  Μαγγίτσης: 

Ο πρώτος που ύψωσε την Ελληνική σημαία στο Νότιο Πόλο

Σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2013, ο Νίκος Μαγγίτσης μαζί με άλλους δύο Αμερικάνους κατορθώνει να φτάσει για πρώτη φορά στο Νότιο Πόλο. Σύμφωνα με την διήγηση του ίδιου, έπρεπε να περπατήσει μία απόσταση 250 χιλιομέτρων, με συνολική θερμοκρασία -50 βαθμούς κελσίου. Μάλιστα, ο ίδιος ύψωσε τόσο την Ελληνική σημαία όσο και τη σημαία των ολυμπιακών αγώνων στην κορυφή, γεμίζοντας με δέος όλους τους Έλληνες.


Ποιος είναι ο Νίκος Μαγγίτσης
Ο Νίκος Μαγγίτσης, γεννήθηκε το 1968 και κατοικεί στην Αγριά Μαγνησίας. Ο ίδιος είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού αφού έχει σπουδάσει στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της αναψυχής και διατριβή με θέμα «Χρόνος αντίδρασης στο μεγάλο υψόμετρο». Από το 1994 διοργανώνει και υλοποιεί ορειβατικές αποστολές, αλλά και αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον κόσμο όπως πεζοπορικές διασχίσεις ερήμων, διάπλους θαλασσών με θαλάσσιο καγιάκ κ.α.Συνολικά έχει οργανώσει και υλοποιήσει 44 αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον πλανήτη.  ενώ είναι ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που έχει ολοκληρώσει το project των «7 summits» καθώς και ο μόνος Έλληνας που έχει φτάσει (πεζοπορικά) στον Βόρειο (2000) και Νότιο Πόλο (2003). Στις δράσεις του αξίζει να αναφερθεί η πεζοπορική διάσχιση στην Τυνησιακή Σαχάρα (180 χλμ σε 90 ώρες το 2001) η διάσχιση της Salar De Uyuni στη Βολιβία (154 χλμ σε 54 ώρες το 2005) καθώς και το πρώτο χειμερινό διάπλου του Αιγαίου Πελάγους με solo kayak, από τη Λήμνο στο Βόλο (170 μίλια σε 102 ώρες) το 2002.

Κατέκτησε και τις επτά κορυφές του κόσμουΤο Μάρτιο του 2008, ο Μαγγίτσης έγινε ο πρώτος Έλληνας, που ολοκλήρωσε το project των «7 summits». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι πέτυχε την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένου και του Έβερεστ στα 8848 μέτρα. Ξεκίνησε να καταρρίπτει έναν – έναν τους στόχους του από το 1994. Αρχής γενομένης με το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία για να ολοκληρώσει το όνειρο του, τον Μάτριο του 2008 με το Carstensz Ryramid στην ζούγκλα της Δυτικής Παπούα.  Όπως ο ίδιος  θα πει: Η ολοκλήρωση του project των «7 summits» αναγάγει το πολυπολιτισμικό ταξίδι σε μια ανθρώπινη δοκιμασία τόσο σωματική όσο και  ψυχική. Η επίτευχση του στόχου προϋποθέτει αφοσίωση, αυταπάρνηση, εξειδίκευση, επιμονή και υπομονή. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο ορειβατική ή αναρριχητική ολοκλήρωση αλλά και μια πολιτισμική γνώση».  Τέλος, όλοι μας πρέπει να συγκρατήσουμε από τον ίδιο ότι ο ορειβάτης δεν σκαρφαλώνει στο βουνό, με σκοπό να το κυριεύσει και να το νικήσει, αλλά επειδή το βουνό τον δέχεται και θέλει να τον φιλοξενήσει.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...