Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΙΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ;

Ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου της Τουρκίας πέρασε πλέον από το στάδιο του ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ στο στάδιο του ΗΔΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ αυξάνοντας κατακόρυφα τις άμεσες μελλοντικές απειλές για την Ελλάδα καθώς η Τουρκία σε διάστημα το πολύ 15ετίας θα μπορεί να έχει μετεξελιχθεί από παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και σε πυρηνική δύναμη.
Είναι κάτι εφικτό για την Τουρκία διότι πλέον διαθέτει μεγάλο επιστημονικό δυναμικό το οποίο απασχολείται στην αμυντική βιομηχανία της αλλά και στην δυναμική τουρκική οικονομία γενικότερα, για να το πετύχει.


O επίκουρος καθηγητής της Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Θανάσης Γεράνιος είχε πει: «Αυτός ο αντιδραστήρας, σε αντίθεση με τον “αδελφό” του των 1.000 μεγαβάτ που θα λειτουργεί επίσης στο Ακούγιου, αλλά αυτός με επιβραδυντή ελαφρύ νερό, χρησιμοποιεί φυσικό ουράνιο, δηλαδή μη εμπλουτισμένο, και έχει τη δυνατότητα να παράγει μικρές ποσότητες πλουτωνίου, που είναι και η πρώτη ύλη για όλες σχεδόν τις πολεμικές εφαρμογές αυτού του τύπου. Βέβαια, θα απαιτείται από την Τουρκία και μια σειρά άλλων διαδικασιών για την τελική κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, αυτό όμως δεν παύει να σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει πλέον τη δυνατότητα, δεδομένου του αντιδραστήρα, να ξεκινήσει τη διαδικασία παραγωγής ενός τέτοιου όπλου.»

Η απειλή για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται υψηλότατη καθώς θα μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε χώρα-δορυφόρο της Τουρκίας της οποίας η ισχύ δεν αυξάνεται μόνο από την απεξάρτησή της σε ενέργεια και οπλικά συστήματα αλλά και από το γεγονός ότι είναι μια χώρα ακμάζουσα δημογραφικά.

Αυτή την στιγμή φτιάχνεται το κουβούκλιο του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα του Akkuyu από την ρωσική κρατική εταιρεία Atomic Energy Corporation Rosatom όπως ανακοινώθηκε
Η Atommash, η οποία εργάζεται μέσα στις εγκαταστάσεις της Rosatom κατασκεύασε τον θάλαμο πίεσης για τον τουρκικό πυρηνικό αντιδραστήρα και ήδη έχει δοκιμαστεί επιτυχώς καθώς ασκήθηκαν 12.000 τόνοι πιέσης πάνω στην κατασκευή.
«Η κατασκευή ενός θαλάμου πίεσης της Atommash απαιτεί 2 χρόνια. Είμαστε σε συνεχόμενη συνεργασία με τους αντιπροσώπους των πελατών μας. Ενώ κατασκευάζουμε τον εξοπλισμό μας για τους ξένους πελάτες μας πρέπει να συμμορφωνόμαστε όχι μόνο με τους ρωσικούς νόμους και απαιτήσει περί εξοπλισμού πυρηνικών εγκαταστάσεων αλλά και με τα εθνικά στάνταρτ της χώρας στην οποία θα προμηθεύσουμε τα προϊόντα μας» είπε ο Rovshan Abbasov, διευθυντής της Atommash.
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2017 η Τurkish Atomic Energy Agency ενέκρινε την AEM-technology σαν τον βασικό κατασκευαστή του πυρηνικού σταθμού του Akkuyu
Ο Abbasov επιβεβαίωσε πως ο βασικός φόρτος εργασίας της εταιρείας αφορά κυρίως εξαγωγές ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία απέκτησε την βασική εμπειρία της και τεχνογνωσία της κατασκευάζοντας και αποστέλλοντας ατμοκινητήρες για ένα ινδικό πυρηνικό σταθμό τον Οκτώβριο του 2018.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...