Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019

ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, Ο ΗΛΙΑΣ ΨΥΡΟΥΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΤΟΥ Hellas Sat 4.

Δύο Ελληνόπουλα στην εκτόξευση του Hellas Sat 4 από το διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας. 

Ο Ηλίας Ψυρούκης είναι στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.   Ο Ηλίας Θεοδωρίδης, ήταν παρόν στο επιστημονικό εθνικό επίτευγμα της εκτόξευσης του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, του Hellas Sat 4 από το διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας.

 Δυο παιδιά της Μυτιλήνης, ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης, ήταν παρόντες προχθές, Τρίτη το βράδυ, στο επιστημονικό εθνικό επίτευγμα της εκτόξευσης του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, του Hellas Sat 4 από το διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας.
Τους γνωρίσαμε πριν από σχεδόν επτά χρόνια, όταν ως μαθητές στο 3ο Λύκειο Μυτιλήνης συμμετείχαν σε μια μαθητική παρέα που με τους συμμαθητές τους εκτόξευαν… τενεκεδάκια.
Τότε, το 2012, κέρδισαν τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό CanSat με την κατασκευή του «Icaromenippus 3D» που αφορούσε ένα δορυφόρο με τη χρήση του οποίου απεικόνισαν τρισδιάστατα την επιφάνεια της Γης. Προχθές ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης βρέθηκαν, επιστήμονες και οι δυο στη Γαλλική Γουιάνα. «Ήταν το έπαθλο για τη 2η θέση που λάβαμε στο διαγωνισμό Copernicus Hackathon in Athens που διοργάνωσε το Corallia και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και της Hellas Sat», λένε.


Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Ψυρούκης μιλάει για τη δική του πορεία και την πορεία του φίλου του από τα «τενεκεδάκια» στη Γαλλική Γουιάνα. «Μετά το Λύκειο περάσαμε και οι δύο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οπότε ξεκινήσαμε ένα νέο ταξίδι, πάντα στο πλαίσιο του Διαστήματος.
Αυτή τη στιγμή έχουμε ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τη SPIN-Space Innovation με την οποία δουλεύουμε μαζί με περίπου 50 εθελοντές σε πρότζεκτ που μας κινούν το ενδιαφέρον. Διοργανώνουμε τον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece, με τον οποίο έχουμε δώσει μέσα σε τρία χρόνια τη δυνατότητα σε περισσότερους από 350 μαθητές και φοιτητές να κατασκευάσουν τους δικούς τους μικρούς δορυφόρους. Επίσης, έχουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων στερεού καυσίμου και είμαστε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει έναν πύραυλο υψηλής ισχύος στην Ελλάδα. Τέλος, πραγματοποιούμε δωρεάν σεμινάρια σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω σε τεχνολογίες Internet of Things. Σε όλη αυτή τη διαδρομή και σε ό,τι κάνουμε αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καθηγητής μας από εκείνη την παρέα του 3ου Λυκείου με τα πειράματα μας, ο Γιώργος Κοντέλλης έχει συμβάλει τα πραγματικά τα μέγιστα».
Όσον αφορά την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στη Γαλλική Γουιάνα οι δυο νέοι λένε: «Η εμπειρία μας ήταν απίστευτη! Η ένταση των ανθρώπων που διαχειρίζονταν την εκτόξευση χτυπούσε κόκκινο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι συγκινητικό να βλέπεις τόσους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες να συνεργάζονται για να πετύχουν στο διαστημικό τομέα. Η εκτόξευση του Hellas Sat 4 πάντως είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει στο Διάστημα!».
Και για το μέλλον; «Σήμερα», λένε, «μας πετυχαίνετε σε μία περίοδο που σχεδιάζουμε το μέλλον του οργανισμού μας. Ο διαστημικός τομέας είναι πραγματικά εντυπωσιακός και θα δείτε αρκετά νέα πρότζεκτ στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουμε τα επόμενα χρόνια να στείλουμε κάτι στο Διάστημα».

Βέβαια  η  αλήθεια  είναι  ότι  ο  δορυφόρος   Hellas Sat 4 δεν ανήκει  σήμερα  στην Ελλάδα.  Οι  έλληνες  πολιτικοί  τον  πούλησαν  στους  Άραβες.

Η κυβέρνηση, με επικεφαλή τον υπερυπουργό Νίκο Παππά, πανηγυρίζει για την εκτόξευση του Hellas Sat 4, ενός δορυφόρου που θα εξυπηρετήσει τηλεπικοινωνιακά Ελλάδα και Κύπρο, παρουσιάζοντας εικόνα μίας εθνικής επιτυχίας.

Δηλαδή μας δίνουν την εντύπωση ότι σαν Κράτος έχουμε δορυφόρο… Αλλά δεν είναι έτσι! Η εκτόξευση του «ελληνικού» δοδυρφόρου μετατρέπεται σε φιάσκο, αποκαλύπτοντας τα ψέματα της κυβέρνησης ακόμα και σε αυτό το θέμα, καθώς ο Hellas Sat 4 δεν είναι ελληνικός.

Η Hellas Sat είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των δορυφορικών συστημάτων και επικοινωνιών.

Ιδρύθηκε το 2001 και έχει αναλάβει μέσω συμβάσεων τα αποκλειστικά δικαιώματα της αξιοποίησης της τροχιακής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου (39° Ανατολικά). Το 2013 ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος πούλησε τις μετοχές του (99.05%) έναντι 208 εκατ. € στην Arabsat Cyprus Ltd, θυγατρική της Arabsat. Τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κριτική σε κυβέρνηση Σαμαρά και τους Γερμανούς ιδιοκτήτες του ΟΤΕ για την πώληση.

Οι Άραβες είναι ιδιοκτήτες του Hellas Sat 4, και μας πουλάνε ακριβά τις υπηρεσίες τους, μέσω δορυφόρου που έχει «Ελληνικό» όνομα.

H ArabSat είναι αραβικών συμφερόντων και μέτοχοι της είναι σχεδόν όλα τα κράτη της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ο μεγαλύτερος μέτοχος με 36,7% είναι η Σαουδική Αραβία και ακολουθούν το Κουβέιτ (14,6%) και η Λιβύη με 11.3%.

Η σύσταση των μετόχων έχει ως εξής:

 • Saudi Arabia 36.7%
 • Kuwait 14.6%
 • Libya 11.3%
 • Qatar 9.8%
 • United Arab Emirates 4.7%
 • Jordan 4%
 • Lebanon 3.8%
 • Bahrain 2.5%
 • Syria 2.1%
 • Iraq 1.9%
 • Algeria 1.7%
 • Yemen 1.7%
 • Egypt 1.6%
 • Oman 1.2%
 • Tunisia 0.7%
 • Morocco 0.6%
 • Sudan 0.3%
 • Mauritania 0.3%
 • Palestinian Authority 0.2%
 • Somalia 0.2%
 • Djibouti 0.1%

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...