Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

ΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΗΝ (ΜΑΣ)ΟΥΝΕΣΚΟ ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΝΩΣΣΟ ΣΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓKΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.


 
ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΤΡΙΣ

Κατόρθωμα! Ποιος νοσηρός εγκέφαλος μπόρεσε να δημιουργήσει ένα ημερολόγιο με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς όπως τα έχει ανακηρύξει η UNESCO και να μην συμπεριλαμβάνεται σε αυτά κανένα από την Κρήτη και δη η Κνωσσός; Ε, θέλει μεγάλη προσπάθεια για να το πετύχεις…

Και δικαίως χθες ο νομάρχης Ηρακλείου κατήγγειλε ως εγκληματική την αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού-νέας και παλιάς διότι το έγκλημα είναι διαχρονικό.

Ακούγεται απίστευτο, αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται μάλλον…απολίτιστη. Για ποια ιστορία μιλάμε όταν δεν συμπεριλαμβάνεται η Κνωσός στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, ένας χώρος που προϋπάρχει 1500 χρόνια τουλάχιστον πριν τον μεγαλεπήβολο Παρθενώνα!

«Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Ήταν μια οδυνηρή έκπληξη για όλους μας», είπε ο νομάρχης που έσπευσε να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού μήπως και προλάβουμε κάτι. Αλλά το έγκλημα συνετελέσθη και μόνο τον κλαυσίγελο μπορεί να προκαλέσει αυτή η ιστορία. Έρχονται από τα πέρατα του κόσμου να δουν την Κνωσό και μόνο αυτοί, αλλά εμείς δεν κάναμε τίποτα….

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή σε αυτή την υπόθεση όπως την μετέφερε χθες η έφορος της Κνωσού η κ.Γραμματικάκη. Είπε ότι η ίδια η UNESCO απέρριψε την πρόταση για την Κνωσό όταν ήρθε εδώ πριν μερικά χρόνια ο αντιπρόεδρος της εδώ.

«Τότε το ανάκτορο ήταν σε κακό χάλι, δεν είχαν αρχίσει οι εργασίες συντήρησης ενώ και ο περιβάλλων χώρος είναι με τα γνωστά προβλήματα», είπε η κ.Γραμματικάκη.

Ακόμη χειρότερα τα πράγματα δηλαδή. Κατάφερε η Πολιτεία που εισπράττει τόσα χρήματα κάθε χρόνο από την Κνωσό να καταρρεύσει.

Γιʼαυτό και ο κ.  Σαρρής στην επιστολή που απηύθυνε στον κ.Καραμανλή αναφέρει:

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή του Καταστατικού της UNESCO, του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων αφιέρωσε την συλλεκτική έκδοση του Ημερολογίου για το 2006 στα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς .

Πριν από 33 χρόνια, η Γενική Συνδιάσκεψη της UNESCO, υιοθετώντας τις αποφάσεις της Σύμβασης του 1972, καθιέρωσε τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία μία φυσική ή πολιτιστική τοποθεσία μπορεί να θεωρηθεί αξιόλογη για την εγγραφή της στον Κατάλογο των τόπων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο κατάλογος αυτός θεμελιώθηκε και συνεχώς εμπλουτίζεται πάνω στην πεποίθηση ότι «μερικές τοποθεσίες έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία για τα φυσικά χαρακτηριστικά, την ιστορική σημασία ή την πνευματική τους σπουδαιότητα» . Δεσμεύει, επίσης, τα κράτη – μέλη της Σύμβασης για την σωστή διαχείριση και διαφύλαξη αυτών των μνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανάμεσα στους 812 πολιτιστικούς, φυσικούς και μικτούς τόπους, που βρίσκονται σήμερα εγγεγραμμένοι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι 628 είναι πολιτιστικοί, οι 160 φυσικοί και οι 24 μικτοί και βρίσκονται σε 137 διαφορετικά κράτη .

Η Ελλάδα κατέχει εξέχουσα θέση, με 16 τοποθεσίες αρχαιολογικής, ιστορικής, φυσικής και πνευματικής σπουδαιότητας ήδη ενταγμένες στον Κατάλογο .

Αυτά τα 16 μνημεία εμπεριέχονται στις σελίδες του Ημερολογίου αυτού και το κοσμούν με μία σειρά εξαιρετικών φωτογραφιών από τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τα Μετέωρα, την Ακρόπολη, τη Βεργίνα, το Βουνό Άθως, τη Δήλο, τους Αρχαιολογικούς Χώρους των Μυκηνών και Τίρυνθας, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, τα Μοναστήρια Δαφνί στην Αττική, Όσιος Λουκάς στη Φωκίδα και Νέα Μονή στη Χίο, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Επιδαύρου, το Πυθαγόρειο και το Ηραίο στη Σάμο, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και το Μυστρά.

Στο Ημερολόγιο, επίσης, εμπεριέχονται και τα κριτήρια ένταξης του κάθε μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο πρέπει να:

- Είναι αντιπροσωπευτικό αριστούργημα δημιουργίας της ανθρώπινης φυλής .

- Είναι ενδεικτικό της ανθρώπινης ευφυΐας στη δημιουργία .

Εμφανίζει μία μοναδική ή τουλάχιστον μία εξαιρετική μαρτυρία κάποιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που υπάρχει ή έχει εξαφανιστεί .

Είναι εξαίρετο παράδειγμα ενός τύπου οικοδομήματος ή αρχιτεκτονικής δομής ή τεχνολογικού συνόλου και εικονογραφεί ένα σημαντικό σταθμό στην ανθρώπινη ιστορία.

Είναι έξοχο παράδειγμα της παράδοσης της ανθρώπινης διευθέτησης και διαχείρισης της γης, για το οποίο μάλιστα αντιπροσωπεύει έναν πολιτισμό, ειδικά στην εποχή που είχε γίνει ευάλωτος και περνούσε σε αμετάκλητες αλλαγές .

Συνδέεται άμεσα ή απτά με γεγονότα ή ζωντανές παραδόσεις, με ιδέες ή με πιστεύω, με καλλιτεχνικές ή λογοτεχνικές δημιουργίες που έχουν έκδηλη παγκόσμια σημασία.Κύριε πρωθυπουργέ,

Οδυνηρή, όμως, έκπληξη, μας προκάλεσε η παντελής απουσία, όπως αποδεικνύεται από το επίμαχο Ημερολόγιο των μνημείων της Κρήτης, (της Κνωσού, της Φαιστού, κλπ.), από τα αναγνωρισμένα της UNESCO μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ πληρούν όλα τα παραπάνω κριτήρια .

Όπως είναι γνωστό, στην αυγή της δεύτερης χιλιετίας, π.χ. συντελούνται οι καταιγιστικές εξελίξεις που σηματοδοτούνται από την ίδρυση των πρώτων μινωικών ανακτόρων και που αποτελούν τα κέντρα της κοσμικής και θρησκευτικής εξουσίας και της διοικητικής και οικονομικής οργάνωσης .

Στο κέντρο των σημαντικότερων μινωικών πόλεων ιδρύθηκαν στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας, τα μεγαλύτερα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, κλπ. Ασφαλώς, το σπουδαιότερο ανάκτορο της Κρήτης και επιφανέστερο μνημείο του μινωικού πολιτισμού, είναι το ανάκτορο της Κνωσού, έδρα του μυθικού βασιλιά Μίνωα και για πάνω από τριακόσια χρόνια, το ισχυρότερο κέντρο εξουσίας στη μινωική Κρήτη . Η Κνωσός, υπήρξε ο πρώτος ευρωπαϊκός οικισμός, στον οποίο άλλωστε, δημιουργήθηκε η έννοια της Ευρώπης, του οποίου ήταν η πρώτη βασίλισσα, μητέρα του βασιλιά Μίνωα .

Προφανώς, υπάρχει η διαχρονική ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων αρμοδίων παραγόντων, η οποία είναι μεγάλη για την εγκληματική αυτή παράλειψη αυτή, που μας προσβάλλει Πολιτιστικά, ως Κρήτη αλλά και ως χώρα.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, θα ετοιμάσει, σύντομα, έναν πλήρη φάκελο, προς την UNESCO, υποψηφιότητας του ανακτόρου της Κνωσού (& της Φαιστού), για την ένταξη της στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην προσπάθεια μας αυτή, έστω και αργά, ζητάμε την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού …
Αγνόησε η UNESCO την Κνωσό
Ένας ανιστόρητος εγκέφαλος έφτιαξε ένα ημερολόγιο με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς όπως τα έχει ανακηρύξει η UNESCO και δε συμπεριλαμβάνεται σε αυτά κανένα από την Κρήτη και δη η Κνωσός!

Χθες ο νομάρχης Ηρακλείου κατήγγειλε ως εγκληματική την αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού-νέας και παλιάς - διότι το έγκλημα είναι διαχρονικό.
Υποψήφια για τον κατάλογο μνημείων της UNESCO η Σπιναλόγκα 

Στην τελική ευθεία η κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας του Φρουρίου Σπιναλόγκας
Με το Διαχειριστικό Σχέδιο του Φρουρίου Σπιναλόγκας να παίρνει πρόσφατα το «πράσινο φως» ομόφωνα από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ο φάκελος της υποψηφιότητάς του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι πλέον πλήρης.
Η κατάθεσή του στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την πιθανή ένταξη της νησίδας στον κατάλογο του διεθνούς οργανισμού.
«Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο η σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου για το οποίο βοήθησαν πολύ οι τοπικές αρχές, ο δήμος Αγίου Νικολάου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η αρχαιολόγος Γωγώ Μοσχόβη που είναι η ψυχή της Σπιναλόγκας, καθώς και η Κεντρική Υπηρεσία», δήλωσε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αναφερόμενη στο σχέδιο που είναι απαραίτητο για την κατάθεση ενός πλήρους φακέλου.
Η πιθανή ένταξη της νησίδας θα αποτελέσει το πρώτο μνημείο της Κρήτης που θα συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ «προσδοκούμε το επόμενο να είναι η εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, επειδή ο Μινωικός Πολιτισμός δεν έχει ακόμα ενταχθεί στον Κατάλογο της UNESCO», συμπλήρωσε η κ. Βλαζάκη.
Όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση, ένα μνημείο για να ενταχθεί στον εν λόγω κατάλογο θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον δυο κριτήρια. Κάτι που συμβαίνει με τη Σπιναλόγκα καθώς, μεταξύ άλλων, συνιστά εξέχον παράδειγμα ενός αρχιτεκτονικού συνόλου, αλλά και τοπίου που μαρτυρεί μια ή περισσότερες σημαντικές φάσεις στην ανθρώπινη ιστορία, επίσης συνδέεται με απτό τρόπο με γεγονότα ή ζωντανές παραδόσεις εξέχουσας οικουμενικής σημασίας.
Ως προς το Διαχειριστικό Σχέδιο του Φρουρίου Σπιναλόγκας, οι κύριοι άξονες των στόχων του αφορούν την προστασία του από φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές, τη στερέωση, συντήρηση και αποκατάστασή του, τις προτάσεις επεμβάσεων και ανάδειξής του, την αναβάθμιση των υποδομών του -όπως η μετάβαση στη νησίδα, η σήμανση και οι διαδρομές περιήγησης-, την έρευνα και την εκπαίδευση, καθώς και τη διαχείριση και προβολή του.
Όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο έργο αποκατάστασης στη Σπιναλόγκα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δαπανηθεί από κοινοτικά κονδύλια γύρω στα 4 εκ. ευρώ και πάρα πολλά ακόμα ποσά από εθνικούς πόρους. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, «τρέχει» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν κι άλλα έργα.
Η οχυρή νησίδα της Σπιναλόγκας έχει έκταση 85 στρ. και 53 μ. υψόμετρο. Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας στον Νομό Λασιθίου, σε θέση κλειδί για τον έλεγχο του φυσικού λιμανιού της. Ο χώρος περιτειχίστηκε κατά την αρχαιότητα για την προστασία της αρχαίας πόλης της Ολούντος, που βρισκόταν κοντά στη σημερινή Ελούντα.
Τον 16ο αιώνα οι Βενετοί κατασκεύασαν ένα από τα σημαντικότερα επιθαλάσσια προμαχωνικά οχυρά της Μεσογείου. Ως λιμάνι υπήρξε σταυροδρόμι επικοινωνίας ανθρώπων και πολιτισμών, καθώς διευκόλυνε όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και τη διακίνηση ιδεών και τεχνών μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Το 1718 το Φρούριο παραχωρήθηκε στους Οθωμανούς. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το νησί φιλοξένησε το μεγαλύτερο οθωμανικό οικισμό της ανατολικής Κρήτης μετά τον Χάνδακα. Το 1903 η Κρητική Πολιτεία αποφάσισε να ανοίξει Λεπροκομείο στη Σπιναλόγκα για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό των χανσενικών ασθενών.
Εκατοντάδες άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να ζήσουν εκεί απομονωμένοι ως το 1957 οπότε και το Λεπροκομείο έκλεισε. Τη δεκαετία του ’70 μετατράπηκε σε αρχαιολογικό χώρο.
Πάνω στη νησίδα σώζονται κτίρια από τρεις περιόδους, την ενετική (οι οχυρώσεις της περιόδου θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές από αρχιτεκτονική και αρχαιολογική άποψη), την οθωμανική (τα κτίρια του οθωμανικού οικισμού θεωρούνται επίσης πολύ σημαντικά, καθώς συμπυκνώνουν την τοπική αρχιτεκτονική με βαλκανικά στοιχεία), καθώς και από την περίοδο λειτουργίας του Λεπροκομείου, από την οποία σώζονται σπουδαίας σημασίας κτήρια, όπως το Νοσοκομείο και το Λεπροκομείο με τους δίδυμους κοιτώνες. Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της νησίδας είναι πολύ ισχυρό ήδη από τη δεκαετία του 1970.
Σημειώνεται ότι το Φρούριο Σπιναλόγκας αποτελεί τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, μετά το ανάκτορο της Κνωσού, και τον έκτο στην Ελλάδα. 
Το τελευταίο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων  της  Μακεδονίας  τον Ιούλιο του 2017.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο :

  1. Ερντογάν: «Ο Αχιλλέας και η Ελένη μιλούσαν τουρκικά».

    Μιλώντας έξω από το Μουσείο της Τροίας ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε: «Το μουσείο της Τροίας που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το τελευταίο παράδειγμα της προσπάθειάς μας να μεταφέρουμε την ιστορία μας στις επόμενες γενιές. Η Τροία, με την ιστορία των 50.000 ετών είναι από τα σημαντικότερά μας αρχαιολογικά μνημεία, το οποίο είναι υπό την προστασία της Ουνέσκο από το 1998».
    Το πιο εντυπωσιακό και εκτός κάθε λογικής πλέον είναι ότι μπαίνοντας ο επισκέπτης στο μουσείο συναντά την Ωραία Ελένη αλλά και τον Αχιλλέα και μόλις πλησιάσουν ενεργοποιείται ένας αισθητήρας και τα δυο αυτά πρόσωπα, μιλούν τουρκικά!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...