Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ: «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΝΑΙΔΙΣΜΟΣ».

                                                  
Ὁ ἀείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος Καθηγητής τῆς Δογματικῆς π. Ἰωάννης Ρωμανίδης, ἴσως ὁ μεγαλύτερος Θεολόγος τοῦ 20ου αἰῶνος, Κληρικός τοῦ κλίματος τοῦ Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως καί βαθύς γνώστης τῶν διαδραματιζομένων στούς θεολογικούς διαλόγους ἔλεγε μετ' ἐπιτάσεως εἰς ἐπήκοον πολλῶν δύο τινά περί τῆς ὁμοφυλοφιλίας στόν ἐκκλησιαστικό χῶρο καί δή στό περιβάλλον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου:
 α) Ὅτι ἴσως μεγαλύτερη ἀπειλή γιά τήν Ἐκκλησία, ἀκόμη καί ἀπό τόν παναιρετικό Οἰκουμενισμό, εἶναι ὁ κυναιδισμός, καί
β) ὅτι ἡ λεγομένη "ἕνωση" μέ τόν Παπισμό ὑπογράφεται στό κρεββάτι τῆς ἀνωμαλίας, ἀναφερόμενος σέ κυκλώματα ὁμοφυλοφίλων ἐξ ἑκατέρων τῶν πλευρῶν (Βατικανοῦ καί Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως). Περί αὐτῶν ὑπήρξαμε αὐτήκοος μάρτυς! 


Σημειωτέον  δέ, ὅτι ὁ ἀλησμόνητος Καθηγητής "ἐδιώχθη" ὑπό τοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου διά τήν ἀσυμβίβαστη στάση του κατά τοῦ Παπισμοῦ στούς θεολογικούς διαλόγους.
Ἔχει μάλιστα καταγγελθεῖ ὅτι ἀπειλήθηκε ἀπό τόν τελευταῖο μέ Καθαίρεση, κάτι πού τόν στενοχώρησε πολύ καί προκάλεσε ζημία στήν ὑγεία του (γίνεται λόγος περί ἐγκεφαλικοῦ ἐπεισοδίου τοῦ Καθηγητοῦ μετά ἀπό σχετικό ἀπειλητικό τηλεφώνημα τοῦ κ. Βαρθολομαίου). Ἐπιστέγασμα δέ ὅλων τῶν ἀνωτέρω ἀποτελεῖ ἡ διορατική ἐπισήμανσή του (τοῦ π. Ἰωάννου Ρωμανίδη) ὅτι τό μελλοντικό πρόβλημα τῆς Ὀρθοδοξίας θά εἶναι οἱ Ἐπίσκοποι τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας οἱ ὁποῖοι θά χωλαίνουν "ἐπ' ἀμφοτέραις ταῖς ἰγνύαις", δηλαδή καί στήν Πίστη καί στήν ἠθική τους ὑπόσταση, τήν προσωπική καί ἐνίοτε ἀκόμη καί δημοσίως προβαλλομένη ζωή τους!

https://apotixisi.blogspot.com/2019/05/to-ka.html#comment-form


ΟΙ ΙΟΥΔΑΪΚΟΙ New York Times: «ΟΙ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ»


"Το 73% των συζύγων γυναικών που έχουν συντηρητικές αξίες για τις σχέσεις των φύλων και παρακολουθούν τακτικά θρησκευτικές λειτουργίες με τους συζύγους τους έχουν υψηλής ποιότητας γάμους", γράφουν οι ερευνητές W. Bradford Wilcox, Jason S. Carroll και Laurie DeRose στους New York Times.
Η έκθεση με τίτλο “The Ties That Bind: Is Faith a Global Force for Good or Ill in the Family?” ("Οι δεσμοί που δεσμεύουν: είναι η πίστη μια παγκόσμια δύναμη για τις καλές ή τις άσχημες στιγμές στην οικογένεια;") δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Οικογενειακών Σπουδών και το Ίδρυμα Wheatley.  Οι Αμερικάνες σύζυγοι που είναι στη μέση, τόσο θρησκευτικά όσο και ιδεολογικά, καθώς και οι κοσμικές συντηρητικές σύζυγοι, είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν γάμους υψηλής ποιότητας:  Υποπτευόμαστε ότι ένα μέρος της σχετικής δυστυχίας τους, σε σύγκριση με τις θρησκευτικές συντηρητικές συζύγους, είναι ότι δεν απολαμβάνουν την κοινωνική, συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη για οικογενειακή ζωή που παρέχεται από μια εκκλησία, ένα τζαμί ή μια συναγωγή.


ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ, Ο ΠΑΠΑΣ: «Καταδίκασε τον εθνικισμό (που δεν θέλει το καλό μας) και έκανε έκκληση για παγκόσμια διακυβέρνηση (που θέλει το καλό μας)».
ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΙΜΙΤΑΣΙΟΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ; 
Ιωάννης Ρωμανίδης
Από τη Βικιπαίδεια.  Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Ρωμανίδης (2 Μαρτίου 1927 - 1 Νοεμβρίου 2001) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους θεολόγους του 20ού αιώνα και ανακαινιστής της Ορθόδοξης Θεολογίας, με την επιστροφή της στην γνησιότητα της αγιοπατερικής παραδόσεως.
Οι γονείς του ήταν από την Ρωμαϊκή Καστρόπολη της Αραβησσού της Καππαδοκίας. Γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 2 Μαρτίου 1927. Έφυγε από την Ελλάδα και μετανάστευσε στην Αμερική, στις 15 Μαΐου 1927 (σε ηλικία 72 ημερών), με τους γονείς του και μεγάλωσε στην πόλη της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν στην 46η οδό μεταξύ της 2ας και της 3ης Λεωφόρου.
Ήταν απόφοιτος του Ελληνικού Κολεγίου Μπρούκλαϊν, Μασαχουσέτης, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέηλ, Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (School of Arts and Sciences). Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου στην Θεσσαλονίκη και Επισκέπτης Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού του Πανεπιστημίου Μπαλαμάντ, του Λιβάνου από το 1970.
Σπούδασε ακόμη στο Ρωσικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδίμηρου της Νέας Υόρκης, στο επίσης Ρωσικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στο Μόναχο της Γερμανίας. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1951 και έκτοτε διακόνησε ως εφημέριος σε διάφορες ενορίες των ΗΠΑ. Μεταξύ των ετών 1958 και 1965 υπηρέτησε ως καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού, παραιτήθηκε όμως το 1965, διαμαρτυρόμενος για την απομάκρυνση του π. Γεωργίου Φλορόφσκι από την Σχολή.
Η εκλογή του για την Έδρα της Δογματικής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγινε στις 12 Ιουνίου 1968, αλλά δεν διωρίζετο, διότι κατηγορείτο ως "κομμουνιστής". Τελικά ο διορισμός του έγινε το 1970. Το 1984, για προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε με πλήρη σύνταξη.
Απεβίωσε την 1 Νοεμβρίου 2001, αφήνοντας πίσω του πλούσιο θεολογικό και ιστορικό έργο.
Η σημασία του θεολογικού του έργου (διδακτικού, συγγραφικού, αγωνιστικού) κάνει πολλούς μελετητές να μιλούν για εποχή προ και μετά τον π. Ρωμανίδη. Διότι θεωρούν ότι έφερε αληθινή τομή και ρήξη με το σχολαστικό παρελθόν της Ελλαδικής Ορθοδοξίας, που λειτουργούσε ως βαβυλώνιος αιχμαλωσία στη θεολογία της. Η διατριβή του σφράγισε αποφασιστικά αυτή την αναγεννητική πορεία, σε σημείο, που και αυτοί οι για διαφόρους λόγους επικριτές ή ιδεολογικά αντίπαλοί του, να προδίδουν στα γραπτά τους την επιρροή του π. Ιωάννου στη θεολογική τους σκέψη.
Είναι γεγονός, ότι οι ετερόδοξοι ανεγνώριζαν περισσότερο από τους Ορθοδόξους την προσωπικότητα του π. Ιωάννου και τη σημασία του για την Ορθοδοξία. Εθεωρείτο ο καλύτερος ορθόδοξος ερευνητής του ιερού Αυγουστίνου, που βοηθούσε και τη δυτική θεολογία στην κατανόηση του, χαρακτηρίσθηκε δε "ο μεγαλύτερος σίγουρα των εν ζωή Ορθοδόξων θεολόγων, του οποίου τα συγγράμματα αποτελούν κριτική μελέτη του έργου του Αυγουστίνου υπό το φως της πατερικής Θεολογίας".ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...