Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019

ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ: ΟΙ ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.Μια νέα διεθνής γενετική επιστημονική έρευνα  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Φιλισταίοι, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι των βιβλικών Ισραηλιτών, κατάγονταν από ανθρώπους που είχαν έρθει στην περιοχή της Παλαιστίνης από το Αιγαίο, τη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο στην αρχή της Εποχής του Σιδήρου.

Ουσιαστικά, η γενετική φαίνεται να επιβεβαιώνει τα στοιχεία της αρχαιολογικής σκαπάνης που είχαν οδηγήσει στη θεωρία ότι οι Φιλισταίοι είχαν μεταναστεύσει από το Αιγαίο, κάτι για το οποίο δεν υπήρχε ομοφωνία έως τώρα.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΦΙΛΙΣΤΑΙΩΝ

ΤΟ  ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ  ΤΩΝ  ΦΙΛΙΣΤΑΙΩΝ  ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ  ΤΟ  2013.


Η συγκριτική μελέτη για πρώτη φορά σύγχρονου και αρχαίου DNA 10 ανθρώπων που έζησαν πριν από 3.600 έως 2.800 χρόνια στην αρχαία παράκτια πόλη της Ασκελόν (Ασκάλωνας), κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, φωτίζει την καταγωγή των Φιλισταίων, ένα ζήτημα ιδιαίτερα φορτισμένο μέχρι σήμερα από επιστημονική πλευρά, αλλά και με σύγχρονες πολιτικές προεκτάσεις. Η Ασκάλωνα ήταν ένα από τα βασικά κέντρα των Φιλισταίων κατά την Εποχή του Σιδήρου και οι σκελετοί από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα είχαν ανακαλυφθεί από Ισραηλινούς αρχαιολόγους το 2016.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ισραηλινής καταγωγής αρχαιογενετίστρια Μίχαλ Φέλντμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», βρήκαν βάσιμες γενετικές ενδείξεις ότι οι πρόγονοι των Φιλισταίων μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή από τα δυτικά και σταδιακά, μέσα στους επόμενους αιώνες, το DNA τους αναμείχθηκε με εκείνο των ντόπιων.
Οι Φιλισταίοι (ένας από τους οποίους ήταν ο Γολιάθ που μονομάχησε με τον Δαβίδ, αλλά και η Δαλιδά που έκοψε κρυφά τα μαλλιά του Σαμψών) απέκτησαν κακό όνομα, επειδή η εβραϊκή Βίβλος τούς κατονομάζει ως βασικούς εχθρούς των Ισραηλιτών.
Τα αρχαία κείμενα δεν λένε πολλά πράγματα για αυτούς, πέρα από μια κατοπινή αναφορά ότι ήλθαν από την «Καφθόρ» (όνομα της Εποχής του Χαλκού για την Κρήτη). Πριν από περίπου έναν αιώνα οι Αιγυπτιολόγοι βρήκαν αναφορές σε ιερογλυφικά κείμενα του ύστερου 12ου αιώνα π.Χ. ότι ένας λαός (που ταυτίστηκε πιθανώς με τους Φιλισταίους) ταξίδεψε από «τα νησιά» και εισέβαλε στην Κύπρο και στις ακτές της σημερινής νότιας Τουρκίας, Συρίας και Λιβάνου, με τελικό προορισμό την ίδια την Αίγυπτο.
Μεταξύ 1985-2016 η Αποστολή Λέον Λέβι, ένα πρόγραμμα του Σημιτικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησε την καταγωγή των Φιλισταίων στην Ασκάλωνα, μία από τις πέντε «φιλισταϊκές» πόλεις, σύμφωνα με τη Βίβλο. Η αποστολή, ο διευθυντής της οποίας αρχαιολόγος Ντάνιελ Μάστερ συμμετείχε στη νέα γενετική μελέτη, βρήκε στοιχεία ότι τον 12ο αιώνα π.Χ. υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη ζωή της περιοχής (π.χ. έντονη παρουσία κεραμικών ελληνικής τεχνοτροπίας), οι οποίες αποδόθηκαν στην άφιξη των Φιλισταίων.
Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες είχαν έως τώρα αρνηθεί να δεχθούν ότι επρόκειτο για μια μαζική μετακίνηση ανθρώπων, αλλά επέμεναν ότι ήταν απλώς τοπική μίμηση ξένων (μυκηναϊκών και αιγαιακών) συνηθειών, με τις οποίες είχαν έλθει σε επαφή μέσω εμπορικών κι άλλων ανταλλαγών.
Η νέα έρευνα, που αποτελεί το αποκορύφωμα άνω των 30 ετών αρχαιολογικών και γενετικών αναλύσεων, συμπέρανε ότι όντως οι Φιλισταίοι κατέφθασαν μαζικά στο νότιο Λεβάντε από τη Δύση μέσω της θάλασσας κατά τη μεταβατική φάση μεταξύ της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου (12ος αιώνας π.Χ.), μια ταραχώδη περίοδο για όλη την ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλές πόλεις καταστράφηκαν και αυτοκρατορίες κατέρρευσαν.
Η Φέλντμαν δήλωσε ότι η μελέτη παραπέμπει σε καταγωγή των Φιλισταίων από τη νότια Ευρώπη, συνδέοντάς τους πιθανώς με τους λεγόμενους «Λαούς της Θάλασσας», αλλά, όπως είπε, θα χρειασθούν περαιτέρω γενετικές αναλύσεις σε μεγαλύτερο δείγμα για να προσδιορισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι συγκεκριμένοι μεσογειακοί πληθυσμοί που ήταν πρόγονοι των Φιλισταίων. Η ίδια, σύμφωνα με το «New Scientist», θεωρεί πολύ πιθανή την καταγωγή τους από την Ελλάδα.

Το DNA των Φιλισταίων π.χ. εμφανίζει ομοιότητα 25% έως 70% με το DNA αρχαίων σκελετών από την Κρήτη, ενώ ομοιότητες προκύπτουν επίσης με ανθρώπους της Ιβηρικής και της Σαρδηνίας.
Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι μέσα σε μόνο δύο αιώνες από την άφιξή τους το γενετικό αποτύπωμα των Φιλισταίων είχε τόσο πολύ «αραιωθεί» λόγω επιμιξιών, που είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί. Παρόλο που στα μάτια των εχθρών τους Ισραηλιτών παρέμεναν Φιλισταίοι, στην πραγματικότητα το DNA τους ήταν πια λεβαντίνικο, καθώς είχε χαθεί σχεδόν κάθε ελληνικό ίχνος. «Πιθανώς όλοι οι μετανάστες που ήλθαν παντρεύτηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό, έως ότου αυτή η ξενική καταγωγή εξαφανίστηκε στο DNA» δήλωσε η Φέλντμαν.
«Συνυπολογίζοντας τα γενετικά δεδομένα και τα αρχαιολογικά, ενισχύεται πλέον η άποψη ότι υπήρξε μετανάστευση από τις περιοχές που σήμερα αποκαλούμε Ελλάδα και δυτική Τουρκία» επεσήμανε ο Κρίστοφ Μπαχούμπερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Τελικά, είμαστε όλοι Έλληνες; 

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι εικάζεται πως ήταν απόγονοι των Αρχαίων Κρητών. Οι επιστήμονες αναζητούν την αλήθεια, όμως τα στοιχεία ολοένα και αυξάνουν προς τη συγκεκριμένη θεωρία. Στην περίπτωση των Φιλισταίων, ωστόσο, της φυλής που κατηγορήθηκε όσο καμία άλλη στα εβραϊκά κείμενα, η έρευνα έδωσε απτές αποδείξεις ότι όχι απλώς σχετίζονταν με τους Αρχαίους Έλληνες, αλλά ενδεχομένως να ήταν απόγονοί τους.
Σύμφωνα με το DNA που βρέθηκε σε μεγάλο ομαδικό τάφο Φιλισταίων, η φυλή δεν ήταν αυτόχθονες, αλλά μετανάστευσαν στην περιοχή της σημερινής Μέσης Ανατολής το 1.200 π.Χ., από τη Νότια Ευρώπη και πιθανότατα το Αιγαίο, καθώς την περίοδο εκείνη, οι Έλληνες μεσουρανούσαν και διέσχιζαν με τα καράβια τους τη Μεσόγειο.
Τα γενετικά ευρήματα προέρχονταν από σκελετούς που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ το 2016, συμπεριλαμβανομένων των οστών των νεογνών που είχαν ταφεί κάτω από τα σπίτια των Φιλισταίων. Οι Φιλισταίοι ήταν ένας από τους μεγάλους εχθρούς των Ισραηλιτών, καθώς αναφέρονται πάντα ως κακοποιοί στα βιβλικά κείμενα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον γίγαντα Γολιάθ.
«Η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι οι Φιλισταίοι μετανάστευσαν στην περιοχή αυτή τον 12ο αιώνα π.Χ.», δήλωσε ο Daniel Master, διευθυντής της αποστολής Leon Levy στο Ashkelon, μια παράκτια πόλη όπου βρέθηκε το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων.

«Δεν το αποδείξαμε παρουσιάζοντας παρόμοια στυλ κεραμικής, δεν το δείξαμε κοιτάζοντας κείμενα, το δείξαμε κοιτάζοντας το DNA του ίδιου του λαού», πρόσθεσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. «Μπορούμε να δούμε στο Ashkelon νέο DNA που προέρχεται από αυτό το μεταναστευτικό πληθυσμό που αλλάζει πραγματικά ολόκληρη την περιοχή», τόνισε, σε μία προσπάθεια να αναδείξει τη σημασία της ανακάλυψης.

Η ομάδα Ashkelon έστειλε περισσότερα από 100 σκελετικά δείγματα στο Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck για την Επιστήμη της Ανθρωπολογικής Ιστορίας. Το DNA βρέθηκε σε δέκα άτομα, ιδιαίτερα στα οστά του εσωτερικού αυτιού που το διατήρησαν κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances, έδειξαν τρία στάδια: πριν από τη μετανάστευση, τη μετανάστευση και έπειτα από μια αραίωση του γενετικού αποτυπώματος στον τοπικό πληθυσμό, μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα.
Αν και η γενετική μοντελοποίηση προτείνει τη νότια Ευρώπη ως περιοχή προέλευσης, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην δοκιμή DNA των 3000 ετών, δήλωσε η Μάικλ Φέλντμαν, αρχαιολόγος που εργάστηκε στη μελέτη στο Max Planck.
«Αυτό το προγονικό στοιχείο προέρχεται από την Ευρώπη ή πιο συγκεκριμένα από τη νότια Ευρώπη. 'Ετσι οι πρόγονοι των Φιλισταίων πρέπει να έχουν ταξιδέψει στη Μεσόγειο και να φτάνουν στο Ασκελόν κάποια στιγμή μεταξύ του τέλους της εποχής του Χαλκού και της αρχής της εποχής του σιδήρου» τόνισε ο Feldman. «Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά περισσότερα, αν είχαμε περισσότερα δεδομένα, για παράδειγμα θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια την πηγή αυτής της μετανάστευσης», πρόσθεσε.


Δείτε την επιστημονική δημοσίευση εδώ:


Research ArticleANTHROPOLOGY
Ancient DNA sheds light on the genetic origins of early Iron Age Philistines
Michal Feldman1, Daniel M. Master2,3, Raffaela A. Bianco1, Marta Burri1, Philipp W. Stockhammer1,4, Alissa Mittnik1,5, Adam J. Aja3, Choongwon Jeong1,6,* and Johannes Krause1,*
 See all authors and affiliations
Science Advances  03 Jul 2019:
Vol. 5, no. 7, eaax0061
Abstract
The ancient Mediterranean port city of Ashkelon, identified as “Philistine” during the Iron Age, underwent a marked cultural change between the Late Bronze and the early Iron Age. It has been long debated whether this change was driven by a substantial movement of people, possibly linked to a larger migration of the so-called “Sea Peoples.” Here, we report genome-wide data of 10 Bronze and Iron Age individuals from Ashkelon. We find that the early Iron Age population was genetically distinct due to a European-related admixture. This genetic signal is no longer detectible in the later Iron Age population. Our results support that a migration event occurred during the Bronze to Iron Age transition in Ashkelon but did not leave a long-lasting genetic signature.
INTRODUCTION
Within the history of the Eastern Mediterranean, the end of the Bronze Age and the beginning of the Iron Age were marked by exceptional cultural disarray that followed the demise of prosperous economies and cultures in Greece, Egypt, the Levant, and Anatolia (1). During the 12th century BCE, coincident with these events, substantive cultural changes appeared in the archeological record of Ashkelon, Ashdod, and Ekron, three of the five core cities mentioned as “Philistine” in the Hebrew bible (2–4). These settlements were distinct from neighboring sites in architectural traditions and material culture (2–4). Resemblances between the new cultural traits and 13th century patterns found in the Aegean have led some scholars to explain this so-called “Philistine phenomenon” by a migration from an Aegean-related source, potentially associated with the “Sea Peoples,” a population that is thought to have settled in other parts of the coastal Eastern Mediterranean (2, 3). This hypothesis has been challenged by those arguing that this cultural change was driven by a diffusion of knowledge or internal development of ideas (5–8) rather than by a large-scale movement of people. Even for those who do accept the idea of large-scale mobility, the homeland of the new arrivals is disputed with suggested alternatives including Cyprus or Cilicia (4), a mixture of non-Aegean east Mediterranean peoples (8), and mixed heterogeneous maritime groups, akin to pirates (9). Proposed links go as far as northern Italy where depopulation events have been suggested to trigger population movements throughout the Mediterranean (10).
Recent ancient DNA (aDNA) studies have reported a high degree of genetic continuity in the Levant during the late Pleistocene and early Holocene that was followed by increasing population admixtures with Anatolian- and Iranian-related populations at least up to the Middle Bronze Age (11–14). Genome-wide data from Late Bronze and Iron Age populations have, so far, not been available for this region.
Here, we report genome-wide data from human remains excavated at the ancient seaport of Ashkelon, forming a genetic time series encompassing the Bronze to Iron Age transition (Fig. 1, A and B). We find that all three Ashkelon populations derive most of their ancestry from the local Levantine gene pool. The early Iron Age population was distinct in its high genetic affinity to European-derived populations and in the high variation of that affinity, suggesting that a gene flow from a European-related gene pool entered Ashkelon either at the end of the Bronze Age or at the beginning of the Iron Age. Of the available contemporaneous populations, we model the southern European gene pool as the best proxy for this incoming gene flow. Last, we observe that the excess European affinity of the early Iron Age individuals does not persist in the later Iron Age population, suggesting that it had a limited genetic impact on the long-term population structure of the people in Ashkelon.

 Download high-res image
 Open in new tab

 Download PowerPointFig. 1 Overview of locations and ages of analyzed individuals.
(A) Locations of newly reported and other selected published genomes. The newly reported Ashkelon populations are annotated in the upper corner. (B) The range of average ages of the ancient groups is given in thousands of years (ka) BCE.
RESULTS
Genome-wide data across the Bronze/Iron Age transition in Ashkelon
We extracted and sequenced DNA from 108 skeletal elements excavated in Ashkelon. In line with the low DNA preservation previously reported for the southern Levant (11–14), only 10 yielded sufficient amounts of human DNA (data file S1). Sequencing libraries for these 10 individuals were enriched for human DNA using an established in-solution DNA capture targeting 1.24 million genome-wide single-nucleotide polymorphisms (SNPs) (“1240 k capture”) (15–17). The earliest three individuals were excavated from a Bronze Age necropolis (18–20) and dated by the archeological context to the Middle Bronze IIC–Late Bronze Age II (labeled ASH_LBA; two of the individuals were directly carbon-dated to 1746 to 1542 cal BCE). Four early Iron Age infants were recovered from burials beneath late 12th century Iron Age I houses (labeled ASH_IA1; directly carbon-dated to 1379 to 1126 cal BCE), and three later Iron Age individuals were recovered from a cemetery adjacent to the city wall of ancient Ashkelon, which was estimated to have been used between the 10th and the 9th century BCE (labeled ASH_IA2; one individual directly carbon-dated to 1257 to 1042 cal BCE) (Fig. 1, A and B, Table 1, table S1, and text S1). While the chronological ranges estimated by the archeological context are approximately within the range of the radiocarbon assays conducted directly on the petrous bones sampled for DNA (table S1), we caution that they should be taken as a rough estimate, since the presence of marine carbon in the diet could make the calibrated radiocarbon dates older than the true age.
Table 1 An overview of the Ashkelon genomes reported in this study.
For each individual, the analysis group is given (ASH_LBA, Ashkelon Late Bronze Age; ASH_IA1, Ashkelon Iron Age 1; ASH_IA2, Ashkelon Iron Age 2). 14C dating results are given in cal BCE in two-sigma range (NA, not available). Detailed dating information is provided in text S1 and table S1. The proportion of human DNA and the mean coverage on 1240 K target sites in the “1240 K” enriched libraries are given. The assigned genetic sex is listed (F, Female; M, Male). Uniparental haplogroups (mt, mitochondrial; Ychr, Y chromosome) are listed.

View this table:
View popup
View inline
To control for the quality of the dataset, we estimated exogenous DNA levels and relatedness. Mitochondrial contamination for all 10 individuals ranged between 0 and 9%, with only two of them above 5% (table S2). For males (n = 4), nuclear contamination was estimated to a maximum of 4.3% (table S2). None of the individuals were either first- or second-degree related to each other (fig. S1). We performed population genetic analysis on a merged dataset, including the genotype data of the newly reported individuals from this study and previously published datasets from 638 ancient individuals and 4943 individuals belonging to 298 present-day populations. (11, 12, 21). (An overview of the key ancient individuals analyzed is given in data file S2).
Persistence of the local gene pool in the Bronze Age Levant
To understand the genetic profile of the ancient Ashkelon individuals, we began by projecting them onto the first two axes of variation (PC1 and PC2) of present-day west Eurasians, inferred from principal component analysis (PCA) (Fig. 2A and fig. S2) (12). The ASH_LBA individuals overlap with the cline of present-day Near Easterners and are close to earlier Bronze Age Levantines and Anatolians [Early Bronze Age individuals from ‘Ain-Ghazal, Jordan labeled “Jordan_EBA” (12); Middle Bronze Age individuals from Sidon, Lebanon labeled “Lebanon_MBA” (13); and Early to Late Bronze Age individuals from Central Anatolia labeled “Anatolia_EBA” (21) and “Anatolia_MLBA” (21), respectively]. Compared to earlier Levantines [Levantine early farmers from present-day Jordan and Israel labeled “Levant_N” (12) and Chalcolithic individuals from Peqi’in, Israel labeled “Levant_ChL” (11)], the Bronze Age individuals including ASH_LBA are all shifted along PC2 toward ancient Iranian and Caucasus individuals [e.g., the Caucasus Mesolithic hunter-gatherers labeled “CHG” (22); early farmers excavated from present-day Iran labeled “Iran_N” (12); and the Chalcolithic individuals excavated from present-day western Iran labeled “Iran_ChL” (12)], in agreement with previous observations (11–13). Unsupervised genetic clustering using ADMIXTURE (23) shows a similar pattern [with K = 9 clusters; Fig. 2B and fig. S3]; ASH_LBA is assigned the same major ancestral component as all earlier Levantine populations (shown in orange). Consistent with their PCA positions, a second component (shown in green) that is maximized in Iran_N is, on average, higher in ASH_LBA and in each of the earlier Bronze Age Levantines compared to all earlier Levantines (20 to 30% and 3 to 8%, respectively).

 Download high-res image
 Open in new tab
 Download Powerpoint
Fig. 2 PCA and ADMIXTURE analysis.
(A) Ancient genomes (marked with color-filled symbols) projected onto the principal components inferred from present-day west Eurasians (gray circles) (fig. S2). The newly reported Ashkelon populations are annotated in the upper corner. (B) ADMIXTURE analysis. A selected set of ancient individuals (as well as present-day Sardinians) is plotted (K = 9 was chosen since it is the cluster number that maximizes components correlated to the most differentiated populations in the west Eurasian PCA).

To formally test the qualitative observations based on the PCA and ADMIXTURE analyses, we used f4-statistics (24). Consistent with the ASH_LBA positions on PC2, the f4-statistic of the form f4 (ASH_LBA, Levant_N/Levant_ChL; test, Mbuti) (figs. S4 and S5) estimated excess allele sharing between ASH_LBA and ancient Iranian/Caucasus-related populations (such as CHG, Iran_N, and Iran_ChL) compared to the Neolithic/Chalcolithic Levantines (Levant_N and Levant_ChL), confirming previous reports of post-Neolithic gene flows from prehistoric populations related to Iran or the Caucasus into the Levant (11–13). Accordingly, modeling ASH_LBA as a two-way admixture using qpAdm (12, 17) produced a fitting model (χ2P = 0.445), in which ASH_LBA derives around 60% of their ancestry from Levant_ChL (60.0 ± 6.5%; estimate ±1 SE) and the rest from Iran_ChL. The spatiotemporal origins of this post-Neolithic gene flow remain broadly defined since alternative two-way models also fit, albeit with smaller P values. In these models, Anatolia_EBA/Anatolia_BA/Armenia_ChL are used as the second source, replacing Iran_ChL (χ2P = 0.053 to 0.060; table S3).
We then examined whether there are noticeable genetic differences between ASH_LBA and the earlier Bronze Age Levant populations by measuring f4 (ASH_LBA, Jordan_EBA/Lebanon_MBA; test, Mbuti (figs. S6 and S7). We find that ASH_LBA and both earlier Bronze Age populations are symmetrically related to all test populations within our data’s resolution (|f4| < 3 SE). However, we observe a marginal excess of affinity between ASH_LBA and populations genetically related to ancient Iran and the Caucasus (such as CHG and Steppe_Eneolithic) when compared to Jordan_EBA (fig. S7). Within our current resolution, we cannot distinguish whether this affinity is due to a small-scale gene flow from an Iranian/Caucasus-related population entering the Levant between the Early and Late Bronze Age or whether it reflects a certain population structure during this period. Nonetheless, the apparent symmetry suggests a high degree of genetic continuity throughout at least a millennium between culturally and geographically distinct Bronze Age Levantine groups occupying a region that stretches from the inland southern Levant where present-day Jordan is located and along the coastal regions of present-day Israel and Lebanon.
Genetic discontinuity between the Bronze Age and the early Iron Age people of Ashkelon
In comparison to ASH_LBA, the four ASH_IA1 individuals from the following Iron Age I period are, on average, shifted along PC1 toward the European cline and are more spread out along PC1, overlapping with ASH_LBA on one extreme and with the Greek Late Bronze Age “S_Greece_LBA” (25) on the other (Fig. 2A). Similarly, genetic clustering assigns ASH_IA1 with an average of 14% contribution from a cluster maximized in the Mesolithic European hunter-gatherers labeled “WHG” (shown in blue in Fig. 2B) (15, 22, 26). This component is inferred only in small proportions in earlier Bronze Age Levantine populations (2 to 9%). In light of these observations, we formally tested the variation within each of the three Ashkelon populations by computing the variance of the square rooted statistic f4 (Ashkelon individual 1, Ashkelon individual 2; test, Mbuti) (fig. S8). Consistent with the wide spread of ASH_IA1 in the west Eurasian PCA, the variance is significantly higher in ASH_IA1 than in either ASH_LBA or ASH_IA2 (P < 2.2 × 10−16 for both by a Fligner-Killeen test) (table S4 and fig. S8), suggesting that the ASH_IA1 individuals were more heterogeneous in their genetic affinities to global populations in respect to both ASH_LBA and ASH_IA2.
We next formally quantified the genetic differences between ASH_IA1 and the earlier ASH_LBA by calculating f4 (ASH_IA1, ASH_LBA; test, Mbuti) (Fig. 3A). In agreement with the PCA and ADMIXTURE results, only European hunter-gatherers (including WHG) and populations sharing a history of genetic admixture with European hunter-gatherers (e.g., as European Neolithic and post-Neolithic populations) produced significantly positive f4-statistics (Z ≥ 3), suggesting that, compared to ASH_LBA, ASH_IA1 has additional European-related ancestry. To estimate the levels of the European-related ancestry in all Ashkelon populations, we compared qpAdm models of two-way mixtures (Levant_ChL and Iran_ChL; i.e., 0% contribution from WHG) to three-way ones, in which we add WHG as the third source (Fig. 3C and table S5). ASH_LBA and ASH_IA2 fit well with the two-way model (χ2P = 0.445 and χ2P = 0.313, respectively; table S5), whereas the three-way one infers small nonsignificant proportions (−2.3 ± 2.2 and 2.0 ± 2.2% for ASH_LBA and ASH_IA2, respectively; table S5). In contrast, for ASH_IA1, the two-way model is inadequate (χ2P = 3.80 × 106; table S5) and the three-way one fits (χ2P = 0.765). Thus, of the three, additional WHG-like ancestry is only necessary to model ASH_IA1.

 Download high-res image
 Open in new tab
 Download Powerpoint
Fig. 3 European-related admixture detected in ASH_IA1.
(A) ASH_IA1 shares access affinity with European-related populations compared to ASH_LBA. We plot the top and bottom 40 values of f4 (ASH_IA1, ASH_IA2; X, Mbuti) on the map. Circles mark the ancient populations and triangles the present-day ones. Z-scores calculated by 5-centimorgan block jackknifing are represented by the size of the symbols. “X” share more alleles with ASH_IA1 when values are positive and with ASH_IA2 when negative. The five groups with the most positive values are annotated on the map (Z > 2.3). (B) We plot the ancestral proportions of the Ashkelon individuals inferred by qpAdm using Iran_ChL, Levant_ChL, and WHG as sources ±1 SEs. P values are annotated under each model. In cases when the three-way model failed (χ2P < 0.05), we plot the fitting two-way model. The WHG ancestry is necessary only in ASH_IA1.

We find that the PC1 coordinates positively correlate with the proportion of WHG ancestry modeled in the Ashkelon individuals (fig. S9 and table S6), suggesting that WHG reasonably tag a European-related ancestral component within the ASH_IA1 individuals. However, these Mesolithic individuals are unlikely to be a good proxy for the true source in the much later early Iron Age. To examine more proximate sources, we compiled a set of chronologically and geographically relevant candidate populations, including populations that shared higher affinity with ASH_IA1 compared to ASH_LBA in the above f4-statistic. Subsequently, we modeled ASH_IA1 as two-way and three-way mixtures of ASH_LBA and combinations of the candidate populations (table S7). Of the 51 tested models, we find four plausible ones (χ2P > 0.05), all are two-way mixtures. The best supported one (χ2P = 0.675) infers that ASH_IA1 derives around 43% of ancestry from the Greek Bronze Age “Crete_Odigitria_BA” (43.1 ± 19.2%) and the rest from the ASH_LBA population. ASH_IA1 could also be modeled with either the modern “Sardinian” (35.2 ± 17.4%; χ2P = 0.070), the Bronze Age “Iberia_BA” (21.8 ± 21.1%; χ2P = 0.205), or the Bronze Age “Steppe_MLBA” (15.7 ± 9.1%; χ2P = 0.050) as the second source population to ASH_LBA. To check whether these results are due to the low coverage of ASH_LBA, we repeated this analysis, but this time, we modeled ASH_IA1 as a three-way mixture of each of the candidate populations, Levant_ChL and Iran_ChL. The two latter populations have higher genome coverage and can model ASH_LBA well in combination (table S3). In this analysis, only the models including “Sardinian,” “Crete_Odigitria_BA,” or “Iberia_BA” as the candidate population provided a good fit (χ2P = 0.715, 49.3 ± 8.5%; χ2P = 0.972, 38.0 ± 22.0%; and χ2P = 0.964, 25.8 ± 9.3%, respectively). We note that, because of geographical and temporal sampling gaps, populations that potentially contributed the “European-related” admixture in ASH_IA1 could be missing from the dataset. Therefore, better proxies might be found in the future when more data is available. Nonetheless, the tested candidate populations from Anatolia, Egypt, and the Levant that did not produce well-fitting models can be excluded as potential sources of the admixture observed in ASH_IA1.
The transient impact of the “European-related” gene flow on the Ashkelon gene pool
The ASH_IA2 individuals are intermediate along PC1 between the ASH_LBA ones and the earlier Bronze Age Levantines (Jordan_EBA/Lebanon_MBA) in the west Eurasian PCA (Fig. 2A). Notably, despite being chronologically closer to ASH_IA1, the ASH_IA2 individuals position closer, on average, to the earlier Bronze Age individuals. Such a reduced affinity to the European populations is also apparent in the genetic clustering results, showing that the European hunter-gatherer–related ancestry contributes considerably less to ASH_IA2 than to ASH_IA1 (8 and 14%, respectively; Fig. 2B). To test for differences in affinities between ASH_IA2 and ASH_IA1, we measured the f4-statistic of the form f4 (ASH_IA2, ASH_IA1; test, Mbuti). This statistic produced no significantly positive results, and all significantly negative statistics (Z ≤ −3) are with test populations from either Europe or Anatolia (fig. S10). This, again, highlights the increased European-related affinity of ASH_IA1.
The transient excess of European-related genetic affinity in ASH_IA1 can be explained by two scenarios. The early Iron Age European-related genetic component could have been diluted by either the local Ashkelon population to the undetectable level at the time of the later Iron Age individuals or by a gene flow from a population outside of Ashkelon introduced during the final stages of the early Iron Age or the beginning of the later Iron Age. Considering the symmetry measured between ASH_IA2 and ASH_LBA in the f4-statistic of the form f4 (ASH_IA2, ASH_LBA; test, Mbuti) (|Z| < 2.8; fig. S11), the replacing population is likely to have stemmed from the Late Bronze Age Levantine gene pool, whether or not from Ashkelon. By modeling ASH_IA2 as a mixture of ASH_IA1 and earlier Bronze Age Levantines/Late Period Egyptian, we infer a range of 7 to 38% of contribution from ASH_IA1, although no contribution cannot be rejected because of the limited resolution to differentiate between Bronze Age and early Iron Age ancestries in this model (table S8).
DISCUSSION
By investigating genome-wide data from Ashkelon, we address long-pending historical questions regarding the demographic developments underlying the Late Bronze Age to Iron Age cultural transformation. On a larger regional scale, these data begin to fill a temporal gap in the genetic map of the southern Levant, revealing persistence of the local Levantine gene pool throughout the Bronze Age for over a millennium. At the same time, by the “zoomed-in” comparative analysis of the Ashkelon genetic time transect, we find that the unique cultural features in the early Iron Age are mirrored by the distinct genetic composition we detect in ASH_IA1. Our analysis suggests that this genetic distinction is due to a European-related gene flow introduced in Ashkelon during either the end of the Bronze Age or the beginning of the Iron Age. This timing is in accord with estimates of the Philistines arrival to the coast of the Levant, based on archeological and textual records (2–4). We find that, within no more than two centuries, this genetic footprint introduced during the early Iron Age is no longer detectable and seems to be diluted by a local Levantine-related gene pool.
The relatively rapid disappearance of this signal stresses the value of temporally dense genetic sampling for addressing historical questions. Transient gene flows, such as the one detected here, might be overlooked because of a lack of representative samples, potentially leading to erroneous conclusions. In geographic regions unfavorable to DNA preservation, obtaining such datasets requires exhaustive sampling and the utilization and further development of advanced technologies such as DNA enrichment techniques (15–17) and targeted sampling strategies (27).
We do not rule out that some gene flow occurred during the Bronze Age as low significance of the f4-statistics might be due to the limited statistical power of our data stemming from either insufficient coverage or a lack of appropriate contemporaneous proxy populations. Thus, additional sampling is needed to further investigate the question of the genetic diversity within the Levantine Bronze Age populations and to characterize the spatiotemporal extent of potential incoming gene flows. Similarly, a larger sample size might help to accurately infer the extent and magnitude of the early Iron Age gene flows and to identify more precisely the populations introducing the European-related component to Ashkelon. While our modeling suggests a southern European gene pool as a plausible source, future sampling in regions such as Cyprus, Sardinia, and the Aegean, as well as in the southern Levant, could better resolve this question.
MATERIALS AND METHODS
Extraction of aDNA and preparation for next-generation sequencing
One hundred eight human skeletal elements excavated at the archeological site of Ashkelon, Israel by the Leon Levy Expedition during 1997 to 2016 were sampled and screened for the presence of human aDNA (28 from the Bronze Age, 8 from the Iron Age I, and 72 from the Iron Age II). All preamplification procedures were performed in the dedicated aDNA facilities of the Max Planck Institute for the Science of Human History (MPI-SHH), Jena, Germany. Sampling of the petrous parts of temporal bones was done by drilling the inner ear part (27). Teeth were sampled by drilling the dental pulp. DNA was extracted from around 100 mg of pulverized bone following an established protocol (28). A double-stranded and dual-indexed Illumina DNA library was prepared from a 20-μl aliquot of each extract using published protocols (29, 30). To reduce potential errors in the obtained DNA sequences, we partially removed DNA damage resulting from cytosine deamination using uracil-DNA glycosylase and endonuclease VIII as previously reported (31). In this procedure, the damage is retained in the terminal positions of the DNA fragments and can be leveraged as a measure of aDNA authentication. Amplification of the indexed libraries was carried out using Herculase II Fusion DNA polymerase as in the manufacturer’s protocol. All libraries were directly shotgun single-end sequenced on an Illumina HiSeq 4000 platform (1 × 75 + 8 + 8 cycles).
DNA enrichment
A subset of libraries that exceeded 0.2% human DNA and 10% deamination damage at the terminal end of DNA fragments were subsequently used for two previously published hybridization-based in-solution DNA-enrichment assays: (i) The 1240 k capture (15–17, 32), which targets 1,237,207 genome-wide nuclear SNPs. The targeted SNP panel combines the sets reported by Haak et al. (17) and by Fu et al. (16) and is further described by Mathieson et al. (15); and (ii) The “Mitochondrial capture,” which targets the whole human mitochondrial genome (16). Both captures were carried out as described in the SI (supplemental information) text sections 3.2-3.3 of Fu et al. (16) with modified hybridization conditions of 65°C for about 24 hours. Enriched libraries were single-end sequenced on the same platform as the initial shotgun ones.
Postsequencing data processing
The binning of the sequenced reads (demultiplexing) allowed a maximum of one mismatch in each index. The demultiplexed libraries were processed and mapped using the EAGER (v 1.92.54) pipeline (33). The adapter sequences were clipped, and reads were filtered for the ones longer than 30 base pairs using AdapterRemoval (v2.2.0) (34). Adapter-clipped reads were aligned to the UCSC genome browser human genome reference hg19 using BWA aln/samse alignment software (v0.7.12) (35) with a lenient stringency parameter (“-n 0.01”) and by retaining only reads with Phred-scaled mapping quality scores ≥ 30. Duplicate reads were removed with DeDup v0.12.2 (33). To eliminate genotyping bases with retained damage, the two terminal positions in each read were clipped, and subsequently, a pseudo-diploid genotype was reconstructed for each individual using pileupCaller by performing a random choice between high-quality bases (Phred-scaled base quality score ≥ 30) aligning to each targeted SNP position (https://github.com/stschiff/sequenceTools).
Dataset
The newly generated ancient data were merged with a previously described dataset (12) and with additional published datasets (11, 13–14, 21, 25, 36). The merged dataset includes 638 published ancient genomes (11–14, 21, 25, 36) and 4943 ones belonging to 298 worldwide present-day populations (12, 37) that were genotyped on the Affymetrix Axiom Genome-Wide Human Origins 1 array (38) (“HO dataset”) with a total of 593,124 SNP sites in the merged dataset.
aDNA authentication and quality control
We used multiple measures to authenticate the generated aDNA data. (i) To control for potential laboratory contamination, blank extractions and library preparations were included and analyzed for each sample batch (data file S3). (ii) Levels of DNA deamination damage in the mapped reads were estimated using mapDamage (v2.0) (39) and compared to the expected values in ancient skeletal element. (iii) We measured human mitochondrial DNA contamination using schmutzi (40). (iv) The genetic sex was inferred for each individual by calculating the ratio of the X and Y chromosome coverage (normalized by the autosomal average coverage). We next used ANGSD (v0.910) (41), which compares mismatch rates between polymorphic sites on the X chromosome to estimate nuclear contamination in males.
To avoid bias associated with including related individuals into analyzed populations, we calculated the pairwise allele mismatch rates of all newly reported individuals following a method described elsewhere (fig. S1) (42).
Principal component analysis
We constructed the principal components of 55 present-day west Eurasian groups and projected the ancient individuals onto the first two components (fig. S2) using the smartpca software from the EIGENSOFT package (v6.0.1) (43) with the lsqproject option.
ADMIXTURE analysis
We carried out a maximum likelihood unsupervised clustering of 5581 ancient and present-day individuals using ADMIXTURE (v1.3.0) (23) with a cluster number (k) ranging between 2 and 20. We used the --indep-pairwise option in PLINK (v1.90) (44, 45) to prune for linkage disequilibrium by identifying SNP pairs with genotype r2 ≥ 0.2 within a 200-SNP sliding window (advancing by 25 SNPs each time) and retaining only one randomly chosen SNP (--indep-pairwise 200 25 0.2). We performed five replicates for each k with random seeds and chose the highest likelihood replicate (fig. S3). Fivefold cross-validation (CV) errors were calculated for each run.
f-statistics
To test for gene flow between populations, we estimated their respective allele frequency correlations using f-statistics. Both f4- and f3-statistics were computed using the qpDstat program (v701) of the ADMIXTOOLS package (v4.1) (24) with default parameters.
To test the symmetry between populations X and Y, the f4-statistic of the form f4 (X, Y; test, outgroup) was used. We report the f-statistics in which at least 20,000 SNP positions were overlapping between the four tested populations.
Modeling ancestry proportions
We used the qpWave (v400) and qpAdm (v632) programs of ADMIXTOOLS (12, 17) to test and model admixture proportions from potential source populations (reference populations) in the tested populations. We used a basic set of seven outgroups including present-day populations (Han, Onge, Mbuti, Mala, Mixe) (37) that represent a global genetic variation and published ancient populations such as Natufian (12), which represents a Levantine gene pool outside of modern genetic variation and the European Upper Palaeolithic individual “Villabruna” (36).
The distribution of the squared f4-statistics of the form f4 (Ashkelon individual 1, Ashkelon individual 2; test, Mbuti) was estimated for χ2 distribution with 1 df using Q-Q plot for each analyzed group (ASH_LBA, ASH_IA1, and ASH_IA2) (fig. S8). The variance for each group was estimated by a Fligner-Killeen test, which is robust against departures from normality that can be caused by small sample size.
Mitochondrial DNA analysis
We constructed the whole mitochondrial genome consensus sequence for each individual using the log2fasta program of schmutzi (40) with a quality cutoff of 10. The consensus sequences were inputted to HaploFind (46) and HaploGrep (47) for mitochondrial haplogroup assignment.
Y-chromosome analysis
We assigned the Y-chromosome haplogroup for each male individual using yHaplo (48). The genotyping was carried out by a random draw of a single-base mapping to one of the 13,508 International Society of Genetic Genealogy (ISOGG) consortium SNP positions. Strand-ambiguous SNPs were discarded, and quality filters were as those for the HO dataset. In addition, the automatically called derived alleles, which support the haplogroup assignment, were manually confirmed.
Phenotypic traits analyses
We inspected the allele distribution in SNP positions associated with a selection of biological traits, including lactase persistence (49, 50), Malaria resistance (51, 52), glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency (53, 54), and skin pigmentation (26, 55–56). The allele distribution for the SNP positions listed in table S9 was tabulated for each individual using SAMtools mpileup (v1.3).
Carbon dating
The petrous parts of the temporal bone of individuals ASH029, ASH033, ASH2-3, ASH066, ASH067, ASH068, and ASH008 were each sampled and directly radiocarbon-dated at the Curt-Engelhorn-Zentrum Archaeometry gGmbH, Mannheim, Germany (table S1). Collagen was extracted from the bone samples, purified by ultrafiltration (>30 kDa fraction), freeze-dried, and combusted to CO2 in an elemental analyzer. CO2 was converted catalytically to graphite. The dating was performed using the Mini radiocarbon dating system - accelerator mass spectrometry (MICADAS-AMS) of the Klaus-Tschira-Archäometrie-Zentrum. The resulting 14C ages were normalized to d13C = −25% (57) and calibrated using the dataset INTCAL13 (58) and the software SwissCal 1.0 (59).
SUPPLEMENTARY MATERIALS
Supplementary material for this article is available at http://advances.sciencemag.org/cgi/content/full/5/7/eaax0061/DC1
Text S1. Description of individuals excavated in Ashkelon and archeological information
Fig. S1. Pairwise mismatch rate.
Fig. S2. PCA plot of present-day west Eurasian populations.
Fig. S3. ADMIXTURE CV errors for each cluster number (K).
Fig. S4. The Bronze Age Ashkelon population shares a higher genetic affinity with Caucasus/Iranian-related populations when compared to the Neolithic Levantines.
Fig. S5. The Bronze Age Ashkelon population shares a marginal higher genetic affinity with populations related to ancient Caucasus/Iran when compared to Chalcolithic Levantines.
Fig. S6. The Bronze Age Ashkelon population is symmetrically related to Lebanon_MBA.
Fig. S7. The Bronze Age Ashkelon population is mostly symmetrically related to Jordan_EBA but shares a slightly higher genetic affinity with populations related to ancient Caucasus/Iran.
Fig. S8. Variation in differential affinities between the Ashkelon groups.
Fig. S9. The proportion of Mesolithic European WHG ancestry in ASH_IA1 individuals correlates with their position in the west Eurasian PCA.
Fig. S10. ASH_IA1 shares more alleles with European-related populations compared to ASH_IA2.
Fig. S11. ASH_IA2 is symmetrically related to ASH_LBA.
Fig. S12. Map of the Bronze Age necropolis.
Fig. S13. Relative stratigraphy of grid 38.
Fig. S14. Relative stratigraphy of N5. Square 14.
Fig. S15. Relative stratigraphy of N5. Square 24.
Table S1. 14C radiocarbon dating performed for this study.
Table S2. Nuclear and mitochondrial contamination estimates.
Table S3. qpADM admixture models of the ASH_LBA group.
Table S4. Fligner-Killeen test based on [f4 (Ashkelon ind 1, Ashkelon ind 2; test, Mbuti)]2 statistics.
Table S5. Ashkelon individuals and groups modeled using qpADM by “Levant_ChL,” “Iran_ChL,” and WHG as sources.
Table S6. Bronze Age and Iron Age individuals and groups modeled by the three maximized populations on the west Eurasian PCA (using qpADM).
Table S7. qpADM admixture models of the ASH_IA1 group.
Table S8. qpADM admixture models of the ASH_IA2 group.
Table S9. Phenotypic analysis.
Table S10. Archeological context.
Data file S1. An overview of skeletal material screened for aDNA in this study.
Data file S2. An overview of the main analysis groups used in this study.
Data file S3. Sequencing statistics of negative controls.
References (28–66)
This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial license, which permits use, distribution, and reproduction in any medium, so long as the resultant use is not for commercial advantage and provided the original work is properly cited.
REFERENCES AND NOTES

E. H. Cline, 1177 BC: The Year Civilization Collapsed (Princeton Univ. Press, 2015).Google Scholar

A. Yasur-Landau, The Philistines and Aegean Migration at the End of the Late Bronze Age (Cambridge Univ. Press, 2014).Google Scholar

L. E. Stager, The impact of the Sea Peoples in Canaan (1185–1050 BCE), in The Archaeology of Society in the Holy Land, T. E. Levy, Ed. (Leicester Univ. Press, 1995), pp. 332–348.Google Scholar

A. E. Killebrew, Biblical peoples and ethnicity, in An Archaeological Study of Canaanites, Egyptians, Philistines, and Early Israel, 1300–1100 BCE. (Society of Biblical Literature, Atlanta, 2005), p. 9.Google Scholar

R. Drews, Medinet Habu: Oxcarts, ships, and migration theories. J. Near East. Stud. 59, 161–190 (2000).Google Scholar
E. S. Sherratt, Immigration and archaeology: Some indirect reflections, in Acta Cypria. Acts of on International Congress on Cypriote Archaeology, Göteborg om 22-24 August 1991, P. Åström, Ed. (Jonsered, 1992), vol. 2, pp. 316–347.Google Scholar
G. D. Middleton, Telling stories: The Mycenaean origins of the Philistines. Oxford J. Archaeol. 34, 45–65 (2015).Google Scholar

S. Sherratt, Sea Peoples and the economic structure of the late second millennium in the Eastern Mediterranean, in Mediterranean Peoples in Transition: Thirteenth to Early Tenth Centuries BCE, S. Gitin, A. Mazar, E. Sterm, Eds. (Israel Exploration Society, 1998), pp. 292–313.Google Scholar

A. M. Maeir, L. A. Hitchcock, The appearance, formation and transformation of Philistine culture: New perspectives and new finds, in The Sea Peoples Up-to-Date: New Research on the Migration of Peoples in the 12th Century BCE, P. Fischer, T. Bürge, Eds. (Austrian Academy of Sciences, and Institute for Oriental and European Archaeology, 2017), pp. 149–162.Google Scholar

R. Jung, Push and pull factors of the Sea Peoples between Italy and the Levant, in The Archaeology of Forced Migration (Presses universitaires de Louvain, 2018), p. 273.Google Scholar

É. Harney, H. May, D. Shalem, N. Rohland, S. Mallick, I. Lazaridis, R. Sarig, K. Stewardson, S. Nordenfelt, N. Patterson, I. Hershkovitz, D. Reich, Ancient DNA from Chalcolithic Israel reveals the role of population mixture in cultural transformation. Nat. Commun. 9, 3336 (2018).CrossRefPubMedGoogle Scholar

I. Lazaridis, D. Nadel, G. Rollefson, D. C. Merrett, N. Rohland, S. Mallick, D. Fernandes, M. Novak, B. Gamarra, K. Sirak, S. Connell, K. Stewardson, E. Harney, Q. Fu, G. Gonzalez-Fortes, E. R. Jones, S. A. Roodenberg, G. Lengyel, F. Bocquentin, B. Gasparian, J. M. Monge, M. Gregg, V. Eshed, A.-S. Mizrahi, C. Meiklejohn, F. Gerritsen, L. Bejenaru, M. Blüher, A. Campbell, G. Cavalleri, D. Comas, P. Froguel, E. Gilbert, S. M. Kerr, P. Kovacs, J. Krause, D. McGettigan, M. Merrigan, D. A. Merriwether, S. O’Reilly, M. B. Richards, O. Semino, M. Shamoon-Pour, G. Stefanescu, M. Stumvoll, A. Tönjes, A. Torroni, J. F. Wilson, L. Yengo, N. A. Hovhannisyan, N. Patterson, R. Pinhasi, D. Reich, Genomic insights into the origin of farming in the ancient Near East. Nature 536, 419–424 (2016).CrossRefPubMedGoogle Scholar

M. Haber, C. Doumet-Serhal, C. Scheib, Y. Xue, P. Danecek, M. Mezzavilla, S. Youhanna, R. Martiniano, J. Prado-Martinez, M. Szpak, E. Matisoo-Smith, H. Schutkowski, R. Mikulski, P. Zalloua, T. Kivisild, C. Tyler-Smith, Continuity and admixture in the last five millennia of Levantine history from ancient Canaanite and present-day Lebanese genome sequences. Am. J. Hum. Genet. 101, 274–282 (2017).CrossRefPubMedGoogle Scholar

M. Feldman, E. Fernández-Domínguez, L. Reynolds, D. Baird, J. Pearson, I. Hershkovitz, H. May, N. Goring-Morris, M. Benz, J. Gresky, R. A. Bianco, A. Fairbairn, G. Mustafaoğlu, P. W. Stockhammer, C. Posth, W. Haak, C. Jeong, J. Krause, Late Pleistocene human genome suggests a local origin for the first farmers of central Anatolia. Nat. Commun. 10, 1218 (2019).Google Scholar

I. Mathieson, I. Lazaridis, N. Rohland, S. Mallick, N. Patterson, S. A. Roodenberg, E. Harney, K. Stewardson, D. Fernandes, M. Novak, K. Sirak, C. Gamba, E. R. Jones, B. Llamas, S. Dryomov, J. Pickrell, J. L. Arsuaga, J. M. B. de Castro, E. Carbonell, F. Gerritsen, A. Khokhlov, P. Kuznetsov, M. Lozano, H. Meller, O. Mochalov, V. Moiseyev, M. A. R. Guerra, J. Roodenberg, J. M. Vergès, J. Krause, A. Cooper, K. W. Alt, D. Brown, D. Anthony, C. Lalueza-Fox, W. Haak, R. Pinhasi, D. Reich, Genome-wide patterns of selection in 230 ancient Eurasians. Nature 528, 499–503 (2015).CrossRefPubMedGoogle Scholar

Q. Fu, M. Meyer, X. Gao, U. Stenzel, H. A. Burbano, J. Kelso, S. Pääbo, DNA analysis of an early modern human from Tianyuan Cave, China. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 110, 2223–2227 (2013).Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar

W. Haak, I. Lazaridis, N. Patterson, N. Rohland, S. Mallick, B. Llamas, G. Brandt, S. Nordenfelt, E. Harney, K. Stewardson, Q. Fu, A. Mittnik, E. Bánffy, C. Economou, M. Francken, S. Friederich, R. G. Pena, F. Hallgren, V. Khartanovich, A. Khokhlov, M. Kunst, P. Kuznetsov, H. Meller, O. Mochalov, V. Moiseyev, N. Nicklisch, S. L. Pichler, R. Risch, M. A. Rojo Guerra, C. Roth, A. Szécsényi-Nagy, J. Wahl, M. Meyer, J. Krause, D. Brown, D. Anthony, A. Cooper, K. W. Alt, D. Reich, Massive migration from the steppe was a source for Indo-European languages in Europe. Nature 522, 207–211 (2015).CrossRefPubMedGoogle Scholar

L. E. Stager, J. D. Schloen, D. M. Master, Ashkelon 1: Introduction and Overview (1985–2006) (Eisenbrauns, 2008).Google Scholar
D. M. Master, L. E. Stager, A. Yasur-Landau, Chronological observations at the dawn of the Iron Age in Ashkelon. Ägypte Und Levante/Egypt and the Levant 21, 261–280 (2011).Google Scholar

D. M. Master, A. J. Aja, The Philistine cemetery of Ashkelon. Bull. Am. Schools Orient. Res. 377, 135–159 (2017).Google Scholar

P. de Barros Damgaard, R. Martiniano, J. Kamm, J. V. Moreno-Mayar, G. Kroonen, M. Peyrot, G. Barjamovic, S. Rasmussen, C. Zacho, N. Baimukhanov, V. Zaibert, V. Merz, A. Biddanda, I. Merz, V. Loman, V. Evdokimov, E. Usmanova, B. Hemphill, A. Seguin-Orlando, F. E. Yediay, I. Ullah, K.-G. Sjögren, K. H. Iversen, J. Choin, C. de la Fuente, M. Ilardo, H. Schroeder, V. Moiseyev, A. Gromov, A. Polyakov, S. Omura, S. Y. Senyurt, H. Ahmad, C. McKenzie, A. Margaryan, A. Hameed, A. Samad, N. Gul, M. H. Khokhar, O. I. Goriunova, V. I. Bazaliiskii, J. Novembre, A. W. Weber, L. Orlando, M. E. Allentoft, R. Nielsen, K. Kristiansen, M. Sikora, A. K. Outram, R. Durbin, E. Willerslev, The first horse herders and the impact of early Bronze Age steppe expansions into Asia. Science 360, eaar7711 (2018).Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar

E. R. Jones, G. Gonzalez-Fortes, S. Connell, V. Siska, A. Eriksson, R. Martiniano, R. L. McLaughlin, M. Gallego Llorente, L. M. Cassidy, C. Gamba, T. Meshveliani, O. Bar-Yosef, W. Müller, A. Belfer-Cohen, Z. Matskevich, N. Jakeli, T. F. G. Higham, M. Currat, D. Lordkipanidze, M. Hofreiter, A. Manica, R. Pinhasi, D. G. Bradley, Upper Palaeolithic genomes reveal deep roots of modern Eurasians. Nat. Commun. 6, 8912 (2015).CrossRefPubMedGoogle Scholar

D. H. Alexander, J. Novembre, K. Lange, Fast model-based estimation of ancestry in unrelated individuals. Genome Res. 19, 1655–1664 (2009).Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar

N. Patterson, P. Moorjani, Y. Luo, S. Mallick, N. Rohland, Y. Zhan, T. Genschoreck, T. Webster, D. Reich, Ancient admixture in human history. GENETICS 192, 1065–1093 (2012).Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar

I. Lazaridis, A. Mittnik, N. Patterson, S. Mallick, N. Rohland, S. Pfrengle, A. Furtwängler, A. Peltzer, C. Posth, A. Vasilakis, P. J. P. McGeorge, E. Konsolaki-Yannopoulou, G. Korres, H. Martlew, M. Michalodimitrakis, M. Özsait, N. Özsait, A. Papathanasiou, M. Richards, S. A. Roodenberg, Y. Tzedakis, R. Arnott, D. M. Fernandes, J. R. Hughey, D. M. Lotakis, P. A. Navas, Y. Maniatis, J. A. Stamatoyannopoulos, K. Stewardson, P. Stockhammer, R. Pinhasi, D. Reich, J. Krause, G. Stamatoyannopoulos, Genetic origins of the Minoans and Mycenaeans. Nature 548, 214–218 (2017).CrossRefPubMedGoogle Scholar

I. Olalde, M. E. Allentoft, F. Sánchez-Quinto, G. Santpere, C. W. K. Chiang, M. DeGiorgio, J. Prado-Martinez, J. A. Rodríguez, S. Rasmussen, J. Quilez, O. Ramírez, U. M. Marigorta, M. Fernández-Callejo, M. E. Prada, J. M. V. Encinas, R. Nielsen, M. G. Netea, J. Novembre, R. A. Sturm, P. Sabeti, T. Marquès-Bonet, A. Navarro, E. Willerslev, C. Lalueza-Fox, Derived immune and ancestral pigmentation alleles in a 7,000-year-old Mesolithic European. Nature 507, 225–228 (2014).CrossRefPubMedWeb of ScienceGoogle Scholar

R. Pinhasi, D. Fernandes, K. Sirak, M. Novak, S. Connell, S. Alpaslan-Roodenberg, F. Gerritsen, V. Moiseyev, A. Gromov, P. Raczky, A. Anders, M. Pietrusewsky, G. Rollefson, M. Jovanovic, H. Trinhhoang, G. Bar-Oz, M. Oxenham, H. Matsumura, M. Hofreiter, Optimal ancient DNA yields from the inner ear part of the human petrous bone. PLOS ONE 10, e0129102 (2015).CrossRefPubMedGoogle Scholar

J. Dabney, M. Knapp, I. Glocke, M.-T. Gansauge, A. Weihmann, B. Nickel, C. Valdiosera, N. Garcia, S. Paabo, J.-L. Arsuaga, M. Meyer, Complete mitochondrial genome sequence of a Middle Pleistocene cave bear reconstructed from ultrashort DNA fragments. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 110, 15758–15763 (2013).Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar

M. Meyer, M. Kircher, Illumina sequencing library preparation for highly multiplexed target capture and sequencing. Cold Spring Harb. Protoc. 2010, pdb.prot5448 (2010).Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar

M. Kircher, S. Sawyer, M. Meyer, Double indexing overcomes inaccuracies in multiplex sequencing on the Illumina platform. Nucleic Acids Res. 40, e3 (2012).CrossRefPubMedGoogle Scholar

N. Rohland, E. Harney, S. Mallick, S. Nordenfelt, D. Reich, Partial uracil–DNA–glycosylase treatment for screening of ancient DNA. Philos. Trans. R. Soc. Lond. B Biol. Sci. 370, 20130624 (2015).CrossRefPubMedGoogle Scholar

Q. Fu, M. Hajdinjak, O. T. Moldovan, S. Constantin, S. Mallick, P. Skoglund, N. Patterson, N. Rohland, I. Lazaridis, B. Nickel, B. Viola, K. Prüfer, M. Meyer, J. Kelso, D. Reich, S. Pääbo, An early modern human from Romania with a recent Neanderthal ancestor. Nature 524, 216–219 (2015).CrossRefPubMedGoogle Scholar

A. Peltzer, G. Jäger, A. Herbig, A. Seitz, C. Kniep, J. Krause, K. Nieselt, EAGER: Efficient ancient genome reconstruction. Genome Biol. 17, 60 (2016).CrossRefPubMedGoogle Scholar

M. Schubert, S. Lindgreen, L. Orlando, AdapterRemoval v2: Rapid adapter trimming, identification, and read merging. BMC. Res. Notes 9, 88 (2016).CrossRefPubMedGoogle Scholar

H. Li, R. Durbin, Fast and accurate short read alignment with Burrows–Wheeler transform. Bioinformatics 25, 1754–1760 (2009).CrossRefPubMedWeb of ScienceGoogle Scholar

Q. Fu, C. Posth, M. Hajdinjak, M. Petr, S. Mallick, D. Fernandes, A. Furtwängler, W. Haak, M. Meyer, A. Mittnik, B. Nickel, A. Peltzer, N. Rohland, V. Slon, S. Talamo, I. Lazaridis, M. Lipson, I. Mathieson, S. Schiffels, P. Skoglund, A. P. Derevianko, N. Drozdov, V. Slavinsky, A. Tsybankov, R. G. Cremonesi, F. Mallegni, B. Gély, E. Vacca, M. R. G. Morales, L. G. Straus, C. Neugebauer-Maresch, M. Teschler-Nicola, S. Constantin, O. T. Moldovan, S. Benazzi, M. Peresani, D. Coppola, M. Lari, S. Ricci, A. Ronchitelli, F. Valentin, C. Thevenet, K. Wehrberger, D. Grigorescu, H. Rougier, I. Crevecoeur, D. Flas, P. Semal, M. A. Mannino, C. Cupillard, H. Bocherens, N. J. Conard, K. Harvati, V. Moiseyev, D. G. Drucker, J. Svoboda, M. P. Richards, D. Caramelli, R. Pinhasi, J. Kelso, N. Patterson, J. Krause, S. Pääbo, D. Reich, The genetic history of Ice Age Europe. Nature 534, 200–205 (2016).CrossRefPubMedGoogle Scholar

S. Mallick, H. Li, M. Lipson, I. Mathieson, M. Gymrek, F. Racimo, M. Zhao, N. Chennagiri, S. Nordenfelt, A. Tandon, P. Skoglund, I. Lazaridis, S. Sankararaman, Q. Fu, N. Rohland, G. Renaud, Y. Erlich, T. Willems, C. Gallo, J. P. Spence, Y. S. Song, G. Poletti, F. Balloux, G. van Driem, P. de Knijff, I. G. Romero, A. R. Jha, D. M. Behar, C. M. Bravi, C. Capelli, T. Hervig, A. Moreno-Estrada, O. L. Posukh, E. Balanovska, O. Balanovsky, S. Karachanak-Yankova, H. Sahakyan, D. Toncheva, L. Yepiskoposyan, C. Tyler-Smith, Y. Xue, M. S. Abdullah, A. Ruiz-Linares, C. M. Beall, A. Di Rienzo, C. Jeong, E. B. Starikovskaya, E. Metspalu, J. Parik, R. Villems, B. M. Henn, U. Hodoglugil, R. Mahley, A. Sajantila, G. Stamatoyannopoulos, J. T. S. Wee, R. Khusainova, E. Khusnutdinova, S. Litvinov, G. Ayodo, D. Comas, M. F. Hammer, T. Kivisild, W. Klitz, C. A. Winkler, D. Labuda, M. Bamshad, L. B. Jorde, S. A. Tishkoff, W. S. Watkins, M. Metspalu, S. Dryomov, R. Sukernik, L. Singh, K. Thangaraj, S. Pääbo, J. Kelso, N. Patterson, D. Reich, The Simons Genome Diversity Project: 300 genomes from 142 diverse populations. Nature 538, 201–206 (2016).CrossRefPubMedGoogle Scholar

I. Lazaridis, N. Patterson, A. Mittnik, G. Renaud, S. Mallick, K. Kirsanow, P. H. Sudmant, J. G. Schraiber, S. Castellano, M. Lipson, B. Berger, C. Economou, R. Bollongino, Q. Fu, K. I. Bos, S. Nordenfelt, H. Li, C. de Filippo, K. Prüfer, S. Sawyer, C. Posth, W. Haak, F. Hallgren, E. Fornander, N. Rohland, D. Delsate, M. Francken, J.-M. Guinet, J. Wahl, G. Ayodo, H. A. Babiker, G. Bailliet, E. Balanovska, O. Balanovsky, R. Barrantes, G. Bedoya, H. Ben-Ami, J. Bene, F. Berrada, C. M. Bravi, F. Brisighelli, G. B. J. Busby, F. Cali, M. Churnosov, D. E. C. Cole, D. Corach, L. Damba, G. van Driem, S. Dryomov, J.-M. Dugoujon, S. A. Fedorova, I. Gallego Romero, M. Gubina, M. Hammer, B. M. Henn, T. Hervig, U. Hodoglugil, A. R. Jha, S. Karachanak-Yankova, R. Khusainova, E. Khusnutdinova, R. Kittles, T. Kivisild, W. Klitz, V. Kučinskas, A. Kushniarevich, L. Laredj, S. Litvinov, T. Loukidis, R. W. Mahley, B. Melegh, E. Metspalu, J. Molina, J. Mountain, K. Näkkäläjärvi, D. Nesheva, T. Nyambo, L. Osipova, J. Parik, F. Platonov, O. Posukh, V. Romano, F. Rothhammer, I. Rudan, R. Ruizbakiev, H. Sahakyan, A. Sajantila, A. Salas, E. B. Starikovskaya, A. Tarekegn, D. Toncheva, S. Turdikulova, I. Uktveryte, O. Utevska, R. Vasquez, M. Villena, M. Voevoda, C. A. Winkler, L. Yepiskoposyan, P. Zalloua, T. Zemunik, A. Cooper, C. Capelli, M. G. Thomas, A. Ruiz-Linares, S. A. Tishkoff, L. Singh, K. Thangaraj, R. Villems, D. Comas, R. Sukernik, M. Metspalu, M. Meyer, E. E. Eichler, J. Burger, M. Slatkin, S. Pääbo, J. Kelso, D. Reich, J. Krause, Ancient human genomes suggest three ancestral populations for present-day Europeans. Nature 513, 409–413 (2014).CrossRefPubMedWeb of ScienceGoogle Scholar

H. Jónsson, A. Ginolhac, M. Schubert, P. L. F. Johnson, L. Orlando, mapDamage2.0: Fast approximate Bayesian estimates of ancient DNA damage parameters. Bioinformatics 29, 1682–1684 (2013).CrossRefPubMedWeb of ScienceGoogle Scholar

G. Renaud, V. Slon, A. T. Duggan, J. Kelso, Schmutzi: Estimation of contamination and endogenous mitochondrial consensus calling for ancient DNA. Genome Biol. 16, 224 (2015).CrossRefPubMedGoogle Scholar

T. S. Korneliussen, A. Albrechtsen, R. Nielsen, ANGSD: Analysis of next generation sequencing data. BMC Bioinformatics 15, 356 (2014).CrossRefPubMedGoogle Scholar

D. J. Kennett, S. Plog, R. J. George, B. J. Culleton, A. S. Watson, P. Skoglund, N. Rohland, S. Mallick, K. Stewardson, L. Kistler, S. A. LeBlanc, P. M. Whiteley, D. Reich, G. H. Perry, Archaeogenomic evidence reveals prehistoric matrilineal dynasty. Nat. Commun. 8, 14115 (2017).CrossRefPubMedGoogle Scholar

N. Patterson, A. L. Price, D. Reich, Population structure and eigenanalysis. PLOS Genet. 2, e190 (2006).CrossRefPubMedGoogle Scholar

S. Purcell, B. Neale, K. Todd-Brown, L. Thomas, M. A. R. Ferreira, D. Bender, J. Maller, P. Sklar, P. I. W. de Bakker, M. J. Daly, P. C. Sham, PLINK: A tool set for whole-genome association and population-based linkage analyses. Am. J. Hum. Genet. 81, 559–575 (2007).CrossRefPubMedGoogle Scholar

C. C. Chang, C. C. Chow, L. C. A. M. Tellier, S. Vattikuti, S. M. Purcell, J. J. Lee, Second-generation PLINK: Rising to the challenge of larger and richer datasets. Gigascience 4, 7 (2015).CrossRefPubMedGoogle Scholar

D. Vianello, F. Sevini, G. Castellani, L. Lomartire, M. Capri, C. Franceschi, HAPLOFIND: A new method for high-throughput mtDNA haplogroup assignment. Hum. Mutat. 34, 1189–1194 (2013).CrossRefPubMedGoogle Scholar

A. Kloss-Brandstätter, D. Pacher, S. Schönherr, H. Weissensteiner, R. Binna, G. Specht, F. Kronenberg, HaploGrep: A fast and reliable algorithm for automatic classification of mitochondrial DNA haplogroups. Hum. Mutat. 32, 25–32 (2011).CrossRefPubMedGoogle Scholar

G. D. Poznik, Identifying Y-chromosome haplogroups in arbitrarily large samples of sequenced or genotyped men. bioRxiv 088716 [Preprint] (19 November 2016).Google Scholar

C. J. E. Ingram, M. F. Elamin, C. A. Mulcare, M. E. Weale, A. Tarekegn, T. O. Raga, E. Bekele, F. M. Elamin, M. G. Thomas, N. Bradman, D. M. Swallow, A novel polymorphism associated with lactose tolerance in Africa: Multiple causes for lactase persistence? Hum. Genet. 120, 779–788 (2007).CrossRefPubMedWeb of ScienceGoogle Scholar

S. A. Tishkoff, F. A. Reed, A. Ranciaro, B. F. Voight, C. C. Babbitt, J. S. Silverman, K. Powell, H. M. Mortensen, J. B. Hirbo, M. Osman, M. Ibrahim, S. A. Omar, G. Lema, T. B. Nyambo, J. Ghori, S. Bumpstead, J. K. Pritchard, G. A. Wray, P. Deloukas, Convergent adaptation of human lactase persistence in Africa and Europe. Nat. Genet. 39, 31–40 (2007).CrossRefPubMedWeb of ScienceGoogle Scholar

Malaria Genomic Epidemiology Network, Reappraisal of known malaria resistance loci in a large multicenter study. Nat. Genet. 46, 1197–1204 (2014).CrossRefPubMedGoogle Scholar

C. Timmann, T. Thye, M. Vens, J. Evans, J. May, C. Ehmen, J. Sievertsen, B. Muntau, G. Ruge, W. Loag, D. Ansong, S. Antwi, E. Asafo-Adjei, S. B. Nguah, K. O. Kwakye, A. O. Y. Akoto, J. Sylverken, M. Brendel, K. Schuldt, C. Loley, A. Franke, C. G. Meyer, T. Agbenyega, A. Ziegler, R. D. Horstmann, Genome-wide association study indicates two novel resistance loci for severe malaria. Nature 489, 443–446 (2012).CrossRefPubMedWeb of ScienceGoogle Scholar

N. Sepúlveda, A. Manjurano, S. G. Campino, M. Lemnge, J. Lusingu, R. Olomi, K. A. Rockett, C. Hubbart, A. Jeffreys, K. Rowlands, T. G. Clark, E. M. Riley, C. J. Drakeley; MalariaGEN Consortium, Malaria host candidate genes validated by association with current, recent, and historical measures of transmission intensity. J. Infect. Dis. 216, 45–54 (2017).Google Scholar

B. Maiga, A. Dolo, S. Campino, N. Sepulveda, P. Corran, K. A. Rockett, M. Troye-Blomberg, O. K. Doumbo, T. G. Clark, Glucose-6-phosphate dehydrogenase polymorphisms and susceptibility to mild malaria in Dogon and Fulani, Mali. Malar. J. 13, 270 (2014).CrossRefPubMedGoogle Scholar

H. L. Norton, R. A. Kittles, E. Parra, P. McKeigue, X. Mao, K. Cheng, V. A. Canfield, D. G. Bradley, B. McEvoy, M. D. Shriver, Genetic evidence for the convergent evolution of light skin in Europeans and East Asians. Mol. Biol. Evol. 24, 710–722 (2006).CrossRefPubMedGoogle Scholar

S. Wilde, A. Timpson, K. Kirsanow, E. Kaiser, M. Kayser, M. Unterländer, N. Hollfelder, I. D. Potekhina, W. Schier, M. G. Thomas, J. Burger, Direct evidence for positive selection of skin, hair, and eye pigmentation in Europeans during the last 5,000 y. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 111, 4832–4837 (2014).Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar

M. Stuiver, H. A. Polach, Discussion reporting of 14C data. Radiocarbon 19, 355–363 (1977).CrossRefWeb of ScienceGoogle Scholar

P. J. Reimer, E. Bard, A. Bayliss, J. W. Beck, P. G. Blackwell, C. B. Ramsey, C. E. Buck, H. Cheng, R. L. Edwards, M. Friedrich, P. M. Grootes, T. P. Guilderson, H. Haflidason, I. Hajdas, C. Hatté, T. J. Heaton, D. L. Hoffmann, A. G. Hogg, K. A. Hughen, K. F. Kaiser, B. Kromer, S. W. Manning, M. Niu, R. W. Reimer, D. A. Richards, E. M. Scott, J. R. Southon, R. A. Staff, C. S. M. Turney, J. van der Plicht, IntCal13 and Marine13 radiocarbon age calibration curves 0–50,000 years cal BP. Radiocarbon 55, 1869–1887 (2013).CrossRefPubMedWeb of ScienceGoogle Scholar

M. Christl, C. Vockenhuber, P. W. Kubik, L. Wacker, J. Lachner, V. Alfimov, H.-A. Synal, The ETH Zurich AMS facilities: Performance parameters and reference materials. Nucl. Instrum. Methods Phys. Res. B 294, 29–38 (2013).CrossRefGoogle Scholar
C. Berghoffen, Red lustrous wheelmade and coarse-ware spindle bottles from Ashkelon, in Amilla: The Quest for Excellence Studies Presented to Guenter Kopcke in Celebration of His 75th Birthday, (INSTAP Academic Press, 2013) pp. 281–292.Google Scholar
A. Cohen-Weinberger, “Petrography of Middle Bronze Age 2 pottery: Implications to understanding Egypto-Canaanite relations,” thesis, Tel Aviv University, Tel Aviv, Israel (2008).Google Scholar
J. L. Baker, “The Middle and Late Bronze Age tomb complex at Ashkelon, Israel: The architecture and the funeral kit,” thesis, Brown University, Providence, RI (2003).Google Scholar
D. M. Master, Iron I chronology at Ashkelon: Preliminary results of the Leon Levy Expedition, in The Bible and Radiocarbon Dating: Archaeology, Text and Science (Equinox Publishing, 2005) pp. 337–348.Google Scholar
K. Birney, B. R. Doak, Funerary iconography on an infant burial jar from Ashkelon. Israel Explor. J. 61, 32–53 (2011).Google Scholar
N. Schreiber, The Cypro-Phoenician Pottery of the Iron Age (Brill, 2003).Google Scholar

P. Mountjoy, Decorated Pottery in Cyprus and Philistia in the 12th century BC, Cypriot IIIC and Philistine IIIC (Austrian Academy of Sciences Press, 2018).Google Scholar

Acknowledgments: We thank the late L.E. Stager who codirected the excavations in Ashkelon and has devoted much of his scientific carrier to understanding the origins of the Philistines. We thank M. McCormick for initial conversations with the late L.E. Stager that sparked this investigation. We thank G. Brandt, A. Wissgott, F. Aron, C. Freund, R. Stahl, and I. Kucukkalipci (MPI-SHH) for support in laboratory work. We thank A. Mötsch and S. Eisenmann for support in organization and sample management. We thank M. Oreilly for graphic support. We thank M. Faerman, N. L. Shattah, P. Smith, S. Fox, R. Kalisher, and K. Marklein for the anthropological identification of skeletal remains used in this study. We thank the members of the population genetics group and the Max Planck–Harvard Research center for the Archaeoscience of the ancient Mediterranean (MHAAM) group in the Department of Archaeogenetics, MPI-SHH for their input and support. Funding: This work was supported by the Max Planck Society and the MHAAM. Excavations at Ashkelon were funded by grants from L. Levy, S. White, and the Leon Levy Foundation under license from the Israel Antiquity Authority and the Israel Nature and Parks Authority. Author contributions: J.K. and D.M.M. conceived the study. J.K. supervised the genetic work. D.M.M. and A.J.A. provided archeological material. D.M.M., P.W.S., and A.J.A. advised on the archeological background and interpretation. D.M.M. and A.J.A. wrote the archeological and sample background section. M.F., M.B., A.M., and R.A.B. performed the laboratory work. M.F. performed the data analyses, with C.J. providing guidance. M.F., D.M.M., C.J., and J.K. wrote the manuscript with input from all coauthors. Competing interests: The authors declare that they have no competing interests. Data and materials availability: All data needed to evaluate the conclusions in the paper are present in the paper and the Supplementary Materials. The genomic alignment data (BAM format) is available through the European Nucleotide Archive (ENA) under the accession number (Study PRJEB31035), and the Eigenstrat format 1240 K pulldown genotype data for ancient individuals newly reported in this study are available at the Edmond data repository of the Max Planck Society (https://edmond.mpdl.mpg.de/imeji/collection/kosiMoGN7o9Sovn). The Ashkelon Iron Age skeletal material has been accessioned to the National Natural History Collections (NNHC) of the Hebrew University.
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια :

 1. Τα Αρχαία Ελληνικά αυξάνουν τις συνάψεις του εγκεφάλου δηλαδή την ευφυΐα.

  «Σε επιστολή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» των Αθηνών (στην έκδοση της 17ης Οκτωβρίου 2010) και υπό τον τίτλο «Τα Αρχαία Ελληνικά και ο εγκέφαλος», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος αναφέρεται στη θεωρία του καθηγητή Eric Havelock, σύμφωνα με την οποία το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του.
  Πλήθος κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων κατέληξαν σε επιστημονικά αποτελέσματα, τα οποία είναι δημοσιευμένα σε έκδοση που επιμελήθηκαν ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο Charles Lumsden και ο Διευθυντής του Κέντρου Θεωρίας της Επικοινωνίας Derrick de Kerckhove.
  Τα αποτελέσματα που υποστηρίζουν τη θεωρία του Havelock είναι τα εξής:
  • Η περιοχή Broka, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο λόγω του ελληνικού αλφαβήτου, διότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά.
  • Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικώς
  Η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στη λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε μια ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου, από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών διά της λειτουργίας του θεάτρου.
  Στη συνέχεια ο κ. Παπαμαρινόπουλος αναφέρεται σε πειράματα που απέδειξαν ότι με τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών επιταχύνονται οι μετρήσιμοι δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής Σκέψης.
  Τονίζει επίσης την περίπτωση, κατά την οποία η Αυστραλή πανεπιστημιακή ερευνήτρια Kate Chanock περιγράφει σε βιβλίο της, που εκδόθηκε το 2006, πώς κατόρθωσε να μετατρέψει έναν αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη δυσλεξικό με τα Αρχαία Ελληνικά!
  Τέλος, ο κ. Παπαμαρινόπουλος τονίζει ότι από φέτος τα μεν παιδιά του Δημοτικού στην περιοχή της Οξφόρδης στην Αγγλία, με επιστημονική πρόταση, επιπροσθέτως των μαθημάτων τους θα μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, τα δε αντίστοιχης ηλικίας Ελληνόπουλα, με πολιτική απόφαση δεν θα διδάσκονται την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά … Αγγλικά.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΑΡΕΝ ΜΕΪΡ, ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΠΑΡ ΙΛΑΝ: "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΙΣΤΑΙΪΚΗ ΠΟΛΗ ΓΕΘ ΕΙΧΕ ΤΟ 1100 Π.Χ. ΤΕΙΧΗ ΠΑΧΟΥΣ 4 ΜΕΤΡΩΝ".
  Αναζητώντας ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αναμέτρηση του μικρόσωμου Δαβίδ με τον γίγαντα - ελληνικής καταγωγής - Γολιάθ, Ισραηλινοί αρχαιολόγοι πραγματοποιούν εδώ και 23 χρόνια ανασκαφές στην γενέτειρα του Φιλισταίου γίγαντα, το Γεθ. Και τα πρόσφατα ευρήματα τους προκάλεσαν κατάπληξη, καθώς η σκαπάνη έφερε στο φως ένα νέο στρώμα τεράστιων ερειπίων που ανάγεται στην εποχή της βιβλικής μάχης.
  «Το μέγεθος και η εντυπωσιακή φύση της πόλης της πρώιμης εποχής του Χαλκού είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Η πόλη θεωρείτο ότι έφθασε στο μέγιστο μέγεθός της στη διάρκεια του 10ου με 9ο αιώνα π.Χ.», λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών, Άρεν Μέιρ του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν.
  Φαίνεται, όμως, ότι στην πρώιμη εποχή του Χαλκού -τον 11ο π.Χ. αιώνα και ίσως νωρίτερα- η γενέτειρα του Γολιάθ ίσως ήταν ακόμη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη. «Κι αυτό είναι μια μεγάλη έκπληξη μετά από 23 χρόνια ανασκαφών στην τοποθεσία αυτή», λέει ο Μέιρ.
  Σύμφωνα με τον Ισραηλινό επιστήμονα «ίσως οι θρύλοι για τους γίγαντες των Φιλισταίων και ειδικά από το Γεθ – όχι μόνον αναφορικά με τον Γολιάθ, αλλά και άλλους- να προήλθαν μεταξύ άλλων ως συμπέρασμα μπροστά στη θέα των εντυπωσιακών, τεράστιων ερειπίων της πόλης στους αιώνες που ακολούθησαν την καταστροφή της».
  Οι οχυρώσεις που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα φέρονται να έχουν πάχος τεσσάρων μέτρων, ενώ τα τείχη περιόδων που ακολούθησαν έχουν πλάτος έως δυόμιση μέτρα. Οι μεγάλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των οχυρώσεων είναι επίσης μεγαλύτεροι στο στρώμα της εποχής του Γολιάθ, καθώς φθάνουν τα δύο μέτρα, ενώ εκείνοι που χρησιμοποιήθηκαν σε κατοπινές περιόδους έφθαναν μόλις το μισό μέτρο. Πέραν αυτών η Γεθ κάλυπτε μια μεγάλη έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, υπερδιπλάσια εκείνης των περισσότερων συγκρίσιμων πόλεων της περιοχής εκείνης στην ίδια χρονική περίοδο. «Αυτό αλλάζει τον τρόπο κατανόησης της ανάπτυξης της πόλης και της κυριαρχικής της θέσης σε σχέση με άλλες πόλεις των Φιλισταίων», λέει ο Μάιερ. Όσον αφορά στις άμεσες αποδείξεις της ιστορικότητας του θρυλικού γίγαντα, το πλησιέστερο στοιχείο που βρήκαν οι αρχαιολόγοι είναι ένα θραύσμα αγγείου που έφερε στο φως η σκαπάνη το 2005 και στο οποίο αναγράφονται δύο ονόματα ετυμολογικά όμοια με το όνομα Γολιάθ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...