Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ;


Αυτό το σύμβολο (τρίποδας μέσα σε στεφάνι) ίσως μας απασχολήσει στο μέλλον. 
Ίσως αποδειχτεί το σύμβολο του Ελληνισμού στο μέλλον. Γιατί; Γιατί πρόκειται για το σύμβολο μιας κίνησης συνεργασίας ανάμεσα στην Μεγάλη Ελλάδα (Σικελία, Νότια Ιταλία), Ελλάδα και Κύπρο.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ;


Β.Α.


Οι περιοχές αυτές που στο παρελθόν είχαν κοινό πολιτισμό για αιώνες (Αρχαία Ελλάδα και Βυζάντιο) φαίνεται ότι θα έχουν και κοινό μέλλον. Αυτό δείχνει η όλο και αυξανόμενη τάση ανεξαρτησίας των κατοίκων της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας. Το Παλέρμο και η Νάπολη έχουν αρχίσει να προσμένουν τη στιγμή που θα είναι ανεξάρτητες από την Ιταλία, μια Ιταλία που τους κατέκτησε βιαίως το 1861 με τις ορδές του Τζιουζέππε Γκαριμπάλντι, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στο πάλαι ποτέ Βασίλειο των Δύο Σικελιών (το οποίο ταυτιζόταν εδαφικά με την περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας).
Βασιλικάτα, Απουλία, Σικελία, Καμπανία, Αμπρούτσο, Μολίζε και Καλαβρία είναι οι περιοχές που αγωνίζονται για την Ανεξαρτησία.
Το σύμβολο του τρίποδα μέσα σε στεφάνι, αποτελεί γνωστή αρχαιοελληνική τυπολογία η οποία συναντάται σε όλο τον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο, και στη Μεγάλη Ελλάδα.  Έχει επίσης βρεθεί και σε νομίσματα (στη Σικελία, την Καλαβρία, την Πελοπόννησο, την Μακεδονία, την Ιωνία κλπ). Το σύμβολο του τρίποδα επελέγη για να εκφράσει την Ενότητα του Ελληνισμού ακριβώς γιατί το κάθε πόδι του τρίποδα εκφράζει και μια περιοχή του Ελληνισμού: Τον Ελληνισμό της Δύσης (Σικελία και Νότια Ιταλία), τον Ελληνισμό της Βαλκανικής χερσονήσου  και τον Ελληνισμό της Ανατολής (Κύπρος, Μικρά Ασία, κλπ)
Το κίνημα που εκφράζει την ανάγκη συνεργασίας στο μέλλον των περιοχών του Ελληνισμού, διατηρεί σελίδα στο facebook με τον τίτλο «Magna Grecia Commonwealth» Οι διαχειριστές της σελίδας είναι από τη Νάπολη (Καμπανία), την Αθήνα, το Παλέρμο (Σικελία), τον Τάραντα (Απουλία), τις Συρακούσες (Σικελία), την Τρίπολη (Αρκαδία), το Πιστίτσι (Βασιλικάτα) και τη Σκαλέα (Καλαβρία).
Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τη σελίδα τους, προτείνοντάς τη στο διαδίκτυο, σε σελίδες συζητήσεων, και οπωσδήποτε καλώντας Συνέλληνες να την γνωρίσουν και να την στηρίξουν.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τον Ελληνισμό ισχυρή δύναμη στο κέντρο της Μεσογείου όπως ήταν κάποτε!

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ καλώντας Συνέλληνες να την γνωρίσουν:

https://www.facebook.com/Magna-Grecia-Commonwealth-1452340845025141/
Ο τραυματισμός του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον πνεύμονα


Τον χειμώνα του 326 π.Χ., κατά την εκστρατεία στην Ινδία, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκρούστηκε με την πολεμική φυλή των Μαλλών.

Νότια του ποταμού Υδραώτη (παραπόταμου του Ινδού) υπήρχε μία μεγάλη πόλη-φρούριο των Μαλλών (πιθανώς στην σημερινή Κοt-Kamalia ή στην σημερινή Multan) την οποία ο Αλέξανδρος απέκλεισε από παντού.

Το έναυσμα της εφόδου εναντίον του οχυρού έδωσε ο ίδιος ο Μακεδόνας στρατηλάτης. Άρπαξε μια κλίμακα και άρχισε να ανεβαίνει γοργά τα τείχη κρατώντας την ασπίδα του ώστε να προστατεύει το κεφάλι του.

Ακριβώς από πίσω του ανέβαιναν τρεις υπασπιστές του, ο Πευκέστας, ο Αβρέας και ο Λεοννάτος. Ο πρώτος κρατούσε και την «ασπίδα του Αχιλλέα», την οποία είχε πάρει από τον Ναό της Ιλιάδος Αθηνάς στην Τροία  ο Αλέξανδρος και την είχε συνεχώς μαζί του.

Τους ακολούθησαν δεκάδες πολιορκητές, όμως η κλίμακα έσπασε από το υπερβολικό βάρος.

Έτσι οι τέσσερις άνδρες βρέθηκαν μόνοι πάνω στην έπαλξη δεχόμενοι βροχή από βέλη, ακόντια και πέτρες.

Ο κίνδυνος για τη ζωή του Μακεδόνα στρατηλάτη ήταν άμεσος.

Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες του ουρλιάζοντας, τον παρακινούσαν να πηδήξει πάνω στα σώματά τους, έξω από τα τείχη.

Ωστόσο εκείνος προτίμησε να πηδήξει μέσα στο τείχος!
Γνώριζε βέβαια ότι θα κινδύνευε να σκοτωθεί, όμως κατά τον Αρριανό, προτίμησε να προβεί σε μια παρακινδυνευμένη ενέργεια, η οποία θα εξέπληττε και θα τρομοκρατούσε τους αντιπάλους του, παρά να υποχωρήσει ή να σκοτωθεί ανήμπορος πάνω στην έπαλξη.

Πράγματι οι εχθροί εξεπλάγησαν. Γρήγορα όμως συνήλθαν και κινήθηκαν εναντίον του.

Ο επικεφαλής της φρουράς των Μαλλών επιτέθηκε πρώτος στον Αλέξανδρο και έπεσε νεκρός από το χέρι του. Τη ίδια τύχη είχαν και άλλοι δύο πολεμιστές. Εν τω μεταξύ οι τρεις υπασπιστές του, ακολουθώντας το τόλμημα του, βρέθηκαν γρήγορα κοντά του, αποφασισμένοι να μοιραστούν τον βέβαιο θάνατο.

Πρώτος έπεσε ο Αβρέας από ένα βέλος που τον βρήκε στο μέτωπο. Σχεδόν ταυτόχρονα ένα βέλος διαπέρασε την πανοπλία του Αλέξανδρου και του καρφώθηκε στον πνεύμονα.

Ο «γιός του Δία» συνέχισε να μάχεται παρά τη σοβαρότητα του τραύματος. Σύντομα όμως λιποθύμησε από την αιμορραγία και έπεσε πάνω στην ασπίδα του.

Ακολούθησαν συγκλονιστικές σκηνές, εμπνευσμένες από την Ιλιάδα του Ομήρου. Ο Πευκέστας σκέπασε τον Αλέξανδρο με την «θεϊκή ασπίδα του Αχιλλέα», ενώ ο Λεοννάτος μάχονταν σαν λιοντάρι πάνω από τον τραυματισμένο βασιλιά του.

Ήταν σίγουρο όμως ότι δεν θα άντεχαν για πολύ. Οι εχθροί ορμούσαν εναντίον τους κατά δεκάδες.

Εν τω μεταξύ οι Έλληνες που βρίσκονταν έξω από τα τείχη μόλις είδαν τον Αλέξανδρο να πηδά μέσα από τα τείχη ξέσπασαν σε κραυγές οδύνης.

Με τη δύναμη της απελπισίας έπεφταν πάνω στις πύλες προκειμένου να τις γκρεμίσουν με τα σώματά τους και να σώσουν τον ηγέτη τους.

Έστησαν ανθρώπινες σκάλες, χρησιμοποιώντας τους ώμους τους για σκαλοπάτια. Όσοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στα τείχη με αυτό τον τρόπο έσπευσαν προς ενίσχυση του Πευκέστα και του Λεοννάτου.

Γρήγορα σχηματίστηκε ένα ανθρώπινο τείχος γύρω από το σώμα του Αλέξανδρου.

Όταν παραβιάστηκε η πρώτη πύλη οι Μακεδόνες και οι υπόλοιποι Έλληνες όρμησαν ασυγκράτητοι σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Ακολούθησε μια τρομακτική σφαγή. Όταν οι επιτιθέμενοι αντίκρισαν τον πεσμένο Αλέξανδρο θεώρησαν ότι ήταν νεκρός και ξέσπασαν με μανία πάνω στους άτυχους Μαλλούς.

Ο Μακεδόνας βασιλιάς μεταφέρθηκε στο ελληνικό στρατόπεδο με το βέλος καρφωμένο στον πνεύμονά του. Την αφαίρεση ανέλαβε ο διάσημος ιατρός από την Κω, Αλκιβιάδης.
Ήταν ο ίδιος που είχε αφαιρέσει το βέλος από το μάτι του Φιλίππου στην πολιορκία της Ολύνθου. Ωστόσο, κανείς δεν τον βοηθούσε από φόβο μήπως το στέλεχος του βέλους σπάσει και η αιχμή παραμείνει στον πνεύμονα.

Αγανακτισμένος ο Αλέξανδρος, που στο μεταξύ είχε συνέλθει, άρχισε μόνος του με ένα μαχαίρι να ανοίγει το στήθος του προκειμένου να βγει το βέλος ακέραιο. Στην προσπάθειά του αυτή λιποθύμησε. Όταν συνήλθε εκ νέου διέταξε να τον εγχειρήσουν με τόλμη και θάρρος και αποκάλεσε τους συντρόφους του λιποτάκτες γιατί έκλαιγαν αντί να τον βοηθήσουν.

Η επέμβαση πέτυχε ωστόσο το τραύμα ήταν πολύ βαρύ και κανείς δεν εγγυάτο για τη ζωή του Αλέξανδρου. Ο θάνατος εξακολουθούσε να φτερουγίζει επίμονα πάνω από τον μεγαλύτερο κατακτητή του κόσμου.

Ο Μακεδόνας στρατηλάτης βγήκε νικητής και απ’ αυτή τη μάχη. Λόγω της γερής του κράσης η κατάσταση της υγείας του σταθεροποιήθηκε ύστερα από επτά ημέρες.

Προκειμένου μάλιστα να δώσει τέλος στις φήμες περί θανάτου του εμφανίστηκε μπροστά στους στρατιώτες του. Οι ουρανομήκεις κραυγές που έφτασαν τον ουρανό με την εμφάνισή του ήταν ο τελευταίος του θρίαμβος.

Πολλοί ωστόσο μελετητές και ιατροί, θεωρούν πως αυτός ο τραυματισμός πιθανόν να ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό του.

Εικάζουν πως το βέλος κατά την πορεία του στο σώμα του Αλεξάνδρου παρέσυρε ένα κομμάτι υφάσματος από τον χιτώνα του. Αυτό παρέμεινε μέσα στο σώμα του δημιουργώντας μια κύστη. Η τελευταία όμως δεν συγκράτησε τη μόλυνση από το σάπισμα του υφάσματος με συνέπεια τον θάνατο. Βέβαια, όλα αυτά είναι απλά υποθέσεις. Άλλωστε ο θάνατος του Μακεδόνα κατακτητή επήλθε σχεδόν τρία χρόνια μετά τον τραυματισμό του.

Νίκος Γιαννόπουλος ιστορικός


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο :

 1. MIA NEA ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
  Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για τα αίτια του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  Κατά καιρούς ενοχοποιήθηκαν οι συμπολεμιστές του, ο αλκοολισμός, ο προσωπικός του γιατρός, διάφορες ασθένειες, όπως ο τύφος και η γρίπη ενώ έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για συνωμοσίες που στήθηκαν εναντίον του.
  Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας το μυστήριο λύθηκε. Όπως αναφέρει Δρ. Katharine Hall καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Dunedin, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Ancient History Bulletin, ο θάνατος του μεγάλου στρατηλάτη φαίνεται ότι προήλθε εξαιτίας μιας νευρολογικής διαταραχής, του συνδρόμου Guillain- Barre, ενός αυτοάνοσου νοσήματος (GBS).
  Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.. Το σώμα του όμως δεν άρχισε να δείχνει σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες ημέρες, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως αυτό αποδείκνυε ότι ο Μεγάλος Αλέξανδρος ήταν θεός, αλλά σύμφωνα με την Δρ. Hall υπάρχει μια πιο λογική εξήγηση.
  Η Δρ. Hall υποστηρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να υπέφερε από μια νευρολογική διαταραχή που είναι γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré. Εξηγεί ακόμη ότι οι παριστάμενοι μπορεί να μην είχαν παρατηρήσει σημάδια αποσύνθεσης στο σώμα του για τον απλό λόγο ότι ο 32χρονος βασιλιάς δεν ήταν ακόμη νεκρός, παρότι οι γιατροί του πίστεψαν ότι είχε πεθάνει. Σύμφωνα με τη Δρ. Hall οι προηγούμενες θεωρίες δεν έχουν εξηγήσει γιατί το σώμα του δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες ημέρες. Ο Μακεδόνας βασιλιάς λέγεται πως παρουσίασε πυρετό, πόνο στην κοιλιά, προοδευτική και συμμετρική παράλυση. Σύμφωνα με την ιστορικό και καθηγήτρια μια διάγνωση με GBS, το οποίο μπορεί να προέκυψε εξαιτίας μόλυνσης με καμπυλοβακτήριο (Campylobacter pylori) του πυλωρού παρέχει μια ικανοποιητική εξήγηση. Σύμφωνα με τη θεωρία της, ο Αλέξανδρος κόλλησε μια παραλλαγή του GBS, που προκαλούσε παράλυση και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην αρχαιότητα οι γιατροί βασίζονταν στην παρουσία, ή την απουσία της αναπνοής, αντί για τον σφυγμό, για να καθορίσουν αν ένας ασθενής ήταν ζωντανός ή νεκρός, η Δρ. Hall πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να θεωρήθηκε νεκρός πριν πεθάνει.
  Ο θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας, ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου, που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιστορία, καταλήγει η Δρ. Hall που πιστεύει ότι με τη δημοσίευσή της ίσως οδηγήσει στον ξαναγράψιμο της ιστορίας.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...