Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019

ZBUTSAMΜια φορά κι έναν καιρό, ένας ανθρωπολόγος από αυτούς που πάνε και ζουν μερικά φεγγάρια ανάμεσα στους "άγριους", πρότεινε στα παιδάκια μιας Αφρικάνικης φυλής, να παίξουν ένα πρωτότυπο παιχνίδι...
Τα παιδιά δέχτηκαν.


Ο ανθρωπολόγος τοποθέτησε λοιπόν ένα καλάθι με ζουμερά φρούτα σε μια απόσταση περί τα 300 μέτρα απο εκεί που βρισκόντουσαν τα παιδιά, και τους εξήγησε τον ένα και μοναδικό κανόνα του παιχνιδιού.
Όποιο παιδάκι έφτανε πρώτο στο καλάθι, θα έπαιρνε όλα τα φρούτα.
- Εντάξει;
- Εντάξει, κύριε....
Όταν όμως τους έδωσε σινιάλο για να τρέξουν, αυτά πιάστηκαν χέρι-χέρι και αρχισαν να τρέχουν όλα μαζί. 
Κι όλα μαζί έφτασαν το καλάθι με τα φρούτα.
Ύστερα σχημάτισαν έναν κύκλο και μοίρασαν μεταξύ τους τα φρούτα, με γέλια και χαρά...
Έκπληκτος ο ανθρωπολόγος, ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό, αφού θα μπορούσε ένα από αυτά θα μπορούσε να τα είχε πάρει όλα. Τότε  τα παιδιά 'αρχισαν να φωνάζουν όλα μαζί:  
- UBUNTU, κύριε... ubuntu
Όπως κατάλαβε αργότερα ο ανθρωπολόγος, από τις συζητήσεις του με τους γέροντες της φυλης, η λέξη "Ubuntu"  σήμαινε επακριβώς ότι: « κανένας μας δεν μπορεί να είναι χαρούμενος, αν έστω κι ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!» 
Τα παιδιά λοιπόν είχαν μοιραστεί τα φρούτα, επιδιώκοντας τη συλλογική ευτυχία, που η φυλή τους και η εκπαίδευση τους, τα είχε διδάξει ότι είναι ανώτερη μορφή ευτυχίας!  
Η λέξη “UBUNTU” επίσης, στην γλώσσα τους σημαίνει και: «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε»
Αυτό δηλαδή που λέμε συχνά εμείς οι "φασίστες" για το Κοινό Πεπρωμένο της Φυλής [με το "φασίστας" να ετυμολογείται από το ελληνικό "φάτις"* και όχι από το ιταλικό fascio]


Το ίδιο περίπου παιχνίδι  τώρα, παίχτηκε και σε ένα Γυμνάσιο της ελληνικής επαρχίας, από ομάδα  ψυχολόγων/ερευνητών, πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής ένωσης
Η μόνη διαφορά ήταν ότι το καλάθι με τα δώρα που θα κέρδιζε ο νικητής, δεν περιείχε φρούτα αλλά ένα drone και ένα smartphone, τελευταίας τεχνολογίας. 
[Σιγά μην έμπαιναν στον κόπο να τρέξουν ελληνόφωνοι έφηβοι, για ένα καλάθι φρούτα!]
Όταν όμως δόθηκε το σινιάλο, άρχισαν να πέφτουν αγκωνιές, τρικλοποδιές, μπουνιές και τελικά ο πιο μεγαλόσωμος μαθητής έφτασε πρώτος και άρπαξε και τα δύο δώρα.
Κι όχι μόνο τα έκρυψε αλλά δεν άφηνε και κανέναν άλλο να πλησιάσει, για να δει πως λειτουργούν. Απεναντίας, αποτραβήχτηκε μόνος του σε μια γωνιά και έβανε μπροστά να τηλεκατευθύνει το drone, ενώ οι φίλοι κι οι φίλες του τον κοιτούσαν γεμάτοι φθόνο.  
Και στο μεταξύ κάποιοι από τους μαθητές έκαναν αναφορά στην ομάδα των ερευνητών στο υπουργείο παιδείας, ισχυριζόμενοι ότι το παιχνίδι ήταν στημένο από "ξένα κέντρα εξουσίας" και ότι οι ερευνητές πιθανόν να ανήκαν σε ακροδεξιές οργανώσεις, που σκόπευαν να περάσουν ρατσιστικά μηνύματα, εφόσον αυτός που κέρδισε τα δώρα ήταν λευκός, χριστιανός, στρέιτ και Έλληνας.
Όταν τέλος πάντων κόπασαν κάπως τα πάθη και δόθηκαν οι δέουσες εξηγήσεις στις ψυχολόγες του υπουργείου, η ομάδα των ερευνητών επέστρεψε στο Γυμνάσιο και ζήτησαν να μιλήσουν με τον νικητή του παιχνιδιού.
Ρώτησαν λοιπόν τον μαθητή αν ένιωθε καλά με τη συνείδηση του που κράτησε για τον εαυτό του τα δώρα, αρνούμενος έστω και να μοοραστεί το παιχνίδι με το drone, με άλλα παιδιά. 
Κι' αυτός τους απάντησε μονολεκτικά...
-  Ζμπούτσαμ!

Η συγκεκριμένη λέξη που χρησιμοποίησε όμως ο μαθητής, δεν υπήρχε σε κανένα ελληνοαγγλικό λεξικό, ούτε καν στο Λίντελ εντ Σκοτ!
Οι ερευνητές κατεγραψαν την άγνωστη σε αυτούς λέξη, με λατινικούς χαρακτήρες...
Zbutsam 
Και ζήτησαν από τον διευθυντή του σχολείου να τους βοηθησει να βρουν τη σημασία της.
Κι εκείνος τότε έσκασε στα γέλια...
  
Λοιπόν συνάδελφοι, τους απάντησε ο διευθυντής σκασμένος στα γέλια,   "ZBUTSAM" στην τοπική ιδιόλεκτο σημαίνει επακριβώς "στην πούτσα μου" και επειδή πάλι δεν θα καταλάβετε, να σας το μεταφράσω πιο κομψά: "Στα παλιά μου τα παπούτσια"
Κι αν το θέλετε και πιο αναλυτικά, "ZBUTSAM" [Στην πούτσα μου] εδώ στα χωριά μας, σημαίνει: υπάρχω για να ζω σε βάρος των υπολοίπων, συγγενών, συμμαθητών, ντόπιων ή ξένων και επειδή δυστυχως ζω στην Ελλάδα, το βρίσκω και απολύτως φυσιολογικό....
Το σχολείο στο οποίο διεξήχθη το πείραμα, ήταν το 2ο Γυμνάσιο Ελασσόνας. 

Η Ελλάς είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία έχει ήδη επίσημα χρεοκοπήσει από τις 19.05.2010 και παραμένει ουσιαστικά χρεωκοπημένη και όχι μόνον στο πεδίο της οικονομίας....


Σημείωσις 
*Φάτις: ελληνικη λέξη που χρησιμοποιούσε συχνά ο Καστοριάδης, εκ της οποίας προκύπτουν τα ουσιαστικά "απόφασις", "κατάφασις" κ.λπ.
Σημαίνει την Αποδοχή, το απόλυτο Ναι, τη Θετικη στάση απέναντι στη Ζωή...

Ο φασισμός κατά την ελληνική εκδοχή του, δεν έχει καμία σχέση με τον αυταρχισμό, τη βία και τον μιλιταρισμό, για τα οποία ελέγχεται το πολιτικό κίνημα του Μουσολίνι στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ο ελληνικός φασισμός προσεγγίζει πολύ περισσότερο την υπαρξιακή στάση του Νίτσε, και αποτελεί ουσιαστικά έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής, καταφατικο και θετικό απέναντι σε ότι προωθεί τη ζωή, τη φυλή, τον πολιτισμό και το έθνος.
Πρόκειται δηλαδή για ένα πολιτικό/κοινωνικό σύστημα στο οποίο προηγείται το Συλλογικό, έναντι του Ατομικού, χωρίς όμως να  εξουδετερώνεται η ατομικότητα μέσα στην αυστηρή δομή του συνόλου.
Είναι η χαρά του να δημιουργείς και να υπάρχεις, μέσα σε μια συλλογικότητα, που σε καθορίζει και σε ξεπερνάει.
Είναι το ubuntu, με όλη τη σημασια της λέξης...
Και φυσικά ο πρώτος αντίπαλος και το αντίθετο του ελληνικού φασισμού, είναι ο ακραίος καπιταλισμός, του νεοφιλελευθερισμού.
Δηλαδή το σύστημα του z'butsam' ...  ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο :

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...