Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ;

 


Η  ΧΑΡΑ  ΤΟΥ  ΤΣΙΠΡΑ.
 Aναστολή λειτουργίας 31 δημοτικών σχολείων και 69 νηπιαγωγείων, για το σχολικό έτος 2019-2020, στην Κεντρική Μακεδονία,  λόγω  έλλειψης  μαθητών.

Πού πήγαν τα παιδιά στην Ελλάδα;
 
Tης Έφης Μπάσδρα
 
 Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής, 2 Αυγούστου

Την αναστολή λειτουργίας 31 δημοτικών σχολείων και 69 νηπιαγωγείων, για το σχολικό έτος 2019-2020, στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω έλλειψης μαθητών, προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα από τα καταλυτικά φαινόμενα της δεκαετούς κρίσης που χτύπησε τη χώρα ήταν και η μεγάλη μείωση των γεννήσεων. Η δημογραφική κρίση αρχίζει πλέον να μας κουνάει το δάχτυλο απειλητικά και να απαιτεί λύσεις.
Από την άλλη, στα χρόνια της κρίσης πάνω από μισό εκατομμύριο νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα, άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία. Ο συγχρονισμός αυτών των δύο παραγόντων είναι για τη χώρα μας καταλυτικός, με τα πρώτα αποτελέσματα να φαίνονται ήδη στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς.
Τριάντα ένα δημοτικά σχολεία και 69 νηπιαγωγεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους μόνο στην Κεντρική Μακεδονία! Η δεκαετής ύφεση δημιούργησε τη μικρότερη μεταπολεμικά γενιά της Ελλάδας, όπως φαίνεται από τα παιδιά που φτάνουν τώρα σε ηλικία δημοτικού. Οι 118.000 γεννήσεις του 2009 έχουν μειωθεί στις 88.500 για το 2017, υπολειπόμενες πλέον και από τον αριθμό των θανάτων.
Το ποσοστό γεννητικότητας στην Ελλάδα της κρίσης, με 1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα, είναι σήμερα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ένας σταθερός πληθυσμός απαιτεί ποσοστό γεννητικότητας 2,1, αρκετά μακριά και από το ποσοστό του 1,5 της προ κρίσης εποχής. Αν κανείς συνυπολογίσει και τον παράγοντα μετανάστευση, η κατάσταση μάλλον φαντάζει δραματική, καθώς διαγράφεται η εικόνα μιας συρρικνωμένης και αποδυναμωμένης Ελλάδας για τα χρόνια που θα έρθουν.
Η Εurostat εκτιμά ότι τις επόμενες έξι δεκαετίες ο ελληνικός πληθυσμός των 10,7 εκατομμυρίων θα μειωθεί κατά 32%.
Η χώρα μετρά ήδη έναν χρόνο μετά την τυπική λήξη των μνημονίων. Πέρα από τα συσσωρευμένα προβλήματα στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, την ασφάλεια, την παιδεία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλείται να αντιμετωπίσει τη σημαντικότερη ίσως πρόκλησή της. Και παρά τα άμεσα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν από την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας για στήριξη των νέων ζευγαριών, η παράμετρος μετανάστευση και brain drain μένει να αντιμετωπιστεί.
Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η χώρα μας θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στη θεμελίωση του νεότερου ελληνικού κράτους. Ίσως το μεγαλύτερο καθήκον και υποχρέωση αυτής της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή ενός μεγάλου ποσοστού αυτών που έφυγαν.

΄
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  όπως καταλαβαίνει  ο  νοήμων  αναγνώστης  των  «Αυτόχθονων  Ελλήνων»  η  καθηγήτρια  της  Ιατρικής  Σχολής  του  Πανεπιστημίου  Αθηνών  κ.  Έφη  Μπάσδρα,  με  το  άρθρο  της,  απλώς  επαναλαμβάνει  εν  συντομία,  αυτά  που  εμείς  γράφουμε,  με  εκτεταμένες  αναλύσεις,  συνεχώς  τα  τελευταία  χρόνια.ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 

Υ.Γ.

Η Έφη Μπάσδρα είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Η κυρία Μπάσδρα αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ορθοδοντική στο Πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης, ΗΠΑ και εκπόνησε το διδακτορικό της και την υφηγεσία της στην εμβιομηχανική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης, Γερμανία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κυτταρική και μοριακή εμβιομηχανική των οστεοβλαστών, των χονδροβλαστών, του ενδοθηλίου των αγγείων και προσφάτως στους συσχετισμούς με καρκινογενετικές διεργασίες. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς στην εξειδικευμένη περιοχή των κυτταρικών-μοριακών μηχανισμών της μηχανοδιέγερσης ποικίλων κυτταρικών τύπων. Οι επιστημονικές της μελέτες έχουν τιμηθεί με πολλές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα τους το ιδιαίτερου κύρους ‘Arnold Biber Prize’ της Γερμανικής Γναθο-ορθοπεδικής Εταιρείας. Διετέλεσε Εκδότης-Διευθυντής του περιοδικού Παγκόσμια Επιθεώρηση Ορθοδοντικής. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και κριτής περιοδικών και επιθεωρήσεων βασικής έρευνας, και ειδικής έρευνας στην βιολογική βάση των γναθοπροσωπικών παθοφυσιολογιών. Σήμερα είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύνει την Μονάδα Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής. Απο τον Μάιο 2013- Μάιο 2016 διετέλεσε Πρόεδρος στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Είναι μέλος του Advisory Board του Greek Diaspora Fellowship Program του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Εποπτικού Συμβουλίου του think tank ΔιαΝεοσις.

Freeminds.gr

Συζητώντας με την κ. Έφη Μπάσδρα,

 καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του 

ΕΚΠΑ

 
Γνωρίζουμε την κ. Μπάσδρα μέσα από την πορεία της στον πανεπιστημιακό χώρο αλλά και από την επιτυχημένη θητεία της ως πρόεδρος του ΙΚΥ. Η συνέντευξη αυτή εμπεριέχει μια εκπληξη! Εμείς την γνωρίσαμε από μια «άλλη» μεγάλη της αγάπη, την ‘Olympus Terra & mare”! Μέσα από την παρακάτω συνέντευξη θα «περιηγηθείτε» στην ερευνητική της πορεία, αλλά και στον τόπο της…


«Η κα. Μπάσδρα είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύνει την Μονάδα Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ορθοδοντική στο Πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης των ΗΠΑ. Εκπόνησε το διδακτορικό της και την Υφηγεσία της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.»Ξεκινώντας τη συζήτηση μας από την πανεπιστημιακή σας πορεία, θα ήθελα να μας πείτε «Τι σημαίνει για σας το να είσαι πανεπιστημιακός δάσκαλος;».
Το πανεπιστήμιο για μένα ήταν η αυτονόητη καριέρα και αυτό γιατί αποτελεί τόπο για έρευνα και πρόοδο της επιστήμης. Από όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μου στην Αμερική, μου γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα που ήθελα η ίδια να απαντήσω μέσα από τη βασική έρευνα και αυτό μπορούσε να επιτευχθεί στο πανεπιστήμιο και τα ερευνητικά του εργαστήρια. Παράλληλα βέβαια, ασχολήθηκα με το κλινικό έργο, καθώς αυτό εντασσόταν στις σπουδές μου.
Στη Γερμανία κατά τη διάρκεια των διδακτορικών μου σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης εντρύφησα ακόμα πιο βαθιά στη βασική έρευνα και ειδικότερα στην εξειδικευμένη περιοχή της εμβιομηχανικής. Ήθελα λοιπόν να ερευνήσω τον τρόπο που απαντούν τα κύτταρα, και πιο συγκεκριμένα τα κύτταρα των οστών, στα μηχανικά ερεθίσματα. Ποιες βιοχημικές διεργασίες συμβαίνουν και πως απαντούν τα κύτταρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας στο πεδίο των μηχανικών ερεθισμάτων έχουν μεμονωμένες εφαρμογές;
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έχουν εφαρμογές σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, που αποτελεί ένα εξελισσόμενο σύγχρονο πρόβλημα. Ευρύτερα, οι μηχανικές δυνάμεις έχουν εφαρμογή σε πολλά συστήματα στον οργανισμό, καθώς μηχανικές δυνάμεις δρουν παντού, όπως οι δυνάμεις ροής μέσα στα αγγεία, ο αέρας στα πνευμόνια, η τριβή στο δέρμα, οι ροές στα νεφρικά σωληνάρια κ.α.
Οι μηχανικές δυνάμεις ως φυσική οντότητα και ερέθισμα είναι πολύ σημαντικές για την όλη μας ανάπτυξη ως οργανισμών. Είναι δυνάμεις της φύσης και γύρω από αυτές αναπτυχτήκαν όλα τα έμβια οντά. Η ατμοσφαιρική πίεση, η ωσμωτική πίεση, η βαρύτητα. Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι δυνάμεις και πόσο επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, σας αναφέρω ότι το κυριότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιστήμη στη μετοίκηση στο διάστημα είναι η έλλειψη βαρύτητας που έχει τρομακτικό αντίκτυπο στην υγεία των οστών. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι οι κοσμοναύτες χάνουν το 1/100 της οστικής τους μάζας ανά εβδομάδα, και μετά από παραμονή 6 με 8 μηνών στο διάστημα επιστρέφουν οστεοπορωτικοί. Ένας κοσμοναύτης 35 ετών μετά από 8-10 μήνες παραμονής έχει τα οστά 80χρονου. Φυσικά με την επιστροφή του στη γη και κατάλληλη άσκηση- θεραπεία αυτό αναστρέφεται.
Άρα το καίριο ερώτημα για σας ήταν το  «Πως ανταποκρίνονται τα οστά και οι ιστοί στα μηχανικά ερεθίσματα;».
Ακριβώς ήταν και είναι ερώτημα ζωής, η ενασχόληση μου με αυτό το ερευνητικό πεδίο.   Ένα ερώτημα- πράξη ζωής που  μεταδόθηκε και μεταδίδεται καθημερινά στους μαθητές μου. Το έργο αυτό συνεχίζεται μέσα από τη Μονάδα Κυτταρικής και Μοριακής Εκβιομηχανικής στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το κομμάτι. Η ερευνητική ομάδα της μονάδας αποτελείται από φοιτητές όλων των βαθμίδων (από προπτυχιακούς μέχρι μεταδιδακτορικούς) έχει συμβάλλει σημαντικά, θέλω να πιστεύω, στην απάντηση ερωτημάτων για τη μηχανοδιέγερση και έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το βιογραφικό σας «πλούσιο» σε επιστημονικές μελέτες και βραβεία (όπως το βραβείο ιδιαίτερου κύρους ‘Arnold Biber Prize’ της Γερμανικής Γναθο-ορθοπεδικής Εταιρείας). Επιπλέον διετελέσατε Εκδότης-Διευθυντής του περιοδικού Παγκόσμια Ορθοδοντική Επιθεώρηση, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και κριτής περιοδικών και επιθεωρήσεων βασικής έρευνας, και ειδικής έρευνας στην βιολογική βάση των γναθοπροσωπικών παθοφυσιολογιών, αλλά και πρώην πρόεδρος του ΙΚΥ. Ποια από όλες αυτές τις στιγμές σας έχει στιγματίσει;
Η πορεία μου στο πανεπιστήμιο με καθόρισε σαν άνθρωπο. Καίρια ήταν η έρευνα, οι απαντήσεις, η χαρά της δημοσίευσης. Από την άλλη, η συνεισφορά μου στο ΙΚΥ είναι ένα πολύ μεγάλο και γλυκό κομμάτι της καριέρας μου καθώς είναι ένα ίδρυμα που επιβραβεύει και στηρίζει την αριστεία. Και εγώ από μικρό παιδί πορεύτηκα με όρους και στόχους αριστείας. Ελπίζω να κατάφερα να πάω το ΙΚΥ ένα βήμα παρακάτω.
Ως πρόεδρος του ΙΚΥ πέραν των υποχρεώσεων σας, κληθήκατε να αντιμετωπίσετε και προκλήσεις; Ποιο ήταν το πιο δυσεπίτευκτο εγχείρημα σας;
Το πιο δύσκολο εγχείρημα ήταν η υλοποίηση του προγράμματος υποτροφιών «2+2». Ένα καινοτόμο Πρόγραμμα Υποτροφιών που επιβράβευε την αριστεία με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, καθώς συνδέονταν άμεσα οι μεταπτυχιακές σπουδές με την αγορά εργασίας.  Το πρόγραμμα αυτό το σχεδίασα με γνώμονα τη σύνδεσή των σπουδών με την αγορά εργασίας που είναι και κύριο ζητούμενο της εποχής. Σύμφωνα με το «2+2» υπότροφοι φοιτητές κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών τους κάνουν πρακτική άσκηση καθημερινά σε επιχειρήσεις του αμέσου ενδιαφέροντος των μεταπτυχιακών τους. Μετά τη λήψη του μεταπτυχιακούς τους, οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν τους υποτρόφους για δυο χρόνια με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πιλοτικά με την Εθνική τράπεζα και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αναδεικνύοντας την ανάγκη για σύνδεση εκπαίδευσης και αγορά εργασίας. Να αναφέρω ότι το πρόγραμμα απέσπασε σημαντικά διεθνή και ελληνικά βραβεία στο πεδίο της διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού.
To IKY την περίοδο της προεδρίας σας επιβραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με αριστεία στην διοίκηση. Τι σημαίνει αυτή η αριστεία για ένα δημόσιο Ίδρυμα;  
Το ΙΚΥ από το 1951 που ιδρύθηκε στηρίζει και επιβραβεύει την αριστεία. Δεν θα μπορούσε παρά και το ίδιο ως οργανισμός να είναι άριστο στην παροχή υπηρεσιών προς το κοινό. Το 2014 το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σχεδίασε και εφάρμοσε σύστημα διασφάλισης ποιότητας λαμβάνοντας σημαντικές διακρίσεις και πιστοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μέλος της κοινότητας του European Framework for Quality Management (EFQM) και έλαβε διάκριση στο 1ο επίπεδο «Committed to Excellence». Πρόσφατα σε συνέχεια του ίδιου θεσμού απέκτησε και το 2ο επίπεδο της πιστοποίησης “Recognized for Excellence”. Επιπλέον, το Ι.Κ.Υ. έλαβε την πιστοποίηση ISO 9001 για όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του. αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την άρτια δουλειά και συνεργασία του συνόλου του Ιδρύματος. Να επισημάνω ότι το ΙΚΥ είναι η μοναδική υπηρεσία του στενού δημόσιου τομέα που στην ολότητα της έχει τέτοιου είδους διακρίσεις. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι όταν το δημόσιο θέλει, μπορεί επάξια να συγκριθεί με τον ιδιωτικό τομέα και να διακριθεί!
Θεωρείται ότι πρέπει να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο το ΙΚΥ στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ανέλιξη της χώρας;
Και βέβαια. Για αυτό εργάστηκα, αυτός ήταν ο στόχος μου. Υπήρχε σχεδιασμός για να εξελιχτεί. Ελπίζω λοιπόν, να συνεχίσει να επενδύει στους νέους στοχεύοντας στην ενδυνάμωση τόσο του ερευνητικού και επιστημονικού δυναμικού, αλλά και του καλλιτεχνικού. Με την προβολή των έργων των υποτρόφων καλλιτεχνών το προσπαθήσαμε. Η έκθεση «Ζωγράφησε το μέλλον σου» που οργανώθηκε με την Ελληνική Βουλή ανέδειξε τον ρόλο του ΙΚΥ και στη στήριξη νέων καλλιτεχνών.

Περνάμε τώρα στην έκπληξη που λέγαμε παραπάνω. Στην άλλη σας «αγάπη», την Πιερία. Δε θα ρωτήσω τι σημαίνει για σας η Πιερία, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα σας.  Διακρίνουμε όμως μια άλλου είδους αφοσίωση και αυτό διαφαίνεται μέσα από την πρωτοβουλία σας να δημιουργήσετε τη σελίδα Olympus Terra & Mare/ Γη και Θάλασσα του Ολύμπου. Πως προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της σελίδας αυτής;
Προέρχομαι από μια πολύ σημαντική περιοχή της Ελλάδας όσον αφορά την ιστορία και το όνομα. Όλες οι περιοχές της πατρίδας μας είναι σημαντικές και διακρίνονται για την παγκόσμια συμβολή της χώρας μας στον πολιτισμό, αλλά ο Όλυμπος είναι ένας και βρίσκεται στην ιδιαίτερη μου πατρίδα. Το όνομα του Ολύμπου ξεκινάει στις αρχές της Ιστορίας περίπου, σημαίνει τον ολόλαμπρο, φωτεινό, άσπρο, βουνό και χάνεται στα βάθη των χρόνων. Εκεί τοποθετούνται οι δώδεκα θεοί, εκεί μπερδεύεται ο μύθος με την ιστορία. Εκεί αρχίζει η μουσική με τον Ορφέα, εκεί υπάρχει η ιερή πόλη των Μακεδόνων το Αρχαίο Δίο, εκεί καταλύεται και το ελληνικό κράτος από τους Ρωμαίους στην Πύδνα. Από εκεί σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ξεκινούν οι αγρότες της Ευρώπης (περιοχή Κολίνδρου), από κει και οι Μακεδόνες. Εκεί περπάτησε και ο Απόστολος Παύλος. Είναι μια περιοχή πέρασμα πραγματικό οπού λαοί και πληθυσμοί πέρασαν και αφήσαν το αποτύπωμα τους. Σήμερα αποτελεί ένα τουριστικό κέντρο που η κατάλληλη προβολή του μπορεί να συνεισφέρει τα μάλα στην ανάπτυξη του προσελκύοντας τουρίστες από όλον το κοσμο. Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις είναι αμέτρητες.
Γιατί πρέπει κάποιος να επισκεφτετεί την Πιερία, τη Γη και Θάλασσα του Ολύμπου; Τι θα συναντήσει εκεί;
Γιατί διαθέτει πέρα από την ιστορία και τα ιστορικά αξιοθέατα ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά περιβάλλοντα της πατρίδας μας. Ο Όλυμπος και τα Πιερία αποτελούν μοναδικά βουνά, με τον Όλυμπο να παρουσιάζει το 1/3 της ελληνικής χλωρίδας. Η μοναδικότητα των ζώων και των πτηνών της περιοχής, οι ξεχωριστοί υδροβιότοποι του Αλιάκμονα και των Νέων Πόρων, οι Αλυκές και το κομμάτι του Δέλτα του Αξιού, οι ατελείωτη πεδιάδα της Βόρειας Πιερίας, η Τοσκάνη της Ελλάδας όπως την αναφέρω συχνά, κατατάσσουν την περιοχή στις πιο πλούσιες από άποψη πολυποικιλότητας και εναλλαγών τοπίου. Τελευταίο αναφέρω την ατέλειωτη ακτή των 80 περίπου χιλιομέτρων που απλώνεται εντυπωσιακά στην ποδιά, στην αγκαλιά του Ολύμπου. Αν το δει κάποιος από απόσταση θα διαπιστώσει ότι ο μεγαλόπρεπος Όλυμπος αναδύεται κυριολεκτικά από την θάλασσα του. Υπέροχη Γη και θάλασσα! Μοναδική. Αυτό λοιπόν το τοπίο μόνο έμπνευση μπορεί να προσφέρει. Έτσι εδώ και 15 μήνες ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια προβολής της περιοχής.
Ποιος ο απώτερος στόχος της σελίδας;
Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι στη σελίδα προβάλλεται ταυτόχρονα και η σύγχρονη παρέμβαση των ανθρώπων τις περιοχής, με ταυτόχρονη προβολή δράσεων και εκδηλώσεων. Γίνεται επίσης προσπάθεια προβολής και των τοπικών επιχειρήσεων. Υπάρχει πολύ δυναμισμός στην περιοχή!!
Η σελίδα έχει φίλους σε όλο τον κοσμο κυριολεκτικά με απήχηση πάνω από 250000 και 22000 φίλους! Οι φωτογραφίες της σελίδας οφείλονται αποκλειστικά σε φίλους, εθελοντές, ερασιτέχνες στην πλειονότητα τους φωτογράφους που διακατέχονται από το ίδιο όραμα και αγάπη για την περιοχή.
Που σκοπεύουμε να φτάσουμε; Sky is the limit, για την περιοχή μας!!
Ποια είναι τελικά η Έφη Μπάσδρα;
Μια οραματίστρια με ρεαλισμό και πείσμα…
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Έφη Μπάσδρα που μοιράστηκε μαζί μας την ανήσυχη και γεμάτη δράση πορείας της. Τα ερεθίσματα πολλαπλά, ικανά να ξεσηκώσουν πνεύματα για να δράσουν…


Αλεξάνδρα

Η Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια Βιοχημείας-Εμβιομηχανικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Είναι κόρη του τυρέμπορα Κώστα Μπάσδρα και της Ελισσάβετ Πλιάκου.
-Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης, ΗΠΑ με ειδίκευση στην Ορθοδοντική.
-Εκπόνησε το διδακτορικό της (Magna cum Laude), την υφηγεσία της (Habilitation) και ανακηρύχτηκε εντεταλμένη Υφηγήτρια (Priv.Doz.) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Γερμανία.
-Έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών στα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία. Το βιογραφικό της έχει συμπεριληφθεί στο «Who is Who in the World 16th Edition» και στο «The World Who's Who of Women 14th Edition».
-Έχει διδάξει ως προσκεκλημένη καθηγήτρια στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, από το Harvard των ΗΠΑ ως το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στο Ιράν, την Τουρκία κα.

Είναι:
-Πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης Ειδικών Ορθοδοντικών της χώρας, ΕΟΓΜΕ
-Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της δεξαμενής σκέψης «ΔιαΝεοσις»
-Μέλος του Advisory Board του Greek Diaspora Fellowship Program του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Διετέλεσε:
-Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) (2013-16)
-Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης
-Ειδικός σύμβουλος της Eurobank σε θέματα υποτροφιών αριστείας και καινοτομίας
-Αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας
-Αντιπρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος
-Μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων Ειδικότητας του Υπουργείου Υγείας
Ασχολείται συστηματικά με τη διεθνή προβολή του Ολύμπου. Εξέδωσε το δίγλωσσο λεύκωμα "Flowers, Olympus Terra & Mare" [«Τα Λουλούδια του Ολύμπου»], με πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Ακαδημαϊκού καθ. Χρ. Ζερεφού, και το ημερολόγιο «Πεταλούδες του Ολύμπου». Αρθρογραφεί συστηματικά στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο για επίκαιρα πολιτικά θέματα.
Διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για δύο θητείες (2010-2016) και Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του σωματείου «Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών» και Επίτιμο Μέλος του Λυκείου Ελληνίδων, Παράρτημα Πιερίας.
Είναι παντρεμένη με τον Θανάση Παπαβασιλείου, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει δύο γιούς: τον Γιώργο που σπούδασε στο ΜΙΤ και το Χάρβαρντ, Ιδρυτή-Διευθυντή της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης Avlos στη Βοστώνη των ΗΠΑ, και τον Κώστα, απόφοιτο Μοριακής Βιολογίας του Χάρβαρντ και τελειόφοιτο Ιατρικής και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.


1 σχόλιο :

 1. Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  Παραδίδονται εσπευσμένα στην Κύπρο, Σερβικά αυτοκινούμενα πυροβόλα.
  Τον Αύγουστο η σερβική πολεμική βιομηχανία αναμένεται να ολοκληρώσει την κατασκευή της πρώτης συστοιχίας των αυτοκινούμενων τροχοφόρων πυροβόλων NORA Β-52 ή MGS-25 Aleksandar βάσει του αρχικού κωδικού, των 155/52 χλστ. για την κυπριακή Εθνοφρουρά, σε μια προμήθεια-έκπληξη η οποία κρατήθηκε απόρρητη μέχρι σήμερα.
  Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που μείζον οπλικό σύστημα της στρατιωτικής βιομηχανίας της Σερβίας εξάγεται σε μία χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση, αν και η η Σερβία την εποχή που ήταν «Γιουγκοσλαβία» είχε πραγματοποιήσει πολλές εξαγωγές πολεμικού υλικού στην Κύπρο (πριν ακόμα η τελευταία αποτελέσει μέλος της ΕΕ).
  Η συμφωνία προβλέπει ότι η Κύπρος θα λάβει συνολικά 24 οβιδοβόλα «NORA Β-52» διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με οκτώ ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα Milos
  Μέχρι σήμερα το Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς διαθέτει ελάχιστα αυτοκινούμενα πυροβόλα, μόλις δύο Μοίρες με 24 συνολικώς συστήματα, μία με πυροβόλα Zuzana επαρκών επιδόσεων και μία με γαλλικά Mk3F.
  Το 2003 είχαν μεταφερθεί πυροβόλα των 175 χλστ. από την Ελλάδα, αλλά οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την χρήση τους και επέβαλαν ένα ιδιότυπο εμπάργκο στην Ελλάδα.
  Ο κύριος όγκος των πυροβόλων της Εθνοφρουράς αποτελείται από ρυμουλκούμενα πυροβόλα, τα οποία στο σύγχρονο πεδίο μάχης διακρίνονται από μικρότερο βαθμό επιβιωσιμότητος, λόγω μειωμένης ευκινησίας σε σχέση με τα αυτοκινούμενα.
  Ο εξοπλισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαραίτητος για την επιβίωσή της και με την Τουρκία να να κλιμακώνει την επιθετικότητά της, μέχρι στιγμής βασίζεται για την ασφάλεια της σε ξένες δυνάμεις οι οποίες «λύνουν και δένουν» στο νησί.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...