Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΦΡΕΝΟΒΛΑΒΗΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ.

Ο  υπουργός  του  Ρότσιλντ  Δένδιας: «Δεν ήταν προδοτική η "Συμφωνία των Πρεσπών".
 
Ο συνταξιούχος δικηγόρος Κωνσταντίνος Σοφιανός -μόνιμος κάτοικος Αίγινας - κατέθεσε μήνυση κατά του βουλευτή της Ν.Δ. Άγγελου Συρίγου, επειδή αποκαλεί «Σκόπια» και «Σκοπιανούς» τους  βουλγάρους  των  Σκοπίων.

 Ο μηνυτής επικαλείται τους νόμους και τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα και υποστηρίζει πως επιμένοντας στη χρήση των όρων αυτών, τους οποίους χαρακτηρίζει «μειωτικούς, υβριστικούς και ρατσιστικούς», υπάρχει κίνδυνος διχόνοιας και συγκρούσεων μεταξύ όσων χαρακτηρίζουν τη γειτονική χώρα και τους γείτονες «Σκόπια» και «Σκοπιανούς» και σε όσους «Βόρεια Μακεδονία» και «Μακεδόνες», σύμφωνα με τις Πρέσπες.
Επίσης υποστηρίζει πως εάν αποκαλούνται οι γείτονες «Σκοπιανοί», υπάρχει «κίνδυνος διατάραξης των σχέσεων της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία, η οποία ως αντίποινα μπορεί να παραχωρήσει στρατιωτική βάση στην Τουρκία».

Ο κ. Σοφιανός εγκαλεί τον βουλευτή της Ν.Δ. πως προτρέπει και άλλους Έλληνες να αποκαλούν τους γείτονες «Σκοπιανούς», κατηγορώντας τον πως διαπράττει το αδίκημα της «Διέγερσης σε ανυπακοή», ενώ υποστηρίζει πως είναι απαράδεκτο να παρανομούν βουλευτές και υπουργοί μέσα τη Βουλή, παραβαίνοντας όχι μόνο τον νόμο που κύρωσε τη συμφωνία αλλά και τον ρατσιστικό και τον Ποινικό Κώδικα. Ο βουλευτής μίλησε «για τρομοκρατία από τους οπαδούς της Συμφωνίας των Πρεσπών». 


Ο απόλυτος παραλογισμός, απότοκο της συμφωνίας των Πρεσπών - Μόνο (πολιτικά) φρενοβλαβείς θα υπέγραφαν μια τέτοια συμφωνία.

Πηγή: Έθνος

Σκοπιανοί, Βορειομακεδόνες, Σλαβομακεδόνες ή Μακεδόνες; 
Πώς πρέπει να τους αποκαλούμε

Υπάρχει μια κοινά αποδεκτή ονομασία για τους πολίτες της γειτονικής μας χώρας; Και αν ναι, ποια είναι αυτή; Νίκος Κοτζιάς και Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριζαν ότι μπορούμε να τους αποκαλούμε Βορειομακεδόνες ή Σλαβομακεδόνες. Προκύπτει, όμως, κάτι τέτοιο μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Έλλην πολίτης, ορμώμενος όχι από τη μακεδονική βόρεια Ελλάδα και τον Θερμαϊκό, αλλά από τη νότια… Αίγινα και τον Σαρωνικό, κατέθεσε μήνυση σε βάρος Έλληνα βουλευτή, όχι Βορειοελλαδίτη Μακεδόνα, αλλά Αθηναίου (εν προκειμένω κατά του Άγγελου Συρίγου της ΝΔ), επειδή ο τελευταίος, σύμφωνα πάντα με τον μηνυτή του, «επιμένει να αποκαλεί Σκοπιανούς» τους βόρειους γείτονές μας έναν χρόνο και βάλε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μόνο στην Ελλάδα...


Πέρα από την όποια ιδιαιτερότητα της υπόθεσης, στη βάση της ανακύπτει όντως ένα ζήτημα: Πλέον, έπειτα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, πώς πρέπει να αποκαλούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα τους βόρειους γείτονές μας; Υπάρχει μια ορθή, κοινά αποδεκτή ονομασία για τους πολίτες της γειτονικής μας χώρας; Και αν ναι, ποια είναι αυτή; Μήπως είναι Βορειομακεδόνες, ή μήπως Σλαβομακεδόνες, ή μήπως Μακεδόνες σκέτο;  
Η συνταγματική ονομασία της γειτονικής μας χώρας είναι πλέον Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό είναι σαφές. Οι λέξεις «Βορειομακεδόνες» ή «βορειομακεδονικός» δεν απαντώνται, ωστόσο, πουθενά στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κατ' αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι σε ιδιωτικό επίπεδο, με την ιδιότητα δηλαδή του… ιδιώτη, ο καθένας μπορεί να αποκαλεί τον γείτονά του όπως θέλει, με τον κίνδυνο, βέβαια, να τον προσβάλει και οι δύο τους να καταλήξουν στα δικαστήρια. Το εάν δύο γείτονες θα καταφέρνουν να συνεννοούνται μεταξύ τους όταν αναφέρονται ο ένας στον άλλον είναι, με άλλα λόγια… άλλη υπόθεση.  
Σε επίσημο επίπεδο, ωστόσο, θεσμοί, φορείς και αξιωματούχοι δεν μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Η άλλοτε ΠΓΔΜ ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία erga omnes (έναντι όλων) και ως Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να αναφέρεται από τους Έλληνες βουλευτές και υπουργούς. Οι πολίτες, ωστόσο, της Βόρειας Μακεδονίας δεν ονομάζονται erga omnes «Βορειομακεδόνες», ούτε «Σλαβομακεδόνες».
Βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών (Μέρος 1. Άρθρο 1. Παράγραφος 3 β), οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας ονομάζονται «Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Η ιθαγένεια/υπηκοότητά τους (και όχι η εθνότητα) ορίζεται ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Όταν αναφέρονται, λοιπόν, σε εκείνους, οι Έλληνες βουλευτές θα έπρεπε, βάσει του συγκεκριμένου Άρθρου, να τους αποκαλούν «Μακεδόνες / πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Όχι Σλαβομακεδόνες, ούτε Βορειομακεδόνες.
Όταν αναφέρονται, όμως, στο γειτονικό κράτος, στα επίσημα όργανά του και στις άλλες δημόσιες οντότητές του, οι Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον επιθετικό προσδιορισμό «βορειομακεδονικός» πράγμα που δεν αναφέρεται ρητά αλλά… εννοείται στη Συμφωνία των Πρεσπών (Μέρος 1. Άρθρο 1. Παράγραφος 3 ζ): «Ο επιθετικός προσδιορισμός για το Κράτος, τα επίσημα όργανά του, και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους ή το σύντομο όνομα, ήτοι, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή της Βόρειας Μακεδονίας». Ιδιωτικές οντότητες και δρώντες της Βόρειας Μακεδονίας που δεν έχουν όμως σχέση με το γειτονικό μας κράτος θα δύνανται αντιθέτως να διατηρούν τον επιθετικό προσδιορισμό «μακεδονικός» (Μέρος 1. Άρθρο 1. Παράγραφος 3 ζ).
Οι πολίτες, λοιπόν, της γειτονικής χώρας ορίζονται ως «Μακεδόνες / πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».
Το γειτονικό κράτος από την άλλη, τα υπουργεία και οι θεσμοί του, ορίζονται ως «βορειομακεδονικά». Όσο για τη γλώσσα, εκείνη αναγνωρίζεται μεν ως «μακεδονική» (Μέρος 1. Άρθρο 1. Παράγραφος 3 γ), με τη σαφή διευκρίνιση, ωστόσο (Μέρος 1. Άρθρο 7. Παράγραφος 4), ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών.  
Οι όροι «Βορειομακεδόνες» και «Σλαβομακεδόνες» δεν απαντώνται ως τέτοιοι σε κανένα σημείο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η γλώσσα της γειτονικής χώρας ορίζεται μεν σαφώς ως «σλαβική», χωρίς όμως να γίνεται σε κανένα σημείο χρήση του όρου «σλαβομακεδονική».
Οι βόρειοι γείτονές μας αναγνωρίζουν μεν σαφώς (Μέρος 1. Άρθρο 7) ότι η δική τους επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός, η Ιστορία, ο πολιτισμός και η κληρονομιά τους «δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την Ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής» της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πλην όμως εκείνοι διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» (Μέρος 1. Άρθρο 7).

Κοτζιάς και Κατρούγκαλος

Ως υπουργός Εξωτερικών, πάντως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δώσει στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα και οι πολίτες της μπορούμε να αποκαλούμε τους γείτονές μας Βορειομακεδόνες ή να χρησιμοποιούμε όρους που ήταν ως τώρα σε χρήση, όπως Σλαβομακεδόνες».
Και αρκετούς μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2018, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν. Είναι ένα παγκόσμιο δικαίωμα που δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Αλλά ταυτόχρονα και εμείς μπορούμε να τους λέμε όπως θέλουμε. Μπορούμε να τους λέμε με τη σλαβική τους ονομασία, μπορούμε να μιλάμε για σλαβομακεδονική γλώσσα, σλαβομακεδονικό έθνος». 

Ο  υπουργός  του  Ρότσιλντ  Δένδιας: 

«Δεν ήταν προδοτική η "Συμφωνία των Πρεσπών".

"Υπάρχει συνέχεια στο κράτος. Ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα. Επιζήμια ναι, προδοτική όχι. Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη σε κανέναν. Δεν είναι σωστό να μιλάμε για προδοσία. 
Οφείλει η Ελλάδα να τηρήσει απέναντι στη Β. Μακεδονία τις συμβατικές της δεσμεύσεις, όμως και το είπα στον Ντιμιτρόφ ξεκάθαρα, πρέπει να τηρήσουν και αυτοί απολύτως, στο γράμμα, στο κόμμα, στην τελεία τις δικές τους δεσμεύσεις" .


  Μπακογιάννη: «Δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Θα την τηρήσουμε».
Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και της στάσης που κρατάει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές κυριάρχησε στο πρώτο μέρος της ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικό Νίκο Δένδια στα μέλη της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής.
Το θέμα έθεσε πρώτη η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τη συμφωνία. Μάλιστα με αφορμή τα επικριτικά σχόλια που κάνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Μπακογιαννη τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει διγλωσσία στο θέμα αυτό ούτε άλλαξε άποψη σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά.
Μπακογιάννη: Δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό
«Η Νέα Δημοκρατία είχε πει ότι αν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία θα είναι εν ισχύ και ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να αναιρέσει ή να αλλάξει αυτή τη συμφωνία. Αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο πριν τις εκλογές εννοείται ότι το θεωρούμε αυτονόητο και μετά τις εκλογές.
Η παραφιλολογία που ακούγεται τον τελευταίο καιρό είναι περί όνου σκιάς. Ούτε άλλαξε η Νέα Δημοκρατία άποψη αφοί θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία έχει βασικές αδυναμίες. Όμως μην μπορώντας να κάνει το παραμικρό διότι ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε.»
Κατρούγκαλος: Είναι σωστό που ζητάτε η βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία
«Δεν μπορεί να τιμήσει κάνεις μια προδοσία ή μια μειοδοσία, μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Μπορεί να πει ότι ήταν κακή και εγώ θα την έκανα καλύτερη αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τις φωνές που ακούγονται.»
Ο κ. Κατρούγκαλος εξαίρεσε τον Νίκο Δένδια και την Ντόρα Μπακογιάννη αυτές τις φωνές και ζήτησε και η Ελλάδα να τηρήσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία
«Εσείς με σοβαρότητα υπερασπίζεται τις απόψεις του κόμματος σας και τώρα της εθνικής διπλωματίας υπάρχουν υπουργοί όπως ο υπουργός άμυνας που μίλησε για το θετικό και στον σταθεροποιητικό ρόλο της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ακούμε μεμονωμένες φωνές ακόμη και τώρα για προδοσία. Δεν μπορούμε να έχουμε διγλωσσία και να συνεχίζουμε και σήμερα αυτό το διχαστικό λόγο.
Είναι σωστό που ζητάτε η βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία όπως το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Όσο δεν εφαρμόζουμε κι εμείς απαρέγκλιτα αυτή τη συμφωνία αφαιρούμε και από εμάς διπλωματική ισχύ.
Πως θα το κάνουμε αυτό όταν στελέχη σας αρνούνται να ονομάσουν την γειτονική χώρα με το διπλωματικό όνομα που προβλέπει η συμφωνία;»

ΔΙΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟΝ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ…

Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος χρησιμοποίησε πολύ ήπιους τόνους την τοποθέτηση του και μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον δικηγόρο του Ρότσιλντ υπουργό εξωτερικών:
"Σας θεωρώ έναν σοβαρό και ευπρεπή πολιτικό, ποτέ δεν ενώσαμε τη φωνή σας με κραυγές και μισαλλοδοξίες που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα. Θέλω να χρησιμοποιήσετε το διπλωματικό κεφάλαιο που συσσωρεύσαμε το προηγούμενο διάστημα. Είσαστε και εσείς με την άποψη ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές αλλά στα εθνικά ζητήματα πρέπει να έχουμε μία άποψη εθνική".ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...