Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ: "ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ".


Εγκώμια του Γενς Στόλτενμπεργκ για Τουρκία: «Ήταν, είναι και θα είναι σημαντικός σύμμαχος».

Σε μια δήλωση που ουσιαστικά όχι μόνο φανερώνει, αλλά περιγράφει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν:
Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος είπε:
«Κάποιοι άλλοι έχουν πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά εμείς δεν πρέπει να έχουμε τέτοιους στα χέρια μας; Δεν το δέχομαι αυτό»!
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως θα πάει στην Νέα Υόρκη     ενώ έχει ενημερώσει ήδη τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ.Τραμπ ότι η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί συστήματα Patriot κάτω από τους ίδιους όρους με τους οποίους προμηθεύτηκε τα S-400. "Θα συναντηθώ με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσω για τους Patriot" είπε.       

   
O Ερντογάν μπόρεσε και ταπείνωσε την Ευρώπη και θα αποκτήσει το πυρηνικό όπλο.

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
strategika51


Η Τουρκία ήταν για πολύ καιρό μια χώρα στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάθεταν τα πυρηνικά όπλα τους. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι αυτά τα αμερικανικά όπλα θα αντικατασταθούν από τουρκικές πυρηνικές κεφαλές και τούρκικους πυραύλους.

Η Τουρκία ακολουθεί τα βήματα του Πακιστάν, μια χώρα που διαθέτει ήδη ένα πολύ ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο και του Ιράν, μια χώρα που υπόκειται σε σειρά κυρώσεων και δεσμεύεται από μια βαριά διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών δυνατοτήτων της.

Η Τουρκία θα ακολουθήσει ένα ταχύτερο κανάλι, διότι όπως η Γερμανία, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Νότια Κορέα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σουηδία και η Ελβετία, η πιθανή επιλογή αυτή δεν είναι παρά μόνο μια πολιτική απόφαση.
Ο Ερντογάν προσέγγισε τη Μόσχα ενισχύοντας παράλληλα τους εμπορικούς δεσμούς και τα συμφέροντα της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Είναι αντικείμενο κριτικής, αλλά σχεδόν ανέγγιχτος.
Οι φίλοι του προσπάθησαν να απαλλαγούν από εκείνο με ένα πραξικόπημα που πήγε στραβά και ξεκίνησε εκ νέου την αναγκαστική πορεία του σουλτάνου προς την εξουσία. Εν τω μεταξύ, είναι ο Κυρίαρχος των αναχωμάτων.
Σε λίγο, θα υπάρχει ένας άλλος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής στην κορυφή ενός ισχυρού πυρηνικού πυροβολικού.
Η άλωση της δεύτερης Κωνσταντινούπολης ήδη έγινε συμβολικά.

Πως μπορεί η Τουρκία να προμηθευτεί πυρηνική τεχνολογία;

«Υπήρχαν υποψίες για ενδεχόμενη συνεργασία Τουρκίας- Βόρειας Κορέας στον τομέα των πυρηνικών, ώστε να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνική τεχνογνωσία. Ωστόσο οι ειδικές σχέσεις Τουρκίας με Πακιστάν και ειδικότερα το δίκτυο του Αμπντούλ Καντίρ Χαν, του πατέρα του πακιστανικού πυρηνικού προγράμματος έχει ευνοήσει αρκετά την Τουρκία. Έχει δρόμο να διανύσει ακόμα, αλλά η ιστορία δείχνει ότι όποιος έχει αποφασίσει να κάνει πυρηνικό οπλοστάσιο, τελικά το υλοποιεί», υπογραμμίζει ο Ζ. Μίχας.
«Η Τουρκία δεν χρειάζεται το πυρηνικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα. Αντιθέτως, στο ελληνοτουρκικό μέτωπο θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και αντιπαραγωγικό, αφού θεωρητικά, πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να οδηγήσει σε πυρηνικοποίηση έναν αντίπαλο (σ.σ. την Ελλάδα), επί του οποίου δηλώνει ότι διατηρεί συμβατική υπεροχή, συμβατικό πλεονέκτημα, ποσοτικό τουλάχιστον. Αν οδηγήσει τον αντίπαλο (σ.σ την Ελλάδα) σε πυρηνικοποίηση, τότε αναμένεται να χάσει αυτό το συμβατικό πλεονέκτημα, μεταβάλλοντας δραματικά τη στρατηγική εξίσωση σε αυτό το μέτωπο», καταλήγει ο Ζ. Μίχας.


Το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίζ Ντονμέζ, ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακουγιού της Τουρκίας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2023. Ενώ παράλληλα, η των άλλων τριών μονάδων πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2025.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Ντονμεζ επιβεβαίωσε την είδηση για την άδεια έναρξης της κατασκευής των εγκαταστάσεων του δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα.
Όπως είπε η Τουρκία χορήγησε τη βασική άδεια για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στον εν λόγω πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ενώ επεσήμανε ότι η κατασκευή του έργου προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο σταθμός θα περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες, ισχύος 1200 MW η καθεμία, ενώ η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υπεγράφη τον Μάιο του 2010.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια :

 1. ΥΠΕΘΑ για το τουρκικό σύστημα λέιζερ: «Παρακολουθούμε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις…» - Πάλι καλά!
  Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Βασίλης Βιλιάρδος, είχε υποβάλει ερώτημα -μεταξύ άλλων- στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, σχετικά με ξένα δημοσιεύματα που ανέφεραν την κατάρριψη εναερίων στόχων στη Λιβύη, από τουρκικό σύστημα λέιζερ.
  Ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε στο ερώτημα, και η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
  «Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Βασίλης Βιλιάρδος με θέμα «Κατάρριψη εναέριων στόχων στη Λιβύη» σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:
  Κατ’ αρχάς το ΥΠΕΘΑ, δια των υπηρεσιών των Γενικών Επιτελείων, παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και την πρόοδο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όλων των χωρών ενδιαφέροντός μας.
  Εν προκειμένω, οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέχουν πληροφοριακό υλικό σχετικά με το αναφερόμενο οπλικό σύστημα και το θέμα παρακολουθείται με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων Ασφαλείας και Άμυνας πλην όμως περαιτέρω στοιχεία δεν δύναται να αποδεσμευτούν μέσω της παρούσης διαδικασίας λόγω της διαβάθμισής τους.
  Τέλος σας επισημαίνω ότι το ΥΠΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΞ, τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που καθορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/44, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΑΣΑΗΕ).
  Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εξωτερικών».
  Πάλι καλά που «παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις». Τουλάχιστον να μην έχουν απορίες όταν τους «κάψουν» τα τουρκικά λέιζερ. Να ξέρουν τουλάχιστον ότι έπεσαν θύμα της «τεχνολογικής εξέλιξης»!
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το νέο τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας (drone) στο μεγάλο τεχνολογικό φεστιβάλ (Teknofest) που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη, από τις 17 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.
  Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το επιθετικό drone Ακιντζί μπορεί να μεταφέρει έναν τόνο πυρομαχικά όπως και ένα επιθετικό αεροσκάφος F16 και ότι παρόμοιο του μόνο τέσσερις χώρες στον κόσμο μπορούν να παράξουν.
  Στο φεστιβάλ που πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά πέταξαν και τα ρωσικά αεροσκάφη Su-35 που η Τουρκία θέλει να αγοράσει στη θέση των αμερικανικών F35 τα οποία οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην της τα παραδώσουν λόγω της αγοράς των πυραύλων S400.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...