Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΕΙΝΑΙ 12η. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ 20ή. H ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΑΚΤΟΡΙΛΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ» ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

 • Το γεγονός αυτό δεν θα το μάθετε από καμια ελληνική κυβέρνηση. Σίγουρα όχι από τις δυο τελευταίες. Αντίθετα αναπαρήγαγαν και αναπαράγουν την Τουρκική προπαγάνδα πως η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη “ηπειρωτική ακτογραμμή” στη Μέσογειο. Ναι, την έχει. Όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Αυτή την έχει η Ελλάδα. Και αυτό είναι το μείζον. Η ακτογραμμή ολόκληρη. Όχι ένα μέρος της.
Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, με 13,676 χιλιόμετρα ή 8,498 μίλια. Και είναι σχεδόν διπλάσια από την ακτογραμμή της Τουρκίας, που έχει 7,200 χιλιόμετρα ή 4,474 μίλια. 
Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή από το Μεξικό, από την Ιταλία, από την Βραζιλία, από την Κροατία, από την Δανία και βέβαια από την Τουρκία.

Πηγή: Michael Wilner, Trump team is adopting a pipeline plan to wean Europe off Russian fuel, McClatchy DC Bureau, June 5, 2019


Οι ελληνικές γελοιότητες με την ΑΟΖ και τη Λιβύη: Τελικά μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας…


infognomonpolitics.gr,     Κριστιάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοινώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί διορία 72 ωρών στον πρέσβη της Λιβύης για να εγκαταλείψει τη χώρα, Αθήνα, Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019, Η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, με 13,676 χιλιόμετρα ή 8,498 μίλια. Και είναι σχεδόν διπλάσια από την ακτογραμμή της Τουρκίας, που έχει 7,200 χιλιόμετρα ή 4,474 μίλια.
Η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Είναι 12η. Η Τουρκία είναι 20η.
Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή από το Μεξικό, από την Ιταλία, από την Βραζιλία, από την Κροατία, από την Δανία και βέβαια από την Τουρκία.
 • Πρώτος είναι ο Καναδάς με 202,080 χιλιόμετρα. 2η η Νορβηγία. Μετά η Ινδονησία (νησιωτικό κράτος). Μετά η Ρωσία. Ακόλουθουν: Φιλιππίνες, (νησιωτικό κράτος) Ιαπωνία (νησιωτικό κράτος), Αυστραλία (νησιωτικό κράτος) Ηνωμένες Πολιτείες, Νέα Ζηλανδία (νησιωτικό κράτος), η Ανταρτική, η Κίνα.
Η Ελλάδα (νησιωτικό κράτος) ακολουθεί την Κίνα που έχει 14,500 χιλιόμετρα. Μετά την Ελλάδα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (νησιωτικό κράτος) με 12,429 χιλιόμετρα.

Countries With The Longest Coastline – WorldAtlas.com

1
Canada
202,080
125,567
2
Norway
58,133
36,122
3
Indonesia
54,720
33,939
4
Russia
37,653
23,396
5
Philippines
36,289
22,549
6
Japan
29,751
18,486
7
Australia
25,760
16,007
8
United States
19,924
12,380
9
Antarctica
17,968
11,165
10
New Zealand
15,134
9,404
11
China
14,500
9,009
12
Greece
13,676
8,498
13
United Kingdom
12,429
7,723
14
Mexico
9,330
5,797
15
Italy
7,600
4,722
16
India
7,500
4,660
17
Brazil
7,491
4,655
18
Croatia
7,368
4,578
19
Denmark
7,314
4,545
20
Turkey
7,200
4,474
 • Το γεγονός αυτό δεν θα το μάθετε από καμια ελληνική κυβέρνηση. Σίγουρα όχι από τις δυο τελευταίες. Αντίθετα αναπαρήγαγαν και αναπαράγουν την Τουρκική προπαγάνδα πως η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη “ηπειρωτική ακτογραμμή” στη Μέσογειο. Ναι, την έχει. Όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Αυτή την έχει η Ελλάδα. Και αυτό είναι το μείζον. Η ακτογραμμή ολόκληρη. Όχι ένα μέρος της.

Με μια μισή αλήθεια, οι τουρκαλλάδες εποφθαλμιούν τη μισή Ελλάδα- την νησιωτική Ελλάδα.

Και οι μισές αλήθειες είναι πολύ χειρότερες από τα ψέματα. Αποτελούν τον βασικό και κρίσιμο συντελεστή της προπαγάνδας. Δέστε τις συνεχόμενες δηλώσεις των Τούρκων. Ποτέ δεν αναφέρονται στην “ακτογραμμή” τους στη Μεσόγειο. Πάντα αναφέρουν πως έχουν τη μεγαλύτερη “ηπειρωτική ακτογραμμή” της Μεσογείου, υποβάλλοντας, έτσι, πως “δικαιούνται” το “μερίδιο του λέοντος” στην ΑΟΖ της Μεσογείου, προς ζημιά
της γειτονικής Ελλάδας και της Κύπρου.
Με το ανατολίτικο αυτό “ευφυολόγημα” οι Τούρκοι προσπαθούν να ακυρώσουν τη μισή Ελλάδα. Προσπαθούν να την ακρωτηριάσουν. Δέν υφίσταται, λένε, ελληνική εδαφική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά. Δεν έχουν επήρεια τα νησιά. Δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Δεν έχουν ΑΟΖ. Δεν έχουν τίποτα. Η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος, το Καστελλόριζο/Μεγίστη και πάει λέγοντας. Και τώρα, μαθαίνουμε, δεν έχει επήρεια ούτε η Κρήτη. Τα ελληνικά νησιά είναι για τους Τούρκους ανύπαρκτα. Είναι φαντάσματα. Σε λίγο θα τους ακούσουμε να λεν πως και η Πελοπό-νησος είναι νησί, χωρίς και αυτό με επήρεια στη θάλασσα.
 • Αυτή λοιπόν την τουρκική προπαγάνδα έχει ουσιαστικά ελληνοποιήσει το ελληνικό κράτος, κάνοντας τη δουλειά των Τούρκων: ακυρώνοτας το ίδιο τη μισή του επικράτεια. “Δέστε την ακτογραμμή τους”, μας συμβούλεψε παλαιότερα ο ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλος. Το ίδιο επανέλαβε πρόσφατα και ο κ. Δένδιας, ΥΠΕΞ της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς και ο Νίκος Κοτζιάς με την ατυχή του δήλωση να μην είναι “μονοφαγάδες” οι Έλληνες αναφορικά με την ΑΟΖ. Παρέπεμψε και αυτός – που γνωρίζει καλύτερα- στη μεγάλη τουρκική “ακτογραμμή”.

Έρχομαι τώρα και στις γελοιότητες με τη Λιβύη.

Τις ελληνικές γελοιότητες. Καταρχάς να πούμε πως στη Λιβύη σήμερα μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος που ουσιαστικά άρχισε το 2011, με την ανατροπή του Καντάφι από τους Δυτικούς. Συγκρούονται δυο μεγάλες φατρίες, μια με έδρα την Τρίπολη στα δυτικά και μια με έδρα την Βεγγάζη, στα ανατολικά. Η φατρία της Τρίπολης αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως η ενδιάμεση- μέχρι να συμφωνηθούν εκλογές- νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Το Κοινοβούλιο όμως της χώρας βρίσκεται στη Βεγγάζη. Και η φατρία της Βεγγάζης ελέγχει τα τρία τέταρτα της χώρας και σχεδόν όλη της ακτογραμμή. Το δε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων κατά των δυο φατριών.
Τουρκία και Κατάρ, υποστηρίζουν με φανατισμό τη φατρία της Τρίπολης και την τροφοδοτούν με όπλα. Χωρίς Τουρκία και Κατάρ η φατρία της Τρίπολης, που είναι ισλαμοφασιστική, θα είχε προ πολλού καταρρεύσει. Τουρκία και Κατάρ, υπενθυμίζω, υποστηρίζουν επίσης με τον ίδιο φανατισμό τους αποκεφαλιστές- τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Τα δυο κράτη έχουν επίσης διπλωματική εκπροσώπηση στην Τρίπολη, όπως και παρά πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι απούσα, επικαλούμενη τις συνθήκες ανασφάλειας που επικρατούν στη χώρα. Οι ΗΠΑ, των οποίων ο πρέσβης δολοφονήθηκε άγρια- κάηκε σε επίθεση το 2012- είναι παρούσα, διότι έχει συμφέροντα να υπερασπισθεί.
 • Και η Ελλάδα έχει συμφέροντα να υπερασπιστεί, μείζοντα μάλιστα. Αλλά είναι απούσα. Προφανώς πιστεύουν στο ελληνικό ΥΠΕΞ πως με τους σαλωνάτους και τη γραβάτα εξυπηρετούνται και τα εθνικά συμφέροντα. Αφήνουν λοιπόν εδώ και χρόνια την Τουρκία να αλωνίζει ελεύθερα στην Τρίπολη, γνωρίζοντας τις συγκεκριμένες προθέσεις της Άγκυρας.

Η Αθήνα περιορίζεται στην υπεράσπιση των ελληνικών συμφέροντων “εξ´αποστάσεως”, μέσω του πρέσβη της φατρίας της Τρίπολης στη Αθήνα.

Πάνω στον οποίο ξέσπασε ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας για την αδυναμία του ιδίου και του Υπουργείου του να προκαταλάβουν τις μηχανοραφίες της Άγκυρας με την φατρία της Τρίπολης. Οι μηχανοραφίες αυτές ανακοινώθηκαν πρόσφατα με την εξαγγελία υπογραφής, μεταξύ άλλων, και “Μνημονίου Κατανόησης επί των Θαλασσίων Δικαιοδοσιών” ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.

Τι περιέχει το Μνημόνιο δεν γνωρίζουμε.

Όμως από τους αλαλαγμούς των Τούρκων φαίνεται να υπάρχει πρόθεση οριοθέτησης ΑΟΖ με Λιβύη, η οποία όμως για να επιτεύχθεί θα πρέπει θα ακρωτηριασθεί η Ελλάδα βάση του Τουρκικού σκεπτικού περί “ηπειρωτικής ακτογραμμής”. Και ο κ. Δένδιας απειλεί τον φουκαρά τον Λίβυο πρέσβη με εκδίωξη από την Ελλάδα, αν δεν του αποκαλύψει “εδώ και τώρα” το περιεχόμενο της συμφωνίας. Δεν απειλεί κάν να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την Τρίπολη. Για τον πραγματικό δράστη, την Τουρκία, ούτε λόγος.
Ωστόσο τα παραπάνω είναι τα λιγότερα. Στα ελληνοτουρκικά και ειδικά στο ζήτημα θαλασσίων συνόρων και της ΑΟΖ, η Αθήνα κυνηγά την ουρά της εδώ και δεκαετίες, πλανεμένη πως έτσι η τουρκική επιθετικότητα θα εξανεμιστεί ως δια μαγείας.
Όπως έχουν επισημάνει πολλοί, με πρώτο τον Θεόδωρο Καρυώτη- σε πιο πρόσφατο κείμενό στον ιστότοπο Hellas Journal “Οι παρανοϊκοί Χάρτες της τουρκικής ΑΟΖ: Κωμικοτραγική και παράνομη οριοθέτηση”, (Πηγή ΕΔΩ)- η Τουρκία, από την εποχή της ελληνικής χούντας, έχει δημοσιοποιήσει και καταχωρίσει δεκάδες διεκδικητικούς χάρτες για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο που ακρωτηριάζουν την Ελλάδα και εξαφανίζουν την Κύπρο. Και αντίθετα με τη Λευκωσία που πολεμά την Τουρκία σε όλα τα διεθνή φόρα και οργανισμούς στο ζήτημα αυτό – με χάρτες, γεωγραφικές συντεταγμένες, επιχειρήματα και διμερείς διακρατικές συμφωνίες, υψώνοντας έτσι ένα νομικά αδιαπέραστο τείχος για την Άγκυρα- η Αθήνα δεν αποτόλμησε ποτέ να παρουσιάσει έστω και έναν χάρτη των δικών της διεκδικήσεων για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η Αθήνα δεν αποτολμά ούτε κάν να διαρρεύσει ένα τέτοιο “ανεπίσημο” χάρτη.
Περιορίζεται μόνο σε αναφορές στο διεθνές δίκαιο γενικά και στο δίκαιο της θάλασσας, συγκεκριμένα. Πολύ καλά πράττει. Όμως ακόμη και οι περί διεθνούς δικαίου τοποθετήσεις των Αθηνών χαρακτηρίζονται από συνεχείς και επαλαμβανόμενες κενοτυπίες.
 • Θα αναφερθώ σε μόνο ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα ως προς τη ζημιά που συντελείται κατά των ελληνικών συμφερόντων, με το να αφήνει η Ελλάδα το πεδίο ελεύθερο στην Τουρκική “χαρτογραφική” προπαγάνδα. Επί προεδρίας Ομπάμα και όταν ακόμη ο έρωτας του νεόκοπου προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν σε φάση κλιμάκωσης- ο αμερικανός αποκαλούσε τον Τούρκο τον “καλύτερο του φίλο” και τον επισκέφθηκε στο πρώτο του ευρωπαϊκό ταξίδι- οι επίσημες αμερικανικές υπηρεσίες “διέρρευσαν” ένα “ενεργειακό” χάρτη της ανατολικής Μεσογείου γραμμένο και ραμμένο στα μέτρα της Άγκυρας.

Όλοι οι ενεργειακοί αγωγοί οδηγούν στην Τουρκία.

Οι διεκδικήσεις της Άγκυρας στον χάρτη επικαλύπτουν όλη την περιοχή, ακυρώνουν την επήρεια Καστελλορίζου, Ρόδου, Νάξου, κλπ. και πλησιάζουν την Κρήτη. Όλοι δε οι ενεργειακοί αγωγοί οδηγούν στην Τουρκία. Επειδή ο χάρτης της ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχει, εμφανίζεται στον αμερικανικό χάρτη έστω και αν τα γραφικά του φιλο-τουρκικού χάρτη τον “επικαλύπτουν” με τις τουρκικές διεκδικήσεις. Αλλά ακριβώς επειδή δεν υφίσταται ελληνικός διεκδικητικός χάρτης, όλη η περιοχή παρουσιάζεται ως τουρκική διεκδίκηση. Σήμερα που σε αυτές έχουν προστεθεί και τουρκικές οι διεκδικήσεις που καταλήγουν … στη Λιβύη, ο επόμενος επίσημος αμερικανός χάρτης θα συμπεριλαμβάνει και αυτές.
Η όλη φαιδρότητα της Αθήνας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και με την ανακοίνωση του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου. “Τελείως αδόκιμη» και ” παντελώς αγεωγράφητη” χαρακτήρισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ την προσπάθεια καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. “Αντιβαίνει,” εξήγησε, “κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης”. Υπάρχει, λοιπόν, και η νήσος Κρήτη που αποτελεί μέρος της νησιωτικής επικράτειας της Ελλάδας. Κάτι όμως που τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο Συριζαίος προκάτοχός του δεν “διαπίστωναν” όταν συμβούλευαν τον ελληνικό λαό να προσέξει και να λάβει στα υπόψη τη μεγάλη “ακτογραμμή” της Τουρκίας αναφορικά με τις διεκδικήσεις της τελευταίας.
 • Αναφορικά με τον έλληνα ΥΠΕΞ υπάρχει και μια ακόμη πιο πρόσφατη δήλωση του, όπου και πάλι ο ίδιος δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τη επήρεια της νησιωτικής Ελλάδας και κατ´επέκταση δημιουργεί αμφιβολίες για την κυριαρχία στη ελληνική επικράτεια. Ο κ. Δένδιας εξήγησε πως η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη “ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά”.
Εδώ ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μιλά για για το “μικρό” Καστελλόριζο και για “άλλα” νησιά του Αιγαίου “που είναι πολύ μεγάλα νησιά”. Μίλησε πριν και για τον “όγκο” της Κρήτης. Αντιλαμβάνεται ο έντιμος Υπουργός τι παραδέχεται με τις διαφοροποιήσεις που κάνει; Αντιλαμβάνεται τι υποδηλώνουν οι αποχρώσεις των δηλώσεων του αναφορικά με την ελληνική κυριαρχία;
Αντιλαμβάνονται στο ΥΠΕΞ πως κατανοεί τα πράγματα ο προϊστάμενος τους και τι μηνύματα στέλνει αναφορικά με την κυριαρχία του κράτους που είναι εξ´ορισμού αδιαίρετη;


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

16 σχόλια :

 1. Το (πολύ βαθύ) Κράτος Δικαίου εκπαραθύρωσε τον κ. Αντώνη Διαμαντάρη
  Του Σπύρου Χατζάρα

  Ο κ. Διαμαντάρης με άρθρο του στην «Εθνικό Κήρυκα», είχε ζητήσει την μετάθεση του Ανθύπατου Τζέφρι, ο οποίος είναι «γερό δόντι» του βαθέως Κράτους Δικαίου, και ως μοχλός του «ευρωμαιντάν» είναι πρωταγωνιστής της «Ουκρανικής Συμπαιγνίας» που εκτυλίσσεται στο Καπιτώλιο κατά του Προέδρου Τραμπ.
  Ο κ. Διαμαντάρης σολιάζοντας την δήλωση του Ανθύπατου Τζέφρυ για την επίσκεψη Τσιπρόφσκι και δεκα υπουργών στα Σκόπια στις 2 Απριλίου ζήτησε από τον Πρόεδρο Τραμπ την ανάκληση του Τζέφρι επειδή «με τη συμπεριφορά του υποσκάπτει τα θεμέλια των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», «επεμβαίνοντας στα εσωτερικά του ελληνικού κράτους».
  Η πρεσβεία τότε. απάντησε στον Εθνικό Κήρυκα, ότι είναι «ανεύθυνος».
  Η φασαρία που έκανε ο ΜΥΡΙΖΑ για τον κ. Διαμαντάρη επιβεβαιώνει πλήρως το άρθρο στον «Εθνικό Κήρυκα», και η απομάκρυνση του "ανευθυνου" υφυπουργού για τον απόδημο ελληνισμό, δείχνει «ποιος κυβερνάει αυτόν» τον τόπο.
  Ο κ. Διαμαντάρης από την εφημερίδα του φυσικά έχει την δυνατότητα να ερευνήσει την βαθειά σχέση του Τζέφρι με την «καθαίρεση Τραμπ» για το Ουκρανικό.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακάρ: «Δείγμα ελληνικής αδυναμίας η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης».
   Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «είναι δείγμα αδυναμίας της Ελλάδας η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης».
   Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα ανακήρυξε τον Λίβυο πρέσβη «persona non grata» την προηγούμενη Παρασκευή καθώς δεν παρέδωσε τη συμφωνία με την Τουρκία μέχρι την ημέρα εκείνη, όπως είχε ζητήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ.
   Σχολιάζοντας την απέλαση, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι είναι δείγμα αδυναμίας. Δεν θα έχει αποτέλεσμα». Κάλεσε, παράλληλα, για μια προσέγγιση με «ηρεμία, υπομονή και λογική και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», ενώ τόνισε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.
   Πολύ σωστή η τοποθέτηση του τούρκου ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ ο οποίος χαρακτήρισε «σημάδι αδυναμίας» την απέλαση του Λίβυουου πρεσβευτή από την Αθήνα ως αποτέλεσμα της ανακήρυξης ΑΟΖ μεταξύ Τουκρίας και Λιβύης
   Κανονικά αυτός που έπρεπε να απελαθεί αν στην Αθήνα είχαν «κοχόνες» ήταν ο Τούρκος πρεσβευτής ή και οι δύο, άλλωστε το ίδιο στιλό χρησιμοποίησαν και την ίδια συμφωνία υπέγραψαν.
   Αλλά ποιος έχασε τα «κοχόνες» για να τα βρει η Αθήνα.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Ο Λίβυος Ναύαρχος έγραψε στα Ελληνικά: «Θα απελευθερώσουμε την Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».
   Ο Λίβυος Ναύαρχος έγραψε στα Ελληνικά: «Θα απελευθερώσουμε την Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο»

   Ο ναύαρχος Ελ Μαχντάουι Φαράκ (فرج المهدوي), αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων της Λιβύης, υποστηρικτής της Βουλής των Αντιπροσώπων και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, με ανάρτησή του στο Facebook στα ελληνικά έγραψε:
   «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».
   Στην Τρίπολη εδρεύει η ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
   Το νόμιμο και εκλεγμένο κοινοβούλιο της Λιβύης έχει εγκατασταθεί στην Κυρηναϊκή.
   Από εκεί μάχεται ενάντια στους ισλαμιστές και τζιχαντιστές της Τρίπολης.
   Για τις δυνάμεις τις πιστές στο Κοινοβούλιο, η Τρίπολη και το καθεστώς της είναι κυβέρνηση δοσίλογων.
   Με αυτή την κυβέρνηση, της Τρίπολης, σύναψε στις 27 Νοεμβρίου ο Ερντογάν τις άκυρες «συμφωνίες» του για οριοθέτηση ΑΟΖ.
   Ο Λίβυος ναύαρχος σπούδασε την περίοδο 1974-1978 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Ελλάδα.
   Είναι ένας από τους πάμπολλους Λίβυους αξιωματικούς που εκπαιδεύτηκαν τις περασμένες δεκαετίες στη χώρα μας.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 2. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕΣΩ… ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ.
  Η Βουλγαρία θα εφοδιάζει το 2020 την Ελλάδα με ρωσικό φυσικό αέριο από τον Turkish Stream!

  «Από το 2020, η Βουλγαρία θα είναι έτοιμη να εφοδιάζει με φυσικό αέριο την Ελλάδα και τα Σκόπια μέσω του αγωγού Turkish Stream», σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Μαλινόφ, εκτελεστικού διευθυντή της Bulgartransgaz.
  Κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν συμμετείχε κι αυτή στον ρωσικό αγωγό.
  Η δικαιολογία ήταν ότι δεν ήθελαν οι Αμερικανοί (που είναι «σύμμαχοι») και ανήκουμε στο ΝΑΤΟ.
  Και η Βουλγαρία ανήκει στο ΝΑΤΟ αλλά εφάρμοσε το εθνικό της συμφέρον.
  “Ακόμα κι αν η διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στη Βουλγαρία μέσω του Διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου σταματά από την αρχή του έτους, είμαστε προετοιμασμένοι. Στις 30 Νοεμβρίου, η Τουρκία έκανε μια “χρυσή” συγκόλληση, η οποία συνέδεσε το Turkish Stream με το Bulgarian Stream”, ανέφερε ο Μαλινόφ.
  Διευκρίνισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα αρχίσει να τροφοδοτείται με καύσιμα αυτήν την εβδομάδα. “Εμείς ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αυτοί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου,” πρόσθεσε ο Μαλινόφ, όπως αναφέρει η TASS.
  Αξίζει να προσθέσουμε πως το φυσικό αέριο που θα λάβει η Ελλάδα διαμέσου του TAP από τα αζερικά κοιτάσματα αερίου δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για να καλύψει αξιόλογο μέρος των αναγκών της.
  Πρόκειται για πολύ μεγάλη γεωστρατηγική ήττα για την Ελλάδα καθώς αρνήθηκε την διέλευση του ρωσικού αγωγού από το έδαφός της λόγω των Αμερικανικών αντιρρήσεων για να καταλήξει εν τέλει να παίρνει πάλι ρωσικό αέριο αλλά από αλλού...
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο δοτός Κούλης Μπίλντερμπεργκ και η «Πράσινη» ανεργία
   Του Σπύρου Χατζάρα

   Ο υιός της αδελφής του, στο δρόμο για το Λονδίνο, πέρασε και από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη. Ότι είπε εκεί δεν τα σκέφθηκε μόνος του. Ήταν «ραβασάκι» που του έδωσαν οι ανώτεροι του. Οι Αγορές.

   Ο Κούλης Μπίλντερμπεργκ είναι δοτός και δεν είναι αυτόφωτος πολιτικός.
   Το κλίμα , και το «μεταναστευτικό», είναι οι μεγάλες πολιτικές των προϊσταμένων του και τα περιθώρια ελιγμών του είναι πολύ περιορισμένα. Όπως είπε στη Μαδρίτη ο Κούλης , «η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα δίνουν ελπίδα στη νέα γενιά και ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη».
   Η δράση για το κλίμα, και η νέα γενιά είναι η Γκρέτα. «Η εποχή του ρυπογόνου άνθρακα τελείωσε», είπε ο Κούλης και αυτό είναι το μέλλον της Μεγαλόπολης, της Πτολεμαΐδας, και των Λιγνιτωρυχείων μας.
   Η εποχή του άνθρακα για το Κόσσοβο δεν έληξε , αλλά εκεί θα παράγουν ρεύμα και θα μας το πουλάνε οι ωραίοι Ναζωραίοι που δεν πληρώνουν Κιότο στο Κόσσοβο όπως πληρώνουμε εμείς στο Ψωροελαδιστάν.
   «Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών μας όπου γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, παρέχοντας επαρκή χρηματοδότηση στις χώρες που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις», είπε ο Κούλης Μπίλντερμπεργκ που περιμένει από τις «Αγορές» επενδύσεις πάνω από 40 δισ. για την επόμενη δεκαετία.
   «Οι δυνάμεις της αγοράς, που θα ενεργοποιηθούν από τα κατάλληλα κίνητρα, μπορούν να μεταμορφώσουν τους τρόπους παραγωγής μας» είπε ο Κούλης που τόνισε πως «η Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς
   η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα μπορούν να εμφυσήσουν ελπίδα στη νέα γενιά, να δημιουργήσουν «πράσινες» θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη».
   Πράσινες θέσεις εργασίας και ελπίδα στους «χαζούς» ‘ανέργους που βλέπουν τους «πράσινους» μετανάστες αν καταφθάνουν κάθε ημέρα στα νησιά.
   Το μεταναστευτικό, το κλίμα, και η ενέργεια είναι «η ατζέντα» των «Αγορών», είναι το «συμβόλαιο» που πρέπει να φέρει εις πέρας. Το συμβόλαιο του Αλιέξη ήταν ο αγωγός τους Αζερμπαϊτζάν και η συμφωνία των Ψαράδων. Το Αιγαίο την υφαλοκρηπίδα και το Κυπριακό τα άφησε κληρονομιά στον Κούλη, που προσπαθεί να βρει λύσεις «καλής Γειτονίας» μέσα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
   Και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, με καλή πίστη με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας».
   Αυτά είναι τα ουσιαστικά. Τα άλλα, ο κηπουρός της οικογένειας στα αθλητικά, το «κοινωνικό μέρισμα», τα «μέτρα» για την επέτειο της πυρπόλησης της Αθήνας, η προανακριτική, η Νοβάρτις, ο Παπαγγελόπουλος είναι εντελώς δευτερεύοντα.

   Η λύση στα προβλήματα του Λαού και της Χώρας , δεν βρίσκεται στα αγορές και στην Μπίλντερμπεργκ αλλά στην ΕΘΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ των κοινωνικών δυνάμεων που εκφράστηκαν στο παρελθόν από την ΛΑΙΚΗ ΔΕΞΙΑ και το ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ, με συνθήματα την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ, και την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Γιατί η κυβέρνηση δεν σπεύδει να θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε εσωτερικές και εξωτερικές απειλές;

   Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωτοστατεί στο lobbying για την κάμψη των γαλλικών αντιρρήσεων προκειμένου να πλασαριστεί και η Αλβανία μαζί με τα Σκόπια στον προθάλαμο της Ευρωπαικής Ενωσης. Χωρίς να απαιτήσει από τον Ράμα, όχι τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας, αλλά ούτε την δέσμευση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και μάλιστα με όρους δυσμενέστερους για την Ελλάδα σε σχέση με την αρχική συμφωνία που ακυρώθηκε χάρις στην πίεση του Ερντογάν.
   Ακατανόητα πράγματα. Ακατανόητο και το γεγονός ότι δεν σπεύδει η κυβέρνηση να θωρακίσει την χώρα απέναντι στην τουρκική απειλή με εξοπλιστικά προγράμματα εξπρές που θα πάρουν τον χαρακτήρα επείγουσας πρωτοβουλίας εθνικής σωτηρίας.
   Που θα βρει τα λεφτά; Ας τσακιστεί να σκεφτεί τρόπους. Εξελέγη για να βρίσκει λύσεις και όχι ασφαλώς για να…διαπιστώνει προβλήματα. Ας υποχρεώσει τις τράπεζες να δίνουν τις προμήθειες που επιχείρησαν να αρπάξουν από τον κοσμάκη σε ειδικό ταμείο υπέρ του εθνικού σκοπού. Το ίδιο και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ας αντικαταστήσει το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία με τέλος υπέρ της εθνικής άμυνας. Ας υποχρεώσει τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στις αμυντικές δαπάνες. Ας βάλει και μια ελάχιστη κράτηση στα (σχεδόν ανύπαρκτα) επιτόκια των μεγάλων καταθέσεων, όπως έκανε η Κύπρος. Κανένας Ελληνας δεν θα διαμαρτυρηθεί μπροστά στον κίνδυνο εθνικού ακρωτηριασμού.
   Ας βάλει επιπλέον την κυρία Γιάννα που ταξιδεύει ανά την υφήλιο ως πρέσβειρα του εθνομηδενιστικού …rebranding να δώσει κάποια εκατομμύρια από την προσωπική της περιουσία, αν θέλει να έχει εθνικό ρόλο (που δεν θα έπρεπε να έχει). Το ίδιο ας κάνει και με τους άλλους «επώνυμους», ολιγάρχες, νταβατζήδες και μεγαλόσχημους της επιχειρηματικής σκηνής που μοναδικό μέλημα φαίνεται να έχουν πώς θα πετύχουν το καλό ενσταντανέ σε γάμους και δεξιώσεις φρικαλέας αισθητικής και ξιπασιάς.
   Δεν τα κάνει αυτά η κυβέρνηση. Γιατί έχει ανάγει σε τρόπο επιβίωσης τις δημόσιες σχέσεις και την μοιρασιά ρόλων στα μεγάλα αφεντικά του τόπου. Και κυρίως γιατί φοβάται τους δανειστές μην την προγγίξουν επειδή θα επιχειρήσει να ασκήσει εθνική πολιτική.
   Πηγή: hellasjournal.com, Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 3. ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Η ΕΒΡΑΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ VW ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ. Ο ΑΔΩΝΙΣ ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ.
  Ερντογάν για το νέο εργοστάσιο της VW στην Τουρκία: «Θα οδηγείτε μόνο Volkswagen».

  Μετά την απόφαση της VW Group να κατασκευάσει τελικά το νέο της εργοστάσιο στην Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Recep Tayyip Erdogan αποφάσισε και επέβαλε στους επιτελείς του να οδηγούν Volkswagen Passat.
  Αρχικά, αυτό θα περιλαμβάνει μόνο 19 αυτοκίνητα προς αντικατάσταση (από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος) αν και οι πληροφορίες μιλούν πως η παρότρυνση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο και παράδειγμα για πολλούς άλλους αξιωματούχους αλλά και μέλη του κόμματος οι οποίοι θα αλλάξουν αυτοκίνητο.
  Τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης χρησιμοποιούν ως τώρα Audi και τα συμβόλαια μίσθωσης για αυτά τα αυτοκίνητα λήγουν σε περίπου δύο μήνες. Η νέα τουρκική μονάδα παραγωγής της Volkswagen στην Τουρκία θα κατασκευάζει την επόμενη γενιά Passat και Skoda Superb από το 2022.
  Το εργοστάσιο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης στη δυτική ακτή της Τουρκίας και θα έχει μέγιστη ετήσια παραγωγική ικανότητα 300.000 οχημάτων. Η απόφαση της VW να ανοίξει αυτό το εργοστάσιο θα δημιουργήσει περίπου 5000 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και στους γύρω προμηθευτές σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας.


  Εργοστάσιο Volkswagen
  Νέα διάσταση στις αποκαλύψεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέληση της κυβέρνησης να έλξει την επένδυση της Volkswagen έπειτα από τις εξελίξεις στη Τουρκία, δίνει σήμερα η εφημερίδα ΑΞΙΑ.
  Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Γερμανική εταιρεία έχει εντοπίσει την Πτολεμαΐδα ως τον κατάλληλο τόπο για τη δημιουργία του νέου της εργοστασίου για την παραγωγή του νέου Volkswagen Passat και του Skoda Superb.
  Πρόκειται για μια επένδυση που αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα παραγωγής 300.000 οχημάτων ετησίως.

  Έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο εγκατάστασης της Volkswagen στην χώρα μας και η ανέγερση εργοστασιακής μονάδας εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας. Το ζήτημα χειρίζεται εξ ολοκλήρου ο υφυπουργός Εξωτερικός, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, ο κύριος Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την διοίκηση της Volkswagen, με την RWE αλλά και με την γερμανική κυβέρνηση. Η Volkswagen είχε αποφασίσει να ανεγείρει εργοστάσιο στην Σμύρνη της Τουρκίας, μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα προσέφερε 4.000 νέες θέσεις εργασίας, όμως η εισβολή της Άγκυρας στην Συρία άλλαξε τα δεδομένα, πάγωσε την επένδυση και έτσι μπήκε στο τραπέζι η Πτολεμαΐδα. Ο σχεδιασμός για την Ελλάδα προβλέπει, εάν τελικά υλοποιηθεί, εργοστάσιο παραγωγής Volkswagen Passat και Skoda Superb, με μέγιστη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 300.000 οχήματα.
  Επένδυση πάνω από 1,5 δισ.
  Η επένδυση αυτή εάν υλοποιηθεί στην χώρα μας θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. και τούτο γιατί θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις σε σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και σε δημιουργία κοντινού λιμένα στην πλευρά του Ιονίου. Υπό αυτή την έννοια εκτιμάται ότι έμμεσα ή άμεσα θα προκύψουν 25.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλο το εύρος και τα παρακλάδια της επένδυσης αυτής. Το ζήτημα της επένδυσης της Volkswagen στην Πτολεμαΐδα δεν είναι εύκολο ούτε τελειωμένο. Έχει όμως αυξημένες πιθανότητες και η έκβασή του θα καθοριστεί από την οικονομική διπλωματία και το περιβάλλον γεωπολιτικά που θα διαμορφωθεί εάν η Τουρκία συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις στην Συρία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο δρ Όσμουντ Μποπεράτσι είναι καθηγητής των Πανεπιστημίων Σορβόννης και Μπέρκλεϊ, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογίας «Ελληνισμός και Πολιτισμοί της Ανατολής» του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (CNRS-ENS).
  Εδώ και δεκαετίες ερευνά τον ευρύτερο χώρο Ινδίας-Πακιστάν-Αφγανιστάν και οι ανακαλύψεις του για τον πραγματικά απέραντο και άγνωστο κόσμο των αρχαίων ελληνιστικών βασιλείων της περιοχής, διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Γιατί ο αληθινός «Ιντιάνα Τζόουνς» δεν πήγε τελικά στην Αίγυπτο και στην Συρία να ανακαλύψει… ανύπαρκτους «θησαυρούς των Σταυροφόρων», αλλά στην αρχαία Βακτρία και Ινδία όπου ανακάλυψε έναν απέραντο χαμένο ελληνικό κόσμο.
  Οι έρευνες μέσω νομισμάτων του δρ Μποπεράτσι τον έχουν οδηγήσει στην αποκάλυψη ονομάτων δεκάδων Ελλήνων βασιλιάδων, άγνωστων μέχρι πρόσφατα, που κυβέρνησαν έως τα τέλη του 1ου αι. π.Χ. στη Βακτρία και στην Ινδία, δηλαδή βόρεια και νότια του Ινδικού Καυκάσου (Αφγανιστάν και Πακιστάν).
  Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ερευνώντας τα νομίσματα, ανακύπτουν συνολικά 45 ηγεμόνες, όπως ο Λυσίας, ο Στράτων, ο Απολλόδωτος, ο Ιππόστρατος και ο Ηλιόδοτος, καθώς τα ονόματά τους είναι γραμμένα σε αυτά». Οι βασιλιάδες της Βακτρίας «έκοβαν» νομίσματα στην ελληνική γραφή, καθώς οι λαοί της περιοχής γνώριζαν και μιλούσαν ελληνικά.
  Τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν νότια του Ινδικού Καυκάσου έφεραν δίγλωσσες επιγραφές: Ελληνικά στην εμπρόσθια όψη και Πράκριτ, δηλαδή αρχαία ινδικά, στην οπίσθια, καθώς οι λαοί της περιοχής δεν μιλούσαν ελληνικά.Ο ελληνικός πολιτισμός είχε τεράστια επίδραση στους λαούς της περιοχής (σημερινό Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν κλπ.).
  «Ακόμα και όταν η ελληνική ισχύς στην Ινδία ήρθε στο τέλος της (περίπου το 20 μ.Χ.), το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε για ακόμα δύο αιώνες. Επιπλέον, από την ελληνική μυθολογία ο βουδισμός δανείστηκε θεούς, όπως ο Ηρακλής και ο Διόνυσος. Οι Έλληνες είχαν τεράστια επίδραση στους λαού αυτούς, τόση που δεν μπορούμε να φανταστούμε», καταλήγει.
  Για τη συγκεκριμένη μάχη υπάρχει και μια άλλη επετειακή κοπή, που έγινε στη Βαβυλώνα. Πρόκειται για τη σειρά «δεκάδραχμα του Πώρου» σε άργυρο. Από αυτά τα δεκάδραχμα, ένα πωλήθηκε πριν από τρία χρόνια σε πλειστηριασμό.
  «Θα πρέπει να παρήχθησαν σε μικρές οπωσδήποτε ποσότητες μεταξύ 326 και 324 π.Χ. - από τη μάχη στον Υδάσπη ποταμό έως την επιστροφή του εκστρατευτικού σώματος στη Βαβυλώνα», τονίζει ο κορυφαίος Έλληνας νομισματολόγος δρ Ιωάννης Τουράτσογλου στη μελέτη του «Συμβολή στην οικονομική ιστορία του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας (6ος; 3ος αι. π.Χ.)».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30 ΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ 9 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ.
  ________________________________________
  Η μνήμη χρυσόψαρου και η οικονομία της στιγμιαίας προσοχής.

  Χρυσούλα Μπουκουβάλα
  Πηγή https://aperopia.fr/07-2019/i-mnimi-chrysopsaroy-kai-i-oikonomia-tis-stigmiaias-prosochis/
  ________________________________________
  Στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο La civilisation du poisson rouge (Ο πολιτισμός του χρυσόψαρου) ο Bruno Patino, διευθυντής σύνταξης του τηλεοπτικού καναλιού Arte France, αναλύει με ποιους τρόπους είμαστε σχεδόν όλοι εθισμένοι στις οθόνες, ποιες είναι οι συνέπειες της απόσπασης προσοχής στον εγκέφαλο και στη συμπεριφορά μας, και κατά συνέπειαν στις κοινωνίες μας.
  Το χρυσόψαρο στριφογυρίζει στο βάζο του. Φαίνεται σαν να ξανα-ανακαλύπτει τον κόσμο σε κάθε στροφή. Οι μηχανικοί της Google κατάφεραν να υπολογίσουν τη μέγιστη διάρκεια της προσοχής του: 8 δευτερόλεπτα.
  Μελέτη της Microsoft Καναδά που διεξήχθη το 2015 σε 2000 συμμετέχοντες με τίτλο Attention spans, Consumer insights είναι συγκλονιστική: αξιολόγησε την προσοχή της γενιάς των μιλένιαλ που μεγάλωσε συνδεδεμένη με οθόνες μόλις στα …9 δευτερόλεπτα.

  M’ άλλα λόγια όλοι οι νέοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν οθόνες έχουν μετατραπεί σε χρυσόψαρα, κλειδωμένα στο βάζο των οθονών των έξυπνων κινητών τους, αλυσοδεμένοι στο καρουσέλ των ειδοποιήσεών και των στιγμιαίων μηνυμάτων τους.
  H μετάλλαξη του καπιταλισμού στην οικονομία της στιγμιαίας προσοχής που συμβαδίζει με τα αφηγήματα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, της πανθρησκείας, της «πράσινης» ενέργειας και της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
  Αφού πλέον συρρικνώθηκε ο χώρος (διαδίκτυο, αεροπορικά ταξίδια, υπερταχείες αμαξοστοιχίες κλπ), έπρεπε πλέον να συρρικνωθεί και ο χρόνος, μέσω της κατάτμησής του και της δημιουργίας ενός άπειρου στιγμιότυπου, μιας επαναλαμβανόμενης στιγμής συγκέντρωσης προσοχής.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΣΗΜΕΡΑ, 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019, ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. Ο ΚΟΥΛΗΣ, Ο ΑΛΕΞΗΣ, Ο ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΤΕΛΜΠΕΡΓΚ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

  ΣΟΥΡΗΣ:
  Νάχεις εφτά πρωθυπουργούς
  που να σε κλέβουν φανερά.
  Κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
  τον κλέφτη να γυρεύουνε.

  (Οι εφτά υπέροχοι: Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς, Τσίπρας, Μητσοτάκης).

  Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες πάνω 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.
  Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες.
  Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.
  Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2018 η Ελλάδα υποχώρησε στην 67η θέση (45/100 η βαθμολογία της) το από την 59η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς , τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση και εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, την Κροατία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία (Η Κύπρος στην 38η θέση με βαθμολογία 59/100).
  Η Σομαλία, η Συρία και το Νότιο Σουδάν, βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου και θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, και η Φινλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες.

  Η οργάνωση, με έδρα το Βερολίνο, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Διαπιστώνει επιδείνωση του φαινομένου και ζητεί από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα να καταβάλουν προσπάθεια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η διαφθορά παρουσιάζει αύξηση στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Τουρκία. Η διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραμένουν σημαντικό πρόβλημα και για τις χώρες των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).
  Καμία από τις 180 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2018 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία. Για να μπορέσει να καταρτίσει τον Δείκτη, η «Διεθνής Διαφάνεια» συγκεντρώνει απόψεις και εκτιμήσεις ειδικών από διεθνείς οργανισμούς.

  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Περίεργη στάση από Ισραήλ: «Σταματάμε την επένδυση στο κοίτασμα Αφροδίτη-Yishai μέχρι να επιλυθεί η οριοθέτηση».
  Το κοίτασμα «Αφροδίτη» δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι να διευθετηθεί η διαμάχη για την αδειοδότηση του ισραηλινού «Yishai», διαμηνύει στην κοινοπραξία Shell – Noble – Delek, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Udi Adiri.
  Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Globes», ο Adiri κατέστησε σαφές μέσω επιστολής στους επικεφαλής των εταιρειών ότι το Ισραήλ αντιτάσσεται στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη» έως ότου διευθετηθεί η διένεξη για το Yishai.
  «Θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κράτος του Ισραήλ δεν παραιτήθηκε από τη δεξαμενή φυσικού αερίου Αφροδίτη-Yishai και δεν έχει πρόθεση να το πράξει», έγραψε στους Yossi Abu (Delek), Keith Elliot (Noble) και Chris Breeze (Shell).
  Όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα ο Φιλελεύθερος, η επιστολή είχε σταλεί τον προηγούμενο μήνα μετά από παρατήρηση του Beny Steinmetz, κατόχου συμμετοχής στην άδεια Yishai, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα δικαιώματα της άδειας. Υφίσταται δε ο ισχυρισμός ότι το φυσικό αέριο στο Yishai αξίζει όσο 780.000 περίπου ευρώ.
  Σημειώνεται ότι Shell και Noble κατέχουν το 35% του «Αφροδίτη» ενώ η Delek το 30%. Οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν στις 7 Νοεμβρίου συμφωνία για επένδυση 2.5-3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στα επόμενα 4-6 χρόνια. Η αξία του φυσικού αερίου εκτιμάται σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
  «Θα επιθυμούσα να σας συμβουλέψω για τη στάση του κράτους του Ισραήλ, ότι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πεδίου “Αφροδίτη”-“Yishai” δεν πρέπει να ξεκινήσει πριν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνηση του Ισραήλ και της Κύπρου» αναφέρει ο Adiri στην επιστολή του.
  Μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ «άρπαξαν» αμέσως της ευκαιρία λέγοντας παραπλανητικά: «Αυτό συμβαίνει όταν φοβούνται οι Έλληνες - Σταμάτησαν τις επενδύσεις».
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εβραϊκές οργανώσεις κατά Τραμπ: "Μην μας παρουσιάζεις ότι αγαπάμε μόνο το χρήμα".
  «Ακόμα και αν δεν με συμπαθείτε, θα είστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθείτε χωρίς δουλειά σε 15 λεπτά αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί» είπε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στη Φλόριντα ο Ντόναλντ Τραμπ


  Την έντονη αντίδραση εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ προκάλεσε η ομιλία του Τραμπ στο Αμερικανοισραηλινικό Συμβούλιο με την οποία προσπάθησε να κερδίσει την στήριξη των Εβραίων που ζουν στις ΗΠΑ.

  Ο Τραμπ στην ομιλία του το Σάββατο στη Φλόριντα είπε στους παριστάμενους ότι «δεν είχαν άλλη επιλογή» από το να ψηφίσουν τον ίδιο.

  «Πρέπει να με ψηφίσετε. Δεν θα ψηφίσετε την Ποκαχόντας, αυτό μπορώ να σας το πω» είπε ο Τραμπ χρησιμοποιώντας το επιτιμητικό υποκοριστικό για την γερουσιαστή των Δημοκρατικών στην Μασαχουσέτη, Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

  «Ακόμα και αν δεν με συμπαθείτε, θα είστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθείτε χωρίς δουλειά σε 15 λεπτά αν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί» συνέχισε ο Τραμπ.

  Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε «πολλοί από εσάς δραστηριοποιείστε στην αγορά ακινήτων γιατί σας ξέρω καλά.

  Είστε «δολοφόνοι», δεν είστε καθόλου καλοί άνθρωποι».

  Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν ανακοινώσεις από αρκετές Εβραϊκές οργανώσεις οι οποίες επέκριναν τον Τραμπ γιατί, όπως έγραψαν, ενίσχυσε στερεότυπα του αντισημιτισμού όπως ότι οι Εβραίοι έχουν μόνο κίνητρο τα χρήματα και ότι υπακούουν μόνο στο Ισραήλ.

  «Αυτά ηταν ασύνειδητη επάναληψη των αρνητικών στερεοτύπων που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να στοχοποιήσουν του Εβραίους» τόνισε σε δήλωση του ο επικεφαλής του Εβραϊκού Δημοκρατικού Συμβουλίου της Αμερικής.

  Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή σχολίασε ότι αν και εκτιμά την στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ προς το Ισραήλ «σίγουρα θα υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να απευθυνθεί κανείς στους Αμερικανοεβραίους ψηφοφόρους από το να χρησιμοποιεί κανείς αναφορές στα χρήματα που παραπέμπουν στο παρελθόν και σε άσχημα στερεότυπα».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο ΚΟΡΕΑΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΙΜ ΤΖΟΝΓΚ ΟΥΝ: «ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΟΥΒΑΛΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΝΕΓΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ».
  Σε λόγο του ο ΚΙΜ ΤΖΟΝΓΚ ΟΥΝ υπερασπίστηκε με πάθος την γενετική ταυτότητα και την ιδιαιτερότητα του λαού της Κορέας. Επιτέθηκε στους προδότες νοτιοκορεάτες πολιτικούς που επέτρεψαν την είσοδο αμερικανικών στρατευμάτων στην Νότιο Κορέα και μάλιστα νέγρων στρατιωτών, οι οποίοι δημιουργούν σεξουαλικές σχέσεις με κορίτσια και μολύνουν και διαφθείρουν τις νεαρές κορεάτισσες.
  Η εθνικιστική φρασεολογία του κομμουνιστή δικτάτορα ήταν πολύ δυνατή.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακαλάει για την ένταξη των Σκοπίων.
  Μητσοτάκης: «Λάθος του Μακρόν το βέτο για τα Σκόπια». Θα ξεπεράσει και τον ΓΑΠ.
  Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, που έδωσε ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η απόφαση Μακρόν να θέσει βέτο τον Οκτώβριο είναι λάθος. "Ελπίζω ότι αυτό το λάθος θα διορθωθεί", είπε.
  Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ να ανοίξει τον προενταξιακό διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το επόμενο έτος, καλώντας τη Γαλλία να αλλάξει το βέτο της για την διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια".
  Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λέγει ότι στην πραγματικότητα, η ΝΔ ήθελε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, προεκλογικά έλεγε ότι θα την "σκίσει".
  Αντί να ζητήσει από τον Μακρόν, τον μόνο "σύμμαχο" που μας απέμεινε, μήπως μας παραχωρήσουν δωρεάν όλα τα αποσυρθέντα Mirage 2000N πυρηνικής κρούσης, την πρόσβαση σε δορυφόρους και αποθέματα πυραύλων, κόπτεται μόνο για τα συμφέροντα της Γερμανίας στα Σκόπια. Πόση άλλη ξεφτίλα θα αντέξουμε; Διώξαμε το τσογλάνι και αναδείξαμε γερμανικό κουραμπιέ. Η γελοιοποίηση του Κούλη και της κυβέρνησης του συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. «Στρατηγός» Στεφανής για την εισβολή αλλοδαπών στην χώρα: «Παίρνουμε τηλέφωνο την τουρκική Ακτοφυλακή και δεν το σηκώνει».
  Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, βρέθηκε στο στούντιο του Realfm 97,8 και μίλησε εφ’ όλης της ύλης στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα.
  «Δεν μπορούμε να πούμε ότι καταγράφουμε στατιστικά μεγαλύτερες ροές από άλλη περίοδο. Επίσης, να λάβουμε υπόψιν ότι την περίοδο που διανύουμε έχουμε καλές συνθήκες, γεγονός που ευνοεί τις ροές. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αφήνουμε στον καιρό να ρυθμίζει τις ροές.
  Πρέπει να κάνουμε τι δουλειά που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, δηλαδή να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας, να επιτηρούμε τα σύνορά μας σωστά, και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας σε συνεργασία πολλές φορές με την Τουρκία, με τις ΝΑΤΟικες δυνάμεις που είναι στην περιοχή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Άρα η απάντηση είναι όχι δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγαλύτερες ροές, οι ροές στατιστικά είναι ίδιες. Επιδίωξη είναι να τις σταματήσουμε» ανέφερε ο υφυπουργός.
  «Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Όταν βλέπουμε εμείς κάτι να πλησιάζει από απέναντι, το ελληνικό λιμενικό ενημερώνει το τουρκικό λιμενικό. Εκεί πρέπει να επέμβει το τουρκικό λιμενικό για να σταματήσει την κίνηση αυτή. Την τελευταία περίοδο έχει παρατηρηθεί και ενημερώθηκε για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η τουρκική ακτοφυλακή δεν απαντά στις κλήσεις μας, είτε δεν σηκώνει το τηλέφωνο, είτε περιμένουμε για να βρούμε τον υπεύθυνο. Σημασία έχει ότι δεν απαντά. Αυτό παρατηρήθηκε τις προηγούμενες δέκα ημέρες. Τώρα έχουμε επανέλθει στην πρότερη κατάσταση» τόνισε.
  «Η Τουρκία το χρησιμοποιεί (το προσφυγικο-μεταναστευτικό) για να πετύχει τους στόχους της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της Τουρκίας δεν είμαστε εμείς, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.
  «Η Τουρκία έχει δύο εργαλεία στα χέρια της, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, εργαλειοποιεί το ενεργειακό. Αυτά τα δύο τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τις συνθήκες και πώς αυτές διαμορφώνονται» υπογράμμισε.
  «Έχουμε αλλάξει και τις διαδικασίες και τη φιλοσοφία με την οποία επιτηρούμε τα σύνορά μας στον Έβρο και εκεί κάνοντας αυτό, διαπιστώσαμε ότι μειώνονται οι ροές από τα χερσαία σύνορα και αυξάνονται οι ροές από τα παράλια.
  Προωθήσαμε δυνάμεις του λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να διαχειρίζονται αυτό το θαλάσσιο κομμάτι κάποιων μιλίων που έρχονται σκάφη. Θα το σταματήσουμε και αυτό. Όταν λαμβάνεις ένα μέτρο, πάντα η πλευρά που επιχειρεί να κάνει κάτι έχει ένα αντίμετρο. Εκεί χρειάζεται μια προσαρμογή στον σχεδιασμό».
  Ερωτηθείς για τη Frontex είπε ότι «η Frontex ακολουθούσε τη διαφορετική πολιτική πριν, τώρα άλλαξε η πολιτική μας, είναι τελείως διαφορετική και η Frontex θα ακολουθήσει αυτό που θέλουμε εμείς, δηλαδή θα σταματάμε τις ροές, θα επιστρέφουμε τον κόσμο πίσω, κτλ. Η Frontex πριν ακολουθούσε τη δική μας πολιτική, τώρα έγινε αυστηρότερη, άρα και η Frontex θα ακολουθήσει σε αυτό».
  «Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν μεταφερθεί περίπου 14.000 άνθρωποι στο εσωτερικό σε διάφορες κατηγορίες δομών και επίσης θα ήθελα να πω ότι το προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά, έχει ξεκινήσει και αυτό και προχωράει με την εθνική συντονίστρια. Βεβαίως και υπάρχουν αντιδράσεις, προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο, να βρούμε την καλύτερη λύση και να πάμε σε μέρη που θα δημιουργούνται τα λιγότερα προβλήματα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να επιμένετε στο τηλέφωνο, κ. Υφυπουργέ. Κάποια στιγμή θα βαρεθούνε να το ακούνε να κτυπάει και θα το σηκώσουν!
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...