Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Ο ΚΑΦΕΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΝΥΣΤΑ.


ΛΙΓΑ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΗΝΩΝΑ ΠΑΠΑΖΑΧΟ.Η επίφυση (ή κωνάριο) είναι ενδοκρινής αδένας του σώματος. Είναι η μόνη περιοχή του σώματος που διαθέτει φωτοευαίσθητα κύτταρα, τα οποία την καθιστούν φωτοευαίσθητο ενδοκρινή αδένα, δίνοντάς της προηγμένες ικανότητες.
Έχει το μέγεθος περίπου ενός μπιζελιού και βρίσκεται τοποθετημένη ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου, στην τρίτη κοιλία, κοντά  στον  υποθάλαμο, πτυχωμένη σε μία αύλακα, η οποία δημιουργείται από την καμπυλότητα των δύο θαλαμικών σωμάτων.
Η επίφυση είναι ο αδένας που παράγει την ορμόνη μελατονίνη.
Η ορμόνη αυτή ελέγχει τους ρυθμούς του σώματος όπως ο ύπνος και η αφύπνιση και παίζει ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη.Ο κιρκάδιος ή ημερονύκτιος ρυθμός αφορά τον κύκλο ύπνου και εγρήγορσης. Η έκφραση κιρκάδιος ρυθμός παράγεται από τις Λατινικές λέξεις, circa = γύρω και diem = ημέρα, δηλαδή ρυθμός στην διάρκεια της ημέρας. Είναι ο ρυθμός μεταβολής των ορμονών ενός οργανισμού κατά την διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου, λέγεται και βιολογικό ρολόι. Νευρικές ώσεις από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού φθάνουν στην επίφυση και επηρεάζουν την έκκριση μελατονίνης. Συγκεκριμένα, το σκοτάδι διεγείρει την έκκριση μελατονίνης, ενώ το φως την καταστέλλει. Η μελατονίνη επιταχύνει την επέλευση του ύπνου και έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Στην περιοχή της επίφυσης είναι δυνατόν να εμφανιστούν όγκοι που ονομάζονται  επιφυσιώματα. Η συμπτωματολογία τους οφείλεται στην πίεση που ασκούν σε γειτονικά ανατομικά μόρια, αλλά και στην έκκριση στην κυκλοφορία ουσιών με ορμονική δράση.Ο καφές που πίνεις σήμερα σε επηρεάζει 30 χρόνια μετά.


Σύμφωνα με μία  ιατρική έρευνά, οι άνθρωποι που έπιναν δύο κούπες καφέ καθημερινά, επί τριάντα χρόνια παρουσίαζαν δυσκολία στο να κοιμηθούν.

Είτε πρόκειται για το πρωινό ρόφημα, είτε ακόμα και αυτό των φοιτητών και εργαζόμενων που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ημέρας, η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί από τους περισσότερους με την «καταπολέμηση» της υπνηλίας.

Η χώρα μας μάλιστα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ, καθώς κάθε Έλληνες καταναλώνει περίπου 5,5 κιλά καφέ ετησίως. 
Αυτή η διαδεδομένη αντίληψη όχι μόνο επιβεβαιώνεται επιστημονικά, αλλά ερευνητές του πανεπιστημίου της Σεούλ στην Νότιο Κορέα κατέληξαν στο ότι η κατανάλωση ακόμα και δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο 30 χρόνια αργότερα. 

Οι επιστήμονες του συγκεκριμένου πανεπιστημίου θεωρούν ότι με αυτήν την προσέγγιση μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο. 

Σύμφωνα με την έρευνά τους, οι άνθρωποι που έπιναν δύο κούπες καφέ καθημερινά, επί τριάντα χρόνια παρουσίαζαν μικρότερη επίφυση από όσους δεν έπιναν καφέ. Η επίφυση είναι ενδοκρινής αδένας του σώματος που, μεταξύ άλλων λειτουργιών, παράγει την ορμόνη μελατονίνη.
Η συγκεκριμένη ορμόνη δημιουργεί το αίσθημα της νύστας . Όσο μικρότερη είναι η επίφυση, τόσο λιγότερη μελατονίνη παράγεται.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Σεούλ η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως ακόμα και σε εφήβους και παιδιά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο μέλλον.

Ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι οι επιστήμονες τα ευρήματα αυτά. Σύμφωνα με επιστήμονες που ειδικεύονται στον εν λόγω τομέα όπως ο Δρ. Νιλ Στάνλει, οι συνάδελφοί τους στη Σεούλ δεν έλαβαν υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης σε μια κούπα καφέ, ούτε άλλες πηγές καφεΐνης που ενδέχεται να έχουν καταναλώσει οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...